Szele Tamás: Lassú kockaforduló?

Ukrajnában fordulni látszik a kocka, az orosz megszállók több települést is elvesztettek – de kocka még ilyen lassan nem fordult, mint ez, és nem könnyíti meg a krónikás dolgát, hogy minden nap mást mondanak a kijevi illetékesek az ukrán offenzíva céljáról. Bár mondjuk lehet, hogy rugalmasan kezelik a dolgot: mindig az a céljuk, ami épp sikerül.

Orosz részről egyre nagyobb az információs köd, már mindenki mindent másképp tud és minden másképpen van, mint azt várnánk, az orosz hadak mindenfelé győznek, hogy dicsőségesen visszavonulhassanak, Peszkov, a Kreml szóvivője mindeközben felajánlja, hogy a Kreml hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, de csak a feltétlen megadás ellenében (akkor miért tárgyalna velük Kijev?), szóval pont úgy viselkednek, mint akit épp dobnak kifele a kocsmából, látja is, hogy elkerülhetetlen, és elkezd kiabálni arról, hogy épp menni akart.

Mindegy, ne spekuláljunk, lássuk a konkrét harctéri híreket, melyeket ma is, mint minden nap, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán ellentámadás ellenőrizhetően halad délen és keleten. Az ukrán erők több tengely mentén nyomulnak előre a nyugati Herszon Területen, és biztosították a Donyecki Területen a Sziverszkij Donyec folyón túli területet. Az ellentámadás üteme valószínűleg napról napra drámaian változni fog, mivel az ukrán csapatok azon dolgoznak, hogy megfosszák az oroszokat a szükséges utánpótlástól, megzavarják a parancsnokságukat és irányításukat, és gyengítsék a moráljukat, még akkor is, ha az ellentámadás szárazföldi csapásai folytatódnak. Az oroszok időnként ellentámadásba lendülnek, és visszaszereznek némi elvesztett területet, és természetesen valószínűleg heves tüzérségi és légi támadásokat fognak végrehajtani a felszabadított települések és az előrenyomuló ukrán egységek ellen. Az ukrán haderő elég jelentős előrehaladást ért el ahhoz, hogy reálisabb kommentárokat kapjunk az orosz katonai bloggerektől, akik a mai napig nagyon szorosan ragaszkodtak a Kreml optimista retorikájához.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán erők szeptember 4-én felszabadítottak két meg nem nevezett települést Dél-Ukrajnában és egy települést a Donyecki Területen, Zelenszkij hozzátette, hogy az ukrán 54. gépesített dandár is előrenyomult Liszicsanszk-Sziverszk irányába, és nem részletezett magaslatokon állásokat létesített. Ukrán illetékesek megosztották azokat a geolokációs felvételeket, amelyeken az ukrán erők ukrán zászlót tűztek ki egy kórház épületére Viszokopillja városában, a Herszon-Dnyipropetrovszk terület közigazgatási határától délre. A közösségi média forrásai megerősítették, hogy az ukrán erők átkeltek a Sziverszkij Donyec folyón és felszabadították a Sziverszktől 20 km-re északnyugatra fekvő Ozerne városát.

Szeptember 2-3-án készült geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz tüzérség a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) területén lévő állásokból MLRS lövedékeket lő ki az atomreaktortól 1 km-en belül. Az orosz ellenzéki The Insider által készített felvételek, amelyeken az orosz erők MLRS rendszereket működtetnek a ZNPP-nél, megerősítik az ISW korábbi értékelését, miszerint az orosz erők militarizálták a ZNPP-t. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szeptember 3-án bejelentette, hogy a ZNPP-t működési története során másodszor kapcsolták le az elektromos hálózatról (az első eset augusztus 25-én történt), valószínűleg a folyamatos orosz hamis zászlós támadások és egyéb katonai tevékenységek miatt a ZNPP-ben és környékén. Orosz források azt állították, hogy a ZNPP leállította az energiaellátást Ukrajna számára.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország kész tárgyalni Moszkva feltételeiről az ukrajnai orosz háború szeptember 4-i befejezéséről, de a Kreml fenntartja maximalista céljait Ukrajna „denácifikálására”. Peszkov közölte, hogy a Kreml megvitatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy Ukrajna miként teljesítené az orosz feltételeket a béketárgyalások során, és megjegyezte, hogy „Oroszország a „különleges katonai művelet” minden kitűzött célját teljesíteni fogja.” Peszkov azt is közölte, hogy minden konfliktus a tárgyalóasztalnál ér véget, és kifejezte, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatok hamarosan javulni fognak. Peszkov nyilatkozata az ukrán ellentámadás dél-ukrajnai előrehaladásáról szóló jelentések közepette hangzott el. A „különleges katonai művelet” kimondott céljai között szerepel a kijevi rendszerváltás, valamint Donyeck és Luhanszk megye teljes területének átadása a Kreml számára. A Herszon, Zaporizzsja és Harkiv területének megszállt területeinek integrálására irányuló orosz erőfeszítések azt mutatják, hogy Moszkva arra számít, hogy ezeket a területeket is tartósan meg akarja tartani. Peszkov nyilatkozata tehát Moszkva ukrán megadási követeléseinek megismétlése, és nem utal arra, hogy Moszkva hajlandó lenne komolyan és reálisan felmérve a kilátásait tárgyalni az Ukrajna irányába forduló háborúban.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán erők felszabadítottak két meg nem nevezett települést Dél-Ukrajnában és egy települést a Donyecki Területen. Az ISW egymástól függetlenül megerősítette a Donyecki Területen lévő település és az egyik Herszoni Területen lévő település felszabadítását.
      • A geolokációs felvételeken látható, hogy az orosz tüzérség MLRS lövedékeket lő ki a Zaporizzsjai Atomerőmű állásairól.
      • Az ukrán alakulatok folytatták az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC), lőszerraktárak és kulcsfontosságú állások támadását, hogy kimerítsék az orosz csapatokat és visszatartsák az orosz harci erőt.
      • Viszokopillja ukrán felszabadítása kritikus vitákat váltott ki egyes orosz bloggerek körében, miközben az orosz védelmi minisztérium fenntartotta, hogy az ukrán erők továbbra is „sikertelen kísérleteket” folytattak az előrenyomulásra.
      • A Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtest 127. ezredének személyzete állítólag az utánpótlás hiánya miatt megtagadta a harcot.
      • Az ukrán hadsereg területeket szerzett vissza a Donyecki területen lévő Sziverszkij Donyec folyó bal partján.
      • Az orosz csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól északkeletre és Donyeck városától nyugatra.
      • Az orosz haderő a jelentések szerint katonai eszközöket helyez át a Zaporizzsjai terület hátsó területein lévő főbb szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOCS) mentén fekvő területekre.

A déli ukrán offenzíva hírei:

Ukrán illetékesek bejelentették, hogy az ukrán erők folytatják a nem részletezett előrenyomulást Herszon területen, és kimerítik az orosz csapatokat és logisztikát a szeptember 4-i ellentámadás részeként. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy „az ukrán zászlók visszatérnek oda, ahová jogosan tartoznak”, és megjegyezte, hogy az ukrán erők felszabadítottak két meg nem nevezett falut Dél-Ukrajnában. Ukrán hatóságok és a közösségi média felhasználói felvételeket tettek közzé arról, hogy az ukrán erők ukrán zászlót vonnak fel Viszokopilljában, a Herszon-Dnyipropetrovszk terület közigazgatási határától délre. Orosz katonai bloggerek megemlítették, hogy az orosz erők visszavonultak Viszokopilljából, hogy elkerüljék a bekerítést Olhine és Potomkine irányából (Viszokopillától nyugatra, illetve keletre). Néhány katonai blogger megjegyezte, hogy az orosz légierő hiánya a térségben (szerintük az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő körüli harcokra terelve) tette lehetővé az ukrán előrenyomulást Viszokopilljáig.

Az ukrán hatóságok nem nevezték meg a második felszabadított települést. Jaroszlav Janusevics, a Herszon Terület közigazgatásának vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők lőtték Olhinét, Potomkinét, Dorjánkát és Novovoznyeszenszkét (Viszokopilljától délkeletre), míg egyes katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz légierő elemei is kivonultak Novovoznyeszenszkéből, ami ukrán előrenyomulásra utalhat a térségben. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők légicsapásokat mértek Ljubomirivkára (kb. 28 km-re északra Herszon városától), orosz bloggerek pedig arról számoltak be, hogy az orosz erők elhagyták a települést. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz légicsapások érték Szuhij Sztavokot, Bezimennét és Kosztromkát, valamint más településeket az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő körül, ami arra utalhat, hogy az ukrán erők a hídfőtől akár 12 km-re délkeletre is előrenyomultak. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok tüzérségi tűzzel lövik Kosztromkát és Szuhij Sztavokot, ahol egész nap folytak a harcok. A Déli Műveleti Parancsnokság szóvivője, Natalija Humenyjuk megjegyezte, hogy az ukrán erők előrenyomulnak és felszabadítják a településeket, de az orosz fegyveresek továbbra is távolról lövik az újonnan kiépített ukrán állásokat.

Az ukrán vezérkar megállapította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadteste 127. ezredének katonái megtagadták a harcot, arra hivatkozva, hogy nincs elegendő ellátmányuk, például vizük. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz elhárítás képviselői foglalkoznak a 127. ezreddel, és az alakulat sorsa ismeretlen. Az orosz erők április elején donyecki és luhanszki területen erőszakkal mozgósított katonákból alakították meg a 127. ezredet, négy másik DNK-ezreddel: a 103., 109., 113. és 125. ezreddel együtt. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a DNK július végén átcsoportosította a 109., 113. és 125. ezredet az északnyugati Herszon területre, és a 109. ezred állítólag az ukrán ellentámadás első napján megadta magát. Valószínű, hogy az orosz erők tapasztalatlan és erőszakosan mozgósított egységekkel erősítik meg frontállásaikat, amelyekből hiányzik a harci kedv.


Humenyjuk leszögezte, hogy az ukrán ellentámadás stratégiája az orosz haderő kimerítése, és hozzátette, hogy az ukrán erők elegendő erőforrással és erővel rendelkeznek ahhoz, hogy visszaszorítsák az orosz haderőket Dél-Ukrajnában. Az ukrán csapatok folytatták az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC), lőszerraktárak és kulcsfontosságú állások támadását, hogy támogassák az ukrán szárazföldi ellentámadási erőfeszítéseket. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapást mértek egy orosz kompátkelőhelyre Beriszlavban (Nova Kakhovkától északra), és a közösségi média felhasználói felvételeket tettek közzé arról, hogy az ukrán erők csapást mértek a Dnyeper folyó bal partján lévő Antonivszkij közúti híd egy szakaszára. A kompátkelők elleni ukrán támadások valószínűleg a folyamatban lévő ellentámadási műveletek közvetlen támogatására szolgálnak, mivel az ilyen csapások által okozott zavarok sokkal múlékonyabbak, mint a hidak elleni támadások által okozott zavarok. A hidak elleni folyamatos támadások viszont arra utalnak, hogy hosszú távú erőfeszítéseket tesznek annak megakadályozására, hogy az orosz csapatok a nyugati Herszon terület felszabadításának befejezése előtt visszaállítsák a GLOC-okat. Ukrán katonai vezetők jelezték, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt Bastanka körzetben, és megerősítették egy orosz lőszerraktár megsemmisítését Oleskiben (kb. kilenc kilométerre délre Herszon városától), ami szeptember 2-án történt.

A közösségi médiában közzétett felvételek azt is mutatták, hogy az ukrán egységek szeptember 3-án és 4-én is folytatták az orosz célpontok támadását a Herszoni Terület középső részén. Ukrán közösségi médiafelvételek nagy füstfelhőt mutattak Kozatszkénál (a Dnyeper folyó jobb partján, Nova Kakhovka közelében), ahol ukrán illetékesek korábban arról számoltak be, hogy szeptember 3-án megsemmisítettek egy orosz pontonátkelőt. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy ukrán HIMARS, HARM és Olkha lövedékeket fogtak el Nova Kakhovkában és a Kakhovkai Vízerőmű felett, és ukrán közösségi médiafelhasználók robbanásokat hallottak Nova Kakhovkában.


Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy a harcok öt irányban folytatódtak: Viszokopilljától keletre és nyugatra, az ukrán hídfő közelében, Sznihurivka közelében, Mikolajiv városától mintegy 60 km-re keletre, valamint Herszon városától északnyugatra és nyugatra szeptember 4-én. A bloggerek beszámolói továbbra is nagyrészt ellenőrizhetetlenek, mivel az ukrán illetékesek a fent említetteken kívül nem jelentettek be további előrenyomulást.

A katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők sikertelenül nyomultak előre Petrivka irányába, Viszokopilljától délkeletre. Azt is állították, hogy az orosz és ukrán erők utcai harcokat vívnak Arhanhelszkében (az Inhulec folyó keleti partján, Viszokopilljától nyugatra), és hogy az orosz csapatok továbbra is ellenőrzik a település déli részét. Szerintük a harcok folytatódnak Olhine déli peremén, a következő településen, Viszokopilljától nyugatra. Orosz források szerint az ukrán előrenyomulás a hídfőtől délkeletre attól függ, hogy képesek-e további tartalékokat felhalmozni, és megjegyezték, hogy az orosz erők intenzíven lövik az ukrán erőket Andriivka térségében. Megjegyezték, hogy az ukrán kísérletek Blahodatne (Sznihurivkától nyugatra) elfoglalására sikertelenek voltak, és a tüzérségi tűz folytatódik Sznihurivka térségében. Állíttólag az orosz és ukrán erők pozícióharcokat vívnak Posad-Pokrovskénál, miután az ukránok sikertelenül próbáltak ellentámadást folytatni a térségben. A jelentések szerint Olekszandrivkában (Herszon várostól 35 km-re nyugatra) folytatódtak a pozícióharcok, és egyes bloggerek felvételeket tettek közzé a területen elhagyott ukrán katonai felszerelésekről. Műholdfelvételek orosz második és harmadik védelmi vonalat mutattak Kiszelivkában (Herszon várostól mintegy 18 km-re északnyugatra). A műholdfelvételek azt is mutatták, hogy az orosz erők május végén ásták ki az árkokat, és augusztus végén meghosszabbították azokat. Az orosz alakulatok kiterjedt védelmi vonalakkal rendelkeznek a Herszon város nemzetközi repülőtere körül, Csornobajivkában. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az oroszok csapást mérnek az előrenyomuló ukrán erőkre Tavriiskétől délre (kb. 38 km-re északnyugatra Herszon várostól).


Viszokopillja ukrán felszabadítása néhány kritikus vitát váltott ki az orosz bloggerek körében, míg az orosz védelmi minisztérium fenntartotta, hogy az ukrán erők továbbra is „sikertelen kísérleteket” folytatnak a Mikolajiv-Krivij Rih irányába való előrenyomulásra. Az orosz védelmi minisztérium megváltoztatta az ukrán ellentámadás előrehaladásáról szóló napi összefoglalóját: augusztus 29-én teljes ukrán vereséget jelentett be, és magas ukrán veszteségekről számolt be a személyzet és a katonai felszerelés tekintetében. A bloggerek az ukrán előrenyomulást az északi Herszoni Területen nagyrészt „Herszon területi mészárlásként” mutatták be az ukrán csapatok állítólagos nagy veszteségei miatt. Néhány blogger megjegyezte, hogy az ukrán erők helyes ellentámadást folytattak Viszokopillja körül, és megjegyezte, hogy az orosz erők taktikailag jelentős települést vesztettek. Ez az első alkalom, amikor néhány blogger szakított a Kreml optimizmusával az ukrán ellentámadást illetően, és elismerte az orosz visszaesést.

Az orosz alakulatok szeptember 4-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Szlovjanszktól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok szárazföldi támadásokat kíséreltek meg Bohorodicsnye, Paszika, Krasznopillja és Dolina közelében, amelyek mindegyike Szlovjanszktól 25 km-re északnyugatra fekszik. Nem világos, hogy az ukrán erők felszabadították-e Paszikát (körülbelül 27 km-re északnyugatra Szlovjanszktól és a Sziverszkij Donyec folyó nyugati partján. Az orosz hadsereg légicsapásokat hajtott végre Bohorodicsnye (Szlovjanszktól mintegy 20 km-re északnyugatra) és Huszarivka (Izjumtól mintegy 40 km-re északnyugatra) közelében, és folytatták a rutinszerű ágyúzást az Izjum-Szlovjanszk tengely mentén.

Az ukrán erők területeket szereztek vissza a Sziverszkij Donyec folyó bal partján a Donyecki Területen. A szeptember 3-4-én közzétett geolokációs képek és felvételek azt mutatják, hogy az ukrán csapatok egy meg nem határozott időpontban átkeltek a Sziverszkij Donyec folyón és átvették az ellenőrzést a Szlovjanszktól mintegy 20 km-re keletre fekvő Ozerne felett. Az, hogy az ukránok képesek voltak átkelni a Sziverszij Donyec folyón anélkül, hogy orosz tűz alá kerültek volna, arra utal, hogy a folyó bal partjának orosz ellenőrzése Szlovjanszktól keletre csökkent.

Az orosz alakulatok szeptember 4-én nem hajtottak végre támadást Sziverszk közelében, és folytatták a térség településeinek rutinszerű ágyúzását. Ezzel szemben légicsapást mértek a Sziverszktől mintegy 8 km-re keletre fekvő Verhokamjanszkére.

Az orosz csapatok szeptember 4-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Bakhmut északkeleti részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelenül próbáltak támadni Bakhmut, Bakhmutszke (kb. 10 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Pokrovszke (kb. 11 km-re északkeletre Bakhmuttól) közelében. Orosz források szerint a Wagner-erők elfoglalták Kodema nagy részét, de szeptember 4-én a térségben még folynak a harcok.

Az orosz hadsereg szeptember 4-én Donyeck várostól északnyugatra folytatta a korlátozott támadásokat. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Pjervomajszke (Donyeck várostól 10 km-re északnyugatra) és Piszki (Donyeck várostól 5 km-re északnyugatra) közelében. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén.

Az orosz csapatok szeptember 4-én nem hajtottak végre megerősített támadásokat Donyeck várostól délnyugatra vagy a Zaporizzsjai terület keleti részén, és folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat ezeken a területeken. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők csapást mértek a Donyecki területen lévő Kurakhove és Jelyzavetivka (Kurakhove-tól nagyjából 10 km-re délre), valamint a Zaporizzsjai területen lévő Malinivka (Huljajpoletól nagyjából 15 km-re keletre) ellen.

Az orosz hadsereg nem hajtott végre támadásokat Harkiv városától északra, és szeptember 4-én folytatták Harkiv város és a környező települések rutinszerű bombázását. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők állítólag Vovcsanszk (Harkiv városától 75 km-re északkeletre, a T2104 és T2108 autópályák kereszteződésénél) és Balaklija (Izjumtól 50 km-re északnyugatra, az M03 és P78 autópályák kereszteződésénél) térségében állnak. A közösségi médiában készült felvételeken egy erős robbanás látható Balaklijában.

Az orosz csapatok nem hajtottak végre szárazföldi támadást a Zaporizzsjai Területen lévő Huljajpoletól nyugatra, és szeptember 4-én folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén. Az orosz védelmi minisztérium (MoD) azt állította, hogy az orosz erők csapást mértek egy ukrán parancsnoki állásra Mikilszkében, Orikhivtől 23 km-re északkeletre.

Az orosz csapatok a jelentések szerint katonai eszközöket helyeznek át a főbb földi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén fekvő területekre, valószínűleg azért, hogy megvédjék a Melitopol és Tokmak felé vezető orosz GLOC-okat. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz erők orosz katonai személyzetet visznek Tokmakba, az N30, T0408 és T0401 autópályák kereszteződésébe. Ezek a GLOC-ok kötik össze Melitopolt és Berdjanszkot a frontvonalakkal zaporizzsjai területen és a hátországgal a nyugati Donyecki területen. Az Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz erők katonai felszerelést tárolnak a Melitopol közelében lévő mezőgazdasági eszköztároló területeken. Az ukrán vezérkar jelentése szerint jelenleg 70 orosz katona él egy iskolában, amely aktívan tart órákat Orljanszkban, 24 km-re délnyugatra a Vasziljevka ellenőrzőponttól. Az ukrán vezérkar azt is kijelentette, hogy az orosz erők számos aktív iskolát használnak orosz katonai eszközök fedezékéül. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester arra figyelmeztetett, hogy az orosz alakulatok katonai provokációkat terveznek a megszállt területeken lévő iskolákban, ami alátámasztja az ISW korábbi értékelését.

Orosz és megszálló hivatalnokok fokozzák az ukrán támadásokról szóló állításaikat a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) ellen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz elektronikai hadviselési rendszerek megakadályozták, hogy nyolc ukrán támadó drón szeptember 4-én csapást mérjen a ZNPP-re, és a drónokat 1,5 km-re a ZNPP területétől elfogták. Alekszandr Volga, Enerhodar megszálló vezetője szeptember 3-án azt állította, hogy egy ukrán tüzérségi lövedék egy meg nem határozott időpontban átütötte az atomreaktor egyik tárolóegységének falát, de nem mutatta be a sérülésről készült fényképet, amelynek állítólag a birtokában van. A Komszomolszkaja Pravda orosz hírportál részleteket közölt az Ukrajnából Oroszországba távozott, állítólag a ZNPP volt személyzetével készült interjúkból, amelyekben a volt alkalmazottak lekicsinyelték a ZNPP-nél bekövetkező nukleáris katasztrófa kockázatát és hatásait. Ezek az állítólagos volt alkalmazottak azt állították, hogy még a közvetlen tüzérségi csapások sem képesek áthatolni az atomreaktorok biztonsági egységein, mivel a biztonsági egységek falai túl vastagok. A Komszomolszkaja Pravda arról is beszámolt, hogy a ZNPP-nél bekövetkező katasztrófa csak helyi szinten okozna nukleáris szennyeződést, meghatározatlan hatósugárral, nem pedig globális szinten.

Az orosz erők tüzet nyitottak a Dnyipropetrovszki Területen Nikopol és Marhanec városára, valószínűleg a Kakhovka víztározó túlsó partján lévő Enerhodar melletti állásokból.

Az orosz egységek szeptember 4-én tovább támadták a Mikolajivi Terület hátországát. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg Sz-300-as légvédelmi rakétákkal csapott le Mikolajiv városára. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok a nagy pontosságú rakéták hiánya miatt elavult Sz–300-as rakétákat használnak földi célpontok elleni csapásokhoz, ami alátámasztja az ISW korábbi értékelését. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz hadseregnek több ezer Sz–300-as rakétája van raktáron, de nem tudják ezek nagy részét használni, mert a rakéták elavultak. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők csapást mértek egy ukrán katonai kórházra Mikolajiv városában, amely a forrás szerint legitim katonai célpont. Az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Ocsakivban (Mikolajiv várostól délnyugatra, a Fekete-tenger partján) és Voznyeszenszkben (Mikolajiv várostól nagyjából 88 km-re északnyugatra) is.

Az orosz légvédelem állítólag szeptember 3-4-én éjszaka lelőtt egy UAV-t a krími Szevasztopolban lévő Kazacsi-öböl felett.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok továbbra is küzdenek a katonai személyzet toborzásával a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a Wagner-csport elítélteket toboroz a donyecki 124. számú büntetőtelepről. 2022-ben a donyecki felsőbb összevont fegyverzeti parancsnoki iskola vezetője, Mihail Tyihonov kijelentette, hogy a donyecki felsőbb összfegyvernemi parancsnoki iskola jelentkezőkből hiányt szenvedett, mivel csak 44-en jelentkeztek a tanfolyamra és csak 40-en végeztek.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok a megszállt Dél-Ukrajnában folytatják a szűrési és passzportálási intézkedéseket, hogy az ukrán ellentámadás során visszaszorítsák a partizánok tevékenységét a hátországban. A megszálló hatóságok Tavriiskben (közvetlenül nyugatra Nova Kakhovkától és a Dnyipro folyó bal partján) állítólag civil adatokat gyűjtenek, hogy megfélemlítsék a helyieket, hogy felfedjék a partizánmozgalom tagjait. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz erők megakadályozzák a humanitárius konvojok bejutását a megszállt Zaporizzsjai területre a vasziljivkai ellenőrzőponton keresztül, hogy a civileket arra kényszerítsék, hogy elfogadják az orosz útleveleket a humanitárius segélyért cserébe. Az ukrán megszállt területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium augusztus 22-én bejelentette, hogy a megszállt Dél-Ukrajnából a megszállt Zaporizzsjai terület Vasziljivkán (az egyetlen ilyen átkelőhelyen) keresztül történő ki- és bejutást kizárólag humanitárius célú tranzitra korlátozza, valószínűleg a megszálló közigazgatás kényszerítése és az útlevelek átadására irányuló erőfeszítései miatt.

Az orosz megszálló hatóságok a megszállt Dél-Ukrajnában folytatják a szűrési és passzportálási intézkedéseket, hogy az ukrán ellentámadás során visszaszorítsák a partizánok tevékenységét a hátországban. A megszálló hatóságok Tavriiskben (közvetlenül nyugatra Nova Kakhovkától és a Dnyipro folyó bal partján) állítólag civil adatokat gyűjtenek, hogy megfélemlítsék a helyieket, hogy felfedjék a partizánmozgalom tagjait. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz erők megakadályozzák a humanitárius konvojok bejutását a megszállt Zaporizzsjai területre a vasziljivkai ellenőrzőponton keresztül, hogy a civileket arra kényszerítsék, hogy elfogadják az orosz útleveleket a humanitárius segélyért cserébe. Az ukrán megszállt területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium augusztus 22-én bejelentette, hogy a megszállt Dél-Ukrajnából a megszállt Zaporizzsjai terület Vasziljivkán (az egyetlen ilyen átkelőhelyen) keresztül történő ki- és bejutást kizárólag humanitárius célú tranzitra korlátozza, valószínűleg a megszálló közigazgatás kényszerítése és az útlevelek átadására irányuló erőfeszítései miatt.

Ide tartozik még a legfrissebb információ, miszerint Herszonban az orosz megszállók egyelőre feladták a népszavazás megrendezésének tervét, de ezt részletesebben már csak a hírösszefoglaló második részében van mód kifejteni.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló következő része, amiről ma megígérhetem, hogy izgalmas lesz.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!