Szele Tamás: Az ukrajnai blackjack

Oroszország ukrajnai inváziója megtörni látszik, de messze lehet még a vége: egyelőre ott tartunk, hogy ketten kártyáznak a harctereken, mindkettőjüknek tizenkilence van és mindketten lapot kérnek. A helyzet úgy kiegyensúlyozott, hogy körülbelül egyenlő eséllyel fuccsolhat be mindkét játékos, bár az ukránok hajszálnyival jobban állnak.

Igen, de csak saját, pár héttel ezelőtti helyzetükhöz képest, szóval nagyon korai volna még bármiféle jóslásokba bocsátkozni: egyelőre helyezkedjünk várakozó álláspontra és figyeljük az eseményeket.

Lássuk tehát a harctéri híreket, melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán ellentámadás érezhetően csökkenti az orosz logisztikai és adminisztratív képességeket a megszállt Dél-Ukrajnában. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, ukrán tisztviselők kifejezetten megerősítették, hogy az ukrán csapatok az orosz logisztikai kapacitásokat igyekeznek megkárosítani délen az ember- és eszközkoncentrációk, parancsnoki központok és logisztikai csomópontok elleni precíziós csapásokkal. Ezek az ellentámadások szándékos hatást gyakorolnak az orosz megszálló hatóságokra is. A Herszon terület megszálló hatóságainak helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov azt nyilatkozta a TASZSZ orosz médiának, hogy adminisztrációja „biztonsági” aggályok miatt felfüggesztette az annexiós népszavazási terveket Herszon területen. Az Ukrán Ellenállási Központ hasonlóképpen arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok a folyamatban lévő ellentámadás miatt lemondanak a népszavazási tervekről. Röviddel azután, hogy a TASZSZ közzétette a megjegyzését, Sztremouszov a Telegramon közzétette, hogy tagadja, hogy szüneteltetésre szólított volna fel, mivel a kormánya soha nem tűzte ki a népszavazás hivatalos időpontját. Sztremouszov mindkét kijelentése a megszálló rezsimeken belüli nagyfokú szervezetlenségre utal, amelyet valószínűleg az ellentámadás hatásai súlyosbítanak. Az ukrán erők mind az orosz taktikai, mind a műveleti szintű képességeket lassan fel kívánják aprózni Herszon területén, és ennek során valószínűleg jelentős hatással lesznek a megszálló tisztviselők adminisztratív és bürokratikus lehetőségeire.

Putyin szeptember 5-én nyilvánosan dicsérte a DNK és az LNK erőit (és becsmérelte az orosz hadsereget), valószínűleg azért, hogy motiválja a proxy toborzást és átdolgozza a háborúról szóló orosz tájékoztatást. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 5-én kijelentette, hogy az 1. és 2. hadtest (a DNK és az LNK fegyveres erői) személyzete jobban harcol Donbászban, mint a hivatásos orosz katonák, és célzott arra, hogy elégedetlen az orosz védelmi minisztérium teljesítményével. Putyin megjegyzései valószínűleg arra irányultak, hogy ösztönözzék a toborzást és az erőfejlesztést a DNK-ban és az LNK-ban, és hogy átcsoportosítsák a háborúról szóló tudósításokat az orosz médiatérben a dél-ukrajnai harcokról. Az orosz erők egyre inkább a DNK és az LNK állományára támaszkodnak, mint alapvető harci erőkre, és a Kreml valószínűleg retorikailag igyekszik kiemelni a háborúban betöltött szerepüket, hogy fokozza a toborzást és növelje a morált. Putyin emellett valószínűleg arra törekszik, hogy a Kreml által preferált (és hamis) narratívát, miszerint Ukrajna lerohanása a DNK és az LNK „védelmét” szolgálja, az erőik dicséretével erősítse.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán ellentámadás érezhetően csökkenti az orosz logisztikai és adminisztratív képességeket a megszállt Dél-Ukrajnában.
      • Putyin szeptember 5-én nyilvánosan dicsérte a DNK és az LNK erőit (és becsmérelte az orosz hadsereget), valószínűleg azért, hogy ösztönözze a proxy toborzást és átdolgozza a háborúról szóló orosz tudósításokat.
      • Az ukrán katonai illetékesek fenntartották operatív hallgatásukat az ukrán ellentámadás előrehaladásával kapcsolatban, de beszámoltak az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) további megsemmisítéséről a Közép-Herszon területen.
      • Az orosz erők támadásokat hajtottak végre Sziverszktől keletre, Bakhmuttól északkeletre és délre, valamint Donyeck város északnyugati peremén.
      • Az ukrán különleges alakulatok korlátozott műveletet hajtottak végre az orosz FSZB egyik bázisa ellen Enerhodar térségében.
      • A ZNPP 6. számú erőművi blokkja lekapcsolódott az ukrán elektromos hálózatról.
      • Az orosz hatóságok továbbra is keresik a harci erő nem hagyományos forrásait, és egyre inkább beteg és gyengélkedő személyekhez fordulnak.
      • A megszálló hatóságok 1,25 rubel/1 hrivnya árfolyamot állapítottak meg zaporizzsjai területen, hogy megkönnyítsék a megszállt Zaporizzsja gazdasági integrációját az Orosz Föderációba.

Az ukrán déli offenzíva hírei:

Az ukrán katonai vezetők fenntartották operatív hallgatásukat, és nem adtak ki semmilyen információt a szeptember 5-i Herszoni Területen történő ukrán előrenyomulással kapcsolatban. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán csapatok lelőttek két orosz felderítő drónt Viszokopilljában, miután korábban nem erősítették meg, hogy az ukrán erők behatoltak a városba. Az ISW több, a közösségi médiában közzétett videó alapján függetlenül úgy értékelte, hogy az ukrán egységek szeptember 4-én elfoglalták a várost. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok légicsapásokat mértek Bezimenne és Szuhij Sztavok ellen, mintegy hat és tíz kilométerre délkeletre az Inhulec folyó feletti ukrán hídfőtől. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz erők visszafoglalták Kosztromkát (a Bezimenne és Szuhij Sztavok közötti falut), de a geolokációs felvételeken ukrán harckocsik támadták a település körüli orosz állásokat. A geolokációs felvételekkel kombinálva az ukrán vezérkar jelentése arra utalhat, hogy az ukrán erők előrenyomultak Kosztromka és Bezimenne térségében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz erők lőtték Novovoszkreszenszke területét (kb. 18 km-re délkeletre Viszokopilllától), de nem világos, hogy az ukrán erők előrenyomultak-e a település környékén.

Az ukrán csapatok továbbra is támadják az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) és lőszerraktárakat a Közép-Herszon területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága megjegyezte, hogy az ukrán egységek megsemmisítettek egy orosz pontonátkelőt Lvove-ban (Nova Kakhovkától nyugatra), csapást mértek a 35. Összhaderőnemi Hadsereg parancsnokságára a Kakhovka körzetben, valamint a 247. Gárdista Légitámadó Ezred Zászlóalj taktikai zászlóaljcsoportjaihoz (BTG) tartozó két megfigyelőállásra a Mykolaiv körzetben és a 126. Különleges Parti Védelmi Dandárhoz tartozó két megfigyelőállásra a Beriszlav körzetben. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága hozzátette, hogy az ukrán erők szeptember 5-én csapást mértek egy pontonátkelőre a Kakhovka-híd térségében. Az ukrán csapások állítólag egy orosz lőszerraktárt is megsemmisítettek Tomina Balkában (kb. 19 km-re nyugatra Herszon városától), ami azt jelzi, hogy az ukrán erők nem a településen tevékenykednek. A CNN korábban arról számolt be, hogy az ukrán erők augusztus 29-én felszabadították a települést. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy ukrán rakétaegységek két lőszerraktárt semmisítettek meg Herszonszkij körzetben. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy ukrán csapások 30 orosz katonát és három harckocsit semmisítettek meg az Antonivszkij híd térségében, valamint egy légvédelmi rakétarendszert hat teherautóval egy meg nem nevezett átkelő közelében. A geolokációs felvételeken orosz katonai konvojok látszottak, amelyek a Dnyeper folyó bal partjáról várakoznak az átkelésre, és az orosz konvojok továbbra is sebezhetőek az ukrán csapásokkal szemben. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az orosz erők megtiltják a helyieknek a Dnyeper folyón való átkelést.

A közösségi médiában szeptember 4-én és 5-én készült felvételek is alátámasztják az ukrán katonai jelentéseket, amelyek szerint az ukrán erők folytatják rakétahadjáratukat az egész Herszon terület középső részén. Az ukrán Telegram-csatornák füstről számoltak be az Inhulec folyó feletti Darivka-híd környékén, ami valószínűleg a Herszon várostól keletre lévő GLOC-ot ért újabb ukrán csapások eredménye. Az ukrán közösségi média felhasználói arról is beszámoltak, hogy robbanások szemtanúi voltak Tavriisk ipari területén ( Nova Kakhovkától keletre) és Herszon városban. Herszon város lakói azt is észrevették, hogy szeptember 4-én meg nem nevezett személyek jelzőrakétákat lőttek ki a városban.

Az orosz hadsereg továbbra is intézkedéseket tesz a folyami átkelők létesítésére és a Herszon terület északi részén lévő GLOC-juk fenntartására. A Herszoni Terület megszálló kormányzatának vezetője, Kirill Sztremuszov közzétett egy videofelvételt, amely egy uszályokból épített pontonátkelőt ábrázol a háttérben az Antonivszkij úti híd mentén. A felvételen látható, hogy a pontonhíd félig kész van Herszon város irányából. A szeptember 4-i műholdfelvételeken három orosz ponton és komp is látható volt, amelyek Nova Kakhovkától nyugatra működnek.

Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz és ukrán erők négy különböző területen harcoltak Herszon terület körül: Viszokopillja közelében, az Inhulec folyó feletti hídfőtől délnyugatra, Mikolajiv várostól mintegy 60 km-re keletre Sznihurivka térségében, valamint Herszon várostól északnyugatra.

Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az új orosz frontvonal a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre Arhanhelske és Olhine déli részein, Viszokopillja és Potomkine déli külterületén, valamint Novovoznyeszenszke délnyugati külterületén keresztül halad. A bloggerek nagyrészt azt állították, hogy az orosz erők tüzérségi „gyilkos zónákat” hoznak létre azzal, hogy engedik az ukrán csapatoknak, hogy a hídfő közelében előrenyomuljanak. Egyikük megjegyezte, hogy az ukrán alakulatok továbbra is megpróbálják kiterjeszteni az ukrán hídfőt és nyomulni a T2207-es autópálya felé. Azt is állították, hogy a tüzérségi harcok folytatódtak Sznihurivkában, és az orosz csapatok állítólag megsemmisítettek egy ukrán megfigyelőállást Kiszelivkában (mintegy 28 km-re nyugatra Sznihurivkától). A közösségi média felvételein állítólag egy nagy füstfelhő látható Sznihurivkában, és néhány közösségi média-felhasználó megjegyezte, hogy az ukránok csapást mértek egy orosz bázisra a térségben. Orosz bloggerek azt állították, hogy a Ternovi Podi-Zelenij Hai-Kiszelivka vonalon (Herszon város térségétől 30km-en belül északnyugatra) újraindultak a harcok, de az orosz egységek visszaverték az ukrán támadásokat a térségben. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy a 7. gárdista légitámadó hadosztály és a 8. gárdista vegyes hadsereg 20. gárdista motorlövész hadosztályának alakulatai tüzérségi tűz alá veszik a Herszon várostól északnyugatra előretörni próbáló ukrán erőket. Hozzátette, hogy a 20. hadosztály 33. motoros lövészezredének elemei Ternovi Podi irányából támadták az ukrán állásokat. A közösségi médiában közzétett felvételeken az is látható, hogy az oroszok két S–300V rendszert (az S–300 ballisztikus rakéták célba juttatására szánt változatát) szállítottak Herszon terület meg nem határozott területein.


Az orosz védelmi minisztérium fenntartotta, hogy az ukrán hadsereg sikertelenül próbálja megvetni a lábát bizonyos területeken Mikolajiv város-Krivij Rih irányában, miközben az orosz csapatok tüzérséggel és precíziós rakétákkal csapást mérnek az ukrán tartalékokra és egységekre. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg azt állítja, hogy az ukrán erőkre mért orosz precíziós csapások a Herszon és Mikolajiv Területeken az orosz erősítések és GLOC-ok elleni ukrán csapások utánzására irányulnak. Néhány blogger továbbra is kritikát fogalmazott meg az Inhulec folyó körüli orosz védelemmel szemben, egy blogger azt állította, hogy az orosz SZPECNAZ órákig tüzérségi támogatást kért, mielőtt az ukránok képesek voltak áttörni az orosz védelmet. Viktor Alksznisz volt orosz politikus megjegyezte, hogy az orosz védelmi minisztérium ismét korlátozta a támadó műveletek végrehajtásáról szóló vitát, ami valószínűleg azt jelzi, hogy az orosz erők nagyrészt védelmi intézkedéseket hajtanak végre. Alksznisz kiemelte, hogy az oroszokban nem tudatosul az orosz „különleges katonai művelet” során Ukrajnában elért haladás hiánya. Az ukrán dezinformációellenes központ is megjegyezte, hogy a Kreml kihasználja az ukrán műveleti csendet, hogy hamis állításokat találjon ki az ukrán ellentámadásról.

A korábbi harcterek eseményei:

Az orosz erők szeptember 5-én nem hajtottak végre megerősített szárazföldi támadást az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén, és folytatták a rutinszerű ágyúzást a Harkiv-Donyecki terület határa mentén. Az RT haditudósítója megjegyezte, hogy az elmúlt hat hónapban a legintenzívebb harcok ezen a tengelyen az elmúlt hat hónapban a „Sherwoodi Erdő” nevű erdős területen zajlottak, amely az E40-es Izjum-Szlovjanszk autópálya mentén fekszik. Az ukrán és az orosz csapatok ezen a területen a jelentések szerint 10 méteres vagy annál kisebb távolságból támadják egymást kézifegyveres tűzzel, és a terület sűrű növényzete valószínűleg elhomályosítja a pontos csapatmozgásokat az Izjum-Szlovjanszk tengely nagy részén.


Ukrán katonai illetékesek szeptember 5-én megerősítették továbbá, hogy az ukrán csapatok szeptember 4-én Szlovjanszktól északkeletre, a Sziverszkij Donyec folyó bal partján csekély előnyre tettek szert. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán erők visszafoglalták az orosz alakulatok által korábban elfoglalt állásokat „Kramatorszk irányában”, ami jellemzően a Liman-Szlovjanszk-Kramatorszk területet írja le. A vezérkari nyilatkozat nyelvezete összhangban van azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint az ukrán csapatok szeptember 4-én visszafoglalták Ozernét (20 km-re északkeletre Szlovjanszktól).

Az orosz hadsereg szeptember 5-én korlátozott támadásokat hajtott végre Sziversztől keletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz előrenyomulást a Sziverszktől mintegy 10 km-re északkeletre fekvő Hrihorivkában és Bilohorivkában. Nem világos, hogy az a Bilohorivka, amelyre a vezérkar utalt, a Sziverszktől 12 km-re északkeletre fekvő vagy a Sziverszktől 17 km-re délkeletre fekvő Bilohorivka-e. A jelentések szerint a Luhanszki Népköztársaság (LNK) csapatai a Sziverszktől mintegy 5 km-re keletre fekvő Verhokamjanszkban is lőtték az ukrán állásokat, ami arra utal, hogy az orosz csapatok egy meg nem határozott időpontban elvesztették korábbi állásaikat Verhokamjanszkban. Az orosz erők folytatták a Sziverszket és a környező településeket érő rutinszerű tüzérségi csapásokat.

Az orosz egységek szeptember 5-én folytatták a támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy orosz csapatok harcoltak Pokrovszke (10 km-re keletre Bakhmuttól) és Bakhmutszke-Szoledar térségében (10 km-re északkeletre Bakhmuttól). Az orosz csapatok, beleértve a Wagner-csoport harcosait is, folytatták a kísérleteket, hogy észak felé haladjanak Bakhmut felé Kodema (13km délkeletre Bakhmut-tól), Veszela Dolina (5km délkeletre Bakhmuttól), Zajceve (8km délkeletre Bakhmut-tól) és Szemihirja (16km délkeletre Bakhmut-tól) térségében. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű légi és tüzérségi csapásokat is Bakhmutban és környékén.


Az orosz erők szeptember 5-én folytatták a szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külvárosaiban. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy orosz csapatok támadásokat kíséreltek meg Lozove, Szpartak, Pjervomajszke, Vodiane és Nevelszke környékén, amelyek mind Donyeck város északnyugati sarka mentén fekszenek. Orosz források szerint a Donyecki Népköztársaság (DNK) 11. ezredének elemei folyamatosan próbálnak előrenyomulni Piszkiből Pjervomajszke felé, egyes források szerint a DNK csapatai magának Pjervomajszkének a külvárosába is behatoltak. A proxy csapatok emellett folytatták az előrenyomulási kísérleteket Marinkán belül, Donyeck város délnyugati peremén. Az orosz és proxy csapatok rutinszerű tüzérségi csapásokat hajtottak végre az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén.

Az orosz haderő szeptember 5-én nem hajtott végre megerősített támadásokat Donyeck várostól délnyugatra vagy a Zaporizzsjai Terület keleti részén, de folytatták a rutinszerű légi és tüzérségi csapásokat ezeken a területeken.

Az oroszok szeptember 5-én nem hajtottak végre megerősített támadásokat Harkiv északkeleti területén, és folytatták a rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat Harkiv város és környéke ellen.

Az ukrán erők szeptember 4. és 5. között folytatták az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC) és logisztikai csomópontok támadását Kupjanszkban és Szemenivkában, Harkiv várostól délkeletre. Az orosz tüzérség kiterjesztette az ágyúzást Bairak, Huszarivka és Csepil közelében, 8 és 18 km között a szeptember 4-én megerősített ukrán csapások helyszínétől délkeletre Harkiv városától.

Az orosz csapatok szeptember 5-én nem hajtottak végre megerősített támadásokat a Zaporizzsjai Terület nyugati részén, és folytatták a rutinszerű ágyúzást a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) nevezetesen azt állította, hogy a GUR egy Szpecnaz-osztaga korlátozott speciális műveletet hajtott végre az oroszok által megszállt Kamjanka-Dnyiprovszka területén, Enerhodartól nyugatra, a Kakhkovska víztározó déli partján. A GUR megjegyezte, hogy a Szpecnaz-különítmény megsemmisítette és jelentősen megrongálta a térségben lévő orosz bázisokat, köztük egy épületet, ahol az orosz erők a látszat-referendumra készültek, valamint az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bázisát, amely állítólag a népszavazás központját védte. A geolokációs műholdképek megerősítik a GUR jelentését, és egy nagy tűzvész égését mutatják Kamjanka-Dnyiprovszkában.

A Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) továbbra is a sugár- és tűzvédelmi veszélyek megsértésének kockázatával működik, mivel az erőmű távvezetékei megsérültek. Ukrán és orosz források egyaránt egymást vádolják, miszerint a másik fél szeptember 5-én lőtte az erőművet. Az Energoatom ukrán atomerőművet üzemeltető vállalat közölte, hogy az elmúlt három napban az orosz lövések tüzet okoztak, amely megszakította a ZNPP-t az ukrán villamosenergia-rendszerrel összekötő utolsó távvezetéket, ami miatt a 6. számú erőműegység (a ZNPP belső energiaellátását biztosító egység) lemerült és lekapcsolódott a hálózatról. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők lőtték a ZNPP és Enerhodar infrastruktúráját. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének hat tagjából négy szeptember 5-én elhagyta a ZNPP-t, két tag pedig az erőműben maradt, hogy állandó jelenlétet biztosítson.

Az orosz tüzérség szeptember 5-én rakétacsapásokat mért Mikolajiv városára, és lövéseket adtak le az érintkezési vonal mentén a Mikolajivi Területen. Ukrán források Nikopol és más települések heves bombázásáról számoltak be a Dnyipropetrovszki területen, beleértve egy rakétacsapást Krivij Rih ellen. Az orosz légvédelem állítólag lelőtt egy ukrán drónt a krími Jevpatorija felett.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml szeptember 5-én közvetlenül tudomásul vette és újabb lépést tett az ukrajnai veszteségek pótlására szolgáló regionális önkéntes zászlóaljak szövetségi szintű infrastruktúrájának megteremtése felé. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy az orosz Miniszteri Kabinetet bízza meg az ukrajnai háborúban önkéntesként részt vevő oroszok civil munkahelyeinek védelmével. Ez eltérést jelent a Kreml korábbi hallgatásától a regionális mozgósítási erőfeszítésekkel kapcsolatban, amely lehetővé tette a Kreml számára, hogy a toborzási törekvéseket „önkéntes helyi kezdeményezésekként” mutassa be, és felmentse az etnikailag orosz területeket, valamint a kulcsfontosságú városi központokat az önkéntes zászlóaljak létrehozásának terheitől. A Kremlnek valószínűleg közvetlenebb intézkedéseket kell hoznia a regionális zászlóaljak biztosítása érdekében a központi kormányzat nem egyértelmű vagy nem meghatározott rendelkezései miatti zavar miatt.

Az orosz hatóságok valószínűleg fokozzák a megszállt Ukrajna lakosainak erőszakos mozgósítására irányuló erőfeszítéseket, valószínűleg azért, hogy eleget tegyenek a Kreml növekvő nyomásának, hogy megszilárdítsák a területi térnyeréseket Putyin szeptember 15-i határideje előtt, amikorra a teljes Donyecki Területet el kell foglalni. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok 10 000 lakost akarnak mozgósítani Luhanszk területéről, és kihasználják az iskolai beiratkozási adatokat, hogy erőszakkal mozgósítsák az orosz vezetésű oktatási intézményekbe járó iskolás gyermekek apáit. Szerhij Haidai, a Luhanszk terület vezetője azt is kijelentette, hogy az LNK hatóságai toborzási kvótákat adnak az LNK tulajdonában lévő vállalatok alkalmazottainak, hogy ösztönözzék a szerződéses katonák toborzását, cserébe az extra fizetés és a kiterjesztett munkahelyi biztonság ígéretéért.

Az orosz hatóságok nyilvánvalóan megpróbálnak olyan személyeket toborozni, akik jellemzően fizikai és mentális betegségek miatt alkalmatlanok a katonai szolgálatra, ami tovább jelzi, hogy a harci erő hagyományos forrásai egyre inkább kimerülnek. A 2. számú szentpétervári pszichoneurológiai rendelőintézet szeptember 5-én már törölt katonai toborzási hirdetéseket tett közzé a honlapján.* Az ukrán vezérkar hasonlóképpen megjegyezte, hogy az orosz hatóságok erőszakkal mozgósítanak különböző betegségekkel és sérülésekkel küzdő katonakorú férfiakat a Donyecki Terület megszállt térségeinek kórházaiból. A fizikai és mentális betegségben szenvedő egyénekre való fokozott támaszkodás, akik valószínűleg nem kapnak megfelelő kiképzést, orvosi vagy pszichológiai támogatást a bevetés előtt, valószínűleg súlyosbítja a már így is rossz morált és fegyelmet az Ukrajnában mozgósított orosz egységekben.

*Erről lesz még szó a második részben.

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) továbbra is telepítenek önkéntes zászlóaljakat Ukrajnába. Orosz források arról számoltak be, hogy a 400 fős „Kuzma Minyin” Nyizsnyij Novgorod-i harckocsizászlóalj szeptember 5-én települt Ukrajnába.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok folytatják a megszállt területek Oroszországi Föderációba való gazdasági integrációjának elősegítésére irányuló erőfeszítéseket. Az oroszok által támogatott zaporizzsjai megszállási adminisztráció vezetője, Jevheny Balickij kijelentette, hogy adminisztrációja szeptember 5-től 1,25 rubel/1 hrivnya árfolyamot állapított meg a megszállt Zaporizzsjai Területen. A megszállt területek „rubelizálásának” kodifikálására irányuló ilyen erőfeszítések célja, hogy megkönnyítsék a megszállt területek integrációját az orosz gazdaságba.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!