Szele Tamás: Ukrajna diadalmenete

Röviden, pontosan fogalmazva: menekül az orosz hadsereg Ukrajna bizonyos részeiről. Az Izjum környéki front lényegében véve harc nélkül omlott össze, az orosz erők inkább elhagyták a várost, minthogy vállalják az ostrom kockázatát. A háborúnak ezzel még egyáltalán nincs vége, de egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá. Egy igen nagy lépéssel.

Ugyanis most már a legelvakultabb moszkovita fanatikusok is be kell ismerjék: az orosz fegyveres erők nem verhetetlenek, az orosz gazdaság nem feneketlen bőségszaru, és ha kicsit még fejlődnek, azt is be fogják látni, hogy az orosz politikai rendszernek nincs ideológiája, alapeszméje vagy egyáltalán, bármiféle vezérelve, hanem egyszerű, hagyományos, bár roppant kíméletlen zsarnokság, nem több. Semmiképpen sem „az emberiség jövője”, hanem nacionalista szólamokat pufogtató, véres kezű diktatúra. De ne kalandozzunk el.

A mai harctéri hírek hosszabbak lesznek a szokásosnál, egyrészt, mert tegnap elmaradtak adminisztratív okok miatt, másrészt, mert az ISW sem képes csodákra: ők tegnap este negyed tizenkettőkor zárták le a jelentésüket, amiben a tegnapi események szerepelnek is a legnagyobb részletességgel, csak hát azóta rengeteg minden történt, amit ők már maximum a holnapi jelentésbe írhatnak bele – mi meg addig nem várhatunk a friss eseményekkel, tehát először közlöm a pontos és ellenőrzött tegnapi híreket, aztán jövök utánuk a maiakkal. Így viszont, előre jelzem: maratoni hosszúságú harctéri összefoglaló következik, de van az így, mikor megmozdulnak a frontvonalak és hirtelen 2500 (vagy sokkal több) négyzetkilométernyi területet foglal vissza Ukrajna két nap alatt.

Akkor lássuk az ISW tegnapi eseményekről szóló összefoglalóját.

Az ukrán hadsereg a szeptember 9-i állapot szerint a Harkiv környéki ellentámadás során becslések szerint 2500 négyzetkilométernyi területet foglalt el Harkiv területén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok szeptember 8-án kijelentette, hogy az ukrán erők szeptember 1–8. között több mint 1000 négyzetkilométert szabadítottak fel – egy nappal azelőtt, hogy az ukrán erők szeptember 9-én elérték Kupjanszk dél felé eső szakaszát és az Oszkil folyót. Az ukrán csapatok valószínűleg a Kupjanszk, Izjum és az Oszkil folyó felé történő gyors ukrán előrenyomulásban fennakadt, szervezetlen orosz erők zugait tisztítják meg, tekintve az orosz hadifoglyokról az elmúlt 48 órában megfigyelt képek özönét.

Az ukrán erők elpsztíthatják az Izjum körüli orosz állásokat, ha elvágják az orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC) Izjumtól északra és délre. Az ukrán haderő szeptember 9-én folytatta az előrenyomulást Kupjanszk és Izjum felé, és intézkedéseket tesz az orosz izjumi erőcsoportosítás elszigetelésére. Ha az ukránoknak sikerül megszakítaniuk az orosz GLOC-okat, akkor lehetőségük lesz arra, hogy katlant hozzanak létre Izjum körül, és romba döntsék az északkelet-ukrajnai orosz állások jelentős részét.

A Kreml erőforrásokat vezényel a Harkiv város-Izjum vonalra, hogy megpróbálja megállítani az ukrán előrenyomulást, miután az ukrán erők figyelemre méltó hadműveleti meglepetést értek el. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) és a Kreml hírügynökségei felvételeket tettek közzé orosz katonai konvojokról, amelyek állítólag úton vannak Kupjanszk, Izjum és általában Harkiv irányába*, de nem ismerték el az ukrán sikereket a térségben. Míg az orosz katonai bloggerek nagyrészt üdvözölték az erősítésekről szóló jelentéseket, egyesek bírálták a Kremlt, amiért először egységeket helyeztek át a Harkiv város-Izjum vonalról, hogy aztán újra ugyanoda vezényeljék őket. Az orosz erők a déli Harkiv területről átcsoportosításra kerültek a Donyecki terület és a déli tengely megerősítésére, hogy kezeljék a Herszon területen fenyegető ukrán ellentámadás veszélyét, és hogy több héten keresztül folytassák a Donyeck várostól nyugatra fekvő támadó műveleteket. A sikeres ukrán ellentámadás felborítja a Kreml azon törekvését, hogy Izjumot „haderő-gazdaságos területté” tegye. Egyes bloggerek azt is megjegyezték, hogy szeptember 10-e döntő nap lesz, ha az oroszok nem tudnak időben tartalékokat és ütőképes parancsnokságot létrehozni.

*Az illető konvojok még oda sem érhettek, már meg kellett fordulniuk.

A Kreml nem hajlandó nyilvánosan foglalkozni az ukrán sikerekkel a Harkivi Területen, de az ellentámadás valószínűleg arra késztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy szeptember 9-re összehívjon egy találkozót a legfőbb orosz biztonsági és politikai vezetőkkel. A Kreml nem beszélt a biztonsági tanács ülésének témájáról, és a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a Kreml nem fogja kommentálni a „Balaklija körüli helyzetet és más eseményeket a különleges műveleti övezetben.” Peszkov minden, a témával kapcsolatos megkeresést az orosz védelmi minisztériumhoz irányított.**

**Ma délután már nyilatkozott egy meghökkentőt Konasenkov vezérezredes vagy altábornagy, ki minek tekinti, az a lényeg, három csillaga van, olyant szólt, hogy a fal adta a másikat: majd mikor eljön az ideje, azt is bemutatom.

Ukrajna ellentámadási hadművelete Herszon tartományban a déli tengelyen lévő orosz erők visszaszorítására a Harkiv város-Izjum vonalon zajló ukrán hadműveletekkel egyidejűleg folytatódik. Az ukrán erők továbbra is naponta célba veszik az orosz ponton- és kompátkelőket, ami azt jelzi, hogy hosszú távon elkötelezettek az újra megjelenő orosz GLOC-ok következetes megsemmisítése mellett. Az ukrán erők szigorú műveleti csendet tartanak fenn Dél-Ukrajnában, aminek következtében úgy tűnhet, hogy az ukrán egységek nem nyomulnak előre. Az ukrán csapatok valószínűleg több irányban is tevékenykednek a Herszoni Területen.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán hadsereg a szeptember 9-i állapot szerint becslések szerint 2500 négyzetkilométert foglalt el a Harkivi Területen a harkivi ellentámadás során.
      • A Kreml a hatékony ukrán hadműveletekre válaszul erőforrásokat sürget a Harkivi Területre.
      • Az ukrán csapatok szeptember 9-én elérték Kupjanszk külvárosát, és északnyugat, észak, északkelet és délkelet felől előrenyomulnak Izjum felé. Valószínűleg az elkövetkező napokban elvágják az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOCS) Izjum irányába.
      • Az ukrán egységek előrenyomulhattak Hrushivkától északra egy orosz logisztikai központ felé Velikij Burlukban, az északkeleti Harkivi Területen.
      • Az ukrán erők folytatják az ellentámadó műveleteket Dél-Ukrajnában, beleértve az orosz GLOC-ok blokkolását, ami rontja az orosz morált.
      • Az orosz csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Harkiv városától északra és a keleti tengelyen keresztül.
      • Az ENSZ jelentést tett közzé, amelyben részletezi az ukrán hadifoglyokkal és fogva tartott civilekkel szembeni kegyetlen orosz bánásmódot.

Az ukrán ellentámadások hírei:

A harkivi front:

Az ukrán erők elérték Kupjanszk külterületét, és szeptember 9-től északnyugat, észak, északkelet és délkelet felől Izjum felé nyomulnak. Valószínűleg az elkövetkező napokban elvágják az Izjumba vezető orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC), ami valószínűleg megtöri az orosz állásokat ebben a térségben. Egy geolokációs kép megerősíti, hogy az ukrán erők szeptember 9-én elérték Kupjanszk déli külterületét az R79-es autópálya mentén, és orosz források folyamatos harckocsicsatákról számoltak be a térségben. Az ukrán csapások valószínűleg használhatatlanná tették az Oszkil folyó feletti kupjanszki hidat, ami rontja az orosz erők képességét az ukrán támadásokkal szembeni utánpótlásra és pozícióik megerősítésére. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán erők Senkovénál az Oszkil folyó nyugati partját is elérték, és az R79-es úton dél felé nyomultak előre legalább Horokhovatka északi külterületéig (Izjumtól 20 km-re északkeletre). Meg nem erősített jelentések szerint az ukrán erők elérték Oszkilt (Izjumtól 7 km-re keletre), ami súlyosan megzavarja az Izjumból Limanba vezető orosz GLOC-okat, és rontja az orosz erők képességét Limanban, hogy támogassák a védelmi műveleteket Izjumban. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán haderő szárazföldi támadásokat indított Liman térségében. Egy orosz forrás aggodalmának adott hangot, hogy az ukrán erők vagy meg akarják szorítani az orosz erőket Limanban, hogy azok ne tudják megerősíteni az orosz erőket Izjumban, vagy elfoglalják Limant és délkeletről előrenyomulnak Izjum felé.***

***Azóta elérték Izjumot, el is foglalták, elérték Limant, de ezek már mai hírek.

Az orosz hadsereg és a megszállási hatóságok a megszállt Harkivi Terület hátországában pánikszerűen igyekeznek megerősíteni az orosz állásokat és „evakuálni a civileket” az ukrán előrenyomulás rohamos tempója miatt. Az orosz védelmi minisztérium geolokációs felvételei azt mutatják, hogy a Luhanszki területen lévő Raihorodkában orosz katonai konvojok haladnak észak felé, állítólag azért, hogy megerősítsék az orosz csapatokat a Harkivi Terület meg nem határozott részein. Ez a felvétel az orosz védelmi minisztérium eddigi egyetlen beismerése a Harkivi Területen zajló ukrán ellentámadásról. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz erők szárazföldi konvojokkal és szállítóhelikopterekkel erősítik meg Kupjanszkot és Izjumot emberekkel, páncélosokkal és más járművekkel. Egy orosz forrás azt állította, hogy néhány orosz egységet, amelyeket korábban a Harkivi Terület tengelyétől távol eső, meg nem határozott tengelyekre csoportosítottak át, visszasietnek a Harkivi Terület tengelyébe az ellentámadás elleni védelem céljából. Vitalij Gancsev, a Harkivi terület megszállási adminisztrációjának vezetője bejelentette a civilek evakuálását Kupjanszkból, Velikij Burlukból (Kupjanszktól kb. 42 km-re északnyugatra) és Izjumból, állítólag a Luhanszki területen fekvő Szvatove felé, amely egy fontos orosz közlekedési csomópont: összeköti a keleti Harkivi területet az északi Luhanszki területtel.

Ukrán és orosz források azt is feltételezték, hogy az ukrán erők előrenyomulhattak Hrushivkától északra (Kupjanszktól 12 km-re nyugatra) a Velikij Burlukban lévő orosz logisztikai csomópont felé, de ezek a jelentések továbbra is kétértelműek és meg nem erősítettek. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők szeptember 9-én visszavertek egy orosz támadást Plotszkénál. Ukrajnában 16 ismert Plotszke nevű falu van, de közülük csak egy – amely Velikij Burluktól három kilométerre délnyugatra található – fekszik közel az oroszok által megszállt területekhez. A NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) távérzékelt adatai szerint Plotszkétől mintegy nyolc kilométerre délnyugatra tüzek égnek. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz erők csapást mértek egy Jurijivka nevű, meg nem határozott településre, ami arra utalhat, hogy a Velikij Burluktól 7 kilométerre északra fekvő Jurijivkára mértek csapást. Az ukrán vezérkar nem határozta meg a Jurijivka nevű település területét vagy helyét. Igor Girkin volt orosz katonai parancsnok és blogger is azt állította, hogy az ukrán erők a legészakibb orosz logisztikai központ, Vovcsanszk irányába indítanak támadásokat. Girkin irányultsága homályos és bizonytalan, de Velikij Burluk Vovcsanszk irányában van, ha az ukránok Hrusivka felől érkeznek. Gancsev kiürítési parancsa Velikij Burluk számára szintén arra utalhat, hogy az ukrán csapatok tüzérségi lőtávolságon belül vannak a településen. Orosz források korábban azt is állították, hogy ukrán szabotázs- és felderítő csoportok szeptember 7-én egy nem részletezett műveletet hajtottak végre Vovcsanszk és Hnyilicja közelében (Velikij Burluktól mintegy 15 km-re nyugatra). Ukrán és orosz források korábban ukrán tevékenységről számoltak be a Pecsenyihij víztározó keleti partján, ami arra utalhat, hogy az orosz erők inkább Velikij Burlukhoz közelebbi állásokat tartanak, mint a víztározóhoz. Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet és frissíti a terep orosz ellenőrzésére vonatkozó értékelését.


A herszoni harctér:

Az ukrán katonai tisztviselők szeptember 9-én betartották az operatív csendet az ukrán ellentámadás előrehaladásáról Herszon területen, de megismételték, hogy az ukrán csapatok továbbra is akadályozzák az orosz logisztikát Dél-Ukrajnában. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy ukrán rakétaegységek csapást mértek két orosz pontonátkelőre Darivkában és Nova Kakhovkában az Inhulec és a Dnyeper folyók felett. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a közösségi média felhasználói szeptember 8-án robbanásokat láttak a darivkai híd közelében, ami összhangban van az ukrán hivatalos nyilatkozattal. Az ukrán légi- és rakétaegységek állítólag csapást mértek egy kompátkelőre Nova Kakhovkában, két lőszerraktárra Beriszlav körzetben, valamint több parancsnoki és ellenőrző állomásra Herszon területén. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Területi Katonai Adminisztráció szóvivője kijelentette, hogy az ukrán erők Hola Prisztanban (kb. 12 km-re délnyugatra Herszon városától) olyan uszályokra mértek csapást, amelyeket az orosz erők valószínűleg pontonátkelőként akartak használni a Dnyeper folyón. A helyi jelentések megerősítették Bratcsuk állítását, de az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők ukrán HIMARS és Olkha rakétákat lőttek le Hola Prisztan közelében. A helyi Telegram csatornák az orosz légvédelmi rendszerek aktiválásáról számoltak be Nova Kakhovkában, és sok lakos állítólag robbanásokat hallott a város meg nem határozott részein.

Ukrán katonai illetékesek bejelentették, hogy az ukrán ellentámadások Dél-Ukrajnában tovább rontják az orosz katonák morálját. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz légierő fokozza a járőrözést Babenkivka Druha (22 km-re északnyugatra a Herszon terület és Krím nyugati határától) felett az orosz dezertőrök növekvő száma miatt. A közösségi média felvételei korábban arról számoltak be, hogy szeptember 1-jén hat orosz repülőgép repült el Csaplinka (körülbelül 22 km-re északkeletre Babenkivka Druhától) felett, ami arra utalhat, hogy az orosz erők légi járőrözést folytatnak a Herszon terület és Krím határán. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy néhány fegyvertelen orosz katona a Herszon terület délnyugati részén keresztül a Krímbe menekült, és megjegyezte, hogy az orosz erők megtiltják a civileknek, hogy elhagyják Velika Olekszandrivkát az Inhulec folyónál, hogy „élő pajzsként” használják őket az ukrán ellentámadások esetén.


Ukrán és orosz források szeptember 9-én három helyen azonosítottak kinetikus tevékenységet a Herszoni Területen: az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, a Herszon-Dnyipropetrovszk terület közigazgatási határától délre, valamint Herszon városától északnyugatra. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bezimenne ellen (körülbelül 12 km-re délkeletre az Inhulec folyó feletti ukrán hídfőtől), az orosz védelmi minisztérium pedig azt állította, hogy az orosz tüzérség továbbra is támadta az ukrán katonai felszerelést és személyzetet Bezimennében. A helyi Telegram-csatornák felvételeket tettek közzé arról, hogy az ukrán erők zászlót vontak fel Blahodativkában, szintén az Inhulec folyó keleti partján, megerősítve az orosz katonai bloggerek korábbi állításait, miszerint az ukrán erők szeptember 3-án előretörtek a településre. Az orosz erők elsősorban légi és rakétacsapásokat mértek Barvinokra (kb. 14 km-re északra Herszon városától), és bombázták Novovoszkreszenszket (kb. 20 km-re délre a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától), mely területeken az ISW értékelése szerint orosz erők tevékenykednek. A Herszoni Terület megszálló testületének vezetője, Kirill Sztremouszov azt állította, hogy az ukrán erők nem folytatnak támadó hadműveleteket Sznihurivkában ( Mikolajiv várostól mintegy 60 km-re keletre), de tüzérséggel lőtték a települést.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán hadsereg több sikertelen támadást hajtott végre a Herszoni Terület határa mentén. A katonai bloggerek jelentősen csökkentették a déli ellentámadásról szóló tudósításaikat és vitáikat a Harkivi Területen zajló ukrán ellentámadásról szóló tudósítások javára.


A korábbi harcterek hírei

Az orosz csapatok szeptember 9-én nem hajtottak végre megerősített támadást Sziverszk közelében, és folytatták a rutinszerű csapásokat Sziverszk és a környező települések ellen.

Az orosz hadsereg szeptember 9-én támadásokat hajtott végre Bakhmuttól délre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Zajceve, Mikolajivka Druha és Majorszk ellen, amelyek mindegyike Bakhmut 20 km-es körzetén belül van. A szeptember 7-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a Wagner-csoport egységei egy erőműhöz nyomultak előre Veszele Dolina északkeleti részén (Bakhmut délkeleti részén), hogy egy meg nem határozott időpontban rajtaütést hajtsanak végre. Az ukrán hadsereg egy másik, nem részletezett időpontban támadást hajtott végre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légierő csapásokat mért Bakhmutra. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat Bakhmut és a környező területek ellen.

Az orosz erők szeptember 9-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Avdiivkában és annak közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka és Kamjanka (Donyeck várostól 18 km-re északra) ellen. Az orosz erők folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat Avdiivka és a környező települések ellen.

Az ukrán hadsereg a jelentések szerint szeptember 9-én támadást hajtott végre Avdiivkától délnyugatra. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők megpróbálták elfoglalni Piszkit, de az orosz és DNK erők visszaverték a támadást.

Az orosz csapatok korlátozott támadást hajtottak végre Donyeck várostól nyugatra szeptember 9-én. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán haderő visszavert egy orosz támadást Pobjeda ellen, Marinkától 4 km-re nyugatra. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz erők csapást mértek Huljajpole és Rivnopillja (11 km-re északra Huljajpoletól) településekre a Zaporizzsjai Terület keleti részén. Az orosz egységek folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat a Donyecki Terület nyugati és a Zaporizzsjai Terület keleti részén húzódó érintkezési vonal mentén.

Az orosz egységek szeptember 9-én korlátozott támadásokat kíséreltek meg Harkiv városától északra és északkeletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Prudjanka (Harkiv várostól északra a T2117-en), Ruszki Tyiszki (Harkiv várostól 20 km-re északkeletre) és Kosztyantyinivka (Zolocsivtól 13 km-re északra), valamint Udi közelében. Az orosz erők folytatták a Harkiv város és a környező települések elleni rutinszerű tüzérségi- és légicsapásokat.

Az orosz erők fenntartották védelmi állásaikat a Zaporizzsjai Terület nyugati részén, és szeptember 9-én is folytatták a bombázást és a rakétahadjáratot a Déli Tengely egész területén. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere jelentette, hogy az orosz egységek öt iskolát alakítottak át katonai bázissá Melitopolban, és megjegyezte, hogy az ukrán partizánok már megsemmisítettek egy ilyen bázist. A közösségi média felhasználói egy nagy, azonosítatlan robbanásról is beszámoltak Berdjanszkban. Az oroszok rakétacsapásokat mértek településekre a Mikolajivi Területen, nehéz csöves tüzérséggel lőtték Nikopolt, és légicsapást mértek a Krivij Rih körzetben lévő Radusznéra.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem azonosította a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) szeptember 8-9-i bombázásának felelősét. A lövések arra késztethetik az ukrán hatóságokat, hogy leállítsák a ZNPP működését. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója kijelentette, hogy az Enerhodart célzó fokozott bombázások miatt jelenleg kicsi az esélye annak, hogy a ZNPP-nél helyreállítható a megbízható külső áramellátás. Grossi rámutatott, hogy a szeptember 8-9-i bombázások (amelyek Enerhodarban áramkimaradást eredményeztek) a Zaporizzsjai Hőerőművet (ZTPP) is érintették, amely a ZNPP külső áramforrásaként szolgál. Grossi elmondta, hogy a NAÜ megérti, ha az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat úgy dönt, hogy a folyamatos ágyúzás miatt leállítja a ZNPP még működő reaktorát, de figyelmeztetett, hogy az Energoatom nem lesz képes újraindítani a ZNPP működését, hacsak nem állítják helyre a külső áramellátást. Grossi az erőmű körüli biztonsági zóna létrehozására szólított fel. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) az ukrán erőket hibáztatta azért, hogy 27 lövedéket lőttek ki Enerhodarra és hatszor bombázták a várost, ami áramkimaradáshoz vezetett. Az orosz védelmi minisztérium fenntartotta azt a narratívát, hogy az ukrán hatóságok szándékosan próbálnak „mesterséges katasztrófát” előidézni a ZNPP-nél.

Orosz és proxy források azt állították, hogy az orosz csapatok szeptember 9-én megállítottak egy sor ukrán különleges műveletet Zaporizzsjai terület nyugati részén. A proxy tisztviselők azt állították, hogy megállították az ukrán különleges erők partra szállását Enerhodarban, Dnyiprorudnében és Vaszilivkában (mind a Kakhovka víztározó déli partján). Az ukrán különleges erők korábban szeptember 5-én sikeres műveletet hajtottak végre Kamianka-Dnyiprovszkában (Enerhodartól nyugatra), és az orosz források megvádolhatják az ukrán erőket a ZNPP vagy a polgári infrastruktúra megtámadásával.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz fegyveres erők továbbra is pénzügyi ösztönzőket ajánlanak fel, hogy harcosokat vonzzanak az ukrajnai harcokba. Egy orosz katonai blogger arról számolt be, hogy az Orosz Fegyveres Erők „Vihar” rohamosztagokat alakítanak, és az egyes újoncoknak pénzügyi jutalmat ajánlanak minden egyes négyzetkilométernyi Ukrajnában elfoglalt területért. A katonai blogger pontosította, hogy az Orosz Fegyveres Erők ezeket az új rohamosztagokat a kudarcot vallott orosz harci hadsereg tartalékos (BARS) kezdeményezésének elemeiből alakítják. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Krasznodari Területen található Armavir város katonai toborzóközpontja korábban szintén minden egyes katonának 50 000 rubelt (körülbelül 840 dollárt) ígért minden egyes kilométerért, amelyet egy újonc a frontvonalon előrenyomul. Ez az új erőfeszítés azt jelzi, hogy az orosz toborzók kétségbeesetten próbálnak minden férfit a pénzügyi jutalom ígéretével a rohamosztagokba csalogatni és előrenyomulásra motiválni, annak ellenére, hogy korábban nem sikerült pénzügyi ösztönzőkkel toborozniuk.

Alekszandr Hodakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DNK) volt biztonsági minisztere felszólította az orosz katonai vezetést, hogy jobban lássa el a meglévő egységeket a helyszínen, mielőtt új toborzási kampányokat hirdetne vagy mozgósításba kezdene. Hodakovszkij hozzátette, hogy az ukrán erőknek azért sikerült ellentámadásokat indítaniuk Herszon és Harkiv területeken, mert az orosz egységeknek nincs meg a szükséges felszerelésük az ukrán előrenyomulás visszaveréséhez. Hodakovszkij érvelése rávilágít a Kreml azon tendenciájára, hogy további tapasztalatlan és felkészületlen „ágyútöltelék” erőket kötelez a frontvonalakra anélkül, hogy megfelelő felszerelésbe fektetne, vagy a harcoló csapatok támogatásához szükséges logisztikai támogatást hozna létre.

Az orosz önkéntes egységek tagjai és a BARS katonái közötti juttatási egyenlőtlenségek szakadásokat okozhatnak a harcoló erőkön belül. Egy sebesült BARS katona felhívást tett közzé a cseljabinszki terület kormányzójához fordulva, amelyben azt állította, hogy a terület kormánya nem fizette ki neki az ukrajnai orosz „különleges katonai művelet” többi résztvevőjének megígért regionális bónuszokat. A cseljabinszki terület illetékesei viszont azt állították, hogy a régiók csak a cseljabinszki önkéntes zászlóaljakon belüli újoncok számára biztosítanak különleges bónuszkifizetéseket. A Novaja Gazeta orosz ellenzéki orgánum korábban arról számolt be, hogy bár a BARS elemei és az önkéntes egységek ugyanazon katonai szerződés alapján vannak alárendelve az orosz védelmi minisztériumnak, mégis eltérő kifizetéseket kaphatnak. Az Ukrán Stratégiai Kommunikációs Központ arról is beszámolt, hogy a BARS katonáknak adminisztrációs szempontból nem az orosz Védelmi Minisztérium szerepel meghatározott kedvezményezettként a katonai kapcsolataikon, ami túlbonyolítja a bürokratikus folyamatokat, például a veteránellátások, az orvosi ellátás és a kifizetések kitöltését. Ezek a bonyodalmak valószínűleg rontják az orosz toborzási erőfeszítések hatékonyságát és rontják a morált a személyzet körében, akik a hasonló minőségben való szolgálat ellenére eltérő juttatásokat kapnak.

Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítették az orosz 237. gárdista légideszant-ezredet (a 76. légideszant hadosztályból), és hogy az ezred „az összes katona halála vagy sérülése miatt megszűnt létezni.” A GUR azt is hozzátette, hogy az orosz katonai parancsnokok elégedetlenek a Dnyipropetrovszki területre érkező újoncokkal, mert többségük 55-60 éves.

A megszállt területek hírei:

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szeptember 9-én jelentést tett közzé, amelyben részletezte az ukrán hadifoglyokkal és fogva tartott civilekkel szembeni rossz orosz bánásmódot. Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője kijelentette, hogy az orosz hatóságok megakadályozzák, hogy az ENSZ tisztviselői meglátogassák a jelenleg Oroszországban és az oroszok által megszállt területeken fogva tartott ukrán hadifoglyokat. Bogner kijelentette, hogy az ENSZ dokumentálta a kínzások, a rossz bánásmód, valamint a megfelelő élelem, víz, egészségügyi ellátás és higiénia hiányát a hadifogolytáborokban. Bogner arról is beszámolt, hogy fertőző betegségek törtek ki egy orosz büntetőtelepen Olenivkában, a Donyecki területen, valószínűleg ugyanabban a telepen, ahol az orosz erők július 28-án megöltek 53 ukrán hadifoglyot. Bogner kijelentette, hogy az ENSZ feljegyezte, hogy az orosz hatóságok megakadályozták, hogy az ukrán hadifoglyok kapcsolatba lépjenek családjukkal, hogy tájékoztassák őket a fogva tartásukról, tartózkodási helyükről és egészségi állapotukról. Az ENSZ rögzítette, hogy a megszállt Ukrajnában az orosz hatóságok önkényesen fogva tartottak vagy eltüntettek 416 ukrán civilt, akik közül 166-ot szabadon engedtek, 16-ot pedig holtan találtak.


Az ukrán erők folytatták az orosz erők és civilek demoralizálására irányuló erőfeszítéseket a megszállt Krímben. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Katonai Adminisztráció szóvivője arról számolt be, hogy a megszállt Krímben a televíziós csatornák közvetítik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 30-i beszédét, amelyben a Krím megszállásának megszüntetésére szólított fel, és arra figyelmeztette a helyi lakosokat, hogy tartsák magukat távol az orosz katonai létesítményektől. Ukrán hackerek korábban augusztus 20-án feltörték a krími televíziós csatornákat és a Kercsi-szoros hídján lévő táblát, hogy ukránbarát üzeneteket jelenítsenek meg.

Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg mesterségesen felduzzasztják az oroszok által megszállt területeken az annexiós népszavazások állítólagos helyi támogatását. Szerhij Hlan, a Herszon terület katonai közigazgatás vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy a Herszon terület megszálló hatóságai hamisan felfújt szavazási számokat terjesztenek a civil támogatottságról a propagandaoldalakon. Khlan kijelentette, hogy az egyik felmérés azt állítja, hogy a Herszon terület lakosainak 71%-a kész szavazni a népszavazáson, és 76% támogatja az annexiót, míg egy másik felmérés azt állítja, hogy 61% kész szavazni, és 63% támogatja az annexiót.

Eddig tartottak a tegnapi nap hírei. Mondhatná bárki – és ahogy az emberi természetet ismerem, fogják is mondani – hogy „ezt meg minek kellett közölni?”, de aki feleslegesnek tartja, ne legyen kíváncsi a maiakra sem, holnapra azok is tegnapiakká válnak. Különben az a fontosságuk, hogy nélkülük egy vak hangot sem értenénk a ma történtekből.


No, akkor mi volt ma?

A Meduza foglalta össze a legrövidebben:

Ukrán csapatok bevonultak az Oroszország által korábban elfoglalt Kupjanszk városába. Az ukrán hadsereg Izjumot is elfoglalta, és Liman felé nyomul.”

Igen, amit tegnapelőtt vagy tegnap még csak lehetőségnek tűnt, az ma valóság: az ukrán fegyveres erők felszabadították a Harkivi területen található Kupjanszk városát, amelyet a háború elején orosz csapatok szálltak meg. Ezt Natalia Popova, a regionális tanács elnökének tanácsadója jelentette be.

Kupjanszk Ukrajna! Dicsőség az ukrán hadseregnek!” – írta Popova a Facebookon, és közzétett egy fotót ukrán katonákról a kupjanszki közigazgatási épület előtt. Az Agencja című orosz kiadvány megerősítette ezt a geolokációt, és azt írta, hogy a katonák a fotót a kupjanszki városi tanács épülete előtt készítették.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat megerősítette az ukrán csapatok bevonulását Kupjanszkba, és fotókat tett közzé a városban tartózkodó harcosokról.

Igor Sztrelkov (valódi vezetékneve Girkin), aki 2014-ben az önjelölt DNR védelmi minisztere volt, és rendszeresen kommentálta az orosz csapatok tevékenységét azóta, hogy Oroszország teljes körű háborút indított Ukrajnával, azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők elhagyták Kupjanszk nyugati részét. (Azóta elhagyták az egész várost). A Komszomolszkaja Pravda haditudósítója, Alekszandr Koc azt írta, hogy „az ellenséget nem sikerült visszatartani Kupjanszk közelében”, és hogy „a kivonult egységek elfoglalják a védelmi állásokat az Oszkol folyó keleti partján”.

Van egy olyan érzésem, hogy a derék tudósító téved, és legközelebb Belgorodban fognak bármiféle állást elfoglalni, orosz földön, addig meg nem állnak.


Daniil Bezsonov, a DNK információs miniszterhelyettese a maga részéről azt mondta, hogy az orosz csapatok elhagyták a Kupjanszktól mintegy 70 kilométerre délnyugatra fekvő Izjum városát is. Az oroszok teljes bekerítéssel való fenyegetettség alatti kivonulásáról Izjumból Sztrelkov is beszámolt, mondván, hogy ezt „több forrás is megerősítette”. És valóban: ukrán és orosz katonai bloggerek is azt írják, hogy az ukrán fegyveres erők áttörték a Sziverszkij Donyec folyót és Liman felé nyomulnak. Ez azt jelenti, hogy az orosz hadseregnek nem sikerült megállítania az ukrán offenzívát az Oszkol és a Sziverszkij Donyec folyónál.

Délután viszont végre megszólalt az orosz védelmi minisztérium is, ami napok óta hallgatott. Megszólalt, de nem volt abban köszönet. A The Insider nyomán:

Az orosz védelmi minisztérium valóban elismerte a visszavonulást Harkiv irányába, és az orosz csapatok „átcsoportosításának” nevezte a Balakleja és Izjum körzetekből, hogy Donyeck irányába „építkezzenek”. A jelentések az ügynökség Telegram-csatornáján, valamint a propagandamédiában jelentek meg.

Az orosz védelmi minisztérium nem hajlandó elismerni a megszállt területek egy része feletti ellenőrzés elvesztését, ezért arról számolt be, hogy Oroszország állítólag három napon keresztül műveletet hajtott végre „az Izjum-Balakleja csapatcsoport visszaszorítására és áthelyezésének megszervezésére” az úgynevezett DNK területére. De Oroszország „sikerei” itt sem értek véget: a hadseregnek állítólag sikerült „számos elterelő és demonstrációs tevékenységet végrehajtania, tényleges csapaterős akciókra utaló jelzéssel.”

Ezen kívül Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője azt állítja, hogy e három nap alatt „több mint kétezer ukrán és külföldi harcost” és több mint „száz páncélozott járműegységet és tüzérséget” semmisítettek meg.”

Ennek a háborúnak a folyamán a moszkvai védelmi minisztérium egyetlen fegyvernemben volt verhetetlen: a katonai retorikában. Nem ez az első eset, hogy átnevezik a menekülést, de olyan alaposan, hogy még a végén kitüntetés is jár érte: amikor az orosz csapatok március végén kivonultak Kijev és Csernyihiv régiók megszállt területeiről, azt „a katonai tevékenység drasztikus csökkentésének” nevezték. Amikor az orosz helyőrség júniusban elhagyta a Fekete-tengeri Kígyószigetet, a védelmi minisztérium ezt „a jóakarat gesztusaként” mutatta be.

Most sem menekülnek, hanem átcsoportosulnak. Jó messzire csoportosulnak át, igen gyorsan.

Valaki mégis érdemelne egy komolyabb orosz kitüntetést. Legalább az a szerencsétlen, ám vitathatatlanul tehetséges tiszt, aki a védelmi minisztériumban kitalálja ezeket az eufemizmusokat.

Egyelőre ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára jön a második rész, amely ma Vlagyimir Vlagyimirovics egy napjáról fog szólni.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!