Szele Tamás: Támadók és menekülők

Vége az állóháború időszakának, kergetik egymást az események Ukrajnában, mi, sajtómunkások pedig loholunk utánuk. Ma szerencsére nem kellett dupla harctéri jelentést írni, mint tegnap, de így legalább biztosak lehetünk minden információban, volt idő ellenőrizni őket.

Az ukrán csapatok tovább nyomulnak előre, az oroszok „rendezetten átcsoportosulnak”, vagyis fejvesztve menekülnek, szerintem Moszkvában már készül azoknak a tábornokoknak a listája, akik ki fognak esni az ablakon az események kapcsán, mert hirtelen meglepi őket a búskomor kedélybetegség és magukat vádolják majd a történtekért. Ez ügyben voltam is bátor elkövetni egy pesti viccet:

Vlagyimir Vlagyimirovics, hívatott.

Igen hívattam, Sojgu, de miért jött hófehér díszegyenruhában? Megőrült?

Hát maga mondta a telefonba, hogy tisztavatás lesz…

Már süket is? Nem tisztavatás, tisztogatás!




Ezt majd még meglátjuk, egyelőre lássuk a harctéri hírek összefoglalóját, melyet ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán ellentámadás a Harkivi Területen az orosz csapatokat megfutamítja és szétzúzza Oroszország észak-donbásszi tengelyét. Az orosz erők nem folytatnak ellenőrzött visszavonulást, és kapkodva menekülnek a délkelet-harkivi területről, hogy elkerüljék az Izjum körüli bekerítést. Az orosz csapatok korábban meggyengítették az észak-donbásszi tengelyt azzal, hogy egységeket telepítettek át erről a területről Dél-Ukrajnába, ami megnehezítette az ukrán előrenyomulás lassítására vagy legalább egy fedező erő felállítására irányuló törekvéseket a visszavonuláshoz. Az ukrán térnyerés nem korlátozódik Izjum térségére; az ukrán alakulatok a jelentések szerint szeptember 10-én elfoglalták Velikij Burlukot, amivel az ukrán haderő 15 kilométerre került az államhatártól. Az ukrán egységek helyenként akár 70 kilométer mélységig is behatoltak az orosz vonalak mögé, és az elmúlt öt napban, szeptember 6. óta több mint 3000 négyzetkilométernyi területet foglaltak el – több területet, mint amennyit az orosz haderő az április óta folytatott összes műveletük során elfoglalt.

Az ukrán erők valószínűleg magát Izjum városát is elfoglalják a következő 48 órában, ha még nem tették volna meg. Izjum felszabadítása a legjelentősebb ukrán katonai eredmény lenne a márciusi kijevi csata megnyerése óta. Megszüntetné az orosz előrenyomulást az északnyugati Donyecki területen az E40-es autópálya mentén, amelyet az orosz hadsereg arra akart felhasználni, hogy a Szlovjanszk – Kramatorszk vonal mentén lévő ukrán állások mögé kerüljön. Az Izjumból menekülő orosz egységek sikeres bekerítése jelentős orosz erők megsemmisítését vagy fogságba esését eredményezné, és súlyosbítaná az orosz létszám- és morális problémákat. Orosz haditudósítók és katonai bloggerek is arról számoltak be, hogy az Izjumból való evakuálás során kihívásokkal szembesülnek, ami azt jelzi, hogy az ukrán csapatok legalább részben lezárják a katlant egyes területeken.

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) szeptember 10-én jelentette be a csapatok visszavonását a Balaklija-Izjum vonalról, tévesen a visszavonulást az erők „átcsoportosításaként” állítva be, hogy támogassák az orosz erőfeszítéseket a Donyecki terület irányába – tükrözve a Kreml hamis magyarázatát a kijevi csata utáni orosz visszavonulásra. Az orosz védelmi minisztérium nem ismerte el az ukrán sikereket a Harkivi terület körül, mint az orosz visszavonulás elsődleges tényezőjét, és azt állította, hogy az orosz katonai parancsnokság az elmúlt három napban ellenőrzött visszavonulást hajtott végre a Balaklija-Izjum térségből. Az orosz védelmi minisztérium tévesen állította, hogy az orosz erők számos demonstratív akciót hajtottak végre, valamint tüzérségi és légi eszközöket vetettek be a kivonuló orosz csapatok biztonsága érdekében. Ezeknek az orosz állításoknak semmi közük a tényleges helyzethez.

Az orosz védelmi minisztérium képtelen beismerni az orosz kudarcokat a Harkivi területen és hatékonyan meghatározni a tájékoztatási feltételeket, ami összedönti az orosz információs teret. A Kreml által támogatott televíziós propagandisták zavaros magyarázatok széles skáláját kínálták az ukrán sikerekre, kezdve az indoklástól, hogy az orosz hadsereg az egész nyugati blokk ellen harcol, egészen a kupjanszki orosz földi kommunikációs vonalak (GLOCS) jelentőségének lekicsinyítéséig. A Kreml propagandistái szokatlanul szervezetlennek tűntek beszámolóikban, egyesek megerősítették egyes városok felszabadítását, mások pedig cáfolták az ilyen jelentéseket. A vendég szakértők sem tudták megerősíteni a házigazdák narratíváit, miszerint az ukrán sikerek nem jelentősek a donbászi tengely szempontjából. Az ilyen műsorok az orosz „különleges katonai művelet” valódi előrehaladását tárhatják fel az orosz közvélemény előtt, amely az állami médiára és az orosz védelmi minisztériumra hagyatkozik a frissítések tekintetében.

A kivonulás bejelentése még inkább elidegenítette az orosz katonai blogger és orosz nacionalista közösségeket, amelyek támogatják a Kreml grandiózus elképzelését Ukrajna egészének elfoglalásáról. Az orosz katonai bloggerek elítélték az orosz védelmi minisztériumot, amiért csendben maradt, az önelszigetelődést választotta, és torzította az oroszországi helyzetfelismerést. Az egyik blogger még azt is kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium hallgatása az Ukrajnában harcoló és még mindig harcoló orosz katonák elárulása. Egy orosz katonai blogger azt is megjegyezte, hogy az orosz MoD többször is figyelmen kívül hagyta vagy lealacsonyította a blogger közösséget, amely aggodalmakat fogalmazott meg az orosz katonai vezetéssel és a frontvonalak átláthatóságának hiányával kapcsolatban. A katonai bloggerek felszólították az orosz MoD-t, hogy vegye a saját kezébe az információs teret, és ne hagyatkozzon tovább az információk elhallgatására.

A visszavonulás bejelentését megelőzően az orosz MoD szeptember 9-én felvételeket tett közzé orosz katonai konvojokról, amelyek állítólag a Harkiv irányába tartottak megerősítés céljából. Számos orosz hírügynökség és blogger reményét fejezte ki, hogy ezek az erősítések stabilizálják a frontvonalat és visszaverik az ukrán előrenyomulást Izjum felé, annak ellenére, hogy az orosz MoD napokkal korábban nem foglalkozott a kialakult helyzettel. Az orosz katonai bloggerek valószínűleg elfogadták volna a MoD visszavonulásról szóló bejelentését, ahogyan korábban a Kígyószigetről való orosz visszavonulással és más taktikai orosz veszteségekkel kapcsolatban is tették, ha az orosz információs teret nem telítették volna túl az ukrán sikerekről szóló felvételek. Az ilyen következetlenségek az üzenetközvetítésben tovább erősítik az ISW értékelését, miszerint az orosz MoD-nek kihívásokkal kell szembenéznie a váratlan fejleményekre való reagálás során a kialakult információs kereteken belül, amelyek az orosz inváziót Ukrajna ellen könnyű és hibátlan műveletként ábrázolják. Ami a legfontosabb, az ilyen nem tudatos információs gyakorlatok aláássák az orosz közvélemény bizalmát az orosz MoD üzenetközvetítésében, és megzavarják a Kreml propagandáját.

Az orosz bloggerek is bírálták az orosz megszálló hatóságokat, amiért nem szervezték meg az evakuálási intézkedéseket Harkiv területén. Egyes bloggerek megjegyezték, hogy a megszállási adminisztráció dezorientált és kezdeményezőképtelen. Az ukrán ellentámadás gyakorlatilag megbénítja az orosz megszálló vezetést, amely valószínűleg félti a sorsát.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán hadsereg a Harkivi területen szétzúzza Oroszország észak-donbászi tengelyét, és az ukrán csapatok valószínűleg a következő 48 órában visszafoglalják magát Izjumot is.
      • Az orosz védelmi minisztérium szeptember 10-én bejelentette a csapatok visszavonását a Balaklija-Izjum vonalról, és az orosz védelmi minisztérium mulasztása miatt a hatékony tájékoztatási feltételek megteremtésében – összeomlik az orosz információs tér.
      • A visszavonulás bejelentése és a megszálló hatóságok kudarca a kiürítési intézkedések megszervezésében tovább fokozza az orosz katonai blogger és orosz nacionalista közösségek elidegenedését, amelyek támogatják a Kreml grandiózus elképzelését Ukrajna egészének elfoglalásáról.
      • Az ukrán egységek az orosz–ukrán határtól 15-25 kilométerre lévő állásokat értek el az északkeleti Harkivi területen, Izjum északi külterületén, valamint Liman déli és délnyugati külterületén, és elfoglalták Kupjanszk nyugati felét.
      • Az orosz csapatok megerősítik a front állásait Herszon területén, miközben az ukrán egységek pozícióharcokat folytatnak, és folytatják az orosz logisztikai vonalak elleni megtorló hadjáratukat.
      • Az orosz hadsereg korlátozott támadásokat hajtott végre Harkiv városától északra, Bakhmut városától délre és Donyeck várostól nyugatra.
      • Az orosz toborzási hadjáratok némi kritikát váltanak ki az orosz katonai bloggerek és régiók körében.
      • Az orosz haderő a jelentések szerint fokozza a szűrőintézkedéseket Herszon és Zaporizzsja területeken, válaszul a déli tengelyen végrehajtott ukrán ellentámadásokra.

Az ukrán ellentámadások hírei:

Kelet-Ukrajna: (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman-vonal)

Az ukrán csapatok szeptember 10-én elérték Izjum északi külterületét, és valószínűleg a következő 48 órában visszafoglalják a várost, ha még nem tették volna meg. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán egységek még nem hatoltak be Izjumba, és nagyrészt azt jelentették, hogy az orosz erők kivonulnak a városból. Orosz források arról tudósítottak, hogy az orosz hadsereg erősítést vetett be az Izjumból az Oszkil folyó bal partjára történő visszavonulás fedezésére. Az ukrán erők északi előrenyomulása elvágta az orosz csapatok legjelentősebb szárazföldi kommunikációs vonalait (GLOCS) Izjum felé. Az ukrán alakulatok az orosz hadsereggel szemben az Oszkil folyó bal partjára vonult vissza. Az orosz erőknek most a déli és délkeleti irányba vezető szuboptimális utakra kell támaszkodniuk, amelyek nehéz terepen és a Sziverszkij Donyec és az Oszkil folyókon keresztül vezetnek az erők kivonásához.

Az ukrán csapatok szeptember 10-én elfoglalták Kupjanszk nyugati felét, és valószínűleg 24 órán belül elfoglalhatják a város többi részét, ha úgy döntenek, hogy átkelnek az Oszkil folyón. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz egységek visszavonultak Kupjanszk nyugati részéből az Oszkil folyó keleti partjára, ahol – egy orosz forrás szerint – az orosz erők könnyebben meg tudják védeni Kupjanszk ipari övezetét. Egy orosz forrás azt állította, hogy ukrán szabotázs- és felderítő csoportok működnek Kupjanszk keleti felében. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok kelet felé menekülnek Kupjanszk keleti külvárosából, ami arra utal, hogy a legtöbb vagy az összes kupjanszki orosz erő visszavonul vagy kelet felé vonult vissza, valószínűleg a Luhanszki terület Szvatove városába.

Az ukrán hadsereg szeptember 10-én Liman déli és délnyugati külvárosáig nyomult előre, ahol az orosz egységek fedezik az Izjum-csoport visszavonulását. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz erők védik a limani állásokat az ukrán előrenyomulással szemben. Egyes orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán erők Liman környékének egyes kisebb területein állásokat hoztak létre, de az orosz védelem tartja magát. Az ellentmondásos orosz jelentések arról, hogy az orosz erők kivonultak Limanból, valószínűleg hamisak, de az orosz információs tér pánikszerű és zavaros állapotáról tanúskodnak az orosz haderő helyzetével kapcsolatban ezen a területen.

Az ukrán hadsereg szeptember 10-én az orosz–ukrán határtól 15-25 kilométerre lévő állásokba nyomult előre az északkeleti Harkiv területen. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok elfoglalták Velikij Burlukot a T2111 és T2114 kereszteződésénél, valamint Hotomlját a Pecsenyi víztározó keleti partján. Orosz források szerint az ukrán erők a Velikij Burluk elleni előrenyomulás során kihasználták a folyamatos orosz frontvonal hiányát. Az ukrán csapatok folyamatos gyors előrenyomulása elszakítja a Luhanszki Terület északi részén a műveleteket támogató, régóta tartott orosz GLOCS-okat, és ezek elvesztése súlyosan akadályozza az orosz és proxy műveleteket.


Az orosz hadsereg szeptember 10-től valószínűleg már nem tartja a teljes Luhanszki Területet. Az ukrán egységek valószínűleg valamikor szeptember 4. és 10. között foglalták el Bilohorivkát. Orosz források legalábbis arról számoltak be, hogy az orosz erők valamikor szeptember 4-10. között vonultak ki Bilohorivkából. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője azt állította, hogy az ukrán erők szeptember 10-én érték el Liszicsanszk külterületét. Egy nemrég közzétett, bár dátum nélküli videófelvételen az ukrán egységek Bilohorivkába való bevonulása látható egy meg nem határozott időpontban. Bilohorivka a korábban ismert frontvonalon volt, és közvetlenül Liszicsanszk szomszédságában fekszik.

Dél-Ukrajna: (Herszon terület)

Ukrán katonai vezetők arról számoltak be, hogy az ukrán erők szeptember 10-én pozícióharcokat folytatnak Herszon területen, de nem közölték a műveleti területek konkrét területeit. Natalija Humenyjuk, az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője kijelentette, hogy az ukrán erők több tíz kilométert haladtak előre Herszon területének egyes meg nem nevezett részein, és megjegyezte, hogy az ukrán ellentámadás arra kényszeríti az orosz csapatokat, hogy visszavonuljanak a második védelmi vonalukba. Humenyjuk hozzátette, hogy az orosz alakulatok továbbra is ellenállnak az ukrán támadásoknak és megtartják a lőszert és az utánpótlást a frontvonalakon, de az orosz egységek súlyos veszteségeket szenvednek. Az ukrán vezérkar például közölte, hogy a Herszon területen működő orosz 106. gárdista légideszant hadosztály meg nem nevezett elemei egy nap alatt több mint 58 katonát vesztettek. Humenyjuk és más ukrán katonai tisztviselők megismételték, hogy az ukrán csapatok folytatják a megtorló hadjáratukat az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOCS), lőszerraktárak és kulcsfontosságú állások támadásával, hogy tovább gyengítsék a Dnyeper folyó jobb partján lévő, állítólag 25 000-35 000 fős orosz seregcsoportot. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága konkrétan arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy másik orosz kompátkelőt a Dnyeper folyón Lvovéban (Nova Kakhovkától nyugatra) és egy lőszerraktárt Biljaivkában, az északi Herszon területen. Az orosz erők a jelentések szerint megpróbálják helyreállítani az összeomlott Kakhovka hidat.

A közösségi médiában közzétett, csapásokról, robbanásokról és aktivált orosz légvédelmi rendszerekről készült felvételek azt jelzik, hogy szeptember 10-én folytatódott Ukrajna hadjárata az orosz logisztika ellen a Herszon területen. Herszon város Telegram-csatornái és a média erős robbanásról számoltak be egy helyi katonai toborzóközpontnál a városban, ahol újonnan érkezett orosz állományt és katonai személyzetet helyeztek el. Ukrán források robbanásokról számoltak be Herszon város ipari övezetében és az Antonivszkij vasúti híd környékén is. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy öt ukrán HIMARS lövedéket semmisített meg Nova Kakhovka közelében. Helyi jelentések szerint az orosz csapatok továbbra is uszályokat használnak a felszerelések Herszon városba és onnan történő szállítására.


Ukrán katonai illetékesek azt is megállapították, hogy további orosz csapatok érkeztek a középső Herszon területre, amelyek megerősítik a megszállt pozíciókat. Az orosz erők állítólag egy meg nem nevezett 1300 fős csecsen egységet telepítettek Herszonba. Lehetséges, hogy a csecsen egységek újonnan alakult önkéntes zászlóaljak, vagy legalább részben újoncokból állnak. Az ukrán vezérkar és az ukrán hírszerzés korábban megjegyezte, hogy az újonnan érkezők idősebb és tapasztalatlan férfiak, ami megfelel az orosz önkéntes újoncok profiljának. Alik Kamaletdinov, a Baskíriai Köztársaság helyettes vezetője bejelentette, hogy Baskíria önkéntes zászlóaljai a frontvonalakon harcolnak a Mikolajivi Terület irányában, ami arra utal, hogy az orosz hadsereg újonnan alakult önkéntes egységeket telepít a déli tengelyre. Az orosz erők állítólag a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestének megmaradt állományát is átcsoportosítják más egységekbe.

Ukrán és orosz források négy kinetikus aktivitási területet azonosítottak a Herszon terület közigazgatási határa mentén: Herszon várostól nyugatra, Sznihurivka közelében ( Mikolajiv várostól mintegy 60 km-re keletre), az Inhulec folyó feletti ukrán hídfőtől délkeletre, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület közigazgatási határától délre. Kreml-közeli orosz haditudósítók felvételeket tettek közzé orosz tüzérségi csapásokról, amelyek állítólag a Herszon várostól mintegy 40 km-re nyugatra fekvő Olekszandrivka felé előrenyomulni próbáló ukrán haderőre mértek, és megjegyezték, hogy a település az orosz és ukrán tüzérségi állások közötti „szürke zóna” közelében van. Egy orosz katonai blogger azt is állította, hogy az orosz erők Sznihurivkából támadó műveleteket indítanak egy állítólagos ukrán logisztikai központ felszámolására Bereznehuvate-ban, Sznihurivkától mintegy 25 km-re északra. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők csapást mértek egy ukrán parancsnoki állásra a Sznihurivka körzetben. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők légicsapásokat mértek Bruskinszkére (a T2207-es országúton, a hídfőtől mintegy 11 km-re délkeletre), ami arra utalhat, hogy az ukrán egységek előrenyomulnak a közelében, vagy hogy az orosz erők elhagyták a település közelében lévő állásaikat. Egy orosz blogger azt is megjegyezte, hogy az ukrán és orosz erők pozícióharcokat vívtak az ukránok által felszabadított Viszokopillja, Olhine és Arhanhelske közelében az északi Herszon területen.


Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az ukrán déli ellentámadás előrehaladását szeptember 10-én. Egy Kremlhez közel álló haditudósító azt állította, hogy a Herszon területen az orosz tudósítókra szigorú korlátozások vonatkoznak a harci felvételek közzétételével kapcsolatban, és megjegyezte, hogy csak minimálisan használják a kereskedelmi forgalomban kapható drónokat.

A korábbi frontok hírei:

Az orosz hadsereg szeptember 10-én nem hajtott végre megerősített támadást Sziverszk térségében, és továbbra is rutinszerű csapásokat mértek Sziverszk és a környező települések ellen. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők megpróbálták áttörni az orosz védelmet Spirnében (Sziversztől délkeletre).

Az orosz csapatok szeptember 10-én több kisebb támadást kíséreltek meg Bakhmutól délre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az oroszok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Bakhmut közelében, Majorszk, Mikolajivka Druha, Zajceve, Veszela Dolina és Bakhmut felé. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető felvételt tett közzé arról, hogy Apta Alaudinov, a csecsen Akhmat különleges erők parancsnoka egy állítólagos áttörést ünnepel egy meg nem határozott ponton Szoledar irányában (kb. 12 km-re északkeletre Bakhmut-tól), és egy orosz blogger megerősítette a Bakhmut-tól keletre lévő, meg nem határozott „gyenge” Wagner-csoport előrenyomulásról szóló állításokat. A blogger azt is állította, hogy az orosz alakulatok ellenőrzésük alá vontak több tömböt a Knauf Gips Donbas gipszgyár körül Szoledartól délkeletre. Ezek jelentik az egyetlen állítólagos orosz területi nyereséget szeptember 10-én. Az orosz egységek folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat Bakhmut és környéke ellen.

Az orosz erők szeptember 10-én két megerősített szárazföldi támadást hajtottak végre Donyeck városától nyugatra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadási kísérleteket Pjervomajszke (Donyeck várostól mintegy 18 km-re nyugatra) és Novomikhajilivka (Donyeck várostól mintegy 29 km-re délnyugatra) ellen. Orosz bloggerek cáfolták a közösségi médiában megjelent értesüléseket, miszerint az ukránok orosz állásokat támadtak Donyeck város repülőterének közelében.

Az orosz hadsereg korlátozott támadást hajtott végre Harkiv városától északra, és szeptember 10-én folytatták a rutinszerű tüzelést Harkiv városára és a környező településekre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok visszavertek egy orosz szárazföldi támadást Szosznivka közelében, kevesebb mint 10 km-re a nemzetközi határtól. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukránok szondázzák az orosz védelmet Lipciben.

Az orosz hadsereg nem kísérelt meg előrenyomulást a Zaporizzsjai Terület nyugati részén, és folytatta a rutinszerű ágyúzást az egész déli tengelyen. Ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán egységek nem részletezett célpontokat támadtak az oroszok által megszállt Polohiban a Zaporizzsjai Terület nyugati frontvonalán. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szeptember 9-10-én éjjel Melitopolban nem részletezett robbanásokról és lövöldözésről számolt be.

Az orosz csapatok szeptember 10-én folytatták a tüzérségi, rakéta- és légicsapásokat Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területen. Az orosz erők két H–59-es cirkálórakétát lőttek ki Dnyipro városára, és az ukrán légvédelmi egységek lelőtték az egyiket. Az orosz haderő továbbra is célba vette Nikopol körzetet rakáta-sorozatvetőkkel és nehéztüzérséggel, és S–300-as légvédelmi rakétákat lőttek ki a mólók területére Mikolajiv városában.

Az orosz megszálló hatóságok nemzetközi felháborodás közepette információs feltételeket teremtenek a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) működése feletti ellenőrzés átvételéhez. A Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov azt állította, hogy ukrán tisztviselők szándékosan leállították a ZNPP áramellátását, és hogy a megszálló adminisztráció fontolgatja, hogy a ZNPP továbbra is termeljen áramot, vagy hideg leállással konzerválja az erőművet. Rogov kijelentette, hogy ellenzi, hogy békefenntartók látogassák meg a ZNPP-t, arra hivatkozva, hogy elfogultak lesznek Oroszországgal szemben, és azt állította, hogy a ZNPP-nek a békefenntartók helyett az állítólagos ukrán ágyúzás elleni védelemre van szüksége. Rogov nyilatkozata egy nappal azután hangzott el, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közzétett egy határozattervezetet, amelyben felszólította Oroszországot, hogy szüntessen be minden műveletet a ZNPP-nél. Rogov nyilatkozatai azt jelzik, hogy Oroszország továbbra is ellenséges a ZNPP-nél történő bármilyen nem orosz beavatkozással szemben.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi alanyok (régiók) eltúlzott toborzási hirdetései a szerződéses szolgálatra és az önkéntes alakulatokba való bevonulásra bizonyos kritikákat váltanak ki a helyi oroszok és a katonai bloggerek körében. A Habarovszki Terület lakói petíciót indítottak, hogy Mihail Degtyarjovot, a Habarovszki Terület kormányzóját küldjék az ukrajnai frontvonalra, miután Degtyarjov kijelentette, hogy szívesen harcolna Ukrajnában, ha nem töltené be hivatalát. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Kreml valószínűleg utasította a regionális vezetőket, hogy személyesen reklámozzák a szerződéses szolgálatot, és az ilyen erőfeszítések helyi elégedetlenséget szülhetnek a regionális hatóságokkal szemben. 2020 nyarán a Habarovszki Terület lakosainak százai tiltakoztak Degtyarjov kinevezése ellen a terület kormányzójává, és a toborzási hirdetése újra felszínre hozhatja a vezetésével szembeni nyilvános kritikát. Makszim Fomin orosz katonai tudósító és milblogger (Vladlen Tatarszkij álnéven ismert) felszólította az érdeklődőket, hogy tartózkodjanak az önkéntes zászlóaljakba való jelentkezéstől, annak ellenére, hogy július közepén korábban üdvözölte a Kreml haderő-növelési kezdeményezését. Fomin szeptember 10-én kijelentette, hogy az újoncoknak az Orosz Fegyveres Erőkhöz kellene jelentkezniük, hogy a meglévő orosz dandárok 3. zászlóalját töltsék fel (utalva arra az orosz gyakorlatra, hogy az egyes ezredek első és második zászlóaljaiból vonják ki a személyzetet, hogy taktikai zászlóaljcsoportokat hozzanak létre), ahelyett, hogy „szétszórt zászlóaljakhoz és érthetetlen különítményhez” csatlakoznának. Fomin felszólította a tiszteket arra is, hogy megfelelően képezzék ki az önkénteseket, ahelyett hogy egyszerűen propagandacélokra fotókat készítenének az újoncokról a gyakorlótéren.

Az oroszok a jelentések szerint továbbra is erőszakkal mozgósítják a férfiakat a Luhanszki Területen, és közép-ázsiai férfiakat toboroznak szerződéses szolgálatra. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz toborzók a közösségi médián keresztül magas fizetést ígérnek nyugdíjas kirgiz katonáknak, hogy szolgáljanak az ukrajnai orosz invázióban. Szerhij Haidai, a Luhanszki terület közigazgatási vezetője kijelentette, hogy az orosz erők továbbra is erőszakkal mozgósítják a fogyatékos és idős férfiakat.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszállók a jelentések szerint fokozzák a szűrőintézkedéseket Herszon és Zaporizzsja területeken, válaszul a déli tengelyen végrehajtott ukrán ellentámadásokra. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok és az Oroszországból telepített Orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) elemei az ukrán erőknek segítséget nyújtó civileket keresik, és ellenőrzik a civil mobiltelefonokat Nova Kakhovkában. Az ukrán vezérkar hasonló szűrési gyakorlatról számolt be Enerhodarban.

Az orosz megszálló hatóságok tovább korlátozzák az Ukrajnából a megszállt területekre irányuló árumozgást, ami valószínűleg hatással lesz a humanitárius szállítmányok szállítására. A zaporizzsjai megszállási adminisztráció vezetője, Jevhenyij Balickij szeptember 10-én bejelentette a megszállt területekre irányuló kereskedelmi teherszállítás teljes betiltását a Zaporizzsjai terület vaszilivkai ellenőrző pontján keresztül. A megszálló hatóságok valószínűleg arra fogják használni a vaszilivkai teherszállítás betiltását, hogy igazolják a humanitárius konvojok bejutásának megakadályozását a megszállt Zaporizzsjai területre a nem megszállt Ukrajnából.

Eddig tartottak a harctéri hírek, összefoglalva azt mondanám: jelen helyzetből még akármi is lehet, csak döntő orosz győzelem nem. De ezt majd még meglátjuk, maradjanak a Zónán, mert nemsokára jön az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!