Szele Tamás: Offenzíva és toborzás

Ukrajna folytatja az ellentámadásokat, az oroszok kitartóan hátrálnak, mindenfelé kötéllel fogják a katonát utánpótlásnak, viszik már a nagycsaládosokat is, Kadirov feje megint eldurrant, a kollaboránsok menekülni próbálnak, ahogy közelednek az ukrán csapatok, de nem látják őket szívesen sehol, szóval zajlik a háború új szakasza, ami a harkivi áttöréssel kezdődött.

Az Oroszországi Föderáció helyzete napról napra romlik, akárhogyan is agitálnak a propagandisták Duginnal, Szimonjannal, Szolovjovval az élükön, ebből már nem néz ki győzelem, de még döntetlen sem: igaz, béketárgyalásokra, mint azt a második részben be fogom mutatni, semmi remény. Szóval, nem akarok jósolgatni, de nagyobb pénzben már nem érdemes fogadni egy elsöprő orosz győzelemre.

De lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán hadsereg folytatja az ellentámadást Kelet-Ukrajnában, egyre nagyobb nyomást gyakorolva az orosz állásokra és logisztikai vonalakra Harkiv keleti, Luhanszk északi és Donyeck keleti részén. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok folytatják a terepműveleteket Izjumtól délnyugatra, Liman közelében és az Oszkil folyó keleti partján, ami állítólag arra kényszeríti az orosz haderőt, hogy kivonuljon Kelet-Ukrajna egyes területeiről és megerősítsen másokat. A kelet-ukrajnai orosz csapatok valószínűleg nehezen fogják tudni tartani védelmi vonalaikat, ha az ukrán hadsereg tovább nyomul keletre.

A Kreml a Harkivi Terület körüli vereségre a kriptomobilizáció megduplázásával reagál ahelyett, hogy megteremtené az általános mozgósítás feltételeit. Ramzan Kadirov csecsen vezető felszólította az összes szövetségi szubjektumot, hogy kezdeményezzenek „önmobilizációt”, és ne várjanak a Kremlre a hadiállapot kihirdetésével. Kadirov azt állította, hogy minden szövetségi szubjektumnak legalább 1000 katona toborzásával kell bizonyítania, hogy kész segíteni Oroszországnak ahelyett, hogy beszédeket tartana és eredménytelen nyilvános rendezvényeket tartana. Margarita Szimonyan orosz propagandista megismételte, hogy az oroszoknak önkéntesen kell csatlakozniuk a háborús erőfeszítésekhez, és több lojális orosz kormányzó nyilvánosan támogatta Kadirov beszédét. A megszállt Krím Oroszország által kinevezett vezetője, Szergej Akszjonov bejelentette, hogy két önkéntes zászlóaljat alakítanak a félszigeten, támogatva Kadirov felhívását.

A Harkivi Terület körüli vereség arra késztette a Kremlt, hogy Oroszország-szerte toborzási kampányt hirdessen. A Kreml tisztviselői és az állami média korábban nem szólított fel országos toborzásra, hanem a helyi tisztviselőket és kiadványokat bízta meg azzal, hogy állítólag saját kezdeményezésükre hozzanak létre erőket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője július 12-én bizonytalanul üdvözölte a zászlóaljak létrehozását, miközben 47 lojális szövetségi alany hirdette és finanszírozta a regionális önkéntes zászlóaljak toborzási kampányát. Egy prominens orosz katonai blogger és az általános mozgósítás támogatója dicsérte az olyan tisztviselőket, mint Kadirov, amiért átvették a toborzási kampányt a hatástalan orosz védelmi minisztériumtól; ez a rekrutációs megújulás valószínűleg nagyobb támogatást biztosít a Kremlnek az orosz védelmi minisztériummal szemben egyre kritikusabb nacionalista szereplők körében, még akkor is, ha az akció nem hoz létre nagyszámú harcképes csapatot.

A Kreml valószínűleg felhagyott azon törekvéseivel, hogy egyes, kiválasztott szövetségi szubjektumokat megvédjen a toborzási törekvésektől, ami növelhetné a társadalmi feszültségeket. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Kreml megpróbálta megóvni Moszkva város lakóit a moszkvai „Szobjanyinszkij Polk” önkéntes ezred megalakulásáról szóló hírekkel szemben. Az orosz ellenzéki The Insider megjegyezte, hogy a burját, kalmük, tuvai és jakutföldi (Szaha Köztársaság) köztársaságokban több csoport nyilvánosan ellenzi, hogy a Kreml etnikai alapon történő toborzásra helyezi a hangsúlyt. Szimonjan kijelentése az „önmobilizációról” számos negatív kommentárt váltott ki az oroszok körében, amelyek az orosz oligarchákat arra szólították fel, hogy fizessenek és harcoljanak a háborúban.

A Kreml szinte biztosan lecsapolta az eredetileg a volt szovjet államokban lévő orosz bázisokon állomásozó erők nagy részét, mióta Oroszország februárban megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában, ami valószínűleg gyengítette az orosz befolyást ezekben az államokban. A Szabad Európa Rádió / Szabadság Rádió (RFE/RL) szeptember 14-i vizsgálata arról számolt be, hogy az orosz hadsereg a teljes körű invázió kezdete óta már mintegy 1500 orosz katonát telepített Ukrajnába a tádzsikisztáni Dusanbéban található 201. orosz katonai bázisról, és a jövőben további 600 fős személyzetet tervez telepíteni a dusanbei és a dél-tádzsikisztáni Bokhatarban található létesítményekből. Az RFE/RL szeptember 13-án emellett arról is beszámolt, hogy Oroszország 2021 vége óta változó időpontokban valószínűleg mintegy 300 tuvai katonát csoportosított át a kirgizisztáni orosz Kant légibázisról, hogy Ukrajnában harcoljon. 2021 vége óta.

A közép-ázsiai államokból történő kivonulások a Kirgizisztán és Tádzsikisztán közötti határ menti összecsapások összefüggésében figyelemre méltóak. Tádzsik és kirgiz határőrök szeptember 14-én három különálló incidens során tűzharcot folytattak, amelyben legalább két ember meghalt. Az erőszak fellángolása Tádzsikisztán és Kirgizisztán között, amelyek mindketten az Oroszország által ellenőrzött Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) tagjai, egybeesik Azerbajdzsánnak a CSTO-tag Örményország elleni újabb agressziójával. Az orosz erők 800 fős személyzetet vontak ki Örményországból is a háború elején, hogy pótolják az Ukrajnában elszenvedett veszteségeket, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán hadsereg folytatta az ellentámadó hadműveleteket Kelet-Ukrajnában.
      • A Kreml a Harkivi Terület körüli vereségre a kriptomobilizáció megduplázásával reagál ahelyett, hogy megteremtené az általános mozgósítás feltételeit.
      • A Kreml szinte biztosan lecsapolta az eredetileg a volt szovjet államokban lévő orosz bázisokon lévő erők nagy részét, mióta Oroszország februárban megkezdte teljes körű ukrajnai invázióját, ami valószínűleg gyengíti az orosz befolyást ezekben az államokban.
      • Orosz és ukrán források ukrán támadásokról számoltak be Harkiv városától északnyugatra, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre.
      • Az oroszok által kinevezett megszálló tisztviselők és katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők partraszállást hajtottak végre a Kinsburn-foknál (a Krím-félsziget egy keskeny félszigeténél).
      • Az orosz csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre, és megerősítik állásaikat a keleti tengelyen.
      • Az orosz proxy Donyecki Népköztársaság (DNK) valószínűleg megpróbálja megakadályozni adminisztrátorai menekülését az ukrán ellentámadás előtt, ami a DNK bürokratikus törékenységét mutatja.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna: ( Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman vonal):

Az ukrán csapatok folytatták az ellentámadást Kelet-Ukrajnában, megteremtve a feltételeket ahhoz, hogy mélyebben behatoljanak az orosz hátországba a keleti Harkiv és a nyugati Luhanszk megyékben. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán egységek kiszorították az orosz csapatokat a Sziverszkij Donyec folyó északi partján fekvő Szosznovából, és megerősítik állásaikat a településen. A forrás arról is beszámolt, hogy az orosz egységek valószínűleg kivonultak a Szosznovától közvetlenül nyugatra fekvő Sztudenokból, hogy elkerüljék a bekerítést. Hivatalos orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok megerősítették az állásaikat Limanban. Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 2. hadtest 202. és 204. motorizált lövészezredének erősen csökkentett maradványait szétoszlatták a tartalékokba, ami valószínűleg azt jelenti, hogy e csökkentett elemek maradványai megerősítették a Limanban harcoló orosz hadsereg tartalékos (BARS) elemeit.

Az ukrán egységek a jelentések szerint az Oszkil folyón át nyomulnak előre az északi Harkivi Területen. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok bázisokat és tüzérségi állásokat létesítenek az egész Harkivi Területen, beleértve a tüzérség elhelyezését Hrjanikivkában, az Oszkil folyó keleti partján, az R79-es autópálya közelében. Egy megerősített ukrán állás Hrjanikivkában azt jelezné, hogy az Oszkil folyótól keletre lévő orosz frontvonal gyenge és/vagy hogy az orosz erők vonalai ezen a területen az Oszkil folyótól keletebbre vannak, mint azt korábban becsülték. Az ISW folytatja az adatok gyűjtését és egyeztetését, hogy finomítsa a terep ellenőrzésének értékelését. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy ukrán szabotázs- és felderítőcsoportok időnként átkelnek az Oszkil folyón nem meghatározott területekre.

Az ukrán egységek folytatták az orosz logisztika megzavarására irányuló műveleteket Kelet-Ukrajnában, és az orosz csapatok távol tartását a frontvonaltól. Az ukrán alakulatok a jelentések szerint csapást mértek a megszállt Luhanszki Területen lévő hátországra, beleértve Liszicsanszk, Szvitlodarszk, Perevalszk és Kadiivka területeit, amelyek mind a főbb orosz GLOC-ok mentén helyezkednek el. Képfelvételek egy orosz bázisra mért ukrán csapás utóhatását mutatják Liszicsanszkban. Orosz és ukrán források tüzérségi párbajt jelentettek a Harkiv-Belgorodi terület határán.

Dél-Ukrajna (Herszon terület):

Az ukrán katonai vezetők továbbra is hallgatnak a déli ellentámadás előrehaladásáról, megjegyezve, hogy az ukrán csapatok tovább javítják taktikai pozícióikat és pozícióharcokat vívnak. Ukrán helyi források szerint nincs hivatalos megerősítés arról, hogy az ukrán erők felszabadították volna Kiszelivkát Herszon várostól északnyugatra, de megjegyezték, hogy helyi jelentéseket kaptak arról, hogy az orosz erők a település összes útját aláaknázzák. Ukrán illetékesek nem számoltak be az orosz csapatok összetételében bekövetkezett változásokról, de a közösségi médiában közzétett felvételek egyikén Tuva terület zászlója látható Beriszlavban, ami valószínűleg arra utal, hogy az oroszok továbbra is regionálisan megalakult önkéntes egységekkel erősítik az északi Herszon területet. A hagyományos orosz katonai egységek jellemzően nem használnak köztársasági vagy szövetségi alanyi zászlókat.


Ukrán katonai tisztségviselők kijelentették, hogy az ukrán hadsereg folytatja a megtorló hadjáratot, amely az Inhulec és a Dnyeper folyókon átívelő orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) célozza meg. Ugyanők azonban megjegyezték, hogy az orosz alakulatok folytatják a Dnyeper folyón át történő felszerelésszállítást. Az ukrán csapatok a jelentések szerint csapást mértek az orosz ember- és felszereléskoncentrációk területeire Herszon város külvárosában és Krinyicsankában (kb. 21 km-re délkeletre az Inhulec folyó feletti ukrán hídfőtől). Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az ukrán tüzérség megrongálta az orosz lőszerraktárakat Szadovéban (Sznihurivkától mintegy 15 km-re délnyugatra), valamint a Mikolajiv és Herszon körzetekben, és csapást mértek a pilóta nélküli légi járművek (UAV) irányítóközpontjára a Herszon várostól északnyugatra fekvő Komisanyban. Ukrajna Stratégiai Kommunikációs Főosztálya (StratCom) arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg megsemmisített egy orosz katonai támaszpontot Nova Kakhovkában, és a helyi felvételek és jelentések megerősítették a StratCom információit. Más közösségi médiajelentések orosz állásokra mért ukrán csapásokat jegyeztek Oleskiban, a Dnyeper folyó bal partján.

Ukrán és orosz források három területet jelöltek meg szeptember 15-én kinetikus tevékenység szempontjából: Herszon városától északnyugatra, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre, Viszokopilljától nyugatra. Egy orosz blogger azt állította, hogy egy ukrán felderítő- és szabotázscsoport autóval hajtott le a hídfőtől 25 km-re délkeletre, Csarivnye felé anélkül, hogy akadályokba ütközött volna. A blogger hozzátette, hogy az orosz ágyúzás csökkent Szuhoj Sztavoknál (a hídfőtől mintegy 12 km-re délkeletre), és hogy az ukránok helikoptereket üzemeltetnek a térségben, ami arra utalhat, hogy az orosz egységek tovább vonultak vissza a hídfő területéről. A blogger megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra is visszaverték az ukrán ellentámadásokat Davidiv Bridnál a T2207-es autópályán. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Arhanhelszkéből Ivanivkára (Viszokopilljától nyugatra), míg az orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz légierő visszaverte az ukrán ellentámadásokat Kosztyirkánál és Novopetrivkánál. Jaroszlav Janusevics, a Herszoni Terület vezetője kijelentette, hogy az ukrán erők evakuációkat hajtottak végre Mirjljubivkából (Viszokopilljától délkeletre), ami arra utalhat, hogy az ukrán erők előrenyomultak a településre. Az orosz védelmi minisztérium és az ukrán vezérkar is arról számolt be, hogy az orosz tüzérség rakétacsapásokat mért egyes ukrán állásokra a Herszon terület határán.


Az oroszok által kinevezett megszálló tisztviselők és katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán egységek szeptember 14-én partraszállást hajtottak végre a Kinsburn-foknál (a Krím-félsziget keskeny félszigetén, Herszon várostól délnyugatra), de eltérő beszámolókkal szolgáltak. Több katonai blogger megerősítette egyetlen forrás állításait, amely szerint az ukrán erők öt csónakkal sikertelen kétéltű partraszállást hajtottak végre a Kinsburn-foknál. A forrás azt is állította, hogy egy meg nem erősített jelentés szerint helikopteres landolásra került sor a Lazurne-i Vaskikötőnél, mintegy 60 km-re délnyugatra Herszon városától. Kirill Sztremouszov, a Herszoni Terület orosz megszálló közigazgatásának helyettes vezetője azt állította, hogy az orosz erők visszaverték a partraszállási kísérletet, és több mint 120 ukrán légideszantos katonát öltek meg a Kinsburn-foknál. Egy másik blogger kritizálta Sztremouszovot és rámutatott, hogy a térségben lévő orosz egységeken belüli forrásai nem voltak szemtanúk, nem vertek vissza ukrán partraszállási kísérletet, és Sztremouszov nem mutatott be semmilyen vizuális bizonyítékot állításának alátámasztására.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő – Donyecki terület:

Az orosz csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre a keleti tengelyen, és szeptember 15-én folytatták a rutinszerű tűzharcot az érintkezési vonal mentén. Ukrán és orosz hivatalos források egyaránt megerősítették a Spirne (Sziversztől keletre) és Majorszk (Bakhmutól délre) térségében folytatott harcokat. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek elfoglalták Majorszk, bár az ISW nem tudja ellenőrizni ezt az állítást. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán haderő visszaverte az orosz szárazföldi támadásokat Majorszk ellen, Bakhmut délkeleti részén és Donyeck városától délnyugatra.


Az orosz hadsereg megerősíti állásait a keleti tengely mentén, valószínűleg a kiterjedt harci veszteségek miatt. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok a 3. hadtest önkéntes zászlóaljainak tartalékait és a korábban a Harkivi területen működő egységek maradványait a donyecki és a zaporizzsjai területi frontvonal megerősítésére mozgatják. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz 137. légideszant ezred (amely a 106. légideszant hadosztály alá tartozik) jelentős harci veszteségeket szenvedett Bakhmut térségében és további, meg nem nevezett intézkedések nélkül (ami valószínűleg újjáalakulást jelent) nem tudja folytatni a harci műveleteket.

Támogató erőfeszítés – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz erők szeptember 15-én folytatták az ukrán hidraulikai és más építmények elleni támadásokat Krivij Rihben. Dnyipropetrovszk megyei tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők ismét meg nem nevezett hidraulikai szerkezeteket vettek célba Krivij Rihben, és orosz források közzétettek füstfelvételeket, amelyek szerint az orosz csapások szeptember 15-én megrongáltak egy meg nem nevezett gátat az Inhulec folyón. Az orosz csapatok valószínűleg továbbra is támadják az Inhulec folyón lévő ukrán gátakat a vízszint emelése érdekében, hogy megzavarják a folyó feletti ukrán hídfőállást az északi Herszon területen, és ugyanúgy fenyegessék az ukrán logisztikai vonalakat, ahogyan az ukrán alakulatok célba veszik a Dnyeper folyón lévő orosz átkelőket. Orosz katonai bloggerek megerősítették az Uman, Zaporizzsja és Vinnyica városokban, valamint az Odesszai Területen történt nagyszabású robbanásokról készült felvételeket. Az orosz erők egy Onyx cirkálórakétát is kilőttek egy Bastion parti rakétakomplexumból, valamint egy Szu–35-ös repülőgépről kilőtt H–59-es rakétát egy nyílt területre a Mikolajivi Területen. A közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy szemtanúi voltak az orosz légvédelmi rendszerek aktiválásának a krími Jevpatorijában.

Az orosz mozgósítások hírei:

Az orosz katonai vezetés továbbra is minden lehetséges forrásból merít újonnan mozgósított erőket, de nem valószínű, hogy ezekkel az erőkkel érdemben növelni tudja az orosz harci teljesítményt. Az ukrán vezérkar szeptember 15-én jelentette, hogy az orosz kormány feloldotta a nagycsaládosok sorozására vonatkozó korlátozásokat, ami arra utal, hogy egy családból több fiú is harcra kényszerülhet Ukrajnában. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere szeptember 14-én jelentette, hogy az orosz hatóságok az orosz katonai szolgálatot népszerűsítik a megszállt területeken, például Melitopolban. Az erőszakkal vagy akár önként mozgósított, katonai tapasztalattal nem rendelkező ukrán civilek, akiket a jobban kiképzett honfitársaik ellen vezényelnek, nem valószínű, hogy jelentősen növelik az orosz harci képességeket Ukrajnában.

Az orosz katonai vezetés továbbra is minden lehetséges forrásból merít újonnan mozgósított erőket, de nem valószínű, hogy ezekkel az erőkkel érdemben növelni tudja az orosz harci teljesítményt. Az ukrán vezérkar szeptember 15-én jelentette, hogy az orosz kormány feloldotta a nagycsaládosok sorozására vonatkozó korlátozásokat, ami arra utal, hogy egy családból több fiú is harcra kényszerülhet Ukrajnában. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere szeptember 14-én jelentette, hogy az orosz hatóságok az orosz katonai szolgálatot népszerűsítik a megszállt területeken, például Melitopolban. Az erőszakkal vagy akár önként mozgósított, katonai tapasztalattal nem rendelkező ukrán civilek, akiket a jobban kiképzett honfitársaik ellen vezényelnek, nem valószínű, hogy jelentősen növelik az orosz harci képességeket Ukrajnában.

Az orosz védelmi minisztérium szeptember 15-én bejelentette, hogy az orosz katonai építkezési komplexum új, modern „katonai várost” épít a Csecsen Köztársaságban lévő Szernovodszkojéban, amely állítólag több mint 50 létesítményt tartalmaz majd a csecsenföldi egységek elhelyezésére.

A megszállt területek hírei:

Az orosz proxy Donyecki Népköztársaság (DNK) valószínűleg megpróbálja megakadályozni, hogy adminisztrátorai elmeneküljenek az ukrán ellentámadás előtt, ami a DNK bürokratikus törékenységét mutatja. A DNK Állami Védelmi Bizottsága 3 millió rubel egyszeri sérülési és 5 millió rubel egyszeri haláleseti kifizetést nyújtott a DNK rendkívüli helyzetek minisztériumának munkája során meghalt tisztjei, köztisztviselői és alkalmazottai családjainak, ami az első alkalom, hogy az ISW megfigyelte, hogy a DNK köztisztviselőinek kifizetést ígértek a háborúban bekövetkezett sérülésük vagy haláluk esetén. A DNK valószínűleg arra próbálja ösztönözni alkalmazottait, hogy a helyükön maradjanak, hogy megakadályozzák a helyi kormányzás összeomlását az ukrán erők előrenyomulásával. Az orosz megszálló hatóságok a megszállt ukrán területeken az invázió kezdete óta küzdenek a helyi közigazgatás személyzettel való ellátásával, mivel nincsenek készséges ukrán kollaboránsok és hozzáértő bürokraták.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második, sajnos véresebb része, amit ma tényleg az erősebb idegzetűeknek ajánlok.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!