Szele Tamás: Belgorod tűz alatt

Tegnap óta nem tört ki a béke Ukrajnában: az ukrán erők továbbra is haladnak előre, ha nem is olyan öles léptekkel, mint az offenzíva elején, elfoglalták Kupjanszkot, és már az orosz területen álló Valujki katonai célpontjait lövik (bár a határt nem lépték át), az oroszok hősiesen hátrálnak és közben mozgósítani próbálnak, de Luhanszkból már nincs is kit.

Szóval, mostanság ritka lehet az ünneplés a moszkvai Védelmi Minisztériumban, de a Kremlben is, mert Putyinnak szembe kellett néznie a ténnyel: Hszi Csin-pingtől szóvirágokon kívül mást nem kapott tárgyalásaik során, Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig egyenesen a szemébe mondta: „Ez most nem a háború ideje”. Mindkét ország hajlandó még megvásárolni az orosz kőolajat – mélyen nyomott áron – de egyik sem fog semmi másban segíteni az Oroszországi Föderációnak. Szóval, nincs miért elővenni a pezsgőt és a kaviárt, ez a magányos, keserű vodkázások kora Moszkvában.

De hagyjuk a spekulációt, lássuk inkább a harcterek konkrét híreit, melyeket ma is, mint minden nap, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A civilek tömegsírjainak és kínzókamráknak a nemrég felszabadított Izjumban történt felfedezései megerősítik az ISW korábbi értékeléseit, miszerint a bucsai atrocitások nem elszigetelt háborús bűnök voltak, hanem inkább az orosz atrocitások mikrokozmoszát jelentik az egész orosz megszállás alatt álló területen. Az ukrán vezérkar szeptember 16-án képeket tett közzé, amelyeken egy tömeges temetkezési hely látható a Harkivi Területen található Izjumban, és megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a helyszínen több mint 400, kínzásra és brutalitásra utaló jeleket viselő holttestet találtak. Az ukrán reintegrációs minisztérium jelentése szerint az izjumi háborús bűnök áldozatainak száma meghaladhatja a bucsai áldozatokét. Az ukrán nemzeti rendőrség vezetője, Ihor Klimenko kijelentette, hogy az ukrán tisztviselők 10 orosz kínzókamrát találtak Vovcsanszkban, Kupjanszkban, Balaklijában és Izjumban. Az egyik kínzókamra állítólag a balaklijai rendőrkapitányságon volt, ahol „az oroszok maszkot viseltek és csupasz elektromos vezetékkel kínozták a civileket” – mondta Andrij Nebytov, a Nemzeti Rendőrség Kijev megyei főigazgatóságának vezetője.

Az ISW nem rezidens munkatársa, Nataliya Bugayova 2022 áprilisában arra figyelmeztetett, hogy „Bucsa az ukránok elleni szándékos orosz terrorkampány megfigyelhető mikrokozmosza. Hasonló szándékos atrocitások történnek Ukrajna egész orosz megszállás alatt álló területein.” Az ukrán tisztviselők valószínűleg továbbra is találnak majd bizonyítékokat az orosz háborús bűnökre és atrocitásokra, ahogy az ukrán erők felszabadítják a megszállt területeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jelek szerint fokozott támadásokkal fenyegetőzött az ukrán polgári infrastruktúra ellen, ha a jelentések szerint az Orosz Föderáció területén lévő orosz katonai állások elleni ukrán támadások folytatódnak. Putyin azt mondta, hogy Oroszország „meglehetősen visszafogottan reagált” az ukrán „terrorcselekményekre és a polgári (sic) infrastruktúránk megkárosítására irányuló kísérletekre” a Sanghaji Együttműködési Szervezet szeptember 16-i ülését követő, újságírókkal folytatott kérdezz-felelek órában.” Úgy folytatta, hogy „az utóbbi időben az orosz fegyveres erők néhány érzékeny csapást mértek”, amelyek „figyelmeztető jellegűek”, és azzal fenyegetőzött, hogy komolyabb támadások következhetnek. Putyin nem utalt kifejezetten a szeptember 16-án történt, az orosz 3. motorizált lövészhadosztály Valujki melletti bázisára mért, bejelentett ukrán csapásokra, és azt sem tette egyértelművé, hogy milyen orosz akciókra utal. Az orosz hadsereg azonban az elmúlt hetekben Ukrajna-szerte fokozta a polgári infrastruktúra elleni támadásokat, mivel az orosz médiaszemélyiségek egyre gyakrabban szólítanak fel kifejezetten ilyen támadásokra.

Putyin megjegyzései valószínűleg részben választ adtak az orosz katonai bloggerek kritikájára, akik a Kremlt támadták, amiért nem védte meg az orosz területet, és nem reagált megfelelően. Egy katonai blogger azt kérdezte, hogy a Kreml a Belgorodi Területet továbbra is Oroszország részének, a „különleges katonai műveleti” zóna részének vagy Ukrajna részének tekinti-e. Egy másik az orosz csapatok úgynevezett „átcsoportosítását” okolta a Valujki elleni bejelentett ukrán támadásért (utalva az orosz védelmi minisztérium által az orosz erők Harkivi területen történt megfutamodásának leírására használt eredeti megfogalmazásra), és figyelmeztetett, hogy egy újabb „átcsoportosítás” lehetővé teheti az ukrán hadsereg számára, hogy más kritikus orosz területeket támadjon meg. Putyin egyre inkább elszántságot mutat a katonai bloggerek és az általuk megszólított és a nevükben felszólaló választók megnyugtatására, még az egyenruhás orosz hadsereg és az orosz védelmi minisztérium kárára is.

Az Ukrán Ellenállási Központ szeptember 16-án arra figyelmeztetett, hogy az orosz alakulatok hamis zászlós támadásokat terveznek az oroszok által megszállt Ukrajna polgári lakossága ellen, és felszólította a megszállt területeken élő ukránokat, hogy szeptember 17. és szeptember 20. között kerüljék el a nyilvános helyeket. Az Ellenállási Központ szerint az ilyen hamis zászlós támadások kísérletet jelenthetnek arra, hogy „eltereljék a világközösség figyelmét a harkivi vereségről és az orosz háborús bűnök felfedezéséről” a felszabadított területeken.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A tömegsírok és kínzókamrák felfedezése a felszabadított Izjumban megerősíti az ISW korábbi értékeléseit, miszerint a bucsai atrocitások inkább a megszállt területeken folyó orosz tevékenységet jelképezték, mintsem anomáliát jelentettek.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök a jelek szerint azzal fenyegetőzött, hogy kiterjeszti a polgári ukrán infrastruktúra elleni orosz támadásokat, ha Ukrajna folytatja az oroszországi katonai létesítmények ellen bejelentett támadásokat.
      • Az Ukrán Ellenállási Központ arra figyelmeztetett, hogy az orosz csapatok szeptember 17. és szeptember 20. között hamis zászlós támadásokat hajthatnak végre a megszállt területeken.
      • Az ukrán haderő szeptember 16-án elfoglalta Kupjanszk városának egészét, és folytatta az Oszkil folyótól keletre folytatott offenzív hadműveleteket.
      • Az ukrán csapatok a jelentések szerint szeptember 15-16-án éjjel bombázták az oroszországi Belgorodi terület Valujki városában lévő célpontokat.
      • Az ukrán erők csapást mértek az orosz megszálló parancsnokságra Herszonban, valószínűleg HIMARS-ok segítségével, és folytatják a szárazföldi manővereket Herszon terület három körzetében a folyamatban lévő déli ellentámadás részeként.
      • Az orosz közigazgatási tisztviselők Ramzan Kadirov csecsen vezető helyi szintű „önmobilizációra” való felhívása köré csoportosulnak, hogy további erőket biztosítsanak az orosz hadsereg számára.
      • A kényszerű orosz mozgósítási kampányok miatt valószínűleg megfogyatkozik a férfi lakosság az orosz proxy Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) által követelt területnek a frontvonalak mentén fekvő részein.
      • Az azonnali és összehangolt orosz információs válaszok arra utalnak, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) főügyésze és helyettese elleni szeptember 16-i merényletért nem ukrán partizánok a felelősek.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman-vonal):

Az ukrán hadsereg szeptember 16-án elfoglalta Kupjanszk városának egészét, és folytatta az offenzív hadműveleteket az Oszkil folyótól keletre. Orosz katonai bloggerek először arról számoltak be, hogy az ukrán egységek elfoglalták Kupjanszk keleti részét, mielőtt azt állították volna, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán előrenyomulást. A geolokációs felvételek azonban megerősítik, hogy az ukrán alakulatok az Oszkil folyó keleti partján, Kupjanszkban foglaltak állásokat. Az orosz erők valószínűleg küzdeni fognak, hogy megtartsák állásaikat Harkiv megye keleti részén és Luhanszk megye északi részén, mivel az ukrán egységek további állásokat hoznak létre az Oszkil folyó keleti partján, azon a vonalon, ahol az ukrán hadsereg szeptember 11-én megállt. Az ISW korábban, szeptember 13-án úgy értékelte, hogy az orosz csapatok valószínűleg túl gyengék ahhoz, hogy megakadályozzák a további ukrán előrenyomulást az Oszkil folyó teljes hosszában, ha az ukrán haderő úgy dönt, hogy folytatja a támadó hadműveleteket. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) Népi Milíciájának forrásai emellett azt állították, hogy az ukrán erők HIMARS-okkal csapást mértek Nyizsnya Duvankára (20 km-re északra Szvatovétől, a Luhanszki Területen).

Az ukrán hadsereg a jelentések szerint szeptember 15-16-án éjjel célpontokat bombázott Valujkiban (Belgorodi Terület, Oroszország). Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi Terület kormányzója azt állította, hogy az ukrán lövedékek eltaláltak egy villamosenergia-alállomást Belgorod központjában, és a felvételeken sérült épületek és autók láthatók. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán erők több mint 20 lövést adtak le Valujkira a várostól 20 km-re délnyugatra lévő állásokból, amely az ukrán ágyútüzérség hatótávolságán belül van. Úgy tűnik, hogy a támadás az orosz 3. motorizált lövészhadosztály egyik bázisát találta el Valujkitól északra. Orosz források képeket tettek közzé egy Tochka-U rakétáról, amely állítólag Valujkit találta el, de a képeket nem lehet geolokalizálni.

Valujki az északi Luhanszki Területre vezető kritikus orosz vasútvonalon fekszik. Az ukrán csapatok elvágták az orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC) a Harkivi Területen keresztül, valószínűleg arra kényszerítve az orosz hadseregett, hogy a logisztikát a Belgorod város körüli nagy bázisokról és koncentrációs pontokról a Valujki vasútvonalon keresztül irányítsa át. E vasútvonal tartós károsodása súlyosan megnehezítené a Luhanszki Terület és a keleti Harkivi Terület orosz védelmét támogató logisztikát. Egy orosz forrás szerint a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 206. ezrede magában Oroszországban, Valujki közelében védekezik, ami azt jelzi, hogy Oroszország proxy erőket vet be az orosz logisztika átvizsgálására – és ezen felül azt is jelzi, hogy Oroszország egyre inkább a proxy erőkre támaszkodik a feladatok ellátásában még Oroszországban is. Gladkov és más források szerint az ukrán erők további orosz településeket lőttek a Harkiv-Belgorodi terület határán és annak közelében.


Az orosz csapatok továbbra is védekeztek az ukrán ellentámadó hadműveletek ellen Északkelet-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz tüzérség lőtte az Oszkil folyó nyugati partján, az Izjumtól északkeletre fekvő Pristint, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák, hogy az ukrán alakulatok újabb hídfőállást hozzanak létre a folyó felett. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája közölte, hogy az orosz erők továbbra is védik Limant az ukrán támadásokkal és lövésekkel szemben. A szeptember 15-i geolokációs felvételek megerősítik, hogy az orosz erők fenntartják állásaikat Limanban. Az ukrán vezérkar azonban arról számolt be, hogy az orosz csapatok ágyúzták Limant, ami arra utal, hogy az ukrán erők némi előnyt könyvelhettek el a település körül.

Ukrán források megerősítették azokat a korábbi jelentéseket, amelyek szerint az ukrán alakulatok szeptember 15-én orosz hátországi állásokat támadtak Luhanszk megyében. Az ukrán vezérkar szeptember 16-án arról számolt be, hogy az ukránok csapást mértek egy orosz koncentrációs területre, ami sok áldozatot követelt az orosz katonák között a Luhanszki Területen fekvő Perevalszkban, valószínűleg szeptember 15-én. A geolokációs képek az LNK egyik kadiivkai bázisára mért ukrán csapás utóhatását mutatják, ami szintén valószínűleg szeptember 15-én történt. Az ISW beszámolt az orosz állításokról, amelyek szerint szeptember 15-én egy sor ukrán csapás érte a Luhanszki Terület hátországát, köztük Perevalszkot és Kadiivkát.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az ukrán katonai tisztviselők továbbra is hallgatnak a déli ellentámadás előrehaladásáról, megjegyezve, hogy a harcok folytatódtak a déli tengely mentén, anélkül, hogy területi változásokról számoltak volna be. Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz csapatok folytatták az ukrán állások elleni ellentámadást, és megpróbálták átcsoportosítani a frontvonalban lévő alakulatokat. Ukrán kormányzati és helyi források növekvő orosz veszteségekről és a kishersoni front mentén lévő, gyenge minőségű orosz egységek bevetéséről számoltak be. A helyi orosz média Ufa városában arról számolt be, hogy a Mikolajiv környékén működő Sajmuratov önkéntes zászlóalj tagjai már több mint egy hete nem kommunikálnak Ufa lakosaival. Az egyik önkéntes felesége azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium nem veszi fel a hívásait, és a toborzóközpontok csak azt közlik, hogy az önkéntesek külföldön vannak.


Az ukrán tüzérség szeptember 16-án csapást mért az orosz megszálló parancsnokságra Herszonban, valószínűleg HIMARS-ok segítségével. A helyi közösségi média arról számolt be, hogy öt ukrán rakéta csapódott be az orosz megszállási adminisztrációnak otthont adó Herszoni Közigazgatási Bíróság épületébe, és súlyos károkat okozott. A herszoni megszállási adminisztráció Oroszország által kinevezett helyettes vezetője azt állította, hogy a csapás az Oroszország által kinevezett városi és önkormányzati vezetők találkozója közben történt. A megszálló hatóságok helyi idő szerint 15:50-ig három halálos áldozatról számoltak be. Kirill Sztremouszov, a Herszoni Terület helyettes megszálló vezetője és több orosz katonai blogger arról számolt be, hogy Ukrajna HIMARS-t használt a csapáshoz. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület ukrán katonai közigazgatási tanácsadója megerősítette, hogy az ukrán erők szeptember 16-án csapást mértek az orosz megszálló hatóságokra, és egy meg nem határozott időpontban megsemmisítették a városközpontban lévő Roszgvargyija bázist, és figyelmeztették a megszállt Herszonban élő civileket, hogy tartsák magukat távol az orosz állásoktól. Ukrajna folyamatos megtorló hadjárata a herszoni régióban továbbra is rontja Oroszország képességét a megszállt területek igazgatására, amellett, hogy megzavarja az orosz katonai logisztikát.

Ukrán katonai illetékesek közölték, hogy az ukrán csapatok szeptember 16-án folytatták a megtorló hadjáratukat, amely az Inhulec és a Dnyeper folyókon átívelő orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) vette célba, és jelentősen megzavarta az orosz élelmiszer- és vízellátást. A GUR jelentése szerint az ukrán csapások elvágták a Herszonban lévő orosz csapatok élelmiszer- és vízellátását, és egy meg nem határozott orosz légi támadó egység, amely Kakhovkában (a folyó bal partján lévő orosz hátországban) állomásozik, nem tudja ellátni a frontvonalbeli egységeit. Az ukrán vezérkar azt állította, hogy az ukrán csapások súlyosan rontják az orosz morált. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapást mértek orosz koncentrációkra Beriszlavban, Darivkában és Sztara Zburivkában, valamint egy pontonátkelőre a Kozacske körzetben.


Ukrán és orosz források szeptember 16-án három területen jeleztek kinetikus tevékenységet: Herszon városától északnyugatra, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határától délre, Viszokopilljától nyugatra. A katonai bloggerek és a DNK tisztviselői azt állították, hogy az orosz VDV ( légideszant) erők visszavertek egy ukrán támadást Pravdine közelében (Herszon várostól északnyugatra) szeptember 16-án. Az ukrán vezérkar azonban arról számolt be, hogy az orosz erők lőtték az ukrán állásokat Pravdinenél, ami azt jelzi, hogy az ukrán erők valószínűleg legalábbis behatoltak a városba. A geolokációs felvételek egy DNK katonai tudósítót mutattak Olekszandrivkában (közvetlenül Khersontól nyugatra) szeptember 16-án, ami megerősítette, hogy az orosz csapatok a közelmúltbeli ukrán támadások ellenére továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a várost. Az oroszbarát Telegram-csatornák által közzétett képek megerősítették, hogy az orosz erők szeptember 16-án visszaverték az ukrán haditengerészeti gyalogság támadását Andriivka térségében (az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében). Orosz katonai bloggerek jelentették, hogy az ukrán erők továbbra is csapatokat és felszerelést telepítenek Andriivka és Bilohirka térségébe, de az Inhulec folyó vízszintjének emelkedése a Krivij Rih-i gátakat ért orosz csapások miatt az ukrán átkelőhelyek felét elzárta. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők szeptember 16-án lőtték Novopetrivkát (Krivij Rih-től délre), ami arra utal, hogy az ukrán erők elfoglalják a várost, annak ellenére, hogy a korábbi orosz állítások szerint visszaverték a város elleni ukrán támadásokat.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő – Donyecki terület:

Az orosz csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre a keleti tengelyen, és szeptember 16-án folytatták a rutinszerű tüzelést az érintkezési vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat közvetlenül Bakhmutnál és attól délre, Avdiivka ellen, valamint Donyeck városától délnyugatra. Pavlo Kirilenko, a Donyecki Terület ukrán vezetője kijelentette, hogy az orosz erők S–300-as légvédelmi rendszereket használtak földi támadó szerepkörben Szelidove ellen, valószínűleg azért, hogy elvágják az ukrán logisztikai vonalakat a Donyecki Terület déli része és Közép-Ukrajna között. Az orosz alakulatok korábban is használtak légvédelmi rendszereket földi célpontok elleni csapásokra Dél-Ukrajnában és a Harkivi Területen, de ezt korábban nem tették széles körben keleten, ami további orosz hiányosságokat jelez a precíziós lőszerek terén. Geolokációs felvételeken látható, hogy az orosz egységek egy meg nem határozott időpontban ukrán állásokat támadnak Spirne-től keletre.

Támogató erőfeszítések – Déli tengely:

Az orosz csapatok nem hajtottak végre támadásokat a Zaporizzsjai Területen Huljajpoletól nyugatra, és szeptember 16-án folytatták a rutinszerű tüzelést a Zaporizzsjai Terület nyugati frontvonalán és az ukrán hátország ellen a Mikolajivi Területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az orosz erők cirkálórakétákat lőttek ki a Fekete-tengeren lévő állásokból a Mikolajivi Terület Ocsakivban lévő kikötői infrastruktúrájára, kevesebb mint 10 km-re a Dnyiprovszka-öböl túloldalán a Herszoni Területen lévő Kinburn-szorostól. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az Ocsakiv elleni csapást. Az orosz erők szeptember 16-án ismét lőtték a Dnyipropetrovszki területen lévő Krivij Rihben lévő hidraulikai infrastruktúrát is.

Az ukrán tüzérség valószínűleg szeptember 15-16-án éjszaka csapást mért a melitopoli repülőtérre. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester arról számolt be, hogy robbanások történtek a repülőtéren, és többszörös, hallható detonációk közepette posztolt felvételeket az orosz légvédelem aktiválódásáról. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Megszállási Adminisztráció tanácsosa robbanásokról számolt be Melitopolban az éjszaka folyamán, de nem részletezte az okot.

Az ukrán tüzérség valószínűleg szeptember 15-16-án éjszaka csapást mért a melitopoli repülőtérre. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester arról számolt be, hogy robbanások történtek a repülőtéren, és többszörös, hallható robbanások közepette posztolt felvételeket az orosz légvédelem aktiválódásáról. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Megszállási Adminisztráció tanácsosa robbanásokról számolt be Melitopolban az éjszaka folyamán, de nem részletezte az okot.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz közigazgatási tisztviselők Ramzan Kadirov csecsen vezető helyi szintű „önmobilizációra” való felhívása köré csoportosulnak, hogy további erőket biztosítsanak az orosz hadsereg számára. A vlagyivosztoki városháza szeptember 16-án megerősítette, hogy a városvezetés leveleket küld a 25 és 63 év közötti, katonai és tartalékos tapasztalattal rendelkező férfiaknak, valamint azoknak, akiket a helyi katonai komisszáriumban, Vlagyivosztokban nyilvántartásba vettek, amelyben felkérik őket, hogy csatlakozzanak a BARS (az ország harci hadseregének tartalékosai) vagy a Tigr ( tengerészgyalogság) önkéntes egységeihez. A tanács hangsúlyozta, hogy „minden címzett maga hozza meg a döntését”. Az orosz toborzóknak valószínűleg az a szándékuk, hogy a levelekkel megtévesszék a címzetteket, és azt higgyék, hogy hivatalosan és jogszerűen besorozták őket; a levelek valójában csak meghívók az önkéntesség megvitatására. A városi tanács megerősítése érdemi eltérés a korábbi megközelítéstől, miszerint az orosz helyi közigazgatás tagadja a felelősséget a félrevezető levelekért. Vlagyivosztok nyílt beismerése arra utal, hogy az orosz önkormányzati vezetők a szövetségi hatóságok nyomása alatt állhatnak, hogy meghatározott létszámú önkéntes zászlóaljakat állítsanak fel.

Más helyi vezetők szeptember 16-án új zászlóaljakat jelentettek be Kadirov felhívásának támogatására. Alekszandr Szokolov, Kirov terület kormányzója bejelentette, hogy Kirovban megalakult a második „Szironyin” nevű önkéntes zászlóalj, és azt állította, hogy a terület Vjatka önkéntes zászlóalja már Ukrajnában harcol. A megszállt Krím Oroszország által kinevezett vezetője, Szergej Akszjonov szeptember 16-án jelentette, hogy a Krím fokozza erőfeszítéseit az önkéntesek toborzására. Akszjonov bejelentette, hogy nem megnevezett nagy bankintézetek csatlakoztak az önkéntes zászlóaljak szükséges és modern felszerelésének finanszírozására irányuló erőfeszítésekhez. Szergej Noszov, a Magadáni terület kormányzója bejelentette, hogy anyagilag támogatja Kadirov felhívását, és felszólította az összes régiót, hogy hajtsák végre az önmobilizációt, még az olyan kis régiók is, mint az ő Magadánja, amelynek csak egy katonai toborzóközpontja van. Voronyezs, Csuvasia és Baskíria régiók vezetői szintén bejelentették, hogy támogatják az önmobilizációt, és azt állították, hogy az egyes régióikból már mintegy 1000 önkéntes van bevetésen. Szergej Civilev, Kemerovo kormányzója pénzügyi támogatást ígért az önkéntes zászlóaljaknak, és azt állította, hogy sok kemerovói lakos már az orosz hadseregben harcol. Maga Kadirov szeptember 16-án bejelentette, hogy két csecsen Akhmat-zászlóalja, a Vosztok és a Zapad Donbássz meg nem határozott területeire települt. Kadirov azt is bejelentette, hogy létrehozott egy másik „Akhmat-1” OMON-egységet 2000 nehézfegyverzetű katonával, és azt állította, hogy nem ez az utolsó egység, amelyet ő és a Csecsen Köztársaság bevet. Azt mondta, hogy új egysége ukrán és nyugati személyekre fog tüzelni (akikről Kadirov gyakran és alaptalanul állítja, hogy közvetlenül az ukrán hadsereggel harcolnak) Ukrajnában, de nem pontosította, hogy az egység már bevetésre került-e.

Valószínűleg háborúellenes orosz aktivisták szeptember 16-án Molotov-koktélos támadást hajtottak végre a moszkvai területhez tartozó Shakhovszkaja városában egy olyan épület ellen, amely korábban egy katonai toborzóközpontnak adott otthont, és ahol még mindig „a katonai szolgálatra kötelezettekről szóló információkat” tárolták.

A kényszerű orosz mozgósítási kampányok miatt valószínűleg megfogyatkozik a férfi lakosság az orosz proxy Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) által követelt területnek a frontvonalak mentén fekvő részein. Ukrajna fő hírszerzési igazgatósága (GUR) szeptember 15-én jelentette, hogy az orosz erők 6000 helyi férfit igyekeznek mozgósítani a megszállt Horlivkában, a Donyecki Területen. A GUR szerint az orosz erők katonaköteles korú férfiakat tartanak fogva nyilvános helyeken, például a város központi piacán, de megjegyezte, hogy a korábbi orosz mozgósítási kampányok (és a mozgósítások elől menekülő férfiak) azt jelentik, hogy Oroszország ténylegesen felszámolta a katonakorú férfi lakosságot Horlivkában. A jelentés szerint a horlivkai férfiakról, akiket a DNK 9. haditengerészeti gyalogezredébe mozgósítottak, amely a Herszoni Területen lehetett, szeptember 11-e óta nem hallottak. Horlivka helyzete a konfliktus frontvonalán valószínűleg azt jelenti, hogy az orosz erők folyamatosan besorozták a harcképes korú férfiakat a közeli kulcsfontosságú helyszínek, például Bakhmut elleni támadásokhoz.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin kampánya, amelynek célja orosz foglyok toborzása az ukrajnai harcokhoz, valószínűleg már meghozta gyümölcsét. Az ukrajnai Odesszai Katonai Adminisztráció szóvivője, Szerhij Bratcsuk olyan felvételeket tett közzé, amelyeken szerinte az orosz elítéltek első csoportja látható, akiket szeptember 16-án telepítettek Ukrajnába. Bratcsuk azt állította, hogy a konvojt az oroszországi Tambovi területen látták, és 400 orosz foglyot szállítottak meg nem határozott dél-oroszországi területekre kiképzésre. Szása Koc orosz propagandista újra megosztotta a felvételt, és azt mondta, hogy úgy tűnik, a Wagner-erőket feltöltik.

A megszállt területek hírei:

Ismeretlen támadók szeptember 16-án a Luhanszki terület Luhanszk városában, az oroszok által kinevezett LNK főügyészének irodájában felrobbantottak egy robbanószerkezetet, megölve Szergej Gorenko főügyészt és Jekatyerina Szteglenko főügyészhelyettest. Leonyid Pasecsnik, az LNK vezetője „terrorcselekménynek” nevezte a támadást, amely azt bizonyítja, hogy „a kijevi rezsim túllépett minden határt.” A DNK vezetője, Denisz Pusilin szintén ukrán terrortámadásnak ítélte a támadást. Az orosz Nyomozó Bizottság azonnal elrendelte a támadások ügyében a büntetőeljárás megindítását.

A támadásra adott azonnali és összehangolt orosz válaszok arra utalnak, hogy az LNK merényleteiért nem feltétlenül ukrán partizánok a felelősek. Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó nem a partizánoknak tulajdonította a támadást, hanem két elméletet állított fel: a gyilkosságok a kifosztott vagyon megosztásáért viszálykodó szervezett bűnözői csoportok következményei voltak, vagy az orosz erők „tisztogatást” hajtottak végre azokkal szemben, akik tanúi voltak az orosz háborús bűnöknek. Az orosz hadsereg már bizonyította, hogy képes nagyszabású hamis zászlós támadásokra, amelyek saját személyzetüket vagy infrastruktúrájukat fenyegetik, ahogyan tették ezt az Olenivka börtön elleni július 28-i koholt támadásukkal.

Ismeretlen támadók szeptember 16-án megölték az oroszok által kinevezett Zaporizzsjai Megszállási Adminisztráció lakásügyi és kommunális szolgáltatásokért felelős helyettes vezetőjét, Oleg Bojkót, valamint a Berdjanszki Megszállási Központi Választási Bizottság vezetőjét, Ljudmilla Bojkót. Orosz bloggerek a „terroristákat” hibáztatták a házaspár haláláért.

Az ukrán erők szeptember 16-án külön elfogták a „Balaklija népi milícia” vezetőjét, aki a felszabadított Kupjanszkból az oroszok által megszállt Luhanszki területre próbált menekülni. Az ukrán SBU szerint a férfi az orosz megszállók megbízásából vezette és irányította az illegális oroszbarát milícia toborzását.

Eddig tartottak ma a harctéri és harcokkal kapcsolatos hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!