Szele Tamás: Egymilliós mozgósítás?

Ma is sok mindennel foglalkozunk az összefoglaló második részében, ugyanis egyszerre történt több kulcsfontosságú esemény, hangzott el rengeteg különös vélemény, nézet és tanács, melyek mindegyikéről meg kell emlékezni, már csak a krónika kedvéért is.

Jelenleg az tűnik a legfontosabbnak az orosz mozgósítás bejelentésén kívül, hogy lezajlott a háború eddigi legkomolyabb fogolycseréje. Mint a Moscow Times írja:

Ukrajna szerdán bejelentette, hogy rekordszámú, 215 hadifogságban lévő katonát cseréltek ki Oroszországgal, köztük olyan harcosokat, akik az ukrán ellenállás ikonjává vált mariupoli Azovstal acélmű védelmét vezették.

Oroszország 55 foglyot kapott, köztük Viktor Medvedcsuk volt ukrán törvényhozót, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesét, akit hazaárulással vádolnak – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán államfő napi beszédében.

A Moszkva és Kijev közötti csere részeként korábban szerdán tíz, többek között az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából származó hadifoglyot szállítottak át Szaúd-Arábiába – mondta Zelenszkij. Az öt katonai parancsnokot, köztük az Azovsztal védelmének vezetőit egy jó előre előkészített és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egyeztetett művelet keretében Törökországba vitték.

A szabadon bocsátott foglyok „teljes biztonságban és kényelmes körülmények között” maradnak Törökországban a háború végéig – tette hozzá Zelenszkij.”




A Szaúd-Arábiába szállított hadifoglyok között öt brit, két amerikai, valamint egy-egy marokkói, svéd és horvát állampolgár volt – közölte egy, a műveletről tájékoztatott szaúdi tisztviselő. Tehát az Azovsztal parancsnokai Törökországba kerültek, a külföldi önkéntesek Szaúd-Arábiába (majd onnan valószínűleg haza), a tisztek és katonák pedig Ukrajnában vannak eddigi tudomásunk szerint. Hogy Medvedcsukkal mi lesz Moszkvában, azt nehéz volna megmondani, lévén, hogy már Kijevben bevallotta minden cselszövényét és árulását, de csak találnak neki egy cellát Lefortovóban – azt ugyanis nem hinném, hogy szabadon eresztik.

A mozgósítás elleni tiltakozások tegnap este többnyire békések voltak, mármint, ha békésnek lehet nevezni azt, hogy életerős rendfenntartó alakulatok rommá vernek fiatal és idősebb asszonyokat, lányokat és olyan férfiakat, akik már vagy még nincsenek katonaköteles korban. De nem mindenhol volt ennyire idilli a helyzet: két helyen, Togliattiban és Nyizsnyij Novgorodban is sikerült felgyújtani a katonai toborzóirodákat, bennük a mozgósítási névsorokkal. Halálos áldozat és sebesült nincs, ellenben a mozgósítás ezeken a helyeken késedelmet szenvedhet.

Ez a mozgósítás kiváló alkalom a telefonbetyárkodásra: a Navalnijt támogató YouTube-csatornák egyikének tegnap már sikerült kompromittálnia Peszkov kormányszóvivő fiát, aki nem a tengersok eszéről híres, de annyi volt neki, hogy a katonai komisszárként bemutatkozó műsorvezetőnek megtagadta a bevonulást a sorozásra, ma kiderült, hogy felhívták Misusztyin miniszterelnök fiát is, aki különb ugyan nem volt az ifjú Peszkovnál, de valamivel mégis okosabbnak bizonyult.

A 23 éves Alekszej Misusztyin ugyanis azt felelte a kérdésre, hogy megjelenik-e a katonai nyilvántartásba vételen és önkéntes-sorozáson, hogy „még nem kellene önkéntesnek besorozni, mivel a tanulmányaival van elfoglalva, mesterképzésre készül”. Ami akár igaz is lehet, mindenesetre az orosz elit csemetéiben nem buzog különösebben a harci kedv a jelek szerint.

De hogyan fog kinézni a gyakorlatban az a sokat emlegetett mozgósítás? Senki sem tudja, ugyanis a második világháború óta nem volt ilyen, és az akkori módszerek, tapasztalatok elévültek. Azt tudjuk a The Insider beszámolója alapján  hogy Ulan-Udéban miképpen próbálják megszervezni.

Szeptember 22-én éjjel a burjátföldi Ulan-Udéban a tanárokat arra kényszerítették, hogy megírják és kézbesítsék a mozgósítás alá vont polgárok behívóit. Az erről szóló Alekszandra Garmazhapova, a Szabad Burjátföld Alapítvány vezetője is megerősítette.

Szeptember 21-én vált ismertté, hogy a város iskoláiban délelőtt elmarad a tanítás, mivel az oktatási intézményekben „gyűjtő- és információs pontokat nyitnak a sorkatonák számára”. A helyi Telegram csatorna szerint ilyen központokat nyitnak a 8. számú iskolában és „számos más intézményben”. A behívókat már kora este elkezdték írni, sőt, a helyi tanároknak egész éjjel kézbesíteniük kellett azokat azoknak, akikre a meghirdetett mozgósítás vonatkozott. Legalább három iskoláról van szó – a 25., 32. és 44. számúról. A mozgósított férfiakat Csitába küldik egyhónapos kiképzésre. Azt mondják nekik, hogy ezután olyan területekre mennek, ahol az orosz „hatóságok” „népszavazásokat” szerveznek.”




Hát, ez igen szép: azt még érteni vélem, hogy az iskolákba telepítik a sorozási bizottságokat. Olyant már láttam magam is, igaz, hogy az ántivilágban, de láttam. Viszont miért a tanároknak kell megírni a behívókat és miért ők kell kézbesítsék? Szerencsétlen tanerőket csak egy dologgal tudom vigasztalni: az egyetlen módja annak, hogy kimaradjunk egy névsorból az, ha mi olvassuk a névsort.

Breaking: ebben a pillanatban érkezett a Novaja Gazeta híre, mely szerint a mozgósítást elrendelő ukáz tegnap „zártan” hagyott hetedik pontja hadügyminisztériumi források szerint nem háromszázezer főben határozza meg a behívandók számát, hanem egymillióban!

Mint a lap írja:

Az elnöki adminisztráció köreiből egy információs forrásunk rámutat, hogy először az egész rendelet hivatalos használatra korlátozottnak minősítésének kérdését vitatták meg – ezt a védelmi minisztérium képviselői szorgalmazták. Később a forrás szerint döntés született arról, hogy csak a hetedik pontot jelölik meg, amely valójában a mozgósítandó személyek számára vonatkozott. „A számot többször korrigálták, és végül egymilliónál állították meg” – mondta.”




Hát így már más a helyzet. Ez sok kalkulust felborít, ugyanis tegnap még mindenki úgy számolt, hogy háromszázezer egyenruhát, bakancsot, laktanyai férőhelyet, felszerelést kell beszerezni, ennyi embert kell majd etetni, és már ez is soknak tűnt. A mozgósítás sebességét akkor a legtöbb forrás legalább másfél hónapra becsülte. Egymillió fő esetén azonban ez sokkal nehezebb feladat, és sokkal több időbe is kerül: eltarthat jövő márciusig is. A harcok menetében nagy változásra azonban ne számítsunk egymilliós utánpótlás esetén sem: ez nem fogja eldönteni a háború végkimenetelét, csak feleslegesen megnöveli a véráldozatot mindkét oldalon.

Meghökkentő szösszenetet publikált viszont az Orosz Geostratégiai Intézet oldalán, a Politikán Elena Panina, az intézet vezetője. Amellett kardoskodik ugyanis, hogy Oroszország állítsa fel a Nemzetközi Brigádokat. Mint a spanyol polgárháborúban. Mint indokolja:

Egyértelmű ideológiai alapja van annak, hogy a külföldiek Oroszország oldalán vegyenek részt a harcokban – az USA és szövetségesei gyarmati politikájának ellenzése. Ez sokkal szilárdabb, mint a „szafari az oroszok ellen” motiváció, amely sok nyugati zsoldost vonz az ukrán oldalra.

A Közép-afrikai Köztársaságból és Szíriából érkező önkéntesek már korábban kifejezték azon szándékukat, hogy segítenek Oroszországnak az ukrajnai harcokban.

Júliusban vált ismertté, hogy a KNDK építői részt vesznek a DNK és az LNK újjáépítésében. Phenjan egyértelműen támogatta Moszkva ukrajnai akcióit, sőt diplomáciai kapcsolatokat is felvett a donbásszi köztársaságokkal.

Egyébként csak a KNDK különleges műveleti erőinek 200 000 fős állománya van. Ha pedig a NATO-országok még jobban belekeverednek a konfliktusba, néhány észak-koreai különleges alakulat bevonása Oroszország oldalán nem tűnik fantasztikus ötletnek.

Nem zárható ki a kínai Népi Felszabadító Hadseregben szolgált tartalékos katonák százezreinek részvétele sem. Történelmi példa: Az 1950-1953-as koreai háborúban mintegy 1 millió kínai önkéntes vett részt.

A moszkvai kormány is csatlakozott a hasonló folyamatokhoz azzal, hogy bejelentette a szaharovói migrációs központban lévő infrastruktúra kiépítését a külföldi állampolgárok toborzására az orosz hadseregben való szolgálatra. Egy év szerződéses szolgálat után bürokratikus késedelem nélkül kaphatnák meg az orosz állampolgárságot.

Így az 1936-1939-es spanyol háború idejéből származó „nemzetközi brigádok” kifejezés ismét aktuálissá válhat. A Földön élő emberek milliárdjai felismerik, hogy Oroszország ma az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szemben egy globális gonosszal vív csatát, amelynek kimenetele az egész emberiség jövőjét befolyásolja.”





Aha. Csak épp merőben etnicista alapú ideológia nevében vívják ezt a csatát, az „orosz világ”, az „orosz élettér” kiterjesztése a célja, és ebben az „orosz világban” nem sok helye volna szíriaiaknak, afrikaiaknak, koreaiaknak vagy kínaiaknak. A koreai háború kínai önkéntesei is annyira voltak önkéntesek, amennyire a pornósztárok szüzek, Kínának sem érdeke ilyen szinten belekeveredni a konfliktusba, anélkül is van elég baja, én azonban mégis szeretném, ha legalább adminisztrációs szinten nekilátnának a szervezésnek.

Fel tudok ajánlani az orosz fegyveres erőknek egy elég nagy létszámú magyar lovassági egységet, a Pannon Kommenthuszárokat, akiknek szívból ajánlom, hogy ha ennyire imádják Putyint, menjenek és haljanak meg érte, addig sem a közösségi oldalakon rontják a levegőt, utána meg pláne nem lesz baj velük. És ha maguktól nem mennek, vihetnék is őket. Egy behívót mindenképpen megérdemelnének.

A mai összefoglaló végére valódi horror kerül, most is komolyan mondom, hogy csak felnőttek olvassák el. Megszólalt ugyanis a közösségi oldalán Alekszej Milcsakov, egy ismert neonáci, aki most az orosz fegyveres erőket támogatva harcol parancsnoki rangban, gondolom Ukrajna nácitlanításáért, ami azért elég érdekes és nem kicsit skizofrén helyzet. A The Insider írása szerint utasításokat adott a hadifoglyokkal való bánásmódot illetően.


Itt kezdődik a horror. Mintegy reakcióként a fogolycserére.

Az utasítás első bekezdésében Milcsakov arra buzdít, hogy a foglyokat ne jelentsék a felsőbb parancsnokságnak. Ha ezt nem lehet elkerülni, írja Milcsakov, akkor a parancsnokságot tájékoztatni kell arról, hogy a fogoly megsebesült és meghalhat, még akkor is, ha valójában nem ez a helyzet.

Milcsakov továbbá javasolja a hadifoglyok kihallgatását. Először azt javasolja, hogy kínzás nélkül, másodszor pedig már „a befolyásolás elemeivel”. Így a neonáci azt írja, hogy a foglyoknak levághatják az ujjaikat, levághatják a fülüket, verhetik az ágyékukat és az ízületeiket, és tűket szúrhatnak a körmük alá.

Azok a kérdések, amelyeket Milcsakov javasol a foglyoknak feltenni, az ukrán csapatok bevetésére, felszerelésük, fegyvereik számára és így tovább vonatkozó adatokra vonatkoznak. A válaszokat – írja Milcsakov – videóra lehet venni.

A kihallgatás után a neonáci szerint a foglyot le kell lőni vagy le kell szúrni. „A szivárgás elkerülése érdekében” ezt „feltűnés nélkül” kell megtenni. Ha a kihallgatáson eredetileg többen vettek részt, akkor nekik is részt kell venniük a gyilkosságban. A második lehetőség, amit Milcsakov javasol, hogy a foglyot a máján sebesítsék meg, hogy a túlélés esélyét kizárják, és kórházba küldjék.

Az „utasítás” végén Milcsakov azt írja, hogy a megöltek holttestéről szóló információkat 2-5 ezer dollárért kell eladni a hozzátartozóiknak. Milcsakov azt javasolja, hogy a kifizetést kriptopénz formájában követeljék.

Nincs igazság a földön, ha ezek után Milcsakov nem esik hadifogságba. Különben veszélyes, szadista őrültről van szó: a donbásszi háború idején a meggyilkolt ukrán katonák fülét levágta, arcukra a Kolovrat (nyolcágú horogkereszt) jelét vésette, és a közösségi médiában fotókat tett közzé kegyetlenkedéseiről. A Wagner-csoport tagjaként Szíriában is harcolt.

Ez sem ágyban fog meghalni, legalábbis remélem.

Lesz még bíróság, ami példásan megbünteti az ilyen emberbőrbe bújt démonokat.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!