Szele Tamás: Kitartó pozícióharcok

Ukrajnában most is zajlik a háború, bár ma nem sok jelentős harci cselekményről tudok beszámolni, ami van, az sem túl jelentős, de hát nem várhatunk el minden nap egy-egy harkivi áttörést az ukrán fegyveres erőktől, nekik is vasárnap van, érjük be azzal, amit kapunk.

Putyin közben cserélgeti a vezérkar tagjait, és nem tehetek róla, de a régi vicc jut eszembe a szentpétervári szocialista nyilvánosházról. Ami szerint a nyolcvanas évek elején a világvárosi hagyományok felélesztése céljából piroslámpás házat nyitnak Pétervárott, a városi párttitkár vezetésével. Nyitás után egy hónappal Moszkvába idézik:

– Na, milyen a forgalom?

– Semmilyen, még a részeg matrózok is kimenekülnek, ha tévedésből benyitnak.

– Milyen italokat tart?

– Vodkát.

– Nem jó, tartson konyakot és whiskyt is!

Egy hónap múlva megint hívatják:

– Javult a forgalom?

– Nem, pedig van már skót whisky és örmény konyak is.

– Tudja mit? Cserélje le a berendezést, hátha az a baj.

Eltelik még egy hónap:

– Jönnek már a kuncsaftok?

– Dehogy jönnek, olyan kihalt a kupi, mint a Góbi-sivatag éjfélkor.

– Nem lehet, hogy a rosszlányokkal van a baj?

– Az az egy ki van zárva!

– Hogyhogy?

– Személyesen kezeskedem értük. Mindegyikük 1917-es párttag!

Szóval, talán a vezérkarral is az lehet a baj, hogy nagyon is megbízhatóak ugyan, csak katonának nem valók (Sojgu soha nem is volt az).

De mi lássuk egyelőre az elmúlt nap harctéri híreit, amiket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nyilatkozatai arról, hogy az orosz férfiak mely kategóriái mentesülnek a részleges mozgósítás alól, nem feltétlenül tükrözik Vlagyimir Putyin orosz elnök szándékait vagy utasításait. Egy orosz bennfentes a médiában azt állította szeptember 24-én, hogy az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) tisztviselői személyesen megrovásban részesítették a katonai komisszárokat a mozgósítás végrehajtásának hanyagsága és a mozgósítási behívók „túlzásba vitt” kiküldése miatt, valamint az életkor, fogyatékosság vagy más korlátozó tényezők miatti mentességekre vonatkozó kifejezett Védelmi Minisztérium útmutatással ellentétben. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy egyes szövetségi alárendeltek vezetői elismerték, hogy olyan állampolgárokat mozgósítottak, akik technikailag nem alkalmasak a mozgósításra.

A részleges mozgósításért való felelősség megosztottnak és bonyolultnak tűnik, ami valószínűleg hozzájárult a zűrzavarhoz, a szervezetlenséghez és Sojgu mentességekkel kapcsolatos kötelezettségvállalásainak megsértéséhez. A mozgósítási rendelet kimondja, hogy az orosz szövetségi szubjektumok felelősek a mozgósítás végrehajtásáért, míg a Honvédelmi Minisztérium kvótákat és határidőket határoz meg a végrehajtás teljesítésére. Egy orosz katonai blogger egyébként bírálta az orosz Belgorodi terület kormányzóját, amiért nem vesz részt aktívan a mozgósítási folyamatban, és megjegyezte, hogy a mozgósítási rendelet a szövetségi szubjektumok vezetőire és nem a katonai komisszárokra hárítja a mozgósítási parancsok végrehajtásának felelősségét. A katonai komisszárok azonban valószínűleg a szövetségi szubjektumok vezetőinek dolgoznak, nem pedig közvetlenül a Védelmi Minisztériumnak, így mindketten felelősek a mozgósításért, és így kialakulhat egy potenciális szakadék közöttük és a Védelmi Minisztérium között.

A katonai komisszárok általában úgy viselkednek, mintha azt a parancsot kapták volna, hogy a kiképzőközpontokba juttatott személyeket helyezzék előtérbe a Sojgu iránymutatásainak betartásával szemben, és a mozgósítási rendelet végrehajtásával kapcsolatos látszólag zavaros felelősségi láncok felelősek lehetnek a Sojgu nyilatkozatai és a komisszárok cselekedetei közötti eltérésért. Sojgu szeptember 21-én nyomatékosan megismételte, hogy a mozgósítás részleges, és csak a már tartalékban lévő, harci tapasztalattal és katonai tapasztalattal rendelkezőkre támaszkodik, de a katonai komisszárok nem tartották be Sojgu útmutatását, gyakorlatilag a mozgósítási parancs megjelenésétől kezdve. A katonai komisszárokról szóló további jelentések a mozgósítási idézések kaotikus szétosztásáról azt jelzik, hogy jelentős nyomást éreznek a mozgósítás minél gyorsabb végrehajtása érdekében. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz hatóságok azonnal mozgósítják az Ukrajna megszállt területein élő egyéneket, miután orosz útlevelekkel „jutalmazzák” őket a színlelt népszavazásokon való részvételért, ahelyett, hogy megvárnák, amíg az annexió az orosz megszállás alatt álló területeken az orosz törvények szerint törvényessé teszi a hadra fogható férfiak mozgósítását. Ez a sietség arra utal, hogy a katonai komisszárok nyomást éreznek a mozgósítás felgyorsítása érdekében, ami nem tükröződik Sojgu nyilatkozataiban. A Védelmi Minisztérium nyilvánvalóan nem gyakorol teljes ellenőrzést a mozgósítás felett, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy valójában mely orosz férfiakat mozgósítják, és mennyire lesz hatékony a mozgósított haderő.

A magas rangú orosz katonai vezetés által betöltött tisztségek továbbra is cserélődnek, ami arra utal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a rendszerbeli problémákat továbbra is a magas rangú beosztottak személyes hibáinak látja. Az orosz védelmi minisztérium szeptember 24-én jelentette, hogy Mihail Mizincev vezérezredest nevezték ki védelmi miniszterhelyettesnek, aki az orosz fegyveres erők logisztikáját fogja felügyelni, Dmitrij Bulgakov hadseregtábornok helyére. Mizincev korábban az orosz Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetőjeként tevékenykedett, és szolgált a szíriai orosz hadműveletek során, és különösen az ukrán erők mariupoli bekerítése során vezette a csapatokat operatív-taktikai szinten. Az egyes magas rangú vezetők leváltása nagy valószínűséggel nem fogja orvosolni az orosz hadsereg alapvető strukturális problémáit. Ez tükrözi Putyin személyiségvezérelt megközelítését a vezetéssel kapcsolatban és a rendszerépítés viszonylagos megvetését – mindkét tényező hozzájárult az orosz hadsereg általános kudarcaihoz ebben a háborúban.

Az orosz hadsereg talán arra készül, hogy erőszakkal mozgósítsa az ukrán hadifoglyokat, hogy Oroszország oldalán harcoljanak, ami a hadifoglyokról szóló genfi egyezmény megsértését jelentené. Az orosz állami média szeptember 24-én arról számolt be, hogy az Olenivka fogolytáborban fogva tartott ukrán hadifoglyok szóban „kérték” a Donyecki Népköztársaság (DNK) hatóságait, hogy engedélyezzék számukra, hogy a DNK „Bohdan Hmelnickij” önkéntes kozák zászlóaljában harcoljanak. Ha az orosz vagy orosz közvetítő erők harcra kényszerítenék az ukrán hadifoglyokat, az a hadifoglyokról szóló Genfi Egyezmény megsértését jelentené, amely kimondja, hogy „hadifoglyot soha nem lehet olyan területre küldeni vagy ott tartani, ahol ki lehet téve a harci övezet tüzének”, és nem lehet „egészségtelen vagy veszélyes jellegű munkára alkalmazni”.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A helyi katonai komisszárok olyan módon hajtják végre a mozgósítási parancsokat, ami arra utal, hogy esetleg nincs összhang Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter részleges mozgósításra vonatkozó irányelvei és Vlagyimir Putyin orosz elnök sietségre vonatkozó követelései között.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg továbbra is az egyes magas rangú beosztottak leváltásával kezeli az orosz felső vezetés rendszerszintű problémáit.
      • Oroszország valószínűleg ukrán hadifoglyok erőszakos mozgósítására készül, ami a hadifoglyokról szóló genfi egyezmény megsértésének minősülhet.
      • Az ukrán erők valószínűleg tovább folytatták az előnyszerzést a Harkiv-Luhanszki terület határa mentén és Limantól északnyugatra.
      • Ukrán katonai tisztviselők jelezték, hogy a Dél-Ukrajnában folytatódó ukrán hadjárat csökkenti az orosz harci képességeket.
      • Orosz források három olyan helyszínt azonosítottak, ahol ukrán csapatok szárazföldi hadműveleteket hajtottak végre Herszon területen – Herszon terület északi részén, Herszon terület nyugati részén az Inhulec folyó közelében, valamint Herszon várostól északnyugatra, a Mikolajiv-Herszon terület határa közelében.
      • Az orosz csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Bakhmut környékén, Donyeck városában és a Donyecki terület nyugati részén.
      • Az orosz hatóságok továbbra is arra kényszerítik a megszállt ukrán területek lakosait, hogy színlelt népszavazásokon szavazzanak.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna ( Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman-vonal):

Az ukrán hadsereg szeptember 24-én valószínűleg tovább folytatta a lokális térnyerést a Harkiv-Luhanszki terület határa mentén. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy ukrán rohamosztagok elfoglalták Hrianykivka és Horobivka településeket az északkeleti Harkiv területen (Csuhujevtől mintegy 70 km-re keletre). Orosz források emellett jelezték, hogy az ukrán erők délebbre, az Oszkil folyó mentén, Kupjanszk közelében folytatják a pozícióharcokat. Ezek az orosz állítások összhangban vannak az ukrán vezérkar azon nyilatkozatával, miszerint az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást a Kupjanszktól 7 km-re keletre fekvő Petropavlivka ellen, ami arra utal, hogy az ukrán erők további előnyöket értek el Kupjanszktól keletre. A szeptember 23-án közzétett geolokációs harci felvételek, amelyeken az ukrán csapatok egy orosz tankot semmisítenek meg Petropavlivkától keletre, alátámasztják ezt az értékelést.

Az Amerika Hangja arról számolt be, hogy a közelmúltban lezúdult esőzések lelassították az ukránok próbálkozásait, hogy az Oszkil folyó mentén lévő állásoktól keletebbre nyomuljanak előre, mivel a sáros terep megnehezíti a nehézfegyverek és felszerelések hatékony szállítását. A Harkivi Terület északkeleti részén a közelmúltban tapasztalt időjárási viszonyok magyarázhatják, hogy a Harkivi-Luhanszki Terület határának közelében a közelmúltban végrehajtott ukrán előrenyomulások nagyrészt a kelet felé vezető meglévő utak mentén történtek, ami lehetővé teszi az ukrán csapatok számára, hogy anélkül fenyegessék az orosz állásokat, hogy kockáztatniuk kellene a sáros terepen való átkelést az orosz tüzérségi tűz alatt. Amennyiben azonban az ukrán előrenyomulás az utakra korlátozódik, a térségben lévő korlátozottan hatékony orosz egységek jobban tudnak koncentrálni, hogy lassítsák az előrenyomulásukat. Az a tény, hogy az ukrán alakulatok továbbra is előretörnek, mindazonáltal arra utal, hogy az orosz csapatok ezen a tengelyen gyengék és sebezhetőek.

Az ukrán csapatok valószínűleg szeptember 24-én is folytatták a Liman körüli támadó hadműveleteket. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok ellenőrzésük alá vonták Nove városát (18 km-re északra Limantól), és folytatják a nyomulást Limantól délre a Ridkodub-Nove vonalról. Több orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok ellenőrzésük alá vonták a Limantól 10 km-re északnyugatra fekvő Novoszelivka felét is. Az orosz erők Liman orosz védőit a BARS–13 és BARS–16 különítményekkel azonosították (az utóbbi a „Kubany” különítmény néven ismert), amelyek az orosz különleges harcászati hadsereg tartalékosaiból álló alzászlóalj-alakulatok.

Dél-Ukrajna (Herszon terület):

Az ukrán katonai vezetők szeptember 24-én fenntartották a műveleti csendet a Herszoni Területen végrehajtott ukrán szárazföldi manőverekkel kapcsolatban, de megismételték, hogy a jelenlegi ukrán hadjárat Dél-Ukrajnában továbbra is kézzelfogható hatással van az orosz képességekre ezen a tengelyen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az orosz egységek megkísérlik az egységek rotációját és korlátozott szárazföldi manővereket hajtanak végre nem részletezett területeken, valamint új védelmi vonalakat állítanak fel, amelyek távolabb vannak a jelenlegi frontvonaltól. Ezek a nyilatkozatok arra utalnak, hogy az orosz egységek a valószínűleg kimerült alakulatok rotációjával és a hátországokba való további visszavonulással próbálják helyreállítani és megőrizni a jelenlegi harci képességeket az orosz koncentrációs területeket érő folyamatos ukrán csapásokkal szemben. Az egységek rotációja azt sugallja, hogy az oroszok nem lesznek képesek további erőket hozzáadni ehhez a tengelyhez, mivel ez azt jelenti, hogy a kimerült csapatokat valószínűleg egy az egyben eltávolítják a viszonylag frissebb egységekkel.


A közösségi médiában található felvételek vizuális bizonyítékot szolgáltatnak, amelyek megerősítik mind az ukrán, mind az orosz állításokat a Herszoni Területen folytatódó ukrán hadművelet csapásairól. Nova Kakhovka (60 km-re keletre Herszon városától) lakói szeptember 23-24-én robbanásokról számoltak be, ami alátámasztja az orosz és ukrán állításokat, miszerint az ukrán támadások Nova Kakhovkát és a közeli Kakhovka vízerőművet és Bersylav körzetet érték. A Herszon városból származó felvételek az Antonivszkij hidat ért károkat mutatják a hidat és más orosz közlekedési eszközöket és koncentrációs területeket Herszon város területén ért folyamatos ukrán támadásokat követően. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok orosz állásokat támadtak a Dnyeper folyótól délre, Henicseszk térségében (kb. 170 km-re délkeletre Herszon várostól és 40 km-re északra a Krímtől), ami összhangban van az ukrán Déli Operatív Parancsnokság azon nyilatkozatával, miszerint az ukrán alakulatok egy orosz ellenőrző pontot támadtak meg Henicseszk közelében.

Orosz források három olyan helyszínt azonosítottak, ahol az ukrán csapatok szeptember 23-án és 24-én aktív szárazföldi műveleteket hajtottak végre Herszon területen – Herszon terület északi részén, Herszon terület nyugati részén az Inhulec folyó közelében, valamint Herszon várostól északnyugatra a Herszon-Mikolajiv területi határ közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok Novovoznyeszenszkétől délre (mintegy 16 km-re délre a Dnyipropetrovszk-Herszon terület határától) készülnek nyomulni, és Oszokorivkába (25 km-re északkeletre Novovoznyeszenszkétől) vonják vissza erőiket, hogy folytassák a délre való nyomulást. Orosz források emellett azt is állították, hogy az ukrán csapatok folytatják a harcot az északi Herszon területen Olhine és Arhanhelszke közelében. Orosz források továbbá azt jelentették, hogy az ukrán csapatok Herszon nyugati részén, az Inhulec folyó közelében harcolnak, és folytatják a pozícióharcokat Szuhoj Sztavok közelében. Orosz bloggerek továbbá jelezték, hogy az ukrán csapatok folytatják a szárazföldi manővereket és pozícióharcokat Herszon városától északnyugatra, Poszad-Pokrovszke térségében, és tartalékokat vonnak ki Mikolajiv városából, hogy megerősítsék a Mikolajiv-Herszon terület határa mentén lévő állásokat.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok szeptember 24-én folytatták a szárazföldi támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmuttól északkeletre Szoledar és Bakhmutske közelében, valamint Bakhmuttól délre Odradivka, Kurdjumivka, Zajceve és Majorszk közelében. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai ukrán erődítményeket támadnak Zajcevében (8 km-re délkeletre Bakhmut-tól), és hogy Wagner-osztagok harcolnak magában Bakhmutban, bár az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezeket az állításokat. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű támadásokat Donyeck város nyugati külvárosa mentén is, és megkíséreltek támadásokat Kamjanka, Avdiivka, Opitnye és Nevelszke ellen. Orosz források azt állították, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 5. dandárja visszavert egy ukrán támadást Marinka (Donyeck város délnyugati külvárosában) ellen. Az ukrán vezérkar emellett arról számolt be, hogy orosz csapatok korlátozott támadást hajtottak végre Novomikhajilivka ellen, Donyeck várostól mintegy 25 km-re délnyugatra. Az orosz tüzérség egyébként folytatta a rutinszerű ágyúzást az egész Donyecki területen és Zaporizzsja terület keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadseereg szeptember 24-én nem hajtott végre megerősített támadásokat Huljajpoletól nyugatra, és folytatták a rutinszerű csapásokat Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok H-31 rakétákat indítottak a kikötői infrastruktúrára Ocsakivban, Mikolajiv területen, és folytatták a rakétacsapásokat Zaporizzsja város és Mikolajiv város ellen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az orosz erők lőtték a kakhovkai víztározó partját a Dnyipropetrovszki Területhez tartozó Csernyonohrihorivka közelében (éppen az Enerhodarral szemben). Ez a csapás valószínűleg folytatása az ukrán hidrotechnikai eszközöket célzó közelmúltbeli orosz kampánynak, amely a brit védelmi minisztérium értékelése szerint nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolja az ukrán műveleteket, mivel a hidrotechnikai eszközök és a frontvonalbeli harci zónák között nagy a távolság. A közösségi médiából származó geolokációs felvételek megerősítették egy iráni Shahed–136 drón szeptember 23-i, Odessza elleni támadásának helyét.


Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml „részleges mozgósítása” továbbra is férfiak ezreit kényszeríti Oroszország-szerte katonai szolgálatba, de továbbra sem valószínű, hogy hatékony harci erőt generál. Orosz források szerint a mozgósított férfiak egy része 1-2 hónapos kiképzést kap, mások talán még ennél is kevesebbet. A mozgósítás során 50 év feletti, súlyos egészségügyi problémákkal küzdő férfiakat is behívtak az ukrajnai harcokba. A közösségi médiában szeptember 24-én közzétett videókon látható, hogy a mozgósítottak rosszul karbantartott és rozsdás, szolgálatra alkalmatlan kézifegyvereket kapnak. A közösségi médiában a mozgósított férfiakról készült videókon látható, hogy alacsony a moráljuk és fegyelmezetlenek. Az orosz civilek folytatták a katonai mozgósítás elleni tiltakozást, és szeptember 24-én Oroszországban gyújtogatásos támadásokat hajtottak végre toborzóhelyiségek ellen.*

*Ezekről majd szó esik a második részben.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok szeptember 24-én folytatják a megszállt Donyecki, Luhanszki, Zaporizzsjai és Herszon területeken a látszat-népszavazások kényszerű lebonyolítását A Kreml bemutatott néhány „nemzetközi megfigyelőt”, akiket sikerült a megszállt Ukrajnába csábítania (köztük Stefan Schallert – az Energie Waldeck-Frankenberg GmbH német energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját), hogy a népszavazásokat a legitimitás vékony látszatával ruházza fel. A fegyveres orosz megszálló erők továbbra is zaklatják az ukrán állampolgárokat azzal, hogy házról házra járnak és népszavazási szavazatokat gyűjtsenek. Az orosz megszálló erők állítólag halottak szavazatait számolták a népszavazáson a Luhanszki terület Alcsevszkben. Az ukrán partizánok a megszállt területeken a fokozott biztonsági intézkedések ellenére célzott információkat szolgáltatnak az ukrán erőknek a népszavazási szavazóhelyiségek számára.

Eddig tartottak a harcokkal kapcsolatos hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!