Szele Tamás: Lángoló Oroszország

A mai hírek fényében a legkevesebb, amit elmondhatok, hogy az orosz közönség tetszését mintha nem nyerte volna el a mozgósítás. Sőt, egyes jelek arra mutatnak, hogy kifejezetten rossz ötletnek érzik, nacionalista propaganda ide vagy oda: igen sok helyen aktívan tesznek az ellen, hogy a hadköteleseket államköltségen Ukrajnába küldjék ágyútölteléknek.

Példa nélküli esetek sorát látjuk, még olyan is akad, ami egy orosz népmesére hasonlít, ott van például a Férfiak Nélküli Falu esete. Igen, ilyen van: a Kemerovói Terület Tyumenevo nevű falujában, melyet összesen százan laknak, a falu mind az összes hímnemű polgára behívót kapott, szám szerint ötvenkilencen vannak: hétfőn kell jelentkezzenek a sorozási irodában, a városban, aztán visszajön közülük, aki visszajön. Nem lesz túl vidám az élet Tyumenevóban, amondó vagyok. Át fogják keresztelni Asszonyfalvának.

Hasonló történet a mintegy 300 lakosú Kiszljakovka (Kuscsevszkij kerület, Krasznodari terület) esete, ahonnan egy nap alatt 22 embert soroztak be. A mozgósított férfiak mind 40 évnél idősebbek voltak, és rendelkeztek szolgálati tapasztalattal. Egyiküket „beszélgetés” ürügyén elvitték a munkahelyéről; egy másik, a volt szovjet hadsereg egy 57 éves, nyugalmazott századosa mozgósítási parancsot kapott, amely szerint hétfőn a katonai nyilvántartó és sorozási irodába kell mennie a holmijával együtt.

Dagesztánban – ne feledjük, ez a terület adta ebben a háborúban az orosz fegyveres erők elesett katonáinak többségét Burjátfölddel együtt – egyenesen lázadás tört ki, mivel a Haszavjurtovszkij körzetben található Endirej falu lakói lezárták a Haszavjurt-Mahacskala szövetségi autópályát. A „Tut Dagesztán” Telegram-csatorna szerint a faluból 110 embert hívtak be mozgósításra, és a lakosság kivonult a műútra, hogy megvédjék fiaikat, testvéreiket és férjeiket. Szemtanúk felvételein látható, amint a rendőrök a levegőbe lőnek, hogy megpróbálják szétoszlatni a tüntetőket. Nem ismert, hogy voltak-e áldozatok vagy letartóztatások.

A szverdlovszki régió Asbest nevű városában viszont sikerült mozgósítani Viktor Djacsokot, egy 59 éves sebészt, akinek bőrrákja első stádiumban van. Viktor az Asbest városi 1-es számú kórház sebészeti osztályának vezetője. A lánya szerint szeptember 22-én szolgálatban volt. Este hét órakor telefonáltak neki a személyzeti osztályról, behívták, elbocsátották a munkahelyéről, felszólították, hogy pakolja össze a holmiját, és másnap reggel jelenjen meg a katonai sorozási irodában. Viktor Djacsok katonai szakon végzett, és a tartalékos egészségügyi szolgálat főhadnagyi rangját viseli. Szeptember 23-án Djacsok megjelent a katonai nyilvántartási és sorozási irodában, ahol a többi mozgósított emberrel együtt azonnal felültették egy buszra, és egy katonai kiképzőtáborba küldték. Mint a lánya, Polina Djacsok a Novaja Gazetának elmondta:

Reggel érkezett a katonai nyilvántartó és sorozási irodába, orvosi vizsgálat reményében, mert elsőfokú bőrrákja van, húgyvezeték-gyulladása, egyik szemével nem lát tökéletesen, szemüveg nélkül egyáltalán nem lát semmit, asztigmatizmusa van, ezen kívül magas vérnyomásban és időskori süketségben szenved.”




A férfi, aki három hónap múlva lesz 60 éves, egy katonai kiképzőtáborba került a volgográdi Elan faluba minden vizsgálat nélkül, ahol azonnal kinevezték szakaszparancsnoknak. Körülbelül 19 ember tartozik a parancsnoksága alá, és két héten belül azt tervezik, hogy az egész szakaszt a megszállt területekre küldik, hogy ott orvosi egységet alakítsanak.

Itt szerencsére segített a nyilvánosság, a komisszariátus megígérte, hogy hazaküldik a szakaszvezetővé avanzsált orvost, de hát elvinni sem lett volna szabad.

Amint nem lett volna szabad besorozni Burjátföldön azt a hetven nagycsaládos apát, akiket csak a köztársaság vezetőjének közbenjárására engedtek haza. A Szverdlovszki Területen büntetőeljárással fenyegetve mozgósítottak olyan ápolónőket és szülésznőket, akiknek nincs tapasztalatuk a vészhelyzetekben, a Vologdai Területen egy 58 éves iskolaigazgatót küldtek a csapatokhoz, a Szmolenszki Területen pedig egy 57 éves nyugdíjas mezőgazdasági mérnököt, aki a fogyatékos lányát tartja el.

Csoda, ha egymás után gyulladnak ki a sorozóbizottságok irodái? Nem gyilkos indulat vezeti a gyújtogatókat, inkább az, hogy ha lehet, égjenek már el a sorozási listák, amik alapján behívják az embereket. Álljon itt egy korántsem teljes lista az elmúlt napok tűzeseteiről, melyek a mozgósítás bejelentése óta történtek.

Katonai komisszariátusok:

Szentpétervár. Szeptember 21-én este a Szentpétervárhoz tartozó Lomonoszov városában kigyulladt a Leningrádi terület Lomonoszov körzetének katonai nyilvántartó és sorozási irodája. A tűz a földszinten lévő, irodában ütött ki. A tűz kiterjedése hat négyzetméter volt. Senki sem sérült meg.

Nyizsnyij Novgorod. Szeptember 21-én este tűz ütött ki a kanavinszki járási katonai nyilvántartó és sorozási hivatal épületében. Feltételezések szerint Molotov-koktélt dobtak be az egyik földszinti ablakon. A tűz kiterjedése egy négyzetméter volt, a sorozási iroda fogorvosi rendelőjében az ajtó és a padló egy része megrongálódott. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Orenburgi régió. Szeptember 22-én éjjel Gai városában a katonai nyilvántartó és sorozási iroda épületének bejáratát gyúlékony folyadékkal leöntötték és felgyújtották. A tüzet gyorsan eloltották, az egyik fal megrongálódott.

Bajkál-menti Terület. Szeptember 22-én éjjel Molotov-koktélt dobtak a katonai nyilvántartó és sorozási iroda épületére Kírában. A média beszámolói szerint nem jelentettek tüzet.

Amur-vidék. Szeptember 23-án éjjel Molotov-koktélt dobtak a katonai nyilvántartó és sorozási iroda épületébe Szvobodnyi városában. Az üveg az aszfaltra esett, és kigyulladt, megrongálva az épület homlokzatát. Senki sem sérült meg.

Habarovszki régió. 2005. szeptember 23-án éjjel Molotov-koktélokkal próbáltak tüzet gyújtani a habarovszki ipari körzet katonai nyilvántartási és sorozási irodájában, két irodában gyulladt ki a tűz, sérültekről nem érkezett jelentés.

Krasznojarszki terület. Szeptember 24-én éjjel megpróbálták felgyújtani a kanszki városi katonai nyilvántartó és sorozási irodát. A gyújtogatással egy idős férfit gyanúsítottak.ű

Kalinyingrádi terület. Szeptember 25-én éjjel Molotov-koktélt dobtak a csernahovszki katonai nyilvántartó és sorozási iroda épületére. A Molotov-koktél kigyulladt, de a tüzet eloltották. A regionális kormány közölte, hogy a bűnözők „felgyújtottak egy tájékoztató táblát a katonai sorozási iroda ajtajánál”. Amikor a rendőrség megérkezett, a gyújtogatók elmenekültek.

Mordvin Köztársaság. Szeptember 25-én reggel két Molotov-koktélos palackot dobtak be a katonai nyilvántartási és sorozási iroda ablakán Ruzajevka városában. Az egyik szoba kigyulladt, a tűz kiterjedése egy négyzetméter volt. A tüzet a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották, és senki sem sérült meg.

Leningrádi terület. Szeptember 25-én reggel Kirovszk városában felgyújtották a Leningrádi terület kirovi járásának katonai nyilvántartó és sorozási irodáját. Az ablakon lévő rácsra egy kannát akasztottak; a kannából egy tömlőt az üvegen lévő lyukon keresztül az épületbe toltak. A tűz a földszinten egy 10 négyzetméter alapterületű helyiséget borított el. A tüzet a katonai sorozási iroda őrsége oltotta el.

Önkormányzati épületek:

Szamara régió. Szeptember 22-én éjjel Togliattiban felgyújtották a város közigazgatási épületének ajtaját és tornácát. Állítólag egy Molotov-koktélt dobtak az épületbe. A tűz 10 négyzetméteres területet érintett, és gyorsan eloltották.

Volgográdi régió. Szeptember 23-án éjjel „gyújtószerkezetet” dobtak a kamjisini városvezetés épületébe. A városi hatóságok azt állították, hogy a kár elhanyagolható volt. A feltételezett gyújtogatót őrizetbe vették.

Szeptember 25-én reggel a Volgográd melletti Bereszlavka faluban felgyújtottak egy épületet, amely egy művészeti iskolának is otthont adott. Az épület teljesen leégett.

Altaj régió. Szeptember 23-án éjjel Celinnoje faluban tűz ütött ki a művelődési házban, ahol a falusi tanács adminisztrációja található. A falu központjában lévő posta leégett, a közigazgatási épület mennyezete pedig elszenesedett. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Leningrádi terület. Szeptember 25-én éjjel tűz ütött ki a gacsinai járásbeli Szjakelevszkij vidéki település közigazgatási épületében. Két gyúlékony keveréket tartalmazó palackot dobtak be a társadalombiztosítási hivatal ablakán. Különböző források szerint a tűz kiterjedése 12 vagy 50 négyzetméter volt. Nem voltak áldozatok. Gyújtogatás miatt büntetőeljárás indult.

Baskír Köztársaság. Szeptember 24-én autógumikat gyújtottak fel az Egységes Oroszország párt szalaváti irodája közelében. Öt embernek sikerült egyedül evakuálnia az épületet. A bejárati műanyag ajtó megsérült az incidens miatt, senki sem sérült meg – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.


Van egy olyan érzésem, mint mondtam, hogy a közönség kissé morcos. Nem szereti, ha sorozzák. Háborúba sem szeret menni. Annyi biztosnak tűnik, hogy az egyetlen, aki még fél az orosz hadseregtől nem más, mint az orosz hadköteles. Menekülnek is előlük, a burját, dagesztáni és tuvai katonaszökevényeket egész, sebtében felállított „földalatti vasút” segíti, mint a polgárháború előtti Egyesült Államokban a Délről menekülő feketéket. A mostani szökevények Kazahsztánba próbálnak eljutni, ahol legalábbis béke és szállás várja őket: Uralszkban például egy filmszínházban kapnak szállást. Mint a The Insider írja:

A kazahsztáni Uralskban található Cinema Park mozi vezetősége bejelentette, hogy a mozi nyitva áll azon orosz állampolgárok előtt, akik nem találtak szállást. A mozi igazgatója megjegyezte, hogy az orosz állampolgárok beáramlása miatt a lakásárak az egekbe szöktek, és nem mindenki engedheti meg magának a bérleti díjat.

Sok látogatót látunk az utcán az Orosz Föderációból, akik szállást keresnek. Jöjjön el hozzánk, mi mindent megértünk” – mondta a Cinema Park igazgatója. A mozi a város nagy bevásárlóközpontjában található, és több teremmel rendelkezik, amelyekben az éjszakázni vágyók is elférnek.”





De ki tudja, meddig menekülhetnek? A Meduza úgy tudja, hogy

Az orosz hatóságok le fogják zárni a határokat a hadköteles korú férfiak előtt – közölte a Meduzával egy, az orosz elnöki adminisztrációhoz közel álló forrás. Szerinte a betiltás legvalószínűbb időpontja szeptember 28-a. Azután Oroszország elhagyásához a férfiaknak engedélyt kell majd kérniük a katonai sorozóhivataltól.”

A végére hagytam egy kissé pikáns hírt. A szerb kormány oroszbarátságáról ismert, ma mégis különös nyilatkozatot adtak ki. Mint a TASZSZ jelenti:

BELGRÁD, szeptember 25. /TASS/. Szerbia „a nemzetközi jog alapján” nem tudja elfogadni a DNK-ban, az LNK-ban, a Herszon régióban és Zaporozsjában tartott népszavazások eredményét. Ezt Nikola Selakovic szerb külügyminiszter mondta vasárnap, amikor hazatért az ENSZ Közgyűlésből.

A Szerb Köztársaság az ENSZ alapokmányával, valamint a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban nem tudja elfogadni az ukrajnai régiókban tartott népszavazás eredményét – mondta a miniszter a Tanjug ügynökség kérdésére. – Egyrészt alapvetően elkötelezettek vagyunk a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányának elvei és szabályai iránt, másrészt ez (a népszavazás eredményének elismerése) teljesen ellentétes lenne állami és nemzeti érdekeinkkel, (teljesen ellentétes lenne) a területi integritás és szuverenitás nemzeti politikájával és a határok sérthetetlenségének elve iránti elkötelezettségünkkel.”

Hát igen, ha bármit is elismernek, egyúttal el kell ismerjék Koszovót is, ahogy Kínának is el kéne ismernie Tajvant, ha besétálna Moszkva csapdájába. Nem tetszettek rendesen átgondolni ezt a háborút, mielőtt nekikezdtek.

Mára ennyi hír jutott, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!