Szele Tamás: „Népszavazások” és egyéb perverziók

Népszavazás”, annexió, mozgósítás, kínzás, perverzió… összejöttek mára a hírek, nem mondom, szándékosan sem tudnék kellemetlenebb koktélt keverni, de ezt egy nálam gonoszabb és nagyobb hatalmú bármixer dobta össze így, akit nyugodtan nevezzünk csak Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak.

Nélküle nem ilyesmiről kéne írnom, az is biztos, de lássunk neki, mert sosem érek a végére. A „népszavazásokkal” kezdtem, így, idézőjelben, mert ezeknek semmi közük se néphez, se szavazáshoz. Csak a birodalmi revansizmushoz. Kérem, kijöttek az első részeredmények, nagyon fognak csodálkozni: a csatlakozáspártiak mindenhol nyerésre állnak!

Minő fordulat, hozzon valaki repülősót, mert menten elalélok… azért erre én sem számítottam, hogy a fegyverrel kikényszerített voksok a fegyvereseket fogják támogatni. Nahát, mely meglepő – dehogy az, undorító választási színjáték volt ez, nem egyéb. Akkor lássuk azokat a részeredményeket.

Ukrajna Moszkva által ellenőrzött területein bejelentették az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazások előzetes eredményeit. Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban a szavazók 98,05%-a (a jegyzőkönyvek 16%-ának feldolgozása után), az LNR-ben 97,79%-a (a jegyzőkönyvek 14%-ának feldolgozása után), a megszállt Herszon régióban 97,47%-a (a jegyzőkönyvek 12%-ának feldolgozása után), a Zaporozsjei területen 98%-a (a jegyzőkönyvek 20%-ának feldolgozása után) – jelentette az Interfaksz hírügynökség. (a helységnévhasználat oroszos, mert az orosz Interfaksz a forrás)

Azt látom, hogy Donyeck vezet, de így is van rendjén, ha százalékokról van szó, elvégre Sztahanov elvtárs is donyecki szénbányász volt.

Mennyit is bányászott Sztahanov elvtárs, 1457%-ot? Na, az a cél, donyecki elvtársak!

Ne jöjjenek nekem látszatigazságokkal, hogy népszavazáskor száz százalék a maximum, példaképünk Sztahanov, ha neki ment, menjen maguknak is!

Érdekesebb hírt röppentett fel ebben a témában a Vedomosztyi. Arról van szó, hogy Oroszország új szövetségi körzetet hozhat létre, a krími körzetet – írják a Föderációs Tanácsban és a krími kormányban dolgozó forrásokra hivatkozva. A hatóságok az új entitás létrehozását az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban, valamint az Ukrajnától megszállt Zaporizzsjai és Herszon régióban tartott „népszavazások” után tervezik. És az új körzet élére Dmitrij Rogozsin, a Roszkoszmosz korábbi vezérigazgatója kerülhet. A források szerint Rogozsinról „a közeljövőben döntés születik, és ez nagy valószínűséggel pozitív lesz”.

Ezt már korábban is pletykálták, de nem találtam túl valószínűnek. Ha ugyanis nem Kirijenko elvtárs lesz „Tauria hercege”, hanem Rogozsin elvtárs, akkor Kirijenko elvtárs nagyon-nagyon bánatos lesz, Rogozsin meg nagyon-nagyon rövid életű… és Kirijenkóval nem érdemes kötekedni, nézni is úgy tud, mint aki már legalább két hónapja halott, csak ezt nem merték neki megmondani. Mindenesetre lehet a dologban valami, mert Peszkov szóvivő már hímez is, hámoz is:

Soha nem jelentjük be az ilyen elnöki rendeletek vagy személyi döntések megjelenését. Ha ezzel kapcsolatban bármilyen döntés születik, arról tájékoztatni fogjuk önöket.”

mondta Dmitrij Peszkov újságíróknak. Eszerint Rogozsin kinevezése már csak akkor lehetne biztosabb, ha tagadta volna. No, érdekes képet fog vágni Kirijenko, az biztos. És Rogozsinnak meg még érdekesebbet fognak vágni.

Moszkvában viszont csodás abszurdot szült a mozgósítás. A The Insider szerint egy harminckét éves férfi, miután megkapta a behívóját, kétségbeesett döntésre jutott. Nem, nem kísérelt meg öngyilkosságot: van, ami annál is rosszabb. Felhívta a kerületi rendőrkapitányságot! Azt mondta nekik, hogy inkább ítéljék el, inkább megy börtönbe, büntetőtelepre, csak háborúba ne vigyék. Igen ám, de ezért őt még nem lehet letartóztatni, ő csak elmondta, amit érez. Megpróbálom rekonstruálni a párbeszédet:

– Halló, rendőrség?

– Igen, kérem, rendőrség, mit óhajt?

– Kérem, én megkaptam a behívómat, csukjanak le azonnal!

– Ez még nem ok rá, viszont súlyosbító körülmény még lehet belőle.

– Inkább zárjanak börtönbe, vigyenek büntető kolóniára, csak háborúba ne kelljen mennem!

– Nézze, uram, ez egy vélemény idáig, emiatt nem tudunk még nyomozást sem indítani. Várjon, én tulajdonképpen jószívű ember vagyok… mondja, van magának köze ellenzéki politikához?

– Nincs.

– Tüntetni se jár?

– Nem én.

– Akkor ez nem fog működni. Sosem volt idegen ügynök?

– Az mi?

– Hagyjuk… legalább bűnöző?

– Büntetlen előéletű vagyok.

– Menjen a fenébe, magát képtelenség lecsukni! Mégis, mit akar, habókra nem adják az az öt-tíz évecskét!

– Várjon csak… és mi lenne, ha azt mondanám, hogy tudom, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni és azt hozzávágni a rendőrkapitánysághoz?

– Na, látja, megjött az esze. Ez legalább nyolc év, de inkább tíz. Már indul is az eljárás!

A Molotov-koktélos ötletet nem én találtam ki: valóban csak így tudta meggyőzni a jó moszkvai úriember a rendőrséget, hogy induljon ellene eljárás.

Ahol ennyire népszerű a mozgósítás, onnan tömegével menekülnek az emberek. Annyira, hogy diplomáciai szinten is foglalkozni kell a jelenséggel, például ezért említette meg a dolgot Kaszim-Dzsomart Tokajev kazah elnök is egy turkesztáni területen tartott nyilvános gyűlésen.

Meg fogjuk oldani ezt a problémát hazánk érdekében. Az elmúlt napokban sokan érkeztek hozzánk Oroszországból. Legtöbbjük a jelenlegi kétségbeejtő helyzet miatt kénytelen távozni. Gondoskodnunk kell róluk, és gondoskodnunk kell a biztonságukról. Ez politikai és humanitárius kérdés. Utasítottam a kormányt, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A jelenlegi helyzetben a kazahsztáni polgároknak emberséget, türelmet és szervezettséget kell tanúsítaniuk. Nincs válság vagy pánik. A külföldről érkezőket segíteni fogják, de nem részesülnek semmilyen kedvezményes bánásmódban. Minden munkát a jogszabályoknak és kötelezettségeinknek megfelelően kell elvégezni. Tárgyalni fogunk az orosz féllel, és országunk érdekében meg fogjuk oldani ezt a problémát.”

Ha megnézzük, mennyi az az annyi, ami már Tokajevnek is sok volt, azt látjuk, hogy a kazah belügyminisztérium szerint szeptember 21. óta mintegy 98 000 orosz állampolgár lépett be az országba. Hat nap alatt ez tényleg nem kevés. Főleg most, mikor a kazah gazdaság- és külpolitika egyre távolodik Moszkvától és közeledik Pekinghez, bár saját pályán igyekszik mozogni.


A mai összefoglaló végére hagytam egy perverz és gyomorfogató történetet. Tényleg az, tehát a szokásos módon figyelmeztetek minden olvasót: csak erős idegzetűeknek és féldecit a kezünk ügyébe készíteni.

Tehát, az történt, hogy szeptember 25-én „Majakovszkij-felolvasást” tartottak az orosz fővárosban. Ezek utcai költészeti estek, melyeket áprilistól októberig minden hónap utolsó vasárnapján tartanak. Moszkvában például a Triumfalnaja téren található Vlagyimir Majakovszkij emlékművénél szokás megrendezni őket. Szeptember 25-én a résztvevők „mozgósításellenesnek” nyilvánították a felolvasásokat. Ezen vett részt a 31 éves Artyem Kamardin költő és barátnője. A költő keresetlen szavakkal illette „Novorosszija” eszméjét és dicsérte a Kijevi Ruszt.

Szeptember 26-án a belügyminisztérium „Grom” különleges alakulatai automata fegyverekkel a kezükben megrohamozták azt a lakást, ahol Kamardin, barátnője, Alekszandra Popova adminisztrátor és Alekszandr Menyukov aktivista tartózkodott. Az intézkedés során a rendfenntartó erők tisztjei súlyosan bántalmazták Kamardint, majd végbelébe egy súlyzót dugva meg is erőszakolták. Erről felvételt készítettek, amelynek megtekintésére kényszerítették Kamardin barátnőjét. Őt másként is bántalmazták: kitépték a haját, az arcát és a száját szuperragasztó matricákkal borították be, rugdosták, tapogatták, és csoportos nemi erőszakkal fenyegették. Végül a megbilincselt, megkínzott Kamardint kamera előtt bocsánatkérésre kényszerítették „Oroszország soknemzetiségű népétől” azért, amit a Majakovszkij-esten mondott.


A letartóztatás után Kamardint és Popovát bilincsben vitték ki a lakásból, Menyukovot pedig nélkülük vették őrizetbe. Popova ellen az orosz hadsereg „lejáratása” miatt közigazgatási feljelentést tettek, majd szabadon engedték; tanúként szerepel ebben a szélsőségességgel kapcsolatos büntetőügyben. A baleseti klinikán Popovánál agyrázkódást, valamint a fej, a csípő és a lábszár lágy részeinek zúzódásait diagnosztizálták – írja a Sota. Alekszandr Menyukov, akit szintén megvertek a házkutatás során, szintén tanú lett a büntetőügyben. Többszörös zúzódásokat találtak nála a jobb füle, a bal csuklója és a háta tájékán.

Kamardint 48 órára őrizetbe vették szélsőségesség gyanúsítottjaként (a Büntető Törvénykönyv 282. cikkének 2. része). De ebből még akármennyi is lehet, ismerve az orosz törvényeket és bírói gyakorlatot.

A magam részéről annyit mondok, hogy ez a perverz kínzás, majd utána kamera előtti bocsánatkérésre kényszerítés mostanáig csak egy helyen fordult elő, de ott rendszeresen.

Igen, Csecsenföldön. Ottani népszokás, ha nem is túl régi, Ramzan Kadirov találhatta ki. Szépen állhat a moszkvai belügyminisztérium, ha már a fővároson belül is kadirovita hóhérlegényekkel dolgoztat.

Ennyi hír jutott mára, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!