Szele Tamás: Liman végnapjai

Akinek a nagy és fontos ütközetek hiányoztak az ukrajnai háborúból, az ma örülni fog, mert Limannál mintha vagy katlancsata kezdene kialakulni, vagy, ami valószínűbb, olyan fejvesztett menekülés, mint legutóbb Harkiv térségében, mindenesetre nem jó most arrafelé orosz katonának lenni. Akinek viszont a békesség hiányzik, azzal egyelőre nem szolgálhatok.

Moszkva közben a megszállt területek annexiójának lázában ég, és a Kreml nagyon reméli, hogy a Rogyina megnövekedése kicsit eltereli a figyelmet a mozgósítás okozta felháborodásról: valószínűleg holnap, moszkvai idő szerint 15:00 órakor jelenti be Putyin nagy beszéd keretében, hogy az Oroszországi Föderáció bekebelezi, bocsánat, befogadja a négy területet, ahol népszavazási komédiát rendeztek. Szép lenne, ha erre a beszédre egy nagy, alapos limani vereség után közvetlenül kerülne sor, mindenki tudná, mit gondoljon, de a valódi elcsatolással különben is várni kell, míg a Duma is megszavazza október harmadikán. Nehezen hinném, hogy nem szavazzák meg.

Mi viszont egyelőre lássuk az harctéri híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz katonai bloggerek szeptember 28-án fokozott aggodalommal tárgyaltak a Liman körüli ukrán térnyerésről, arra utalva, hogy az orosz csapatok ezen a területen közelgő vereséggel nézhetnek szembe. Több orosz katonai blogger és neves haditudósító azt állította, hogy az ukrán csapatok előretörtek Limantól nyugatra, északra és északkeletre, és azon dolgoznak, hogy befejezzék a Limanban és a Sziverszkij Donyec folyó északi partján lévő orosz egységek bekerítését ezen a területen. Az orosz bloggerek szerint az ukrán csapatok fenyegetik a Liman-csoportosulást támogató orosz állásokat és kommunikációs vonalakat. A limani zárvány összeomlása valószínűleg komoly következményekkel jár majd az észak-donyecki és a nyugati luhanszki területen lévő orosz csoportosulás számára, és lehetővé teheti az ukrán csapatok számára, hogy a nyugati luhanszki terület határa mentén és a Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségben lévő orosz állásokat fenyegessék.

Az orosz katonai vezetés elmulasztotta kialakítani az információs feltételeket a potenciálisan közelgő orosz vereséghez Luhanszkban. Az orosz védelmi minisztérium nem foglalkozott a Liman körüli jelenlegi orosz veszteségekkel, és nem készült fel a frontvonal ezen szektorának összeomlására, ami valószínűleg tovább csökkenti az amúgy is alacsony orosz morált. Az orosz katonai hatóságok korábban elmulasztották az orosz veszteségekre vonatkozó megfelelő tájékoztatás feltételrendszerét kidolgozni az ukrán ellentámadások első szakaszait követően a Harkivi Területen, ami rombolta a morált és pánikhoz vezetett az orosz hadsereg körében az egész keleti tengelyen. Az orosz nacionalista információs tér későbbi haragja valószínűleg szerepet játszott abban, hogy a Kreml részleges mozgósítást rendelt el az ukrán kezdeti átfogó ellentámadást követő napokban, az orosz vonalak megerősítésére tett esetleges kísérletként. A jövőbeni ukrán térnyerések a Donyecki és Luhanszki Terület kritikus térségei körül további éket verhetnek az orosz nacionalisták és a katonai vezetés, valamint az orosz csapatok és feletteseik közé.

A Kreml átmenetileg elhalaszthatja az oroszok által megszállt ukrán területek annektálásának bejelentését, hogy jobban előkészítse az orosz információs teret és közigazgatási szervezetet, bár szeptember 30-a továbbra is a legvalószínűbb dátum valamilyen annexiós bejelentésre. Az ISW szeptember 27-én azt prognosztizálta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg szeptember 30-án fogja bejelenteni a megszállt ukrán területek orosz annektálását az orosz parlament mindkét házához intézett várható beszédében. 28-án az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Oroszország „a közeljövőben teljesíti az LNK, DNK, Zaporizzsja és Herszon terület lakosainak azon törekvését, hogy Oroszországgal egységet alkossanak”. Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke azonban szeptember 28-án bejelentette, hogy az Állami Duma október 3-án és 4-én tartja a megszállt ukrán területek annektálásának jóváhagyásáról szóló csatlakozási üléseit. A lett székhelyű Meduza orosz nyelvű ellenzéki médium szeptember 28-án Kreml-forrásokat idézett, akik azt állították, hogy a Kreml úgy döntött, „nem sietteti a dolgokat”. Ezek a források azt mondták a Meduzának, hogy „az annexió PR-hatása szinte nulla lesz” az oroszországi részleges mozgósítással kapcsolatos széles körű elégedetlenség miatt. A Meduza arról számolt be, hogy a Kreml egy zártkörű közvélemény-kutatást végzett, amely széles körű orosz ellenérzést mutatott ki, és talán megpróbálja orvosolni a mozgósítással kapcsolatos elégedetlenséget, mielőtt bejelenti az annexiót.

A Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyék Oroszország által kinevezett megszállási adminisztrációs vezetői szeptember 28-ig egy-egy felhívást osztottak meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelyben arra kérik Putyint, hogy ismerje el a látszat-referendumukat és fogadja be őket Oroszországba. Az egyes területek orosz megszállási vezetői valószínűleg az elkövetkező napokban találkoznak Putyinnal, hogy ismertessék kéréseiket. Putyin szeptember 30-i beszédében bejelentheti ezeket a performatív csatlakozási folyamatokat is, a végleges annektálás helyett.

Az orosz hatóságok továbbra is újonnan mozgósított és alulképzett újoncokat küldenek különböző egységek súlyosan leépült maradványainak közvetlen megerősítésére, beleértve olyan egységeket is, amelyeket korábban Oroszország első számú hagyományos harci erőinek tekintettek. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy újonnan mozgósított orosz férfiak érkeztek az 1. gárdista páncélos hadsereg 2. motorizált lövészhadosztálya 1. páncélos ezredének megerősítésére Ukrajna meg nem határozott területeire, mindenféle kiképzés nélkül. Szeptember 27-én a közösségi médiában készült felvételeken látható egy, az 1. páncélos ezredbe mozgósított orosz katona, aki elmagyarázza, hogy két napon belül mindenféle alapkiképzés nélkül harcolni küldik Herszon területére, amint arról az ISW tegnap beszámolt. Az 1. Gárdista Páncéloshadsereg február 24-e előtt Oroszország első számú gépesített haderejének számított, és az a tény, hogy elemeit rosszul fegyelmezett, kiképzetlen emberekkel erősítik meg, összhangban van az ISW korábbi értékeléseivel, miszerint még Oroszország legelitebb egységei is jelentős veszteségeket szenvedtek Ukrajnában, és ezért egyre inkább leépülnek. Az újonnan mozgósított erők hozzáadása az 1. Gárdista Páncéloshadsereg elemeihez nem valószínű, hogy komoly harci erőt adna ezeknek az egységeknek.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz katonai vezetés valószínűleg elmulasztotta megteremteni az információs feltételrendszert a limani orosz csoportosulás potenciális vereségéhez, annak ellenére, hogy az orosz katonai bloggerek egyre aggódóbb diskurzusokat folytatnak a limani ukrán bekerítés lehetőségéről.
      • A Kreml átmenetileg elhalaszthatja az oroszok által megszállt ukrán területek annektálásának bejelentését, hogy jobban előkészítse az orosz információs teret és közigazgatási szervezetet, bár szeptember 30-a továbbra is a legvalószínűbb dátum valamilyen annexiós bejelentésre.
      • Az orosz hatóságok továbbra is újonnan mozgósított és alulképzett újoncokat küldenek különböző egységek súlyosan leépült maradványainak közvetlen megerősítésére, beleértve olyan egységeket is, amelyeket korábban Oroszország első számú hagyományos harcoló erőinek tekintettek.
      • Az ukrán hadsereg szeptember 28-án valószínűleg tovább folytatta jelentős előretörését Liman körül, északról a Zelena Dolina-Kolodiazi ív mentén, délkeletről pedig Jampil körül nyomultak előre.
      • Az ukrán katonai illetékesek szeptember 28-án a Herszoni Területen végrehajtott konkrét ukrán akciókkal kapcsolatban nagyrészt hallgattak, de kijelentették, hogy az ukrán csapatok nem részletezett helyeken folytatják a pozícióharcokat, hogy megszilárdítsák és javítsák pozícióikat a déli tengely mentén.
      • Az orosz erők folytatták a sikertelen támadásokat a Donyecki Területen.
      • Az orosz katonai toborzási tisztviselők nyíltan ellentmondanak a Kreml nyilvánosan megfogalmazott mozgósítási irányelveinek a kvótakövetelmények teljesítése érdekében, még akkor is, amikor a Kreml propagandája megpróbálja megváltoztatni a közvéleményt a részleges mozgósításról.
      • Az orosz hatóságok kezdik korlátozni az orosz állampolgárok mozgását az orosz határ menti régiókban, hogy megbirkózzanak az országból menekülni próbáló több százezer orosz férfival.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman vonal):

Az ukrán hadsereg szeptember 28-án valószínűleg tovább folytatta a jelentős előnyszerzést Liman körül, északról a Zelena Dolina-Kolodzsazi ív mentén, délkeletről pedig Jampil környékén nyomultak előre. A geolokációs harci felvételek megerősítik az orosz katonai bloggerek állításait, miszerint az ukránok átvették az ellenőrzést Zelena Dolina felett (15 km-re északra Limantól), és kelet felé nyomultak, hogy átvegyék az ellenőrzést Kolodzsazi felett (11 km-re északkeletre Limantól). Több orosz forrás jelezte, hogy az ukrán csapatok Kolodzsazitól délkeletre nyomultak előre, és Torszke külterületén harcolnak, mindössze 12 km-re északkeletre Limantól. Orosz bloggerek azt is állították, hogy az ukrán csapatok Jampil közelében (13 km-re délkeletre Limantól) gyülekeztek, és áttörték az ottani orosz védelmi vonalakat, hogy délnyugat felől Torszke felé nyomuljanak. Orosz források emellett az ukrán térnyerésről beszéltek Limantól északnyugatra, és azt állították, hogy ukrán csapatok támadják a Limantól mintegy 10 km-re északnyugatra fekvő Sandriholovét. A geolokációs felvételek szerint az ukrán csapatok felszabadították a Sandriholovétól délre és Limantól 10 km-re északnyugatra fekvő Novoszelivkát. Több orosz blogger fokozódó aggodalmának adott hangot, hogy az ukrán erők igyekeznek átvenni az ellenőrzést a Szvatove-Liman út felett, amely jelenleg kritikus földi kommunikációs vonal (GLOC) a Limanban lévő orosz csoportosulás számára.

Az ukrán csapatok szeptember 28-án Kupjanszk környékén is folytatták a támadó hadműveleteket. A geolokációs felvételeken ukrán csapatok ukrán zászlókat vontak fel a Kupjanszktól mintegy 10 km-re délkeletre fekvő Kivszarivka felett. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok átvették az ellenőrzést a Kupjanszk-Uzlovaja állomás felett, amely Kupjanszktól 8 km-re délkeletre, Kivszarivka külterületén található. Orosz források szerint az ukrán csapatok megpróbálnak előrenyomulni Kupjanszktól északkeletre a Pervszij Liman-Tavilzsanka vonal mentén. Egy neves orosz katonai tudósító azt állította, hogy szeptember 28-án az összes orosz egység teljesen kivonult Kupjanszkból, bár nem világos, hogy ezek az egységek hová vonulnak át.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az ukrán katonai vezetők nagyrészt fenntartották a műveleti csendet a szeptember 28-i konkrét ukrán akciókkal kapcsolatban Herszon területén, de kijelentették, hogy az ukrán csapatok folytatják a pozícióharcokat meg nem határozott helyszíneken, hogy megszilárdítsák és javítsák állásaikat a déli tengely mentén. Ukrán katonatisztek azt is megismételték, hogy az ukrán csapatok folytatják az orosz logisztikai, katonai és szállítási eszközöket, valamint a koncentrációs területeket célzó hadjáratot a Herszoni Területen. Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság kijelentette, hogy az orosz erők a Krím irányából tartalékokat vonnak ki, hogy megerősítsék a jelenlegi déli frontvonalat az ukrán ellentámadó műveletekkel szemben.

Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok szeptember 27-én és 28-án Ukrajna folyamatos hadjáratának részeként két fő területet támadtak a Herszoni Területen: Herszon város környékén és a Herszon várostól mintegy 70 km-re keletre fekvő Beriszlav közelében. Geolokációs felvételek mutatják egy jelentett ukrán HIMARS csapás utóhatását Oleskira, 8 km-re délkeletre Herszon városától. Orosz források szintén képeket tettek közzé egy ukrán csapás utóhatásáról, amely a Herszon városában lévő Herszoni Politechnikai Főiskolát érte, ahol állítólag orosz csapatok tartózkodtak. Ukrán források azt is közölték, hogy az ukrán erők Beriszlav közelében orosz koncentrációs területeket támadtak.

Ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok szeptember 27-én és 28-án korlátozott manővereket hajtottak végre Herszon terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bezimenne ellen, 15 km-re délnyugatra Davidiv Bridtől, az Inhulec folyó közelében, amely a Herszon-Mikolajiv terület határa mentén folyik. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság emellett megjegyezte, hogy orosz csapatok megpróbálták megtámadni Bezimenne városát a Bezimennétől 7 km-re délkeletre fekvő Cskalove városában lévő állásokból. Orosz források különböző ukrán csapatok bevetéséről beszéltek Herszon városától északnyugatra, Poszad-Pokrovszke közelében és Herszon terület nyugati részén, Andriivka közelében.

Orosz fő erőfeszítések-Kelet-Ukrajnában:

Az orosz erők szeptember 28-án folytatták sikertelen támadásaikat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmuttól délre Zajceve, Majorszk, Mikolajivka Druha, Odradivka és Zalizne (mind Bakhmut 15 km-en belül), valamint Avdiivkától nyugatra Pjervomajszke közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy a Wagner-csoport erői Odradivkában harcoltak, és előrenyomultak az ukrán állások ellen Zajceve környékén. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető azt állította, hogy a csecsen „Akhmat” különleges alakulatok és más orosz és proxy erők ellenőrzik Spirnét (25 km-re északkeletre Bakhmut-tól), és szeptember 28-án visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást a település ellen. Az ukrán vezérkar szintén arról számolt be, hogy az orosz erők sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Donyeck városától délnyugatra, Pobjeda, Novomikhailivka és Pavlivka közelében. Egy orosz forrás továbbra is aggodalmát fejezte ki, hogy az ukrán erők a következő napokban szárazföldi támadásokat indíthatnak Vuhledar felé.


Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg szeptember 28-án folytatta a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők csapást mértek Mikolajiv városára és Zaporizzsja városára. Ukrán források arról számoltak be, hogy orosz nehéztüzérségi és Grad rakétacsapások megrongálták a kritikus infrastruktúrát Nikopolban, a Dnyipropetrovszki Területen. Ukrán források azt is állították, hogy ukrán légvédelmi rendszerek szeptember 28-án orosz H–59-es cirkálórakétákat lőttek le Krivij Rih, a Dnyipropetrovszki Terület és Odessza felett.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz katonai toborzási tisztviselők nyíltan ellentmondanak a Kreml nyilvánosan megfogalmazott irányelveinek a mozgósítással kapcsolatban a kvótakövetelmények teljesítése érdekében. Jevgenyij Kudrjavcev, a Novoszibirszki Terület katonai komisszárja szeptember 28-án azt mondta egy szibériai hírügynökségnek, hogy az orosz tisztviselők „természetesen” mozgósítani fognak olyan férfiakat, akik nem tartalékosok, hogy teljesítsék a katonai követelményeket. Kudrjavcev azt mondta, hogy a komisszárok először bizonyos tapasztalattal rendelkező és egy bizonyos korosztályba tartozó embereket fognak mozgósítani, de ha ez a mozgósítási kör nem felel meg az összes követelménynek (valószínűleg a Kreml által diktált kvótákra utalva), akkor a komisszárok olyan férfiakat fognak mozgósítani, akiknek nincs katonai tapasztalatuk, vagy akik más mozgósítási korlátozásokat sértenének. E korlátozások közé tartoznak a jelenlegi diákok, a négy vagy több gyermekes szülők, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők.


A Kreml azonban valószínűleg arra utasítja tisztviselőit, hogy változtassanak a tömeges mozgósítás nyilvános megítélésén. A megszállt Szevasztopol orosz kormányzója, Mihail Razvozsajev szeptember 27-én bejelentette, hogy személyesen érdeklődik a tévesen mozgósított szevasztopoli férfiak ügye iránt, és azt állította, hogy kormánya a tévesen mozgósított férfiakat haza fogja juttatni. A Kreml médiumai és hangadói egyre gyakrabban osztanak meg olyan egyéni történeteket, amelyekben a katonai toborzóközpontok a helyi tisztviselők közreműködését követően vagy a Kreml állami médiájának segítségével engedtek el néhány szolgálatra alkalmatlan férfit, hogy azt sugallják: a hibákat kijavítják, amikor felhívják azokra a Kreml figyelmét, ahogy arról az ISW szeptember 26-án beszámolt. Ennek érdekében a Kreml propaganda csatornája, az RT bejelentette, hogy a „Továbbra is cselekedni fogunk” jótékonysági szervezetük foglalkozni fog azon férfiak történeteivel és támogatni fogja őket, akik úgy vélik, hogy jogtalanul mozgósították őket, ami egy kezdeti kísérlet a kormányzati elszámoltatásra, amit a Kreml valószínűleg arra fog használni, hogy tovább vádolja a bürokratákat inkompetenciával a Kreml által diktált kvóták teljesítése miatt.

Az orosz hatóságok kezdik korlátozni az orosz állampolgárok mozgását az orosz határ menti régiókban, hogy megbirkózzanak az országból menekülni próbáló több százezer orosz férfival. Az Associated Press jelentése szerint szeptember 21. és 28. között már több mint 197 000 orosz menekült a szárazföldi határokon keresztül Grúziába, Finnországba, Kazahsztánba és Mongóliába, ami kilométeres dugókat okozott a határátkelőkön. Az Észak-Oszétia-Alániai Orosz Köztársaság kormányzója, Szergej Menyajlo szeptember 28-án „magas fokú készültségi fokozatot” hirdetett, amely korlátozta az autók bejutását a Grúziával határos Észak-Oszétiába. Menyajlo emellett elrendelte, hogy az orosz-grúz határon kilométeres dugókban várakozó állampolgárok számára élelmiszer-, menedék- és higiéniai lehetőségeket biztosítsanak. Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke foglalkozott azokkal a híresztelésekkel, amelyek szerint nem meghatározott szervezetek a grúz határon átjutott oroszoktól egy olyan dokumentum aláírását követelték meg, amely elismeri az orosz agressziót és a grúz területek megszállását. Volodin büntetéssel fenyegetett meg minden orosz állampolgárt, aki ilyen dokumentumot ír alá, ha valaha is visszatér Oroszországba.


Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is előkészítik az ukrán civilek erőszakos mozgósítását vagy besorozását Ukrajna orosz megszállás alatt álló részein. Az orosz proxy Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) népi milíciái szeptember 28-án tájékoztatást osztottak meg a dezertálás, az engedetlenség, a megadás és a mozgósítás elkerülésének szigorúbb orosz büntetéseiről. A DNK milíciája felszólította híveit, hogy „döntsetek – dezertőrök lesztek vagy a haza védelmezői?”, és arra figyelmeztetett, hogy a dezertálásért kiszabott büntetéseket „jelentősen szigorítják” az orosz törvényekkel összhangban, amint a DNK csatlakozik Oroszországhoz. A DNK és az LNK 2014 óta különböző mértékben erőszakkal mozgósította lakosságát, és nem nyilatkoztak arról, hogy lakosságukat orosz mozgósításnak vetik-e alá.

Az ukrán Nemzeti Ellenállás Központ szeptember 28-án arról számolt be, hogy a herszoni és a zaporizzsjai megszálló közigazgatás vezetői az ukrán civilek részleges mozgósítását tervezik, amint Oroszország annektálja ezeket a területeket. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási adminisztráció vezetője azonban azt állította, hogy egyetlen herszoni lakost sem fognak mozgósítani, amikor a Herszoni Terület Oroszországhoz csatlakozik, és hogy a terület csak önkéntes zászlóaljakat fog biztosítani az Ukrajna elleni harchoz. Egyelőre nem világos, hogy Szaldo marad-e a Herszoni Terület orosz megszállásának vezetője, miután a Kreml annektálja a területet. Herszon terület ukrán katonai közigazgatásának tanácsadója, Szerhij Hlan arról számolt be, hogy az orosz megszállók szeptember 28-án váratlanul ismét engedélyezték a 18 és 35 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják Herszon területét, miután szeptember 25-én lezárták a határt a harcképes korú férfiak előtt. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz csapatok megakadályozhatták a harcképes korú férfiak menekülését a megszállt Ukrajnából, hogy megőrizzék az erőket a kényszermobilizáció vagy a sorozás céljából, miután a Kreml hivatalossá teszi a megszállt ukrán területek annexióját.

Eddig tartottak ma a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!