Szele Tamás: Újoncok butatelefonnal

Ma Oroszországban minden a megszállt területek annexiójáról vagy a mozgósításról szól: mivel pedig ez az írás meg Oroszországgal foglalkozik, nekem sem maradt más lehetőségem, írok az annexióról meg a mozgósításról.

Ami azt illeti, szeretném előre megmagyarázni, hogy az a „csatlakozás” nem holnap, moszkvai idő szerint 15:00-kor lép érvénybe, mikor erről tervez beszédet mondani a Leghatalmasabb Törpe a Kremlben, „egyesülés” legkorábban majd csak október harmadikán lehet, mikor az Állami Duma megszavazza, ez most csak a szerkli előtte, ahogy Fülig Jimmy mondaná, de hát úgyis mindenki félre fogja érteni a dolgot, aki akarja. Mindenesetre magnum áldomás várható. Ahogy a Meduza írja:

Az Állami Duma képviselői meghívást kaptak a Kremlbe szeptember 30-ra, ahol 15:00 órakor kezdődik egy „rendezvény” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának dumai képviselője, Denisz Parfjonov írt erről Telegram-csatornáján.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár közölte, hogy a Kremlben szeptember 30-án 15 órakor ünnepélyes keretek között aláírják az önjelölt DNK és LNK, valamint a megszállt Herszon és Zaporizzsja területek „Oroszországhoz való csatlakozásáról” szóló megállapodásokat.

Ezen kívül Putyin várhatóan „terjedelmes” beszédet fog tartani – tette hozzá Peszkov.

A múlt héten a TASZSZ hírügynökségnek az Állami Dumából származó forrása azt mondta, hogy a parlament alsóháza szeptember 29-én fogadhatja el a megszállt területek annektálásáról szóló törvényeket, és hogy „a DNK, az LNK, Herszon és Zaporozsje régiók Oroszország részévé válásának eljárására” szeptember 30-án kerülhet sor. Később azonban kiderült, hogy a parlament csak a jövő héten foglalkozik az annexióval kapcsolatos kérdésekkel: a Szövetségi Tanács október 4-én, az Állami Duma pedig egy nappal korábban, október 3-án ül össze erre a célra.”

Tehát láthatjuk: holnap lehet majd ünnepély, aláírás, beszéd és áldomás, de jogilag bizony csak harmadikán-negyedikén lép érvénybe a holnap aláírandó sillabusz, ami ad még pár napot egy ukrán előrenyomulásnak. Bár nem tudni, mit terveznek Kijevben: mindenesetre Zelenszkij elnök összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács sürgős ülését, mit ad Isten, pont délután háromra. Nem gondolnám, hogy együtt akarják nézni Putyint a tévében, inkább azt hiszem, terveznek valami meglepetést, hogy emeljék vele a nap fényét.

Közben a Levada Központ elvégezte az első komolyabb közvélemény-kutatást a mozgósítás bejelentése óta. Az eredmények igen érdekesek:

Az oroszok majdnem fele (47%) megijedt, amikor értesült a „részleges mozgósítási” rendeletről. Ilyen adatokat idézett a Levada Központ egy szeptember végén végzett felméréséből.

Az oroszok körében népszerű érzelmek voltak még a „megdöbbenés” és az „Oroszország iránti büszkeség” (egyenként 23%). 13% felháborodott és 11% depressziós volt.

A mozgósítás kezdetével az oroszok is jobban követni kezdték a háborút – az ukrajnai események iránt érdeklődők aránya 66%-ra emelkedett (augusztusban 51%, márciusban 64%). A „Aggasztják-e Önt a jelenlegi ukrajnai események?” kérdésre a válaszadók 88%-a válaszolt pozitívan (augusztusban 74%).

Ugyanakkor a háború iránti érdeklődés szintje közvetlenül korrelál az életkorral – míg a 18-24 éves oroszoknak csak 45%-a követi az eseményeket, addig az 55 év felettiek 78%-a.

Az orosz csapatok tevékenységének támogatottsága az új felmérésben a háború kezdete óta a legalacsonyabb szinten volt – 44% mondta, hogy „határozottan támogatja” őket, míg 28% „inkább támogatja” őket. Augusztusban 46% és 30%, márciusban 52% és 28% nyilatkozott így.”




Nem is kellett volna elkezdeni azt a mozgósítást, előre megmondtam volna egy méltányos összegért a Kreml urainak, hogy minél közelebb van egy háború, annál kevésbé népszerű. Pláne, hogy válogatás nélkül visznek, akit csak érnek. A nap egyik legmegdöbbentőbb híre, hogy Pavel Csikov emberi jogi aktivista bebizonyította: Oroszország a megerősített, bizonyított diagnózisuk ellenére mozgósít HIV-pozitív személyeket!

Mint Csikov nyilatkozta:

Kéréseket kapunk HIV-pozitív férfiaktól, akiket a többi mozgósításra jogosult kategóriával együtt behívnak katonai szolgálatra, kivéve, ha egy korábbi orvosi vizsgálat során alkalmatlannak minősítették őket a szolgálatra, és a D kategóriába sorolták őket… Egy HIV-pozitív férfit annak ellenére küldtek gyűjtőpontra, hogy orvosi leletei igazolják a diagnózisát.”

Ez már maga az őrület. Amint az sem a higgadt vaslogika jele, hogy a munkanélkülieket csellel csábítják a sorozóirodába. Egy blagovescsenszki munkanélküli járt úgy, hogy megüzenték: fáradjon be az anyagi támogatásért a munkaügyi központba. Be is ment, de nem pénzt kapott, hanem behívót – még a hivatalnak állt feljebb, ugyanis azzal érveltek: a katonáskodás is munka. Ami igaz, de valahogy a civil munkákba háború idején nem olyan könnyű belehalni.

Szóval visznek mindenkit, boldogot, boldogtalant, bár akit visznek, az már nem boldog. Át is alakultak az orosz vásárlási szokások pár nap alatt, ugyanis hamar kiderült, hogy a hadsereg lehetőleg semmit sem akar biztosítani az újoncoknak. A mozgósítás bejelentése után 40%-kal nőtt a látogatók száma egyes katonai ruházati és felszerelési boltokban. A vásárlók leginkább téli lábbeliket, hálózsákokat, sapkákat, maszkokat, taktikai kesztyűket, víztaszító anyagokból és gyapjúból készült ruhákat vásárolnak – közölte egy voronyezsi speciális ruházati üzlet. Egy Primorszkij Krajban működő lánc szerint gondok vannak a minőségi páncélzat, sisakok és elsősegélycsomagok elérhetőségével. Több online szaküzlet honlapján is megjelentek értesítések számos áru esetleges hiányáról.

A gyógyszertárak is szembesülnek a mozgósítás következményeivel. A vásárlók a katonai sorozási hivatal által kiadott gyógyszer- és gyógyászati termékek listáival mennek oda. Az antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, hasmenés elleni gyógyszerek és kötszerek mellett a listákon szerepelnek például az érszorítók és a vérzéscsillapítók is. A mozgósítás első napjaiban a leggyorsabban a kötszereket és a pólyákat vásárolták fel.

Megnőtt a kereslet a butatelefonok iránt. Eldar Murtazin, a Mobile Research Group vezető elemzője szerint szeptember 21. és 25. között három és félszeresére nőttek az eladásaik az előző héthez képest. Igen, ugyanis a bevonuló újonctól azonnal elszedik az okostelefonját, csak ne fotózgasson, videózgasson vele, legyen elég beszélgetésre a butatelefon is. Nagy a kereslet emiatt nem csak a nyomógombos készülékek, de a külföldön is használható SIM-kártyák iránt is, bár ebben van egy kis csavar: a legtöbben olyant keresnek, ami Kazahsztánban is hazsnálható, márpedig az a katonaszökevények egyik célpontja.

Háború előtt nem árt felkészülni, az biztos, idén kora tavasszal egész katonai egységek váltak harcképtelenné a fagyási sérülések miatt, ugynis a tisztjeik még a békeidőben ellopták és eladták a téli egyenruhát, felszerelést, de még a sátorlapokat is. Oroszország hagyományosan mostohán bánik harcoló fiaival, annak ellenére, hogy a Kreml azt várja: az életüket adják a hóbortjaikért.

Azt viszont el tudom képzelni, hogy most nyit a Prigozsin pár military-boltot és még ezen is keresni fog.

Nem lesz ennek jó vége, Vlagyimir Vlagyimirovics, én mondom… de maga csak készüljön a holnapi ceremóniára.

Van egy olyan érzésem, hogy már nem sokat ünnepelhet.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!