Szele Tamás: Terjedő zavargások

Iránban továbbra sem nyugszanak a kedélyek, sőt, egyre élénkülnek a kormányellenes megmozdulások: tegnapelőtt még csak tíz városban zajlottak a tiltakozó tömegmegmozdulások, tegnap már huszonegyben, közben Khameneit még mindig nem találják, a Forradalmi Gárda szerepét keresi az eseményekben és biztos, ami biztos, a kurdok ellen harcol.

Iránban még akármi is lehet, tehát érdemes odafigyelni az eseményekre. Mindenesetre július 19-én még nagyon más helyzetben tárgyalt Teheránnal Vlagyimir Putyin: akkor egy ukrajnai offenzívában támadó, nagyhatalmi ambícióit dédelgető Oroszország vezetője találkozott az erős középhatalmi státusú Irán elnökével. Lám, most Oroszország minden annexió ellenére katonai szempontból vert helyzetbe került, szó nincs offenzíváról, lassan már defenzíváról is alig, Irán meg egyre inkább pályázhatna a „tűzfészek” címre a „középhatalom” helyett.

De lássuk a konkrét híreket, melyeket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) állított össze az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával. 

Az iráni tüntetők a rendszer cenzúrája ellenére október 1-jén 17 tartomány legalább 21 iráni városában sikeres rendszerellenes tüntetéseket terveztek. A tüntetők az elmúlt napokban bejelentették az október 1-ji tüntetések terveit, amint arról a CTP korábban már beszámolt. A tüntetések sikeres koordinálása az internetkorlátozások ellenére azt sugallja, hogy a tüntetők – különösen az egyetemi hallgatók – megtalálták a szerveződés módját.

Ezek a megmozdulások komoly és növekvő fenyegetést jelentenek a rezsimre nézve, mivel a sérelmek egyre szélesebb körben találnak visszhangra az irániak körében. A tiltakozásokban ma már számos marginalizált kisebbség, kereskedők, diákok és a városi elit is részt vesz.

A tüntetők világi mártírokat találtak, akik köré gyülekezhetnek. Mahsa Amini a legjelentősebb szimbóluma ennek a mozgalomnak, különösen a közösségi média felhasználói körében. A tüntetők a „Baraaye” című, vírusszerűen terjedő iráni tiltakozó dalból skandáltak jelszavakat, amely a népnek a rendszerrel kapcsolatos sérelmeit sorolja fel. Az állami biztonsági szolgálatok szeptember 29-én letartóztatták a dal szerzőjét, Shervin Hajipourt. Ezek a személyek hasonlóan rezonáns szimbólumokat jelentenek a tüntetők számára, mint ahogyan a 2009-es Zöld Mozgalom során a tüntetők Neda Agha Soltan rendszer általi meggyilkolása ellen tüntettek, vagy amikor az irániak az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak az akkori elnök, Mahmúd Ahmadinezsád csalásokkal tarkított újraválasztása ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=Im0U-cyEuuA

A legfontosabb hírek röviden:

      • Ali Khamenei legfelsőbb vezetőről továbbra sem tudni, hol van, nem jelent meg nyilvánosan, illetve nem tett nyilatkozatot semmiről.
      • A folyamatban lévő, rendszerellenes tüntetések 17 tartomány legalább 20 iráni városára terjedtek ki.
      • Az Irakban más céllal tervezett tüntetések Irán-ellenes hangot ütöttek meg, és szolidaritást vállaltak az iráni tiltakozásokkal.
      • A libanoni Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah bírálta az iraki tüntetőket, amiért az iráni rezsim ellen tiltakoznak, de beszédének középpontjába nem az Irán-ellenes tüntetéseket állította.

A legfelsőbb vezető utódlása

Ali Khamenei legfelsőbb vezető továbbra is ismeretlen helyen tartózkodik, és október 1-jén sem jelent meg nyilvánosan, illetve nem nyilatkozott. Egy perzsa nyelvű közösségi média fiók október 1-jén azt tweetelte, hogy Khamenei a következő napokban meglátogatja a Law Enforcement Command (LEC) létesítményeit. Ez magyarul körülbelül „Rendészeti Parancsnokság” lenne. A LEC Irán első számú belbiztonsági szolgálata és rendőrsége. A hatalom Irán-szerte széles körben alkalmazta a LEC-et a folyamatban lévő, rendszerellenes tüntetések letörésére.

Rendszerellenes tüntetések:

A rendszerellenes tüntetések száma és mértéke október 1-jén jelentősen megnőtt. A CTP közepes-nagyfokú biztonsággal tudja megállapítani, hogy 17 különböző tartomány legalább 21 iráni városában és 17 különböző tartományban került sor előre szervezett, rendszer elleni tüntetésekre. Az iráni közösségi média felhasználói a következő helyszíneken dokumentálták a zavargásokat:

Karaj, Alborz tartomány

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány

Bushehr város, Bushehr tartomány

Iszfahán város, Iszfahán tartomány (nagyszabású tüntetés, erőszakos cselekményekről számoltak be).

Shiraz, Fars tartomány

Rasht, Gilan tartomány

Bandar Abbas, Hormozgan tartomány

Kerman város, Kerman tartomány

Kermanshah, Kermanshah tartomány

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány (nagy tüntetés)

Jaszúj, Kohgiluyeh és Bojer-Ahmad tartomány

Dehgolan, Kurdisztán tartomány

Marivan, Kurdisztán tartomány (erőszakos cselekményekről érkezett jelentés)

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Babol, Mazandaran tartomány

Birjand, Dél-Khoraszán tartomány

Teherán város, Teherán tartomány (nagyszabású tüntetés, erőszakos cselekményekről érkezett jelentés)

Qods város, Teherán tartomány

Yazd város, Yazd tartomány

Zanjan város, Zanjan tartomány




A CTP mérsékelt bizonyossággal tudta megállapítani, hogy a kereskedői réteg tagjai legalább 11 iráni városban, különösen az északnyugat-iráni tartományokban részt vettek a rendszerellenes tiltakozásokat támogató sztrájkokban:

Ilam város, Ilam tartomány

Javanroud, Kermanshah tartomány

Ravansar, Kermanshah tartomány

Baneh, Kurdisztán tartomány

Divandarreh, Kurdisztán tartomány.

Marivan, Kurdisztán tartomány

Saghez, Kurdisztán tartomány

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Teherán város, Teherán tartomány

Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Oshnavieh, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány




Meg nem erősített közösségi médiajelentések szerint az egyetemi hallgatók – különösen Teherán, Eszfahán és Mashhad városokban – szervezték meg az október 1-ji tüntetéseket és vettek részt rajtuk. Az IRGC-hez kötődő Javan News arról számolt be, hogy a folyamatban lévő zavargásokban részt vevő személyek 93 százaléka 25 évnél fiatalabb. A közösségi médiában terjedő felvételeken az látható, hogy a tüntetők a Mahsa Amini mozgalomra jellemző jelszót skandálják: „Nő, élet, szabadság”, amely a jelek szerint egy virálisan terjedő dalból származik, amely a rezsimtől elszenvedett népi sérelmeket részletezi. Az irániak állítólag az elmúlt napokban ezt a dalt játszották az elégedetlenség jeleként, ami aláhúzza a közösségi média szerepét a folyamatban lévő zavargások mozgósításában. Az iráni hatóságok állítólag szeptember 29-én letartóztatták a dal szerzőjét.

A 2009-es Zöld Mozgalom egyik vezetője, Mir Hoszein Muszavi nyilatkozatot tett közzé, amelyben felszólította az iráni fegyveres erőket, hogy vessenek véget az elnyomásnak, és támogassák a tüntetőket. A rendszer 2009 óta házi őrizetben tartja Muszavit. A Kalemeh TV Telegram-csatorna közzétette Muszavi nyilatkozatát.


Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények

Az Irakban tervezett tüntetések Irán-ellenes hangnemet ütöttek meg, és szolidaritást vállaltak az iráni tüntetésekkel október 1-jén. Bagdadban gyűltek össze az iraki tüntetők, hogy megemlékezzenek a 2019. októberi tüntetések harmadik évfordulójáról, amelyek a kormányzati korrupció és eredménytelenség, valamint az Irán iraki befolyása ellen tiltakoztak. A közösségi média beszámolói szerint hasonló tüntetések zajlottak Bászrában és Nasziriában is, bár a CTP nem tudja ellenőrizni ezeket az állításokat. A bagdadi tüntetéseken részt vettek a prominens siita hitszónok, Mukhtada asz-Szadr támogatói is, és Irán-ellenes érzelmeknek adtak hangot. Szadr az Irán által támogatott politikai pártokkal versengett a befolyásért az iraki kormányalakítási folyamat során, amely 2021 októbere óta politikai patthelyzetben van.


A libanoni Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah október 1-jén bírálta az iraki tüntetőket, amiért szót emeltek az iráni rezsim ellen. Naszrallah kijelentette, hogy Irán az úgynevezett „ellenállási tengely” központja, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy szítja az iráni tüntetéseket. Naszrallah ezeket a megjegyzéseket egy olyan beszédben tette, amely elsősorban libanoni belpolitikai kérdésekre összpontosított. Nasrallah valószínűleg meg akarja akadályozni, hogy az Irán-ellenes tüntetések tovább terjedjenek Irakban és Libanonban. Hasonló, az iráni rezsim elleni tiltakozások terjedtek át Irakból Libanonba és Iránba 2019 októberében, illetve novemberében.

Az IRGC már a hetedik egymást követő napon hajtott végre támadásokat a rezsimellenes kurd fegyveresek ellen az iraki Kurdisztánban. Az IRGC tüzérségi támadást hajtott végre az Erbil tartomány Choman körzetében lévő Samilan ellen is.

Egyelőre ennyit tudunk Iránról, de ez sem kevés – maradjanak a Zónán, mert nemsokára jönnek az ukrajnai és orosz hírek is, szokás szerint két részletben.


Oszd meg másokkal is!