Szele Tamás: Az eltűnt ajatollah

Iránban továbbra sem enyhül a helyzet, tegnap talán valamivel kevesebb demonstráció volt, de jóval több erőszakos cselekmény kísérte őket: mindeközben a Forradalmi Gárda továbbra is az iraki Kurdisztánban háborúzgat a helyi kurd milíciával, bár egyes vezetői próbálják javítani a kapcsolatot a tüntető diákokkal.

Khamenei legfelsőbb vezető még mindig vagy ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a tubafa árnyékában, hurik ölében heverészik (nem lenne csoda: 1939-ben született), és egyre világosabban látszik, hogy az iráni rendszer tiltakozásokra adott reakcióit senki sem koordinálja, az elégedetlenek száma folyamatosan növekszik: szóval nem kizárt, hogy ennek a különös államrendnek a szétesését, de legalábbis nagyon komoly válságát látjuk kibontakozni.

De tekintsük inkább a tegnapi nap krónikáját, pontos híreit, melyet az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) állított össze az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával. 

Ali Khamenei legfelsőbb vezető folyamatos távolléte akadályozhatja a rendszer tisztviselőinek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy következetes választ dolgozzanak ki a jelenleg is zajló, rezsimellenes tüntetésekre. Khamenei szeptember 21. óta nem szólalt fel a tüntetések kapcsán, és nem is jelent meg nyilvánosan, valószínűleg a jelentések szerint romló egészségi állapota miatt. Egy azonosítatlan iráni tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a legfelsőbb vezető utódlásával és a tüntetések kezelésével kapcsolatos rendszeren belüli nézeteltérések megosztják a rezsim elitjét. Ez a megosztottság arra utal, hogy Khamenei nem a szokásos szerepét tölti be a rendszer összefogásában a válság idején.

Khamenei hallgatása hatalmi űrt okozhatott, amelyet a rezsim más hatóságainak kell betölteniük. Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) vezetői október 2-án békülékenyebb hangot ütöttek meg, mivel az egyetemi hallgatók egyre fontosabb szerepet vállaltak a tiltakozó mozgalomban. Az IRGC parancsnoka, Hossein Salami vezérőrnagy azt mondta: „barátainknak tekintjük a tiltakozó fiatalokat, és nem engedjük, hogy az ellenség megtámadja őket.” Salami arra az állítására utalt, hogy Irán nemzetközi ellenfelei a rezsim destabilizálása érdekében befolyásolják és szítják a tüntetéseket. A fegyveres erők vezérkari főnöke (AFGS) Mohammad Bagheri vezérőrnagy találkozott a diákokkal, és ünnepelte a rendszer és a forradalom előmozdításában játszott szerepüket. Khamenei általában kiemelkedő szerepet játszana az ilyen üzenetekben egy válság idején, így hallgatása szokatlan.

Ebrahim Raisi elnök eddig kisebb szerepet játszott a tüntetőkkel vagy az iráni lakossággal való kommunikációban. Visszafogottsága figyelemre méltó, tekintve, hogy törvényes feladata a közrend fenntartása Iránban. Lehet, hogy igyekszik elkerülni, hogy a leszámolás arca legyen, szeretné megőrizni esélyeit arra, hogy a következő legfelsőbb vezetőnek fogadják el, de nehéz viszonylagos hallgatását másnak tekinteni, mint gyengeségnek.

A rendszerellenes IranWire portál olyan jelentéseket tett közzé, amelyek szerint a biztonsági vezetők nem értettek egyet abban, hogyan reagáljanak a tüntetésekre, ami tovább jelzi, hogy a legfelsőbb vezetőtől nem kapnak útmutatást. Az IranWire szeptember 24-én egy azonosítatlan volt iráni tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az IRGC vezetői hanyagsággal vádolták a tüntetések elfojtását végző más biztonsági szerveket. Szeptember 29-én az IranWire arról is beszámolt, hogy az IRGC magas rangú tisztjei nem értettek egyet a tüntetőkkel szembeni brutális bánásmóddal, és ehelyett a rendszerellenes kurd csoportok elleni harcot szorgalmazták Északnyugat-Iránban. A CTP nem tudja ellenőrizni ezeket a jelentéseket.

Khamenei távolléte felbátoríthatja a klerikális intézményrendszer egyes rétegeit, különösen Qomban, hogy a rendszert nyíltabban kritizálják és nyomást gyakoroljanak rá. Két magas rangú klerikus – Musztafa Mohaghegh Damad ajatollah és Aszadollah Bajat Zanjani ajatollah – szeptember 17-én nyilatkozatot tett közzé, amelyben bírálta az állami biztonsági szolgálatokat Mahsa Amini halála miatt. Hoszein Nouri Hamedani ajatollah szeptember 25-én felszólította a rezsimet, hogy hallgassa meg a nép panaszait. A Zeitoon perzsa nyelvű médium szeptember 30-án egy állítólag a teheráni, a mashhadi és a qomi szemináriumok diákjaitól és tanáraitól származó nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítélték Khameneit és a rendszer fellépését a tüntetésekkel szemben.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Ali Khamenei legfelsőbb vezető továbbra is ismeretlen helyen tartózkodik, nem jelent meg nyilvánosan, illetve nem tett nyilatkozatot sem.
      • A rendszerellenes tüntetések száma Irán-szerte csökkent, de Teheránban lényegesen erőszakosabban zajlottak.
      • A közösségi médiában terjedő pletykák szerint az állami biztonsági szolgálatok jelentős kapacitás-gondokkal küzdenek Nyugat-Azerbajdzsán és Kurdisztán tartományokban.
      • Irán iraki ügynökei megpróbálják függetleníteni a korrupcióellenes Tishreen mozgalom tüntetéseit az iraki nacionalisták Irán-ellenes érzelmeitől.
      • Az iráni rendszer elleni szolidaritási tüntetések átterjedtek Libanonra.
      • Az IRGC hetedik egymást követő napon támadta a rendszerellenes kurd milícia állásait az iraki Kurdisztánban.

A legfelsőbb vezető utódlása

Ali Khamenei legfelsőbb vezető továbbra is elérhetetlen, és október 2-án nem jelent meg nyilvánosan, illetve nem nyilatkozott. Perzsa nyelvű közösségi média-fiókja október 1-jén azt tweetelte, hogy Khamenei a következő napokban meglátogatja a rendfenntartó erők (LEC) létesítményeit. A LEC Irán első számú belbiztonsági szolgálata és rendőrsége. A hatalom Irán-szerte széles körben alkalmazza a LEC-et a folyamatban lévő, rendszerellenes tüntetések leküzdésére.

Rendszerellenes tüntetések

Iszfahán város, Iszfahán tartomány

Nadzsaf Abad, Iszfahán tartomány

Kashan, Iszfahán tartomány

Shahr-e Kord, Iszfahán tartomány

Shiraz, Fars tartomány

Kerman város, Kerman tartomány

Kermanshah város, Kermanshah tartomány

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány

Teherán város, Teherán tartomány (erőszakos cselekményekről érkezett jelentés)

Yazd, Yazd tartomány

Ahvaz, Khuzestan tartomány

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány (erőszakos cselekményekről érkezett jelentés)




A hatalom biztonsági erői október 2-án brutálisan elfojtották a teheráni Sharif Műszaki Egyetemen tartott rendszerellenes tüntetéseket. A Sharif Egyetem diákjai arról számoltak be, hogy a biztonsági személyzet elbarikádozta, lőtte és letartóztatta a tüntető diákokat. Egyes közösségi média-felhasználók arról számoltak be, hogy a Baszidzs tagjai lefoglalták a diákok mobiltelefonjait, és ellenőrizték, hogy nem készültek-e felvételek vagy fényképek a tüntetésekről. A baszidzsik állítólag megverték azokat a diákokat, akiknek személyes készülékeiken a tüntetésekről készült dokumentumok voltak. A diákok továbbra is képesek voltak a tüntetésekről – és az azt követő erőszakról – készült felvételeket továbbítani a Twitter-fiókokba, amelyek a folyamatban lévő megmozdulásokról számoltak be. A Sharif Egyetem néhány diákja felszólította a többi helyi iráni fiatalt, hogy szolidaritásból látogassanak el a Sharif egyetem campusára. A Sharif Egyetem diákújságja hasonlóképpen tudósítani tudott a rendszer által erőszakosan levert tüntetésekről a hivatalos Twitter-fiókján. Mohammad Ali Zolfi Gol tudományos, kutatási és technológiai miniszter állítólag meglátogatta a Sharif Egyetem campusát, hogy enyhítse a feszültséget, valószínűleg jelezve a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapások súlyosságát. A tüntető diákok e cikk megjelenésének időpontjában állítólag továbbra sem tudták elhagyni az egyetemi campus területét.

A Sharif Egyetem tüntetései különösen aggasztóak lehetnek a kormány számára, tekintettel az egyetem fontosságára a katonai intézményrendszer szempontjából. A Sharif Műszaki Egyetem kapcsolatban áll az iráni fegyveres erőkkel, és támogatja a rezsim ballisztikus rakétafejlesztését. Korábban támogatta az iráni atomprogramot, és szoros kapcsolatokat ápol a Gárdával is. Az amerikai pénzügyminisztérium 2012-ben szankciókkal sújtotta a Sharif Egyetem elnökét, Raszul Dzsalili-t az iráni kormány által elkövetett emberi jogi visszaélések, cenzúra és terrorizmus támogatásában játszott szerepe miatt.


A közösségi médiában terjedő híresztelések azt állították, hogy az állami biztonsági szolgálatok jelentős sávszélesség-korlátozással* küzdenek Nyugat-Azerbajdzsán és Kurdisztán tartományokban. Egy perzsa nyelvű közösségi média fiók azt tweetelte, hogy az IRGC szárazföldi erőinek Hamzeh Seyyed ol Shohada műveleti parancsnoksága felszólította a helyi kurd milíciákat, hogy biztosítsák Banehet, Kurdisztán tartományban és Mahabadot, Nyugat-Azerbajdzsán tartományban. A Hamzeh Seyyed ol Shohada műveleti parancsnokság felügyeli az IRGC tevékenységét és biztonságát Nyugat-Azerbajdzsán és Kurdisztán tartományokban. A beszámoló azt állította, hogy a rezsim elit biztonsági erőit, például az LEC különleges egységeit Nyugat-Azerbajdzsán és Kurdisztán tartományok nagyobb városaiba telepítették, ami arra utal, hogy ezek a biztonsági erők nem rendelkeznek elegendő kapacitással Baneh és Mahabad lefedésére.

*Itt a jelentés szövege nem világos, ugyanis angolul egyértelműen „bandwith” szerepel benne, ami szó szerint „sávszélességet” jelent, ugyanakkor másodlagosan jelenthet „képességet, kapacitást” is, tehát vagy arról van szó, hogy a biztonsági szolgálatok nem képesek hatékonyan cselekedni Nyugat-Azerbajdzsán és Kurdisztán tartományok területén, például létszámhiány miatt, vagy arról, hogy az Anonymous hadüzenete és az iráni állam ellen viselt cyber-hadjárata miatt kommunikálni nem képesek. Nos: előbb vagy utóbb kiderül.


A rendszer jelentősen fokozhatja a tüntetők elleni fellépést Nadzsaf Abadban, ha tovább terjeszkednek. Az IRGC szárazföldi erőinek 8. Najaf-e Ashraf páncélos hadosztálya a város peremén állomásozik. Az IRGC valószínűleg érzékeny az instabilitásra, különösen Najaf Abadban, tekintettel e páncélos hadosztály főhadiszállásának földrajzi elhelyezkedésére. Najaf Abad egy viszonylag kis város, amelynek lakossága 2016-os becslések szerint körülbelül 300 000 fő.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények

Irán iraki ügynökei megpróbálják függetleníteni a korrupcióellenes Tishreen mozgalom tüntetéseit az iraki nacionalisták Irán-ellenes érzelmeitől. Az iráni proxy milíciákhoz, az Asaib Ahl al-Haqhoz (AAH) és a Kataib Hezbollahhoz (KH) kapcsolódó médiacsatornák megköszönték a békés tishreini tüntetést, megkülönböztetve a résztvevőket az iraki nacionalista síita lelkész, Mukhtada asz-Szadr hívei által az október 1-jei bagdadi tüntetések során elkövetett erőszakos cselekmények elkövetőitől. Az AAH és a KH médiacsatornák azt is állították, hogy a tishreini tüntetők és a szadristák között szakadás alakult ki.


Az AAH, a KH és a libanoni Hezbollah (LH) médiacsatornák az iráni rendszer által hangoztatott narratívát visszhangozták, amely lekicsinyli a tüntetések jelentőségét, és Irán ellenfeleit hibáztatja. Az AAH és a KH médiacsatornák azt állították, hogy az USA, az Egyesült Királyság és Szaúd-Arábia ösztönözte és bátorította a tüntetésekről szóló kedvezőtlen beszámolókat. A proxy médiacsatornák hangsúlyozták a tüntetések zsugorodó mértékét is, és arra figyelmeztettek, hogy külső szereplők igyekeznek megosztani az iráni népet. Az LH médiacsatornák többször népszerűsítették az IRGC parancsnokának, Hossein Salami vezérőrnagynak szeptember 2-i beszédét, amelyben arra figyelmeztetett, hogy az USA, az Egyesült Királyság és Szaúd-Arábia próbálja megtéveszteni az iráni fiatalokat.

Az iráni rezsim elleni szolidaritási tüntetések október 2-án Libanonra is átterjedtek. Több tucat nő szolidaritási tüntetést rendezett Bejrútban, és a népszerű iráni „nők, élet, szabadság” tiltakozó jelszó arab fordítását skandálta.

Az IRGC hetedik egymást követő napon támadta a rendszerellenes kurd milícia állásait az iraki Kurdisztánban. Az IRGC tüzérségi támadást hajtott végre az Erbil tartománybeli Soran körzetben lévő Sidekan ellen. Szeptember 26. óta az IRGC a Choman körzetben és Soran körzetben lévő milíciaállások ellen összpontosította támadásait.

Egyelőre ennyit tudunk az iráni eseményekről, én csak annyit tennék hozzá a magam részéről, hogy a tiltakozók jelszavát roppant logikusnak találom, ugyanis ahol nincsenek nők és szabadság, ott élet sincs, vagy ha van, semmi értelme.

Maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik orosz és ukrán híreink összefoglalója.


Oszd meg másokkal is!