Szele Tamás: Putyin egyensúlya

Vékonyodik az orosz front Herszonban, de a mozgósítás – úgy tűnik – nem járt a kívánt hatással, az ukrán erők meg nem hajlandóak kivárni, míg megérkezik a feltöltés az ellenfeleikhez, csak nyomulnak előre, kihasználva a kedvező helyzetet, amit az orosz erők kifejezetten modortalanságnak éreznek, de ez legyen az ő bajuk.

Putyin viszont egyensúlyát és támogatóit veszteni látszik, a legutóbbi vereségekre ugyanis háromféle választ is javasolnak a hívei, de akármelyiket is fogadja el, a másik két csoport rokonszenvét elveszíti. Repedezik az orosz rendszer, ami nem azt jelenti, hogy egyhamar szét is fog esni, de messze nem az a gránitszilárdságú monolit, aminek eddig hitték sokan.

De ne spekuláljunk, lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Október 4-én az ukrán hadsereg továbbra is jelentős előretörést ért el a Herszoni Területen, és ezzel párhuzamosan folytatta az előrenyomulást a Harkivi és a Luhanszki Területen. Az ukrán csapatok felszabadítottak több települést az Inhulec folyó keleti partján, a T2207-es autópálya mentén, az orosz erőket arra kényszerítve, hogy visszavonuljanak délre, Herszon város felé. Az ukrán erők a Dnyeper folyó és a T0403-as autópálya mentén is tovább nyomultak dél felé, elvágva két orosz szárazföldi kommunikációs vonalat (GLOC) az északi Herszoni Területen, és az oroszokat a Herszon-Dnyipropetrovszki Terület határától délre, a Beriszlav terület felé kényszerítették. Ukrán katonai tisztviselők megjegyezték, hogy az ukrán hadjárat megbénítja az oroszok azon kísérleteit, hogy további lőszert, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi eszközöket szállítsanak a frontra. Az ukrán erők az Oszkil folyótól keletre is tovább nyomultak előre a Harkivi Területen, és orosz források szerint harcok folynak az R66-os Szvatove-Kreminna autópálya közelében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósításról szóló bejelentése jelentősebb rövid távú hatásokat gyakorol az orosz belpolitikai helyzetre, mint az ukrajnai háborúra, és az orosz harctéri kudarcokkal kölcsönhatásba lépve súlyosbítja a töréseket az információs térben, amelyek összezavarják és aláássák Putyin narratíváit. Ukrán források joggal állapították meg, hogy a részleges mozgósítás rövid távon nem jelent jelentős fenyegetést, mert az ukrán ellentámadás gyorsabban halad, mint ahogy a mozgósítás hatást képes kifejteni. Kirilo Budanov ukrán hírszerzési főnök még azt is kijelentette, hogy az oroszországi mozgósítás „ajándék” Ukrajna számára, mert a Kreml „zsákutcában” találja magát, a kudarcai és az elszántsága között, hogy megtartsa, amit elfoglalt. A rosszul végrehajtott részleges mozgósítás körüli viták, párosulva a Harkivi Területen és Liman körül elszenvedett jelentős orosz vereségekkel, felerősítették a Putyin-párti orosz nacionalista frakciók közötti belharcokat, és új töréseket hoznak létre a Putyin fő választói köréhez szóló hangadók között.

Putyin láthatóan nem képes egyensúlyt teremteni az orosz nacionalisták egymással versengő követelései felett, akik a mozgósítás kezdete óta egyre harciasabbá váltak, annak ellenére, hogy osztják Putyin általános háborús céljait és céljait Ukrajnában. Az ISW három fő frakciót azonosított a jelenlegi orosz nacionalista információs térben: Az orosz katonai bloggereket és haditudósítókat, a volt orosz vagy proxy tiszteket és veteránokat, valamint az orosz szilovikok egy részét, akik jelentős saját hatalmi bázisokkal és erőkkel rendelkeznek. Putyinnak mindhárom frakció támogatását meg kell tartania. A katonai bloggerek Putyin vízióját mutatják be a háborúpárti közönségnek mind Oroszországban, mind a proxy köztársaságokban. A veteránok közössége segít megszervezni és támogatni az erődemonstrációs kampányokat. A szilovikok harci erőt biztosítanak a csatatéren. Putyinnak mindhárom frakcióra szüksége van a háborús erőfeszítései fenntartásához, de az ukrajnai kudarcok és a kaotikus részleges mozgósítás együttesen látszólag megzavarják a radikális nacionalista közösséget Oroszországban. Putyin jelenleg úgy próbálja megnyugtatni ezt a közösséget, hogy néhány katonai bloggert bemutat az állami televízióban, engedélyezi a szilovikoknak, hogy saját erőket hozzanak létre, és folytassák a támadó műveleteket Bakhmut és Donyeck város körül, valamint a veteránok megnyugtatására elrendeli a mozgósítást és bevonja a közvéleményt a háborús erőfeszítésekbe, ahogyan azt régóta követelik.

A Liman körüli orosz kudarcok erős és közvetlen kritikát váltottak ki a Központi Katonai Körzet (CMD) parancsnokával, Alekszandr Lapinnal szemben, aki állítólag a Liman-csoportosulást irányította, amint arról az ISW korábban beszámolt. Ez a kritika a szilovik-csoporttól származott, amelynek élén Ramzan Kadirov csecsen vezető és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója állt. Kadirov és Prigozsin a rezsim harcoló erőin belül egy feltörekvő hangot képviselnek, amely támadja a hagyományosabb és egyezményesebb háborús megközelítést, amelyet Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és az egyenruhás katonai vezetés követ. Putyin mozgósítási parancsának kaotikus végrehajtása, majd a limani zárvány összeomlása feszültséget szított a hangosabb és radikálisabb Kadirov-Prigozsin tábor között, akik támadták a védelmi minisztériumot és az egyenruhás hadsereget a háború rossz kezelése miatt. Putyin most dilemmában találja magát. Nem kockáztathatja meg, hogy elidegenítse a Kadirov-Prigozsin tábort, mivel égető szüksége van Kadirov csecsen erőire és Prigozsin Wagner-csoportjának zsoldosaira, hogy Ukrajnában harcoljanak. És nem vonhatja meg a jogot a Védelmi Minisztérium intézményrendszerétől sem, amely az orosz katonai erő túlnyomó többségét biztosítja Ukrajnában, valamint a mozgósítási parancs végrehajtásához és a háború folytatásához szükséges intézményi hátteret is.

A Kadirov-Prigozsin incidens szakadást szült a szilovikok és a bloggerek között, a bloggerek pedig megvédték Lapint. A bloggerek bírálják Kadirov Lapin elleni támadását, azt állítva, hogy az Lapin és Kadirov-Prigozsin közötti versengésből ered. A Kreml nem büntette meg Kadirovot vagy Prigozsint a Lapin és a védelmi minisztérium elleni közvetlen támadásaikért, hanem ehelyett a Nyugati Katonai Körzetre (NYK) hárította a felelősséget a Harkivi területen elszenvedett orosz vereségért. A Kremlhez közel álló médiumok még olyan bloggerekkel is interjút készítettek, akik Lapint hősként állították be, amiért megmentette a Limanban rekedt WMD-egységeket, valószínűleg azért, hogy a felelősséget az ottani orosz vereségért a nemrég elbocsátott WMD parancsnokára, Alekszandr Zsuravlev vezérezredesre hárítsák. A katonai bloggerek, akik az eset előtt gyakran dicsérték Kadirovot vagy Prigozsint, most szkeptikusabbak a szilovik közösséggel szemben, és támadják azt, mert szerintük túlságosan önérdekű.

Ráadásul az orosz katonai blogger közösségen belül is törések mutatkoznak. A bloggerek egyre inkább megkérdőjelezik egymás katonai referenciáit és jogát arra, hogy javaslatokat tegyenek az orosz fegyveres erők számára. Az egyik blogger arra panaszkodott, hogy a megfelelő katonai tapasztalattal nem rendelkező kommentátorok helytelenül kritizálják a jelenlegi katonai parancsnokokat, és arra kellene összpontosítaniuk, hogy egyszerűen a frontvonalakon uralkodó helyzetet mutassák be, szerkesztői kritika nélkül. Ezek a kritikák nagyrészt a bloggerek diskurzusát célozták a limani orosz vereséget és a Kadirov-Prigozsin incidenst követően. A támadások egyes bloggerek megbízhatósága ellen válaszokat váltottak ki olyan bloggerek részéről, akik találkoztak magával Putyinnal, és akiket a Kreml által ellenőrzött televíziós csatornákon is bemutatnak, és akik most azt állítják, hogy ők azok, akik megmutatták Putyinnak az orosz erők valódi hiányosságait, hogy foglalkozhasson velük.

A veteránok közössége elégedetlen Putyin mozgósításának végrehajtásával. Az ISW májusban arról számolt be, hogy egy független orosz veteránszervezet, az Összorosz Tiszti Gyűlés nyílt levelet tett közzé, amelyben felszólította Putyint, hogy üzenjen hadat Ukrajnának, hirdessen részleges mozgósítást, és alakítson új háborús adminisztrációt a mozgósítási parancs végrehajtására. Ezek az új adminisztrációk valószínűleg javítanák vagy leváltanák a katonai komisszáriumokat, amelyek rosszul kezelték a jelenlegi részleges mozgósítást. A Közgyűlés arra is ösztönözte Putyint, hogy ismerje fel, miszerint Oroszország a NATO ellen harcol Ukrajnában, nem pedig az ukránok ellen, jóval azelőtt, hogy ez a narratíva előtérbe került volna a Kreml indoklásában a Harkivi Területen és Limanban elszenvedett vereségre. Ez az idősebb nacionalista katonai közösség már régóta figyelmeztette Putyint erőinek korlátaira, az orosz katonai-ipari komplexum problémáira és az orosz mozgósítási rendszer hiányosságaira. Putyin nem volt hajlandó általános mozgósítást elrendelni vagy hadat üzenni Ukrajnának, és a részleges mozgósítást valószínűleg olyan rosszul hajtották végre, mint ahogyan attól tartottak azok, akik a mozgósítási rendszer rendbetételét javasolták. Az orosz déli katonai körzet korábbi parancsnokhelyettese, Andrej Gurulev kijelentette, hogy az orosz katonai vezetésnek nyilvánosságra kell hoznia, hogy képtelen mozgósítani 300 000 harcképes tartalékost, és ki kell szélesítenie a mozgósítási kritériumokat, ha Oroszországnak bármi reménye van arra, hogy visszaszerezze a kezdeményezést ebben a háborúban. Gurulev még támogatását is kifejezte Kadirov és Prigozsin Lapin elleni támadása mellett, ami rávilágít a nacionalista információs tér növekvő töredezettségére.


Az orosz nacionalista információs tér fragmentálódása jelentős belpolitikai hatásokkal járhat, és akár a Putyin-rezsim stabilitását is befolyásolhatja. Putyin képtelen lesz megfelelni a különböző csoportok egymást kizáró követeléseinek. Kadirov és Prigozsin azt szorgalmazzák, hogy Oroszország változtassa meg a hadviselés módját olyanra, amely jobban megfelel a személyi állomány mozgósításának és a harcok nem hagyományos módszereinek. A veteránok az orosz felsőbb katonai vezetés és a Védelmi Minisztérium hagyományosabb átalakítását, valamint Oroszország és az orosz Védelmi Minisztérium hagyományos háborús alapokra helyezését szorgalmazzák. Az orosz katonai bloggerek jelenleg a Kreml egyenruhás parancsnokainak megválasztását védik, miközben továbbra is támadják a Védelmi Minisztériumot, és különféle szélsőséges követeléseket és saját ajánlásokat fogalmaznak meg – miközben részletesen beszámolnak Oroszország frontvonalbeli hiányosságairól, még akkor is, amikor a Védelmi Minisztérium megpróbálja elhallgattatni őket. Putyin nem engedheti meg magának, hogy elveszítse e csoportok bármelyikének támogatását, és nem is tudja mindegyiket kielégíteni, ahogy a háború elhúzódik, és az orosz csapatok továbbra is veszteségeket szenvednek. A harkivi és a limani vereségek sokkja, amelyet a részleges mozgósítás és annak rossz irányítása gerjesztett, minden orosz számára láthatóvá tette ezeket a mélyülő repedéseket Putyin alapvető választói csoportjain belül. Még azt a gondolatot is elkezdhetik táplálni, hogy Putyin nem teljesen ura saját bázisának. Nehéz megjósolni, hogy ez milyen következményekkel járna a rendszerére nézve.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán hadsereg továbbra is jelentős előnyre tett szert Herszon körzetben, miközben Harkiv és Luhanszk körzetében is folytatta az előrenyomulást.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósításról szóló bejelentése jelentősebb rövid távú hatásokat gyakorol az orosz belpolitikai kontextusra, mint az ukrajnai háborúra, és olyan töréseket katalizál az információs térben, amelyek összezavarják és aláássák Putyin narratíváit.
      • Az ukrán egységek október 4-én tovább folytatták a jelentős előnyök szerzését az északi Herszon területen, és elkezdték felszámolni a gyéren ellátott orosz vonalakat ezen a területen.
      • Az ukrán csapatok október 4-én tovább folytatták térnyerésüket Harkiv megye keleti részén, Szvatovétól nyugatra, az Oszkil folyón túlra nyomulva, és egyre inkább fenyegetve az orosz állásokat Luhanszk megyében.
      • Az orosz csapatok október 4-én folytatták a tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területén.
      • Az orosz egységek október 4-én folytatták a szárazföldi támadásokat a Donyecki Területen.
      • A Kreml gyakorlatilag utasította a helyi orosz közigazgatásokat és a védelmi minisztériumon kívüli intézményeket, hogy a mozgósítási erőfeszítések jelentős részét a helyi költségvetésekből finanszírozzák.
      • Az orosz biztonsági tisztviselők igyekeznek fenntartani a hazai biztonsági apparátust, miközben Putyin részleges mozgósítása az orosz biztonsági szektort lecsapolja, hogy további erőket gyűjtsön az ukrajnai harcokhoz.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Az ukrán egységek október 4-én tovább folytatták előnyszerzésüket a Harkivi Terület keleti részén, Szvatovétól nyugatra. A geolokációs felvételek szerint az ukrán csapatok Bohuszlavkában és Borivszka Andriivkában vannak, mindkettő Szvatovétól 30 km-re nyugatra, a Harkiv-Luhanszki terület határának közelében. Bohuszlavka és Borivszka Andriivka az Oszkil folyó bal partján fekszik. Ezek az előnyök, valamint a folyó keleti partján történő további ukrán előrenyomulások lényegében megfosztották az orosz erőket attól a lehetőségtől, hogy a folyót védelmi vonalként használják. Egy orosz katonai blogger ezt az elmozdulást úgy írta le, hogy ami korábban a harkivi front volt (az Oszkil folyó vonala által határolt front), az most a luhanszki front lett, mivel az ukrán csapatok fenyegetik az orosz állásokat magán a Luhanszki Területen belül.


Orosz források továbbra is az ukrán előrenyomulásról beszéltek Szvatove felé, és megjegyezték, hogy miközben az orosz csapatok továbbra is ellenőrzik az R66-os (Szvatove-Kreminna) országutat, amelyet az orosz militaristák kritikus földi kommunikációs vonalnak (GLOC) tekintenek, ukrán felderítő csoportok tevékenykednek az út mentén, hogy előkészítsék a Szvatove felé irányuló jövőbeli támadásokat. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy harcok folynak Krasznoricsenken, az R66-os út közelében, egy Szvatove és Kreminna között fekvő településen. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz 1. Gárdista Páncéloshadsereg és a 20. Összhaderőnemi Hadsereg 144. Gárdista Motorizált Lövészhadosztályának egységei Szvatove védelmére készülnek. Ahogy az ISW korábban már beszámolt róla, ezek az egységek és alakzatok súlyosan leromlottak a harkivi ellentámadás során, és nem valószínű, hogy stabil védelmet tudnak kialakítani ezeken a kritikus területeken, ha az ukrán csapatok folytatják a támadásaikat. Az orosz erők valószínűleg tovább erősítik állásaikat az R66-os autópálya mentén, további ukrán támadásokra számítva.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Október 4-én az ukrán hadsereg továbbra is jelentős előnyökre tett szert az északi Herszon területen. A geolokációs felvételeken ukrán csapatok láthatók Velika Olekszandrivka, Novopetrivka és Sztaroszilja településeken, amelyek mindegyike az északnyugati Herszon területen található, a dnyipropetrovszki terület határától 20 km-re délre. Orosz források elismerték, hogy az ukrán egységek elfoglalták Dudcsanynak legalább felét is, egy kritikus települést az északkeleti Herszon területen, amely a T0403-as országút mentén fekszik, mely a Dnyeper folyó nyugati partján halad a Beriszlav-Nova Kahkovka területre. Több orosz forrás jelezte, hogy az orosz csapatok visszavonulnak délre Beriszlav felé és átcsoportosulnak Milove térségében (15 km-re délnyugatra Dudcsanytól), és hogy az orosz vonal északkeleti szektora Herszon területen a Kakovkha víztározó mentén omlik össze. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az ukrán erők elfoglalták a Milovétól kevesebb mint 9 km-re lévő Kacskarivkát. Az ukrán 35. tengerészgyalogos brigád felszabadította a nyugati Herszon területen lévő Davidiv Bridet is. Az Inhulec folyó keleti (bal) partján és a Kakhkovka víztározó (amely a Dnyeper folyót táplálja) jobb partján kialakított ukrán állás lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy lényegében a Dnyeper folyó keleti partjára szorítsák az orosz csapatokat, és dél felé, Herszon város és Beriszlav-Nova Kakhkova felé kényszerítsék őket egy orosz blogger szerint. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok megtámadták Ternovi Podit (20 km-re északnyugatra Herszon városától), ami valószínűleg kiterjeszti az orosz ellenőrzést Herszon várostól északnyugatra, és több védhető pozíciót biztosít az orosz csapatoknak a város körül, ahogy más elemek visszavonulnak északról.


Orosz katonai bloggerek betekintést nyújtottak az orosz erők gyér beosztásába, amelyek összeomlanak az ukrán előrenyomulás alatt az északi Herszon területen. Egy orosz forrás október 4-én azt állította, hogy a Fekete-tengeri Flotta 126. partvédelmi brigádjának egységei március óta rotáció nélkül tevékenykednek a térségben, és hogy a frontvonal olyannyira megnyúlt, hogy egyes falvakat ebben a szektorban 15 ember véd. A blogger azt állította, hogy egy 20 km-es frontvonal védelméhez 500 emberre van szükség, körülbelül 20 méter/fő arányban, és hogy az északi Herszoni Terület zászlóaljaiban tapasztalható létszámhiány miatt az arány egy katona 60 méterenként. A vékony és létszámhiányos frontvonal leírása, valamint a hatékony ukrán támadó műveletek részben magyarázzák az orosz összeomlás gyors ütemét ebben a szektorban.

Az ukrán erők emellett folytatták a hadműveleteket a Herszoni Területen, hogy támogassák a folyamatban lévő bevetéseket. Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok október 3-án és 4-én orosz katonai, logisztikai és szállítási eszközöket és koncentrációs területeket vettek célba. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok ismét csapást mértek az Antonivszkij hídra Herszon városában.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok október 4-én folytatták a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Sziversztől délkeletre Vjimka és Szpirne közelében; Bakhmuton és délre Majorszk, Ozerjanivka, Zajceve és Bakhmutszke közelében; Avdijivkától északra és nyugatra Veszele, Kamianka és Pjervomajszke közelében; valamint Novomikailivka közelében a Donyecki Terület nyugati részén. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők és a Wagner-csoport harcosai harcoltak Bakhmut keleti részén és Bakhmuttól délre, Veszela Dolina és Zajceve térségében. Egy orosz forrás azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai megerősítik az állásokat Bakhmut térségében. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők Avdiivka térségében, Pjervomaiszke és Nevelszke közelében harcolnak a donyecki városi repülőtér feletti orosz ellenőrzés kiterjesztése érdekében. Orosz források továbbra is aggodalmukat fejezték ki, hogy az ukrán erők az elkövetkező napokban ellentámadást indíthatnak a Donyecki Terület keleti és a Zaporizzsjai Terület nyugati frontvonalán. Az október 4-én közzétett felvételeken állítólag orosz drónok és tüzérség látható, amint egy meg nem határozott időpontban csapást mérnek egy ukrán haditechnikai oszlopra a Donyecki Terület nyugati részén lévő Vuhledar térségében.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg október 4-én folytatta a tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán források szerint az orosz tüzérség csapást mért Zaporizzsja városára és Nikopolra, Dnyipropetrovszk megyében. Ukrán források arról is beszámoltak, hogy az orosz erők ukrán állásokat támadtak Bereznehuvate és Ocsakiv közelében a Mikolajivi Területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők lelőttek egy orosz Shahed–136 típusú drónt, amely támadást kísérelt meg Odessza városánál.


Az orosz mozgósítás hírei:

Vlagyimir Putyin orosz elnök megismétli azt az ígéretét, hogy csak részleges mozgósítást hajt végre, de egyre kevésbé lesz képes teljesíteni ezt az állítást, miközben kielégíti a létszámszükségletet. A Kreml és az orosz Védelmi Minisztérium tisztviselői jegyzőkönyvbe veszik, hogy megismétlik vagy módosítják Putyin részleges mozgósítási tervét, valószínűleg azért, hogy lekicsinyeljék az eredeti tartalékos behívási parancshoz képest jelentett eltéréseket. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megerősítette, hogy 200 000 újonnan mozgósított katona 80 gyakorlótéren és hat oktatási központban vesz részt kiképzésen az ukrajnai bevetés előtt, annak ellenére, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) arról számolt be, hogy a Kalinyingrádi Területről már október 4-én, mindössze 13 nappal a részleges mozgósítás meghirdetése után elindultak a mozgósított férfiak Ukrajnába. A közösségi médiában közzétett felvételek azt is jelezték, hogy a Szverdlovszki Területről mozgósított férfiak Ukrajna meg nem nevezett, oroszok által megszállt részein, nem pedig hazai orosz gyakorlótereken gyakorlatoznak. Más források arról számoltak be, hogy az orosz katonai vezetők nem biztosítanak az újoncoknak fizikai kiképzési lehetőséget, és csak menetelni tanítják őket, ahelyett, hogy a közelgő harci műveletekre készítenék fel őket. Az orosz veteránok egyre inkább beszállnak a mozgósított férfiak kiképzésébe, ami az aktív szolgálatban álló kiképzők hiányát jelzi. Az orosz hadsereg valószínűleg már olyan képzett tiszteket is bevetett, akik fontos szerepet játszanának a mozgósított férfiak kiképzésében: az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy egy orosz légvédelmi akadémiának fel kellett függesztenie bizonyos tanfolyamokat, mert nem volt elég oktató személyzet. A hiányzó tanárok részt vettek Ukrajna lerohanásában.

Sojgu azt is hozzátette, hogy a mozgósított férfiak inkább a meglévő egységeket fogják erősíteni, mint újakat alakítani, valószínűleg a Kreml azon törekvésének részeként, hogy a csapatokat a frontvonalakra sürgesse. Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy a mozgósított elemek egy része a 49. Összhaderőnemi Hadsereg 205. Különleges Motorizált Lövészdandárját fogja erősíteni, amely valószínűleg március óta Dél-Ukrajnában tevékenykedik. Ukrán illetékesek hozzátették, hogy a mozgósított férfiak a Mariupolnál harcoló 810. Különleges Tengerészgyalogos Dandárt fogják erősíteni. Az ukrán vezérkar ugyanakkor megjegyezte, hogy az orosz erők új motorizált lövészhadosztályt alakítanak a Krímben a Krím, a Krasznodari Terület és az Adygeai Köztársaság mozgósított lakosaiból, jelezve azonban, hogy nem minden mozgósított katona csatlakozik a meglévő egységekhez.


Sojgu azt is állította, hogy a katonai szolgálatukat jelenleg teljesítő orosz sorkatonák nem kerülnek mozgósítás alá. Egy olyan Kreml-döntés, hogy a nemrég besorozottakat burkoltan mozgósítják, valószínűleg további társadalmi elégedetlenséghez vezetne. Sojgu utasította továbbá az orosz vezérkart, hogy az orosz sorozási bizottság és a katonai sorozásért felelős tisztviselők számára adjon átfogó listát a mozgósítás alól nem érintett férfiak halasztási kategóriáiról, mint például a rész- és nappali tagozatos diákok, az informatikai dolgozók, a katonai-ipari komplexum alkalmazottai és a média képviselői. A Kreml és a sorozási központok azonban nem valószínű, hogy követik az ilyen halasztási szabályokat. A közösségi média felhasználói beszámoltak olyan esetekről, amikor a sorozási központok elismerték a férfiaknak, hogy jogtalanul mozgósították őket, majd ettől függetlenül folytatták a sorozást.

A védelmi minisztériumon kívüli orosz biztonsági tisztviselők megpróbálják fenntartani Oroszország belbiztonsági apparátusát, miközben Putyin részleges mozgósítása lecsapolja az orosz biztonsági szektort, hogy további erőket hozzon létre az ukrajnai harcokhoz. Putyin október 4-én elrendelte, hogy azok a volt orosz szerződéses katonák, akik most az orosz tartalékos állomány tagjai, és ezért mozgósításra alkalmasak (Putyin szeptember 21-i mobilizációs parancsa szerint), választhatják, hogy katonai megbízatásuk helyett az FSZB-nél teljesítik a mozgósítás utáni szolgálatukat. Putyin rendelete arra utal, hogy az FSZB, Oroszország fő biztonsági szolgálata létszámhiányos lehet, különösen mivel a Kremlnek nagyobb regionális hírszerzési kapacitásokra és több FSZB-határőrre van szüksége, hogy megakadályozza az orosz férfiak menekülését az országból. A korábbi szerződéses katonákra és nem a korábbi sorkatonákra való hangsúlyozás azt sugallja, hogy ez a pálya csak az idősebb veteránok és nyugdíjas tisztek számára lehet elérhető, nem pedig az újonnan és illegálisan mozgósított, katonai tapasztalattal nem rendelkező férfiak vagy az ukrajnai frontvonalba harcolni küldendő fiatalok számára. Egy orosz hírportál október 4-én arról számolt be, hogy a moszkvai rendőrség és az orosz belügyminisztérium vezetői arra utasították beosztottjaikat, hogy értesítsék felettesüket, ha mozgósítási értesítést kapnak, és ne menjenek a katonai sorozási irodákba. A hírportál azt állította, hogy az orosz biztonsági tisztviselők nem nyújtották be a megfelelő papírokat, hogy felmentsék alkalmazottaikat a részleges mozgósítás alól. Az ukrán vezérkar október 4-én arról számolt be, hogy az orosz katonai vezetés elrendelte a Roszgvargyija csapatainak Szibériából és Szíriából történő áthelyezését, hogy Ukrajnában harcoljanak. Az orosz tisztviselők valószínűleg nehezen tudják fenntartani a hazai és nem ukrajnai nemzetközi biztonsági feladatokat, miközben ennyi állami és katonai erőforrást köt le Ukrajna lerohanása.


A Kreml lényegében utasította a helyi orosz közigazgatásokat és a nem a Védelmi Minisztériumhoz tartozó intézményeket, hogy a helyi költségvetésekből segítsék a mozgósítási tevékenység finanszírozását. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök október 3-án elrendelte, hogy minden orosz közigazgatási körzet, beleértve a szövetségi szubjektumokat és a helyi önkormányzatokat, jogosult a helyi költségvetéseiből katonai és kettős felhasználású felszereléseket vásárolni az orosz védelmi minisztérium nevében. Ezek a felszerelések drónokat, éjjellátó és hőkamerás eszközöket, kommunikációs eszközöket, járműveket, egyenruhákat, kempingfelszerelést, gyógyszereket, élelmiszereket és higiéniai termékeket jelentenek. Misusztyin elrendelte, hogy a helyi önkormányzatok csak a Védelmi Minisztérium vagy más felhatalmazott szervek, köztük a helyi katonai komisszáriumok által kért felszereléseket vásárolhatják meg, és ezeket a felszereléseket ingyenesen át kell adniuk a szövetségi kormánynak. Az ukrán vezérkar október 4-én jelentette, hogy a kazanyi felsőbb páncélosparancsnoki iskola finanszírozza három motorizált lövész- és két tüzérezred felállítását az újonnan mozgósított erők számára. A háborús erőfeszítések támogatásának terhe az egyes emberekre és közösségeikre is nehezedik – egy orosz katonai blogger jelentette, hogy egy krasznodari közösség 19 millió rubelt gyűjtött össze, hogy alapvető felszerelést, például hálózsákokat és testpáncélt vásároljon a közösségükben élő mozgósított férfiak számára, és hogy támogassa a mozgósított férfiak családjait, amíg a férfiak távol vannak.

Ide kívánkozik még egy friss, mai hír is, mely szerint Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester ma délben aláírta a mozgósított családok támogatásáról szóló rendeletet. A vonatkozó dokumentumot a moszkvai városi önkormányzat honlapján tették közzé.


A rendelet szerint a legszélesebb körű támogatást a mozgósítottak gyermekei kapják: másfél éves koruk után óvodai beíratást, felnőttkorukig ingyenes étkezést ígérnek nekik, beleértve a városi főiskolákon való tanulóéveiket is. Ezenkívül a gyermekek számára garantált az elsőbbségi beiratkozás az iskola utáni csoportokba, valamint a moszkvai hatóságoknak alárendelt intézmények klubjaiban és szekcióiban tandíjmentességet élveznek.

Az idős hozzátartozók és a fogyatékkal élők számára a rendelet előírja, hogy a rászoruló családok otthonában szociális szolgáltatásokat kell nyújtani. Ezenkívül a szociális szolgáltatásokra rászorulónak ítélt családtagok elsőbbségi alapon beiratkozhatnak a fekvőbetegek számára szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetekbe.

A moszkvai önkormányzat ígéretet tesz arra, hogy a mozgósított személyek házastársai és munkaképes korú gyermekeik számára szakképzést és szakmai továbbképzést szervez, valamint segítséget nyújt a munkakeresésben.

A rendelet előírja továbbá az egyszeri anyagi segítségnyújtást, a pszichológiai támogatást, valamint a szociális és egyéb juttatások igényléséhez nyújtott segítséget.

Ami mind igen szépen hangzik, de ha Moszkvában tömeges mozgósítás kezdődik, akkor abból hatalmas tüntetések lesznek, kedvezmények is vagy oda.


A megszállt területek hírei:

Az orosz kormány október 4-én folytatta az Oroszország által megszállt ukrán területek Oroszországi Föderációhoz való illegális csatlakozását célzó jogalkotási folyamatokat. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács egyhangúlag ratifikálta a Donyecki Népköztársaság (DNK), a Luhanszki Népköztársaság (LNK), a Zaporizzsjai Terület és a Herszoni Terület Orosz Föderációhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket. Az orosz annexiós folyamat utolsó formasága Vlagyimir Putyin orosz elnök ratifikálása. A DNK néptanácsa október 4-én bejelentette, hogy ratifikálta a DNK csatlakozási szerződését.

A megszálló adminisztráció tisztviselői október 4-én tovább fokozták az ukránok megszállt területekről való távozásának korlátozását. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy amióta a megszálló közigazgatás október 1-jén bevezette az ideiglenes utazási engedélyek rendszerét, az ukránok által birtokolt területekre való beutazás egyre inkább lelassult. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy október 1-je óta mindössze 52 lakos hagyhatta el a Herszoni Területet, annak ellenére, hogy az ellenőrző pontokon 1000 főt meghaladó sorok álltak. Ukrán források arról is beszámoltak, hogy orosz és megszálló tisztviselők „hivatalos államhatárt” építenek a Zaporizzsjai Terület Vaszilivka ellenőrző pontjánál, amely az ukránok által birtokolt Zaporizzsjai Területre való hivatalos be- és kilépési pontként fog működni. Ukrán források arról számoltak be, hogy a vaszilivkai ellenőrző pontnál a sorok meghaladják a 4500 főt.


Eddig tartottak ma a harctéri és háborúval kapcsolatos hírek, de most nem mondom, hogy várják meg az összefoglaló második részét, ugyanis, ha csak csoda nem történik, az ma másirányú elfoglaltságom miatt elmarad. Sebaj, pótoljuk majd.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!