Szele Tamás: Szilovikok nyerésben?

Ukrajnában valódi háború zajlik, Moszkvában hatalmi harc, a mozgósítás kíméletlenül zajlik, annak ellenére, hogy menekül előle, ki merre lát vagy tud, Putyinnak pedig ma van a hetvenedik születésnapja, melyet azonban a korábbiakhoz képest minden ceremónia nélkül tart meg. Valahol meg lehet érteni: mostanság nem nagyon van ünneplős kedvében.

Nincs is mit ünnepelnie, egymás érik a vereségek, és ami ennél is kínosabb: már a politikai kudarcok is letagadhatatlanok. Ugyanakkor egyes jelek arra mutatnak, hogy a Kreml falai között dúló frakcióharcokban mintha a szilovikok csoportja állna most nyerésre, legalábbis az, hogy új vezetőt kapott a Keleti és a Nyugati Katonai Körzet arra utal, hogy átszervezés kezdődött a védelmi minisztériumban. Ne örüljünk: ez végső soron Prigozsin és Kadirov világát hozhatja el és a taktikai nukleáris fegyverek bevetését.

Azért ez még sokat változhat, mi foglalkozzunk inkább az aktuális hírekkel, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az iráni gyártmányú drónok oroszországi használata nem okoz olyan aszimmetrikus hatást, mint az USA által biztosított HIMARS-rendszerek ukrajnai használata, és nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolja a háború menetét. Az ukrán vezérkar fő műveleti főosztályának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok október 6-án kijelentette, hogy az orosz erők összesen 86 iráni Shahed–136 típusú drónt vetettek be Ukrajna ellen, amelyek 60%-át az ukrán erők már megsemmisítették. Amint arról az ISW tegnap beszámolt, úgy tűnik, hogy az orosz erők ezeket a drónokat nem a harctér közelében lévő aszimmetrikus csomópontokra összpontosítják. Sok drónt használtak a hátországi területeken lévő polgári célpontok ellen, valószínűleg abban a reményben, hogy a terroron keresztül nemlineáris hatásokat generálnak. Ezek az erőfeszítések nem járnak sikerrel. Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője kijelentette, hogy az orosz hadsereg egyre inkább az iráni gyártmányú drónokat használja, hogy megőrizze a nagy pontosságú rakétakészletét. Az orosz erők valószínűleg a Shahed–136 készlet nem triviális százalékát használták fel eddig, ha igazak egy névtelen amerikai hírszerzési tisztviselő augusztus végi állításai, miszerint Irán valószínűleg „több száz” drónt szállít Oroszországnak.

A Wagner katonai magáncég október 6-án bejelentette saját privát Telegram-csatornájának létrehozását, ami arra utal, hogy a Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyértelműen saját hangot akar magának, hogy így versenyezzen a milbloggerekkel és esetleg Ramzan Kadirov csecsen hadúrral, akiknek mind saját Telegram-csatornájuk van. Egy Prigozsinhoz köthető Telegram-csatorna osztotta meg a Wagner-csatornára, a „Békefenntartóra” szóló meghívót. Az orosz nyelvű meghívón ez áll: „A pokolból érkeztünk. Mi vagyunk a WAGNER – a mi üzletünk a halál, és az üzlet jól megy.” A csatorna a Békefenntartó mellett azt javasolta a követőknek, hogy iratkozzanak fel a „Novorosszija Z Projektre”, egy másik privát csatornára. Egy csoport létrehozása Wagner számára a „cenzúrázatlan anyagok megosztására a frontról” részben toborzási eszköz lehet, de valószínűleg arra is kísérlet, hogy Prigozsin és szövetségesei számára hivatalos eszközt hozzanak létre az információs tér közvetlen befolyásolására, hasonlóan ahhoz, ahogyan Kadirov és az orosz nacionalista katonai bloggerek használják a Telegramot.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az iráni gyártmányú drónok oroszországi használata nem generál olyan aszimmetrikus hatásokat, mint az USA által biztosított HIMARS-rendszerek ukrajnai használata, és valószínűleg nem befolyásolja jelentősen a háború menetét.
      • A Wagner katonai magáncég október 6-án bejelentette saját privát Telegram-csatornájának létrehozását, ami arra utal, hogy a Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin egyértelműen saját hangot akarhat, hogy versenyre keljen a milbloggerekkel és esetleg Ramzan Kadirov csecsen hadúrral, akik mindannyian rendelkeznek saját Telegram-csatornával.
      • Az ukrán csapatok október 6-án valószínűleg folytatták az ellentámadó hadműveleteket az északkeleti Harkivi területen Kupjanszk közelében, valamint az orosz állásokat fenyegető hadműveleteket a Kreminna-Szvatove út mentén a nyugati Luhanszki területen.
      • Az orosz alakulatok valószínűleg védelmi pozíciókat alakítanak ki a Herszoni Terület felső részén, miután az északkeleti Herszonban összeomlott az orosz vonal.
      • Az orosz csapatok október 6-án folytatták a szárazföldi támadásokat a Donyecki Területen, és valószínűleg fokozatos előnyre tettek szert Bakhmut környékén.
      • Az orosz egységek október 6-án folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területén.
      • Úgy tűnik, hogy a helyi orosz hivatalnokok kétségbeesetten keresik a mozgósított egységeik finanszírozásának módját, mivel a Kreml egyre inkább elvárja, hogy a helyi közigazgatás saját költségvetéséből fizesse a háborús erőfeszítéseket.
      • Az Ukrán Ellenállási Központ október 6-án jelentette, hogy az orosz hadsereg megkezdte az ukrán állampolgárok kényszermobilizálását az oroszok által megszállt Kremmina és a Luhanszki Területen található Sztarobilszkban.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Az ukrán hadsereg valószínűleg október 6-án folytatta az ellentámadást az északkeleti Harkivi területen, Kupjanszk közelében. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek „akár három ukrán taktikai zászlóaljcsoportot”, amikor azok megpróbáltak előrenyomulni Persotravneve (Kupjanszktól 20 km-re északkeletre), Kiszlivka (Kupjanszktól 23 km-re délkeletre) és Beresztove (Kupjanszktól 30 km-re északkeletre) felé. A geolokációs felvételek ukrán csapatokat mutatnak a Kupjanszktól 14 km-re délkeletre fekvő Hluskivkában is, ami azt jelzi, hogy az ukrán csapatok tovább folytatják a Kupjanszk körüli keleti előrenyomulást. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán egységek megpróbálják kiterjeszteni a Kupjanszk körüli ellentámadási zónát északkeletre, Vilsana és keletre, Orljanka (Kupjanszktól 22 km-re keletre) irányába, és hogy az ukrán csapatok erősítést küldenek ebbe a zónába. Az ukrán vezérkar fő műveleti főosztályának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok arról számolt be, hogy az orosz csapatok megpróbálják lassítani az ukrán előrenyomulást a Kupjanszk-Szvatove irányban, ami arra utal, hogy a Kupjanszk környéki orosz csapatok attól tartanak, hogy az ukránok az ezen a területen lévő állásokat arra használják, hogy északnyugatról fenyegessék Szvatovét.

Az ukrán csapatok valószínűleg október 6-án folytatták az ellentámadó hadműveleteket, hogy a Kreminna-Szvatove út mentén, a Luhanszki Terület nyugati részén lévő orosz állásokat fenyegessék. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rogyion Mirosnyik azt állította, hogy több mint 10 000 ukrán katona gyűlt össze Kreminnától nyugatra, és az orosz erők nagyrészt elvesztették a kapcsolatot Szvatove és Kreminna között. Több orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok folytatják a szabotázs- és felderítő tevékenységet az R66-os út (Szvatove-Kreminna út) mentén, és hogy az orosz csapatok felkészülnek a Szvatove-Kreminna vonal védelmére. A helyi lakosok és az orosz csapatok állítólag kiürítették Szvatovét az ukrán támadásokra számítva.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz csapatok valószínűleg védelmi állásokat létesítenek a felső Herszoni Területen, miután az orosz vonal összeomlott az északkeleti Herszonban. Október 3-án és 4-én kelt műholdfelvételek orosz lövészárokvonalakat és radarterelő rendszereket mutatnak Beriszlav-Nova Kakhovka térségében, ami arra utal, hogy az orosz csapatok visszavonulnak, hogy megerősítsék a Herszoni Terület középső részén lévő védelmi állásokat a közelmúltbeli ukrán előrenyomulással szemben Herszon Terület északkeleti részén. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők nagyrészt az átcsoportosításra összpontosítottak az északi Herszoni Területen, és nem hajtottak végre támadásokat október 6-án. Az orosz védelmi minisztérium visszhangozta egyes katonai bloggerek állításait, miszerint az ukrán csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre az új orosz védelmi vonalak áttörésére Észak-Herszonban, különösen Pjatyhatkiból (a Dnyipropetrovszki Terület határától mintegy 35 km-re délre).

Orosz források szerint az ukrán csapatok október 6-án korlátozott támadásokat hajtottak végre Herszon városától északnyugatra. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők Herszon várostól északnyugatra és nyugatra, Poszad Pokrovszke és Olekszandrivka közelében végeznek csapatmozgásokat a Herszon város irányába irányuló további támadások előkészítése céljából. A katonai blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok orosz állásokat támadtak meg Novohrihorivka közelében, Herszon várostól mintegy 25 km-re északnyugatra. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy egy megerősített, meg nem határozott létszámú orosz taktikai egység megpróbált támadást intézni Ljubomirivka (Herszon várostól 27 km-re északnyugatra) irányába, valószínűleg azért, hogy a frontvonalat Herszon várostól északabbra tolják, hogy az orosz csapatoknak szélesebb pufferzónát biztosítsanak az ukrán állások és a Dnyeper folyó melletti kritikus koncentrációs területek között október 5-én.

Az ukrán erők emellett október 6-án folytatták a szárazföldi hadműveleteket támogató hadjáratukat. A közösségi médiában közzétett felvételek egy HIMARS csapás következményeit mutatják, amelyet egy, az orosz erők által használt épületre mértek Herszon városában október 5-ről 6-ra virradó éjszaka. Oleski (Herszon várostól 5 km-re délnyugatra) lakói füstről számoltak be a térségben végrehajtott ukrán csapásokat követően. Az ukrán erők állítólag csapásokat mértek az Antonivszki hídra is.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok október 6-án folytatták a támadásokat a Donyecki Területen, és valószínűleg fokozatos előnyre tettek szert Bakhmut környékén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők átvették a teljes ellenőrzést Zajceve felett (8 km-re délkeletre Bakhmuttól), de néhány katonai blogger szerint a Zajceve elfoglalására vonatkozó állítások koraiak, és a Wagner-csoport erői folytatják a kísérleteket Zajceve teljes ellenőrzésének átvételére. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai átvették Veszela Dolina (5 km-re délkeletre Bakhmuttól) ellenőrzését, és északnyugat felé haladnak Ivanhrad felé. Az ukrán vezérkar megállapította, hogy az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmuttól északkeletre Jakovlivka, Szoledar és Bakhmutszke közelében, valamint Bakhmuttól délre Odradivka, Majorszk és Zajceve környékén. Ukrán és orosz források szerint az orosz erők Donyeck város-Avdiivka térségének nyugati peremén harcoltak, és szárazföldi támadásokat hajtottak végre Krasznohorivka és Vodiane közelében, valamint Donyeck várostól délnyugatra Pobjeda és Novomikhailivka közelében. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű ágyúzást Bakhmut és Donyeck város-Avdiivka térségében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz erők október 6-án folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv Területeken. Ukrán források szerint az orosz erők csapást mértek Zaporizzsja városára, Nikopolra és Krivij Rihre. Ukrán források arról is beszámoltak, hogy az ukrán erők orosz Shahed–136 típusú drónokat és más, nem részletezett eszközöket lőttek le Mikolajiv és Odessza területeken. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere arról számolt be, hogy az ukrán erők október 6-án orosz lőszerraktárakra mértek csapást Melitopolban.

Az orosz mozgósítás hírei:

Úgy tűnik, hogy a helyi orosz tisztviselők kétségbeesetten keresik a módját, hogyan finanszírozzák mozgósított egységeiket, mivel a Kreml egyre inkább elvárja, hogy a helyi közigazgatás saját költségvetésükből fizesse a háborús erőfeszítéseket, amint arról az ISW korábban beszámolt. Egy orosz ellenzéki orgánum október 5-én jelentette, hogy a Mari El Köztársaság Ipari és Kereskedelmi Minisztériuma arra kényszerítette a vállalkozókat, hogy bevételeik 1%-át „adományozzák” a köztársaságban mozgósított személyzet finanszírozására. A minisztérium állítólag azzal fenyegetőzött, hogy mozgósítja azon vállalkozások alkalmazottait, amelyek ennek nem tesznek eleget. Az egyik üzletember azt mondta a kiadványnak, hogy a háborúval szembeni személyes ellenérzése ellenére kénytelen volt pénzt utalni, hogy megvédje az alkalmazottait, és hogy a pénzeszközök deklarált célja „önkéntes adományok a részleges mozgósításra behívott katonai személyzet humanitárius segélyezésére”. Egy háborúellenes orosz csatorna arról számolt be, hogy a Krasznodari Terület közalkalmazottait és tanárait arra kényszerítették, hogy „önként” vonjanak le egy napot az októberi fizetésükből, hogy átutalják egy alapba a mozgósított személyzet támogatására. A csatorna megjegyezte, hogy a krasznodari hatóságok korábban arra kényszerítették a közalkalmazottakat, hogy fizetésük egy részét 2014-ben egy autópálya javítására adományozzák az oroszok által megszállt Krímben. Október 5-én Alekszandr Burkov omszki kormányzó arról számolt be, hogy Omszk több mint 13 milliárd rubeles költségvetési hiánnyal küzd, és nem tudja kifizetni a mozgósított omszki polgároknak járó többletjuttatásokat – például a gyermekgondozási támogatást –, amelyeket Oroszország más, gazdagabb régiói képesek biztosítani. Burkov egy videóra reagált, amelyet omszki katonák terjesztettek, akik azt állították, hogy zsoldjukat nem fizették ki.

Nem világos, hogy az Omszki Terület biztosít-e pénzt a mozgósított állampolgárainak, illetve hogy mely kormányzati szervek felelősek a mozgósított férfiak kifizetéséért – az orosz védelmi minisztérium, a szövetségi kormány vagy a helyi közigazgatás. Andrej Vorobjov, a moszkvai terület kormányzója azonban október 6-án azt mondta a moszkvai mozgósított férfiaknak, hogy a moszkvai közigazgatás megvásárolta számukra a szükséges felszerelést; megjegyzései általános elismerést kaptak a blogger közösségtől. A Védelmi Minisztérium bizonyíthatóan még az alapvető katonai felszerelést sem biztosítja a mozgósítottaknak. Úgy tűnik, hogy a gazdagabb területekre bízza a hiány pótlását, míg a szegényebb területek mozgósított állománya teljesen nélkülözheti a nem beszerezhető felszerelést.

Az Ukrán Ellenállási Központ október 6-án jelentette, hogy az orosz erők megkezdték az ukrán állampolgárok kényszermobilizálását az oroszok által megszállt Kremmina és Sztarobilszk, Luhanszk területeken. A Központ arról számolt be, hogy az orosz erők minden korú és egészségi állapotú ukrán állampolgárt a frontra küldenek megfelelő kiképzés és lőszer nélkül, mert az orosz haderő „hasznot húz az ukrán halálesetekből, függetlenül attól, hogy melyik oldalon harcolunk, ugyanis ez megtöri a régiók közötti mentális köteléket”.

Egy orosz kiberbiztonsági vállalat szerint ismeretlen hackerek hamis mozgósítási értesítéseket használtak fel, állítólag katonai komisszáriumoktól, hogy rosszindulatú szoftvereket telepítsenek orosz számítógépekre. A KasperskyLabs október 6-án arról számolt be, hogy egyes férfiak hamis behívókat kaptak a katonai nyilvántartó hivataloktól, amelyekben a címzetteket sürgős megjelenésre szólították fel egy meghatározott helyen és időben, és egy PDF letöltésével állítólag további információkhoz jutottak. A PDF-ek vállalati kémkedési adatlopáshoz használt rosszindulatú szoftvereket tartalmaztak, amelyeket a KasperskyLabs a kelet-európai orientációjú XDSpy hackercsoportnak tulajdonított. Az orosz katonai megbízottaknak a törvény szerint személyesen kell bemutatniuk a mozgósítási értesítéseket, nem pedig e-mailben.


Az orosz illetékesek továbbra is rosszul szervezik az önkéntes zászlóaljak rendhagyó felállítását. Igor Girkin ultranacionalista katonai blogger október 6-án bejelentette, hogy a „Novorosszija” Társadalmi Osztálya nem fogja tovább felügyelni a „Nyevszkij” önkéntes zászlóalj különítmény létrehozását és irányítását. Girkin még szeptember 27-én nyilatkozott a „Nyevszkij” különítmény előrehaladásáról és az október eleji megalakulási határidőről.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az újonnan mozgósított orosz állampolgárok továbbra is érkeztek a megszállt Ukrajna minden részébe, hogy „a harci feladatok végrehajtására szolgáló területekhez közeli gyakorlótereken” képezzék magukat. A jelentések szerint a mozgósított állampolgárok október 3-án és 4-én érkeztek Luhanszk és Donyeck területére kiképzés céljából.[ Az orosz közvetítők videókat is mutattak arról, hogy valamilyen meghatározatlan személyi állomány kiképzést tart Herszon területen, valamint újonnan mozgósított személyi állomány kiképzésen vesz részt Donyeck és Zaporizzsja területeken. A DNK Népi Milíciája október 6-án arról számolt be, hogy az újonnan mozgósított férfiak intenzív helyszíni kiképzésen vesznek részt, amely figyelembe veszi Oroszország közelmúltbeli ukrajnai harci tapasztalatait. Az orosz védelmi minisztérium október 2-án az Interfaxnak azt mondta, hogy „a kiképzés befejezése után ezek az egységek megkezdik a felszabadított területek ellenőrzésére és védelmére vonatkozó feladatok végrehajtását, valamint tartalékos és megerősítő egységek részeként is működni fognak.”


Az orosz közvélemény képviselői továbbra is országszerte katonai létesítmények elleni támadásokkal és fenyegetésekkel fejezték ki elégedetlenségüket Oroszország „részleges mozgósításával” kapcsolatban. Egy ismeretlen személy október 5-én bombariadóval fenyegette meg a Katonai Bizottság adminisztratív épületét a Burját Köztársaságban, Ulan-Udéban. Az orosz hatóságok nem találtak robbanószerkezetre utaló nyomokat. Egy ismeretlen személy Moszkvában négy Molotov-koktélt dobott egy lakatlan laktanyára október 5-én. A rendőrség október 5-én letartóztatott egy 11. osztályos lányt is, miután két Molotov-koktélt dobott a katonai nyilvántartási és sorozási irodára a Tatár Köztársaságban, Kazanyban.

Az orosz hadsereg azon politikája, hogy az újoncokat egyéni szintű utánpótlásként a már meglévő egységekbe irányítja, továbbra is a csapatszintig összefüggéstelen alakulatokat hoz létre. A Washington Post újságírója arról számolt be, hogy az ukrán erők elfogtak egy orosz harckocsizó egységet Mikolajiv közelében, amelynek három katonája három különböző helyről származott: egy gépjármű-vezető, aki az orosz hadseregben ejtőernyős tapasztalattal rendelkező, mozgósított fogoly volt, egy parancsnok a Wagner magánkatonai századból, és egy lövész, aki egy Luhanszkból mozgósított ukrán volt.

A megszállt területek hírei:

Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői október 6-án is folytatták az oroszok által megszállt területeken a lakosok mozgásának korlátozását. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz és a megszálló adminisztráció tisztviselői kijárási tilalmat vezettek be és fokozott szűrési intézkedéseket vezettek be a Luhanszki terület Rubizsnye és Sztarobilszk városában, azzal a kimondott céllal, hogy ukrán szabotőröket és partizánokat keressenek. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Katonai Adminisztráció szóvivője azt állította, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) továbbra is megakadályozza a Donyecki és Luhanszki Területek lakóinak belépését az Orosz Föderáció területére, annak ellenére, hogy Oroszország nemrég megváltoztatta politikáját, és hivatalosan elismerte ezeket a területeket Oroszország részeként. Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov arról számolt be, hogy az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői nem engedik át az ukrán civileket a Vasziljevka ellenőrző ponton az ukránok által birtokolt Zaporizzsjai Területre, és hogy az ellenőrző pontnál már több mint 5000 ember áll sorban. Az oroszok és a megszállási adminisztráció tisztviselői valószínűleg tovább fogják növelni a civilek mozgásának korlátozását az ukrán ellentámadások előrehaladtával.


Az oroszok és a megszállási adminisztráció tisztviselői október 6-án kezdték meg a feltételek megteremtését ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin elnök Egységes Oroszország pártja uralja a politikát az illegálisan elcsatolt, oroszok által megszállt területeken. Dmitrij Medvegyev, az Egységes Oroszország párt elnöke kijelentette, hogy a párt kiterjeszti programját az illegálisan elcsatolt területekre, és ott is regionális pártalapszervezeteket hoz létre. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusilin október 6-án bejelentette, hogy őt jelölték az Egységes Oroszország regionális párttitkári posztjára a DNK számára. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy orosz tisztviselők az oroszok által megszállt területeken elbocsátással és mozgósítással való fenyegetéssel kényszerítik a közszféra alkalmazottait, hogy csatlakozzanak az Egységes Oroszország párthoz.

Eddig tartottak a konkrét hírek, de maradjanak még a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!