Szele Tamás: Jézuska és géppuska

Van az úgy, hogy az ember téved. Én például ma azt hittem, hogy az egész orosz sajtó ellenzéktől kormánypártig Vlagyimir Putyin hetvenedik születésnapjával lesz, tele, elvégre mikor Sztálin volt hetven, egy évig tartott a buli, úgy megünnepelték. Hát nem, Putyin csendesen és zárt körben ünnepel, pedig úgy kívántam volna neki pár dolgot…

Az igaz, a harctéri helyzet nem is ad okot vigalomra. De nem csak az ünneplést, hanem a nem-ünneplést is túlzásba lehet vinni: az egy dolog, hogy a jelen állapotokban a nyilvános elnöki születésnap elmaradt, de úgy néz ki, el fognak maradni a téli ünnepek is! Egyelőre csak két nagyvárosban, de lehet, az egész nagy Oroszországban mindenhol. Mint a Mediazona írja:

Szentpétervár és Nyizsnyij Novgorod vezetői a Telegram-csatornájukon bejelentették: az újévi ünnepek elmaradnak, hogy pénzt takarítsanak meg, és azt a mozgósítottak támogatására fordítsák.

Alekszandr Beglov pétervári kormányzó azt írta, hogy a város nem tartja meg a hagyományos szilveszteri koncerteket a Palota téren és a Nyevszkij proszpektuson, illetve a Tavricskij-palotában a jótékonysági fogadást. A Szmolnij is úgy döntött, hogy nem indít tűzijátékot. A megtakarított pénzt az ukrajnai háború résztvevőinek felszerelésére tervezik fordítani.

Nyizsnyij Novgorod polgármestere, Jurij Szalabajev közölte, hogy a városban szilveszterkor nem lesznek tömegrendezvények, koncertek és tűzijáték. A hatóságok által kiutalni tervezett pénzt „a mozgósítottak családjainak juttatásaira” fordítják.

Hasonló kezdeményezéseknek adtak hangot október 5-én Kaluga és Tobolszk vezetői is. Azt is javasolták, hogy a megtakarított pénzt a mozgósítottak felszerelésére és családjaik támogatására kellene fordítani.

Szeptemberben a hatóságok Tulában, Vlagyivosztokban, Kurcsatovban, Mihurinszkban, Gubkinban, Szovjetszkben, Rosztovban, Voronyezsben és Kalinyingrádban az ukrajnai háború miatt megtagadták a helyi ünnepek megtartását.”




Mivel pedig az oroszok újévkor tartják a karácsonyi ajándékozásukat, az ortodox karácsony inkább vallási ünnep, már meg is van a jelszó télire:

Nem lesz idén Jézuska, jobban kell a géppuska!”

Szegény oroszok, elvitte a háború az ünnepeiket is. Különös hír érkezett viszont Kalugából, ami délelőtt kissé megzavarta a világháló közönségét és akadtak, akik már atomháborúról beszéltek. Arról szó sincs, de az tény, hogy dróntámadás érte a kalugai Sajkovka légibázist, ami jó kétszáz kilométerre fekszik az ukrán határtól és bizony állomásoznak ott nukleáris töltet hordozására alkalmas gépek is. Mint a régió kormányzója, Vlagyiszlav Szapsa bejelentette:

Ma robbanás történt a kalugai régióban található Sajkovka katonai repülőtéren. Egy feltehetően a határ felől érkező drón zuhant le. Nem voltak áldozatok. A repülőtér infrastruktúrája és berendezései nem sérültek meg. A működést nem fenyegeti veszély. A helyszínen egy nyomozócsoport dolgozik az eset okainak és körülményeinek megállapításán.”




Márpedig bizony ott állomásozik az 52. gárdista nehézbombázó repülőezred (több tucat Tu–22M3) gépével, onnan támadják Ukrajnát – például a kremencsuki bevásárlóközpontot elpusztító H–22-es rakétát is egy innen felszálló gép indította. Igen, akár taktikai nukleáris fegyvereket is képesek hordozni, szóval ez a drón egy nagyon direkt figyelmeztetésnek tűnik, de – nem többnek.

Mai harmadik, egyben utolsó hírem azokról az orosz újoncokról szól, akik kapnak behívót, de már a háborúba nem érnek el, mert vagy öngyilkosok lesznek, vagy az első napokban elhunynak. Egyre több az ilyen eset, és egyre nagyobb miattuk a felháborodás – álljon itt egy lista az eddigi elhunytakról területi beosztás szerint, a Meduza nyomán.

Vlagyivosztok

A 39 éves Szergej Fedosenko szeptember 27-én halt meg szívmegállásban egy vlagyivosztoki rendőrőrsön. Az őrsre a katonai sorozási irodából vitték, ahová azért érkezett, hogy „kifejezze elégedetlenségét”. Fedoseenko erősen ittas volt, állította a sajtó.

Kabardino-Balkária

A News Tracker honlap forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy szeptember 27-én meghalt Borisz Savarjev, a kabard-balkáriai Zvezdnyij falu lakosa. A halál előzetes oka tromboembólia volt (egy ér eltömődése egy levált vérrög által). A mozgósítás előestéjén orvosilag alkalmasnak találták a katonai szolgálatra.

Veliky Novgorod

Szeptember 27-én vált ismertté a 44 éves Jegor Nazarov öngyilkossága, aki Velikij Novgorodban lakik. Barátai szerint Nazarov katonai behívót kapott, ami miatt talán öngyilkosságot kísérelt meg elkövetni.

Tyumenyi régió

Egy mozgósított férfi holttestét találták meg szeptember 28-án egy Tyumeny melletti kiképzőtáborban. Erről elsőként a NEFT hírügynökség számolt be a bűnüldöző szervek egyik forrására hivatkozva. Azt írták, hogy az újonc öngyilkosságot követett el, de később eltávolították a részleteket – kivéve, hogy Ernest Valejev, az Állami Duma képviselője azt tervezte, hogy elmegy a gyülekezési pontra, hogy ellenőrizze az esetet. A rendvédelmi szervek egyik forrása megerősítette a 72.ru-nak, hogy a mozgósított férfi haláláról szóló jelentés valóban megérkezett.

Krasznodar

Szeptember 30-án öngyilkos lett Ivan Petunyin rapper Krasznodarban. Halála előtt közzétett egy videoüzenetet, amelyben azt mondta, hogy a mozgósításról szóló hírek miatt döntött az öngyilkosság mellett, noha aligha volt alkalmas a katonai szolgálatra, és nem kapott behívót. „Nem tudom és nem is akarom a lelkemre venni a gyilkosság bűnét. Nem vagyok hajlandó ölni semmilyen eszméért” – mondta.

Omszk

Egy krasznojarszki mozgósított férfi október 2-án halt meg egy omszki katonai egységben. Halálának okát még nem állapították meg. Barátja elmondta, hogy az egységben megfenyegették őket, mert konfliktusba kerültek más katonákkal. Felesége azt mondta, hogy férje hazafi volt, és „önként ment a háborúba”.

Novoszibirszk

Október 2-án a Novoszibirszki Felsőbb Katonai Parancsnoki Iskolában meghalt Alekszandr Koltun, 35 éves bratszki lakos. „Szeptember 28-án teljesen józanul jelentkezett mozgósításra. Október 2-án Novoszibirszkben pedig úgy halt meg, mintha szívrohamot kapott volna” – mondta az édesanyja, megjegyezve, hogy fia „soha nem panaszkodott a szívére, és nem szerepelt az orvosi nyilvántartásban”. Hozzátette, hogy „néhány telefonhívásban” megpróbálták meggyőzni arról, hogy Koltun a rossz minőségű alkohol miatt halt meg. Nina Shalabajeva, a novoszibirszki régió emberi jogi ombudsmanja szerint a férfi álmában halt meg. A halál oka egyelőre ismeretlen.

Egy másik mozgósított férfi később ugyanabban az iskolában halt meg. A Szibkrai újság szerint erőszakos cselekmények következtében halt meg. Holttestét október 7-én este találták meg. A halottról szóló információt Nina Shalabajeva megerősítette: „Igen, még egy ember meghalt. A hatóságok vizsgálják a körülményeket.”

Leningrádi terület

Kamenka településen egy 28 éves szentpétervári lakos, akit a „részleges mozgósítás” keretében soroztak be, kiképzési gyakorlatok során automata puskával lelőtte magát.

Két másik mozgósított férfi később ugyanabban a faluban halt meg. A Szirena című lap szerint a halál oka szívroham volt.

Szverdlovszki terület

A védelmi minisztérium szverdlovszki területen lévő kiképzőközpontjában október elején három mozgósított férfi halt meg. „Egy mozgósított férfi szívrohamban halt meg, egy másik pedig öngyilkos lett. A harmadikat leírták és hazaküldték, ahol azonnal meghalt májzsugorban” – mondta Makszim Ivanov, a Szverdlovszki Terület állami duma-képviselője. A rokonai nem hisznek a májzsugor elméletében. Feltételezik, hogy megverték.

Penza

Egy 41 éves helyi férfi, akit mozgósításra hívtak be, október 5-én meghalt egy kiképzési gyakorlat során a penzai katonai gyakorlótéren. A PenzaInform című helyi újság szerint a halál oka szívroham volt.

Bajkál-menti Terület

Szeptember végén egy mozgósított férfi meghalt a délkeleti, a Transzbajkál régió egyik katonai egységében – jelentette a Szirén című lap. Az újság szerint egy sorkatona és egy mozgósított férfi is meghalt egy katonai egységben, a Bajkál-menti Területen található Pescsanka településen.

Úgy látszik, ebbe a háborúba már el se kell jutni, hogy belehaljon az ember.

Ennyi hír jutott mára, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!