Szele Tamás: Szilovikok Ukrajnában

Harcok Ukrajnában, harc a Kreml falai között – mindenhol háború, az Oroszországi Föderáció sokkal több problémával küzd, mint bárki hitte volna. És már a háború tétje sem Ukrajna egy részének vagy egészének az annektálása, kezd arról szólni inkább: ki lesz a következő cár?

A legfrissebb jelentések szerint Szergej Szurovikin orosz hadseregtábornokot nevezték ki az Egyesült Erők Csoportjának parancsnokává az úgynevezett „különleges katonai művelet” területén. Szurovikin elég sötét alak, többször állt bíróság előtt köztörvényes ügyek miatt, a katonai karrierje is úgy indult, hogy az 1991. augusztusi puccs idején civileket ölt az egység, amit irányított, 2017-től a légierő parancsnoka lett (fegyvernemi tapasztalatok nélkül), kétszer is Szíriába vezényelték, ahol sok olyasmit tett ez az orosz fegyvernem (például kórházakat bombázott), amiért csak Moszkvában jár kitüntetés, bárhol máshol börtönt adnak érte, de a kinevezése intő jel: megkezdődött az az átszervezés a Védelmi Minisztériumban, amitől oly sokan tartottak, és ami Kadirov meg Prigozsin (egyik) célja volt. Ezek szerint győzelemre állnak a szilovikok, ami Oroszország, sőt, rossz esetben a világ végét is jelentheti.

De tekintsük inkább a harctéri híreket (a kercsi híddal külön fogok foglalkozni), melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz információs térben egyre nagyobb teret hódítanak a Kreml falain belüli törésekről szóló nyugati és orosz hírek, amelyek aláássák Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerének stabilitásának látszatát. A The Washington Post arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint Putyin belső körének egyik tagja közvetlenül bírálta Putyin „kiterjedt katonai hiányosságait” az ukrajnai háború során, és más nyugati és a Kremlhez közel álló tisztségviselők is egyre több kritikát fogalmaztak meg Putyinnak a háború és a mozgósítás rossz kezelésével kapcsolatban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a The Washington Postnak adott nyilatkozatában elismerte, hogy a Kremlben viták voltak a mozgósítással kapcsolatban, de tagadott minden olyan állítást, amely szerint a kormány egy tagja szembeszállt volna Putyinnal. Az ISW nem tudja ellenőrizni, hogy ezek közül a jelentések közül bármelyik valós-e, és nem tudja felmérni annak valószínűségét, hogy ezek a viták vagy törések megváltoztatják-e Putyin véleményét a háború folytatásáról, arról nem is beszélve, hogy destabilizálják-e a rendszerét. A Putyin belső körén belüli törésekről szóló hírek azonban eljutottak a hiperhazafias és nacionalista katonai bloggerek tömegéhez, aláásva ezzel az erő és az irányítás benyomását, amelyet Putyin egész uralkodása alatt igyekezett sugallni.

Néhány orosz katonai blogger azon kezdett spekulálni, hogy a Kremlben két frakció van, miután Ramzan Kadirov csecsen vezető és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég finanszírozója kemény kritikát fogalmazott meg az orosz felsőbb katonai vezetéssel szemben. Egy katonai blogger azt mondta közel egymillió olvasójának, hogy Kadirov és Prigozsin annak a frakciónak a tagjai, amelyik a háború folytatására és ideológiai céljai elérésére törekszik, bármi áron. A blogger megjegyezte, hogy a velük szemben álló frakció olyan kormánytisztviselőkből áll, akik tárgyalni akarnak a Nyugattal, hogy megmentsék nyugati vagyonukat és rezidenciáikat, de túlságosan félnek közvetlenül szembeszállni Putyinnal. A blogger reményét fejezte ki, hogy a háborút támogató frakció legyőzi azt a csoportot, amely nem látja be, hogy Oroszország nem engedheti meg magának a háború befejezését.

A Putyin belső körén belüli alapvető nézeteltérések és a döntéseivel szembeni – akár csendes – kihívások bemutatása az orosz nacionalista térben azzal a kockázattal jár, hogy Putyint gyengének és a kormánya felett nem teljesen uralkodónak állítják be. Ennek a bemutatásnak az igazsága vagy hamissága kevésbé fontos, mint az, hogy az a közönséghez kerüljön, amelyre Putyin leginkább támaszkodik a háború további támogatásában. Putyin maga is kívülről fakaszthatta saját aggodalmait hatalmának és megbízható vezető tisztviselőinek egységességének e törése miatt egy tanárral folytatott furcsa eszmecserében október 5-én: Putyin megkérdezte a tanárt, hogyan tanította diákjait az 1770-es évek közepén Nagy Katalin ellen támadó Pugacsov-lázadás okairól. A tanár, aki Izsevszkből származott, azon városok egyikéből, amelyeket Pugacsov a lázadás során elfoglalt, olyan válaszokat adott, amelyek nem elégítették ki Putyint, többek között azt a megjegyzést, hogy a lázadásra azért került sor, mert megjelent „egy olyan vezető, aki képes volt tőkét kovácsolni az elégedetlenség hullámából”, és hogy a történelmi epizódnak az a tanulsága, hogy „tiszteletben kell tartani a társadalom más tagjainak véleményét”. Putyin felajánlotta a saját válaszát: „A vezető (Pugacsov) azt állította magáról, hogy cár. És ez hogyan alakult ki? Miért volt ez lehetséges?… A központi hatalom meggyengülésének tényezője miatt.” A szóváltás bizarr és lenyűgöző volt, hiszen semmi oka nincs annak, hogy Pugacsov lázadása Putyinnak ekkoriban eszébe jusson, és semmi oka, hogy aggódjon amiatt, hogy valaki más „cárnak vallja magát.” – kivéve persze, ha Putyin maga érzékeli a központi hatalom, azaz saját maga meggyengülését.

Kadirov és Prigozsin valószínűleg megpróbál majd kisebb terepelőnyöket elérni a Donyecki Területen, hogy fenntartsák a nacionalista és proxy információs terekben való kiemelkedésüket és hírnevüket. Az orosz erők október 6. és 7. között fokozatos előrenyomulást hajtottak végre Bakhmut és Avdiivka környékén, valószínűleg Wagner és Kadirov térségbeli elemeinek támogatásával. Egyes katonai bloggerek és ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Prigozsin 1000 katonáját kötelezte arra, hogy a limani frontvonal összeomlását követően megerősítse a liszicsanszki állásokat az orosz frontvonalak biztosítására. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin még a DNK hőse címet is odaítélte Kadirovnak. A Kadirovról és Prigozsinról szóló állítások, miszerint Kadirov és Prigozsin előnyre tesznek szert, és a helyzet megmentésére készülnek, egybeesnek a Kreml azon törekvéseivel, hogy javítsák a Központi Katonai Körzet parancsnokának, Alekszandr Lapin vezérezredesnek a hírnevét, akit korábban mindketten támadtak. Bloggerek még arról is beszámoltak, hogy találkoztak Lapinnal, aki most állítólag a Szvatove-Kreminna frontvonal parancsnoka a Luhanszki Területen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök talán addig várt a bejelentéssel, hogy leváltotta Alekszandr Csajkót, a Keleti Katonai Körzet (EMD) parancsnokát, amíg Putyin bűnbakként használhatta Csajkót az orosz katonai kudarcokért Harkivban és Limanban. Az orosz média október 7-én jelentette, hogy Putyin Csajkót Rusztam Muradov altábornagyra cserélte le. Csajko a második katonai körzetparancsnok, akit leváltottak a harkivi orosz vonalak összeomlása óta – Putyin október 3-án váltotta le a nyugati katonai körzet parancsnokát, amint arról az ISW korábban beszámolt. Furcsa módon az orosz katonai bloggerek először szeptember 4-én jelentették, hogy Muradov váltotta le Csajkót, de a Kreml hivatalosan még nem erősítette meg a kinevezést. Állami és független médiumok idézték Dagesztán kormányzóját, aki gratulált Muradovnak a kinevezéséhez, és a jogalanyok egységes állami nyilvántartásában szereplő bejegyzésre hivatkoztak a leváltás megerősítéseként. Muradov korábban, júliustól az orosz erők keleti csoportosítását irányította Ukrajnában, amely valószínűleg az EMD elemeiből állt.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz információs térben egyre nagyobb teret nyernek a Kremlen belüli törésekről szóló nyugati és orosz hírek, amelyek aláássák Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerének stabilitásának látszatát.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök talán addig várt a bejelentéssel, hogy leváltotta Alekszandr Csajkót, a Keleti Katonai Körzet (EMD) parancsnokát, amíg szükség volt arra, hogy Csajkót bűnbakként használja fel az orosz katonai kudarcokért a Harkivi területen és a Donyecki területen lévő Limanban.
      • Az ukrán erők valószínűleg folytatták az ellentámadó hadműveleteket a Kreminna-Szvatove út mentén a Luhanszki Terület nyugati részén.
      • Az orosz csapatok folytatták védelmi állások kiépítését Herszon megye északi részén, és ukrán és orosz források Herszon városától északra és északnyugatra folyamatban lévő harcokról számoltak be.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadásokat Donyeck területén.
      • Az orosz információs térben a mozgósított személyzet rossz körülményeiről szóló eseti jelentések továbbra is táplálják a Kreml és az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) inkompetenciájának pontos narratíváját.
      • Az orosz tisztviselők október 7-én alapvető engedményeket ajánlottak fel a mozgósított férfiak és családjaik számára, de továbbra is a helyi önkormányzatokra és más, nem szövetségi intézményekre támaszkodnak az újonnan mozgósított férfiak támogatásában, beleértve az élelmezést és a kiképzést.
      • Az orosz megszálló hatóságok a Donyecki Területen továbbra is erőszakkal mozgósítják az ukrán civileket, cáfolva az orosz állításokat, miszerint az újonnan elcsatolt területek lakosait nem fogják mozgósítani.
      • Az újonnan felszabadított Harkivi területen ukrán tisztviselők továbbra is orosz kínzókamrákat és más emberi jogi visszaéléseket fedeznek fel.
      • Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg elmulasztották a szükséges polgári infrastruktúra helyreállítását Ukrajna megszállt és illegálisan elcsatolt részein a tél beállta előtt, amikor a hőmérséklet lehűl.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oskil folyó-Kreminna-vonal):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 7-én folytatták az ellentámadást a Harkivi Területről Szvatove irányába. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán előrenyomulást a Kupjanszktól keletre és délkeletre fekvő településeken. Az orosz erők továbbra is lőtték Kupjanszkot és a közelében lévő településeket.

Az ukrán hadsereg valószínűleg október 7-én folytatta az ellentámadást a Kreminna-Szvatove út mentén a Luhanszki Terület nyugati részén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán kísérletet a Zserebec folyón való átkelésre egy meg nem nevezett területen, Liman irányában. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy a Luhanszki Terület meg nem nevezett településein súlyos harcok folynak, és megjegyezte, hogy az orosz egységek felismerték a szvatovei védelmi állásaik sebezhetőségét. Hajdaj hozzátette, hogy az orosz erők infrastruktúrát aknáznak alá Szvatovében és orvosi felszerelést lopnak a településről, miközben a lakosokat evakuálásra szólítják fel. Hajdaj azt is jelezte, hogy orosz tisztek elhagyták a mozgósított katonákat Kreminnában. Orosz bloggerek arról számoltak be, hogy a Központi Katonai Körzet parancsnoka, Alekszandr Lapin vezérezredes felügyeli a Kreminna-Szvatove szakaszon kialakult helyzetet, különösen a védelmi állások orosz előkészítését a térségben. Orosz források azt állították, hogy a BARS–16 és a BARS–13 orosz önkéntes egységek és a 3. motorizált lövészhadosztály elemei sáncoltatják állásaikat, és feltöltöttek felvételeket egy katonai konvojról, amely állítólag Szvatove irányába halad. Orosz és ukrán források azt állították, hogy 1000 Wagner-katona átcsoportosításra került Liszicsanszkba, hogy megakadályozzák az ukrán áttörést a térségben Liman elestét követően.

Az orosz csapatok október 7-én folytatták sikertelen támadásaikat Harkiv városától északra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Krasznénál, mintegy 30 km-re északkeletre Harkiv városától.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz egységek október 7-én folytatták a védelmi állások kiépítését a Herszoni Terület északi részén. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az orosz erők továbbra is lövik a településeket az északi Herszoni Területen, hogy megakadályozzák az ukrán előrenyomulást déli irányban, és S–300-as légvédelmi rakétákkal lőtték a felszabadított települések földi célpontjait. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület katonai közigazgatási tanácsadója jelentette, hogy az orosz erők sürgősen átcsoportosították csapataikat Nova Kakhovkából Beriszlavba, és hangsúlyozta, hogy az orosz erőknek továbbra is megvan a képességük arra, hogy átkeljenek a Dnyeper folyón. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán alakulatok sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni a Pjatohatki, Szadok, Iszcsenka és Bezimenne körüli orosz állásokba. Orosz bloggerek azt is állították, hogy az orosz erők védelmi vonalakat alakítanak ki a Szuhij Sztavok-Borozenske-Szuhanove-Milove vonal mentén, amely az Inhulec folyótól a Dnyeper folyóig tart. Néhány orosz blogger azonban azt állította, hogy az ukrán erők továbbra is Szuhij Sztavoknál tevékenykednek.


Ukrán és orosz források október 7-én Herszon városától északra és északnyugatra folyamatban lévő harcokról számoltak be. Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapatok háromszor sikertelenül támadtak a Zeleni Haj-Ternovi Podi (kb. 30 km-re északnyugatra Herszon várostól) irányában. Az orosz védelmi minisztérium és a bloggerek viszont azt állították, hogy az ukrán erők orosz állásokat támadtak Ternovi Podiban. Orosz források azt is állították, hogy az orosz egységek folyamatosan lövik az ukrán erőket Pravdine és Szoldatszke térségében, valamint az E58 (M14) autópálya mentén. Az oroszok megerősítik a Herszon várostól északnyugatra lévő állásaikat is, mivel a Donyecki Népköztársaság (DNK) 127. ezredével árkokat ásattak Kiszelivkában. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők megtámadták Makszimivkát, körülbelül 33 km-re északra Herszon várostól. Vitalij Kim, a Mikolajivi Terület közigazgatási vezetője azt is kijelentette, hogy az orosz parancsnokság elhagyhatta Sznihurivkát (körülbelül 60 km-re keletre Mikolajiv városától), de megjegyezte, hogy jelenleg nem tudja megerősíteni ezt az információt.

Az ukrán hadsereg folytatta hadjáratát a Herszoni Területen, hogy támogassa déli ellentámadását. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok csapást mértek az orosz erők koncentrációjának területére Borozsenszkében (kb. 45 km-re északkeletre Nova Kakhovkától), 10 katona meghalt és 20 megsebesült. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az ukrán egységek három orosz lőszerraktárra mértek csapást az északi Herszon és a délkeleti Mikolajiv területen, és lelőttek egy orosz Ka–52-es helikoptert. A közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy az ukrán erők orosz állásokat is támadtak Csornobajevkában (Herszon városától északnyugatra), és gázcsőrobbanást észleltek a déli Herszoni Területen lévő Kalancsakban. A közösségi média felvételein egy, az Inhulec folyón Dariivkában átkelő civil kisbuszra mért támadás utóhatása is látható volt; az oroszok által kinevezett megszálló tisztviselők az ukrán csapatokat okolták a támadásért.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Az orosz hadsereg október 7-én folytatta a támadásokat a Donyecki Terület egészén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutnál, északkeletre Vjimka, Bakhmutszke és Kraszna Hora közelében, valamint délre Andriivka és Majorszk közelében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka körül Kamianka és Veszele közelében északon, Pjervomajszkénál nyugaton és Nevelszkénél délnyugaton. Az ukrán vezérkar emellett jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Donyeck megye nyugati részén, Pobjeda és Novomikhaililvka közelében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) azt állította, hogy orosz és szövetséges erők elfoglalták Otradivkát, Veszela Dolinát és Zajcevét, mindhárom Bakhmutól délre, és a geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az orosz erők október 7-én behatoltak Zajcevébe. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők megpróbálnak előrenyomulni Szoledar és Bakhmutszke felé. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz erők marginális előrenyomulást hajtottak végre Pjervomajszke felé. Orosz források azt állították, hogy az orosz 42. gárdista motorizált lövészhadosztály (MRD), amely a Déli Katonai Körzet 58. Összhaderőnemi Hadseregének alárendeltje, megrohamozta az ukrán állásokat Mariinkában, és hogy a meg nem nevezett orosz erők a nyugati Donyecki Területen, Mariinkától délre fekvő Novomikhailivka és Pobjeda felé nyomulnak.

Támogató erőfeszítések – déli tengely

Az orosz erők október 7-én folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők drónokkal csapást mértek Zaporizzsja városára, Mikolajiv városára és Odessza területének meg nem határozott részére. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők a frontvonaltól 95 km-re északra fekvő Szlavhorodra (Zaporizzsja Terület) is csapást mértek. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők folytatták a Dnyipropetrovszki Terület Nikopol és Marhanec rutinszerű ágyúzását a Dnyipro folyó északi partján.


Egy orosz forrás továbbra is aggodalmának adott hangot, hogy az ukrán erők a közeljövőben ellentámadást készülnek indítani a Zaporizzsjai Terület frontvonalán. A forrás azt állította, hogy ukrán tisztviselők és csapatok dezinformációs műveletet folytatnak az orosz erők félrevezetésére az offenzíva valószínűségével kapcsolatban, hogy az orosz hadsereg a frontvonal más részeiről vonjon el embereket. Az ukrán tisztviselők nem tettek konkrét nyilatkozatokat egy ukrán ellentámadásról a Zaporizzsjai Területen, és biztosan nem folytattak ilyen irányú dezinformációs műveletet, amit az ISW megfigyelhetett. Valószínűbb, hogy az orosz bloggerek saját maguk ellen folytattak dezinformációs műveletet azzal, hogy folyamatosan ismételgetik a közelgő támadásra vonatkozó figyelmeztetéseket.

Orosz és ukrán források egymást illették azzal a váddal, hogy október 7-én a Zaporizzsjai Hőerőművet lőtték, és ideiglenesen megszakították a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) áramellátását. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) megerősítette, hogy a lövések megrongáltak egy távvezetéket, ami arra kényszerítette a ZNPP-t, hogy ideiglenesen a vészhelyzeti dízelgenerátorokra támaszkodjon. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója bejelentette, hogy a NAÜ sikeresen lecserélte megfigyelőit a ZNPP-nél, ami azt jelzi, hogy az orosz megszálló hatóságok a folyamatos feszültségek ellenére továbbra is lehetővé teszik a NAÜ számára az erőműbe való bejutást.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az ISW nem tudja megerősíteni, hogy a mozgósított személyzet rossz körülményeiről szóló folyamatos jelentések mennyire reprezentatívak a legalább 300 000 mozgósított orosz férfi tapasztalataira vonatkozóan. Azonban ezeknek a történeteknek az orosz információs térben való elterjedtsége kárt okoz a Kremlnek azáltal, hogy tovább táplálja a Kreml és a Védelmi Minisztérium inkompetenciájának pontos narratíváját. A rossz körülmények szintén mozgatórugói lehetnek a mozgósított állomány jelentett disszidálásainak, megadásainak és sztrájkjainak. Ukrán hírszerzési tisztviselők újságíróknak elmondták, hogy több mint 2000 orosz lépett kapcsolatba az ukrán „Élni akarok” megadási forródróttal a részleges mozgósítás szeptember 21-i bejelentése óta. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) október 7-én jelentette, hogy elfogtak egy hívást, amelyben egy orosz katona azt mondta a feleségének, hogy az egységében lévő 65 mozgósított férfi közül 60 nyomtalanul eltűnt a második napon a frontvonalon. A Sota független orosz média október 6-án jelentette, hogy 100 mozgósított férfi a Brjanszki Területről, akiket a Belgorodi Területre vezényeltek, megtagadta a limani harcot, mert nem kapták meg az ígért kiképzést vagy szolgálati beosztást. A Belgorodi területen lévő Livenkában mintegy 500 orosz katona október 5-én sztrájkot hirdetett az elviselhetetlen életkörülmények miatt. Ivan Budlov, a Belgorodi Terület kormányzója bejelentette, hogy október 6-án 299 katonát küldött egy másik gyakorlótérre, jobb fegyverekkel, élelemmel és orvosokkal, ami azt mutatja, hogy a mozgósítottak körülményeit övező nyilvános nyomás az orosz kormánytisztviselőket legalább szórványos engedményekre kényszeríti.

Az orosz Védelmi Minisztérium megpróbálta megvédeni magát a mozgósított személyzet kiképzésével kapcsolatos lakossági kritikákkal szemben azzal, hogy október 7-én közzétette egy új „Orosz Mobilizációs Kiképző Központ” bejelentését. Az új központ a kormányrendelet szerint „a mozgósítási kiképzés és mozgósítás területén további szakmai programok oktatási tevékenységét fogja biztosítani”, de a felső határt 69 alkalmazottra szabták meg – ez abszurdan kevés kiképző ahhoz a 300 000 emberhez képest, akiket a Védelmi Minisztérium állítása szerint „részleges mozgósítás” keretében mozgósítanak majd. A bejelentés elsősorban PR-trükk, amely nem fogja megváltoztatni az orosz haderőfejlesztési képességeket az elkövetkező hónapokban. A központ nem a Védelmi Minisztériumnak van alárendelve, hanem az Orosz Föderáció Elnöki Különleges Programok Főigazgatóságának, amely technikailag a mozgósításért felelős. A központ létezése befolyásolhatja, vagy nem befolyásolhatja a Kreml hosszú távú képességét arra, hogy több alkalmas személyi állományt mozgósítson, de rendkívül valószínűtlen, hogy rövid távon javítsa ezeket a képességeket a Védelmi Minisztérium folyamatos bürokratikus inkompetenciája és a kiképző személyzet bizonyított hiánya miatt.


Az orosz hivatalnokok október 7-én alapvető engedményeket ajánlottak fel a mozgósított férfiak és családjaik számára, de továbbra is a helyi önkormányzatokra és más nem szövetségi intézményekre támaszkodnak az újonnan mozgósított férfiak támogatásában, beleértve az élelmezést és a kiképzést. Vlagyimir Putyin orosz elnök október 7-én két olyan törvényt írt alá, amelyek mentesítik a mozgósított személyzetet és a „különleges katonai műveletben” részt vevőket a lakhatás, a kommunális szolgáltatások, a hitelek és a hitelkártya-tartozások késedelmes fizetése miatt felhalmozódó büntetések alól. Az ilyen fizetési szünetek rövid távon kevésbe kerülhetnek az orosz szövetségi kormánynak, de a Kreml valószínűleg azt reméli, hogy az ilyen „engedmények” korlátozni fogják a mozgósítással kapcsolatos kritikákat. A leningrádi és a Nyizsnyij Novgorodi terület kormányzója lemondta a tömeges ünnepek tervezett megtartását, beleértve az újévi ünnepségeket is. Az orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy az ünnepi pénzeket az ukrajnai invázió támogatására fordítják, valamint a mozgósított férfiak és családjaik támogatására. A Belgorodi Veteránok Szövetsége október 7-én bejelentette, hogy a „Patria” nevű, a hazafiságot népszerűsítő közhasznú szervezettel együttműködve arra kérik a Belgorodi Terület kormányát, hogy mindkét szervezet segítsen a Belgorodi Terület mozgósított lakosai számára katonai alapkiképzés megszervezésében. Az „Unió” című orgánum arról számolt be, hogy a veteránok és szakemberek jelenleg tantervet dolgoznak ki, és hogy más veteráncsoportoktól is kapnak támogatást. Az „Unió” azt állította, hogy remélik, a kezdeményezést a Kurszki Területre is kiterjeszthetik.

Egyes orosz állampolgárok október 6-7-én továbbra is kifejezték elégedetlenségüket Oroszország „részleges mozgósításával” kapcsolatban. A közösségi média felhasználói egy videót terjesztettek egy férfiról, aki október 6-án Moszkvában Molotov-koktélokkal felgyújtott két autót, miközben háborúellenes jelszavakat kiabált. Az orosz hatóságok gyorsan őrizetbe vették. Egy ismeretlen személy október 7-én Molotov-koktélt dobott egy katonai sorozási irodára az oroszok által megszállt Krím-félszigeten, Szimferopolban. Az RT pedig arról számolt be, hogy az orosz hatóságok október 7-én őrizetbe vettek két egyetemi hallgatót, mert mobilizáció- és háborúellenes röplapokat osztogattak az oroszországi Rjazanyi Területen.


Az ukrán vezérkar október 7-én jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok folytatják a civilek erőszakos mozgósítását a Donyecki Területen, megcáfolva az orosz állításokat, miszerint az újonnan csatolt területek lakosait nem fogják mozgósítani. A vezérkar szerint Horlivkában a megszálló hatóságok azokat a lakosokat veszik célba, akik nem támogatták Oroszország illegális annexióját, és őrizetbe veszik azokat a férfiakat, akik megpróbálják elkerülni a mozgósítást, hogy erőszakkal mozgósítsák őket a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestébe. Petro Andrjuscsenko mariupoli polgármesteri tanácsadó október 7-én jelentette, hogy orosz tisztviselők mozgósítási idézést adtak ki mariupoli férfiaknak, akik az oroszországi Lipecki Terület egyik kohászati üzemében dolgoznak. A férfiak korábban orosz útlevelet szereztek az Oroszország által megszállt területek lakosai számára felgyorsított állampolgársági eljárás keretében.

A megszállt területek hírei:

Az újonnan felszabadított Harkivi Terület ukrán tisztviselői továbbra is orosz kínzókamrákról és más emberi jogi visszaélésekről számolnak be, ami tovább erősíti az ISW korábbi értékeléseit, miszerint a Bucsában, Izjumban és máshol feltárt atrocitások nem elszigetelt háborús bűncselekmények, hanem inkább az orosz atrocitások mikrokozmosza az egész orosz megszállás alatt álló területen. A Harkivi Területi Állami Rendőrség Nyomozó Osztályának vezetője, Szerhij Bolvinov arról számolt be, hogy az ukrán erők október 6-ig 22 orosz kínzókamrát fedeztek fel Harkivi Területen. Jelentette, hogy az orosz erők a helyi civilekkel szemben gyakori kínzási módszerként használták az áramütést, a súlyos verést, a fojtogatást és a körmök kitépését.

Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg elmulasztották a szükséges polgári infrastruktúra helyreállítását Ukrajna megszállt és illegálisan elcsatolt részein, ahogy közeledik a tél és a hőmérséklet csökken, ami humanitárius katasztrófát kockáztat. Az Ukrán Ellenállás Központ október 7-én jelentette, hogy a megszálló hatóságok a megszállt Zaporizzsjai Terület felét fűtés nélkül hagyták, miután elmulasztották kijavítani a régieket vagy új földgázvezetékeket építeni. A Központ úgy értékelte, hogy az orosz hatóságok talán csak tavasszal kezdik meg a földgázellátás helyreállítását a Zaporizzsjai Terület egyes részein.

Az ukrán tisztviselők továbbra is bátorították a partizántevékenységet az Oroszország által illegálisan bekebelezett és megszállt ukrajnai régiókban. A GUR képviselője, Vadim Szkibickij október 7-én kijelentette, hogy az ukrán partizántevékenység csak fokozódni fog az ország oroszok által megszállt részein, és hangsúlyozta, hogy az ukrán törvények lehetővé teszik a partizántevékenységet. Szkibickij hangsúlyozta, hogy a GUR erős partizánmozgalmat lát a Krím, Herszon és Zaporizzsja megyékben, ahol a partizánok nemcsak a kollaboránsokat likvidálják és hírszerzési információkat osztanak meg, hanem arra is kényszerítik az orosz tisztviselőket, hogy a Roszgvargyija és az FSZB erőit használják a megszállt területek lakosságának ellenőrzésére.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik a hírösszefoglaló második része a kercsi hídon történt robbanásról.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!