Szele Tamás: Két háború Ukrajnában

Oroszország Ukrajnában már két háborút vív: egyet az ukrán hadsereg, egyet a civil lakosság ellen. Az elsőben bizony nem áll a legjobban, de a második megy, mint a parancsolat, hiszen a civilek nem tudnak sem védekezni, sem viszonozni a támadást.

Hogy ez gyáva és aljas dolog? Az, ráadásul nem is lesz célravezető, mert az orosz hadsereg előbb fogy ki a civilek és az energiaszektor ellen bevethető „precíziós” (az idézőjelnek az az oka, hogy ezeknek az eszközöknek a találati pontosságát össze sem lehet hasonlítani a nyugati megfelelőikkel) fegyverekből, mintsem elérhetné célját, vagyis Ukrajna és esetleg az Európai Unió energetikai tönkretételét.

De ez még a jövő zenéje, egyelőre még akad a raktárak mélyén pár Kalibr, pár Iszkander, ha sok nem is, még indítják a hajók ellen kifejlesztett rakétákat az épületek ellen, mi lássuk most inkább a konkrét, harctéri híreket, annál is inkább, mert tegnap elmaradtak, de szerencsére az ISW ma bepótolta a mulasztást.

Az orosz hadsereg október 10-én több mint 20 város, köztük Kijev ellen hajtott végre nagyszabású rakétacsapást. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek több mint 84 cirkálórakétát és 24 dróntámadást indítottak, amelyek közül 13-at iráni gyártmányú Shahed–136-os drónokkal hajtottak végre. 43 cirkálórakétát, 10 Shahed–136-os drónt és 3 meg nem nevezett drónt lőtt le az ukrán légvédelem. Az orosz légierő a Kaszpi-tengeren és Nyizsnyij Novgorod felől bevetett 10 stratégiai bombázóról, Iszkander rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerekről és 6 rakétahordozóról indított rakétákat a Fekete-tengeren, az orosz csapatok pedig a Krímből és Fehéroroszországból indították a Shahed–136 drónokat. Az ukrán média jelentése szerint az orosz rakétacsapások 70 célpontot értek, köztük 29 kritikus infrastrukturális létesítményt, 4 magas épületet, 35 lakóházat és egy iskolát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy az ukrán infrastruktúrára mért rakétacsapásokat a Kercsi-szoros hídjánál elkövetett „terrorcselekmény” megtorlásaként rendelte el, valószínűleg részben azért, hogy elnyerje az ilyen megtorlást követelő, háborúpárti nacionalista orosz tábor kegyeit. Putyin az orosz Biztonsági Tanács ülésén azzal vádolta Ukrajnát, hogy terrorcselekményeket hajtott végre orosz polgári és kritikus infrastruktúra ellen, nevezetesen a Kercsi-szoros hídja, a Kurszki Atomerőmű és a Török Áramlat gázszállító rendszer szakaszai ellen. Ukrán tisztviselők hivatalosan nem vállalták a felelősséget a Kercsi-szoros hídjánál történt robbanásért. Az Ukrán Katonai Főhírszerző Igazgatóság (GUR) arról is beszámolt, hogy Putyin már a Kercsi-szoros hídjánál történt robbanás előtt tervezte ezt a támadást, és ha ez igaz, akkor ez arra utalhat, hogy Putyin a Harkiv-Izjum-Liman kudarcok elterelésére tervezte ezt a támadást.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is részt vett a találkozón, annak ellenére, hogy olyan találgatások láttak napvilágot, miszerint Putyin lemondásra kényszerítené, ami arra utalhat, hogy Putyin ezúttal beérte azzal, hogy csak a háborúpárti közösség egyik követelésére reagál.

Putyin hangsúlyozta, hogy a jövőbeni megtorló akciók során arányos eszkalációt fog folytatni. Kijelentette, hogy ha Ukrajna továbbra is „terrortámadásokat hajt végre [orosz] terület ellen, akkor az orosz válaszlépések keményen fognak jelentkezni, és mértékük az Oroszországi Föderációt fenyegető veszély szintjének fog megfelelni”. Ez az arányosságra vonatkozó nyilatkozat arra utal, hogy Putyin az eszkalációs létrán lépcsőről lépcsőfokról lépcsőfokra és óvatosan kíván tovább haladni ahelyett, hogy drámaibb intézkedésekhez, például a nukleáris fegyverek bevetéséhez folyamodna. Putyin talán azt is üzenni akarja az orosz háborúpárti tábornak, hogy mérsékeljék az Ukrajna elleni, a maihoz hasonló, folyamatos, napi szintű bombázással kapcsolatos várakozásaikat. Az orosz katonai bloggerek a maguk részéről túlnyomórészt üdvözölték a csapásokat, és megerősítették Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesének azon kijelentését, hogy hamarosan további támadások következnek Ukrajna ellen. Az ukrán és a nyugati hírszerzés korábban arról számolt be, hogy Oroszország elhasználta nagy pontosságú rakétáinak jelentős részét, és Putyin valószínűleg jobban tudja, mint Medvegyev vagy a bloggerek, hogy nem tudja sokáig fenntartani az ilyen intenzitású támadásokat.

Az október 10-i orosz támadások Oroszország fogyatkozó precíziós fegyvereinek egy részét polgári célpontok ellen pazarolták el, szemben a katonailag jelentős célpontokkal. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz hadsereg sikeresen teljesítette a küldetést, azaz ukrán katonai parancsnoki központokat, jelzőinfrastruktúrát és energiarendszereket csapott le Ukrajnában. A közösségi média szerint az oroszok ehelyett egy játszóteret, egy parkot, egy német konzulátust és egy üzletközpontot találtak el, más nem katonai célpontok mellett. Az ukrán légvédelem az orosz drónok és cirkálórakéták felét lelőtte. Az ukrán energiahálózat elleni orosz támadások valószínűleg nem fogják megtörni Ukrajna küzdeni akarását, de az, hogy Oroszország a precíziós fegyverek korlátozott készletét ebben a szerepkörben használja, megfoszthatja Putyint a lehetőségektől, hogy megzavarja a folyamatban lévő ukrán ellentámadásokat Herszon és Luhanszk megyében.

Az orosz és fehérorosz erők továbbra sem valószínű, hogy északról támadnák Ukrajnát, annak ellenére, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök október 10-én bejelentette, hogy Fehéroroszország és Oroszország megállapodott az uniós állam regionális erőcsoportosításának (RGV) bevetéséről – az orosz és fehérorosz egységekből álló stratégiai kötelékről, amelynek feladata az uniós állam védelme. Lukasenko kijelentette, hogy ő és Vlagyimir Putyin orosz elnök október 7-én megállapodott az orosz-belorusz RGV nem részletezett „bevetéséről” „az Unió Állam nyugati határainál bekövetkezett eszkalációval összefüggésben”, de nem határozta meg egyértelműen a bevetés paramétereit. Lukasenko kijelentette, hogy több mint ezer orosz személyt fognak Fehéroroszországba telepíteni, és hogy október 8-án megkezdődött egy orosz-belorusz csoport megalakulása. A Fehéroroszországban lévő esetleges RGV-alakulatok orosz összetevője valószínűleg alacsony készültségű mozgósítottakból vagy sorkatonákból fog állni, akik valószínűleg nem jelentenek jelentős hagyományos katonai fenyegetést Ukrajnára nézve.

Az RGV orosz komponense az 1. Gárdista Páncéloshadsereg, a 20. Összhaderőnemi Hadsereg és a légideszant egységek elemeiből áll – olyan alakulatokból, amelyek mind súlyos harci veszteségeket szenvedtek Ukrajnában, és erősen csökkent harcképességgel rendelkeznek. Egy Kyiv Post riporter azt állította, hogy az orosz katonák október 10-én gépesített felszerelés nélkül, marhavagonokba zsúfolva tömegesen vonulnak Fehéroroszországba – ez a jellemzés összhangban van az ISW értékelésével. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a szeptember végi ukrán jelentések arról, hogy Fehéroroszország 20 000 mozgósított orosz férfi fogadására készül, arra utalnak, hogy Oroszország azt reméli, hogy a fehérorosz katonai létesítményeket és infrastruktúrát az újonnan mozgósított orosz erők fogva tartására és esetleges kiképzésére kívánja használni, de továbbra is rendkívül valószínűtlen, hogy ezek a jelek az Oroszország részéről Ukrajnában elvárt közelgő fehérorosz szerepvállalás vezető jelei lennének. A Kreml további orosz erőket próbálhat felhasználni Fehéroroszországban, hogy rögzítse az ukrán erőket Kijev közelében és megakadályozza, hogy máshová vezényeljék őket, hogy részt vegyenek ellentámadásokban. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Lukasenko nem engedheti meg magának a belaruszok ukrajnai szerepvállalásának belpolitikai következményeit. Az ISW azt is értékeli, hogy Oroszország nem képes a semmiből vagy a meglévő belarusz egységekből gyorsan szárazföldi csapásmérő erőket létrehozni. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy nem észlelt arra utaló jeleket, hogy az orosz erők támadó csoportokat alakítanának Fehéroroszországban, és kifejezetten kijelentette, hogy „október 10-én nem fenyeget a Fehérorosz Köztársaság területéről érkező támadás veszélye”.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg több mint 20 ukrán városra mért tömeges, összehangolt rakétacsapásokat.
      • Vlagyimir Putyin elnök azt állította, hogy az összehangolt rakétacsapások a Kercsi-szoros hídján történt robbanás megtorlásaként történtek, valószínűleg részben azért, hogy a „háborúpárti” frakcióknak kedvezzenek.
      • Az orosz és fehérorosz szárazföldi hadseregek továbbra sem valószínű, hogy az északra fekvő fehérorosz területről támadják Ukrajnát.
      • Az ukrán erők október 10-től valószínűleg több mint 200 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel a nyugati Luhanszki területen.
      • Az orosz csapatok folytatták sikertelen kísérletüket, hogy visszaszerezzék a közelmúltban elvesztett területeket az északnyugati Herszoni Területen, miközben a közeli állásokat sérült és sietve mozgósított egységekkel erősítették meg.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadásokat a Donyecki Területen.
      • Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői kialakítják a feltételeket ahhoz, hogy akár 40 000 lakost költöztessenek ki a Herszoni Területről az oroszok által megszállt Krímbe és az Orosz Föderációba.
      • Az orosz egységek nem tudják ellátni a mozgósított erőket, valószínűleg a szerződéses katonák és parancsnokok által évek óta elkövetett ellátmánylopások miatt.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna ( Oszkil-folyó-Kreminna-vonal):

Az ukrán hadsereg október 9-én és 10-én folytatta az offenzív műveleteket Luhanszk megye nyugati részén, az Oszkil folyótól keletre, Szvatove és Kreminna irányában, és október 10-től valószínűleg több mint 200 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel Luhanszk megye nyugati részén. Az ukrán erők október 9-én elfoglalták Sztel’makhivkát (Szvatovétól 17 kilométerre nyugatra), és Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője megerősítette, hogy az ukrán csapatok felszabadítottak több települést az Oszkil folyó-Kreminna vonalon, köztük Novoljubivkát, Nyevszkét, Hrekivkát, Novojehorivkát, Nadiját és Andriivkát. Az október 9-én közzétett geolokációs harci felvételeken látható, amint az ukrán erők megsemmisítenek egy orosz harckocsit Novoszelivszkében, 15 km-re északnyugatra Szvatovétól a Szvatove-Kupjanszk országúton. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán egységek október 10-én sikertelenül próbáltak átkelni a Zserebec folyón Makiivka és Raihorodka közelében (Szvatovétól mintegy 12 km-re délnyugatra). Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz csapatok ellentámadást indítottak és visszafoglalták Ternyit október 10-én, bár az ISW nem tudja ellenőrizni ezt az állítást. Az ISW értékelése szerint az ukrán erők frontvonala Szvatove nyugati oldalától 20 km-en belülre helyezhető.


Az orosz csapatok valószínűleg védekezésre készülnek Sztarobilszkban és Szvatovében válaszul az ukrán északi ellentámadásra. Egy orosz katonai blogger arról számolt be, hogy a Wagner-csoport mintegy 1000 főt telepített a liszicsanszki orosz erők csoportosításához, hogy megerősítse a luhanszki szektort, és október 9-én védelmi vonalat hozzon létre, amely Liszicsanszkból a Sziverszkij Donyec folyó mentén halad vissza az orosz államhatárig. A közösségi médiában közzétett videókon állítólag az orosz erők Sztarobilszkban diákokat kényszerítenek lövészárkok ásására október 9-én. Hajdaj arról számolt be, hogy az orosz erők vasúti és közúti átkelőket robbantottak fel Szvatove közelében, aknákat helyeznek el, és folytatják a védelmi készültség előkészítését a térségben október 10-én.

Dél-Ukrajna (Herszon terület):

Az orosz csapatok október 9-én és október 10-én folytatták sikertelen kísérleteiket, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat az északi és északnyugati Herszoni Területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága közölte, hogy az orosz erők egy motorizált lövész szakasszal felérő nagyságrendben sikertelenül próbálták megtámadni az ukrán állásokat az Inhulec folyó keleti partján lévő Davidiv Brid irányában. Ukrán katonai illetékesek megállapították, hogy az orosz egységek a legtöbb légicsapást Davidiv Bridre összpontosították, és kamikaze drónokkal támadták az ukrán állásokat Dudcsanyban (a Dnyipro folyó nyugati partján) és más felszabadított településeken. Orosz források azt állították, hogy Davidiv Brid „szürke zóna”, és kijelentették, hogy az orosz alakulatok megtisztítják a Davidiv Bridtől délre lévő erdősávot. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy visszaverték az ukrán ellentámadásokat a Davidiv Brid közelében lévő települések ellen. Orosz bloggerek azt állították, hogy az oroszok megkíséreltek ellentámadást indítani Ternovi Podi ellen, mintegy 33 km-re északnyugatra Herszon városától.


Az orosz erők továbbra is igyekeznek megerősíteni az állásaikat a sietve mozgósított és sérült egységekkel az északi Herszoni Területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy az orosz hadsereg további 200 katonát és legfeljebb 300 egységnyi katonai felszerelést szállított át az ukrán ellentámadások által érintett területek megerősítésére, de ezek valószínűleg nem elegendőek ahhoz, hogy az orosz csapatok visszaszerezzék elvesztett állásaikat az északi Herszoni Területen. Orosz források arról is beszámoltak, hogy a Volgográdi Területről és a Kalmük Köztársaságból mozgósított emberek érkeztek a Herszoni Területre. Az ukrán vezérkar azt állította, hogy a 150. motorizált lövészhadosztály egyik taktikai zászlóaljcsoportjának (BTG), amely a Herszon irányában tevékenykedik, több mint 520 katonája esett el a harcban, ami több mint a fele egy motorizált lövész BTG névleges létszámának. A jelentés megjegyezte, hogy a BTG nagyrészt mozgósított férfiakból áll, ami valószínűsíthető, tekintve, hogy az ISW korábban arról számolt be, hogy a 150. Motorizált Lövészhadosztály komoly veszteségeket szenvedett a mariupoli csata során. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestéhez tartozó 127. lövészezrede kritikus veszteségeket szenvedett, miután a harcok első vonalában szolgált Herszon és Mikolajiv területeken, és hogy a családjaik panaszkodtak az orosz rendfenntartó erőknél az orosz katonai parancsnokság által a támogatásukkal kapcsolatos mulasztásokról és a rossz életkörülményeikről. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz 49. Összhaderőnemi Hadsereg egy meg nem nevezett parancsnoka a 127. lövészezredet a szükséges felkészülés és megfelelő felszerelés nélkül alakította meg. Az ISW korábban arról számolt be, hogy ez az egység erőszakkal mozgósított férfiakból áll, és korábban szeptember elején megtagadta a harcot olyan alapvető ellátmány hiánya miatt, mint a víz.

Az ukrán hadsereg október 9-én és 10-én folytatta hadjáratát a Herszoni Területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentése szerint az ukrán csapatok három lőszerraktárt semmisítettek meg Herszon és Beriszlav körzetekben, valamint egy ellenőrző pontot Kakhovka körzetben. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Területi Katonai Adminisztráció szóvivője szintén azt sugallta, hogy az ukrán egységek megsemmisítettek egy orosz raktárt katonai felszereléssel Hola Prisztanban (Herszon városától mintegy 14 km-re délnyugatra), és a közösségi médiában október 9-én készült felvételeken tűz és füst látható a településen.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg október 9-én és 10-én folytatta a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutnál; Bakhmuttól északra Bakhmutszke és Szoledar közelében; és Bakhmuttól délre Majorszk, Ozarjanivka, Ivanhrad és Niu York közelében október 9-én és 10-én. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz erők október 9-én teljesen elfoglalták és kiürítették Zajcevét. Egy orosz blogger azt is állította, hogy az orosz erők október 10-én behatoltak Opitnye és Ivanhrad déli külterületére, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni az állításait. Orosz források arról számoltak be, hogy a harcok Bakhmutban és környékén a szokásosnál intenzívebbek, és hogy az ukrán tüzérségi támadások 2022 nyara óta nem látott szintre fokozódtak. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek október 9-én és 10-én visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától északra Kamianka közelében, valamint Avdiivkától délre Pjervomajszke, Nevelszke, Pobjeda és Opitnye közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz erők támadásokat indítottak Piszki és Marinka közelében október 9-én és 10-én. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán alakulatok sikertelenül próbálták megtámadni az orosz állásokat Oktyabirszke, Neskucsene és Jehorivka közelében október 9-én. A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Pusilin október 10-én kijelentette, hogy az orosz csapatok Vuhledar és Marinka irányában haladnak előre, de nem olyan gyorsan, mint azt a parancsnokok remélték. Az oroszok október 9-én és 10-én folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést a Donyecki Területen a kontaktvonal mentén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz erők október 9-én és 10-én folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv Területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők csapásokat mértek Zaporizzsja városára, Mikolajiv városára, Ocsakivra és Nikopolra. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők október 9-én cirkálórakéta-csapásokat mértek Zaporizzsja városára, megölve legalább 12 polgári személyt.

Az ukrán hadsereg október 9-én és 10-én folytatta az orosz állások elleni csapásokat és az orosz drónok megsemmisítését Dél-Ukrajnában. Ukrán források arról számoltak be, hogy ukrán légvédelmi rendszerek október 9-én és 10-én orosz UAV-kat, köztük Shahed-136-osokat lőttek le Mikolajiv és Odessza területeken. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok október 8-án, 9-én és 10-én orosz állásokat támadtak Tokmak közelében, állítólag megsemmisítve egy orosz állomány-koncentrációt, egy vasúti összeköttetést és infrastrukturális létesítményeket. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere október 10-én arról számolt be, hogy az orosz erők a Kercsi-szoros hídján október 8-án történt robbanást követően egyre gyakrabban szállítanak katonai felszerelést a Zaporizzsjai Területen keresztül. Az orosz haditechnikai oszlopok állítólag Mariupolból Berdjanszkon keresztül Melitopolba haladnak, ami egy ukrán csapásokkal szemben sebezhetőbb útvonal, mint a Kercsi-szoros hídján átvezető utánpótlási vonal.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az oroszországi mozgósítás továbbra is bürokratikus és logisztikai kihívásokkal néz szembe. Az orosz bírósági feljegyzések szerint az orosz katonai személyzet körében évek óta tartó korrupció és a katonai felszerelések pitiáner lopása miatt az orosz védelmi minisztérium képtelen volt biztosítani a mozgósított csapatok számára az alapvető szükségleteket, például védőfelszerelést, fegyvereket, egészségügyi és személyes ellátmányt. A BBC október 10-én arról számolt be, hogy az orosz katonai helyőrségek legalább 558 embert ítéltek el ruházati lopásért az elmúlt nyolc év során, valamint 12 000 csalás és több mint 700 sikkasztás fordult elő.* Az ellopott felszerelések között több millió rubel értékű áru szerepel, a golyóálló mellényektől, bakancsoktól és gázolajtól kezdve a szappanig, WC-papírig és zoknikig. Az ezen ítéletekből származó adatok valószínűleg az orosz hadseregben tapasztalható korrupció egy kis részhalmazát képviselik. Az orosz Mari El Köztársaság kormányzója október 9-én elismerte az orosz hadügyminisztériumnak a mozgósított csapatokat érintő ellátási problémáit, ígéretet tett a problémák megoldására, és a kihívásokat annak tulajdonította, hogy nem ismerte a mozgósítottak igényeit.

*Erről még szót ejtek a második részben.

Az orosz Védelmi Minisztérium továbbra is arra törekszik, hogy a proxy-erők, a mozgósított és a szerződéses katonák megtalálják a saját felszerelésük biztosításának módját. Az orosz hatóságok október 9-én megnyitottak egy mozgósított katonákat támogató központot, amely „humanitárius segélyt” gyűjt a Novoszibirszki Állami Egyetemen. Egy orosz blogger egy linket tett közzé az orosz 208. kozák ezred proxy felszerelésére irányuló crowdfundingról. Egy másik blogger október 9-én az orosz, a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság erői számára tett közzé crowdfunding linket. Két másik milblogger október 9-én fotókat és videókat tett közzé a csatorna előfizetőitől crowdfundingból vásárolt hőtávcsövekről és drónokról.


Az orosz ellátási hiányok túlmutatnak az orosz katonák felszerelésén. Az ukrán vezérkar október 9-én arról számolt be, hogy az orosz vezetés tárgyalásokat folytat más országokkal további tüzérségi lövedékek, aknavető-lövedékek és rakétavető rendszerek alkatrészeinek beszerzéséről. Az ukrán vezérkar jelentése szerint a fehérorosz katonai raktárak és arzenálok továbbra is az utánpótlás másik forrása maradnak, és a fehérorosz hatóságok 13 vonatot terveznek lőszerrel és más, nem részletezett felszereléssel küldeni Fehéroroszországból Oroszországba.

Az orosz állampolgárok továbbra is ellenállnak az oroszországi mozgósításnak. Egy ismeretlen személy október 9-én gyújtogatásos támadást hajtott végre egy katonai toborzóiroda ellen a baskíriai Arhangelszkojban. Egy orosz blogger október 9-én arról írt, hogy Észak-Oszétia nem teljesítette a részleges mozgósítási kvótát, és a régió céljának csak 40%-át mozgósította. A blogger szerint a mozgósítási késedelmi helyzet Vlagyikavkazban a legrosszabb, amelynek polgármestere Törökországban nyaral. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a Krími Államtanács elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov bejelentette, hogy hivatalosan is szövetségi törvényjavaslatot tervez benyújtani, amely megtiltja a katonai nyilvántartási listán szereplő férfiaknak, hogy a mozgósítás elkerülése érdekében elmeneküljenek Oroszországból. Konsztantyinov azt javasolta, hogy Oroszország a már elmenekülteket „külföldi befolyás alatt állónak” bélyegezze, és az orosz hadsereg lejáratásáért vagy szolgálatmegtagadásért elítélteket az ítélet eltörlése után legfeljebb 10 évig ne engedje szavazni vagy tisztséget viselni.

Az oroszok által támogatott megszálló hatóságok a jelentések szerint október 9-én telephelyeket létesítettek Szeverodonyeckben az ukránok mozgósítására. Az Ukrán Ellenállási Központ október 9-én arról számolt be, hogy az orosz hadsereg a tapasztalattal rendelkező ukránok mozgósítását helyezi előtérbe, de a létszámhiányt is igyekeznek képzetlen és nem megfelelően felszerelt sorkatonákkal pótolni.


A megszállt területek hírei:

Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői október 9-én és 10-én folytatták a szűrési tevékenységet az orosz megszállt területeken. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának vezetője bejelentette, hogy az oroszok által megszállt Krím, Krasznodari Terület, Sztavropoli Terület és Rosztovi Terület kormányzói beleegyeztek abba, hogy legfeljebb 10 000 embert átvegyenek a Herszoni Területről. Szaldo a Herszoni Terület lakosainak elszállítását a gyermekek és szüleik „vakációs” programjaként fogalmazta meg. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Területi Katonai Adminisztráció szóvivője azt állította, hogy az orosz és a megszálló adminisztráció tisztviselői nem biztos, hogy tervezik a gyermekek és szüleik visszaszállítását a Herszoni Területre. Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov arról számolt be, hogy a megszállási adminisztráció tisztviselői Melitopolban is családokat szállítanak a városból az Oroszországi Föderációba. Fedorov arról is beszámolt, hogy az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői továbbra is akadályozzák a lakosokat abban, hogy a Vasziljevka ellenőrző ponton átmenjenek az ukrán fennhatóság alatt álló Zaporizzsjai Területre, és október 8-án több mint 6000 ember állt ott sorban.

Az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői október 10-től nem állították helyre a fűtési infrastruktúrát a fűtési szezon előtt az orosz megszállás alatt álló területeken. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció október 10-én arról számolt be, hogy az oroszok által megszállt Zaporizzsjai és Donyecki Területeken 269 település gázellátási zavarokkal küzd. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz és a megszálló adminisztráció tisztviselői Zaporizzsjai területen Melitopolt és Berdjanszkot teljesen fűtés nélkül hagyták, annak ellenére, hogy ígéretet tettek a megrongált vezetékek javítására. Hajdaj október 9-én arról számolt be, hogy az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői aggódnak a tél miatt Liszicsanszkban, Rubizsnyében és Szeverodonyeckben, ahol sok lakos még mindig nem jut fűtéshez. Hajdaj és a Harkivi Terület katonai adminisztrációjának vezetője, Oleg Synehubov figyelmeztette a lakosokat, hogy hagyják el a megszállt és a nemrég felszabadított területeken lévő, fűtés nélküli településeket, mivel valószínűleg hónapokba telik, amíg az ukrán vagy megszálló hatóságok helyre tudják állítani a fűtést. Az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői a tél miatt aggódnak.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik a második rész, benne a mai események összefoglalójával és igen tanulságos egyéb történetekkel.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!