Szele Tamás: Éleződő ellentétek

Iránban egyre több a halott, egyre véresebbek az összecsapások a rendszer biztonsági erői és a tiltakozók között, és egyre távolodik a társadalmi megbékélés lehetősége.

Ez persze nem csoda, mert egy megbékélést mindkét félnek akarnia kell, és erről Khamenei vagy a Forradalmi Gárda részéről szó sincs, de ahogy eszkalálódnak az események, a tüntetők is távolodnak a békülés szándékától.

Külpolitikai szempontból Teherán valóságos időzített bomba: tegnap az iraki belpolitikába szólt bele, ma az azerbejdzsániba, holnap ki tudja, talán kioktatják a dolgáról Erdogan török elnököt is, pedig az nem szereti az ilyesmit. Mindenesetre a teheráni vezetés az egész világ bármely államát hajlamos és képes hibáztatni a saját maga által előidézett kritikus helyzet miatt.

De egyelőre lássuk a tegnapi nap iráni eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) mozgósíthatja a nyugállományú katonákat és más tiszteket, hogy október 15-én elnyomják a teheráni tüntetéseket. Az Iran International jelentése szerint az IRGC felszólította nyugdíjasait és más tartalékos tisztjeit, hogy jelentkezzenek a Mohammad Rasoul Ollah hadtest parancsnokságán – az IRGC Teherán tartomány biztonságáért felelős egységénél. A rendszer valószínűleg az október 15-re tervezett országos tüntetésekre készül. A nyugdíjasok és más tartalékosok mozgósítására tett kísérlet azt jelezné, hogy az iráni vezetőket egyre jobban aggasztják a fokozódó zavargások.

A CTP nem tudja ellenőrizni ezt a jelentést. Az Iran International brit székhelyű, és kifejezetten rendszerellenes programmal rendelkezik. Állítólag a szaúdi királyi családhoz kötődő személyek finanszírozzák. A jelentés, miszerint az IRGC megpróbálja mozgósítani a nyugdíjasokat és másokat, összhangban van a CTP korábbi értékeléseivel, miszerint az iráni biztonsági erők kapacitás-korlátokkal, kimerültséggel és alacsony morállal küszködnek.

A tüntetők a jelenlegi tiltakozási hullámban a rendszer statisztikái szerint több iráni biztonsági alkalmazottat öltek meg, mint a rendszer egész története során bármely korábbi hullámban. Az iráni állami média jelentése szerint 26 biztonsági alkalmazott halt meg. Az IRGC egy őrnagyát és a Baszidzs szervezet egy tagját ölték meg október 14-én a Fars tartománybeli Beyramban. Beyram egy vidéki kisváros. A biztonsági tisztek ottani meggyilkolása azt tükrözi, hogy a nagyvárosok és a határvidékek mellett a kormányellenes erőszak kiterjed az Irán mélyén fekvő kisvárosokra is. A rendszer statisztikái szerint a második legtöbb halálos áldozatot követelő hullám a rezsim alkalmazottai számára a 2009-es Zöld Mozgalom volt, amelynek során 23 biztonsági tiszt halt meg.

A legfontosabb hírek röviden:

Az IRGC mozgósíthatja a nyugdíjas katonákat és más, a rendszerhez tartozó tiszteket az október 15-i teheráni tüntetések elfojtására.

A tüntetők a jelenlegi tiltakozási hullámban több iráni biztonsági alkalmazottat öltek meg, mint a rendszer történetében bármely korábbi hullámban a rezsim statisztikái szerint.

A rendszerellenes tüntetések hét tartomány legalább 11 városában zajlottak.

A közösségi médiában a magukat a tiltakozásokat szervező és koordináló ifjúsági csoportokként feltüntető fiókok október 15-re országos zavargásokra szólítottak fel.

Rendszerellenes tüntetések:

Október 14-én hét különböző tartomány legalább 11 városában zajlottak rendszerellenes tüntetések. A rendszerellenes csoportok október 15-re széles körű tüntetésekre szólítottak fel, és a tiltakozó akciók mérete és mértéke valószínűleg megnő ezen a napon. A CTP értékelése szerint október 14-én a következő helyszíneken került sor tüntetésekre:

    • Arak, Markazi tartomány
    • Ahvaz, Khuzestan tartomány
    • Dezfoul, Khuzestan tartomány
    • Lali, Khuzestan tartomány
    • Marivan, Kurdisztán tartomány
    • Saghez, Kurdisztán tartomány
    • Sanandaj, Kurdisztán tartomány (erőszakos cselekményekről érkezett jelentés)
    • Zahedan, Sisztán és Beludzsisztán tartomány
    • Teherán város, Teherán tartomány
    • Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (erőszakos cselekményekről érkezett jelentés)
    • Yazd város, Yazd tartomány

A jelentések szerint a biztonsági erők halálosan megsebesítettek és letartóztattak több tucat diákot a Shahed középiskolából, akik néhány nappal korábban Ardabilban rendszerellenes jelszavakat skandáltak, ami az iráni tiltakozó válaszlépések súlyos fokozódását jelzi. Az iráni biztonságiak állítólag legalább hét diákot tartóztattak le és többeket megvertek, akik közül tízet kórházba szállítottak, egy pedig október 14-én belehalt sérüléseibe. Az iráni tartományi biztonsági erők cáfolták ezeket a jelentéseket.

A közösségi médiában a magukat tüntetéseket szervező és koordináló ifjúsági csoportokként feltüntető fiókok október 15-re országos zavargásokra szólítottak fel. Több tucatnyi közösségi médiafiók mutatja be magát egy szélesebb körű ifjúsági mozgalom tartományi részeként, amelynek célja a rendszer megbuktatása. Úgy tűnik, hogy a mozgalomnak nincs központi parancsnoksága vagy hierarchiája – legalábbis a közösségi médiában –, és néhány ilyen csoport retorikája feltűnően elszakad a többitől. Ezek a fiókok azt állítják, hogy több iráni városban is jelen vannak, többek között Teheránban, Karajban, Neyshabourban, Hamedanban, Shirazban és Ahvazban. Néhány ilyen fiók október 14-re tüntetésekre hívott fel Khuzestánban, amelyek a tartomány három különböző városában meg is valósultak aznap. Egy másik fiók azt állította, hogy október 14-én „szabotázscsoportokat” aktivált a hatalom destabilizálására. Jelenleg a Teheráni Szomszédság Ifjúsága csoportnak van a legtöbb követője, és a leghosszabb ideig posztolt, ami valószínűleg arra utal, hogy más városokban működő fiókokat inspirált a tevékenységük.

E csoportok némelyike úgy mutatja be magát, mintha a tiltakozás szervezésétől az első fázisú felkeléses támadások koordinálásáig jutott volna el. A karaji csoport a tüntetőknek tweetelt utasításokat a biztonsági erők elleni rajtaütésekről. A CTP-nek jelenleg nincs módja arra, hogy értékelje e csoportok állításainak valóságtartalmát, vezetőségüket vagy tagságukat.


Ali Khamenei legfelsőbb vezető a rendszer erejét dicsérte az Iszlám Egységtanács éves konferenciáján Teheránban, ami három napon belül a második megjelenése volt. Khamenei és Ebrahim Raisi elnök a folyamatban lévő tüntetések miatt külföldi szereplőket hibáztat, és Khamenei figyelmeztetett: Irán ellenfelei a rezsim megdöntésére törekszenek. Az IRGC-hez kötődő hírügynökségek kiemelték Raisi részvételét a közösségi média-platformjaikon. Két prominens szunnita hitszónok Szisztánból és Beludzsisztánból állítólag nem vett részt a konferencián, miután a rendszer szeptember 30-án erőszakos leszámolást hajtott végre a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedánban, amikor a biztonsági erők állítólag 96 tüntetővel végeztek.

A rendszerm a teheráni Vali-Asr téren rendezett és népszerűsített egy kormánypárti gyűlést Mohamed próféta születésnapja alkalmából. Október 14-én az államhoz kötődő médiumok egy új plakátot mutattak be a Vali-Asr téren. A rendszer korábban, október 13-án egy olyan plakátot helyezett ki, amely prominens iráni nőket kötött a rezsimhez, de gyorsan eltávolította, miután néhány ilyen nő nyilvánosan panaszkodott, hogy szerepel rajta, és kritizálta a hatalmat. A rendszer állítólag egy másik kampányt is indított, amelynek középpontjában a nőknek az iszlám köztársaságon belüli szerepe állt, bár ez a kampány tévesen a magyar és nem az iráni zászlót használta.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények

A libanoni Hezbollah (LH) médiacsatornák megerősítették Khamenei vádját, miszerint a nyugati média túlértékeli a tüntetések nagyságát, hogy forradalmat szítson. Az LH tulajdonában lévő Al Ahed News kiemelte Khamenei október 14-i beszédének azokat a pontjait, amelyek a tiltakozó megmozdulásokat „szétszórt zavargásoknak” minősítették. Az LH-hoz kötődő médiaszemélyiség, Hossein Mortada Twitteren vitatta továbbá a teheráni nagyszabású tüntetésekről szóló jelentéseket, és azt állította, hogy a média tájékozatlan azzal kapcsolatban, hogy ki uralja Teherán utcáit. Az Al Ahed azt is állította, hogy egy washingtoni székhelyű „műveleti központ” utasította a nyugati médiát, hogy a folyamatban lévő tüntetések méretének és kiterjedésének túlértékelésével bátorítsa a rezsim elleni forradalmat.

Egy IRGC-hez kötődő Telegram-csatorna azt állította, hogy az Artesh légierő október 14-én több harci repülőgéppel járőtözött az iráni-azerbajdzsáni határ közelében, hogy figyelmeztesse az azerbajdzsáni kormányt az Iránnal szemben ellenséges politika folytatásának veszélyére. A rendszer azt gyaníthatja, hogy Azerbajdzsánnak szerepe van az etnikailag azeri közösségek tiltakozásainak szításában. Az iráni állami média azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy izraeli hírszerző ügynököknek is otthont ad. Az Irán és Azerbajdzsán közötti feszültségek az elmúlt hónapokban fellángoltak. Irán ellenezte Azerbajdzsán azon törekvéseit, hogy Örményország felé terjessze ki a közlekedési infrastruktúráját, arra hivatkozva, hogy ez megakadályozná az iráni gazdasági hozzáférést az európai és orosz piacokhoz.

Eddig tartottak a tegnapi nap iráni hírei, ma délután újabb tömegtüntetés várható Teheránban, de arról már csak holnap tudok beszámolni. Maradjanak viszont a Zónán, mert nemsokára érkezik az ukrán és orosz hírek összefoglalója is, szokás szerint két részben.


Oszd meg másokkal is!