Szele Tamás: A milbloggerek végnapjai

A harctereken mérsékelt csatározások folynak, ugyanis az ukránok az emberélettel spórolnak, az oroszok a hadianyaggal, a hátországban most nem estek nagy károk, mert Putyin belenézhetett a rakéta-leltárba és azonnal lefújta a tömeges csapásokat, mért még vagy három-négy olyan, mint az október tizedikei volt, és kifogynak mindenükből.

Közben viszont Moszkvában pezseg az élet, tömegével hurcolják el a munkából hazafelé tartó katonaköteles korú férfiakat, mert a Rogyina azt akarja, hogy haljanak meg érte – mintha a Rogyina emberevő volna. Viszont tünedeznek elfele az uszító katonai bloggerek („milbloggerek”) is, Girkint öt napja nem látta senki, nem is ír, de nyomoznak állítólag Vladlen Tatarszkij után is, aki pedig a négy megszállt terület annexióját úgy ünnepelte – akkor még vendég volt a Kreml-béli ünnepségen, nem gyanúsított – hogy azt ordítozta magán kívül:

Mindenkit megverünk, mindenkit megölünk, mindenkit kirabolunk, akit csak kell – minden úgy lesz, ahogy nekünk tetszik. Gyerünk, Isten nevében!”

Egyelőre mintha átkerült volna annak a bizonyos szervnek a másik végére, és a verésben már biztos is lehet. Azt sejtjük, hogy a „milbloggerek” jó világának nemsokára vége lesz, ugyanis Valerij Geraszimov vezérkari főnök megunta, hogy mindenért a védelmi minisztériumot hibáztatták, ráadásul néha még igazuk is volt.

De lássuk inkább a híreket részletesen, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg megpróbált erényt kovácsolni a szükségből azzal, hogy bejelentette, hogy a „részleges” mozgósítás „körülbelül két hét múlva” véget ér – ugyanabban az időpontban, amikor az elhalasztott őszi sorozási ciklus is megkezdődik. Putyin október 14-én újságíróknak azt mondta, hogy „semmi további nincs tervben”, és hogy „a részleges mozgósítás majdnem véget ért.” Amint arról az ISW korábban beszámolt, Putyin szeptember 30-án jelentette be Oroszország szokásos őszi sorozási ciklusának október 1-jéről november 1-jére történő elhalasztását, valószínűleg azért, mert Oroszország részleges mozgósítása megterheli a féléves sorozási ciklust felügyelő orosz katonai komisszáriumok bürokráciáját. Putyinnak ezért valószínűleg szüneteltetnie kell vagy be kell fejeznie részleges mozgósítását, hogy felszabadítsa a bürokratikus erőforrásokat a sorozásra. Putyin az őszi ciklusra 120 000 férfi besorozását rendelte el, 7000-rel kevesebbet, mint 2021 őszén. A megszállt Ukrajna orosz annektálása azonban megváltoztatja a sorkatonák számítását. Az orosz törvények általában tiltják a sorkatonák külföldre vezénylését. Az orosz törvények azonban az oroszok által megszállt Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyéket most már orosz területnek tekintik, ami látszólag legalizálja a sorkatonák bevetését a frontvonalakon.

Lehet, hogy Putyin szándéka szerint a mozgósított állomány feladata az orosz frontvonalakon keletkezett hézagok betömése lesz addig, amíg az őszi sorkatonák némi kiképzést kapnak, és 2023-ban további egységeket alkotnak az orosz harci erő növelése érdekében. Putyin október 14-én megerősítette, hogy a mozgósított állomány kevés kiképzést kap, mielőtt a frontvonalakra küldik őket. Putyin bejelentette, hogy a szeptember 21-i parancsa óta mozgósított 220 000 emberből 35 000 már orosz katonai egységekben van, és 16 000 már „harci feladatokban részt vevő” egységekben szolgál. Putyin azt is felvázolta, hogy ezek a mozgósított erők állítólag milyen kiképzést kapnak: 5-10 napos „alapkiképzés”, 5-15 napos kiképzés a harci egységekkel, „majd a következő szakasz már közvetlenül a harcokban részt vevő csapatoknál”. Ez a kijelentés alátámasztja az orosz kiadványok, katonai bloggerek és mozgósított személyzet tucatnyi beszámolóját arról, hogy kiképzetlen, felszerelés nélküli és teljesen felkészületlen embereket vezényeltek a frontvonalakra, ahol egyesek már megadták magukat az ukrán erőknek, mások pedig meghaltak. Az a 10 napos kiképzés, amelyet a mozgósított személyzet kaphat, a legtöbb egység esetében valószínűleg nem jelent tényleges harci felkészülést; elbeszélések szerint egyes egységeknél a katonák több napig parancsnokok, élelem és szállás nélkül kóboroltak a gyakorlótereken, mielőtt Ukrajnába szállították őket. Sok leendő kiképző és tiszt valószínűleg megsérült vagy meghalt Ukrajnában, mielőtt a mozgósítás megkezdődött volna. Az orosz gyakorlóterek valószínűleg létszámhiányosak is, ami valószínűleg az őszi sorozási ciklusban is probléma marad. Az ukrán vezérkar október 14-én jelentette, hogy az orosz katonai tisztviselők a Krasznodari Területen november 1-jéig felfüggesztették a mozgósítottak küldését a primorszko-ahtarszki gyakorlóterekre, mivel az orosz gyakorlóterek nem állnak készen a nagyszámú személyzet befogadására, kiképzésére vagy átfogó ellátására.

Ukrán és nyugati illetékesek továbbra is megerősítik, hogy nem észlelték az Ukrajna elleni fehérorosz invázió előkészületeinek jeleit, annak ellenére, hogy a fehérorosz információs térben riogató hírek jelentek meg arról, hogy Alekszandr Lukasenka elnök „terrorellenes műveleti rendszert” vezetett be. Vlagyimir Makei belarusz külügyminiszter október 14-én interjút adott az Izvesztyija orosz lapnak, amelyben azt állította, hogy Alekszandr Lukasenka belarusz elnök „terrorellenes műveleti rendszert” léptetett életbe egy több rendvédelmi szervvel tartott találkozót követően. Makei aggodalomra hivatkozott amiatt, hogy meg nem nevezett szomszédos államok provokációkat terveznek, amelyek Belarusz területének elfoglalásával kapcsolatosak. Ezt az állítást több ukrán, belorusz és orosz forrás is megerősítette, akik azt állították, hogy a „terrorellenes műveleti rezsim” részeként Lukasenka megkezdte a belorusz erők orosz csapatokkal kiegészített csoportjainak bevetését. A Nasa Niva belarusz ellenzéki orgánum azt állította, hogy e rezsim részeként a belarusz erők harckészültségi ellenőrzés álcája alatt titkos mozgósítást hajtanak végre. Lukasenka azonban a sajtónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem „terrorellenes műveleti rendszer” bevezetéséről van szó, hanem „a fokozott terrorfenyegetettség rendszerét” vezette be.

A fehéroroszországi eszkalált felkészülési rendszerről szóló ellentmondásos állítások ellenére a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby az Amerika Hangjának nyilatkozva kijelentette, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a fehérorosz csapatok Ukrajna területére készülnének behatolni. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a közös fehérorosz és orosz erők nem fognak betörni Ukrajnába Fehéroroszország területéről. Az orosz erők továbbra is leépítik saját harci képességeiket, miközben feláldozzák magukat a donbászi apró falvak elfoglalására tett kísérletek során, és egyszerűen nem állnak rendelkezésre a harcképes gépesített csapatok ahhoz, hogy kiegészítsenek egy fehérorosz betörést Észak-Ukrajnába, és biztosan nem állnak rendelkezésre egy Kijev elleni gépesített hadjárat végrehajtásához. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, Lukasenka továbbra sem valószínű, hogy Oroszország nevében belépne a háborúba, mivel ez belpolitikai kockázatot jelentene a rendszere további életképességére nézve, valamint a fehérorosz fegyveres erők alacsony színvonala miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök inkább a fehéroroszok háborúban való részvételével kapcsolatos aggodalmakat használja fel arra, hogy az ukrán csapatokat az észak-ukrajnai-belorusz határhoz szorítsa.

Az orosz hatóságok továbbra is folytatják az ukrán gyermekeket célzó „ruszifikációs” szociális programozási tevékenységet. Az oroszországi Novoszibirszki Terület egyik helyi hírportálja október 13-án arról számolt be, hogy 24 árva gyermek érkezett Novoszibirszkbe a Luhanszki Területről, akiket orosz nevelőcsaládoknál helyeznek el. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere hasonlóképpen arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok Melitopolban és más megszállt régiókban ukrán gyermekeket deportálnak az orosz megszállás alatt álló Krímbe, Krasznodari területre, valamint Tula és Volgográd területére „gyermekutak” és „továbbképzési” programok ürügyén. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, az ukrán gyermekek ilyen erőszakos deportálása Oroszországba és az oroszok által megszállt területekre a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértésének minősülhet. Az oroszok által megszállt Mariupolban a megszálló hatóságok állítólag arra is nyomást gyakorolnak ukrán tizenévesekre, hogy csatlakozzanak az „Ifjú Gárdához”, egy olyan félkatonai gyermekszervezethez, amely ukránellenes érzelmeket szít. Petro Andriuscsenko mariupoli polgármesteri tanácsadó október 14-én arról számolt be, hogy az Ifjú Gárda egyenruhás tagjai meglátogattak egy ukrán iskolát, és egy hetet adtak a gyerekeknek, hogy fontolóra vegyék a csoporthoz való csatlakozást. Az ukrán gyerekek kényszerített bevonása az ifjúsági militarizációs programokba illeszkedik az ukrán identitás eltörlésére irányuló szélesebb körű ruszifikációs tervekbe Ukrajna orosz megszállás alatt álló részein.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 14-én kijelentette, hogy jelenleg nincs szükség további tömeges csapásokra Ukrajna ellen. Putyin azt állította, hogy az orosz erők 29 tervezett célpontjukból 22-t eltaláltak, és hogy az orosz erőkre most nem részletezett „egyéb feladatok” várnak. Putyin nyilatkozata valószínűleg arra irányult, hogy enyhítse a háborúpárti bloggerek információs visszhangját, akik ellenzik a költséges rakétakampány leállítását; az orosz bloggerek nagyrészt dicsérték az ukrán városok elleni csapások folytatását, de figyelmeztettek, hogy egy rövid hadjárat hatástalan lenne. Putyin nyilatkozata alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint Putyin tudta, hogy nem lesz képes hosszú ideig fenntartani a nagy intenzitású rakétacsapásokat a nagy pontosságú rakéták fogyatkozó arzenálja miatt. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter október 14-én azt állította, hogy az orosz erőknek 609 nagy pontosságú rakétájuk maradt a háború előtti 1844 darabos készletből. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg október 14-én folytatta a cirkálórakéta-, repülőgép-, kamikaze drón- és légvédelmi rakétacsapásokat az ukrán kritikus infrastruktúra ellen Kijev megyében, Zaporizzsja városában, Mikolajiv városában és a Mikolajivi Terület más részein. Az orosz védelmi minisztérium október 14-én azt állította, hogy az orosz erők tengeri rakétákkal támadták az ukrán parancsnoki és irányítási rendszereket, valamint az energetikai infrastruktúrát Kijev és Harkiv Területeken. Ezek a jelentések a csapások alacsonyabb ütemét mutatják, mint az október 10-én jelentett 84 cirkálórakéta-csapás.

Egy neves orosz blogger október 14-én azzal vádolt bizonyos meg nem nevezett magas rangú tisztviselőket a védelmi minisztériumban, hogy orosz bloggerek cenzúrázására készülnek. Szemjon Pegov prominens orosz blogger (a WarGonzo nevű Telegram-csatorna alkalmazottja) azzal vádolt meg „egyes tábornokokat és katonai parancsnokokat”, hogy „halállistát” állítanak össze az orosz bloggerekről, akiket a Védelmi Minisztérium büntetőjogi felelősségre kíván vonni az orosz Védelmi Minisztérium tevékenységének és az ukrajnai orosz különleges katonai műveletnek a „lejáratása” miatt. A Mash orosz híraggregátor október 14-én arról számolt be, hogy Valerij Geraszimov, az orosz vezérkari főnök személyesen írt alá egy utasítást, amelyben utasította a Roszkomnadzor orosz állami médiacenzort, hogy nyomozzon a prominens orosz bloggerek, Igor Girkin (más néven Igor Sztrelkov), Szemjon Pegov (WarGonzo), Jurij Podoljaka, Vlagyimir Tatarszkij, Szergej Mardan, Igor Dimitrijev, Kristina Potupcsik és a GreyZone és Rybar Telegram csatornák szerzői ellen. Meg nem nevezett orosz hatóságok október 5-én őrizetbe vették a Wagner pénzemberéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető több blogger Telegram-csatorna vezetőjét. A moszkvai rendőrség korábban szeptember 2-án Moszkvában szokatlan körülmények között (állítólag azért, mert részegen megfenyegette egy szálloda adminisztrátorát) letartóztatta és szabadon engedte Pegovot. A helyzet valószínűleg az elkövetkező napokban tisztázódik. Az orosz bloggerek elleni fellépés helyzetének kulcsfontosságú mutatója lesz Igor Girkin volt orosz katonai parancsnok és nacionalista milblogger bármilyen helyzetjelentése. Girkin október 10-e óta nem írt bejegyzést – ez jelentős változás a viselkedésében, tekintve, hogy általában naponta többször is szokott posztolni.


Október 14-ig nem érkezett hivatalos megerősítés a bloggerek elleni nyomozásról vagy büntetőeljárásról. Margarita Simonyan vezető orosz propagandista és az RT főszerkesztője október 14-én reagált Pegov állítására, és arra utalt, hogy a katonai bloggerek felelősségre vonása nemcsak rossz ötlet, hanem lehetetlen is megvalósítani. Sok blogger felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormányzat egyes vezetői a lelkes hazafiak cenzúrázására törekednek, akik a Honvédség felelősségre vonására törekszenek, és reményét fejezte ki, hogy a bloggerek halállistájáról szóló „pletykák” nem igazak. A Kreml érdekei ebben a helyzetben nem állnak szorosan összhangban a Védelmi Minisztériumával: Putyin az elmúlt hónapokban nyíltan udvarolt a bloggerek közösségének támogatásáért, ahogyan arról az ISW részletesen beszámolt, és arra használta a bloggereket, hogy a Védelmi Minisztérium vezető tisztviselőit és a Védelmi Minisztérium egészét lehetséges bűnbakként állítsa be az ukrajnai katonai kudarcokért. A bloggerek sem a Kremlt hibáztatták az állítólagos halállistáért; Pegov hangsúlyozta, hogy ez a fajta állítólagos cenzúra valószínűleg nem Putyin szándéka volt, amikor júniusban párbeszédet nyitott a bloggerekkel, és felszólította a riportereket és újságírókat, hogy mondjanak igazat a „különleges katonai műveletről”.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a „részleges” mozgósítás „körülbelül két hét múlva” véget ér – valószínűleg azért, hogy felszabaduljon a bürokratikus kapacitás a november 1-jén kezdődő rendes őszi sorozási ciklusra.
      • Putyin szándéka szerint a mozgósított személyzetnek elég hosszú ideig kell betömnie az orosz frontvonalakon lévő réseket ahhoz, hogy az őszi sorkatonák kiképzést kapjanak, és további egységeket alakíthassanak ki az orosz harci erő 2023-as javítására.
      • Ukrán és nyugati tisztviselők továbbra is azt állítják, hogy nem észlelték az Ukrajna elleni fehérorosz invázió előkészületeinek jeleit, annak ellenére, hogy a fehérorosz információs térben riogató hírek jelentek meg arról, hogy Alekszandr Lukasenko elnök „terrorellenes műveleti” rendszert vezetett be.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök október 14-én kijelentette, hogy jelenleg nincs szükség további tömeges csapásokra Ukrajna ellen.
      • Az orosz hatóságok továbbra is folytatják az ukrán gyerekeket célzó „ruszifikációs” szociális programozási programokat.
      • Egy prominens orosz katonai blogger október 14-én azzal vádolt meg nem részletezett magas rangú tisztviselőket az orosz védelmi minisztériumon belül, hogy orosz katonai bloggerek cenzúrázására készülnek, de nincs hivatalos megerősítés arról, hogy vizsgálat vagy büntetőeljárás indult volna e katonai bloggerek ellen.
      • Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán hadsereg ellentámadást folytat az északkeleti Harkivi Területen, Kupjanszktól keletre.
      • Az orosz csapatok Kreminnától nyugatra korlátozott támadásokat hajtottak végre, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat.
      • Az orosz egységek korlátozott támadásokat hajtottak végre az északnyugati Herszon területen is, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut és Donyeck város környékén.
      • Az orosz hatóságok növekvő aggodalmukat fejezték ki a Donyecki Terület déli részén található orosz hátországi logisztikai vonalak elleni ukrán támadások miatt.
      • Az orosz megszálló hatóságok megerősített biztonsági intézkedésekkel folytatják a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti ellenőrzés megszilárdítását, miközben tárgyalások folynak arról, hogy az erőműben nukleáris biztonsági- és védőövezetet hozzanak létre.
      • Az orosz tisztviselők továbbra is „humanitárius utazásoknak” és nem evakuálásoknak nevezték a lakosság Herszon területről történő kivonulását.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil-folyó-Kreminna-vonal):

Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán csapatok október 14-én ellentámadást folytatnak az északkeleti Harkivi Területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán egységek támadásokat hajtottak végre Kupjanszk térségében. Egy orosz blogger hasonlóképpen azt állította, hogy az ukrán csapatok folytatják a támadásokat a Pershotravene-Kiszlivka vonal mentén, Kupjanszktól mintegy 20 km-re keletre. Az ISW nem értékeli ezeket az orosz állításokat.


Orosz forrásaink szerint az oroszok október 14-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre a Kreminnától nyugatra elvesztett állások visszaszerzése érdekében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Terni közelében, 16 km-re északnyugatra Kreminnától. Orosz források hasonlóképpen arról számoltak be, hogy a Terni-Torszke térségében harcok folynak, egy blogger pedig azt állította, hogy a 208. orosz kozák ezred harcol Terni közelében. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy 35.000-45.000 fő közötti ukrán személyzet összpontosult a Szvatove-Kreminna vonal mentén, és hogy az ukrán csapatok folyamatosan felderítő műveleteket folytatnak Kreminna irányában. Az ISW nem ad értékelést erről az orosz állításról.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz csapatok október 14-én korlátozott támadásokat hajtottak végre az északnyugati Herszoni Területen, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Szuhij Sztavoknál, 10 km-re délnyugatra Davidiv Bridtől és az Inhulec folyó közelében, a Herszon-Mikolajiv terület határa mentén. Orosz források hasonlóképpen arról számoltak be, hogy az orosz csapatok ukrán erődítményeket támadnak Szuhij Sztavok körül és csekély előnyöket érnek el ezen a területen, bár az ISW nem tapasztalt megerősítést orosz előnyökről a Szuhij Sztavok-Davidiv Brid zónában. Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források emellett azt állították, hogy az ukrán csapatok támadásokat hajtanak végre az egész északi és északnyugati Herszoni Területen, különösen Pjatyhatki (20 km-re délkeletre Davidiv Bridtől) és Iscsenka-Bezvodne (8 km-re délkeletre Davidiv Bridtől) felé. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok megerősítik állásaikat az Oszokorivka-Novooleksandrivka vonal mentén, a Dnyeper folyó nyugati partján, Beriszlavtól északra. Ugyanezek az orosz források arra is figyelmeztettek, hogy az ukrán hadvezetés ellentámadásra készül Herszon városától északnyugatra, Ternovi Podi és Pravdinye felé. Az ISW nem próbálja előre jelezni az esetleges ukrán hadműveleteket.


Az ukrán katonai vezetők operatív csendet tartottak fenn az október 14-i ukrán ellentámadási akciókkal kapcsolatban a Herszoni Területen. A helyiek által készített felvételek és képek vizuálisan bizonyítják az orosz koncentrációs területek és katonai eszközök elleni folyamatos ukrán hadjáratot Herszon városától keletre, Beriszlav-Nova Kakhkova térségében. A közösségi médiában közzétett felvételeken füst száll fel Tavrijszk és a Kakhovka járás felett, mintegy 55 km-re keletre Herszon városától. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága megerősítette, hogy az ukrán csapatok négy orosz légvédelmi állásra mértek csapást Beriszlavban és a Kakhkova járásban.

Orosz főerő – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg október 14-én folytatta a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmuttól északkeletre Veszele és Nova Kamianka közelében, valamint Bakhmuttól délre Optinye, Odradivka és Ivanhrad közelében. Orosz források ellentmondásos állításokat tettek arról, hogy az ukrán egységek kivonulnak-e Bakhmutból vagy forgatják-e erőiket Bakhmutban és környékén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukránok visszaverték az orosz támadásokat Donyeck városától nyugatra, Nevelszke közelében. Az RT orosz hírcsatorna arról számolt be, hogy ukrán szabotázs- és felderítő csoportok gyakran szondázzák az orosz állásokat a Sziverszktől keletre fekvő Zolotarivka közelében, ami arra utal, hogy a Bilohorivka melletti orosz állások sebezhetőek lehetnek. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán csapatok visszavonultak a Donyecki Terület nyugati részén lévő Vremivka térségében lévő állásokból, és hogy az orosz egységek Vremivka közelében magaslatokon foglaltak állásokat, bár az ISW nem tudja ellenőrizni ezt az állítást.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hatóságok növekvő aggodalmukat fejezték ki a Donyecki Terület déli részén található orosz hátsó logisztikai vonalak elleni ukrán csapások miatt. A mariupoli megszálló közigazgatás azt állította, hogy az orosz légvédelem Primorszkij körzetben több, a mariupoli kikötő területét célzó rakétát fogott el. A Mariupolból jelentett képek füstfelhőket mutatnak, amelyek feltehetően a légvédelmi rakétákból származnak a város térségében. Az ukrán Mariupol polgármestere, Petro Andriuscsenko arról számolt be, hogy az orosz légvédelem nem Primorszkij körzetben vagy a mariupoli kikötő közelében, hanem Mariupol bal partja és Kalmius városrészek közelében aktiválódott. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek fokozzák a biztonsági intézkedéseket és házkutatásokat tartanak a Zaporizzsjai Területen található Melitopol ellenőrzőpontjainál. Az orosz csapatok valószínűleg a Kercsi-szoros hídjának közelmúltbeli megtámadására reagálnak, ami növelte a Mariupolon és Melitopolon keresztül a Herszoni Területre vezető logisztikai vonalak biztosításának fontosságát.


Az orosz hadsereg október 14-én nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást Huljajpolétól nyugatra, és folytatta a rutinszerű tüzérségi csapásokat Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk terület nyugati részén. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek Dnyipro városát és Nikopolt, Dnyipropetrovszk területét támadták.

Az orosz megszálló hatóságok tovább növelik jelenlétüket és megerősítik a biztonsági intézkedéseket a Zaporizzsjai Atomerőműnél (ZNPP) a nukleáris biztonsági és védelmi övezet létrehozására irányuló tárgyalások közepette. Az ukrán vezérkar október 14-én jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok október 10-11-én megnövelték az orosz személyzet jelenlétét a ZNPP-nél, és bázisként használják az erőművet. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov az Izvesztyija orosz hírügynökség felvételeit tette közzé, amelyben a tudósító azt állította, hogy a ZNPP-nél nincsenek orosz katonai járművek vagy más eszközök. A felvételen az is látható, hogy a Roszgvargyija személyzete a ZNPP bejáratánál személyazonossági ellenőrzést végez. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz hatóságok úgy vélik, Ukrajna nem fogja betartani a nukleáris biztonsági övezet létrehozására vonatkozó ígéreteit, és arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok védőburkolatot építenek a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolására.


Az orosz mozgósítás hírei:

A nagyszámú, mozgósítás elől menekülő orosz állampolgár jelenléte továbbra is feszültséget okoz a közép-ázsiai államokban. Kirgizisztán munkaügyi, szociális biztonsági és migrációs minisztere, Kudaibergen Bazarbaev október 12-én a kirgiz parlamentben azt mondta, hogy 2022-ben 760 000 orosz állampolgár érkezett Kirgizisztánba, és 730 000-en távoztak más országokba. A digitális fejlesztési miniszterhelyettes, Aidarbek Mambetkadirov azonban azt állította, hogy 2022 első kilenc hónapjában 190 000 orosz állampolgár érkezett Kirgizisztánba, ami hatalmas és megmagyarázhatatlan eltérés a hivatalos kirgiz kormánystatisztikákban. A kirgizisztáni parlament egyik tagja az országba érkező oroszokra vonatkozó korlátozásokra szólított fel az orosz bevándorlók hatalmas száma miatt.

Az orosz állampolgárok valószínűleg továbbra is ellenállnak a mozgósításnak a katonai komisszáriumok elleni gyújtogatások révén. Egy ismeretlen személy október 14-én Molotov-koktélt dobott a katonai nyilvántartási és sorozási iroda ablakába az Udmurt Köztársaságbeli Votkinszkban.


A megszállt területek hírei:

Az orosz tisztviselők továbbra is inkább rekreációs „humanitárius utazásoknak”, mint evakuálásoknak bélyegezték a Herszoni Terület kiürítését. A Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov október 14-én arra biztatta a Herszoni Terület civil lakosságát, hogy „humanitárius utazást tegyenek az Orosz Föderációba pihenés és gyógyulás céljából”, hogy elkerüljék a civil áldozatokat a „terület megtisztítása során.” Sztremouszov megígérte, hogy az orosz tisztviselők szállást találnak a herszoni lakosoknak Oroszországban, és egy forródrótot is megadott, amelyet az érdeklődő lakosok hívhatnak. Sztremouszov akaratlanul is arra utalt, hogy Herszon még nem része az Orosz Föderációnak, annak ellenére, hogy a Kreml szeptember 30-án törvénytelenül annektálta Herszon területét. Az ukránok folyamatos előrenyomulása a Dnyeper folyó felé a Herszoni Terület középső részén korrelál az orosz kiürítési kísérletekkel, ahogyan arról az ISW korábban már beszámolt.

Az orosz megszálló tisztviselők folytatták szűrőintézkedéseiket és a megszállt ukrán területen folytatott elnyomást. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) október 14-én jelentette, hogy az orosz hatóságok a megszállt területeken továbbra is razziákat szerveznek a partizánok levadászására, akik jelentik az orosz mozgásokat és pozíciókat az ukrán hatóságoknak, és ellenőrzik a pincéket, garázsokat és a civilek telefonjait a partizánszimpátiára utaló bizonyítékok után kutatva. A megszállt területeken működő helyi ukrán kiadványok azt a tanácsot osztották meg a megszállt területeken élő polgároknak, hogy maradjanak biztonságban az orosz ellenőrző pontokon kívül. Az orosz erők az ukrán területen kívül is folytatnak kémelhárítási intézkedéseket. Az oroszok által kinevezett Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov október 14-én azt állította, hogy az FSZB őrizetbe vett egy belgorodi rendőrtisztet, akit azzal gyanúsítanak, hogy adatokat továbbított az orosz belügyminisztérium adatbázisából ukrán tisztviselőknek.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!