Szele Tamás: A milbloggerek feltámadása?

Tyutcsevet idézve kell kezdenem: „Oroszországot, ész, nem érted…” és tényleg nem.

A tegnap esti milblogger-veszedelem mára az ellenkezőjére látszik fordulni, de mivel Oroszországról van szó, erre se tessék polóniumos teát inni vagy novicsokot venni, mert lehet, hogy mégis a tegnapi verzió igaz, nem a mai.

Mindenesetre a legtöbb hájjal megkent gazember, Girkin-Sztrelkov már el is távozott a moszkvai szalonokból, állítása szerint a frontra ment, társai még maradtak, reménykedve abban, hogy az ő javukra billen a mérleg. De erről a második részben tervezek elmélkedni. A harctereken alig van változás, tehát Moszkva most saját magával háborúzik, akár fizikailag is, az egyik belgorodi lőtéren a mozgósítottak saját magukkal keveredtek tűzharcba, eddig 11 halottról tudunk, viszont erről is a második részben írok majd bővebben.

Akkor lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Oroszország továbbra is folytatja az ukránok tömeges, erőszakos deportálását, ami valószínűleg szándékos etnikai tisztogatási kampánynak minősül, és nyilvánvalóan megsérti a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezményt is. Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes október 14-én kijelentette, hogy a Herszon területről származó „több ezer” gyermek „már Oroszország más régióiban van, pihenőotthonokban és gyermektáborokban.” Amint arról az ISW korábban már beszámolt, az orosz hatóságok nyíltan elismerték, hogy az Ukrajna megszállt területeiről származó gyermekeket orosz családokhoz adnak örökbefogadásra, ami a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértésének minősülhet.

Az orosz hatóságok emellett részt vehetnek egy szélesebb körű etnikai tisztogatási kampányban is azáltal, hogy deportálások révén elnéptelenítik az ukrán területeket, és az ukrán városokat betelepített orosz állampolgárokkal népesítik be. Az etnikai tisztogatás önmagában nem minősül bűncselekménynek a nemzetközi jogban, de az Egyesült Nemzetek Szervezetének a humanitárius jognak a volt Jugoszlávia területén elkövetett megsértésével foglalkozó szakértői bizottsága a következőképpen határozta meg: „egy terület etnikai szempontból homogénné tétele erőszak vagy megfélemlítés alkalmazásával, hogy az adott csoportokhoz tartozó személyeket eltávolítsák a területről”, valamint „egy etnikai vagy vallási csoport által tervezett célzott politika, amelynek célja egy másik etnikai vagy vallási csoport polgári lakosságának erőszakos és terrorra ösztönző eszközökkel történő eltávolítása bizonyos földrajzi területekről.” Az ENSZ definíciója szerint az etnikai tisztogatást többek között erőszakos kitelepítéssel lehet végrehajtani. Az etnikai tisztogatási kampányok ezen definíciói összhangban vannak az ukrán gyermekek erőszakos deportálásáról és örökbefogadásáról szóló jelentésekkel, valamint ukrán források jelentéseivel, amelyek szerint a mariupoli újjáépítési projektek célja, hogy „több tízezer orosz” lakjon ott, akik Mariupolba fognak költözni.

Jelentős orosz katonai bloggerek, akik tegnap bejelentették, hogy léteznek „feketelisták”, amelyek állítólag az orosz védelmi minisztériumtól származnak, és az ukrajnai műveletekről szóló tudósításaik miatt célba vették a bloggereket, október 15-én visszavonták állításukat. Amint arról az ISW október 14-én beszámolt, Szemjon Pegov, a WarGonzo Telegram-csatorna prominens orosz katonai bloggere azzal vádolta meg az orosz Védelmi Minisztérium „egyes tábornokait és katonai parancsnokait”, hogy „halállistát” állítanak össze az orosz bloggerekről, akiket a Védelmi Minisztérium felelősségre akar vonni, mert „lejáratják” a Védelmi Minisztérium ukrajnai háborús módszereit. Pegov állítását több más blogger is megerősítette, és jelentős pánikot keltett a cenzúrával kapcsolatban a hiper-nacionalista orosz információs térben. Az állítást a többi blogger is megerősítette.

Pegov azonban október 15-én bejelentette, hogy „nincs több lista”, hogy a lista kérdése lekerült a napirendről, és gratulált követőinek és a szélesebb blogger közösségnek, amiért érinthetetlenek voltak az elnyomási kísérletekkel szemben. Pegov azt is megismételte, hogy hetek óta tudott a listáról, és tudta, hogy a közigazgatási és politikai hatalmi struktúrák már elkezdtek dolgozni az egyes csatornák vizsgálatán. Pegov azt állította, hogy megtudta, ki volt a lista szerzője, és dicsérte követőit és kollégáit, amiért támogatták őt. Más prominens bloggerek megerősítették Pegov kijelentéseit, és kijelentették, hogy a bloggerek továbbra is az igazságért folytatott harc élén állnak az információs térben.

Ahogy az ISW korábban már értékelte, a mozgósítás bejelentése katalizátorként szolgált az orosz információs térben bekövetkezett összeomláshoz, amely az egyre inkább elidegenedett védelmi minisztériumot még inkább szembeállította Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és a bloggerek azon csoportjával, amelyet rendszeresen támogatott. Az orosz katonai blogger közösség stratégiai fegyverként használhatta fel a védelmi minisztérium halállistáiról szóló pletykákat maga ellen a minisztérium ellen azáltal, hogy leleplezte az információkat és úgy tűnt, hogy legyőzte az ellenük irányuló támadásokat – függetlenül attól, hogy azok eleve valósak voltak-e vagy sem. Az e listák létezését övező diskurzus a védelmi minisztérium intézménye, a milbloggerek és a Kreml közötti folyamatos strukturális törésekre utal.

A Wagner-csoport katonai magáncég valószínűleg folytatja erőfeszítéseit, hogy megerősítse felsőbbrendűségét az orosz védelmi minisztériummal és a hagyományos orosz szárazföldi erőkkel szemben. Egy október 13-án a közösségi médiában közzétett videón a Fekete-tengeri Flotta 126. partvédelmi dandárjának katonái egy meg nem nevezett helyen, Herszon területen panaszkodnak, hogy a háború kezdete óta szünetek és csapatváltás nélkül harcolnak a térségben. A katonák azt állították, hogy az ukrán erők „összezúzzák” őket, és hangsúlyozták, hogy 80 főre egy BTR (páncélozott személyszállító) jut, ami nagyban korlátozza a manőverezőképességüket. Miután a videó elterjedt, a Wagner-csoporthoz tartozó Telegram-csatorna október 14-én bejelentette, hogy a Wagner-csoport vezetése úgy döntött, hogy négy terepjárót ad át a 126. partvédelmi zászlóaljnak, hogy támogassák a frontvonal tartására irányuló erőfeszítéseiket a Herszoni Területen. Ez a csere figyelemre méltó annak fényében, hogy az ISW korábbi értékelése szerint a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin aktívan igyekszik Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyeit keresni, és a Wagner-csoport erőit megkülönböztetni a hagyományos fegyveres erőktől. A lépés, hogy alapvető felszerelést adományoznak a hagyományos orosz szárazföldi erők egy különítményének, lehet, hogy egy hallgatólagos kritika a minisztárium nyilvánvaló képtelenségével szemben, hogy saját katonáinak ilyen szükségleteket biztosítson.

Oroszország új szerződést írhatott alá Iránnal Arash–2 drónok szállításáról. Ukrán és orosz Telegram-csatornák arról számoltak be, hogy meg nem nevezett iráni forrásokból „kiszivárgott” egy információ, miszerint Oroszország ismeretlen számú Arash–2 drónt vásárolt, amelyek állítólag gyorsabbak és pusztítóbbak, mint az orosz erők által jelenleg használt Shahed–136 drónok. Az iráni szárazföldi erők parancsnoka, Kiomars Heydari dandártábornok korábban, szeptember elején azt állította, hogy az Arash–2 drónok egyedülállóan nagy hatótávolságú képességekkel rendelkeznek, és iráni bázisokról célba vehetik az izraeli városokat, például Tel Avivot és Haifát. Azok a jelentések, amelyek szerint Moszkva továbbra is Teheránra támaszkodik a pusztító fegyverek tekintetében, összhangban vannak az amerikai pénzügyminisztérium jelentésével, amely szerint Oroszországnak gyorsan fogy a hadiipari komplexum számára kritikus fontosságú mikroelektronikai készlete, mivel nem tudja pótolni a szankciók miatt nem elérhető kulcsfontosságú alkatrészeket. Oroszország valószínűleg továbbra is kihasználja az Iránnal való kapcsolatát a szankciók kijátszására, bár nagyon valószínűtlen, hogy az orosz erők nagyobb hatékonysággal használják majd az Arash–2-t, mint ahogyan a Shahed–136 modellt használták.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Oroszország erőszakos deportálást hajt végre az ukránok ellen, ami valószínűleg a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény nyilvánvaló megsértése mellett szándékos etnikai tisztogatási kampánynak minősül.
      • Jelentős orosz katonai bloggerek, akik tegnap bejelentették, hogy léteznek olyan „halállisták”, amelyek állítólag az orosz védelmi minisztériumtól származnak, és az ukrajnai műveletekről szóló tudósításaik miatt célba vették a katonai bloggereket, október 15-én visszavonták állításukat.
      • A Wagner-csoport katonai magáncég valószínűleg folytatja erőfeszítéseit, hogy megerősítse felsőbbrendűségét az orosz védelmi minisztériummal és a hagyományosabb orosz szárazföldi erőkkel szemben.
      • Oroszország valószínűleg új szerződést kötött Iránnal az Arash–2 drónok szállításáról.
      • Az orosz erők folytatták az ellentámadásokat Kreminnától nyugatra.
      • Az orosz katonai bloggerek széles körben megvitatták egy ukrán ellentámadás valószínűségét Kreminna és Szvatove ellen.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok általános ellentámadást indítottak az északi Herszoni Területen.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadásokat a Donyecki Területen.
      • Az ukrán hadsereg valószínűleg orosz katonai eszközöket támadott, amelyek az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén helyezkedtek el a Zaporizzsjai Területen és a Donyecki Terület déli részén.
      • A mozgósított orosz csapatok egymásnak estek egy belgorodi gyakorlótéren.
      • Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői továbbra is korlátozták a mozgást és szigorú rendfenntartó tevékenységet folytattak az oroszok által megszállt területeken.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó – Kreminna vonal):

Az orosz csapatok október 15-én folytatták az ellentámadásokat Kreminnától nyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Kreminnától nyugatra Novoszadove (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) és Ternyi (Kreminnától 17 km-re nyugatra) közelében. Egy orosz katonai blogger megismételte azokat az állításokat, miszerint az orosz erők visszafoglalták Torszkét (Kreminnától 14 km-re nyugatra), és hogy az ukrán erők a Torszke melletti orosz állások körül manővereztek, hogy a Szvatove körzet határáig nyomuljanak előre. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni az orosz katonai blogger egyik állítását sem. Az orosz és az ukrán haderő október 15-én folytatta a tüzérségi tűz váltását az Oszkil-Kreminna vonal mentén. Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok csapást mértek ukrán ember- és eszközkoncentrációkra Beresztove, Hluskiva, Kupjanszk, Dvorcsina és Olhivka közelében a Harkivi Területen, valamint Torszke közelében a Donyecki Területen és Makiivka közelében a Luhanszki Területen. Orosz és közösségi médiaforrások arról számoltak be, hogy az ukrán erők orosz állásokat támadtak Szeverodonyeckben és a Szvatove-Kreminna vonal mentén, valamint közös csapást mértek orosz katonai eszközökre Kupjanszk irányában.


Az orosz katonai bloggerek október 15-én széles körben megvitatták egy ukrán ellentámadás valószínűségét Kreminna és Szvatove ellen. Több orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők valószínűleg támadást indítanak Kreminna és Szvatove orosz állásai ellen, a Herszoni Területen zajló ukrán ellentámadással párhuzamosan. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán erők október 17-ig be akarják venni Szvatovét. Egy másik orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán erők valószínűleg nem indítanak közvetlen támadást Szvatove ellen, hanem megpróbálják elvágni a Szvatove és Kreminna között vezető országutat Kreminna elfoglalásának támogatására. Az ISW nem értékeli az orosz katonai bloggerek állításait.

Dél-Ukrajna ( Herszoni Terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 15-én általános ellentámadást indítottak az északi Herszon területen. Számos orosz katonai blogger arról számolt be, hogy az ukrán erők gépesített hadjáratot indítottak az orosz állások ellen a teljes frontvonal mentén, amely az északnyugati Herszoni Területen található Davidiv Brid és az északkeleti Herszoni Területen található Dudcsany között húzódik, miután koncentrált tüzérségi előkészítést végeztek a harctéren. Több orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok megpróbálták áttörni az orosz állásokat az északkeleti Herszoni Területen Beriszlav felé, valamint az északnyugati Herszoni Területen Iszcsenka és Stadok felé. Ezek az orosz állítások megalapozatlanok maradtak. Orosz bloggerek nyomatékosan állították, hogy az orosz csapatok visszaverték az összes ukrán támadást. Orosz bloggerek pontosították, hogy a Fekete-tengeri Flotta 126. partvédelmi dandár és a 810. különálló gárdista haditengerészeti gyalogosdandár, a 49. vegyes hadsereg 205. különálló motorizált lövészdandár, a 29. vegyes hadsereg 140. légvédelmi rakétadandár és a 10. Szpecnaz különleges célú dandár elemei heves harcokban vesznek részt és tartják a védelmet ezen a területen. Az orosz katonai hírszerzés szerint az orosz csapatok visszaverték az összes ukrán támadást. A 126. partvédelmi dandár szerepére vonatkozó állítás figyelemre méltó a dandár kimerült állapotáról szóló jelentések fényében.


Az ukrán katonai illetékesek operatív csendet tartottak fenn az október 15-i ukrán manőverekkel kapcsolatban Herszon területén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az ukrán csapatok október 14-én megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárat a Beriszláv körzetben. Ukrán katonai források egyébként jelezték, hogy az ukrán csapatok folytatják az orosz katonai eszközök és koncentrációs területek elleni hadjáratukat az egész Herszoni Területen.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz erők október 15-én folytatták a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmuttól északkeletre Spirne, Beresztove, Jakovlivka és Bakhmutszke közelében, valamint Bakhmuttól délre Optinye és Ivanhrad közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz alakulatok megsemmisítettek egy rövidhullámú átjátszót, megzavarva egy ukrán Starlink rendszert Bakhmut-Szoledar térségében. Orosz források azt állították, hogy a Bakhmut-tól északkeletre fekvő Szoledar térségében harcok folynak, és hogy az orosz egységek fokozzák a nem részletezett műveleteket a térségben. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától délnyugatra Pjervomajszke, Nevelszke és Krasznohorivka közelében, valamint Donyeck várostól délnyugatra Marinka, Novomikhailivka és Pobjeda közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok elveszítik állásaikat Avdiivka térségében és visszavonulnak Nevelszke felé.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az ukrán hadsereg október 15-én valószínűleg csapást mért az orosz katonai eszközökre, amelyek az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén helyezkedtek el a Zaporizzsjai Területen és a Donyecki Terület déli részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán haderő négy S-300-as légvédelmi rendszerre mért csapást a Zaporizzsjai Területen található Berdjanszkban. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán haderő orosz személyzeti koncentrációkra mért csapást Orikhiv (T0803, T0812, T0815 és T0408 keresztezése), Kinszkij Rozdori (T0803 és T0815 keresztezése) és Tokmak (T0401 és P37 keresztezése) térségében, 100 főnyi személyi állományt elpusztítva. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz erők 18 HIMARS és Olkha lövedéket fogtak el a Donyecki Területen lévő Szvobodne közelében (Mariupoltól északra az N20-T0512 kereszteződés közelében) és Ukrajna más területein. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy az ukrán egységek október 14-15-én éjszaka csapást mértek egy orosz katonai támaszpontra Melitopolban, és Vitalij Kiszeljov, a Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese azt állította, hogy az orosz csapatok lelőttek két robbanóanyagot szállító drónt a város közelében. Az ukrán alakulatok valószínűleg továbbra is támadják azokat az orosz erőket, amelyek a Kercsi-szoros hídja elleni támadást követően ezeken a megmaradt orosz GLOC-okon és azokon keresztül működnek Dél-Ukrajnában.


Az orosz csapatok október 15-én nem hajtottak végre megerősített támadást Huljajpolétól nyugatra, és folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyék nyugati részén. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok S-300-as rakétákkal és kamikaze drónokkal célba vették Zaporizzsja város infrastruktúráját. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők kamikaze drónokkal célba vették Mikolajiv városát, Ocsakivot, Krivij Rihet és más, meg nem határozott területeket Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Orosz és ukrán források arról is beszámoltak, hogy az orosz egységek folytatták a rutinszerű tüzérségi, MLRS és kamikaze drón-csapásokat Nikopol, Marhanec és Cservonohrihorivka ellen a Dnyeper folyó északi partján.

Az orosz erők október 15-én a krími Szevasztopolból cirkálórakéta-indítást hajtottak végre, valószínűleg egy Oniksz cirkálórakétával, amely egy Bastion rendszert használt. Egy OSINT elemző úgy értékelte, hogy a rakéta valószínűleg egy P–800 Oniksz hajó elleni cirkálórakéta, amely másodlagosan szárazföldi célpontok támadására is alkalmas. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol megszálló vezetője azt állította, hogy a rakétaindítás légvédelmi gyakorlat volt, de a kilövésről készült felvételek nem erre utalnak.


Az orosz mozgósítás hírei

A mozgósított orosz alakulatok október 15-én testvérharcba keveredtek a Belgorodi Terület egyik gyakorlóterén. A BBC és az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a mozgósított orosz katonák egymásra lőttek egy meg nem nevezett kiképzőpályán a Belgorodi Területen, aminek következtében legalább 11-en meghaltak és 15-en megsebesültek október 15-én. Az orosz védelmi minisztérium a lövöldözés elkövetőit „terroristáknak” nevezte, és azt mondta, hogy egy meg nem nevezett Független Államok Közössége (FÁK) országból érkeztek. A mozgósított orosz férfiak továbbra is az Oroszországi Föderáció területén lévő kiképzőpályákon gyakorolnak.

Az orosz hatóságok állítólag fokozzák aktivitásukat, hogy még több orosz férfit mozgósítsanak. A moszkvai és szentpétervári hatóságok állítólag mozgósítási körözéseket tartanak, ahol civil ruhás rendőrök lezárják a magánházak bejáratait, hogy lehetetlenné tegyék a férfiak számára, hogy elkerüljék a mozgósítási értesítések kézhezvételét. Orosz források arról számoltak be, hogy a moszkvai rendőrség lezárta a moszkvai Mitinszkij piacot, hogy a férfiakat őrizetbe vegyék és mozgósítási felszólításokat adjanak ki számukra. Az orosz hatóságok állítólag október 14-én mozgósítási razziát tartottak a moszkvai „MIPSZTROJ1” építőipari vállalatnál, és 250 férfit kényszerítettek arra, hogy a katonai komisszáriumba menjen. A moszkvai katonai komisszárium tagadta, hogy a metróállomások közelében lévő nyilvános helyeken mozgósítási felszólításokat adtak volna ki.


Orosz források továbbra is dokumentálják az orosz mozgósítással kapcsolatos problémákat. Maxim Ivanov, az Állami Duma képviselője állítólag bírálta a Szverdlovszki Területen működő orosz katonai komisszárokat, és azzal vádolta őket, hogy „nem a minőséget, hanem a mennyiséget hajszolják”, hogy minél előbb és minél pontosabban teljesítsék a toborzási kvótákat. Orosz források gyászjelentést tettek közzé egy 28 éves moszkvai kormányhivatali vezetőről, akit szeptember 23-án mozgósítottak, néhány nappal később bevetették, annak ellenére, hogy nulla harci tapasztalata volt, és október 10-én Ukrajnában harcban el is esett. Ez a nagy visszhangot kiváltó haláleset a jelentések szerint a katonaköteles korú munkavállalók tömeges elvándorlását váltotta ki a Moszkvai Területről. Orosz források csalódottságuknak adnak hangot amiatt, hogy az orosz sorkatonákat nem a katonai szakképzettségüknek megfelelő feladatokra osztják be. Egy tüzérségi szakembert állítólag egy motoros lövészegységhez osztottak be, egy Roszgvargyija Szpecnaz tisztet pedig állítólag egy harckocsizászlóalj parancsnokságára. Egy neves orosz blogger arról számolt be, hogy a mozgósított állomány kiképzési szabványai nem egységesek, ami azt eredményezi, hogy egyes mozgósított erők nem tanulnak meg az alapvető fegyverkezelésen túlmutató készségeket.

A megszállt területek hírei

Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői október 15-én is folytatták a mozgáskorlátozások bevezetését és szigorú rendfenntartó tevékenységet folytattak az általuk megszállt területeken. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága október 14-én arról számolt be, hogy az orosz csapatok fokozzák a kontrollt az ellenőrző pontokon, és gondosan ellenőrzik a lakosok telefonjainak és autóinak tartalmát, valamint több razziát tartanak a lakosok otthonában. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról is beszámolt, hogy az orosz egységek két személyt tartóztattak le a Herszoni Területen ukránbarát nézetek miatt, és megfosztották őket a tulajdonukban lévő felszereléstől, ruházattól és pénztől. Vlagyimir Szaldo, a herszoni megszállási közigazgatás vezetője október 15-én kijelentette, hogy az orosz és a megszálló rendvédelmi szervek naponta tartóztatnak le „szabálysértőket”. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz és a megszállási közigazgatás tisztviselői listákat készítenek azokról a lakosokról, akik nem hajlandók együttműködni az orosz csapatokkal a Zaporizzsjai területen található Berdjanszkban, ahol a bűncselekmények között szerepelhet az is, hogy megtagadják Berdjanszk orosz városként való elismerését. Szerhij Hlan, a Herszon terület vezetőjének tanácsadója október 15-én arról számolt be, hogy az orosz megszállók lelőttek egy férfit a saját lakásában Herszon városában, miután az megtagadta az együttműködést a megszálló adminisztráció tisztviselőinek követeléseivel. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere október 15-én arról számolt be, hogy az oroszok és a megszállási adminisztráció tisztviselői az elmúlt két és fél hétben mindössze 200 autót engedtek át a Vasziljivka ellenőrzőponton, ahol még mindig több mint 4000 ember áll sorban, hogy beléphessen az ukránok által birtokolt Zaporizzsjai Területre. Az oroszok és a megszállási adminisztráció tisztviselői valószínűleg fokozni fogják a mozgásra vonatkozó korlátozásokat és a rendfenntartó tevékenységeket, ahogy az ukrán ellentámadások előrehaladnak.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidessen érkezik az összefoglaló második része a belgorodi mészárlásal és Girkin-Sztrelkov kalandjaival.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!