Szele Tamás: Gátrobbantók Kakhovkában

Az ukrajnai harcok nem enyhülnek, Oroszország hamis zászlós támadásra készül a kakhovkai vízi erőmű ellen, hogy több százezer otthon elöntése árán akár, de biztonságban vonulhassanak vissza a csapatai, gyanús mozgolódásokat észlelnek a fehérorosz határon, viszont a pripjatyi mocsarak halálosak lehetnek a támadók számára, szóval minden megy a maga útján.

Az már bizonyosnak tűnik, hogy ezen a télen nem lesz béke, de talán még tűzszünet sem, az orosz mozgósításnak meg talán tavaszra lehet látszatja, mármint ha addig nem esnek el azok, akiket most elrángattak otthonaikból, hogy a jeges tajgán harcoljanak, 1970-es fegyverekkel, testpáncél nélkül. Ez a háború mindenképpen meg fogja változtatni az orosz történelmet, most már csak az a kérdés, mi módon, de azt majd meglátjuk.

Egyelőre lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Oroszország valószínűleg továbbra is készül egy hamis zászlós támadásra a Kakhovka Vízerőmű (HPP) ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 20-án kijelentette, hogy az orosz hadsereg aláaknázta a Kakhovka HPP gátját, és megjegyezte, hogy a HPP több mint 18 millió köbméter vizet tárol, ami a Dnyeper folyó menti települések, köztük Herszon városának tömeges és gyors elöntését okozná. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az áradás több százezer embert érintene. Orosz források azonban továbbra is azzal vádolták az ukrán csapatokat, hogy a Kakhovka HPP-t lövik, és széles körben terjesztették azokat a grafikonokat, amelyek a gát átszakadása esetén az áradás útját ábrázolják. Amint arról az ISW október 19-én beszámolt, az orosz források valószínűleg megteremtik az előfeltételeket ahhoz, hogy az orosz erők felrobbanthassák a gátat, miután kivonultak a nyugati Herszon területről, és azzal vádolják az ukrán csapatokat, hogy elárasztották a Dnyeper folyót és a környező településeket, részben azért, hogy fedezzék a keleti Herszon területre való további visszavonulásukat. A Kakhovka HPP elleni hamis zászlós támadásra való folyamatos orosz előkészületek valószínűleg arra is szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet a Herszoni Területen elszenvedett orosz veszteségekről szóló jelentésekről.

Az orosz hadsereg valószínűleg a katonai és megszálló elemek evakuációjára készül a Dnyeper folyó nyugati partjáról, a közelgő ukrán előrenyomulásra számítva. Herszon város Telegram-beszámolói azt állították október 20-án, hogy az orosz erők feloszlattak és kifosztottak egy tűzoltóállomást Herszon városban, és tűzoltóautókat, lopott civil gépkocsikat és különféle háztartási cikkeket szállítottak át a Dnyeper folyón Hola Prisztanba. Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezeket a jelentéseket. A Szabad Európa Rádió / Szabadság Rádió ukrán szolgálata október 20-án arról is beszámolt, hogy az orosz erők katonai felszerelést szállítanak a Dnyeper folyó nyugati partjáról a keleti partjára a közelmúltbeli ukrán előrenyomulással szembesülve, és műholdas képeket tett közzé, amelyeken egy orosz teherkomp látható, amely a Dnyeper folyón keresztül halad Kozackéből (nyugati part) Nova Kakhovkába (keleti part). A Szabadság Rádió megjegyezte, hogy a komp teljesen megrakodva érkezik Nova Kakhovkába, és üresen tér vissza Kozackéba, és azt sugallta, hogy ez a mozgás október eleje óta tart. Ezek a jelentések együttesen azt jelzik, hogy az orosz csapatok valószínűleg szándékosan nagy mennyiségű személyt és felszerelést távolítanak el a Dnyeper folyó nyugati partjáról. Az orosz csapatok valószínűleg tanultak – legalábbis részben – a korábbi ukrán ellentámadás során a Harkivi Területről való pánikszerű orosz visszavonulás során elkövetett hibáikból. Katonai szempontból az lenne a katonailag ésszerű, ha az embereket és a felszerelést rendben kivonnák, hogy elkerüljenek egy újabb pusztító csapást. Egy ilyen herszoni megfutamodás csapdába ejthetné az orosz alakulatokat és felszerelést a Dnyeper folyó nyugati partján.

A Fehér Ház október 20-án megerősítette, hogy iráni katonai személyzet tartózkodik az oroszok által megszállt Krímben, Ukrajnában, hogy segítse az orosz erőket az ukrán civilek és a polgári infrastruktúra elleni dróntámadások végrehajtásában. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője újságíróknak elmondta, hogy „viszonylag kis számú” iráni személyzet tartózkodik a Krímben, hogy kiképezzék az orosz személyzetet az általuk nem ismert, iráni gyártmányú drónok használatára. Kirby hangsúlyozta, hogy „Teherán most közvetlenül részt vesz a hacokban a helyszínen és a fegyverek biztosításával, amelyek hatással vannak a civilekre és a polgári infrastruktúrára Ukrajna területén, amelyek civileket ölnek és polgári infrastruktúrát rombolnak le Ukrajnában”, és figyelmeztetett, hogy Oroszország és Irán továbbra is hazudni fog a partnerségükről. Orosz tisztviselők továbbra is tagadják, hogy iráni drónokat vásároltak volna, de az üzlet létezése egyre inkább közismert még Oroszországon belül is. Az orosz védelmi minisztérium Közéleti Tanácsának egyik tagja, Ruszlan Puhov azt hitte, hogy nem vették fel, amikor október 20-án élő adásban azt mondta egy orosz televíziós műsorvezetőnek, hogy „nem fogjuk túlságosan feszegetni a lehetőségeket, ezért arra kérem önöket, hogy ne összpontosítsanak azokra az iráni drónokra. Mindannyian tudjuk, hogy ezek irániak, de a hatóságok ezt nem ismerik el.” Az iráni tisztviselők szintén tagadták az eladásokat annak ellenére, hogy szeptember közepe óta széles körben használják az iráni drónokat az oroszok Ukrajnában, de Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető október 19-én azzal dicsekedett, hogy „néhány évvel ezelőtt, amikor képeket tettek közzé Irán fejlett rakétáiról és drónjairól, azt mondták, hogy photoshoppolt képek! Most azt mondják, hogy az iráni drónok veszélyesek és azt kérdezik, miért adják el őket?”.

Irán az új nemzetközi szankciók ellenére katonai támogatást nyújt az orosz hadseregnek Ukrajnában, valószínűleg részben azért, mert az iráni vezetők úgy gondolják, hogy szükségük van Moszkva segítségére ahhoz, hogy felborítsák az USA vezette globális rendet. Az Európai Unió október 20-án további szankciókat vetett ki iráni tisztviselőkkel és azoknak a Shahed-136-os drónoknak a gyártójával szemben, amelyeket Irán Oroszországnak adott el ukrajnai felhasználásra. Magas rangú iráni tisztviselők és az állami média gyakran érvelnek amellett, hogy Teheránnak ki kell bővítenie stratégiai kapcsolatait Oroszországgal és Kínával, hogy együttműködjenek az USA globális befolyásának ellensúlyozására. Az iráni vezetők aggódhatnak amiatt, hogy egy ukrajnai orosz kudarc komolyan megzavarná ezt az elképzelést, és esetleg fenyegetné Vlagyimir Putyin hatalmának megtartását, és ezáltal Irán biztonságát. Irán az elkövetkező hónapokban tovább bővítheti az Oroszországnak nyújtott katonai támogatását.

A Fehéroroszországból Észak-Ukrajnába irányuló orosz offenzíva kockázata továbbra is alacsony annak ellenére, hogy egy prominens ukrán illetékes október 20-án arra figyelmeztetett, hogy „növekszik” a Fehéroroszországból induló orosz offenzíva veszélye. Az ukrán vezérkar fő műveleti főosztályának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok kijelentette, hogy az orosz hadsereg részéről Észak-Ukrajna ellen irányuló újabb offenzíva kockázata valószínűsödik. Hromov kijelentette, hogy az orosz erők támadást intézhetnek Északnyugat-Ukrajna ellen, hogy megszakítsák a nyugati partnerországokból érkező ukrán utánpótlási vonalakat. Egy ilyen lépés továbbra sem valószínű a következő hónapokban, mivel az orosz haderő nem képes még arra sem, hogy egy szárazföldi offenzívával megszakítsa a nyugatról érkező ukrán utánpótlási vonalakat. A legközelebbi ukrán kelet-nyugati vasútvonal 30 km-re van a fehérorosz határtól, az észak-ukrajnai és fehéroroszországi Pripjaty-mocsarak pedig kivételesen megnehezítik a nemzetközi határon való manőverezést Voliny és Rivne megyékben. Ukrajna közúti és vasúti hálózata elegendő csomóponttal rendelkezik Lengyelországgal, Romániával, Szlovákiával és Magyarországgal ahhoz, hogy egy fehéroroszországi orosz betörés nem tudná komolyan megrongálni az ukrán logisztikai vonalakat anélkül, hogy mélyebben benyomulna Ukrajnába, mint az oroszok tették a kijevi csata idején, amikor az orosz erők a legerősebbek voltak. Ezek az erők mostanra jelentősen leépültek. Egy orosz katonai blogger október 20-án megismételte, hogy a fehéroroszországi orosz erőcsoport túl kicsi ahhoz, hogy Kijevet fenyegesse. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője október 20-án megismételte, hogy Fehéroroszország embereket összpontosíthat a határon, hogy rögzítse az ukrán erőket Észak-Ukrajnában, és megakadályozza a dél- és kelet-ukrajnai aktív műveleti területre való telepítésüket, ahogyan azt az ISW is értékelte.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Oroszország valószínűleg folytatja a Kakhovka vízerőmű (HPP) elleni hamis zászlós támadás előkészítését.
      • Az orosz erők valószínűleg készülnek a katonai és megszálló elemek eltávolítására a Dnyeper folyó nyugati partjáról a közelgő ukrán előrenyomulásra számítva.
      • A Fehér Ház október 20-án megerősítette, hogy iráni katonai személyzet tartózkodik az oroszok által megszállt Krímben, Ukrajnában, hogy segítse az orosz csapatokat az ukrán civilek és a polgári infrastruktúra elleni dróntámadások végrehajtásában.
      • Irán az új nemzetközi szankciók ellenére katonai támogatást nyújt az ukrajnai orosz erőknek, valószínűleg részben azért, mert az iráni vezetők úgy vélik, hogy szükségük van Moszkva segítségére ahhoz, hogy felborítsák az USA által vezetett globális rendet.
      • Orosz források továbbra is azt állították, hogy az orosz hadsereg október 20-án megerősíti az északkeleti Harkivi Területen visszaszerzett állásait, annak ellenére, hogy ukrán jelentések szerint Ukrajna a Harkivi Terület 1,8%-a kivételével az egész területet felszabadította.
      • Orosz források jelezték, hogy az ukrán csapatok előrenyomultak az északi Herszoni Területen, miközben az ukrán egységek folytatták hadjáratukat.
      • Az orosz egységek folytatták a támadásokat a Donyecki Területen, de orosz források ellentmondtak saját állításaiknak Bakhmut ellenőrzéséről. Az orosz erők valószínűleg továbbra is hamisítják a Bakhmut térségében történt előrenyomulásra vonatkozó állításaikat, hogy legalább egy szektorban nyereséget mutassanak fel, miközben Északkelet- és Dél-Ukrajnában folyamatos veszteségek érik őket.
      • Az orosz regionális kormányok és az orosz védelmi minisztérium továbbra is egymást hibáztatják a katonai adminisztratív kudarcokért.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Orosz források továbbra is azt állították, hogy az orosz egységek október 20-án megerősítik állásaikat az északkeleti Harkivi Területen, amelyeket az orosz csapatok állítólag az elmúlt napokban visszaszereztek. Több orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a vasútvonal egy szakaszát Horobivkában, Kupjanszktól 16 km-re északkeletre. Oleh Synegubov, a Harkivi Terület ukrán vezetője azonban megjegyezte, hogy az ukrán csapatok felszabadították az egészet, kivéve 1,8 százalékát (32 meg nem nevezett falut) a Harkivi Terület egy meg nem nevezett részének, ami arra utal, hogy az ezen a környéken visszaszerzett területekre vonatkozó megalapozatlan orosz állítások valószínűleg rendkívül korlátozott nyereséget tükröznek a közelmúltbeli átfogó ukrán ellentámadáshoz képest, amely szinte az egész területet visszafoglalta. Az ISW térképei jelenleg a Harkivi terület körülbelül 3-4 százalékát ábrázolják orosz ellenőrzés vagy előrenyomulás alatt. Az ISW frissíteni fogja térképeit, amint elegendő adat áll rendelkezésére a terep ellenőrzésének további tisztázásához.


Az orosz és ukrán erők valószínűleg október 20-án folytatták a harcokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület ukrán vezetője heves harcokról számolt be a frontvonal mentén Kreminna és Szvatove irányában. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bilohorivka közelében, Kreminnától mintegy 10 km-re délre, Liszicsanszk közelében. Több orosz forrás is beszélt a Kreminnától nyugatra lévő Zserebec folyón való átkelésre irányuló folyamatos ukrán kísérletekről Nadija, Sztelmakhivka, Makiivka és Jampolivka környékén, amelyek mindegyike Kreminnától mintegy 15 km-re nyugatra fekszik.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Ukrán katonai tisztviselők korlátozott betekintést nyújtottak a folyamatban lévő ukrán ellentámadási akciókba Herszon területén október 20-án. Ukrajna déli műveleti parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán egységek a teljes frontvonal mentén aktívak, az orosz csapatok pedig védelmi intézkedéseket hoznak, átcsoportosítanak, erődítményeket építenek és aknákat telepítenek a tervezett ukrán előrenyomulás területeire. Az ukrán vezérkar fő műveleti főosztályának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok megjegyezte, hogy Oroszország akár 45 taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) is összpontosított Herszon „irányába” a folyamatban lévő ukrán ellentámadások elleni védekezésre. Hromov emellett arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok javították taktikai állásaikat Blahodatne környékén, mintegy 40 km-re északra Herszon városától, de további részletekkel nem szolgált.


Orosz források jelezték, hogy az ukrán csapatok előrenyomultak az északi Herszoni Területen. Az orosz védelmi minisztérium október 20-án elismerte, hogy az ukrán csapatok behatoltak az orosz védelembe Szuhanove környékén, mintegy 30 km-re északra Beriszlavtól, és azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték a támadást. Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az orosz csapatok csapást mértek a Szuhanove-tól 8 km-re északnyugatra és Beriszlavtól 40 km-re északra fekvő Pjatyhatkijra, megerősítve, hogy az ukrán csapatok átvették az ellenőrzést a település felett. Más orosz források arról számoltak be, hogy ukrán csapatok megpróbálták áttörni az orosz védelmet azon a területen Beriszlav felé a Nova Kamianka területéről.

Az ukrán erők emellett október 20-án folytatták az orosz katonai eszközök és állomány-koncentrációs területek elleni, folyamatban lévő hadjáratukat Herszon területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága megjegyezte, hogy ukrán csapások két orosz lőszerraktárt semmisítettek meg Beriszlav környékén október 19-én. A közösségi médiában közzétett felvételek és a Nova Kakhovka lakosainak beszámolói robbanásokat mutattak az ukrán csapásokat követően a térségben október 20-án.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz egységek október 20-án folytatták a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében, Bakhmuttól északkeletre Bakhmutszke közelében (11 km-re északkeletre Bakhmuttól), Bakhmuttól délnyugatra Kliscsivka közelében (7 km-re délnyugatra Bakhmuttól) és Opitnye térségében (4 km-re délre Bakhmuttól). Egy orosz blogger október 20-án azt állította, hogy a Wagner-egységek Bakhmut déli külvárosa közelében nyomultak előre. Az orosz blogger azt is állította, hogy az ukrán erők ellentámadást indítottak Ivanhrad közelében (4km Bakhmuttól délkeletre), hogy feltartóztassák az előrenyomuló Wagner-erőket, hogy az ukrán csapásmérő csoportok újra elhelyezkedhessenek Bakhmut irányába. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz egységek az elmúlt öt napban Szoledarban (12km Bakhmuttól északkeletre) is minimális előnyre tettek szert. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az orosz állításokat. A RIA orosz hírügynökség október 20-án közzétett egy térképet, amely Bakhmut nagy része felett ukrán ellenőrzést mutat, annak ellenére, hogy számos orosz forrás ismételten azt állította, hogy az orosz csapatok magán Bakhmuton belül tevékenykednek, ami alátámasztja az ISW értékelését, miszerint az orosz hadsereg valószínűleg meghamisítja a Bakhmut térségében történt előrenyomulásra vonatkozó állításokat, hogy legalább egy szektorban nyereséget mutassanak ki maguknak az északkelet- és dél-ukrajnai folyamatos veszteségek közepette. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától délre Krasznohorivka (23 km-re délnyugatra Avdiivkától), Novomikhailivka (37 km-re délnyugatra Avdiivkától), Nevelszke (16 km-re délnyugatra Avdiivkától) és Marinka (27 km-re délnyugatra Avdiivkától) közelében. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Avdiivkától északra Keramik (15km Avdiivkától északra), Novobakhmutivka (15km Avdiivkától északnyugatra), Niu-York (23km Avdiivkától északkeletre) és a majorszki vasútállomás közelében is. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést a Donyecki Területen húzódó kontaktvonal mentén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok október 20-án folytatták a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területén. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz haderő csapást mért Marhanecre, Cservonohrihorivkára, Mikolajiv városára, Ocsakivra és Bereznehuvára. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz erők S-300-as rakétákkal csapást mértek az energetikai infrastruktúrára Krivij Rih körzetben. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok dróntámadásokat hajtottak végre Mikolajiv területén, és hogy az ukrán légvédelem 14 orosz drónt lőtt le. Az ukrán vezérkar október 20-án arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok az elmúlt napokban Zaporizzsjai területen akár 150 orosz személyt és 15 járművet is eltaláltak.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz regionális kormányok és az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) továbbra is egymást hibáztatják a katonai adminisztratív kudarcokért. Az orosz védelmi minisztérium tisztviselői mozgósítottak egy orosz testnevelő tanárt Pszkov területen annak ellenére, hogy a Pszkov terület kormányzója korábban kijelentette, hogy a testnevelő tanárok mentesülnek a mozgósítás alól. Egy helyi pszkovi orosz Telegram csatorna kommentálta a Pszkov terület kormányzója és a helyi katonai komisszárium közötti konfliktust, megjegyezve, hogy a helyi katonai nyilvántartási és sorozási hivatalok kevés figyelmet fordítanak arra, amit az orosz kormányzók akarnak vagy mondanak. A Kurszki Területről származó orosz katonák családtagjai panaszkodtak a helyi kormányzatnak, hogy nem kapnak tájékoztatást az ukrajnai Harkivi Területen harcoló családtagjaikról. A katonák hozzátartozói kapcsolatba léptek a Kurszki Terület kormánytisztviselőivel, és kijelentették, hogy sem a kormányzó, sem a katonai komisszárium nem tudja, hogy hozzátartozóik egysége jelenleg hol állomásozik. Roman Sztarovojt, a Kurszki Terület kormányzója nyilvánosan elhárította a felelősséget, kijelentve, hogy „minden katonai komisszárium és sorozási iroda a védelmi minisztériumhoz tartozik, és nem a Kurszki Terület közigazgatásának hatáskörébe”.


Az orosz hatóságok legalább 2022 novemberéig folytatják az orosz férfiak mozgósítását, annak ellenére, hogy a mozgósítást egyre inkább befejezettnek állítják be. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes kijelentette, hogy az orosz vezetés november 25-ig folytatja a mozgósítás „első szakaszát”. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban, október 14-én kijelentette, hogy a mozgósítás „körülbelül két héten belül” (október 28-a körül) véget ér. Putyin azt állította, hogy Oroszország október 14-én már 220 000 embert mozgósított. Szergej Noszov, a Magadáni Terület kormányzója bejelentette, hogy a Magadáni Terület október 20-án befejezte a mozgósítást. Malyar október 20-án kijelentette, hogy az orosz erők körülbelül 200 000 embert mozgósítottak, ami az október 20-i 300 000 fős célnak körülbelül a kétharmada.


Az orosz hadsereg továbbra is nehézségekkel küzd az orosz erők testpáncélzatának beszerzésében. Ljudmila Naruszova, az Orosz Föderációs Tanács szenátora panaszkodott az orosz testpáncélok árának közel 2000 százalékos, akár 135 000 rubelre (közel 2200 dollár) történt emelkedésére 2022 januárja óta, és felszólította az orosz monopóliumellenes hatóságokat, hogy vizsgálják ki. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy a rossz felszereléssel rendelkező orosz mozgósítottakkal kapcsolatos helyzet javul a közfigyelem és a prioritások meghatározása szempontjából, de az orosz csapatok még mindig rossz felszerelést kapnak. A blogger azzal érvelt, hogy a páncélzatot kapó orosz erők nem biztos, hogy különbséget tesznek, mivel a mozgósított erők számára kiadott orosz páncélzat bizonyítottan nem véd a kézifegyverek ellen.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!