Szele Tamás: Diáklázadás Teheránban

Az iráni tiltakozások különös módon kezdenek egyre inkább 1968-as jelleget ölteni, abban az értelemben, hogy a nanterre-i diáklázadás egyik oka is a különböző nemű hallgatók egymástól való elszigetelése volt – a teheráni diákok ezt találják a legsérelmesebbnek, és igazuk is van. A szexualitás olyan alapvető ösztön, amin semmiféle ajatollah nem írhat felül.

Különösen érdekes tény, hogy sok tanár is a diákok oldalára állt, sőt, Zahedánban még a tartomány szunnita vallási vezetője is a rendszer ellen fordult: nagyon nagy, általános bajok kell legyenek, és nem csak az ifjúságpolitikában, de az élet minden területén, hiszen korábban láthattuk: még a bazárok kereskedői is csatlakoztak a tiltakozásokhoz, márpedig erre utoljára 1979-ben volt példa az iszlám forradalom idején – és most mintha az akkori célok ellenkezőjét követelnék a perzsa városok utcáin.

Meglátjuk még, hogyan alakulnak a dolgok, egyelőre lássuk a tegnapi nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Iráni egyetemi és középiskolai diákok tartják fenn a rendszerellenes tiltakozó mozgalom lendületét, és vezetik a tüntetéseket, amelyek immár a 37. egymást követő napon tartanak. Október 23-án a 16 dokumentált tüntetésből 15-öt iráni diákok vezettek. Néhány diák a rendszer előírásait támadja meg az egyetemi tereken belül. A Sharif Egyetem diákjai például október 23-án a jelentések szerint visszaverték az iráni biztonsági erőket, amelyek megpróbálták a nemek közötti elkülönítést kikényszeríteni az egyetemen. A diákok tiltakozó tevékenységének október 23-i megugrása az elmúlt napokhoz képest azt sugallja, hogy a diákok továbbra is képesek sikeresen koordinálni az országos tüntetéseket a rezsim fokozódó cenzúrája és a távközlési zavarok ellenére.

Néhány iráni tanár nyilvánosan támogatja a diáktüntetőket. Iráni oktatók öt tartomány legalább kilenc városában vettek részt október 23-án sztrájkokban, amelyekben elítélték a középiskolai tiltakozóknak a rendszer általi letartóztatását és a velük szemben elkövetett erőszakot. Az iráni pedagógusok szakszervezete október 24-én további országos sztrájkokra hívott fel.

Az iráni tisztviselők egyre inkább az oktatási intézményeket tekintik a rendszerellenes érzelmek és a folyamatban lévő zavargások magjának. Egy iráni parlamenti képviselő október 23-án kijelentette, hogy Irán ellenségei az iráni iskolákat használják a zavargások szítására, megismételve Ali Khamenei legfelsőbb vezető október 19-i beszédét. Hoszein Szalami vezérőrnagy, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnoka október 16-án hasonlóképpen ideológiai csatatérként jellemezte az iráni iskolákat.

Egy magas rangú iráni szunnita hitszónok – Maulvi Abdol Hamid – a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedanban a helyi tiltakozás vezetőjének tűnik. Abdol Hamid a rezsim hangos kritikusa és Zahedan szunnita vallási vezetője. Abdol Hamid és a rendszer tisztviselői az elmúlt napokban retorikusan összecsaptak a szeptember 30-án Zahedanban tartott tüntetés brutális leverése miatt. Abdol Hamid október 21-én, pénteken tartott prédikációja során bírálta Khameneit, ami után több száz tüntető vonult az utcára Zahedanban. Az IRGC és a belügyminisztérium külön-külön vádolta Abdol Hamidot azzal, hogy prédikációja során felbujtotta a tüntetőket. Abdol Hamid október 23-án válaszolt az IRGC-nek és a belügyminisztériumnak, megerősítette kiállását a tüntetők mellett, és felszólított a leszámolásért felelős személyek letartóztatására. Abdol Hamid bírálta Ebrahim Raisi elnököt is, amiért figyelmen kívül hagyta az emberek követeléseit, és megtagadta tőlük a szimpátiát. Abdol Hamid a jövőben a Zahedanban zajló rendszerellenes tüntetéseket és hangulatot szíthatja, ahogy az országos tiltakozási hullám folytatódik.

A legfontosabb hírek röviden:

    • Az iráni egyetemi és középiskolás diákok tartják fenn a folyamatban lévő tiltakozó mozgalom lendületét, és vezetik a tüntetéseket a 37. egymást követő napon.
    • Egy magas rangú iráni szunnita hitszónok – Maulvi Abdol Hamid – a helyi tiltakozás vezetőjévé válhat Zahedanban, Szisztán és Beludzsisztán tartományban.
    • A rendszerellenes tüntetések 13 tartomány legalább 16 városában zajlottak.
    • Az iráni állami média és a proxy Telegram-csatornák arról számoltak be, hogy azonosítatlan fegyveresek négy rakétát lőttek ki az amerikai erőknek otthont adó al-Omar olajmezőre Kelet-Szíriában.

Rendszerellenes tüntetések:

Október 23-án 13 tartomány legalább 16 városában zajlottak rendszerellenes tüntetések. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy véli, hogy a következő helyeken történtek tüntetések:

    • Karaj, IKaraj, Alborz tartomány (több mint 100 Azad Alborz Egyetem diákja a „támogassatok minket, támogassatok minket” jelszóval)
    • Iszfahán város, Iszfahán tartomány (az Iszfaháni Egyetem művészeti, építészeti és várostervezési szakos hallgatói kézenfogva és lábdobogva. Több tucat középiskolás diák rendszerellenes jelszavakat skandál az egyetemen)
    • Khomeinishahr, Iszfahán tartomány ( Az Azad Khomeinishahr Egyetem több mint 100 hallgatója a „szégyentelen, szégyentelen” jelszót skandálja)
    • Sepahan Shahr, Iszfahán tartomány (Nagyjából 50 aszrafi iszfaháni diák tüntetett az egyetemen)
    • Dzsahrom, Fars tartomány (több tucatnyi dzsahromi egyetemi hallgató)
    • Bandar Abbász, Hormozgan tartomány ( Az Azad Bandar Abbász Egyetem meg nem határozott számú diákja a „támogassatok minket, támogassatok minket” skandálással)
    • Kermanshah City, Kermanshah tartomány ( A Razi Egyetem hallgatóinak meg nem határozott számú tüntetője demonstrált. Kermanshahi középiskolás diákok tüntettek az egyetemen)
    • Mashhad, Khorasan Razavi tartomány ( a Ferdowsi Egyetem több tucatnyi tüntetője)
    • Dezfoul, Khuzestan tartomány ( az Azad Dezful Egyetem több mint 100 diákja a „támogassatok minket, támogassatok minket” skandálással)
    • Divandarreh, Kurdisztán tartomány (meg nem határozott számú tüntető gyűlt össze az utcán)
    • Sanandaj, Kurdisztán tartomány (az iráni biztonsági erők lőttek a diáktüntetőkre, hogy feloszlassák az utcán zajló tüntetéseket)
    • Teherán város, Teherán tartomány ( A Sharif Egyetem több mint 100 hallgatója tiltakozott és megszegte a nemek közötti elkülönítés szabályait az egyetemen, a jelentések szerint sikeresen visszaverve a biztonsági erőket. Az Allameh Tabatabaei több mint 100 diákja összecsapott a rezsimpárti tüntetőkkel. Meghatározatlan számú teheráni egyetemista és az Amir Kabir Egyetem hallgatói tüntettek saját campusukon)
    • Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (több tucatnyi diák tüntetett a város utcáin)
    • Yazd város, Yazd tartomány ( A Yazdi Egyetem több mint 50 művészeti és építészhallgatója tüntetett az egyetemen. A felvételek október 22-én készülhettek)
    • Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány (Körülbelül 50 zahedani orvostudományi egyetemista skandálja az egyetemen, hogy „a pénzünk Libanonban van, a fiataljaink börtönben”)

A CTP alacsony biztonsággal értékeli úgy, hogy a következő helyszínen tiltakozásokra került sor:

    • Yasouj, Kohgiluyeh és Boyer és Ahmad tartomány (Jelentések a Yasouj Egyetem hallgatóinak tüntetéséről, felvételek nem állnak rendelkezésre)

Az Iráni Atomenergia Hivatal (AEOI) október 23-án megerősítette, hogy a Black Reward csoport feltörte az AEOI egyik leányvállalatának e-mail szerverét. Az AEOI az iráni nukleáris létesítmények és program felügyeletéért felelős rendszerszervezet. Az AEOI egy ismeretlen külföldi országot vádolt meg a hackelés felelősségével. Az AEOI arra reagált, hogy a Black Reward október 22-én 50 gigabájtnyi, az iráni atomprogrammal kapcsolatos dokumentumot tett közzé, ahogy arról a CTP korábban beszámolt.

Az Artesh szárazföldi erők bejelentették, hogy a 164. motorizált támadó dandárjuk október 22-én katonai gyakorlatot kezdett a Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli Piranshahr környékén. Az Artesh ezzel a gyakorlattal jelezheti, hogy készen áll az északnyugat-iráni tüntetőkkel szembeni fellépésre. Az Artesh ezt a gyakorlatot egy részleges mozgósítás álcájaként is felhasználhatja, hogy felkészüljön a tüntetések erőszakos elfojtására. A Piranshahr környéki városokban és településeken, mint például Boukan, Mahábád és Saghez, október 22-én tüntetések voltak.

Az IRGC szárazföldi erői október 22-én bejelentették az 57. Abol Fazl Független Brigád egyik tagjának halálát. Az IRGC szárazföldi erői közölték, hogy az illető egy északnyugat-iráni bevetés során halt meg, de további részleteket nem közöltek. Az IRGC tagja valószínűleg a rendszerellenes kurd fegyveresekkel vagy tüntetőkkel való összecsapásokban halt meg. Az 57. dandár székhelye a Lorestan tartománybeli Khorramabadban van. Az 57. dandár jelenléte Irán északnyugati részén arra utalhat, hogy a rezsim Irán más részeiről telepített oda egységeket, hogy elnyomja a kurd közösségek folyamatos tiltakozásait Nyugat-Azerbajdzsán és Kurdisztán tartományokban.


Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények

Az iráni állami média és a proxy Telegram-csatornák arról számoltak be, hogy október 22-én azonosítatlan fegyveresek négy rakétát lőttek ki az amerikai erőknek otthont adó al Omar olajmezőre Kelet-Szíriában. A CTP nem tudja ellenőrizni ezt a jelentést. Az amerikai CENTCOM nem erősítette meg a támadás megtörténtét. Az iráni állami média és a proxy Telegram-csatornák gyakran jelentenek be hamis támadásokat amerikai állások ellen. Az IRGC utasíthatta megbízottjait az olajmező megtámadására, ha a jelentés igaz, hogy megtorolja az USA vélt szerepét a tüntetések szításában. Az IRGC talán megtorlásra törekedett az izraeli légicsapás miatt is, amelyet október 21-én Damaszkusz közelében egy valószínűleg iráni vagy iráni támogatású állásra mértek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint Izrael egy iráni drón-összeszerelő létesítményt vett célba a légicsapás során.

Eddig tartottak ma az iráni hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója, szokás szerint két részben.


Oszd meg másokkal is!