Szele Tamás: Sojgu és a telefon

Megint nehéz helyzetben van a krónikás, mert nincs krónika: az ISW Sojgu mester telefonos tárgyalásainak hatása alá került és inkább azt elemezte, a harctéri híreket csak röviden foglalták össze, majd holnap bepótolják. A többi megbízható forrás pedig igen keveset vagy semmit sem ír a csapatmozgásokról, hadmozdulatokról.

Maradna a legrosszabb megoldás, miszerint a két főparancsnokság napi jelentéseiből és az orosz „milbloggerek” propaganda-anyagaiból állítsam össze a napi jelentést, de ahogy elnézem, ez a keverék már írás közben felrobbanna, és nem csak azért, mert az ukrán és orosz adatok ellentmondanak egymásnak, hanem azért is, mert orosz oldalon még egymással sem egyeztetnek a lelkes honfiak, így alakul ki az a különös helyzet, hogy egy hadtest egyik szerző szerint Bakhmutnál győzött ma, a másik szerint Herszonnál, ami, ha mindent elhiszek, azt jelentené, hogy legalább egyszer átlépte nap közben a fénysebességet, úgy tudott egyszerre két helyen is győzni, de persze köztudomású, hogy az orosz fegyveres erők mindenre (is) képesek a Rogyina szolgálatában.

Szóval nem nagyon van más megoldás, ha az ISW kihagyta a mai napot, nagyjából mi is ki kell hagyjuk, és csak remélhetjük, hogy nem történt semmi fontos, nem maradtunk le valami lényegesről – ilyen az, amikor összesen egy hiteles forrásból dolgozik nagyjából a teljes világsajtó és az átmenetileg kiszárad. Mondjuk én már este éreztem, hogy fontos lesz a Sojgu-ügy, írtam is róla frissen, azon melegében, ahogy megláttam, mára zeng is tőle a világ, az a kár, hogy nem én vettem észre először. Akkor lássuk, hogyan látja ezt a történetet az ISW?

Az ISW mai jelentésének középpontjában az orosz védelmi miniszter, Sojgu több telefonbeszélgetése áll nyugati kollégáival, valamint azok a képtelen állítások, miszerint Ukrajna hamis „piszkos bomba” támadást készít elő Oroszország ellen, valószínűleg azért, hogy Ukrajnát engedményekre kényszerítse és megfélemlítse a NATO-t. A harctéren az ukrán erők további offenzív műveleteket hajtottak végre Északkelet-Ukrajnában, az orosz erők pedig továbbra is készülnek a Herszonból való kivonulásra. Ezeket a fejleményeket röviden összefoglaljuk, és holnap részletesebben is foglalkozunk velük.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter október 23-án több NATO-védelmi miniszterrel folytatott riogató telefonbeszélgetése során valószínűleg arra törekedett, hogy lelassítsa vagy felfüggessze az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatást, és esetleg gyengítse a NATO-szövetséget. Sojgu október 23-án külön felhívta francia, török, brit és amerikai kollégáit, és azt állította, hogy Ukrajna hamis zászlós támadásra készül piszkos bombával (radioaktív anyaggal kevert hagyományos robbanóanyag, amely nem nukleáris fegyver), hogy Oroszországot tömegpusztító fegyverek bevetésével vádolja. Az orosz állami média megerősítette ezt a hamis és nevetséges állítást. Az orosz védelmi minisztérium jelentései a hívásokról kisebb eltéréseket tartalmaznak; ezek szerint Sojgu a francia kollégájával folytatott telefonbeszélgetés során egy állítólagos „további, ellenőrizetlen eszkaláció felé mutató folyamatos tendenciáról” beszélt Ukrajnában; az Egyesült Királysággal, Franciaországgal és Törökországgal folytatott telefonbeszélgetése során az „ukrajnai helyzetről” beszélt, és hamis állításokat tett arról, hogy Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül; a Lloyd Austinnal, az Egyesült Államok védelmi miniszterével folytatott beszélgetésében pedig egyszerűen az ukrajnai helyzetről beszélt anélkül, hogy piszkos bombára utalt volna. Sojgu utoljára október 21-én beszélt Austin miniszterrel. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ukrajna képviselői kategorikusan tagadták és elítélték Shoigu hamis állításait, és Austin amerikai miniszter a Sojguval folytatott telefonbeszélgetéseket követően felhívta brit kollégáját, Ben Wallace-t.

Nem valószínű, hogy a Kreml egy közelgő hamis zászlós piszkos bomba-támadásra készül. Sojgu állításai egy régóta tartó orosz dezinformációs kampányt folytatnak. A Kreml már Ukrajna februári inváziójának legkorábbi szakasza óta többször is azt állította, hogy a nyugati államok segíteni fognak Ukrajnának egy hamis zászlós tömegpusztító fegyveres támadás végrehajtásában. Az orosz védelmi minisztérium áprilisban azt állította, hogy információi vannak arról, hogy az USA „provokációkat készít elő, hogy az Orosz Fegyveres Erőket vegyi, biológiai vagy taktikai nukleáris fegyverek bevetésével vádolják.” Putyin február 24-én, az inváziót megelőző beszédében azt állította, hogy Ukrajna nukleáris támadásra készül Oroszország ellen, és az orosz állami dezinformációs csatornák többször is azt állították, hogy nyugati államok támogatják Ukrajna nukleáris fegyvereinek kifejlesztését és hamis zászlós támadást terveznek.

Sojgu állításai valószínűleg nem jelentenek orosz előkészületeket a nem stratégiai célú nukleáris fegyverek ukrajnai bevetésére sem. Az ISW korábban szeptember 30-án azt nyilatkozta, hogy „az ISW nem tudja megjósolni, hogy Putyin mikor döntene úgy, hogy atomfegyvereket vet be. Egy ilyen döntés eleve személyes lenne, de Putyin által a nukleáris fegyverhasználatra vonatkozóan kinyilvánított vörös vonalakat ebben a háborúban már többször is átlépték anélkül, hogy bármilyen orosz nukleáris eszkaláció történt volna. Oroszországnak a hivatalos orosz nukleáris doktrína szerint „nincs szüksége” egy újabb eseményre, amely indokolná a nukleáris fegyverek használatát. Ukrajna viszont nyilvánvalóan nem áll a küszöbén annak, hogy átlépjen valami új orosz vörös vonalat, ami miatt Putyin jelenleg nem stratégiai nukleáris fegyvereket vethetne be ellene. Sojgu megjegyzései tehát nem valószínű, hogy egy vagy több nagyobb ukrán lakossági központ vagy kritikus infrastruktúra elleni nukleáris terrortámadást vetítenének előre, abban a reményben, hogy Ukrajna megadásra vagy a Nyugat az Ukrajnának nyújtott segélyek megvonására kényszerül. Az ilyen támadások nagy valószínűséggel nem kényszerítenék Ukrajnát vagy a Nyugatot megadásra, mivel Ukrajna kormánya és népe többször is bizonyította, hogy továbbra is harcolni akar, és a Nyugat számára nagy kihívást jelentene, ha egyszerűen megadná magát ilyen szörnyű tettekkel szemben, mivel az ilyen megadás precedenst teremtene.

Sojgu felhívásai – és az orosz állami média által megerősített hamis piszkos bomba-fenyegetések – ezért valószínűleg arra irányulnak, hogy megfélemlítsék a nyugati államokat, hogy csökkentsék vagy korlátozzák az Ukrajnának nyújtott támogatást, mivel Oroszországnak folyamatos katonai kudarcokkal és az év végére valószínűleg Herszon városának elvesztésével kell szembenéznie. Az ISW május óta úgy értékeli, hogy Putyin arra törekszik, hogy nukleáris kockázati zsarolással kényszerítse Ukrajnát a feltételei elfogadására, és elrettentse az Ukrajnának nyújtott további nyugati támogatást. Sojgu felhívásainak címzettjei is figyelemre méltóak. A Kreml ismételten úgy állította be az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, mint Ukrajna elsődleges támogatóit és az Oroszországgal szembeni agresszív politikájának – állítása szerint – elősegítőit, míg Franciaország és Törökország (különböző mértékben) közvetítőként állította be magát a konfliktusban. Sojgu hívásainak köre valószínűleg további orosz kardcsörtetés volt Ukrajna nyugati támogatóinak megfélemlítése és a NATO-szövetségen belüli szakadások esetleges kiszélesítése érdekében, nem pedig a közelgő nukleáris bevetés előkészítése.

A legfontosabb harctéri hírek röviden:

      • Az orosz hatóságok október 22-én valószínűleg elvágták az internet-hozzáférést Herszon városában, hogy korlátozzák a helyi tudósításokat a Dnyeper folyó keleti partjára történő orosz evakuálásokról. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán szárazföldi támadásokat az északnyugati Herszon területen.
      • Ukrán és orosz források harcokról számoltak be a kelet-ukrajnai Sziverszk, Szoledar, Bakhmut, Avdiivka és Marinka közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz haderő visszaverte az ukrán szárazföldi támadásokat Donyeck megye nyugati részén.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek ellentámadást hajtottak végre Kreminna és Szvatove irányában.
      • Az orosz erők Shahed–136 drónokkal és S–300-as rakétákkal csapást mértek Zaporizzsja városára, Mikolajiv városára és más területekre a Mikolajivi Területen. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők rakéta-sorozatvetők csapásaival támadták Nikopolt és Marhanecet.
      • Az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt állította, hogy az ukrán erők összesen 273 darab, Irán által biztosított Shahed–136 típusú drónt lőttek le azóta, hogy Oroszország szeptember 13-án elkezdte bevetni azokat Ukrajnában.
      • Egy ukrán kormányzati forrás arról számolt be, hogy iráni kiképzők Fehéroroszországban (a korábban bejelentett krími kiképzők mellett) segítették az orosz erőket a Kijevi Terület, valamint Ukrajna északi és nyugati területei elleni korábbi Shahed–136 dróncsapások koordinálásában.
      • Az orosz kiadványok továbbra is lépéseket tettek annak érdekében, hogy Ukrajnát okolják a Kakhovka vízerőmű megsemmisítéséért, amelyet az orosz csapatok valószínűleg azért fognak megsemmisíteni, hogy lelassítsák az előrenyomuló ukrán egységeket.
      • Orosz források széles körben tárgyaltak védelmi állások kiépítéséről a Kurszki Területen.
      • Egy ukrán forrás arról számolt be, hogy az orosz hatóságok a Krasznodari Területen „határozatlan időre” meghosszabbították a Zaporizzsjai Területen található Enerhodarból származó gyermekek „vakációját” (ami etnikai tisztogatási kampány részeként történő erőszakos elhurcolást jelent).
      • Orosz források arról számoltak be, hogy magánvállalkozások pénzért cserébe felajánlják a mozgósított férfiak kiképzését magántulajdonban lévő katonai és orvosi felszereléseken. Újabb orosz vadászgép zuhant egy kétszintes épületbe az Irkutszki területhez tartozó Novo-Leninóban.

Eddig tartott a mai összefoglaló első része – harctéri híreknek csak nagyon óvatosan nevezném – de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik a második rész.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!