Szele Tamás: Prigozsin a Kremlbe készül?

Herszon készülődik, csak még nem tudni, mire, mert egyelőre azt sem tudja az orosz hadvezetés, megmarkolja-e a várost vagy inkább engedje el, a Kreml falain belül és kívül vígan folynak az összeesküvések, cselvetések, kavarják a mérget a bojárok, mintha csak kávé volna, közben pedig a moszkvai metrónak ritkítani kell a járatait, annyi gépkezelőt mozgósítottak.

Egyszóval zajlik az orosz élet, amiből Ukrajna nem kér, és a hatalmi erővonalak is átalakulóban vannak: Jevgenyij Prigozsin például egyre erősebbnek tűnik, most már csatlakozott hozzá Sztrelkov-Girkin is, a háborús bűnös volt donyecki hadügyminiszter és blogger, akinek ezt a lépését meglepően logikusnak érzem: ugyanis százezer dollár vérdíjat tűztek ki a fejére az ukrán szolgálatok, és szerintem jelenleg Ukrajna teljes területén egyedül Prigozsin az, akit hidegen hagy ez az összeg, hiszen ez neki aprópénz. Sztrelkov tehát csak nála lehet biztonságban, de szervez is neki egy önállól zászlóaljat. Mindeközben Ramzan Kadfirov lapít, de kiesni is látszik a prigozsini kegyekből, sebaj, majd visszakerül. Maga Prigozsin meg hősnek akar látszani, és egyre leplezetlenebbül ágál: nem lenne meglepő, ha ez az egykori blatnoj végül Putyinnal akarna megmérkőzni a hatalomért.

De az még nagyon messze van, hogy ezzel kelljen foglalkoznunk. Nézzük egyelőre az aktuális híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Kreml október 24-én már második napja fokozta tájékoztatási műveletét, amelyben azzal vádolta Ukrajnát, hogy hamis zászlós, piszkos bombával végrehajtott támadásra készül. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök október 24-én külön felhívta brit és amerikai kollégáit „az Ukrajna által esetlegesen bevetett piszkos bomba” (radioaktív anyaggal kevert hagyományos robbanóanyag, amely nem nukleáris fegyver) használatával kapcsolatos helyzetről. Október 23-án Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hasonló telefonbeszélgetést folytatott amerikai, brit, francia és török kollégáival. Az orosz sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erők főnöke, Igor Kirillov altábornagy hosszas tájékoztatót tartott, amelyben azzal vádolta Ukrajnát, hogy piszkos bombás, hamis zászlós provokációt tervez, hogy megvádolja Oroszországot egy kis hatóerejű nukleáris fegyver felrobbantásával Ukrajnában október 24-én. Az orosz katonai bloggerek megerősítik ezt az információs műveletet. Az ISW értékelése szerint a Kreml nem valószínű, hogy egy közelgő, hamis zászlós piszkos bombás támadásra készülne.

Az orosz hadsereg a korábbi napokhoz képest jelentősen lassabb ütemben hajtott végre légi, rakéta- és dróncsapásokat ukrajnai célpontok ellen. Az ukrán vezérkar október 24-én jelentette, hogy az orosz erők 2 rakéta- és 28 légicsapást hajtottak végre, az ukrán légvédelem pedig október 23-án 16 Shahed–136 drónt lőtt le. Az orosz légi, rakéta- és dróncsapások lassabb üteme valószínűleg a csökkenő rakéta- és drónkészleteket és a csapások korlátozott hatékonyságát tükrözi az orosz stratégiai katonai célok elérésében.

Ukrajna Katonai Hírszerzési Igazgatóságának (GUR) vezetője, Kyrylo Budanov vezérőrnagy október 24-én kijelentette, hogy a kritikus ukrán infrastruktúra elleni orosz terrorista csapások hatása csökken, mivel az orosz erők tovább apasztják korlátozott cirkálórakéta-arzenáljukat. Budanov kijelentette, hogy az orosz erők már nem az ukrán katonai infrastruktúrát célozzák, hanem a polgári infrastruktúrát, hogy pánikot és félelmet keltsenek az ukránokban. Budanov azonban leszögezte, hogy az orosz erők kudarcot fognak vallani, mivel az ukránok jobban alkalmazkodtak a stratégiai bombázáshoz, mint a háború elején. Budanov azt állította, hogy az orosz erők felhasználták cirkálórakéta-arzenáljuk nagy részét, és a háború előtti Iszkander-, a Kalibr- és a H-101-es és H-555-ös rakétakészletüknek már csak 13 százaléka maradt meg, ami alátámasztja az ISW korábbi jelentéseit az orosz precíziós irányított lőszerkészletek csökkenéséről. Budanov rámutatott, hogy az orosz cirkálórakéták nem elég pontosak, mivel egy rakéta, amelyet valószínűleg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) kijevi épületét akarták eltalálni, 800 méterrel tévesztette el a célt. Budanov kijelentette, hogy Oroszország cirkálórakéta-készleteinek fogyatkozása arra kényszeríti az orosz hadsereget, hogy iráni drónokra támaszkodjon, de az iráni beszállítók csak 300 drónt küldenek szállítmányonként, és a robotrepülők gyártása hosszú időt vesz igénybe. Budanov kijelentette, hogy az ukrán légvédelem a Shahed-136 drónok 70 százalékát lövi le, köztük 222-t az eddig használt 330 orosz drónból. Nem lehet felmérni, hogy az Iránban zajló zavargások és az egyre gyakoribb sztrájkok milyen mértékben akadályozhatják Teheránt abban, hogy drónokat gyártson és szállítson Oroszországnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a négy ukrajnai terület szeptember 30-i annektálásával a Kremlben széthúzást idézett elő, amely Budanov szerint valószínűleg fokozódni fog, ahogy Ukrajna újabb területeket szabadít fel. Budanov kijelentette, hogy a Kreml elitje nagyrészt nem támogatta Putyin döntését, hogy annektálja Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk területeket, mielőtt biztosította volna ezeket a régiókat, ami arra késztetett sok tisztviselőt, hogy kapcsolatba lépjen nyugati kollégáival, hogy kifejezze ellenérdekeltségét az ukrajnai háború folytatásában. Budanov azt állította, hogy egyes Kreml-tisztviselők elkezdtek tárgyalásokat szorgalmazni Ukrajnával nyugati kollégáik körében, miközben az orosz katonai-politikai vezetés rakétacsapásokat tervez, hogy az ukránokat tárgyalásokra sarkallja. Budanov kijelentése összhangban van azzal a nyugati jelentések beáramlásával, amelyek a Kremlben Putyin közvetlen kritikájáról szóltak kevesebb mint egy héttel az annexió bejelentése után, október 6-a körül. A Wagner-csoporthoz tartozó Telegram-csatornák ugyanebben az időszakban a Kremlben a háborút és a tárgyalásokat támogató frakciók megjelenését is észlelték. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azóta is folyamatosan utal a Kremlben belüli frakcióképződésre, sőt kifejezetten kijelentette, hogy a „háború a győzelemig” frakcióhoz tartozik. Ezek a megfigyelések felvetik annak lehetőségét, hogy a bennfentesektől származó, a Kreml komoly tárgyalásokra való hajlandóságára vonatkozó utalások nem Putyin saját nézeteit vagy az általa hozott döntéseket tükrözik, hanem inkább azoknak az erőfeszítéseihez tartoznak, akik elvesztették vele a belső vitát, hogy rávegyék a Nyugatot és Ukrajnát, hogy engedményeket tegyenek annak reményében, hogy a saját álláspontjukra térítsék.

Prigozsin tovább növeli hatalmát, és az orosz fegyveres erőkkel párhuzamos katonai struktúrát hoz létre, amely veszélyt jelenthet Putyin hatalmára nézve – legalábbis az információs térben. Orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy Prigozsin szponzorálja egy Wagner-alapú önkéntes zászlóalj megalakítását, amelyet egy orosz háborús bűnös és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt tisztje, Igor Girkin toboroz. Girkin az orosz felsőbb katonai vezetés lelkes kritikusa és azon orosz ultranacionalisták kiemelkedő alakja, akik részt vettek a Krím annektálásában vagy a 2014-es donbászi ukrán területek illegális orosz elfoglalásában. A bloggerek rámutattak, hogy az orosz fegyveres erők struktúrája hosszú ideje megakadályozta Girkint abban, hogy saját önkéntes zászlóaljat alakítson az ellátmány hiánya és más bürokratikus korlátozások miatt, míg Prigozsin megengedheti magának azt a luxust, hogy az orosz védelmi minisztérium közvetlen felügyelete nélkül működtesse a Wagner-erőket. A bloggerek azt is észrevették, hogy a Prigozsin-Girkin együttműködés valószínűleg egy nagy nacionalista választói kört tesz elérhetővé Prigozsin számára, amely támogatja maximalista céljait az ukrajnai háborúban.

Prigozsin egyedülállóan előnyös pozíciót foglal el az orosz állami struktúrában és információs térben, ami lehetővé teszi számára, hogy könnyebben bővítse támogatói körét Oroszországban, mint a kegyvesztett orosz felsőbb katonai vezetés. Prigozsin szabadon népszerűsítheti magát és erőit, miközben kritizálhatja a Kreml tisztviselőit vagy az orosz fegyveres erőket anélkül, hogy visszavágástól kellene tartania. Putyin a bakhmuti Wagner-erőkre támaszkodik, és valószínűleg megpróbálja megnyugtatni Prigozsint annak ellenére, hogy Prigozsin veszélyezteti a hagyományos orosz hadsereget. Prigozsin például egy interjúban szarkasztikusan kijelentette, hogy ő építi a „Wagner-vonalat”, hogy a „Wagner háta mögé bújó” orosz fegyveres erők biztonságban érezzék magukat. Prigozsin az orosz hadsereggel kapcsolatos kritikáit gyakran hangoztatja orosz online kiadványoknak adott interjúkban és a Wagnerhez kapcsolódó Telegram-csatornákon is, amelyek lehetővé teszik számára, hogy elérje és kapcsolatba lépjen olyan közönséggel, amelyhez az orosz védelmi minisztérium nem fér hozzá, mert az korlátozott a nyilvános nyilatkozataiban és kommunikációs eszközeiben. Prigozsin számára az is előnyös, hogy hivatalosan nem tölt be felelős pozíciót. Nem irányít egyetlen tengelyt sem Ukrajnában, és nem felelős semmilyen nagyobb bürokratikus feladatért sem. Szabadon bírálhatja a hatalmi pozícióban lévőket, nem kell attól tartania, hogy bárki rámutathat valamire, amiért konkrétan ő volt felelős, és amit nem sikerült elérnie.

Prigozsin látszólag eltávolodott egy másik erős emberétől, Ramzan Kadirov csecsen vezetőtől, miután október 1-jén az orosz felsőbb katonai vezetéssel szembeni közös kritikájuk nagy feltűnést keltett. Ez a retorikai váltás azt jelezheti, hogy Kadirov veszít a befolyásából és tekintélyéből, és talán attól tart, hogy elveszíti a Csecsen Köztársaság feletti ellenőrzését, miközben a csecsen közvélemény egyre kevésbé helyesli a Putyin háborúját támogató követeléseit.

A rasszizmus és a bigottság továbbra is sújtja az orosz fegyveres erőket, ami növeli az etnikai konfliktusok valószínűségét. Az orosz közösségi médiában közzétett felvételeken látható, amint egy orosz tiszt megvert egy muszlim katonát, mert az egy bizonyos időpontban imádkozni próbált. Bár az orosz katonai bloggerek tagadták a felvétel hitelességét, a vallási vagy etnikai vonalak mentén elkövetett erőszak korábbi esetei, mint például az október 15-i lövöldözés egy Belgorodi területbeli gyakorlótéren, azt jelzik, hogy az ilyen problémák idővel felerősödnek. A faji és vallási feszültségek magyarázhatják Kadjrov viszonylagos elcsendesedését és Prigozsin tőle való látszólagos elszakadását is.

Az orosz hadsereg valószínűleg Herszon város védelmére készül, és nem vonul vissza teljesen a felső Herszoni Területről, annak ellenére, hogy korábbi megerősített jelentések szerint egyes orosz elemek kivonulnak onnan. Budanov október 24-én kijelentette, hogy az orosz erők nem vonulnak vissza Herszon városából, hanem a várost előkészítik az utcai harcokra. Ez a jelentés összhangban van az ISW által október végén megfigyelt jelekkel. A Herszonban zajló orosz katonai műveletekről szóló közelmúltbeli jelentések nem mindig tettek elég világos különbséget a Herszon városban és általában a nyugati Herszoni Területen zajló tevékenységek között. Az orosz csapatok megkezdték részleges kivonulásukat az északnyugati Herszon területről, még akkor is, amikor Herszon város védelmére készülnek. E jelentés időpontjáig nem kezdték meg a teljes kivonulást a városból vagy a területről.


Az orosz pozíció a felső Herszoni Területen mindazonáltal valószínűleg tarthatatlan; és az ukrán erők valószínűleg 2022 végére elfoglalják a felső Herszoni Területet. Egy orosz blogger kijelentette, hogy Oroszországnak még Herszon városának feladása is időszerű, mivel a város megtartására tett kísérlet valószínűleg vereséget fog eredményezni. Ez a blogger úgy érvelt, hogy ha az orosz katonai vezetés úgy dönt, hogy sikeresen végigviszi a háborút Ukrajnában, akkor Herszon városának feladása hosszú távon „semmi szörnyűséget nem jelent”. Az orosz hadsereg valószínűleg nem készítette fel az információs teret egy katonai vereségre Herszon területén október 24-én. Egy orosz katonai blogger azt írta, hogy orosz katonai kapcsolatai a Herszon területen nem terveznek és nem is akarnak visszavonulni. Az orosz média a Kakhova vízerőmű (HPP) gátja elleni ukrán hamis zászlós támadásról szóló információs műveletek népszerűsítésén kívül nem tárgyalta egy nagyobb katonai vereség lehetőségét a Herszon területén.

Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz egységek október 24-én még nem helyeztek el elegendő robbanóanyagot a HPP gát teljes megsemmisítéséhez. Budanov megfigyelte, hogy az oroszok a gát egyes részeit korlátozott robbanásokra készítették elő, amelyek nem szabadítják fel a tározó vizének teljes erejét. Az oroszok talán arra törekednek, hogy megrongálják a gát felső részét, beleértve a gáton átvezető utat is, hogy megakadályozzák az ukránokat abban, hogy a visszavonuló orosz erők után menjenek, ha és amennyiben az oroszok elhagyják a Dnyipro folyó nyugati partját.


A legfontosabb hírek röviden:

      • A Kreml már második napja fokozta dezinformációs műveletét, hogy Ukrajnát hamis zászlós, piszkos bombával végrehajtott támadás előkészítésével vádolja.
      • Ukrajna Katonai Hírszerzési Igazgatóságának (GUR) vezetője, Kyrylo Budanov vezérőrnagy október 24-én kijelentette, hogy a kritikus ukrán infrastruktúra elleni orosz terrorista csapások hatása csökkenőben van.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök négy ukrajnai terület szeptember 30-i annektálásával a Kremlben szakadást idézett elő, amely Budanov szerint valószínűleg fokozódni fog, ahogy Ukrajna újabb területeket szabadít fel.
      • Prigozsin tovább gyarapítja hatalmát, és az orosz fegyveres erőkkel párhuzamos katonai struktúrát hoz létre, amely fenyegetést jelenthet Putyin uralmára nézve – legalábbis az információs térben.
      • Az orosz hadsereg valószínűleg Herszon város védelmére készül, és nem vonulnak ki teljesen a felső Herszoni Területről, annak ellenére, hogy korábbi megerősített jelentések szerint egyes orosz elemek kivonulnak onnan.
      • Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán erők elfoglalták Karmazsinivkát, Mjaszozsarivkát és Nyevszkét a Luhanszki Területen, valamint Novoszadovét a Donyecki Területen.
      • Roman Sztarovojt, a Kurszki Terület kormányzója október 23-án bejelentette, hogy két megerősített védelmi vonal kiépítése fejeződött be az ukrán határon – ez valószínűleg egy biztonsági színjáték, amely a hazai orosz közönséget célozza meg, mivel egyáltalán nem áll fenn a veszélye egy gépesített ukrán inváziónak Oroszország ellen.
      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin elismerte a Wagner-csoport szárazföldi műveleteinek lassú ütemét Bakhmut körül, mivel az orosz erők továbbra is veszítenek területet a város közelében.
      • Az ukrán csapatok október 23-24-én folytatták a Zaporizzsjai terület frontvonalának közelében lévő orosz haderő-koncentrációk támadását, és október 22-én csapást mértek egy orosz haderő- és eszközkoncentrációra Enerhodar közelében.
      • A frontvonalakon jelentkező személyzeti hiányok orvoslására irányuló sietős orosz mozgósítási törekvések kannibalizálták az orosz haderő-generáló személyzetet, és csökkentették Oroszország képességét az új személyzet hatékony kiképzésére és bevetésére, valamint a hazai iparban dolgozó személyzet alkalmazására.
      • A megszállási adminisztráció tisztviselői leállították a kommunikációs rendszereket Herszon városában, hogy megpróbálják korlátozni az orosz állásokról szóló civil jelentéseket az ukrán csapatok számára a várható ukrán előrenyomulás előtt.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Orosz források szerint az ukrán hadsereg október 23-án és 24-én ellentámadást hajtott végre Kreminna és Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium és több orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők október 24-én visszavertek egy ukrán támadást Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra) irányában. Egy orosz katonai blogger arról számolt be, hogy az ukrán erők október 24-én támadást kíséreltek meg a Luhanszki Területen lévő Bilohorivkában. Egy katonai blogger jelentette, hogy az orosz erők október 24-én visszaverték az ukrán támadásokat a keleti Harkivi területen Perzsotravneve, Orljanka és Beresztove közelében (mind Szvatovétól nyugatra). Egy orosz blogger azt írta, hogy az orosz erők október 23-án Kreminna közelében intenzív harcokban megállítottak egy hasonló ukrán áttörési kísérletet. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az ukrán csapatok október 23-án a Raihorodka-Kovalivka vonal mentén felderítést végeztek.


Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán hadsereg október 23-án és 24-én folytatta a Luhanszki Területen lévő objektumok M142 HIMARS rakétatüzérséggel történő támadását. A Luhanszki Terület orosz megbízottjai arról számoltak be, hogy az ukrán erők október 23-24-én több HIMARS lövedéket lőttek ki Novoajdar, Zorinszk, Rubizsnye, Popaszna, Sztarobilszk és Szvatove településekre.

Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán erők október 24-én felszabadították Karmazsinivkát, Mjaszozsarivkát és Nyevszkét Luhanszk megyében, valamint Novoszadovét Donyeck megyében. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán erők október 10-én elfoglalták Nyevszkét és a környező településeket.

Roman Sztarovojt, a Kurszki Terület kormányzója október 23-án bejelentette két megerősített védelmi vonal kiépítésének befejezését az ukrán határon – ez valószínűleg egy biztonsági színjáték, amelyet a hazai orosz közönség számára terveztek. Sztarovoit arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium és a regionális Kurszki Területi Határőrség két védelmi vonalat épített, és november 5-ig tervezik egy harmadik vonal befejezését. Az ilyen védelmi vonalak létrehozása nem szolgál gyakorlati katonai célt, és ha megerősítik, az orosz erőforrások pazarlását jelentené. A Szumi Területen lévő ukrán alakulatok nem jelentenek és soha nem is jelentettek katonai fenyegetést a Kurszki Területre.


Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok október 24-én visszaverték az orosz támadásokat az északi Harkivi Területen, a Harkiv-Belgorodi Terület határa mentén, Zemljanka és Csuhanyivka közelében.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz csapatok valószínűleg megpróbálnak a Dnyeper folyóhoz közelebbi visszavonulási pozíciókat kialakítani, és a jelentések szerint megteremtik a feltételeket Herszon város védelmére. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek továbbra is aknásítják a hidakat és átkelőket a visszavonulási útvonalakon, meg nem határozott helyeken Mikolajiv és Herszon területén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy az orosz egységek fenntartják védelmi állásaikat a civil megszállás alatt álló intézmények és a vezetőségi személyzet evakuálása közepette. Orosz bloggerek azt is állították, hogy az orosz erők területvédelmi egységeket hoznak létre Herszon város lakosaiból, de ezek az egységek valószínűleg nem lesznek hatékonyak. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az orosz biztonsági szervek kiengedték a legtöbb foglyot Herszon város börtönéből, és az oroszok ezeket az embereket Herszon város védelmére használhatják.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán haderő október 23. és 24. között folytatta az ellentámadó hadműveleteket az északnyugati Herszoni Területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok október 24-én visszaverték az ukrán ellentámadásokat az északi Herszon területen lévő Bruskinszke, Pjatikatszkij és Trifonivka településeken. A proxy tisztviselők és orosz bloggerek azt is állították, hogy az orosz erők a támadás során elfogtak egy ukrán szabotázscsoportot. Kirill Sztremouszov, a Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának helyettes vezetője azt állította, hogy az oroszok visszavertek egy ukrán támadást az Inhulec folyótól keletre fekvő Andriivka térségében. Egy orosz forrás azt is állította, hogy az ukrán egységek megpróbáltak megvetni lábukat Iszcsenkától északra, egy településtől, Davidiv Bridtől keletre. Ukrán katonai illetékesek azt állították, hogy az orosz erők folytatták a bombázást és a légicsapásokat az északnyugati Herszoni Területen a kontaktvonalon.


Az ukrán hadsereg október 23-án és 24-én folytatta hadjáratát a középső és északi Herszoni Területen. A geolokációs felvételek egy Nova Kakhovkai elektromos gépgyártó üzemre mért ukrán csapás utóhatását mutatták – ezt a csapást orosz források arra használták fel, hogy az ukrán erőket azzal vádolják, hogy az elektromos gépgyártó üzemtől 4 km-re északnyugatra a Kakhovkai Vízerőművet támadták. Más geolokációs felvételek állítólag egy, a Nova Kakhovkától mintegy 27 km-re északkeletre fekvő Kairiban lévő orosz haderő-koncentrációs területre mért ukrán csapás utóhatását mutatták. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy egy meg nem nevezett időpontban Nova Kakhovkában egy orosz állománytömörülési pontra mért ukrán csapás mintegy 150 orosz katonát sebesített meg, és hat meg nem nevezett katonai felszerelést semmisített meg. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy az ukrán erők négy lőszerraktárt semmisítettek meg Pjervomaiszke és Beriszlav körzetekben.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója október 23-án elismerte a Wagner-csoport szárazföldi műveleteinek lassú ütemét Bakhmut körül, mivel az orosz egységek továbbra is veszítenek területet a város közelében. Prigozsin kijelentette, hogy a Wagner-csapatok naponta csak 100-200 métert haladnak előre, és azt az abszurd állítást tette, hogy ez a lassú tempó a modern hadviselésben normális. A közelmúlt ukrán ellentámadásainak üteme, különösen a Harkivi Területen az ukrán erők Balaklija visszafoglalását követő napokban, ellentmond Prigozsin kifogásainak. Az orosz hadsereg október 24-én területet veszített Bakhmut közelében. Az október 24-én közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán csapatok visszafoglaltak egy betongyárat Bakhmut keleti külterületén, Bakhmut városközpontjától 2,5 km-re keletre.


Az orosz csapatok október 23-án és 24-én folytatták a támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek október 23-án és 24-én visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutnál, Bakhmut északkeleti részén Spirne, Szoledar és Bakhmutszke közelében, valamint Bakhmuttól délre Kljoscsivka, Ivanhrad, Ozarjanivka és Odradivka közelében. Orosz források szerint az orosz és a Wagner-csoport alakulatai október 23-án és 24-én nem részletezett előretörést hajtottak végre Ivanhrad, Ozarjanivka, Odradrivka és Optinye közelében. Egy orosz forrás október 23-án Szoledar délkeleti külterületén folyamatos harcokról számolt be. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán egységek október 23-án és 24-én visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivka, Avdiivkától nyugatra Pjervomajszke, Avdiivkától délnyugatra Marinka és Nevelszke közelében. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok Avdiivkától délnyugatra, Piszki és Mariinka irányába csekély mértékben előrenyomultak. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz alakulatok október 23-án sikertelen ellentámadást hajtottak végre a Donyecki Terület nyugati részén található Novomikhailivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek október 23-án visszaverték az ukrán szárazföldi támadásokat a Donyecki Terület nyugati részén Novomikhailivka, Nikolszke és Szlavne, október 24-én pedig Szolodke és Volodimirivka felé.

Egy gyalogsági akna enyhén megsebesítette a Donyecki terület Vodiane településén a frontvonal közelében Szemjon Pegov neves orosz haditudósítót és a WarGonzo frontemberét, miután Pegov október 23-án találkozott a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetőjével, Denisz Pusilin elnökkel. Pegov október 24-én azt állította, hogy aknára lépett, miközben egy ukrán tank elől keresett menedéket. A felvételeken látható, amint a DNK „Szomália” zászlóaljának személyzete evakuálja Pegovot a frontvonalról, akinek láthatóan megsérült a lába.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz tüzérség október 23-án és 24-én folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok október 23-án és 24-én S-300-as rakétákkal és rakéta-sorozatvetőkkel lőtték Zaporizzsja városát, Mikolajiv városát, Nikopolt és Marhanecet.[ Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az orosz erők S-300-as rakétákkal lőtték a polgári infrastruktúrát a Mikolajivi terület Bastanka körzetének Inhulka és Sevcsenko járásában.


Az ukrán csapatok továbbra is célba vették az orosz erőkoncentrációkat a Zaporizzsjai Terület frontvonalának közelében. Az ukrán vezérkar október 23-án jelentette, hogy az orosz csapatok állásai elleni ukrán csapások a Zaporizzsjai Terület meg nem nevezett területein sok meg nem nevezett katonai-műszaki felszerelést és fegyvert semmisítettek meg, és körülbelül 100 főnyi személyzetet sebesítettek meg. Ivan Fedorov Melitopol ukrán polgármestere október 24-én kijelentette, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló Tokmak kórháza tele van sebesült orosz katonákkal, és kijelentette, hogy a csapások nagy számú orosz katonát öltek meg.

Az ukrán csapatok október 22-én csapást mértek egy orosz haderő- és eszközkoncentrációra Enerhodar közelében is. Az ukrán vezérkar október 23-án megerősítette a hírt, és arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok megsemmisítettek négy D–30-as ágyút és három lőszerrel felszerelt teherautót, megöltek legfeljebb 50 orosz katonai személyt, és megsebesítettek körülbelül 40 főt. A geolokációs felvételek megerősítették, hogy a csapások a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) atomreaktorának területétől nagyjából 6 km-re délkeletre lévő Alisa szállodát érték. Dmytro Orlov, Enerhodar ukrán polgármestere kijelentette, hogy az ukrán csapatok október 23-án csapást mértek a szállodára, mivel orosz megszállók és kollaboránsok használták a szállodát. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője azt állította, hogy az orosz állami atomenergia-ügynökség, a Roszatom személyzete használta a szállodát. Az ukrán vezérkar október 24-én kijelentette, hogy a megszálló hatóságok nyomást gyakorolnak a ZNPP személyzetére, hogy szerződést írjanak alá a Roszatommal, és rotálják az orosz személyzetet.


Az orosz mozgósítás hírei:

Úgy tűnik, hogy az orosz férfiak sietős mozgósítása és bevetése az ukrajnai frontvonalakon jelentkező személyzeti hiány pótlására kannibalizálta az orosz haderő-generálási rendszert, és további akadályt jelentett a hatékony kiképzési és bevetési törekvések számára. Az ukrán vezérkar október 24-én kijelentette, hogy az orosz parancsnokok olyan mennyiségű tisztet és altisztet vezényeltek Ukrajnába, hogy a kiképzőközpontokban hiány van oktató-oktató személyzetből. A jelentések szerint sok esetben rangidős katonák helyettesítik a szakembereket. Ezek az oktató-helyettesek valószínűleg nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal és háttérrel ahhoz, hogy olyan szintű kiképzést nyújtsanak, amely elegendő a tapasztalatlan, újonnan mozgósított orosz katonák felkészítéséhez. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Oroszország nettó kiképzési kapacitása február 24-e óta valószínűleg csökkent, mivel a Kreml kiképző elemeket vetett be az ukrajnai harcokban való részvétel céljából, és ezek a kiképző elemek a jelentések szerint veszteségeket szenvedtek. Több orosz forrás beszámol továbbá a mozgósított oroszok bevetését megelőző, eredménytelen, rövid ideig tartó kiképzésről. Az egyik orosz forrás október 23-án arról számolt be, hogy egy lipecki katona egy napi kiképzést kapott, mielőtt Kreminnában a frontvonalhoz vezényelték volna. Egy másik orosz forrás október 23-án arról számolt be, hogy egy harci tapasztalattal nem rendelkező jekatyerinburgi katona a mozgósítása után kevesebb mint két héttel felkészülés nélkül vonult be. Rendkívül valószínűtlen, hogy az ilyen újoncok jelentősen hozzájáruljanak az orosz harci erőhöz. Az ukrán vezérkar október 23-án arról számolt be, hogy a rossz kiképzés miatt előfordulnak orosz baráti tűz esetek. A tapasztaltabb újoncok bevetésére tett kísérletek vagy nagyobb kiképzési időt igényelnének, vagy az orosz hazai katonai személyzeti rendszer további megterhelését.

A fronton jelentkező létszámhiány pótlására tett erőfeszítések továbbra is létszámhiányt okoznak a hazai orosz iparban, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt. Egy orosz Telegram-csatorna október 21-én arról írt, hogy a moszkvai hatóságok jelentősen csökkenthetik a metrójáratok számát a gépkezelők tömeges mozgósítása miatt. A Meduza október 24-én arról számolt be, hogy Voronyezsben a buszvezetők mozgósítása súlyosbította a tömegközlekedési problémákat a városban. A voronyezsi polgármesteri hivatal azt állította, hogy a mozgósítás a város buszvezetőinek csak 3%-át hívta be, de elismerte, hogy a sofőrök távolmaradása miatt néhány busz lekerült a járatokról.


A mozgósítással szembeni orosz ellenállás folytatódik. Egy orosz forrás október 22-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok Krasznojarszk megyében őrizetbe vettek egy nőt, aki „nemet a férfiak nélküli országra” feliratú plakáttal sztrájkolt. Egy orosz csatorna október 21-én arról számolt be, hogy a hatóságok büntetőeljárást indítottak két baskíriai lakos ellen, akik szeptember 26-án és október 8-án gyújtogatásos támadást követtek el a katonai nyilvántartási és sorozási irodák ellen. Egy független orosz hírforrás október 23-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok számos mozgósított katonát visszavittek a Brjanszki Területre, 30-at pedig a Brjanszki Terület Klinszkijben lévő katonai egységekhez helyeztek át. Az ISW október 12-én jelentette, hogy több mint 100 sorköteles Brjanszki Területről származó katona megtagadta az Ukrajnába történő bevetést a belgorodi Szoloti gyakorlótéren lévő bázisáról. Október 22-én, 23-án és 24-én több orosz és ukrán forrás arról számolt be, hogy a mozgósított orosz katonák továbbra is elhagyják állásaikat, vagy megtagadják a harcot az ukrajnai bevetést követően. Az orosz hadsereg továbbra is mozgósít orosz férfiakat az orosz toborzási politika megsértésével. Egy orenburgi férfit, aki három gyermek apja, és emiatt törvényesen jogosult a mozgósítási halasztásra, mégis behívtak, és meghalt, állítólag október 16-án egy gyakorlótéren.

Az orosz hatóságok továbbra is igyekeznek jelentéktelennek beállítani a mozgósítási erőfeszítések folytatását, ami ellentmond Szobjanyin moszkvai polgármester nyilvános nyilatkozatainak a „részleges mozgósítás” befejezéséről. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága október 24-én jelentette, hogy az orosz hatóságok megtiltották az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek, hogy tudósítsanak a mozgósítási gyűjtésekről. Egy orosz Telegram-csatorna október 21-én jelentette, hogy az Avito hirdetési szolgáltatás blokkolta a mozgósított katonáknak nyújtott jogi segítségre vonatkozó hirdetéseket.


Tevékenység az oroszok által megszállt területeken (orosz cél: a megszállt és elcsatolt területek feletti adminisztratív ellenőrzés megszilárdítása; az ukrán civilek erőszakos integrálása az orosz szociokulturális, gazdasági, katonai és kormányzati rendszerekbe).

Az orosz és a megszálló közigazgatás tisztviselői folytatták a megszállt területek előkészítését az október 23-án és 24-én várt ukrán offenzívákra. Az Ukrajna Ellenállási Központ és a közösségi médiában közzétett videofelvételek ábrázolják, hogy az orosz erők blokkolják a távközlési hálózatokat és leszerelik a szükséges berendezéseket Herszon városában, hogy megakadályozzák a lakosokat abban, hogy az orosz csapatokról szóló információkat megosszák az ukrán erőkkel. A közösségi médiából származó jelentések szerint Herszon városában október 23-án vagy azt megelőzően megszűnt az internetkapcsolat.

A megszálló hatóságok folytatták a civilek eltávolítását a nyugati Herszoni Területről is. Kirill Sztremouszov, a Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának helyettes vezetője október 24-én azt állította, hogy a Herszon város és a Dnyiprótól nyugatra fekvő Herszon terület más területeinek elhagyására kényszerített civilek jogosultak 100 000 rubel (1632 USD) egyszeri kifizetésére és egy igazolásra, amely máshol történő lakásvásárlást támogat. A Herszoni Terület megszállási adminisztrációja október 24-én kijelentette, hogy azoknak a férfiaknak, akik nem evakuálnak a Dnyeper keleti partjára, „lehetőségük” lesz csatlakozni Herszon város milíciáihoz az ukrán előrenyomulás megakadályozásában. Egy orosz megszálló tisztviselő bejelentette, hogy további értesítésig lezárják Herszon város és a nyugati Herszoni Terület bejáratait. Enerhodar polgármestere, Dmitrij Orlov október 23-án jelentette, hogy az orosz tisztviselők megkezdték az ukrán szülők értesítését a meg nem nevezett régiókban, akiknek gyermekei kényszerű „vakáción” vannak a Krasznodari Területen, hogy küldjenek ruhát és egyéb ellátmányt gyermekeiknek, mivel a vakáció határozatlan időre meghosszabbodik.


Az ukrán ellenállás az orosz megszállással szemben folytatódik Herszon és Zaporizzsja területén. A közösségi médiában október 23-án közzétett geolokációs felvételeken látható, amint egy autóbomba felrobban Herszon városában, és két civilt megsebesít. Több forrás beszámolt továbbá arról, hogy október 23-án Herszon városában egy előzetes letartóztatási központ előtt egy infrastrukturális oszlopban elhelyezett robbanószerkezet robbant fel, és megölt egy civilt. A DNK egyik tisztviselője a támadást az ukrán különleges szolgálatok sikertelen kísérletének minősítette, hogy meggyilkolják az előzetes letartóztatási központ vezetőjét. Orosz és ukrán hírforrások arról számoltak be, hogy az ukrán állampolgárok a Herszoni és Zaporizzsjai Területen megtagadják a rubel elfogadását fizetőeszközként, ami potenciálisan hozzájárulhat az orosz evakuálási eljárások megzavarásához Herszon területének nyugati részén. Az Ukrán Ellenállási Központ október 24-én arról számolt be, hogy még orosz katonák is hrivnyára váltják rubelüket, valószínűleg a vásárlásokhoz kapcsolódóan kénytelenek így tenni. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere október 23-án kijelentette, hogy a tényleges árfolyam a rubel és a hrivnya között 5:1 a Herszoni Területen.

Eddig tartottak a harctéri hírek – ne feledjük: be kellett pótolni a tegnapi elmaradást is – de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!