Szele Tamás: Herszon a viharban

Ukrajnában csak annyit mozdulnak a frontvonalak – Herszont kivéve – hogy ne lehessen azt mondani: béke van. Az állóháború zabálja a hadianyagot és pusztítja az állományt, de legalább se haszna, se értelme, közben pedig telepítik kifelé szorgosan Herszon lakosságát, szó szerint a semmibe, a helyükre pedig frissen mozgósított alakulatok érkeznek.

Minden arra utal hát, hogy nagy csata készülődik, de ez sem teljesen biztos, hiszen az orosz hadsereg egy pillanat alatt dönthet úgy, hogy mégsem veszi fel a harcot a városért, és egy iramodással a Krímben terem. Moszkvában ezalatt egymást eszik a szilovikok, és ettől valahogy a Prigozsin hízik, aki nyilvánosan mégsem karolta fel Girkint, így a szegény, elhagyott Ramzan Kadirov is felszáríthatja könnyeit és Tatjánaként nekiállhat levelet írni az ő hűtlen Prigozsinjának, aki épp úgy Jevgenyij, mint Anyegin volt. Elképzelem, amint rózsaszín szobácskájában rója a sorokat:

Я к вам пишу – чего же боле?
Что я могу еще сказать?”

magyarul:

Én írok levelet magának –
Kell több? Nem mond ez eleget?”

Hagyjuk is az ifjú párt civakodni, mi lássuk inkább a friss híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz szilovik frakció tagjai továbbra is elégedetlenségüknek adnak hangot az ukrajnai orosz háborús erőfeszítésekkel kapcsolatban, ami azt jelzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek hosszú távon továbbra is nehéz lesz megnyugtatnia a háborúpárti szavazókat. A szilovik frakció Putyin belső körén belül jelentős hatalmi bázissal rendelkező személyekre utal, akik harci erőket vetnek be Ukrajnában. Ramzan Kadirov csecsen vezető panaszkodott, hogy az orosz válasz az állítólagos orosz területre mért ukrán csapásokra „gyenge” volt, és megjegyezte, hogy Oroszországnak „el kell törölnie az ukrán városokat a föld színéről.” Kadirov azt is állította, hogy Oroszország most „különleges katonai művelet” helyett háborút folytat Ukrajnával, mivel az ukrán erők „orosz területen” harcolnak. Kadirov megjegyezte, hogy elégedetlen az orosz megtorlás elmaradásával a hadiállapot bevezetése ellenére. Kadirov egyébként egész októberben viszonylag csendben maradt.

Kadirov nyilatkozata közvetve bírálja az ukrán energetikai infrastruktúra elleni orosz rakétahadjárat mértékét, és összhangban van a katonai bloggerek kritikáival, amelyek napokkal az első, október 10-i masszív hadjárat után következtek. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin rakétahadjárata hosszú távon valószínűleg nem elégíti ki a háborúpárti nacionalista tábort, mivel Putyin nem tudja kijavítani az ukrajnai orosz katonai akció számos hibáját, és nem tudja teljesíteni maximalista ígéreteit sem. Kadirov kirohanása kiemeli Putyin hibáját is, hogy négy ukrán területet annektált, mielőtt az orosz erők elérték volna a területek határait, ami zavart keltett azzal kapcsolatban, hogy hol kezdődik az „orosz terület”. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy az ukrán területek Putyin általi annektálása valószínűleg kritikát váltott ki a Kreml elitjében, ami valószínűleg fokozódni fog, ahogy Putyin újabb megszállt területeket veszít.

Az orosz szilovikok közvetlenül is szembesítették Putyint az ukrajnai háború előrehaladásával kapcsolatban, ami még inkább rávilágít az orosz hatalmi struktúrákon belüli jelentőségükre. A The Washington Post amerikai hírszerzésre hivatkozva feltárta, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin élesen bírálta az orosz védelmi minisztériumot (Védelmi Minisztérium) egy magánbeszélgetésben. Prigozsin állítólag azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy erősen támaszkodik a Wagner-erőkre, miközben nem finanszírozza a csoportot, vagy nem biztosítja a szükséges forrásokat, ami összhangban van számos nyilvános nyilatkozatával. Prigozsin a The Washington Post jelentésére reagálva tagadta, hogy valaha is kritizálta volna az orosz fegyveres erőket – ez a tagadás nyilvánvalóan hamis, tekintettel a védelmi minisztérium elleni ismételt nyilvános támadásaira.

A The Post által feltárt kritika tovább erősíti az ISW értékelését, miszerint Prigozsin olyan egyedülálló pozíciót tölt be, amely lehetővé teszi számára, hogy kihasználja Putyin Wagner erőktől való függőségének előnyeit anélkül, hogy formálisan felelős lenne bármely tengelyért vagy területért Ukrajnában, miközben jelentős befolyással rendelkezik az információs térben. Prigozsin a Telegramban gyűjti a követőit (egyes Wagnerhez kapcsolódó csatornáknak több mint 300 000 követője van), közvetlen kapcsolatban áll az online kiadványokkal, és állítólag finanszírozza a RiaFan (Szövetségi Hírügynökség) médiakonglomerátumot. Prigozsin valószínűleg egyre több platformot használ a hatalomgyarapításhoz, és korábban még a RiaFan-t is bevonták a szeptemberi fogoly-toborzási akciójának népszerűsítésébe az orosz közönség számára. Putyin rezsimje nagyban függ az állami információs tér monopolizálásától, de Prigozsin egyre inkább megkérdőjelezi ezt a monopóliumot.

Prigozsin befolyása az információs térben a Wagner-erők pozitív ábrázolásán keresztül nyilvánvaló, annak ellenére, hogy nem sikerült jelentős előrelépést elérniük Bakhmut területén. A Wagner-csapatok még mindig nem érték el Bakhmutot, annak ellenére, hogy nyár eleje óta harcolnak ott, és állítólag jelentős veszteségeket szenvednek. Prigozsin maga is elismerte, hogy a Wagner-egységek naponta csak 100-200 métert haladnak előre, amit abszurd módon és tévesen a modern hadviselés normájának nevezett. A Wagner-egységeket ugyanazok az ellátási és csapatminőségi problémák sújtják, amelyek miatt Prigozsin bírálja az orosz védelmi minisztériumot, mert az orosz fegyveres erőkön belül hagyja, hogy ezek a problémák előforduljanak. Prigozsin például tagadta, hogy látott volna egy videót, amelyen a Wagner-csapatok az élelem és az ellátmány hiányára panaszkodtak. Az ukrán katonai főhadviselési igazgatóság (GUR) azt is megjegyezte, hogy a Wagner fogoly újoncok olyan súlyos fertőző betegségekben szenvednek, mint a HIV és a Hepatitis C, és hogy az orosz orvosok megtagadják a fertőzött katonák egyre növekvő számának ellátását, amikor azok harc közben megsebesülnek.

Prigozsin úgy tudja alakítani a narratívát az orosz katonai blogger közösségen belül, hogy következetesen eltereli a figyelmet az erőiről az orosz felsőbb katonai vezetés lealacsonyításával. Valószínűleg megtartja a fölényét annak ellenére, hogy erői nem haladnak előre, tekintettel az orosz védelmi minisztériumra vonatkozó információs korlátozásokra. Prigozsin szoros interakciói a médiával és az online közösséggel lehetővé teszik számára, hogy valós időben reagáljon bármilyen kritikára vagy kedvezőtlen narratívára, ellentétben az orosz védelmi minisztériummal vagy a Kremllel. Prigozsin például kevesebb mint egy nappal azután, hogy orosz katonai bloggerek felvetették, hogy Girkin egy Wagner-alapú önkéntes zászlóaljat alakít, tagadta, hogy kapcsolatban állna Igor Girkin orosz háborús bűnössel.

Az orosz illetékesek egyre inkább megpróbálják retorikailag összehangolni Oroszország ukrajnai háborúját olyan vallási fogalmakkal, amelyek állítólag mind a keresztények, mind a muszlimok számára elérhetőek, valószínűleg azért, hogy kiszolgálják az orosz fegyveres erőkön belüli vallási kisebbségi csoportokat. Alekszej Pavlov, az orosz Biztonsági Tanács helyettes titkára megerősítette Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető október 25-én tett kijelentéseit, miszerint az ukrajnai háború célja a „teljes sátánmentesítés”. Pavlov azt állította, hogy az ukrán társadalmat „fanatikusok” uralják, akik az orosz ortodox egyház, az iszlám és a judaizmus által vallott értékek elhagyására törekszenek. Kadirov azt is kijelentette, hogy az Ukrajna elleni háború most már az ukrán „sátánizmus” elleni dzsihád. Ezek a kijelentések azt a vágyat tükrözhetik, hogy eltereljék az orosz fegyveres erőkön belül a vallási kisebbségi csoportok körében tapasztalható elégedetlenséget. Amint arról az ISW korábban beszámolt, a közelmúltban a muszlim és nem muszlim katonák közötti szakadások erőszakos megnyilvánulásokat okoztak az orosz hadsereg soraiban. A háború vallási, de nem nyíltan keresztény alapon történő meghirdetése valószínűleg kísérlet arra, hogy túllépjen a vallási megosztottságon, és információs feltételeket teremtsen az etnikai és vallási kisebbségek további toborzásához, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is jelezték, hogy a Herszoni Területen élő civileknek a Dnyeper folyó keleti partjára történő „evakuálására” irányuló erőfeszítések egy szélesebb körű áttelepítési terv részét képezik. Kirill Sztremouszov herszoni megszálló képviselő október 25-én azt állította, hogy a megszálló tisztviselők több mint 22 000 embert költöztettek át a Dnyeper nyugati partjáról a keleti partra, és hogy a közigazgatás „áttelepítési programja” (программа переселения) 60 000 ember befogadását tervezi. Sztremouszov nyilatkozata látszólag elismeri, hogy az orosz megszálló tisztviselők a kitelepítéseket az ukrán lakosság nagy részének végleges áttelepítése előfutárának tekintik. Nem világos, hogy az orosz tisztviselők hová szándékoznak „áttelepíteni” a nyugati partról elköltözőket. A nemzetközi jog megsértését jelentheti egy olyan állandó program implikálása, amelynek célja az ukránok áttelepítése más, Oroszország által megszállt területekre, vagy akár magába Oroszországba is. A nemzetközi jog szerint a megszálló hatalomnak joga van a polgári lakosságot biztonságuk érdekében evakuálni, azzal a szükséges kikötéssel, hogy az ilyen evakuálások ideiglenes jellegűek. Az „áttelepítési program” implikálása arra utal, hogy az orosz tisztviselők a Herszon terület lakosságának nagy részét véglegesen át akarják telepíteni.


Vlagyimir Putyin orosz elnök október 25-én koordinációs tanácsülést tartott, amelyen Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kifejtette, hogy további biztonsági intézkedéseket kell hozni a határ menti területeken, ami valószínűleg arra utal, hogy a Kreml a közelmúltban hozott hadiállapot-rendeleteket kívánja felhasználni. Putyin azt is mondta, hogy az orosz kormánynak nagy tempóban és a nemzetbiztonsági helyzet rendkívül reális értékelése szerint kell dolgoznia. Szobjanyin jelezte, hogy az orosz tisztviselők az egész Oroszországi Föderációban folytatják a tervezett biztonsági intézkedéseket. Ezek a megjegyzések arra utalnak, hogy a Kreml a közelmúltban kihirdetett hadiállapotot az Orosz Föderáción belül zajló mozgósítás és katonai erőfeszítések megkönnyítésére kívánja felhasználni.

A Levada orosz független közvélemény-kutató szervezet október 25-én közölt felmérési eredményeket, amelyek szerint a szankciók, a mozgósítás és az ukrajnai háború által bevezetett közelmúltbeli társadalmi feszültségek ellenére csökkent a változást akaró oroszok száma. 2019 júliusának 59 százalékáról 2022 októberére 47 százalékra csökkent azoknak az oroszoknak az aránya, akik szerint Oroszországnak határozott, teljes körű változásokra van szüksége. A felmérések azt mutatják, hogy a 2019. júliusi 31 százalékról 2022 októberére 36 százalékra nőtt azoknak az oroszoknak az aránya, akik szerint Oroszországnak csak kisebb változtatásokra van szüksége, valamint 8 százalékról 13 százalékra nőtt azoknak az oroszoknak az aránya, akik szerint Oroszországnak egyáltalán nincs szüksége változtatásra. A Levada-felmérések azt mutatják, hogy a teljes körű változást kívánó oroszok közül csupán 11 százalékuk vágyik valamilyen formában kormányváltásra. A Levada-felmérések azt is mutatják, hogy a teljes körű változást kívánó oroszok 10 százaléka szeretné, ha véget érne az ukrajnai háború, és Oroszország tárgyalásokat kezdene Ukrajnával. Sok változás, amelyet az oroszok szeretnének, elsősorban belpolitikai és gazdasági kérdésekkel áll összefüggésben.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz szilovik-frakciók továbbra is elégedetlenségüknek adnak hangot az ukrajnai orosz háborús erőfeszítésekkel kapcsolatban, ami valószínűleg azt jelzi, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek nehéz lesz megnyugtatni a háborúpárti csoportot.
      • A Putyin és a szilovik csoport tagjai közötti közvetlen konfrontációk az ukrajnai háborúval kapcsolatban jól illusztrálják a szilovik frakciók jelentőségét az orosz hatalmi struktúrákban.
      • Az orosz tisztviselők valószínűleg retorikailag összehangolják az ukrajnai háborút a vallási eszmékkel, amelyek látszólag mind a keresztények, mind a muszlimok számára elérhetőek, hogy a vallási és etnikai kisebbségeket kiszolgálják.
      • Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is azt állítják, hogy a Herszon területen végrehajtott kitelepítések egy nagyobb áttelepítési program részét képezik.
      • A Levada közvélemény-kutatásai azt mutatják, hogy az orosz lakosságnak az orosz kormány iránti érzelmei nem változtak meg alapvetően az ukrajnai háborúval kapcsolatos társadalmi nyomás ellenére.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok október 25-én Szvatovétól nyugatra és Kreminnánál támadásokat hajtottak végre.
      • Az orosz hadsereg folytatta a Dnyeper keleti partján a visszavonulási és védelmi pozíciók kialakítását.
      • Az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre a Donyecki Területen.
      • Az orosz hadsereg a toborzási politikát megsértve továbbra is mozgósítja a személyi állományt. Az orosz mozgósítási törekvések a munkaerőpiacot is megterhelik.
      • Ukrán partizánok támadást intéztek a megszállás vezetője ellen az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Területen.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Oszkil folyó-Kreminna vonal):

Orosz források szerint az ukrán csapatok október 25-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Szvatovétól nyugatra. Azt állították, hogy orosz tüzérségi tűz visszaverte az ukrán erőket a Szvatovétól 15 km-re északnyugatra fekvő Kuzemivka elleni támadási kísérlet során. Egy orosz blogger azt is állította, hogy az ukrán csapatok sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre a Raihorodka-Kovalivka vonal mentén, Szvatovétól mintegy 10 km-re délnyugatra. Különböző orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok Szvatovétól nyugatra csoportosítják erőiket a jövőbeli ellentámadó hadműveletekhez, és hogy az orosz egységek megerősítik védelmi állásaikat Szvatove körül. Szerhij Haidai ukrán Luhanszk megyei vezető megjegyezte, hogy az orosz csapatok a Kraszna folyó teljes partját aláaknázták Szvatove közelében, nyilvánvalóan az esetleges ukrán előrenyomulásra készülve.


Orosz források emellett azt állították, hogy az ukrán egységek október 25-én sikertelen frontális támadást hajtottak végre Kreminna ellen. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok visszaverték a támadást. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bilohorivka ellen, mintegy 10 km-re délre Kreminnától, ami arra utal, hogy az orosz csapatok folytatják az erőfeszítéseket az elveszett állások visszavételére a Donyeck-Luhanszki terület határa mentén.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Az orosz hadsereg október 25-én folytatta a Dnyeper folyó közelében a visszavonulási pozíciók kialakítását. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők védelmi állásokat készítenek elő a Dnyeper folyó keleti partján, és a partvonalat aknásítják Hornostaivka közelében, Nova Kakhovkától mintegy 40 km-re északkeletre. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az orosz erők kis átjárókat hagynak egy esetleges visszavonuláshoz, és megpróbálják helyreállítani a megsemmisült pontonátkelőket. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz katonai parancsnokság nem döntött Herszon város sorsáról, tekintettel a Herszoni Területen kialakult helyzetre. Más katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz erők képtelenek lesznek tartani Herszon városát, és az orosz kormány a Dnyeper keleti partjára való teljes visszavonulással megakadályozhat egy „sztálingrádi csatát”.

Ukrán és orosz források korlátozott betekintést nyújtottak a Herszoni Területen lévő frontvonalakon kialakult helyzetbe. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az ukrán csapatok október 24-én visszavertek két kisebb támadást egy szakasz és egy különítmény részéről két meg nem nevezett területen. Ukrán katonai illetékesek arról is beszámoltak, hogy az orosz egységek továbbra is lövik az ukrán állásokat az érintkezési vonal mentén, és csapást mértek Nova Kamiankára a Herszon terület északi részén. Az ukrán légvédelem állítólag két iráni gyártmányú Shahed-131 drónt is lelőtt Herszon körzetében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok visszaverték az ukrán támadásokat az északi Herszoni Területen lévő Iscsenka és Bruskinszke irányában. Geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az ukrán tüzérség csapást mért egy orosz harkocsira Kalinyivskében, Nova Kakhovkától mintegy 47 km-re északnyugatra.


Az ukrán tüzérség továbbra is célba vetta az orosz állásokat és logisztikát a Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar azt állította, hogy a közelmúltban Kairi (Nova Kakhovkától mintegy 27 km-re északkeletre) ellen végrehajtott precíziós csapás során 30 orosz katona vesztette életét, és több mint 100 katona maradt a romok alatt. A legújabb harci felvételek megerősíteni látszanak ezt a jelentést, és azt jelzik, hogy a csapás valószínűleg csecsen erőket ért. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az ukrán haderő egy lőszerraktárt is megsemmisített Hornosztojivkában. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az ukrán erők három lőszerraktárra mértek csapást Beriszlav és Kakhovka járásokban, és lelőttek három orosz harci helikoptert. Ukrán források október 25-én robbanásokról készült felvételeket tettek közzé Kakhovka járásban.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz alakulatok október 25-én folytatták a sikertelen támadásokat a Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Bakhmutszke (11 km-re északkeletre Bakhmuttól), Szoledar (13 km-re északkeletre Bakhmuttól), Bilohorivka (23 km-re északkeletre Bakhmuttól), Verhnokamjanszke (33 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Spirne (30 km-re északra Bakhmuttól) közelében; és Bakhmuttól délre Ivanhrad (4 km-re délkeletre Bakhmuttól) és Kliscsiivka (7 km-re délnyugatra Bakhmuttól) közelében. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától délnyugatra Mariinka (28 km-re délnyugatra Avdiivkától) és Nevelskze (15 km-re délre Avdijivkától) közelében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciája október 25-én bejelentette, hogy „az Avdiivkáért folyó csata teljes lendülettel folyik”, és az orosz erők be akarják keríteni Avdiivkát. Az orosz csapatok nem valószínű, hogy bekerítik Avdiivkát, tekintettel az orosz offenzívák gyenge teljesítményére a település közelében a háború kezdete óta. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Donyecki területen lévő Avdiivka és Vuhledar orosz hadműveleti bekerítése lehetetlen, mivel a közelmúltbeli orosz offenzívák a térségekben azt mutatják, hogy az orosz erők képtelenek gyors előrenyomulásra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz tüzérség október 25-én továbbra is közvetett tüzet folytatott a Donyecki Területen lévő érintkezési vonal mentén.


Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető azt állította, hogy a csecsen egységek továbbra is kiemelkedő szerepet játszanak a Donyecki Területen zajló orosz hadműveletekben. Kadirov október 25-én azt állította, hogy Adam Delimkhanov csecsen államiduma-helyettes közvetlenül koordinálja a Donyecki Területen harcoló csecsen erők akcióit az ukrajnai orosz offenzív hadjárat kezdete óta. Kadirov azt is állította, hogy az „Akhmat” különleges erők közvetlenül felelősek több mint 100 négyzetkilométer területért Donyeckben. Kadirov megismételte azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz katonai vezetés rendszeresen dicséri a csecsen egységeket a kelet-ukrajnai harcokért. Kadirov és társai továbbra is megpróbálják a csecsen alakulatokat a Donyecki Területen harcoló orosz erők jelentős alakulataként feltüntetni.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok október 25-én folytatták a rutinszerű légi-, rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán források szerint az orosz tüzérség csapást mért Nikopolra Dnyipropetrovszk területén, valamint Ocsakivra és Bereznehuvátra Mikolajiv területén. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy az orosz erők október 25-én dróntámadásokat hajtottak végre Nikopol és a Mikolajivi Terület Bastanka körzetében is. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek október 25-én nem hajtottak végre szárazföldi támadást Zaporizzsja irányában.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadsereg továbbra is mozgósít orosz férfiakat – beleértve az etnikai kisebbségi köztársaságokból származó férfiakat is –, megsértve a közzétett orosz toborzási politikát. A Szabad Európa Rádió / Szabadság Rádió jelentése szerint az orosz hatóságok 200 olyan többgyermekes apát mozgósítottak, akik törvényesen jogosultak a mozgósítási halasztásra a Baskír Köztársaságban. A jelentés megállapította, hogy a helyi orosz katonai komisszárok teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a tényeket vagy jogi érveket találnak a halasztási jogosultsági kritériumok megkerülésére. Az Enerhodar közelében harcoló baskíriai mozgósított férfiak a jelentések szerint nem kaptak megfelelő kiképzést, fogytán az élelmük, és egy koszos magtárban alszanak, ahol gabona, egerek és állóvizes tócsák vannak. Egy moszkvai férfit, aki három gyermek apja így jogosult a mozgósítási halasztásra, a jelentések szerint október 23-án mégis mozgósítottak, annak ellenére, hogy Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy a mozgósítás Moszkvában október 17-én véget ért.


Az orosz katonai mozgósítás miatt a munkavállalók elmenekülnek Oroszországból, ami feszültséget okoz az orosz munkaerőpiacon. Az orosz független Versztka október 25-én arról számolt be, hogy a moszkvai helyi kormányzati hivatalok orosz tisztviselői tömegesen menekülnek Oroszországból, hogy elkerüljék a mozgósítást. A Versztka arról számolt be, hogy a moszkvai városháza egyes osztályainak férfi informatikai alkalmazottainak 20-30 százaléka elmenekült a városból, így a moszkvai önkormányzati hivatalokat napokra megfosztották az informatikai támogatástól. A Versztka arról számolt be, hogy az orosz Oktatási Minisztérium, a Digitális Fejlesztési Minisztérium és a Központi Bank alkalmazottai hasonló módon menekülnek Oroszországból. Az RBK című orosz üzleti lap arról számolt be, hogy a határozott idejű szerződéssel dolgozó ideiglenes alkalmazottak iránti kereslet 52 százalékkal nőtt 2022 októberének első felében. 2022 októberének első felében az RBK arról számolt be, hogy az ideiglenes alkalmazottak a mobilizált munkavállalók helyébe léptek, hogy a mobilizált munkavállalók (például futárok, értékesítési vezetők és sofőrök) ne veszítsék el pozíciójukat a szolgálat alatt. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy Voronyezsben több tucat buszvezető mozgósítása miatt megterhelő a tömegközlekedés, a buszjáratok közötti várakozási idők megnövekedtek. Egy nagy orosz agrárvállalkozás Tyumen területen arról számolt be, hogy a mozgósítás miatt elveszítette dolgozói jelentős részét, és ösztönzőket jelentett be további munkaerő felvételére.

A megszállt területek hírei:

Ukrán partizánok október 25-én járművön szállított, improvizált robbanószerkezetes (VBIED) támadást hajtottak végre Melitopolban a zaporizzsjai megszálló közigazgatás vezetőjének otthona ellen. Az orosz média és ukrán források arról számoltak be, hogy egy gépkocsi robbant fel a ZaTV orosz propagandacsatorna székháza közelében, ahol állítólag az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik kirendeltsége is állomásozott. Különböző források arról számoltak be, hogy az épület Jevhenyij Balickij zaporizzsjai megszálló vezetőé, aki a támadás idején nem volt jelen. Orosz bloggerek „terrortámadásnak” nevezték az eseményt, és szigorúbb rendvédelmi védelmet követeltek a megszállt területeken.


Az orosz megszálló tisztviselők október 25-én folytatták a személyzet, a felszerelés és a megszálló eszközök áthelyezését a Dnyeper keleti partjára. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz tisztviselők folytatják a Dnyeper folyón át a folyó partján lévő felszerelés és személyzet, valamint a megszálló adminisztrátorok és civilek átköltöztetését Henicseszkbe és Szkadovszkba, amelyek 175 km, illetve 60 km távolságban délkeletre vannak Herszon városától. Az ukrán vezérkar emellett megjegyezte, hogy az egészségügyi személyzetet evakuálni kell, és hogy az orosz tisztviselők megvonták a finanszírozást, és már nem biztosítanak étkezést a nyugati parton maradt iskolásoknak. Az ukrán vezérkar jelezte, hogy mozgósított katonák érkeztek Lvovéba (40 km-re keletre Herszon városától), hogy helyettesítsék az evakuált kollaboránsokat. Kirill Sztremouszov, a herszoni megszállási adminisztráció második embere azt állította, hogy az orosz megszállási tisztviselők több mint 22 000 embert evakuáltak a Dnyipro folyó nyugati partjáról október 25-ig. Orosz bloggerek megjegyezték, hogy a Herszon város elhagyására vonatkozó döntés elsősorban politikai határozat, és azt állították, hogy az evakuálások önkéntes jellegűek.

Az orosz megszálló tisztviselők nehezen tudják bevezetni a rubelhasználatot a megszállt területeken, annak ellenére, hogy régóta folynak a rubelizációs intézkedések. Sztremouszov október 25-én egy videóbeszédben megdorgálta azokat, akik „nem hajlandók elfogadni a rubelt”, és azt állította, hogy miután a helyzet stabilizálódik a Herszoni Területen, azokat, akik nem hajlandóak rubelt használni, erőszakkal kiutasítják a területről, amely állítása szerint kizárólag az Oroszországi Föderáció törvényeihez fog igazodni. Sztremouszov kijelentése az orosz megszálló tisztviselők csalódottságát tükrözi a közelmúltbeli jelentések láttán, amelyek szerint az oroszok által megszállt területek ukrán lakosai a Herszoni és Zaporizzsjai Területen megtagadják a rubel használatát, és az orosz katonák hrivnyára cserélik a rubelüket a vásárlások lebonyolítása érdekében. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a megszállt területeken az orosz hatóságok augusztus elején fokozták a rubelesítésre irányuló erőfeszítéseket, és Sztremouszov nyilatkozatai arra utalnak, hogy az orosz megszálló tisztviselők küszködnek azon erőfeszítéssel, hogy a megszállt területeket gazdaságilag integrálják az Oroszországi Föderáció rendszereihez.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!