Szele Tamás: Gyásznap Iránban

Véres volt a tegnapi nap Iránban, ahogyan arra számítani lehetett, és a tiltakozó megmozdulások soha nem látott méreteket öltöttek. A társadalom majdnem minden rétege érintett, és egyre többen gyászolják hozzátartozóikat, akiket a biztonsági erők öltek meg – ugyanakkor a biztonságiak veszteségei is számottevőek. Ez már forradalom.

Ugyanakkor új játékos jelent meg a perzsa játékban, akiről csak a lehető legrosszabbakat lehet mondani: beszállt az események manipulálásába az Iszlám Állam is, rögtön 15 fő halálát és 40 sebesülését okozva, bár az egyáltalán nem biztos, hogy a terrorcselekményt valóban ők követték el. Nem kizárt, hogy csak megpróbálják ellopni egy másik militáns szervezet akcióját, ami újabb véres leszámolásokhoz vezethet majd, de ez már legyen az ő bajuk: akárki is lövöldözött abban a shirazi mecsetben, Teherán mostani urainak malmára hajtotta a vizet.

De lássuk az eseményeket részletesen is. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az Iránban jelenleg is zajló, rendszerellenes tüntetések október 26-án jelentősen kibővültek, és 23 tartomány legalább 33 városában zajlottak. Ezek a tiltakozások jelentik a legtöbb, egyetlen nap alatt bejelentett tüntetést azóta, hogy a CTP szeptember 28-án megkezdte a napi szintű tiltakozással kapcsolatos frissítések közzétételét. Irániak ezrei vonultak az utcára, hogy megemlékezzenek Mahsa Amini rezsim általi meggyilkolásának 40. napjáról. A tüntetők lelőttek egy IRGC hírszerző tisztet a Hamedan tartománybeli Maleyerben, ezzel legalább 33-ra emelkedett a biztonsági erők veszteségeinek száma a tiltakozási hullám szeptember 16-i kezdete óta.

A legnagyobb gyűlés a Kurdisztán tartománybeli Saghezben – Mahsa Amini szülővárosában és nyughelyén – zajlott. Az iráni állami média arról számolt be, hogy mintegy 10 000 személy gyűlt össze Saghezben, hogy megemlékezzen Mahsa Amini emlékéről, bár a tényleges szám ennél magasabb lehet. A rezsim lezárta a Saghez környéki utakat, hogy megakadályozza a tüntetéseket. A közösségi médiában közzétett videókon gyászolók és tüntetők láthatók, amint gyalogosan, az utakon és mezőkön keresztül a saghezi temetőbe tartanak. A biztonsági erők megtámadták és letartóztatták a tüntetőket a temetőnél.

A tiltakozó szervezetek felszólították az elégedetlen polgárokat, hogy naponta tartsák meg ezt a nagyarányú megmozdulást. Egyes tiltakozó szervezetek arra is felszólították a tüntetőket, hogy október 27-én emlékezzenek meg Nika Shakarami halálának 40. napjáról. Ezek a tiltakozó szervezetek azt is megjegyezték, hogy Nagy Kürosz napja október 29-e – egy másik dátum, amikor a tüntetők gyülekezhetnek. A rezsim régóta törekszik arra, hogy a történelmi perzsa nacionalizmust beépítse ideológiájába, és az ehhez hasonló tiltakozó felhívások részei annak az erőfeszítésnek, hogy a rendszerellenes mozgalom visszaszerezze a perzsa történelmi büszkeséget és öntudatot.

A rezsim valószínűleg ki fogja használni, hogy a Fars tartománybeli Shirazban militáns támadás ért egy síita szentélyt arra, hogy a tüntetéseket lecsillapítsa. Október 26-án legalább egy fegyveres behatolt a Shah Cheragh mecsetbe Shirazban, és rálőtt a hívőkre, mintegy 15 embert megölve és mintegy 40-et megsebesítve az iráni állami média szerint. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért, bár nagyon valószínűtlen, hogy az Iszlám Államnak közvetlen köze lett volna hozzá.

A rendszer ezt a támadást arra használja fel, hogy az iráni közvélemény figyelmét elterelje a demonstrációkról, és a dühöt külföldi ellenfelek, például az Iszlám Állam és Szaúd-Arábia felé terelje. Az Iszlám Forradalmi Gárdához (IRGC) és a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz (SNSC) kötődő kiadványok arról számoltak be, hogy a fegyveres nem iráni vahhábita volt. Egy IRGC-hez kötődő újságíró azt állította, hogy Szaúd-Arábia rendelte el a támadást, és megtorlásra szólította fel az IRGC-t. A rezsim megtorlásként a shirazi militáns támadásért az Iszlám Állam külföldi állásait vagy Szaúd-Arábiát támadhatja meg. A rendszer ballisztikus rakétatámadásokat hajtott végre az Iszlám Állam kelet-szíriai célpontjai ellen, miután a csoport 2017 júniusában és 2018 szeptemberében magára vállalta az iráni támadásokat. A teheráni rezsim ismét megteheti ezt, hogy elterelje a közfigyelmet a tüntetésekről. Arra is törekszik, hogy bosszút álljon Szaúd-Arábián a tüntetések szításában játszott állítólagos szerepe miatt, ahogy arról a CTP korábban beszámolt.

A rendszer arra is felhasználhatja ezt a támadást, hogy igazolja a tüntetések erőszakosabb elfojtását. Ahmad Vahidi belügyminiszter és Mohammad Bagher Ghalibaf parlamenti elnök azzal vádolta a tüntetőket, hogy lehetővé tették a rendszerellenes militánsok számára a támadás végrehajtását.

Az Iszlám Állam megpróbál tőkét kovácsolni a szentély megtámadásából és a tüntetésekből, hogy instabilitást és felekezeti konfliktust szítson Iránban. Az Iszlám Állam valószínűleg opportunista módon vállalta a felelősséget a támadásért anélkül, hogy megrendelte vagy közvetlenül lehetővé tette volna azt. A támadás nem felel meg az Iszlám Állam tipikus támadási mintájának, ami arra utal, hogy a csoport talán nem kötvetlenül irányította a támadást. A támadó nem viselt robbanómellényt, és sebesülten, de élve fogták el – ami nagyon szokatlan az Iszlám Állam terroristái esetében. Az Iszlám Államnak a támadás elismerését állító nyilatkozatai szintén zavarosak voltak, nem tartalmaztak más részleteket, mint amik már a médiában megjelentek, amikor közzétették őket, és hiányzott belőlük az a konkrét stílus, amely az Iszlám Állam által ténylegesen irányított támadásokért elismerését állító nyilatkozatokban szokásos. Az Iszlám Állam korábban is vállalt már támadásokat opportunista módon, mint például a 2017 októberében Las Vegasban történt lövöldözés. Az Iszlám Állam Khoraszán tartománya október 26-án szintén támogatásáról biztosította a rezsim ellen harcoló tüntetőket, valószínűleg azért, hogy tovább szítsa a felekezeti ellentéteket. A felekezeti erőszak szítására irányuló törekvés az Iszlám Állam és elődje, az iraki al-Kaida egyik jellemzője volt, ami megkülönbözteti az al-Kaida társszervezeteitől, amelyek általában vonakodnak a felekezeti ellenségeskedések közvetlen szításától.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára és John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kijelentette, hogy Oroszország tanácsot adhat az iráni rezsimnek az október 26-i tüntetés leveréséhez. Moszkva nagy tapasztalattal rendelkezik a belföldi és külföldi tüntetések vérbe fojtásában. A Kreml tanácsot adott és támogatta a tüntetések elfojtását Fehéroroszországban 2020 végén és Kazahsztánban 2022 elején. Az orosz biztonsági személyzet közvetlenül részt vett mindkét akcióban, de a CTP még nem figyelt meg olyan jeleket, amelyek arra utalnának, hogy az oroszok jelenleg Iránban aktívan segítenék a rendszert.

A legfontosabb hírek röviden:

    • Az Iránban jelenleg is zajló, rendszerellenes tüntetések október 26-án jelentősen kibővültek, és 23 tartomány legalább 33 városában zajlottak.
    • A rendszer valószínűleg kihasználja egy síita szentély elleni militáns támadást, mely a Farsz tartománybeli Shirazban történt, hogy megfékezze a tiltakozásokat.
    • Az Iszlám Állam megpróbál tőkét kovácsolni a szentélytámadásból és a tüntetésekből, hogy instabilitást és felekezeti konfliktust szítson Iránban.
    • Amerikai tisztviselők kijelentették, hogy Oroszország tanácsot adhat az iráni rezsimnek a tüntetések leveréséhez.
    • Az IRGC-hez kötődő média továbbra is dezinformációt terjesztett a tüntetések lekicsinyítése és a csalódott polgárok lejáratása érdekében.

Rendszerellenes tüntetések:

Október 26-án 23 tartomány legalább 33 városában tartottak rendszerellenes tüntetéseket. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken történtek tüntetések:

    • Karaj, Alborz tartomány ( a Karaj Azad Egyetem 50-100 hallgatója Karaj, Atiltakozott az egyetemen; meghatározatlan számú tüntető felgyújtotta Soleimani tábornok szobrát).
    • Ardabil város, Ardabil tartomány ( a Mohagh Ardabil Egyetem 100-200 hallgatója tiltakozott az egyetemen).
    • Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány ( a Tabriz Egyetem 100-150 hallgatója tiltakozott az egyetemen).
    • Shahinshahr, Iszfahán tartomány (a biztonsági erők a jelentések szerint könnygázt vetettek be a Fars Orvosi Klinika előtt összegyűlt tüntetőkre; több tucat tüntető tüzet gyújtott és tiltakozott Shahinshahr utcáin).
    • Iszfahán város, Iszfahán tartomány (100-150 iszfaháni egyetemista nő tiltakozott az egyetemen; több tucat tüntető gyűlt össze Iszfahán utcáin).
    • Nadzsafábád, Eszfahán tartomány (Nadzsafábád egyetemének 150-300 hallgatója tiltakozott az egyetemen, és megtaposták Khamenei képeit).
    • Shiraz, Fars tartomány (a Shiraz Azad Egyetem 150-300 hallgatója tiltakozott az egyetemen).
    • Rasht, Gilan tartomány ( a Gilan Egyetem 100-200 hallgatója tüntetett az egyetemen és azt skandálta, hogy „sem Gáza, sem Libanon, az életemet áldozom Iránért”; a tüntetők tüzeket gyújtottak Rasht utcáin és azt skandálták, hogy „szabadság, szabadság, szabadság”).
    • Lahidzsán, Gilán tartomány (több tucat tüntető gyújtogatott és demonstrált Lahidzsán utcáin; a tüntetők a jelentések szerint rajtaütöttek a biztonsági erőkön és felgyújtották a motorkerékpárjukat).
    • Gorgan, Golestan tartomány (egy-két tucat tüntető tüntetett Gorgan utcáin; a tüntetők felgyújtottak egy Baszidzs-bázist).
    • Hamedan, Hamedan tartomány ( A Hamedani Iszlám Azad Egyetem és a Boali Sina Egyetem 150-300 hallgatója tiltakozott a saját campusukon).
    • Ilam város, Ilam tartomány (50-100 tüntető demonstrált Ilam utcáin, és „Halál a diktátorra” és „Nő, élet, szabadság” jelszavakat skandáltak; a biztonsági erők a jelentések szerint könnygázt vetettek be a tüntetők ellen egy gyógyszertárban).
    • Kerman város, Kerman tartomány ( a Kermani Bahnar Egyetem és a Kermani Iszlám Azad Egyetem 50-150 hallgatója tüntetett az egyetemen, és azt skandálták, hogy „A diákok meghalnak, nem fogadjuk el a megaláztatást”).
    • Mashhad, Khorasan Razavi tartomány ( A Mashhadi Ferdowsi Egyetem több tucat diákja tiltakozott az egyetemen; meghatározatlan számú tüntető vonult végig Mashhad utcáin).
    • Sabzevar, Khoraszan Razavi tartomány ( A Hakim Egyetem és a Sabzevar Egyetem 150-300 hallgatója tiltakozott a saját campusukon; a Sabzevar Egyetem hallgatói azt skandálták, hogy „1500 embert öltek meg a mi véres novemberünkben”).
    • Ahvaz, Khuzestan tartomány ( az Ahvazi Iszlám Azad Egyetem és az Ahvazi Shahid Chamran Egyetem 50-100 hallgatója tiltakozott az egyetemen).
    • Saghez, Kurdisztán tartomány (legalább 10 000 tüntető utazott Irán több városából, hogy részt vegyen Mahsa Amini temetésén az Aichi mauzóleumban).
    • Sanandaj, Kurdisztán tartomány ( a Sanandaji Kurdisztáni Egyetem 50-100 diákja tiltakozott az egyetemen; több tucat tüntető tüzet gyújtott a Sanandaj utcáin és Molotov-koktélokat dobált a biztonsági erőkre; a biztonsági erők állítólag éles lőszert használtak a tüntetők ellen).
    • Marivan, Kurdisztán tartomány (Meghatározatlan számú tüntető gyújtogatott Marivan utcáin; a jelentések szerint a biztonsági erők éles lőszert használtak a tüntetők ellen).
    • Boroujerd, Lorestan tartomány (több tucatnyi boroujerdi egyetemi hallgató tüntetett az egyetemen és azt skandálta, hogy „halál a diktátorra”).
    • Arak, Markazi tartomány (50-100 araki egyetemi hallgató tüntetett az egyetemen és vonult végig az araki utcákon).
    • Babol, Mazandaran tartomány ( A baboli Noshirvani Egyetem több tucat diákja tüntetett az egyetemen; a biztonsági erők a jelentések szerint megakadályozták, hogy a diákok ki- vagy bemenjenek az egyetemre).
    • Qazvin City, Qazvin tartomány ( A Qazvin Egyetem 50-100 hallgatója tiltakozott Qazvin utcáin; a biztonsági erők éles lőszert használtak a tiltakozók ellen).
    • Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány (több tucat zahedani orvostudományi egyetem hallgatója tüntetett az egyetemen és azt skandálta, hogy „halál a diktátorra”; a biztonsági erők megakadályozták a hallgatók ki- és belépését az egyetemre, és állítólag megrohamozták a női kollégiumot, hogy megfékezzék a tiltakozást).
    • Shahriar, Teherán tartomány (több tucatnyi tüntető skandálta Shahriar utcáin a „halál a diktátorra” jelszót; a jelentések szerint a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tüntetők ellen).
    • Teherán város, Teherán tartomány (Meghatározatlan számú diák és oktató tiltakozott a Teheráni Műszaki Főiskolán; 50-100 egyetemi hallgató tiltakozott a Khajeh Nasir Egyetemen; meg nem határozott számú diák gyűlt össze a Teheráni Azad Fogászati Intézetnél; a biztonsági erők állítólag megtámadtak mintegy tucatnyi tüntetőt Amirabadban; 150-300 tüntető ülősztrájkot tartott a Beheshti Orvostudományi Egyetemen; 50-100 tüntető gyűlt össze az Abuzar utcában, és látták őket tárgyakat égetni; 50-100 tüntetőt láttak összegyűlni a teheráni metróban).
    • Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (a jelentések szerint a biztonsági erők összecsaptak középiskolás diákokkal Boukan utcáin; egy vagy két tucat tüntető gyújtogatott Boukan utcáin).
    • Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (több tucat tüntető skandálta a „nő, élet, szabadság” jelszót és tüzeket gyújtott Mahábád utcáin).
    • Ourmia, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (Egy vagy két tucat tüntető megtámadott egy biztonsági tisztet és felgyújtott egy Khameneit ábrázoló transzparenst Ourmia utcáin; meghatározatlan számú tüntető azt skandálta, hogy „Azerbajdzsán felébredt, Azerbajdzsán támogatja Kurdisztánt”).
    • Yazd város, Yazd tartomány ( a Yazdi Iszlám Azad Egyetem és a Yazdi Egyetem 50-100 diákja tiltakozott a saját campusukon).

A CTP alacsony megbízhatósággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

    • Yasouj, Kohgiluyeh és Boyer Ahmad tartomány (Legalább 50 tüntető tiltakozott a Yasouj Egyetem előtt „nő, élet, szabadság” skandálásával).
    • Ravansar, Kermanshah tartomány (Meghatározatlan számú tüntető gyújtott tüzet Ravansar utcáin).
    • Qods, Teherán tartomány (Meghatározatlan számú, a Qods Városi Iszlám Azad Egyetem diákjai tiltakoztak és azt skandálták, hogy „halál az elnyomóra, legyen az a sah vagy Khamenei”).





Az iráni közösségi média felhasználói október 26-án hat tartomány 10 városában dokumentálták a kereskedők és ipari munkások rendszerellenes sztrájkjait, ezek:

    • Iszfahán város, Iszfahán tartomány.
    • Rasht, Gilan tartomány
    • Lahijan, Gilan tartomány
    • Javanroud, Kermanshah tartomány
    • Saghez, Kurdisztán tartomány
    • Sanandaj, Kurdisztán tartomány
    • Marivan, Kurdisztán tartomány
    • Teherán város, Teherán tartomány
    • Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány
    • Mahabad, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány

Az IRGC-hez kötődő média október 26-án is folytatta a dezinformációk terjesztését a tüntetések kisebbítése és a csalódott polgárok lejáratása érdekében. Az IRGC-hez kötődő média elutasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a biztonsági erők megtámadták a tüntetőket, és tagadta, hogy a rezsim lezárta volna a Saghez körüli utakat. Az IRGC-hez kötődő média azt is tagadta, hogy Mahsa Amini családja megemlékezést tervezett a halála óta eltelt 40. napról. Az IRGC Telegram-fiókjai arról számoltak be, hogy Nika Shakarami öngyilkos lett, hogy elfedjék a tényt, hogy a biztonsági erők szeptember 20-a körül Teheránban megölték.

Az Artesh szárazföldi erők október 27-én elektronikus hadviselési (EW) gyakorlatot terveznek tartani Iszfahán környékén. Az iráni állami média arról számolt be, hogy az Artesh szárazföldi erők támadó és védekező EW műveleteket fognak gyakorolni. A rezsim ezeket a gyakorlatokat az elektronikus és műholdas kommunikációs rendszerek megzavarására használhatja, hogy tovább korlátozza az információ szabad áramlását Iránon belül és kívül.


Maulvi Abdol Hamid magas rangú iráni szunnita hitszónok a Reuters szerint október 24-én a belső körével tartott zártkörű találkozón megismételte, hogy támogatja a tüntetőket. Abdol Hamid felszólította a rezsimet, hogy ismerje el az iráni beludzsok és szunniták jogait. A CTP korábban úgy értékelte, hogy Abdol Hamid helyi tiltakozó vezetőként léphet fel a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Zahedánban. Hamid az elmúlt napokban bírálta Ali Khamenei legfelsőbb vezetőt és a rendszer elnyomását. Iráni biztonsági tisztviselők Abdol Hamidot vádolták a zahedáni tüntetések felszításával.

Eddig tartott az iráni összefoglaló, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkeznek az ukrajnai és oroszországi hírek, szokás szerint két részben.


Oszd meg másokkal is!