Szele Tamás: Putyin diplomáciai bábjátéka

Vegyes lesz ez a mai második rész, mindenféle, látszólag össze nem tartozó hír kerül bele, de együtt mutatják meg az „orosz világ” egyik arcát. Mindegyiket nem tudnák, annyi van neki. Még az a jó, hogy szenzáció nincs közöttük, mert mostanság minden szenzációtól égnek áll a hajunk, olyan időket élünk.

Kezdjük azzal, amit ma reggel egy másik lapban elkezdtem magyarázni, hogy tudniillik akar-e Moszkva békét. A választ még nem tudtam, de eltaláltam így is: dehogy akar. Hanem lássuk az esetet. Tegnap este Umaru Sissok Embalo bissau-guineai elnök kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész tárgyalni Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel. Embalo ezt a Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón mondta, amelynek videófelvételét az ukrán elnöki hivatal tette közzé.

Tegnap Oroszországban voltam, találkoztam Putyin elnökkel, aki megkért, hogy adjak át egy üzenetet önöknek. (…) Azt mondta nekem, hogy kész beszélni Zelenszkij elnökkel” – mondta a bissau-guineai vezető.

A tárgyalások folytatása előtt Zelenszkij azt javasolta, hogy Oroszország hagyjon fel az ukrán infrastruktúra bombázásával, a fekete-tengeri ukrán kikötők blokkolásával és a nukleáris fegyverekkel való fenyegetőzéssel.

Ezt én elemezgettem pár oldalon keresztül ma, és arra jutottam, hogy szó nincs semmiféle béketárgyalásokról, ellenkezőleg, Putyin maximum teszteli Zelenszkijt, lássuk, mit szól a dologhoz, megpuhult-e már – vagy időt akar nyerni és kiszélesíteni a háborút. Pár órával az írás megjelenése után érkezett a megoldás, egyenesen a Kremlből, Peszkov sajtószóvivőtől. Idézzük a Meduzát!

Vlagyimir Putyin Umar Sissok Embalo bissau-guineai elnökön keresztül nem közvetített konkrét üzenetet Vlagyimir Zelenszkijnek a tárgyalási készségéről. Ezt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő mondta egy tájékoztatón, kommentálva az afrikai vezető szavait.

Október 25-én a bissau-guineai elnök Moszkvában tárgyalt Putyinnal, majd másnap Kijevbe utazott, hogy találkozzon az ukrán elnökkel. A Zelenszkijjel tartott sajtótájékoztatón Embalo elmondta, hogy Putyin arra kérte őt, hogy közvetítse a Kijevvel való tárgyalási készség üzenetét.

Peszkov szerint Putyin a bissau-guineai elnökkel folytatott megbeszélése során csak Oroszország már ismert álláspontját ismertette a tárgyalási készségről, amely nem változott.

Most de facto Oroszország nem változtat az álláspontján, készek vagyunk a tárgyalóasztalnál biztosítani az érdekeinket, ezt akarjuk. Ebben az esetben azonban Ukrajna részéről teljes vonakodásról van szó. Erről szólt az egész.

Az afrikai államból érkező kollégánk kifejezte óhaját, és azt mondta, hogy felveszi a kapcsolatot, és hogy Putyin ezen álláspontját eljuttatja az ukrán félhez. Ebben az esetben nincs konkrét üzenet, és nem is került megvitatásra.”




Hát nem mondom, Putyin alaposan elbolondította szegény Umar Sissok Embalo elnököt. Úgy bábozott vele, mintha marionett volna: azt, hogy igazából mit mondott neki, az elnök sosem fogja tudi bizonyítani, valószínűleg azt, amit Zelenszkijnek át is adott. Putyin ara számíthatott, hogy elég kárt tett már Ukrajna civil infrastruktúrájában ahhoz, hogy Kijev térden állva rimánkodjon tárgyalásokért, kapva kapjon az alkalmon, de nem így volt: Zelenszkij kemény maradt, mint a vídia. Erre fel magyarázta meg Peszkov a bizonyítványt, hogy ugyanis Oroszország álláspontja az, ami eddig volt, vagyis nem enged semmit a követeléseiből, de ezt bármikor hajlandó tárgyalóasztal mellett is elmondani, csak nem értik, miért, az ukránok erre nem vevők. Talán azért, mert értettek ők már elsőre is a szóból és nem akarják pazarolni az idejüket.

Ez az utóbbi napokban már a második kútba esett tárgyalás, az elsőt Erdogannak nem sikerült tető alá hoznia. De hát ha nincs miről tárgyalni, akkor meg minek?

Közben hír érkezett az új egyetemi tantárgyról is, amit pár napja már emlegettünk, a „tudományos nacionalizmusról”. Az orosz egyetemek számára kidolgozandó új „ideológiai diszciplína” neve „Az orosz államiság alapjai” lesz. A Lenta.ru és a Vzglyad szerint erről a Szocsiban megrendezett „Oroszország DNS-e” tudományos és oktatási konferencián esett szó, amelyet a Tudományos és Oktatási Minisztérium támogatott. (Örök kár, hogy errre Európa DNS-ét mégsem hívták meg ezek szerint). Alekszandr Haricsev, az Elnöki Államtanács tevékenységét támogató adminisztráció vezetője például azt mondta, hogy a jövőbeni „Az orosz államiság alapjai” tankönyvi kurzus kidolgozásának legalább három összetevőből kell állnia, és „a nemzeti célok, a történelmi tapasztalatok és a szociológiai kutatás keretét kell tartalmaznia.” Ugyanakkor a tisztviselő hozzátette, hogy az Oroszország megőrzését és fejlődését szolgáló „nemzeti céloknak” a következő öt összetevőre kell épülniük: hazafiság, állampolgári bizalom, harmónia, szolidaritás és család. (Vagy mégis meghívták volna, és ő súgott Haricsevnek? Nagyon hasonlít rá a gondolkodásmód…) A tervek szerint az új kurzus már jövőre megjelenik; a nem bölcsészhallgatók egy évig, a történészek és politológusok pedig a teljes tanulmányi idejük alatt tanulják majd az „Orosz államiság alapjai” című tantárgyat. A tanfolyamot olyan akadémikusok és tisztviselők dolgozzák ki, akik a lehető leghűségesebbek a jelenlegi kormányhoz.

Van ellenben egy olyan gyanúm, hogy az orosz államiság gyakorlati oktatása Zaporizzsjában rosszul kezdődik. Mármint az annektált részén. A Zaporizsjai Terület megszállt részén fekvő Berdjanszk oroszok által kinevezett közigazgzatása bejelentette, hogy „szúrópróbaszerű, megelőző ellenőrzéseket” indít a polgárok mobiltelefonjain.

Ezt úgy értik, hogy rendfenntartók érdeklődni fognak „a kijevi terrorista rezsim propagandaforrásaira való előfizetések” iránt, amire az adminisztráció „olyan Telegram-csatornákra utal, mint a „Berdjanszk. Most”, „Berdjanszk megszállás alatt”, „Vazelin” és mások ebből a kategóriából.” Ezért ha kiderül, hogy egy állampolgár előfizetett a kijevi terrorista rezsim propagandaforrásaira, mint amilyenek a fent említettek – az azonnal gyanút kelt. Mivel ezen csatornák mindegyike „arra ösztönzi a polgárokat, hogy kémkedjenek és terrorista tevékenységet folytassanak Oroszország és az Oroszországgal újraegyesült Zaporizzsjai és Herszon régió, valamint a DNK és az LNK ellen.”

Ha ilyen csatornák előfizetését észlelik, az illető figyelmeztetést, később pedig pénzbírságot és büntetőjogi felelősségre vonást kap.

Egyáltalán nem vicc, hogy Berdjanszlban majd úgy fog kinézni az igazoltatás, hogy:

– Jó estét kívánok.

– Iratokat?

– Nem. Telefont.

Egyébként ez még csak nem is egyedi, máshol összeszedték a lakosság telefonjait és összetörték őket.

Zaporizzsja azonban még egy intézkedést bevezetett, ami miatt már biztos, hogy nem orosz föld. A Zaporizzsjai Terület elcsatolt része korlátozta az alkoholtartalmú italok árusítását a régióban. Erről a „Mi Oroszországgal vagyunk” mozgalom elnöke, Volodimir Rogov számolt be, akit korábban a régió „polgári-katonai közigazgatásának” tagjaként emlegettek.

Az alkoholtartalmú italok árusítása, abban a régióban, ahol a hadiállapotot bevezették, korlátozott. Az alkoholtartalmú italok és a sör értékesítése a katonáknak kategorikusan tilos” – írta Rogov a Telegram-csatornáján.

Elmondása szerint a vállalkozók 10 ezer rubeles bírsággal néznek szembe az első jogsértésért és 30 ezer rubeles bírsággal ismételt jogsértés esetén.

Akkor ezzel vége is az annexiónak, megszállásnak: ahol szesztilalom van, ott Oroszország nincs és nem is lehet, az nem orosz föld, se orosz ember, se orosz katona ott meg nem marad.

Maguktól fognak kivonulni, önként. Hiába, ravaszok ezek a kozákok…

Mára ennyi hír jutott, holnap pedig más irányú elfoglaltságaim miatt nem jelenik meg a lap – viszontlátásra holnapután!

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!