Szele Tamás: Mesterlövészek a tetőn

Iránban egyre puskaporosabb a helyzet, a rendfenntartók és a tüntetők közötti összecsapások egyre véresebbek, egyre kegyetlenebbek: nagyon rossz állapotban lehet Khamenei rendszere, ha már tizenkét éves gyerekektől fél, de annyira, hogy le is löveti őket a demonstrációk során, mesterlövészekkel, a környező házak tetejéről.

Az iráni elhárítás is szerepzavarban szenved: ahelyett, hogy a dolgát tenné – míg még működik a rendszer – propaganda-nyilatkozatokkal támogatja a kormány azon nézetét, miszerint a lázongásokat gonosz külföldi hatalmak gerjesztik, a Sejtán által kitalált sajtó és az emberi jogok szintén kárhozatos fogalma is nekik köszönhető, de ők majd jól lelepleznek mindent. Nehezen hinném, hogy ez az ócska összeesküvés meggyőzi azokat, akiknek rokonai, sőt, gyermekei vesztették életüket az utóbbi hetekben az utcákon. Egyetemi kollégiumokból rabolnak el diákokat, egyeseket kínzással „bűneik nyilvános bevallására” kényszerítenek az állami televízióban, márpedig ezt a szokást eddig csak Csecsenföldön művelték (és időnként Moszkvában). Nem kizárt, hogy Teheránban megjelentek az orosz „tanácsadók”.

Az iráni szolgálatok nyilatkozatát külön fogom elemezni, egyelőre lássuk a konkrét információkat. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni biztonsági erők október 28-án éles lőszerrel és könnygázzal lőttek a rendszerellenes tüntetőkre Zahedanban, Szisztán-Beludzsisztán tartományban, amikor a tüntetők a négy héttel korábbi demonstráció brutális leverésére emlékeztek. Az iráni biztonsági erők valószínűleg mesterlövészeket vetettek be, hogy segítsenek erőszakosan elnyomni a másként gondolkodókat. Az iráni közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy a biztonsági erők legalább két tüntetőt megöltek – köztük valószínűleg egy 12 éves fiút –, bár a valós szám valószínűleg magasabb. A NetBlocks kiberbiztonsági megfigyelő szervezet megerősítette, hogy október 28-án Zahedanban súlyos internet-zavarok voltak. A tüntetések valószínűleg a pénteki imaórák alatt kezdődtek a zahedani Makki Nagymecsetben, ahol több száz hívő gyűlt össze, hogy megemlékezzen a szeptember 30-i rendszerellenes tüntetések erőszakos leveréséről. Néhány hívő a Mahsa Amini miatt indult tiltakozási hullámra jellemző jelszavakat tartalmazó táblákat vitt, köztük a „nő, élet, szabadság” feliratúakat is. Az online felvételeken látható, hogy később aznap jelentős tömegek vettek részt a rendszerellenes tüntetéseken az egész városban. Zahedanban a tüntetések egyre gyakoribbá válhatnak péntekenként, mivel a lakosok a rendszer biztonsági erői által megölt tüntetőkre igyekeznek emlékezni.

Meg nem erősített hírek szerint az iráni hatóságok megpróbálhatják letartóztatni Maulvi Abdol Hamid magas rangú iráni szunnita hitszónokot, aki az elmúlt hetekben egyre kritikusabbá vált a rezsimmel szemben. Abdol Hamid és a rendszer képviselői az elmúlt napokban vitákban csaptak össze a zahedáni tüntetések brutális leverése miatt, amint arról a CTP korábban beszámolt. Állítólag nagy tömegek gyűltek össze a Makki Nagymecset közelében, hogy előzetesen elítéljék vagy megakadályozzák Abdol Hamid október 28-i letartóztatását. Abdol Hamid letartóztatása valószínűleg tovább szítja a rendszerellenes hangulatot és a zavargásokat Zahedan lakosai és valószínűleg a szélesebb iráni szunnita közösség körében.

A legfontosabb hírek röviden:

    • Zahedanban egyre gyakoribbá válhatnak a pénteki tüntetések, mivel a lakosok igyekeznek megemlékezni a rendszer biztonsági erői által meggyilkolt tüntetőkről.
    • Október 28-án 11 tartomány legalább 23 városában került sor rendszerellenes tüntetésekre.
    • A mahábádi tüntetők egyre szervezettebb és harcosabb taktikákat alkalmaznak a rendszer tüntetések elfojtására irányuló kísérletei ellen, többek között tartós barikádok létrehozásával.
    • Iráni hírszerző szervezetek közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben a folyamatban lévő zavargásokért az Egyesült Államokat és szövetségeseit okolják.
    • Meg nem erősített jelentések azt állították, hogy iráni tisztviselők és családtagjaik megpróbálnak elmenekülni az országból.
    • Az iráni proxy média felerősítette a rendszerpárti tüntetéseket, valószínűleg azért, hogy elterelje a figyelmet a folyamatban lévő zavargásokról.




Rendszerellenes tüntetések:

Október 28-án 11 tartomány legalább 23 városában zajlottak rezsimellenes tüntetések. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a következő helyszíneken történtek tüntetések:

    • Karaj, Alborz ( A karaji Azad Egyetem több tucat diákja tiltakozott az egyetemen).
    • Kermanshah, Kermanshah (50-100 tüntető skandálta, hogy „Megölöm azt, aki megölte a testvéremet”.
    • Qasr-e Shirin, Kermanshah (50-100 tüntető akadályozta a forgalmat és tüntetett a Qasr-e Shirin utcákon).
    • Baneh, Kurdisztán (a jelentések szerint a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel, akik éles lőszert használtak Baneh utcáin).
    • Saghez, Kurdisztán (100-200 tüntető skandált és hallgatta meg egy tüntetés mártírja feleségének beszédét).
    • Divandarreh, Kurdisztán (több tucat tüntető skandálta a „halál a diktátorra” feliratot, és megemlékezett egy tüntetés mártírjáról).
    • Sanandaj, Kurdisztán (50-100 tüntető gyújtott tüzet a sanandaji Kotsar kórház előtti utcán; több tucat tüntető táncolt és gyújtogatott a szanandaji utcákon; a biztonsági erők meghatározatlan számú tüntetőre támadtak).
    • Doroud, Lorestan (egy-két tucat tüntető akadályozta a forgalmat; a biztonsági erők meghatározatlan számú tüntetőre támadtak Doroud utcáin).
    • Babol, Mazandaran (50-100 tüntető gyűlt össze egy tiltakozó mártír boltja előtt, és gyújtogatott az utcán; több tucat tüntető énekelve emlékezett a tiltakozó mártírokra Babol utcáin).
    • Tonekabon, Mazandaran (több tucat tüntető csapott össze a biztonsági erőkkel Tonekabon utcáin).
    • Szaraván, Szisztán és Beludzsisztán (A biztonsági erők könnygázzal és állítólag éles lőszerrel támadtak a tüntetőkre Szaraván utcáin).
    • Iranshahr, Szisztán és Beludzsisztán (50-100 tüntető akadályozta a forgalmat és tüntetett Iranshahr utcáin).
    • Rask, Szisztán és Beludzsisztán (Meghatározatlan számú tüntető gyújtott tüzet az utcán).
    • Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán (Valószínűleg több ezer tüntető gyűlt össze Zahedan utcáin, a résztvevők egy része valószínűleg nem a rezsim ellen, hanem az október 26-i sirazi támadás ellen tiltakozott; 50-100 tüntető vonult végig Zahedan utcáin és skandálta, hogy „halál Khameneire”; a biztonsági erők meg nem határozott számú tüntetőt sebesítettek vagy öltek meg, állítólag éles lőszert vetettek be a tüntetők ellen).
    • Teherán (több tüntető Molotov-koktélokkal felgyújtott egy Baszidzs-bázist; 100-200 tüntető kívánt „halált Khameneire” és demonstrált Teherán utcáin).
    • Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán (100-200 tüntető gyújtogatott és tüntetett Boukan utcáin).
    • Ourmia, Nyugat-Azerbajdzsán (meg nem határozott számú tüntető gyújtogatott, törmelékkel torlaszolta el az utakat, és a „Halál a diktátorra” jelszót skandálta Ourmia utcáin).
    • Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán (több száz tüntető vett részt egy mártír temetésén; az Azad Egyetem 50-100 diákja tiltakozott a campuson; 100-200 tüntető gyújtogatott és vonult fel Mahábád utcáin; meghatározatlan számú tüntető barikádokat emelt és Molotov-koktélokat dobált a biztonsági erőkre).

A CTP alacsony megbízhatósággal úgy értékeli, hogy a következő helyszíneken tiltakozásokra került sor:

    • Ardabil (100-200 tüntető rohanta meg a biztonsági erőket Ardabil utcáin).
    • Rasht, Gilan (50-100 tüntető skandálta a „halál a diktátorra” jelszót Rasht utcáin).
    • Mashhad, Khorasan Razavi (50-100 tüntető demonstrált egy meg nem határozott helyen Mashhadban).
    • Marivan, Kurdisztán (Meghatározatlan számú tüntető gyújtogatott és tüntetett Marivan utcáin).




A mahábádi tüntetők egyre szervezettebb és harcosabb taktikát alkalmaznak, hogy ellenálljanak a rendszer próbálkozásainak a tüntetések elfojtására. Több száz tüntető október 28-án ismét nagyszabású tüntetéseket tartott Mahábádban és Nyugat-Azerbajdzsán tartomány más városaiban, a rendszer biztonsági erőinek egyre erőszakosabb taktikája dacára. Az iráni biztonsági erők könnygázt, madársörétet és éles lőszert használtak a mahábádi utcákon zajló tüntetések feloszlatására. A tüntetők összecsaptak a rendszer erőivel, tüzeket gyújtottak és barikádokat emeltek, hogy megakadályozzák a biztonsági erők előrenyomulását. A közösségi médiában közzétett felvételeken látható, amint a tüntetők egy robusztus téglafalat építettek, amely átnyúlt az utcán. A felvételek azt is mutatták, hogy a tüntetők egy kisebb készlet Molotov-koktélt készítettek elő a fal mögött, és később ezeket használták arra, hogy megakadályozzák a biztonsági erők közeledését. Az egyre szervezettebb és harcosabb ellenállási cselekmények arra utalnak, hogy a mahábádi tüntetők az elsődlegesen erőszakmentes tüntetésekről a lázadóbb taktikákra térnek át.

Az államilag támogatott és a hozzájuk kapcsolódó médiumok a Fars tartománybeli Shirazban található Shah Cheragh szentély elleni október 25-i támadást elítélő, a rezsimhez kötődő gyűlésekről készült felvételeket terjesztettek. Az IRGC-hez kötődő médiumok rendszerpárti gyűlésekről számoltak be nem részletezett helyszíneken Kerman, Kermanshah, Kurdisztán, Markazi, Mazandaran, Qom, Semnan és Zanjan tartományokban, valamint Bandar Abbasban, Hormozgan tartományban, Mashhadban, Khorasan Razavi tartományban és Teherán városában, Teherán tartományban. A gyűlés résztvevői az Iszlám Köztársaság zászlaját lobogtatták, néhány helyen pedig egy angol nyelvű, az Egyesült Államokat és Izraelt elítélő táblát.

Az IRGC hírszerző szervezete és a hírszerzési és biztonsági minisztérium közös nyilatkozatot adott ki, amelyben az Egyesült Államokat hibáztatták a jelenleg is zajló rendszerellenes tüntetések szításáért. A nyilatkozat azt állította, hogy az USA izraeli, brit és szaúdi hírszerző ügynökségek segítségével gerjesztette a zavargásokat. Egy ideiglenes teheráni pénteki imavezető október 28-án a Fars tartománybeli Shah Cheragh szentély elleni október 25-i támadást az USA-hoz és szövetségeseihez kötötte. A CTP korábban úgy értékelte, hogy Irán megtorlásként az október 27-i shirazi támadásért amerikai, izraeli vagy szaúdi érdekeltségeket és célpontokat támadhat.

Az iráni rendszer egyre gyakrabban próbálja felhasználni a jelenleg is zajló rendszerellenes tüntetéseken használt szimbólumokat. Egyes rendszerpárti gyűlések résztvevői október 28-án a „nő, élet, mártíromság” jelszót ábrázoló táblákat tartottak. A „nő, élet, szabadság” kifejezés az elmúlt hetekben a Mahsa Amini esete miatt kirobbant tiltakozási hullám egyik egyedi jelszava volt. Az IRGC-hez kötődő média és egy magas rangú iráni katonai tisztviselő hasonlóan hangoztatta az ötéves Artin Saridaran történetét, akinek családja meghalt az október 25-i sirazi támadásban. Egy magas rangú pap október 28-án Saridarant „az iráni nemzet elnyomatása bizonyítékának” nevezte. A rendszer Saridaran körüli narratívái tükrözik a tüntetők azon képességét, hogy megemlékezzenek a tüntetéseken megölt emberekről és gyülekezzenek köréjük, fenntartva ezzel a nyugtalanságot.

Meg nem erősített jelentések azt állították, hogy iráni tisztviselők lecserélték a teheráni Imam Khomeini repülőtér repülőtéri biztonsági szolgálatát, hogy megkönnyítsék az iráni tisztviselők és családtagok menekülési kísérleteit az országból. Helyi források azt állítják, hogy az elmúlt két hétben a rendszerhez közel álló személyeket láttak, akik naponta akár öt járatot is béreltek Iránból, valamint brit, kanadai és svájci útlevelekért folyamodtak. A rezsim biztonsági tisztjei állítólag ugyanezen időszakon belül leváltották a reptéri biztonságiakat, elkobozták az alkalmazottak telefonjait, és a repülőtér egyes területeit lezárták.


Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az iráni proxy média felerősítette a rendszer retorikáját, amely az október 28-i tüntetéseket a rendszer melletti felvonulásoknak állította be. A proxy média iráni híradófelvételeket terjesztett a rendszer által szervezett felvonulásokról, amelyeken elítélték a Shah Cheragh szentély elleni támadást, és azt állították, hogy „milliók” vonultak ki a támogatásukra Irán-szerte. A proxy média szintén megismételte a rezsim vádjait, miszerint külföldi szereplők avatkoznak be az iráni ügyekbe és szítják a tüntetéseket.

Izraeli aktivisták felhívásokat terjesztettek szolidaritási tüntetésre október 29-én Tel-Avivban.

Akkor most, hogy a CTP jelentésének végére értünk, lássuk azt a bizonyos hírszerzési közös közleményt, ugyanis sikerült rátalálnom. Csakhogy fárszi nyelven van, így az Iran International összefoglalójára  kell hagyatkoznom, de ez is nagyon tanulságos ám.

Azt mondják az iráni gumitalpúak, miszerint a külföldi hírszerzésnek, különösen a CIA-nak jelentős szerepe van a népi tüntetésekben.


Az iszlám köztársaság hírszerzési minisztériuma és a Forradalmi Gárda hírszerzési szervezete pénteken adta ki a nyilatkozatot, amelyben azt állítják, hogy az „Irán elpusztítása projekt” elnevezésű küldetés, amelyet korábban olyan országokban hajtottak végre, mint Afganisztán, Irak, Szíria, Jemen és Líbia, Iránban „megalázó vereséggel” végződött.

A közös nyilatkozat „külföldi ügynökként” mutatta be Niloufar Hamidit és Elahe Mohammadit, két újságírónőt, akiket napokkal a szeptemberi tüntetések kezdete után tartóztattak le.

Azt állítják, hogy Niloufar Hamidi, aki az elhunyt Mahsa Amini kórházi ágyon fekvő fotóját tette közzé, „külföldön, speciális tanfolyamokon kiképzett ember volt”. Amini rendőrségi őrizetben súlyos fejsérülés következtében bekövetkezett halála váltotta ki a jelenlegi, országszerte zajló népi tiltakozásokat. A zavargások a leghosszabb ideje tartó megmozdulást jelentik az iszlám köztársaság ellen annak fennállása óta.

Újságírói álcát használva az elsők között érkezett a kórházba, és provokálta az elhunyt hozzátartozóit, valamint célzott híreket tett közzé” – teszi hozzá a közlemény.

A közlemény nem szolgáltatott bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a két újságíró külföldre utazott volna, kiképzést kapott volna, vagy bármilyen kapcsolatban állt volna külföldi szervezetekkel.

Az ominózus nyilatkozatot azután adták ki, hogy több iráni keményvonalas pénteken jelezte, hogy a kormány több erőszakhoz fog folyamodni a népi tiltakozások leverése érdekében.


Az IRGC és a hírszerzési minisztérium egy másik újságírót, Elahe Mohammadit is azzal vádolta, hogy külföldi szolgálatoknak dolgozik, mondván, hogy „azonnal részt vett Mahsa Amini temetési szertartásán szülőhelyén, Saqqezben, hogy provokálja a hozzátartozóit azzal, hogy a temetési szertartásról és a temetésről szóló híreket és képeket terjesztette”.

A két hírszerző szerv azt is állította, hogy Mohammadit „az amerikai maffiarendszer képezte ki külföldön”, hozzátéve, hogy Niloufar Hamedivel együtt Mohammadi „a külföldi média számára a hírek elsődleges forrásainak szerepét játszotta”.

Azzal is vádolják Washingtont, hogy évente dollármilliárdokat különít el arra, hogy Iránban ügynököket találjanak, és „nyugati hálózatokhoz kapcsolják őket az emberi jogi tevékenységek és a demokrácia előmozdításának álcája alatt”.

A nyilatkozat azt állítja, hogy egy ukrán repülőgép 2020. januári Teherán feletti lezuhanása és az abadáni Metropol épületének összeomlása után történt „incidensek” után az amerikai ügynökök „arra ösztönözték médiájukat, hogy minden kihívást és problémát használjanak fel arra, hogy Iránban válságot provokáljanak, és az iráni intézményrendszer törvénytelenségére összpontosítsanak”.

Az IRGC és a hírszerzési minisztérium szerint az Egyesült Államok megpróbálta „a szankcióknak az emberek életére gyakorolt hatását az iszlám köztársaság tehetetlenségének tulajdonítani azáltal, hogy hamis követeléseket támaszt kulturális és szociális területeken”.

A közlemény továbbá azt állítja, hogy az elmúlt években az amerikai és izraeli hírszerző szolgálatok kiterjedt erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy „pénzt utaljanak át és fegyverekkel lássák el a bűnözőket, hogy azok szabotázsakciókat hajthassanak végre fontos központok és létesítmények ellen, és erőszakot alkalmazzanak a civilek, a rendőri erők és a Baszidzs milícia ellen”.


Hozzáteszi továbbá, hogy az „ellenséges” hírszerző szolgálatok „hamis szindikátusok és vezetők létrehozásával” próbálják befolyásolni a tanárokat, munkásokat és diákokat, hogy „káoszt okozzanak” az országban.

A hírszerző szervek továbbá kijelentették, hogy az „ellenségek” „globális médiaháborút” szerveztek és hajtottak végre Irán ellen a televíziós hálózatokon és a közösségi médián keresztül.

Azzal vádolja a Twittert, a WhatsAppot és az Instagramot, hogy „figyelmen kívül hagyják saját szabályzataikat”, hogy előkészítsék a terepet az „álhírek” terjedésének.

Az amerikai kormány által az iráni nép számára ingyenes műholdas internet biztosítása érdekében hozott intézkedésekre utalva azt mondták: „A Starlink-projekt az amerikai internetes diktatúra kiterjesztését szolgálja”!

Végül a nyilatkozatban ismét megfenyegették az „ellenségeket”, mondván, hogy „a közelmúlt eseményei során elkövetett bűneiket nem fogják elfelejteni vagy megbocsátani”.

Amint látom, indulatban nincs hiány náluk, propagandisztikus puffogásban sem, de ismétlem: ez a hazugságáradat már későn érkezett. Ennek az első haláleset előtt még lehetett volna hatása, utána már felesleges minden szava. Most már az érzelmek fognak beszélni.

Eddig tartottak a friss iráni hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi összefoglaló is, szokás szerint két részben.


Oszd meg másokkal is!