Szele Tamás: Húsdaráló Donyeckben

Az oroszok Herszonban mintha rendezett visszavonulásra készülnének, mármint ha sikerül nekik, Donyeckben pedig beindították volna a húsdarálót: volt Bakhmut környékén olyan front, ahol két nap alatt sikerült száz méterrel előrébb jutniuk, rengeteg áldozat árán, de hát ők ilyenek, fontolva haladnak. És ott az a rengeteg újonc, akik mind feláldozhatóak.

A háború anyagi háttere viszont egyre bizonytalanabb, főleg, mióta Putyin aláírta a rendeletet, mely szerint minden újoncnak 195 ezer rubel jár. Járni ugyan jár, csak nem jut – így aztán lázadoznak vagy részegeskednek az emberek bánatukban, tegnap Belgorodban volt egy pillanat, mikor egyszerre háromszázötven holtrészeg közlegény tartózkodott a pályaudvaron. Ennek nem lesz túl jó vége.

Mindegy, lássuk a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg valószínűleg mozgósított személyzettel próbálja újraindítani a donyecki offenzívát, de várhatóan még így sem sikerül operatív szempontból jelentős előnyöket elérni. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok november 4-én jelentette, hogy az orosz csapatok megháromszorozták a harcok intenzitását a front egyes szakaszain, akár napi 80 támadással. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők jelenleg Bakhmut, Avdiivka és a nyugati Donyecki Terület irányába összpontosítják ezeket az offenzív műveleteket. Az ukrán csapatok keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevatyi november 4-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg valószínűleg megpróbálja elfoglalni a Donyecki Területen lévő Bakhmutot és Szoledart, hogy Oroszország valamiféle sikert jelenthessen be a Donbássz „felszabadításának” bejelentésével (még akkor is, ha ezek a térnyerések nem adnák meg Oroszországnak az egész régió feletti ellenőrzést). Cserevatyi megjegyezte a mozgósítottak jelenlétét Bakhmut irányában is, egy olyan területen, ahol elvileg nem kellene sok mozgósított személyt látni, tekintettel a Wagner-csoport és a proxy egységek kiterjedt jelenlétére ezen a területen, amelyeknek nem kellene nagyszámú orosz tartalékosokat fogadniuk. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz egységek november 3-án a Donyecki Területen lévő Bakhmut és Vuhledar közelében lévő támadó előrenyomulásoknál idő előtt feláldozták a mozgósított állomány nem megfelelő mértékű tömbjét. Az orosz támadások nyilvánvaló fokozódása a Donyecki Területen valószínűleg azt jelzi, hogy az orosz haderő megismétli ezt a hibát a front egész szakaszán. A megnövekedett létszám a frontállásokban lehetővé teheti az orosz csapatok számára, hogy némi nyereséget érjenek el a Donyecki Területen, de a gyenge kiképzés, logisztika és parancsnokság továbbra is megakadályozza, hogy az orosz haderő operatív szempontból jelentős nyereséget érjen el, amely érdemben befolyásolná a háború menetét vagy kimenetelét.

Az orosz erők az északnyugati Herszoni Területen megteremtik a feltételeket a fegyelmezett visszavonuláshoz, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a Dnyipro folyó jobb (nyugati) partjáról való rendezetlen visszavonulást. Az orosz erőknek valószínűleg harcászati visszavonulást kell végrehajtaniuk, annak megakadályozása érdekében, hogy az ukrán erők a bal (keleti) partra üldözzék őket. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága helyesbítette a közösségi média november 3-i jelentéseit a Dnyeper folyó mentén lévő polgári hajók és mólók megsemmisítéséről. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága kijelentette, hogy az orosz erők célzottan pusztítják el a polgári hajókat, korlátozzák a vízi járművek polgári használatát és a partra való kijutást. A korrigált történet valószínűleg megfelel azoknak a jelentéseknek, amelyek szerint az orosz erők védelmi állásokat készítenek elő a bal parton és bizonyos elemek visszavonulását tervezik, valamint arra utal, hogy az orosz egységek megszüntetik a módját annak, hogy az ukrán csapatok a visszavonulás során vagy azt követően átkergethessék őket a folyón. Helyi ukrán források olyan geolokációs felvételeket is megosztottak, amelyek állítólag az Inhulec folyó felett Sznihurivkában (Mykolaiv városától mintegy 60 km-re keletre) átívelő gyalogos híd nemrégiben történt orosz elpusztításának utóhatását mutatják, ami szintén utalhat az oroszok azon erőfeszítéseire, hogy lelassítsák az ukrán előrenyomulást egy orosz visszavonulás közepett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg előkészíti a feltételeket a titkos mozgósítás folytatásához, ami arra utal, hogy a részleges mozgósítás nem hozott létre elegendő erőt Putyin maximalista céljaihoz Ukrajnában, Putyin ellenkező állításai ellenére. Putyin november 4-én bejelentette, hogy az orosz hadsereg 318 000 embert mozgósított az engedélyezett 300 000-ből az önkéntesek mozgósítási időszak alatti toborzása miatt. Putyin hozzátette, hogy Oroszország már 49 000 embert irányított harci feladatokra. Putyin állításai a sikeres és befejezett mozgósításról nem állnak összhangban november 4-i rendeletével, amely lehetővé teszi az orosz tisztviselők számára, hogy mozgósítsák azokat az állampolgárokat, akiket egyes súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítéltek. Putyin emellett rendeleteket írt alá, amelyek kiterjesztik a hadköteles státuszt az önkéntes alakulatokban szolgáló férfiakra, és felvázolják a mozgósítási mentességeket az alternatív szolgálatot teljesítő állampolgárok számára. Ezek a rendeletek valószínűleg azt jelzik, hogy Putyin arra készül, hogy folytassa a rejtett mozgósítást Oroszországban azáltal, hogy megpróbálja ösztönözni az önkéntes szolgálatot, vagy feltételeket teremt az elítéltek mozgósításához – tekintettel arra, hogy november 4-ig még nem írta alá a mozgósítást megszüntető rendeletet. A foglyok mozgósítását engedélyező rendelkezések arra is utalhatnak, hogy Putyin megpróbálja megelőzni a társadalmi feszültségeket azáltal, hogy megteremti a lehetőséget az elítéltek mozgósításához a civil orosz férfiak helyett.

Orosz ellenzéki és online csatornák arról számoltak be, hogy az orosz hatóságok és vállalatok egy második mozgósítási hullámra készülnek a katonai toborzóközpontok korszerűsítésével és a jogosult férfiak listáinak elkészítésével. Rosztov, Kurszk és Voronyezs terület kormányzói korábban szintén beszéltek egy második mozgósítási hullám lebonyolításáról, és néhány férfi arról számolt be, hogy 2023-ra szóló behívókat kapott. Bár nem világos, hogy a Kreml megkettőzi-e a titkos mozgósítást, vagy újabb mozgósítási hullámot kezdeményez, Putyin rendeletei jelzik az orosz katonai hadjáratot sújtó, tartósan fennálló haderő-generálási problémákat.

Oroszország költséges erőfejlesztő erőfeszítései továbbra is terhelni fogják az orosz gazdaságot, és társadalmi feszültségeket szíthatnak, ha a Kreml nem teljesíti a „különleges katonai művelet” résztvevőivel szembeni pénzügyi kötelezettségeit. Putyin aláírt egy rendeletet, amely 195 000 rubel (kb. 3150 dollár) egyszeri kifizetést biztosít a mozgósított férfiaknak és azoknak a magánszemélyeknek, akik a részleges mozgósítás szeptember 21-i meghirdetése után írtak alá szerződést. Azzal, hogy a Kreml kötelezettséget vállalt a mozgósítottak kifizetésére és az önkéntesek hadköteles státuszba helyezésére, újabb pénzügyi terhet ró Oroszország gazdaságára. Az orosz kormányzók máris nyilatkozatokat adnak ki, amelyekben költségvetési problémákra és az orosz katonák ellátásának finanszírozásának szükségességére hivatkozva próbálják igazolni a mozgósított férfiak és családjaik kártalanításának késedelmét. A mozgósított férfiaknak történő kifizetések elmaradása máris társadalmi feszültségeket okoz például a Csuvas Köztársaságban, ahol 1800 férfi követeli, hogy a régió azonnal fizesse ki a megígért 400 millió rubelt (mintegy 6,5 millió dollár) a mozgósított lakosságnak.

Irán valószínűleg már most kihasználja az iráni gyártású fegyverrendszerekre való orosz támaszkodást, hogy orosz támogatást kérjen nukleáris programjához. A CNN november 4-én arról számolt be, hogy meg nem nevezett amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy iráni tisztviselők segítséget kérnek Oroszországtól további nukleáris anyagok beszerzéséhez és a fűtőelemek gyártásához. A nukleáris fűtőelemek lehetővé tehetik Irán számára, hogy lerövidítse az atomfegyver létrehozásához szükséges kitörési időt, attól függően, hogy milyen típusú fűtőanyagot és milyen reaktorhoz kérnek. A CNN arról számolt be, hogy nem világos, hogy az orosz tisztviselők beleegyeztek-e az iráni kérésekbe. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az iráni tervek több harci drón és esetleg ballisztikus rakétarendszer Oroszországba küldésére valószínűleg erősíteni fogják Oroszország növekvő függőségét az iráni gyártású fegyverrendszerektől.

Az Ukrán Katonai Főhírszerző Igazgatóság (GUR) képviselője, Andrij Juszov november 4-én kijelentette, hogy a GUR nem kapott olyan információt, amely megerősítené, hogy iráni rakétarendszerek érkeztek volna Oroszországba, annak ellenére, hogy a hírszerzés megerősíti az e rendszerek átadására vonatkozó szerződést. Juszov azt is kijelentette, hogy jelenleg folyamatban van újabb 200 iráni gyártmányú harci drón szállítása Oroszországba. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter november 4-én arról számolt be, hogy az orosz hadsereg szinte teljesen elhasználta az Iránból származó 300 harci drón első szállítmányát. Reznyikov arról számolt be, hogy Oroszországnak jelenleg szerződései vannak további 1500-2400 iráni gyártmányú harci drón átvételére, feltéve, hogy Irán teljesíteni tudja a megrendeléseket. Oroszország növekvő függősége ezektől a rendszerektől lehetővé teszi Irán számára, hogy nagyobb befolyást gyakoroljon az orosz tisztviselőkre, és az iráni tisztviselők valószínűleg már elkezdték kihasználni ezt a befolyást nukleáris programjuk támogatására. A nukleáris programmal kapcsolatos orosz segítség iránti iráni kérések egy olyan fokozódó orosz-iráni biztonsági partnerség mutatói lehetnek, amelyben Irán és Oroszország egyenrangúbb partnerek.

Az orosz csapatok szélsőséges intézkedéseket alkalmazhatnak a dezertáló személyzettel szemben, hogy megpróbáljanak reagálni a súlyos morális problémákra. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma november 4-én arról számolt be, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában valószínűleg elkezdte „korlátozó csapatok” és „blokkoló egységek” telepítését, olyan egységekét, amelyek azzal fenyegetnek, hogy lelőhetik saját visszavonuló személyzetüket, hogy támadásokat kényszerítsenek ki. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz tábornokok valószínűleg azt akarják, hogy az alárendelt parancsnokaik lőjék le a dezertőröket, beleértve esetleg a személyzet felhatalmazását arra, hogy lelőjék a saját dezertáló katonáikat. Az ellenséggel szembeni dezertálás számos hadseregben, köztük az amerikaiban is főbenjáró bűncselekménynek számít. A kijelölt egységek vagy személyek bevetése a baráti vonalak mögé a dezertőrök lelövésére mindazonáltal jól mutatja, hogy mennyire alacsonyra süllyedt az orosz katonai erők morálja, fegyelme és kohéziója Ukrajna egyes részein.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg valószínűleg a mozgósított személyi állományt próbálja felhasználni a donyecki offenzíva újraindítására, de valószínűleg nem fog operatív szempontból jelentős előnyöket elérni.
      • Az orosz erők a Dnyeper folyó nyugati partjáról való rendezett visszavonulás feltételeit teremtik meg, hogy elkerüljék a Herszoni Területen történtekhez hasonló megfutamodást.
      • Vlagyimir Putyin elnök valószínűleg feltételeket teremt a mozgósítás titkos folytatásához, annak ellenére, hogy azt állítják, hogy a részleges mozgósítás elegendő erőt eredményezett.
      • Oroszország költséges erőfejlesztő intézkedései valószínűleg továbbra is terhelik az orosz gazdaságot és társadalmi feszültségeket generálnak.
      • Irán valószínűleg kihasználja az iráni gyártmányú fegyverrendszerekre való orosz támaszkodást, hogy orosz segítséget kérjen nukleáris programjához.
      • Az orosz hadsereg szélsőséges intézkedéseket alkalmazhat a dezertáló személyzettel szemben, hogy megpróbáljon reagálni a súlyos morális problémákra.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadást Kreminna és Szvatove irányában.
      • Az orosz egységek folytatták a meglévő és új védelmi vonalak előkészítését a Herszoni Területen.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut, Avdiivka és Donyeck város környékén.
      • Az orosz csapatok folytatták az erőltetett evakuálási intézkedéseket Herszon területen.
      • Az orosz és a megszálló tisztviselők folytatták az ukrán gyermekek Orosz Föderációba való kényszerdeportálására irányuló intézkedések bevezetését.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására).

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-nyugati Luhanszk terület):

Orosz források szerint az ukrán csapatok november 4-én folytatták az ellentámadást Szvatove és Kreminna irányában. Az orosz védelmi minisztérium jelentette, hogy az orosz tüzérség és repülés visszaverte az ukrán erőket, amelyek Szvatovétól északnyugatra, a Harkivi Területen Beresztove (Szvatovétól 21 km-re északnyugatra) és a Luhanszki Területen Kuzemivka (Szvatovétól 14 km-re északnyugatra) irányában próbáltak támadni. Orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán támadást a Harkivi Területen található Jahidne (Szvatovétól 28 km-re északnyugatra) irányában. Az egyik katonai blogger arról számolt be, hogy az ukrán egységeknek sikerült behatolniuk Jahidne irányába, de az orosz csapatok később kiszorították őket a településről. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán támadásokat Kreminnától északnyugatra, Ploscsanka (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra) irányában. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy ukrán felderítő és szabotázscsoportok szondázzák az orosz védelmi vonalakat Ternyitől északkeletre (Kreminnától 17 km-re nyugatra). Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni az orosz állításokat a november 4-i Kreminna és Szvatove irányában végrehajtott ukrán ellentámadásokról.


Az orosz csapatok ellentámadásokat hajtottak végre Kreminna-Szvatove térségében, amelyek valószínűleg az ukrán alakulatok november 4-i akcióit korlátozták. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők lőtték a Szvatovétól délnyugatra fekvő településeket Novojehorivka közelében (Szvatovétól 16 km-re délnyugatra); Kreminnától délre Sziverszk (Kreminnától 18 km-re délnyugatra), Verhnokamjanszke (Kreminnától 19 km-re délre) és Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) közelében; valamint Vedmezse közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz hadsereg támadásokat hajtott végre Kreminnától északnyugatra Nyevszke (18km Kreminnától nyugatra) és Makiivka (22km Kreminnától nyugatra) közelében is. Az Economist védelmi szerkesztője, Shashank Joshi november 3-án azt állította, hogy egy nyugati tisztviselő a luhanszki fronton azt nyilatkozta, hogy enyhültek az orosz támadások, de a szvatovéi fejlemények potenciálisan operatív szintű jelentőséget nyerhetnek.

Dél-Ukrajna ( Herszoni Terület):

Az orosz egységek november 3-án és 4-én folytatták a meglévő és új védelmi vonalak előkészítését Herszon területén. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága közölte, hogy az orosz csapatok elhagytak néhány ellenőrzőpontot, átcsoportosítják a személyzetet és a felszerelést, felszereléseket mozgatnak, és új védelmi pozíciókat szerelnek fel, ami összhangban van a Dnyeper folyó bal (keleti) partján lévő tartalékállások kialakítására irányuló folyamatban lévő orosz erőfeszítésekkel. A geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az orosz csapatok folytatják a bal parton lévő Nova Kakhovka megerősítését. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság hozzátette, hogy az orosz egységek a meglévő vonalakat is megerősítik, ami arra utalhat, hogy az oroszok folytatják a védelmi pozíciók megerősítését az északi Herszoni Területen, valószínűleg egy ellenőrzött visszavonulás koordinálása érdekében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok még mindig tartanak ellenőrző pontokat Herszon városán kívül, és a teljes frontvonal mentén működő egységekkel rendelkeznek, sőt az egyik blogger még azt is megjegyezte, hogy az orosz erőknek nincs katonai szükségük arra, hogy kivonuljanak a városból.

Ukrán és orosz források november 4-től nem számoltak be jelentős változásokról a Herszoni Terület északi és északnyugati határán kialakult helyzetben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az orosz hadsereg továbbra is légi járművekkel mér csapást ukrán állásokra, és az orosz tüzérségi egységek továbbra is lőtték az újonnan felszabadított településeket az érintkezési vonal mentén. Az ukrán hadsereg november 3-án közzétett egy videót is, amelyen egy felhúzott ukrán zászló látható Mala Szejdeminukha (körülbelül 61 km-re északkeletre Herszon városától) felett, de a falut valószínűleg már a hivatalos megerősítés előtt felszabadították. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy ukrán állásokat és lőszerraktárakat támadtak, de nem számolt be földi támadásokról egyik oldalról sem.


Az ukrán csapatok továbbra is támadták az orosz szállítási csomópontokat és logisztikai pontokat a folyamatban lévő megtorló hadjárat részeként. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az orosz erők továbbra is kompátkelőket üzemeltetnek az Antonivszkij híd alatti uszályhíd közelében. Az ukrán vezérkar megerősített egy korábbi jelentés szerint november 3-án egy közigazgatási épületre mért csapást Hola Prisztanban (kb. 13 km-re délnyugatra Herszon városától), amely 18 orosz katonát megölt és két oroszt megsebesített. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az ukrán erők két lőszerraktárra is csapást mértek a Mikolajivi terület Basztanka és Sznihurivka járásaiban. Egy orosz blogger szintén orosz légvédelmi rendszerek aktiválódásáról és füstről számolt be a Herszon város hajógyár térségében, de vizuális bizonyítékot nem adott.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 4-én folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmuttól északkeletre Verkhnokamjanszke (28 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Spirne (25 km-re északkeletre Bakhmuttól) közelében. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz egységek november 1. és 3. között következmények nélküli, 100 méteres előrenyomulást hajtottak végre az ukrán erőkkel szemben Bakhmut közelében. Az orosz erők folytatták a rutinszerű ágyúzást Bakhmut térségében.

Az orosz hadsereg november 4-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka és Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától délnyugatra Marinka (28 km-re délnyugatra Avdiivkától) és Novomikhailivka (37 km-re délnyugatra Avdiivkától) közelében. A közösségi médiában november 4-én közzétett videofelvételeken látható, amint az ukrán alakulatok megsemmisítik az orosz járművek és felszerelések oszlopát Opitnye (Donyeck várostól 15 km-re északnyugatra) közelében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) milíciája november 4-én közzétett egy videót, amelyen állítólag a DNK 3. gárdista brigádja látható, amint egy ukrán ember- és eszközkoncentrációra csap le Horlivka (Donyeck várostól mintegy 63 km-re északra) irányában. Egy orosz blogger november 4-én azt állította, hogy a DNK Szpartak zászlóaljának 2. felderítő századának tagjai néhány nappal ezelőtt ukrán állásokat tisztítottak meg Avdiivka irányában az M-4 autópálya közelében. A forrás azt állította, hogy a Szpartak zászlóalj, a DNK Szomáli zászlóalj és más DNK és Luhanszki Népköztársaság (LNK) egységek sikeresen visszaverték az ukrán támadásokat a térségben. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy a 11. DNK ezred bekeríti Avdiivkát és be fogja venni a települést. Az orosz erők folytatták a rutinszerű ágyúzást Avdijivka térségében.


Az orosz hadsereg november 4-én folytatta az offenzív műveleteket a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Donyeck várostól délnyugatra Pavlivka (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra) és Vodiane (Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy az orosz csapatok nem foglalták el Pavlivkát, és az ottani összecsapások kisebb pozícióharcokba torkolltak. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz csapatok támadó hadműveleteket folytatnak Precsisztivka közelében (Donyeck várostól 55 km-re délnyugatra), hogy az ukrán egységeket átnyomják a Kaslahacs folyón. Az orosz forrás azt is állította, hogy az orosz alakulatok támadást hajtottak végre Marinka (Donyeck várostól 24 km-re délnyugatra) irányában, és tervezik Pjervomajszke (Donyeck várostól 20 km-re északnyugatra) és Vodiane megtámadását. Az orosz erők folytatták a rutinszerű ágyúzást a Donyecki Terület délnyugati részén húzódó kontaktvonal mentén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz csapatok november 4-én folytatták a rutinszerű légi-, rakéta- és tüzérségi csapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek csapást mértek Zaporizzsja városára, Nikopolra, Mikolajiv városára és Bereznehuvate városára. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz alakulatok nyolc dróntámadást hajtottak végre Dnyipropetrovszk területen, ám az ukrán légvédelem mindegyiket lelőtte. Az ukrán vezérkar november 4-én jelentette, hogy az ukrán csapatok november 3-án csapást mértek egy orosz ember- és eszközkoncentrációra a Zaporizzsjai terület Melitopolban, november 3-án, megsebesítve 50 orosz katonát. Az ukrán vezérkar szintén november 4-én jelentette, hogy az ukrán egységek november 2-án megsemmisítettek egy orosz S–300-as légvédelmi rendszert a Zaporizzsjai Területen, Enerhodarban.

Az orosz hadsereg valószínűleg folytatta a személyi állomány áthelyezését a Zaporizzsjai Területre annak ellenére, hogy a jelentések szerint a személyzet körében rossz körülmények uralkodnak. Mariupol polgármesterének ukrán tanácsadója, Petro Andrjuscsenko november 4-én arról számolt be, hogy sok orosz katona érkezik a Donyecki Területen Komjoszuvatba és Demjanivkába, és hogy a térségben újonnan mozgósított személyzet jelentős része a Zaporizzsjai Területre települ. Andrjuscsenko arról számolt be, hogy az orosz katonai tisztviselők Mariupolt katonai logisztikai központtá alakították át. Az ukrán vezérkar november 4-én jelentette, hogy a Zaporizzsjai Területen lévő orosz katonai személyzet morálja alacsony a rossz életkörülmények, a rossz felszerelés, a pénzügyi kifizetések folyamatos késedelme és a vezetés alárendeltekkel szembeni megvető magatartása miatt. Az orosz katonai tisztviselők valószínűleg nem fogják megoldani a Zaporizzsjai Területen vagy Ukrajna más területein lévő személyzet rossz körülményeit és morálját, mivel továbbra is az Ukrajnába telepített személyzet mennyiségét helyezik előtérbe.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz tisztviselők egyre inkább elutasítják a mozgósítottak halálának elismerését. A közösségi média felhasználói arra panaszkodtak, hogy a Volgográdi terület tisztviselői nem tesznek semmilyen nyilvános bejelentést a mozgósított férfiak emlékére, akik állítólag október 24-én hunytak el meg nem nevezett helyeken. Egy másik helyi jelentés megjegyezte, hogy október 28. óta naponta több mozgósított férfit temettek el a Volgográdi Területről. Az orosz mozgósítottak továbbra is jelentős morális problémákat mutatnak: a 252. Gárda Motorizált Lövészezred mozgósított elemei videófelhívást rögzítettek, amelyben megtagadták a harcot, és kérték, hogy térjenek vissza Oroszországba.

Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin megnyitotta az új Wagner-központot Szentpéterváron.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők november 4-én folytatták az erőszakos kitelepítési intézkedéseket a Herszoni Területen. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) november 4-én azt állította, hogy pontonbárkák és kompok jelenleg naponta akár 1200 civil járművet és 5000 lakost szállítanak át a Dnyeper folyón a keleti partra. Kirill Sztremouszov, a herszoni megszálló szervezet helyettes vezetője továbbra is a kiürítésre szólította fel a Dnyeper nyugati partján élő lakosokat. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők folytatják a lakosság evakuálását a Dnyeper folyó jobb partjáról, holott korábban azt állították, hogy az ilyen evakuálási intézkedések befejeződtek. Egy orosz katonai blogger november 4-én azt állította, hogy sok, Herszon városában maradt lakos szociális szolgáltatások nélkül maradt, mivel a szociális szolgáltatási kifizetéseket már csak a Dnyeper folyó keleti partján lehet fogadni. Az erőszakos evakuálási intézkedések által erősen érintett területeken az igazgatási és szociális szolgáltatások valószínűleg minimálisak vagy egyáltalán nem léteznek. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg tovább fogják fokozni az erőszakos kitelepítési intézkedéseket, ahogy az ukrán déli ellentámadás előrehalad.

Az orosz és a megszálló tisztviselők november 4-től folytatták az ukrán gyermekek Orosz Föderációba való deportálását elősegítő intézkedések meghozatalát. Az Ukrán Ellenállási Központ november 4-én arról számolt be, hogy az orosz és megszálló tisztviselők azt tervezik, hogy a megszállt területeken orvosi vizsgálatokat végeznek ukrán gyermekeken, és a megállapított „betegségekkel” rendelkező ukrán gyermekeket az Orosz Föderáció távoli területein lévő egészségügyi táborokba kívánják küldeni. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők valószínűleg arra kívánják felhasználni a gyerekeket, hogy a szüleiket arra kényszerítsék, hogy az Orosz Föderációba költözzenek át, azzal az ürüggyel, hogy a gyermekeiket „kezelésről” elhozzák. Ugyanilyen valószínű, hogy az orosz tisztviselők ezt az orvosi áttelepítési tervet arra kívánják felhasználni, hogy folytassák a folyamatban lévő intézkedéseket, amelyek célja a deportált ukrán gyerekek orosz családokba történő örökbefogadása. Mindkét erőfeszítés célja valószínűleg az ukrán nép mint különálló etnikai csoport eltörlése lenne. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az ukránok erőszakos áttelepítése az Oroszországi Föderációba és a deportált ukrán gyermekek erőszakos örökbefogadása valószínűleg egy szándékos etnikai tisztogatási kampányt jelent, és nyilvánvalóan megsérti a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezményt.


Az orosz megszálló tisztviselők november 4-én valószínűleg fokozták a szűrőintézkedéseket és a mozgáskorlátozásokat az oroszok által megszállt területeken. Az ukrán vezérkar november 4-én jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők fokozzák a szűrési intézkedéseket a Herszoni Területen található Oleski-Nova Kakhovka autópálya mentén, valamint a Luhanszki Területen található Piszkiben, ahol az orosz erők 30 lakost telepítettek át ismeretlen helyre. Orosz források arról számoltak be, hogy Kirill Sztremouszov, a herszoni megszálló közigazgatás helyettes vezetője november 4-én 24 órás kijárási tilalmat hirdetett ki Herszon városában. Sztremouszov később azt állította, hogy a civil lakosság mozgását nem korlátozzák. Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg tovább fogják fokozni a szűrési intézkedéseket és a civil lakosság mozgásának korlátozását, ahogy az ukrán ellentámadások előrehaladnak.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!