Szele Tamás: Véres állóháború

Ukrajnában a helyzet tegnap óta alig változott, Herszont kivéve állóháborúról beszélhetünk, Herszonban pedig még magunk sem tudjuk megmondani, miről – félő, hogy ezt még az illetékes orosz hadvezetés sem lenne képes megmondani. Evakuáció, erődítések építése… ez arra utal, hogy komoly védekezésre készülnek, más jelek szerint viszont komoly visszavonulásra.

A Donbásszban viszont szinte állnak az arcvonalak, csak drága stagnálás ez, egész orosz zászlóaljak vesznek oda napok alatt, mint azt a pavlivkai vereség mutatja – de hogy is ne vesznének, mikor teljesen képzetlen civilekből állítják őket össze, használhatatlan felszereléssel, a tisztek kiviszik őket az arcvonalba, megparancsolják, hogy ássák be magukat – három gyalogsági ásó jut egy zászlóaljra – és tartsák a pozíciót, aztán gyorsan elmenekülnek, többet sosem látják őket? Háborút nem így nyernek, legalábbis eddig ilyen módszerrel még senkinek sem sikerült.

De lássuk inkább a pontos híreket, melyeket ma is, mint mindig az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az iráni állami Nour hírügynökség jelentése szerint Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára november 8-án Teheránba érkezett, valószínűleg azért, hogy megvitassák az iráni ballisztikus rakéták esetleges oroszországi eladását. A Nour hírügynökség angol nyelvű tweetben jelentette be Patrusev érkezését, amelyben közölte, hogy az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (SNSC) titkára, Ali Shamkhani hívta meg Patrusevet, és megjegyezte, hogy Patrushev más magas rangú iráni politikai és gazdasági tisztségviselőkkel is találkozik, hogy megvitassák az orosz-iráni együttműködést. A Nour hírügynökség az SNSC-hez kötődik. Az SNSC valószínűleg azért jelentette be Patrusev iráni útját, hogy a Moszkva és Teherán közötti elmélyülő együttműködést a nemzetközi közönség előtt (és nem belföldön) hangsúlyozza, valamint hogy hallgatólagosan kiemelje, hogy egy magas rangú orosz tisztviselő Iránhoz fordult segítségért Ukrajnában. Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Qudsz erőinek parancsnoka, Qassem Soleimani 2015-ben figyelemreméltó módon Moszkvába utazott, hogy Oroszországhoz forduljon, hogy avatkozzon be a szíriai polgárháborúba. Teherán valószínűleg nyilvánosan is szeretné jelezni a Moszkvával való stratégiai partnerségének ezt a kiegyensúlyozottabbá válását, különösen Irán regionális ellenfelei számára, akikkel a Kreml időnként együttműködik, mint például Izrael és Szaúd-Arábia. Patrusev iráni látogatása kifejezetten olyan hírek közepette történik, amelyek szerint az iráni rezsim orosz segítséget kér a tüntetések elfojtásához, bár nem világos, hogy erről Patrusev és iráni kollégája tárgyal-e majd.*

*Ez a bekezdés az iráni összefoglalóban is szerepelt, de itt is fontos, ezért kellett megismételni.

A Kreml folytatja erőfeszítéseit az Ukrajnában felhasználható lőszerek titkos beszerzésére, hogy enyhítse a nemzetközi szankciók hatásait és feltöltse Oroszország hazai lőszerkészleteinek folyamatban lévő kimerülését. A brit Sky News november 8-án arról számolt be, hogy a Kreml augusztus 20-án 140 millió euró készpénzt és válogatott, zsákmányolt brit gyártmányú NLAW páncéltörő rakétákat, amerikai gyártmányú Javelin páncéltörő rakétákat és egy Stinger légvédelmi rakétát szállított Teheránba, cserébe további 160 Shahed–136 típusú drónért, amelyeket Ukrajnában fognak használni. Az Ukrán Ellenállási Központ november 8-án arról számolt be, hogy Teherán továbbra is Mohajer, Arash és Shahed típusú drónokat szállít Moszkvának légi és tengeri úton iráni állami és magántulajdonban lévő szervezeteken keresztül. Az Ukrán Ellenállási Központ emellett arról is beszámolt, hogy az orosz hadiipari komplexum kudarcai miatt az orosz katonai vezetők továbbra is arra törekednek, hogy kettős felhasználású (katonai és nem katonai célú) árukat, például számítógépes chipeket, quadcoptereket, éjjellátó eszközöket és golyóálló mellényeket szerezzenek be Törökországból, és a vásárlás nyomon követésének elkerülése érdekében kriptovaluta-ügyleteket használnak. Ezek a jelentések együttesen azt jelzik, hogy a Kreml a szankciókat úgy próbálja kijátszani, hogy quid pro quo-jellegű és asztal alatti tárgyalásokba bocsátkozik külföldi szereplőkkel.

A Wagner-csoport alakulatai továbbra is eltúlozzák a Donbásszban elért állítólagos területi nyereségüket, hogy még jobban megkülönböztessék magukat a proxy és a hagyományos orosz erőktől. Orosz források november 7-én kezdték jelenteni, hogy a Wagner-csapatok és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 6. kozák ezredének egy különítménye áttörte az ukrán védelmi vonalakat Bilohorivkánál, a Luhanszki Területen. November 8-án azonban az orosz tudósítás nagyrészt megváltozott, és az orosz katonai bloggerek azt kezdték állítani, hogy a 6. kozák ezred részvételéről szóló jelentések a Bilohorivka melletti műveletekben hamisak, és a Wagner-csapatok egyedül felelősek az állítólagos nyereségekért. Amint azt az ISW korábban megfigyelte, a Wagner egyedül vállalta a Bakhmut körüli orosz győzelmeket annak érdekében, hogy a Kreml által kedvelt csapásmérő erőként erősítse saját hírnevét, annak ellenére, hogy nem ők voltak az egyetlen, a térségben bevetett alakulat. A Wagner valószínűleg Bilohorivkát fogja felhasználni hasonló hatás keltésére.

A legfontosabb hírek röviden:

    • Iráni források bejelentették – orosz megerősítés nélkül –, hogy Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára november 8-án Teheránba érkezett, valószínűleg azért, hogy megvitassák az iráni ballisztikus rakéták lehetséges eladását Oroszországnak. Irán valószínűleg azért jelentette be Patrusev érkezését, hogy a nemzetközi közönség előtt hangsúlyozza a Moszkva és Teherán közötti egyre mélyülő együttműködést, valamint hogy hallgatólagosan kiemelje, hogy egy magas rangú orosz tisztviselő Iránhoz fordult segítségért Ukrajnában.
    • A Wagner-csoport erői továbbra is eltúlozzák a Donbásszban elért állítólagos területi nyereségüket, hogy még jobban megkülönböztessék magukat a proxy és a hagyományos orosz erőkkel szemben.
    • Az ukrán hadsereg valószínűleg marginális előnyöket ért el a Luhanszki Területen található Szvatovétól északnyugatra, és orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek fokozták az offenzív műveleteket Kreminna felé.
    • Az orosz hadsereg folytatta az offenzív műveleteket Bakhmut, Avdiivka környékén és a Donyecki Terület nyugati részén.
    • Az ukrán hatóságok megpróbálták ellensúlyozni az orosz szervek folyamatos erőfeszítéseit a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti ellenőrzés megerősítésére.
    • Az orosz erőkifejtési kísérletek aránytalan pénzügyi terhei továbbra is elsősorban az orosz regionális kormányok költségvetését terhelik, ami a közvélemény ellenérzéseit váltja ki.
    • Pénzügyi és bürokratikus problémák továbbra is akadályozzák az orosz erőfeszítéseket a frontvonal kritikus területeit védő korábbi elit egységek feltöltésére, ami potenciálisan veszélyezteti az orosz védelem integritását Ukrajna megszállt részein.
    • Az orosz megszálló hatóságok a Herszon területen a Dnyeper folyó nyugati partján lévő összeköttetések elvágásával megpróbálhatják kiszorítani a lakosokat a terület nyugati részéből.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az ukrán hadsereg november 8-án valószínűleg csekély előnyre tett szert a Luhanszki területen lévő Szvatovétól északnyugatra. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz hadsereg légiereje (helikopterek) csapást mért egy ukrán alakulatra Novoszelivszkénél ( Szvatovétól 14 km-re északnyugatra), ami azt jelzi, hogy az ukrán csapatok legalább addig a pontig előrenyomultak. Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek november 7-én megtámadták Novoszelivszkét, és az orosz védelmi minisztérium látszólag megerősítette, hogy az ukrán erők november 7. és 8. között előrenyomultak a településre. Egy orosz blogger azt is állította, hogy az ukrán csapatok megpróbálták megtámadni a Szvatovétól 13 km-re északnyugatra fekvő Kuzemivkát.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek november 8-án fokozták az ellentámadó hadműveleteket Kreminna irányában. Több orosz katonai blogger jelezte, hogy az ukrán csapatok a műveletek rövid szüneteltetése után újraindították a támadásokat a Luhanszki Területen lévő Kreminna felé, és hogy az ukrán csapatok a Kreminnától mintegy 5 km-re északnyugatra lévő Cservonopopivka körüli koncentrációs területekről támadják Kreminnát. Egy orosz forrás jelezte, hogy az orosz 20. Összhaderőnemi Hadsereg egységei felelősek Kreminna térségének védelméért, és hogy az orosz csapatok ellentámadásokat indítanak ezen a területen, hogy megnehezítsék a Kreminna felé történő ukrán előrenyomulást. Az orosz alakulatok emellett korlátozott szárazföldi támadást hajtottak végre Kreminnától 10 km-re délre, hogy visszaszerezzék elvesztett pozícióikat Bilohorivka környékén. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai áttörték az ukrán védelmi vonalakat Bilohorivkában, de az ISW nem tapasztalt független megerősítést arról, hogy az orosz csapatok behatoltak volna Bilohorivkába vagy átvették volna az ellenőrzést ott.

Dél-Ukrajna ( Herszoni Terület):

Az orosz hadsereg november 8-án folytatta a védelmi előkészületeket a Herszoni Területen. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy az orosz csapatok aktív védekezést folytatnak és megpróbálják tartani az elfoglalt állásaikat az egész Herszoni Területen. A Twitterre november 8-án feltöltött geolokációs felvételek és képek orosz bunkereket (beton védelmi szerkezeteket) mutatnak Hola Prisztanban, körülbelül 8 km-re délre Herszon városától, a Dnyeper folyó keleti partján. Egy orosz katonai blogger megismételte, hogy az orosz erők fenntartják állásaikat a Herszoni Területen, és azt állította, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy az orosz csapatok visszavonulni szándékoznak.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok november 8-án korlátozott és sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre az egész Herszoni Területen. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok támadást kíséreltek meg Pravdinye közelében (Herszon várostól 25 km-re északnyugatra), a nyugati Herszoni Területen a Herszon-Mikolajivi területi határ közelében, Szuhoj Sztavok és Davidiv Brid környékén, valamint az északi Herszoni Területen Szuhanov felé (Beriszlavtól 35 km-re északra). Egy orosz forrás jelezte, hogy az orosz légideszant erők (VDV) elemei folytatják a védelmi műveleteket ezeken a területeken.

Az ukrán haderő november 7-én és 8-án folytatta a Herszon területen lévő orosz koncentrációs területek elleni megtorló hadjáratát. Ukrán katonai források megerősítették, hogy ukrán csapások megsemmisítették az orosz felszereléskoncentrációkat és jelentős üzemanyagkészleteket Hola Prisztanban és más orosz koncentrációs területeken a Herszoni és Beriszlavi járásokban. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy ukrán csapatok rakétatámadást indítottak Oleski ellen, 5 km-re délre Herszon városától. A közösségi média felhasználói képeket tettek közzé az orosz légvédelem aktiválódásáról Kalancsak felett (65 km-re délkeletre Herszon várostól).

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 8-án folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut körül. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál és Bakhmuttól délre, Ivanhrad (4 km délre), Klicsiivka (7 km délnyugatra), Majorszk (20 km délre) és Opityne (4 km délre) közelében. Az ukrán Keleti Erőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes november 8-án kijelentette, hogy a Bakhmut-Avdiivka-Vuhledar vonal a front legforróbb területe, és hogy a Wagner-csoport csapatai alkotják a Bakhmut irányában állomásozó orosz csapásmérő csoportok többségét. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz alakulatok az ukrán ellenállás miatt alig vagy egyáltalán nem haladtak előre a Donyecki terület frontvonalán, különösen Szoledar közelében. Az orosz egységek folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén Bakhmut térségében.

Az orosz erők november 8-án folytatták a támadó műveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Krasznohorivkában (Donyeck város északnyugati külterületén) és Marinkában (Donyeck város délnyugati külterületén). Egy orosz forrás november 8-án videofelvételt tett közzé a Donyecki Népköztársaság (DNK) „Szpartak” zászlóaljának a Donyeck városi repülőtér közelében felhúzott zászlójáról, és azt állította, hogy a DNK erői november 7-én foglalták el a területet. Orosz katonai bloggerek emellett azt állították, hogy orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Krasznohorivka és Marinka ukrán állásai ellen, és áttörték az ukrán védelmet VodIanéban (Donyeck város északnyugati peremén). Az orosz erők rutinszerű ágyúzást folytattak Avdiivka-Donyeck város térségében.


Az orosz csapatok november 8-án folytatták az offenzív hadműveleteket a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Pavlivka és Vodiane térségében (mindkettő Donyeck városától mintegy 50 km-re délnyugatra). Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán csapatok kétszer is sikertelenül támadtak Novomikhailivka és Pavlivka felé, és orosz források megerősítették az e területeken folyó harcokról szóló jelentéseket, további állítások szerint az ukrán hadsereg további egységeket telepít a térségbe a vonal tartása érdekében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz veszteségek Pavlivka térségében sokkal súlyosabbak, mint az orosz védelmi minisztérium által közölt adatok, és kijelentette, hogy hamarosan nem marad több orosz harckocsi. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták a rutinszerű ágyúzást a Donyecki Területen és a Zaporizzsjai Terület keleti részén húzódó kontaktvonal mentén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg november 8-án folytatta a rutinszerű légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Mikolajiv területén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok az elmúlt nap folyamán folytatták Nikopol, Huljajpole és más települések támadását a kontaktvonal mentén Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja területén. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága különösen arról számolt be, hogy november 8-án egy orosz Szu–35-ös kilőtt egy H–31-es rakétát (egy nagy értékű és ritka precíziós lőszer) egy ukrán légvédelmi rendszerre a Mikolajivi terület Bastanszkij körzetében, de nem találta el. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az ukrán erők biztonságosan megsemmisítették egy orosz horgonyzott akna maradványait, amely egy vihar következtében robbant fel Odessza partjainál. Az orosz horgonyzott akna jelenléte Odessza partjainál azt jelzi, hogy az orosz erők továbbra is arra törekednek, hogy korlátozzák az ukrán mozgást a déli tengely mentén és a Fekete-tengeren. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők megsemmisítettek egy ukrán rakéta- és tüzérségi lőszer-raktárt a Zaporizzsjai Területhez tartozó Kushhove közelében (Orikhivtól északnyugatra). Egy orosz forrás azt is állította, hogy az orosz légvédelmi rendszerek Szevasztopolban november 8-án lelőttek egy ukrán drónt a Fekete-tenger felett.


Az ukrán hatóságok november 7-én megpróbálták ellensúlyozni az orosz szervek folyamatos erőfeszítéseit a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti ellenőrzés megszilárdítására. Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat november 7-én jelentette, hogy 20%-ról 50%-ra növeli a bérprémiumot azon ukrán ZNPP alkalmazottak számára, akik hűek maradnak Ukrajnához. Egy orosz blogger „megvesztegetésnek” és „a békés élet helyreállítása elleni szabotázsakciónak” nevezte az Energoatom fizetésemelési lépését. Eközben a Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció november 8-án jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok továbbra is gyűjtik a személyes adatokat, ellenőrzik a magán-okostelefonokat, behatolnak a magánlakásokba és illegálisan fogva tartanak ukránokat Enerhodarban, valószínűleg azért, hogy tovább bővítsék a társadalmi ellenőrzést a gazdaságilag létfontosságú ZNPP és környéke felett.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz haderőgenerálási erőfeszítések aránytalan pénzügyi terhei továbbra is elsősorban az orosz regionális kormányok költségvetését terhelik, nem pedig a szövetségi költségvetést, ami a közvélemény ellenérzéseit váltja ki. Az orosz nyelvű Fontos Történetek november 7-én arról számolt be, hogy az orosz szövetségi szubjektumok 12,8 milliárd rubelt (nagyjából 210 millió USD) költöttek a mozgósított állomány kifizetésére, de a legtöbb szövetségi szubjektum nem különített el megfelelő összeget a beígért egyszeri besorozási bónuszok kifizetésére. A kifizetések elmaradása tiltakozásokat váltott ki a Csuvas Köztársaságban és a Cseljabinszki területen, amint arról az ISW korábban beszámolt. A közvélemény visszhangja és a helyi tiltakozások arra késztették a Permi Terület, a Csuvas Köztársaság, az Omszki Terület és az oroszok által megszállt Szevasztopol orosz tisztviselőit, hogy bejelentsék: ki fogják osztani a juttatásokat. A regionális vezetők a mozgósított személyzet hiányos nyilvántartását okolták, és arra utaltak, hogy mindig is szándékukban állt a kifizetések biztosítása, ami valószínűleg megterheli a helyi költségvetéseket.

Pénzügyi és bürokratikus problémák továbbra is akadályozzák az orosz erőfeszítéseket a frontvonal kritikus területeit védő korábbi elit egységek feltöltésére, ami potenciálisan veszélyezteti az orosz védelem integritását Ukrajna megszállt részein. Egy orosz forrás azt állította, hogy a 76. gárdista légideszantos támadóhadosztály, egy korábbi elit egység szentpétervári önkéntesét nem önkéntesként, hanem mozgósított katonaként regisztrálták, így csak 50 000 rubeles fizetésre volt jogosult, nem pedig az önkénteseknek járó 100 000 rubeles összegre. A forrás azt is állította, hogy a hadosztály kilenc másik önkéntesét is hasonlóan félrecímkézték. A 76. légideszant hadosztály jelenleg a frontvonalat védi Herszon területen, ahol az orosz erőknek égető szükségük van további olyan alakulatokra, akik hajlandóak harcolni vagy fedezetet nyújtani egy ellenőrzött visszavonulás során.


A megszállt területek hírei: Az orosz megszálló hatóságok a Herszoni Területen, a Dnyeper folyó nyugati partján a tömeges lakossági evakuálások befejezését követően a keleti partra történő tömeges kitelepítések megszüntetésével próbálják meg kiszorítani a lakosokat a területről a kommunikáció megszakításával. Egy Herszon városában tartózkodó orosz katonai tudósító november 8-án azt állította, hogy Herszon városában nincs internet, és a telefonvonalak csak időszakosan működnek. Az orosz megszálló hatóságok a kommunikációs áramszünet elhúzódó fenntartását tervezhetik, hogy tovább kényszerítsék a lakosokat Herszon városának elhagyására, és hogy megakadályozzák, hogy a lakosok tájékoztassák az ukrán erőket a katonai helyzetről, ha úgy döntenek, hogy maradnak. Az ukrán Herszoni Területi Katonai Adminisztráció vezetőjének tanácsadója, Szerhij Hlan kijelentette, hogy a megszálló hatóságok Herszon városában, Kakhovkában és Nova Kakhovkában gyűjtik azon lakosok személyes adatait, akik nem evakuáltak, beleértve a lakcímüket és az evakuálás elmaradásának okait. A megszálló hatóságok valószínűleg arra fogják használni ezeket az adatokat, hogy tovább kényszerítsék a megszálló adminisztrációval való együttműködést mindaddig, amíg az orosz hadsereg továbbra is tartja ezeket a területeket. A Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának orosz helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov azt állította, hogy a lakosok továbbra is „magánúton” evakuálhatnak, és hogy az evakuálás nem kötelező, ellentmondva ezzel a herszoni megszállási adminisztráció vezetőjének, Vlagyimir Saldónak, aki november 1-jén kijelentette, hogy a Dnyipro folyó 15 km-es körzetében a lakosok evakuálása kötelező.

Az orosz hatóságok továbbra is orosz állampolgárokat telepítenek be a megszállási közigazgatásba, hogy a megszállt ukrajnai részeken az ukrán kollaboránsok és a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) esetlegesen nem hatékony személyzete helyett orosz állampolgárokat alkalmazzanak. A DNK vezetője, Denisz Pusilin november 5-én bejelentette, hogy Jakutföld első elnökhelyettese és Irkutszk korábbi polgármestere, Dmitrij Berdnyikov lett Mariupol megszállási vezetőjének helyettese. Pusilin kijelentette, hogy Mariupolnak „intenzívebb intézkedésekre van szüksége” a város szükséges ellátásához, ami arra utal, hogy az orosz hatóságok úgy gondolhatják, hogy a meglévő ukrán kollaboránsok nem elég megbízhatóak vagy hatékonyak a Kreml céljainak megvalósításához Ukrajna megszállt részein. Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko azt állította, hogy Berdnyikov ténylegesen leváltja Mariupol megszálló vezetőjét, Kosztyantyin Ivascsenkót – egy ukrán kollaboránst, akit közvetlenül a DNK nevezett ki – a Pusilin és az orosz kormány között fennálló feszültségek miatt. A Kreml valószínűleg egyre közvetlenebb ellenőrzést érvényesít a megszállt ukrán területek felett, eltávolítva a helyi kollaboránsokat vagy a DNK és az LNK által kinevezett tisztviselőket.


Az ukrán főügyészség november 8-án jelentette, hogy a Harkivi Területen található Izjumban hátrahagyott orosz dokumentumokból kiderül, hogy a megszállt Ukrajnában az orosz hatóságok azt tervezik, hogy a „gondozás és rekreáció” álcája alatt a Krímben lévő oktatási táborba és a Belgorodi Területen lévő felsőoktatási intézményekbe küldik a jól teljesítő ukrán diákokat. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az ukrán gyerekek deportálása valószínűleg egy szándékos etnikai tisztogatási kampánynak felel meg, amellett, hogy nyilvánvalóan megsérti a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezményt. Az orosz megszálló hatóságok megkísérelhetik Ukrajna „agyelszívását” is azáltal, hogy ígéretes ukrán diákokat deportálnak a frontvonaltól távolabbi, orosz vezetésű intézményekbe.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!