Szele Tamás: Herszon és vidéke

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin még nem szólalt meg a herszoni kivonulással kapcsolatban – lehet, hogy nem merték neki megmondani, mint Brezsnyevnek azt, hogy meghalt? – mindenki más már igen, és nem kis káosz tapasztalható, elsősorban nem is az orosz csapatok körében, azok ugyanis viszonylag rendezetten vonulnak vissza, hanem az invázió támogatói között.

Nem szívesen lennék most a helyükben. Csak idén annyi mindent kellett elhinniük, hogy az apostolok hitének ereje az övékéhez képest semmiség. Hitték először, hogy az Oroszországi Föderáció „sosem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt a hülye is tudja”. Megtámadta. Aztán hitték, hogy „Kijev három nap, maximum egy hét alatt elesik”. Nem esett el. Hitték, hogy az orosz páncélos- és tüzérségi fölény legyőzhetetlen. Nem volt az, a harckocsikat vígan fütyörésző ukrán traktoristák vontatták haza a raszputyicából, a sártengerből.

Hitték először azt, hogy a hatvan kilométer hosszú konvoj megérkezik Kijevbe és azzal vége a háborúnak, aztán azt hitték, hogy nem is létezik, mert nem akarták elhinni, hogy bénán ácsorog. Hitték Szeverodonyeck és Liszicsanszk meg Izjum eleste után, hogy a szakadár népköztársaságok most már örökké Oroszország részei lesznek (a népszavazási színjátékok után még inkább hitték). Nem hitték el a vérfürdőbe fulladt átkelési kísérletet Bilohorivkánál, de hitték, hogy az ukrán tüzérség lőtte az Azovsztalban fogságba esettek börtönét Olenivkában. Ha már itt tartunk, hittek az Azovsztal alatti alagútrendszerben bujkáló NATO-tábornokokban és az entikumspecifikus kórokozókat kitenyésztő biolaborokban. Hitték, hogy Harkiv alól sosem fognak kivonulni az oroszok, és egészen végig hittek a csodafegyverekben (most is hisznek bennük). Pár napja sincs, hogy esküdöztek: Herszont aztán sosem adja fel Szurovikin, erőd az a város, akármeddig lehet védeni.

Erre fel mi történik? Feladják.

Esküszöm, már sajnálom ezeket a fanatikus Putyin-hívőket, akik bármit hajlandóak elhinni is, hirdetni is azon kívül, hogy imádatuk tárgya bizony egy nem túl tehetséges, de annál korruptabb, világuralomra törő politikus, aki megrekedt valahol a nyolcvanas években és azóta áll az órája. Aki a saját elképzeléseihez akarja hajlítani a tényeket, a tért, az időt, az energiát, mert olyan nincs, hogy ő valamiben tévedjen. Hát, mint látjuk: szinte csak olyasmi van.

De hagyjuk szegény, sokat csalódott, hívő embertársainkat, nem ez lesz az utolsó csalódásuk, ők úgyis ki fognak tartani Putyin mellett az utolsó lélegzetükig, lássuk inkább a mai híreket, melyek az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz védelmi minisztérium november 9-én elrendelte, hogy a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő orosz erők kezdjék meg a visszavonulást a keleti (bal) partra. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter november 9-én az orosz fegyveres erők ukrajnai parancsnokával, Szergej Szurovikin hadseregtábornokkal, az orosz fegyveres erők ukrajnai parancsnokával folytatott, nagy nyilvánosság előtt megrendezett televíziós találkozó során elrendelte az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyón túlra. A televíziós találkozó során Szurovikin javasolta a kivonulást, és Sojgu elfogadta a döntését, majd megbízta Szurovikint, hogy gondoskodjon a „személyzet, a fegyverek és a felszerelés biztonságos átadásáról” a keleti (bal) partra. Sojgu és Szurovikin nyilatkozatai az orosz csapatok folyamatos, harcászati jellegű visszavonulásának kezdetét jelentik a Dnyeperen keresztül a keleti (bal) parton lévő előkészített állásokba, hogy megőrizzék az orosz egységek harci erejét, beleértve a 76. és 106. légideszant támadó hadosztályok és a 22. hadtest elemeit. Szurovikin konkrétan kijelentette, hogy a Dnyeper nyugati partjáról kivont csapatok felét Ukrajna más területeire fogják átcsoportosítani. A teljes orosz kontingens visszavonulása a Dnyeper folyón túlra hosszabb időt vesz igénybe, és egyelőre nem világos, hogy az orosz hadsereg képes lesz-e viszonylag rendben végrehajtani a visszavonulást az ukrán nyomás alatt. A herszoni csata még nem ért véget, de az orosz hadsereg új szakaszba lépett – az orosz haderő prioritásként kezeli csapatainak rendben történő visszavonását a folyón túlra és az ukrán egységek feltartóztatását ahelyett, hogy az ukrán ellentámadás teljes megállítására törekedne.

Az ukrán ellentámadás Herszon irányában augusztus óta – egy összehangolt megtorló hadjárat, amelynek célja, hogy az orosz haderőt a Dnyeper túlpartjára kényszerítse anélkül, hogy nagyobb ukrán szárazföldi offenzívára lenne szükség – valószínűleg sikerrel járt. Amint azt az ISW az előző hónapokban megfigyelte, az ukrán erők céltudatos és jól végrehajtott hadjáratot folytattak az orosz koncentrációs területek, katonai eszközök és logisztikai csomópontok ellen az egész Herszoni Területen, hogy tarthatatlanná tegyék a nyugati parton lévő orosz állások fenntartását anélkül, hogy nagyszabású és költséges szárazföldi manővereket kellene végrehajtani a terület felszabadítása érdekében. Az ukrán csapatok folyamatos támadásokat indítottak a Dnyeper folyón átívelő hidak ellen, és olyan utánpótlási központokat és lőszerraktárakat céloztak meg a Dnyeper keleti partján, amelyek csökkentették az orosz csapatok képességét a nyugati parton lévő csoportosulás ellátására; az ukrán haderő ezeket a támadásokat olyan kulcsfontosságú helyszínek elleni körültekintő és sikeres szárazföldi támadásokkal kombinálta, mint Davidiv Brid. Ez a hadjárat meghozta gyümölcsét. Szurovikin közvetlenül elismerte, hogy az orosz hadsereg nem tudja ellátni a csoportosulásukat Herszon városában és a környező területeken a nyugati partra vezető kritikus orosz utánpótlási vonalakat ért ukrán csapások miatt. Orosz források megjegyezték, hogy a visszavonulás természetes következménye a célzott és szisztematikus ukrán csapásoknak, amelyek a nyugati parton lévő orosz csoportosulásnak a fő utánpótlási útvonalaiba kerültek, ami fokozatosan csökkentette az általános erejüket és képességeiket.

Az orosz visszavonulás a Dnyeper nyugati partjáról nem valószínű, hogy csapda, amelynek célja az ukrán csapatok kockázatos harcba csalogatása Herszon város közelében, ahogyan azt egyes ukrán és nyugati források sugallták. Az ISW korábban számos jelét figyelte meg annak, hogy az orosz erők, katonai és gazdasági eszközök, valamint megszálló elemek folyamatosan vonultak vissza a Dnyeper nyugati partjáról a Dnyeper folyón túlra, és az orosz tisztviselők olyan módon számoltak a visszavonulással és készültek rá, amely összeegyeztethetetlen az ukrán csapatok megtévesztésére és csapdába csalására irányuló hadművelettel. Az orosz parancsnokok minden bizonnyal megpróbálják majd lassítani az ukrán előrenyomulást a rendezett visszavonulás fenntartása érdekében, és néhány alakulat maradhat, hogy feltartóztassa az ukrán csapatokat magában Herszon városában – de ez a harc csak eszköz lesz a cél érdekében, hogy a lehető legtöbb orosz egységet rendben kivonják.

Az orosz információs tér kiszámíthatóan különböző mértékű haraggal és aggodalommal reagált a kivonulás bejelentésére. Több orosz blogger hangsúlyozta, hogy a kivonulás az orosz katonai és parancsnoki struktúrákon belüli szisztematikus hibák természetes következménye, és a kivonulást a katonai ellenőrzés körén kívül eső politikai árnyalatok elkerülhetetlen következményeként fogalmazták meg. Orosz források azt is hangsúlyozták, hogy ez egy súlyos vereség az orosz hadsereg számára, mivel olyan területeket veszítenek el, amelyeket Oroszország annektált és sajátjaként tart számon.

A milblogger-térben azonban számos prominens hang Szurovikin mellé állt, és szükséges döntésként dicsérte a döntést, jelezve, hogy az orosz vezetés tanult a szeptember közepén a Harkivi Területről történt katasztrofális orosz kivonulás információs hatásaiból. Egy prominens orosz katonai blogger, aki korábban élesen bírálta az orosz hadműveletek vezetését, kijelentette, hogy Szurovikin „örökölte, amit kapott” a Herszoni Területen folytatott hadműveleteket irányítva, és utalt arra, hogy Szurovikin a körülményekhez képest a lehető legjobbat tette, így végső soron nem lehet őt hibáztatni. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója támogatásának adott hangot a kivonulás mellett, és a Szurovikin által elért „legnagyobb eredménynek” nevezte azt, mivel Szurovikin kijelentette, hogy meg akarja őrizni az orosz csapatok biztonságát. Ramzan Kadirov csecsen vezető egyetértett Prigozsin értékelésével, és azt állította, hogy Szurovikin több ezer életet mentett meg, és előnyösebb pozíciókat keres. Ezek a válaszok, különösen Kadirov és Prigozsin részéről, jelentősen eltérnek a korábban az orosz haderő Ukrajnában lévő „Központi” csoportosulásának parancsnokát, Alekszandr Lapin vezérezredest ért éles kritikáktól, miután a kelet-harkivi és északi donyecki területeken hatalmas orosz veszteségeket szenvedett. Szurovikin folyamatosan információs fedezetet teremtett a döntéshozatalához és az oroszok esetleges kivonulásához a Herszoni Területen lévő állásokból, mióta bejelentették kinevezését az ukrajnai orosz erők hadszíntérparancsnokává. Szurovikin kijelentette, hogy az orosz vezetésnek már október 19-én „nehéz döntéseket” kell majd hoznia a Herszon területet illetően. Úgy tűnik, hogy a Kreml és a magas rangú orosz parancsnokok információs és katonai tanulságokat vontak le a korábbi kudarcokból, és ezeket valószínűleg alkalmazni fogják a kivonulás bemutatásánál és lebonyolításánál. Vlagyimir Putyin orosz elnök e cikk megjelenéséig nem kommentálta a kivonulást, ami arra utal, hogy a Kreml a kivonulást tisztán katonai döntésnek állítja be.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára november 9-én Teheránban magas rangú iráni tisztviselőkkel találkozott, valószínűleg azért, hogy megvitassák az iráni ballisztikus rakéták Oroszországnak történő eladását és az együttműködés egyéb formáit. Patrusev találkozott Ebrahim Raisi iráni elnökkel és Ali Shamkhani iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (SNSC) titkárával. Az SNSC Irán legfőbb védelmi és biztonságpolitikai szerve, amely közvetlenül a legfelsőbb vezetőnek tartozik beszámolási kötelezettséggel. A Patrusev találkozóiról szóló iráni beszámolók nagyrészt a gazdasági és politikai együttműködésre összpontosítottak, míg az orosz beszámolók hangsúlyozták, hogy a megbeszélések középpontjában a biztonsági ügyek álltak. Patrusev és Shamkhani az orosz TASZSZ szerint „a nyugati titkosszolgálatoknak a két ország belügyeibe való beavatkozása elleni intézkedésekről” tárgyaltak. Iráni tisztviselők többször is megvádolták az Egyesült Államokat és szövetségeseit az Irán-szerte zajló tüntetések szításával. Patrusev teheráni látogatása kifejezetten olyan jelentések közepette történt, amelyek szerint Irán orosz segítséget kér a tüntetések elfojtásához, bár nem világos, hogy Patrusev tárgyalt-e ilyen együttműködésről. Patrusev valószínűleg további iráni precíziós lőszerek beszerzésére törekedett, hogy feltöltse Oroszország fogyatkozó készleteit.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz védelmi minisztérium november 9-én elrendelte, hogy a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő orosz erők kezdjék meg a visszavonulást a keleti (bal) partra.
      • A herszoni csata önmagában még nem ért véget, de az orosz hadsereg új szakaszba lépett – az orosz haderő prioritásként kezeli csapatainak rendben történő visszavonását a folyón túlra és az ukrán egységek feltartóztatását, nem pedig az ukrán ellentámadás teljes megállítására törekszik.
      • Az orosz katonai bloggertérben számos prominens hang állt Szurovikin mellé, és dicsérte a döntést, mint szükséges döntést, ami azt jelzi, hogy az orosz vezetés tanult a szeptember közepén a Harkivi Területről történt katasztrofális orosz kivonulás információs hatásaiból.
      • Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára november 9-én Teheránban magas rangú iráni tisztviselőkkel találkozott, valószínűleg az iráni ballisztikus rakéták Oroszországnak történő eladásáról és az együttműködés egyéb formáiról tárgyaltak.
      • Orosz és ukrán források folyamatos harcokról számoltak be a Szvatove-Kremmina autópálya mentén és a Luhanszki Területen található Bilohorivka településen.
      • Az ukrán erők területi előnyöket szereztek Herszon városától északkeletre, és folytatták sikeres hadműveletüket.
      • Az orosz erők folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut, Avdiivka környékén és a Donyecki Terület nyugati részén.
      • Az orosz szövetségi szubjektumok nehezen tudják kifizetni a mozgósított állományt, és az orosz hadsereg is nehezen tudja ellátni őket.
      • A mozgósított állomány hozzátartozói továbbra is tiltakoznak a fizetés elmaradása és a rossz körülmények ellen.
      • Kirill Sztremouszov, a Herszoni Terület orosz megszálló helyettes vezetője meghalt egy állítólagos autóbalesetben a hátországi Herszoni Területen, azon a napon, amikor az orosz erők bejelentették a kivonulásukat a Dnyeper nyugati partjáról.
      • A megszálló hatóságok a hátországi területeken valószínűleg fokozzák a bűnüldözési és szűrési intézkedéseket, mivel a november 9-i visszavonulás bejelentése után ukrán ellentámadástól tartanak.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Orosz és ukrán források november 9-én folyamatos harcokról számoltak be a Szvatove-Kremmina autópálya és a Luhanszki Területen található Bilohorivka mentén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást Szvatovétól északnyugatra, a Luhanszki Területen lévő Kuzemivka felé. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán szárazföldi támadásokat a Ploscsanka-Makiivka frontvonal mentén, Szvatovétól délre és az R66-os autópálya közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Szvatovétól északnyugatra, Novoszelivszke közelében és Kreminnától délre, Bilohorivka közelében.


Az ukrán csapatok november 9-én valószínűleg célba vették a megszállt Luhanszki Terület hátországát, ami valószínűleg fokozta az orosz félelmeket azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lesz csapást mérni az orosz hátországokra. A geolokációs felvételeken füstfelhők és kiterjedt károk láthatóak egy internátusban Kadiivkában, Luhanszk Területen, a közelben orosz katonai felszereléssel, ami arra utal, hogy az orosz erők valószínűleg bázisként használták az iskolát. Orosz források szerint az ukrán erők HIMARS-okkal vették célba Kadiivkát. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület ukrán vezetője kijelentette, hogy az orosz egységek félelemből elkezdték aláaknázni a Luhanszki Terület véletlenszerű térségeit és a lőszereket inkább teherautókon tárolják, mint raktárakban.

Dél-Ukrajna (Herszoni Terület):

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Szergej Szurovikin hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők ukrajnai parancsnoka november 9-én bejelentette, hogy az orosz erők visszavonulnak a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partjáról.

Az ukrán katonai illetékesek november 9-én nagyrészt fenntartották a műveleti csendet a Herszon területen kialakult helyzetről, annak ellenére, hogy orosz katonai tisztviselők megerősítették, hogy az orosz csapatok visszavonulnak a Dnyeper folyó nyugati partjáról. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az orosz csapatok folytatják a védekező akciókat, és megpróbálják előkészíteni a visszavonuláshoz szükséges állásokat. Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, Mihajlo Podoljak arról számolt be, hogy Ukrajna nem észlelte annak jeleit, hogy az orosz csapatok harc nélkül visszavonulnának – összhangban az ISW értékelésével, miszerint az orosz erők harcoló visszavonulást fognak végrehajtani. Ukrán katonai források a frontvonalon várható ukrán sikerre vonatkozó várakozások miatt műveleti csendre szólítottak fel.

Az ukrán hadsereg november 9-én előnyre tett szert a Mikolajiv-Herszon területi határ közelében, Herszon várostól északkeletre. Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok november 9-én támadást indítottak a Mikolajivi területhez tartozó Sznihurivka ellen, és Vitalij Kim ukrán mikolajivi területi vezető arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok továbbra is harcolnak a település teljes ellenőrzéséért, de a helyzet ukrán ellenőrzés alatt áll. A geolokációs felvételeken egy ukrán katona szabadon járkál a Mikolajivi Területhez tartozó Kalinyivszkében (Herszon várostól 53 km-re északkeletre), miután az ukrán csapatok felszabadították a települést. Kirill Sztremouszov herszoni megszállóhelyettes november 8-án este azt állította, hogy az ukrán egységek áttörték az orosz védelmet, és megvetették lábukat Sznihurivka (Herszon várostól 45 km-re északkeletre) északi peremén. Sztremuszov autóbalesetben halt meg november 9-én. Orosz katonai bloggerek kommentálták, hogy a 49. Összhaderőnemi Hadsereg orosz 205. Különleges Motorizált Lövészdandárja és a Légideszant Erők (VDV) elemei felelősek Sznihurivka védelméért.


A geolokációs képek azt mutatják, hogy az orosz csapatok hidakat romboltak le Sznihurivka térségében, ami arra utal, hogy az orosz csapatok ellenőrzött visszavonulást hajtanak végre a Herszon várostól északkeletre lévő állásokból a Herszon terület nyugati partjáról való szélesebb körű visszavonulás részeként. Egy neves orosz blogger arról számolt be, hogy az orosz csapatok hidakat ásnak alá a kulcsfontosságú visszavonulási útvonalakon, és ellenőrzött visszavonulást hajtanak végre a Herszon várostól északnyugatra és északkeletre fekvő településekről. Az orosz védelmi minisztérium továbbra is azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat az északi Herszon területen Beriszlavtól északnyugatra, Szadok, Kacskarivka és Pjatyikatszkij környékén.

Az ukrán csapatok november 9-én az orosz visszavonulásról szóló jelentések közepette folytatták a Herszoni Területen lévő orosz koncentrációs övezetek elleni sikeres megtorló hadjáratukat. A lakosok robbanásokról és az orosz légvédelem aktiválásáról számoltak be Nova Kakhovka, Kakhovka és Ljubimivka (Herszon várostól 70 km-re keletre) környékén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megerősítette, hogy ukrán csapások orosz lőszerraktárakat semmisítettek meg Sznihurivkában.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 9-én folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok továbbra is visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutnál és Kliscsivka (7 km délnyugatra), Majorszk (20 km délre), Szoledar (12 km északkeletre), Bakhmutszke (11 km északkeletre), Jakovlivka (17 km északkeletre) és Bilohorivka (23 km északkeletre) közelében. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az orosz egységek és a Wagner-erők előrenyomultak a Donyecki Területhez tartozó Bilohorivka déli felébe. Egy orosz forrás azt állította, hogy a Wagner-erők megpróbálták áttörni az ukrán védelmet Bakhmut keleti külterületén november 9-én. Geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az ukrán egységek bombákat dobtak az orosz állásokra Ivanhradtól északra. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén Bakhmut térségében.


Az orosz hadsereg november 9-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdijivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Veszele (8 km-re délnyugatra Avdiivkától), Opitnye (4 km-re délnyugatra Avdiivkától) és Pjervomajszke (12 km-re délnyugatra Avdiivkától) térségében. Egy orosz forrás megerősítette, hogy az orosz csapatok folytatták a szárazföldi hadműveleteket Opitnye, Kranszohorivka (Donyeck város északnyugati peremén) és Marinka (Donyeck város délnyugati peremén) felé. Az orosz egységek rutinszerű ágyúzást folytattak Avdiivka-Donyeck város térségében.

Az orosz hadsereg november 9-én folytatta az offenzív hadműveleteket a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Pavlivka (Donyeck várostól 50 km-re délnyugatra) és Novomikailivka (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra) térségében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán ellentámadásokat Novomikailivka, Pavlivka és Vremivka (Vuhledartól 33 km-re északnyugatra) közelében. Egy ukránbarát forrás azt állította, hogy az időjárás lassította az orosz erőket Novomikailivka térségében november 9-én. Egy orosz forrás megerősítette a Pavlivka és Vuhledar térségében zajló harcokról szóló jelentéseket. Petro Andrjuscsenko, a mariupoli polgármester ukrán tanácsadója november 9-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok megerősítik a nyugati Donyecki Terület hátországát is. Andrjuscsenko arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok sárkányfogakat és aknákat telepítenek az Ahrobaza-Berdjanszke-Sevcsenko-Prjazovszke vonal mentén Mariupol külvárosa közelében. Az orosz erők folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén a nyugati Donyecki Területen és a keleti Zaporizzsjai Területen.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz haderő november 9-én folytatta a rutinszerű tüzérségi és rakétacsapásokat Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Mikolajiv területeken, azzal a céllal, hogy fenntartsák elfoglalt állásaikat. Valentyin Reznicsenko dnyipropetrovszki területvezető és más ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok iráni gyártmányú Shahed–136 UAV-kat lőttek ki Dnyipro városára, eltalálva egy meg nem nevezett logisztikai vállalkozás épületét. Ukrán illetékesek hozzátették, hogy az ukrán légvédelem öt Shahed–136 pilóta nélküli légi járművet (UAV) semmisített meg. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselője és más orosz források olyan felvételeket tettek közzé, amelyek a Dnyipro városára mért Shahed–136 csapások utóhatásait mutatják be. Dnyipropetrovszk terület tisztviselői arról is beszámoltak, hogy az orosz erők Nikopol körzetben lévő településeket lőttek. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem lelőtt egy orosz H-31 levegő-föld rakétát, amely az Odesszai Terület partvonalát vette célba.


Az ukrán egységek továbbra is célba vették az orosz logisztikát és állásokat a Zaporizzsjai Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok csapást mértek orosz egységekre egy meg nem nevezett megszállt településen a Zaporizzsjai Területen, megsemmisítve 15 darab különböző orosz katonai felszerelést, és megsebesítve és megölve akár 150 orosz személyt november 6-án. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere jelentette, hogy orosz katonák továbbra is „tömegesen” jelennek meg a városi kórházakban kezelésre.

A Kercsi-szoros hídjának megrongálódása továbbra is megzavarja az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) Dél-Ukrajna felé. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy értékelte, hogy a Kercsi-szoros híd valószínűleg legalább 2023 szeptemberéig nem lesz működőképes, ami csökkenti Oroszország képességét a katonai felszerelések és személyzet vasúti és közúti mozgatására. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megjegyezte, hogy bár az orosz tisztviselők remélik, hogy 2023 márciusára újra megnyitják a hidat, az időjárás jelentős szerepet fog játszani a javítások időben történő befejezésében. Mariupol polgármesteri tanácsadója, Petro Andrjuscsenko arról számolt be, hogy az orosz erők a Kercsi-szoros híd károsodása miatt Mariupolon keresztül szállítják az üzemanyagszállítók oszlopait a Dnyeper folyó bal (keleti) partján lévő orosz állások ellátására a Herszoni Területen lévő orosz állásokhoz. A Kercsi-szoros hídon keresztül történő logisztika megszakadása valószínűleg szintén hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország úgy döntött, visszavonja erőit a Herszon terület nyugati partjáról.


Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi szubjektumok jelentős kihívásokkal néznek szembe a mozgósított állománynak és családjaiknak ígért kifizetések teljesítése miatt, ami valószínűleg tovább árt az orosz gazdaságnak és társadalmi feszültségeket gerjeszt. Az orosz kormányzók rövid távon az ígért kifizetések töredékének felajánlásával próbálják megnyugtatni a mozgósított személyzet családtagjait. Voronyezs Terület kormányzója, Alekszandr Guszev például megjegyezte, hogy a szegénységi küszöb alatt élő mozgósított katonák hozzátartozói egyszeri 11 832 rubel (kb. 193 dollár) kifizetést kapnak. Az Uljanovszki Terület mozgósított katonái videófelhívást tettek közzé a kormányzóhoz, amelyben kijelentették, hogy csak 1500 rubelt (kb. 25 dollár) kaptak másfél hónap szolgálatért. Az uljanovszki mozgósítottak megjegyezték, hogy más régiók az önkénteseknek és a mozgósítottaknak is kifizetik a beígért kompenzációkat, és az ISW korábban úgy értékelte, hogy Oroszország képtelensége az ad hoc egységek egyenlő kifizetésére társadalmi feszültségeket válthat ki. A Kaukázusi Csomó arról számolt be, hogy a Kubányi Terület egyik városában élő mozgósítottak hozzátartozói az ígért 100 000 rubel (kb. 1620 dollár) helyett tűzifát kaptak a kormánytól. Arra is van példa, hogy a szövetségi szubjektumok nem adtak megígért hitelkamat-kedvezményt a mozgósítottak családjainak.

Az Orosz Fegyveres Erők küszködnek a mozgósított állomány felszerelésével is. Az orosz elnök mellett működő Emberi Jogi Tanács vezetője, Valerij Fagyejev kijelentette, hogy a gazdag és szegény szövetségi szubjektumok mozgósított katonáinak egyenlő felszerelést kell kapniuk, és megjegyezte, hogy a szövetségi kormánynak gondoskodnia kell a szegényebb régiókról. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a fehéroroszországi Baranovicsiban (Breszt Oblaszt) kiképzés alatt álló orosz erők elavult, második világháborús sisakokat és az 1960-as és 1970-es évekből származó testpáncélokat kapnak. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy a biztosított kézifegyverek nagy része nem működik a rossz tárolási körülmények miatt. Az Orjoli Területről mozgósítottak videofelvételen felhívást intéztek Andrej Klicsov kormányzóhoz, amelyen olyan hibás felszereléseket mutattak be, mint hibás kések, olcsó zseblámpák, rossz minőségű hátizsákok és kényelmetlen csizmák. A mozgósítottak ehelyett arra kérték Klicsovot, hogy adjon nekik pénzt, hogy megfelelően felszerelhessék magukat. Klicsov azt válaszolta, hogy a kormánytisztviselők nem voltak tanúi ezeknek a problémáknak, amikor meglátogatták a mozgósítottakat, és megjegyezte, hogy a terület a „legjobb felszerelést biztosította, amit csak lehetett.” A Novoszibirszki és a Permi Területről származó mozgósított katonák hasonló panaszoknak adtak hangot.


Orosz és meghatalmazott tisztviselők továbbra is tisztázták a mozgósítási kereteket. Orosz parlamenti képviselők olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Állami Dumába, amely mentesítené a négy vagy több 18 év alatti gyermeket nevelő szülőket a mozgósítás alól. A Donyecki Népköztársaság (DNK) egyik katonai sorozótisztje találkozót tartott a mozgósított diákok hozzátartozóival, és megjegyezte, hogy míg Oroszország más régióiban befejeződött a részleges mozgósítás, amelyből a diákok kimaradtak, a DNK még mindig folyamatban lévő általános mozgósítást folytat a megszállt Donyecki Területen.

A mozgósítottak hozzátartozói továbbra is megosztják felháborodásukat internetes tiltakozások és tüntetések útján. A közösségi médiában közzétett felvételeken mozgósított katonák hozzátartozói tüntettek egy valujki közigazgatási épület előtt, azt állítva, hogy a helyi tisztviselők nem hajlandók „zöld folyosót” és járműveket biztosítani szeretteiknek. Orosz ellenzéki orgánumok arról számoltak be, hogy a Kurszki Területen élő nők két napon keresztül tiltakoztak, hogy felhívják Roman Sztarovojt, a Kurszki Terület kormányzójának figyelmét, és panaszkodtak, hogy az orosz tisztviselők veszélyes területekre, például Liszicsanszkba telepítik a mozgósított katonákat. Sztarovojt megígérte, hogy további támogatást kér a Kurszki terület mozgósított katonáinak az orosz védelmi minisztériumtól.

Az orosz ipar továbbra is munkaerőhiánnyal küzd a mozgósítás miatt. Az orosz ellenzéki Proekt Media arról számolt be, hogy Krasznojarszki területen közel 90 vállalkozás keresi a mozgósított szakemberek pótlását. Orosz források hasonló munkaerőhiányról számoltak be Szverdlovszki területen.

A megszállt területek hírei:

A Herszoni Terület orosz megszállási vezetőhelyettese, Kirill Sztremouszov november 9-én autóbalesetben meghalt. Több orosz forrás, köztük a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusilin azt állította, hogy az autóbaleset a Herszoni Terület-Krími határ közelében fekvő Henicseszkben történt, de a feltételezett roncsról készült geolokációs képek 8 km-re délre vannak Nova Kakhovkától. Sztremouszov halála véletlenül azon a napon történt, amikor az orosz védelmi minisztérium bejelentette a Herszoni Terület nyugati (jobb) partjáról való kivonulás megkezdését.


A hátországban a megszálló hatóságok valószínűleg fokozzák a rendfenntartó szigorításokat és a szűrőintézkedéseket, mivel a november 9-i Herszoni Területről szóló visszavonulási bejelentés után ukrán ellentámadástól tartanak. Orosz források azt állították, hogy a megszálló hatóságok letartóztattak egy csoport feltételezett ukrán fegyverest a Zaporizzsjai területen fekvő Berdjanszkban. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz hatóságok megakadályoztak egy ukrán „terrorista” támadást egy gázelosztó létesítmény ellen a Luhanszki Területen lévő Novoajdarban. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy ukrán partizánok megtámadták az orosz megszálló központot a Melitopol északkeleti peremén lévő Vozneszenszkában, és geolokációs felvételeken látható, hogy füst száll fel a területen lévő egyik épületből. Egy orosz forrás azt állította, hogy Melitopol lakosai „önkéntes rendfenntartó zászlóaljat” alakítanak, ami valószínűleg a jövőbeni partizántevékenység elrettentésére irányul a városban és környékén. Az Ukrán Ellenállási Központ közölte, hogy az orosz erők növelték az ukrán autótulajdonosok ellenőrzésének számát és gyakoriságát a megszállt Zaporizzsjai Területen, és a rendszámtáblákat ukrán címerrel jelölik. Ezek az intézkedések valószínűleg lehetővé teszik a megszálló hatóságok számára, hogy könnyebben azonosítsák az ismert nem kollaboránsokat, és egyszerűsítsék szűrési folyamataikat.

Tulajdonképpen ennyi történt tegnap, és ez nem kevés, de minden haditett és területi nyereség, minden bombázás és csapatösszevonás jelentősége eltörpül amellett, hogy Herszont önként adja fel az orosz hadsereg. Ennek a döntésnek hosszú ideig ható következményei lesznek, és nem csak Ukrajnában, de bizony még Moszkvában is. Itt valami végleg eltörött, megállt, ez már a vereség beismerése, a vég kezdete. A kezdet végén – hogy Churchillel szóljak – ugyanis már túl vagyunk. Valószínűleg érdekes és mozgalmas idők köszöntenek rövidesen Oroszországra. Amiket az oroszok a pokolba fognak kívánni.

Ezek voltak ma a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!