Szele Tamás: Egy harctérrel kevesebb

Ma kicsit rövidebb lesz az ukrajnai harcterek híreinek összefoglalója, mint az megszoktuk, de oka van ennek: eggyel kevesebb a harctér! A herszoni offenzíva teljes sikerrel járt, a város felszabadult, mégpedig egyetlen puskalövés nélkül, a lakosság megünnepelte, most már igazán csak egy magyar biztonságpolitikai szakértő hiányzik, aki elmesélje, mitől is orosz diadal ez a vereség.

Mondjuk Spöttle vagy Nógrádi igazán megpróbálkozhatna a feladattal, nekik való volna: de Spöttle a tegnapelőtti hírekkel bíbelődik, Nógrádi meg az amerikai választásokról hordja össze a hetet meg a havat, Herszonról hallani sem akar, tegnap odavágott egy félmondatot róla, érje be mindenki annyival. Volnának még számosan jelöltek, mármint biztonságpolitikai szakértőnek önjelöltek, akik tegnapelőtt estig még Herszon bevehetetlenségéről és az orosz fegyverek diadaláról énekeltek, de valahogy egyik sem szólal meg: néma csönd van a putyinbarát oldalon, pedig ezt kimagyarázni már bizony művészet lenne. Csak hát akikről beszélek, sem nem szakértők, sem nem művészek, legfeljebb megélhetési nagyképűek, filléres tenyérjósok, alagsori váteszek, akik mindig pont azt a jövőt írják le a kuncsaftnak, amit az látni szeretne, vagy amit ők maguk szeretnének látni. Nem elemzők, így hát ha szembekerülnek egy nekik ugyan kellemetlen, de valós helyzettel, nem tudnak vele mit kezdeni. Hallgatnak róla, mélyen és nagyokat, valósággal fülsüketítően hallgatnak.

Mi viszont lássuk a valós híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán hadsereg befejezi a Herszoni Terület nyugati (jobb) partjának felszabadítását, miután az oroszok visszavonultak onnan. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők helyi idő szerint november 11-én reggel 5 órakor befejezték a visszavonulást a Dnyeper keleti (bal) partjára. Bár az orosz katonák kontingensei valószínűleg a nyugati parton maradtak, valószínűleg szétszóródtak a területen, és megpróbálnak visszavonulni, ahogy az ukrán egységek a Dnyeper felé nyomulnak, bár néhányan talán ott maradtak, hogy kisebb csoportokban partizántevékenységet folytassanak. Jelenleg nem világos, hogy hány orosz katona maradt a nyugati parton. Orosz források megjegyezték, hogy a visszavonulás három napig tartott, és azt állították, hogy 20 000 orosz személy és 3500 egységnyi katonai felszerelés vonult át a Dnyeper folyón.

Műholdfelvételek alátámasztják az ukrán és orosz források állításait, miszerint az orosz csapatok lerombolták az Antonivszkij hidat és vasúti hidat (Herszon város közelében) és a Nova Kakhovka gát hídját (Herszon várostól keletre, Nova Kakhovka közelében) a Dnyeper folyó felett, valamint a Darivka hidat (Herszon várostól északkeletre) az Inhulec folyó felett, egy utolsó kísérletként, hogy megakadályozzák az ukrán előrenyomulást a Herszoni Terület központja felé. A geolokációs műholdfelvételek azt is jelzik, hogy az orosz csapatok a Dnyeper folyótól délre első és második védelmi vonalat készítettek elő, és az elkövetkező napokban valószínűleg folytatják a bal parton lévő állások megszilárdítására irányuló erőfeszítéseket.

Az ukrán csapatok november 11-én jelentős területnyereséget értek el a Herszoni Terület egészén, és az elkövetkező napokban folytatni fogják a nyugati part ellenőrzésének megszilárdítását. A geolokációs felvételek és képfelvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők valószínűleg a T1501-es autópálya mentén nyugatról és az M14-es autópálya mentén északról hatoltak be Herszon városába, és ellenőrzésük alá vonták Herszon várost és számos környező települést ezen utak mentén. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) megerősítette, hogy az ukrán csapatok előrenyomultak Herszon városába, és a közösségi médiában közzétett geolokációs felvételeken civilek üdvözlik az ukrán csapatokat Herszon központjában. Az ukrán csapatok átvették az ellenőrzést Kiszelivka és Csornobaivka, két kritikus település felett az M14-es út mentén, Herszon várostól északnyugatra. A geolokációs közösségi médiafelvételek azt mutatják továbbá, hogy az ukrán csapatok a T1505-ös autópálya mentén dél felé nyomultak előre Sznihurivka (a Herszon-Mikolajiv terület határától északkeletre) állásaiból, és felszabadítottak több települést ezen a vonalon, köztük Limanecet és Inhulecet. Az ukrán erők behatoltak Beriszlavba (60 km-re keletre Herszon városától), és a közösségi médiafelvételek bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy ukrán csapatok vannak a P47-es autópálya mentén lévő településeken, amely Beriszlav területétől nyugatra, Herszon város felé halad. A Telegramra feltöltött felvételek ukrán csapatokat mutatnak Tyahinkában, egy Herszon város és Beriszlav közötti településen, közvetlenül a Dnyeper folyó nyugati partján. Az ukrán erők az elkövetkező napokban folytatják a Dnyeper folyó felé vezető főutakon való haladást és további települések felszabadítását.

Az ISW az egész nyugati Herszoni Területet felszabadítottnak minősítette, azon nagyfokú bizalmi értékelésünk alapján, hogy az oroszok megfosztották magukat attól a képességtől, hogy a Dnyeper jobb partján lévő terepet megtartsák. Az ukrán csapatok gyorsan befejezik az ellenőrzésük alatt még nem lévő területek felszabadítását.

Az orosz bloggerek bírálták az orosz védelmi minisztériumnak a bal partra történő orosz visszavonulással kapcsolatos kijelentéseit, de általában visszafogottabban viszonyultak a november 11-i ukrán térnyerésekhez. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok egyetlen felszerelést sem hagytak hátra a visszavonulás során, amit egyes bloggerek nyíltan cáfoltak, mivel az nyilvánvalóan nem igaz. Számos blogger azonban viszonylag tárgyilagos áttekintést adott a Herszoni Területen kialakult helyzetről, nagyrészt megerősítette az ukrán győzelmeket, és hangsúlyozta, hogy maga a visszavonulás katonailag megalapozott és szükséges döntés volt. Amint arról az ISW korábban beszámolt, az orosz katonai vezetés, nevezetesen az ukrajnai orosz fegyveres erők parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok, információs fedezetet alakított ki a jobb part elvesztésének feltételeinek megteremtésére. A bloggerek általánosan visszafogott reakciója egy ilyen masszív orosz vereségre összhangban van az ISW korábbi megfigyeléseivel a Szurovikin által végrehajtott információs enyhítésekről, és arra utal, hogy a bloggerek továbbra is az orosz védelmi minisztérium intézményére összpontosítják elégedetlenségüket, miközben támogatják Szurovikint – legalábbis egyelőre.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán hadsereg befejezi a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partjának felszabadítását a Herszoni Területen.
      • Az ukrán csapatok november 11-én jelentős területi nyereséget értek el az egész Herszoni Területen, és az elkövetkező napokban folytatják a nyugati part ellenőrzésének megszilárdítását.
      • Az orosz katonai bloggerek bírálták az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatait az oroszok bal partra való visszavonulásáról, de általában visszafogottabban viszonyultak az ukrán térnyerésekhez.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán alakulatok folytatták az ellentámadást Kreminna és Szvatove (Luhanszki terület) felé, és az ukrán erők célba vették az orosz logisztikát a Luhanszki Terület hátországában.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut, Avdiivka és Vuhledar környékén.
      • Az ukrán tüzérség továbbra is célba vette az orosz erők koncentrációit Zaporizzsjai területen.
      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin folytatta a párhuzamos katonai struktúrák kialakítását a Belgorod és Kurszki Területen, annak ellenére, hogy nem fenyeget az ukrán szárazföldi invázió veszélye orosz területre.
      • Az orosz védelmi minisztérium részleges mozgósításának nem megfelelő lebonyolítása továbbra is társadalmi feszültséget generál.
      • Az ukrán partizánok továbbra is támadják az orosz megszálló hatóságokat.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna ( Harkivi Terület keleti része – Luhanszki Terület nyugati része):

Orosz források szerint az ukrán hadsereg november 11-én folytatta az ellentámadást Kreminna és Szvatove irányában. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat a Szvatovétól 28 km-re északnyugatra fekvő Jahidne, Kiszlivka és Volodimirivka közelében a Harkivi Területen. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán egységek támadásokat hajtottak végre az orosz erődök ellen Kuzemivkában (Szvatovétól 13 km-re északkeletre), és személyzetet rotáltak a Piscsane-Sztelmakhivka vonalon. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán erőket Kreminnától 17 km-re északnyugatra, Cservonopopivka és Ploscsanka közelében. Egy november 11-én közzétett videón azonban egy orosz katonatiszt azt állítja, hogy az ukrán egységek Cservonopopivkában gyülekeznek. Egy orosz katonai blogger azt állítja, hogy az orosz erők tüzet nyitottak a Kreminnától nyugatra fekvő Nyevszke-Terni térségében rotáló ukrán alakulatokra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Szvatovétól 15 km-re északnyugatra Novoszelivszke és Mjaszozsarivka közelében, Kreminnától 22 km-re északnyugatra Makiivka közelében, és Kreminnától 12 km-re délre Bilohorivka közelében. A Luhanszki Területi Adminisztráció arról számolt be, hogy súlyos harcok folynak a Liszicsanszk melletti területeken. Az orosz hadsereg ellentámadásokat hajtott végre Kelet-Harkiv és Nyugat-Luhanszk megyékben, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy korlátozzák az ukrán alakulatok tevékenységét ahelyett, hogy korlátozott területeket szereznének vissza.

Az ukrán tüzérség november 11-én továbbra is célba vette az orosz logisztikát a Luhanszki Területen. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) Népi Milíciája november 11-én azt állította, hogy az ukrán erők 18 HIMARS rakétával csapást mértek Kadiivka, Artemivszk, Krinicsne, Szvatove és Liszicsanszk településekre. A BARS-13 (orosz harci tartalékos) képviselője megerősítette az LNK Népi Milícia egyik tisztjének állítását, miszerint az ukrán erők fokozták az ipari vállalatok, köztük egy krinicsnei szénbánya, egy kadiivkai építőipari vállalat és egy szvatovei betongyár bombázását Luhanszk megyében.

Orosz főerő – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg november 11-én folytatta a támadásokat Bakhmut és Avdiivka környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Szoledar és Bakhmut közelében, valamint Bakhmuttól délre, Andrijivka közelében. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Bakhmut északkeleti részén, Bakhmutszke és Jakolivka közelében, valamint Bakhmuttól délre, Kurdjumivka közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz egységek visszavertek egy ukrán ellentámadást Bakhmuttól délre, Zajceve és Odradivka felé. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán alakulatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától északra Krasznohorivka közelében, Avdiivkától nyugatra Pjervomajszke közelében, Avdiivkától délre Opitnye és Marinka közelében, valamint Avdiivkától délnyugatra Nevelszke közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) erői elfoglalták Opitnyét. Egy orosz forrás felvételeket tett közzé a DNK csapatairól, amelyek Avdiivka közelében ukrán védelmi állásokat támadnak.

Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok november 11-én elfoglalták a Donyecki Terület nyugati részén található Pavlivkát a folyamatos harcokról szóló jelentések közepette. A geolokációs felvételeken az orosz erők zászlót bontanak a falu délkeleti sarkában. A rossz időjárási körülmények és a súlyos veszteségek azonban valószínűleg akadályozták és akadályozni fogják az orosz területi előrenyomulást Vuhledar közelében, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Pavlivka közelében, és folytatták a rutinszerű ágyúzást a környéken. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz egységek ukrán állásokat támadtak Vuhledartól északkeletre, Novomikhailivka közelében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok nem hajtottak végre megerősített támadásokat Huljajpolétól nyugatra, és november 11-én folytatták a rutinszerű tüzérségi tüzet a frontvonal mentén, valamint Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők S-300-as rakétákkal támadták Zaporizzsja és Mikolajiv városát. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg folytatta a Dnyeper folyó északi partján fekvő Nikopol és Marhanec elleni rutinszerű tüzérségi tüzet. Orosz források továbbra is aggodalmukat fejezték ki egy ukrán ellentámadással kapcsolatban a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén a következő hetekben.

Az ukrán tüzérség továbbra is célba vette az orosz erők koncentrációit a hátországokban. Az ukrán vezérkar november 11-én jelentette, hogy az ukrán csapatok csapást mértek egy orosz ellenőrző állomásra Enerhodar térségében, több mint 50 orosz katonai személyt megölve és több mint 40-et megsebesítve. A vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukránok megsemmisítettek egy orosz Ka–52-es helikoptert a térségben.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin folytatta a párhuzamos katonai struktúrák kialakítását Belgorod és Kurszk megyékben, annak ellenére, hogy nem fenyeget az ukrán szárazföldi invázió veszélye orosz területre. A Prigozsinhoz kötődő orosz RIAFAN november 11-én közzétett egy videót, amelyen a Wagnerhez tartozó oktatók a Belgorodi Terület lakosait oktatják a fegyverek és a taktikai gyógyszerkészletek használatára. Orosz források azt állították, hogy a Wagnerhez tartozó oktatók a Kurszki Területen is tartanak hasonló tanfolyamokat. Prigozsin november 6-án megerősítette, hogy a Wagner-csoport azt tervezi, hogy a kurszki és belgorodi területeken központokat nyit népi milíciák számára, amelyek az orosz fegyveres erőkön kívül fognak működni. Prigozsin november 11-én azzal válaszolt azokra az állításokra, hogy túl korai lenne határvédelmi erődítményeket építeni és népi milíciákat létrehozni, hogy Oroszországnak „teljes mértékben fel kell készülnie arra, hogy megvédje földjét”. Prigozsin azt is kijelentette, hogy „senkinek sincs joga eldönteni, hogy ki védheti meg a hazáját”, ami valószínűleg a kurszki és belgorodi területek regionális hatóságainak kritikája, amelyek ellenezték Prigozsin tevékenységét. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Prigozsin törekvése a párhuzamos katonai struktúrák létrehozására Belgorod és Kurszk vidékén része annak az erőfeszítésnek, hogy növelje Prigozsin tekintélyét és hatalmát, és nem része az általános orosz hadjáratnak Ukrajnában. Prigozsin valószínűleg továbbra is abszurd módon azt fogja állítani, hogy a párhuzamos katonai struktúrák létrehozására irányuló erőfeszítések Belgorod és Kurszk megyékben szükségesek az orosz területre történő ukrán invázió nem létező fenyegetése elleni védelemhez. Prigozsin valószínűleg szélesebb körben is folytatni fogja a párhuzamos katonai struktúrák létrehozását, hogy növelje saját befolyását és tekintélyét az orosz politikai körökben, és hogy saját magánhadseregét fejlessze.

Az orosz politikai tisztségviselők valószínűleg önreklámozás céljából szolgálnak az ukrajnai orosz alakulatban. Egy orosz blogger november 11-én azt állította, hogy Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország titkára találkozott olyan Állami Duma-képviselőkkel, akik jelenleg az új BARS (orosz harci tartalékos) „Kaszkad” hadosztályban harcolnak Kelet-Ukrajnában. A blogger azt állította, hogy az Állami Duma-képviselők önként jelentkeztek a részleges mozgósítás során a hadosztályban való szolgálatra. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy Dmitrij Rogozsin, a Roszkozmosz volt vezetője bejelentette, hogy létrehozott egy katonai ellenőrző csoportot, amely technikai katonai támogatást nyújt a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság (DNK, LNK) egységeinek. Ezek és más orosz politikai tisztségviselők valószínűleg úgy tekintenek az ukrajnai orosz offenzív kampányban való részvételre, mint egy eszközre, amellyel növelhetik politikai tekintélyüket Oroszországon belül.

Az orosz tisztviselők november 11-től továbbra is folytatták az önkéntes zászlóaljak megalakítását. A Csecsen Köztársaság vezetője, Ramzan Kadirov november 11-én azt állította, hogy a csecsen Akhmat Szpecnaz erők egy újabb csoportja vonult be Kelet-Ukrajnába. Igor Girkin ultranacionalista milblogger november 11-én megerősítette az Ukrajnában szolgáló önkéntes különítménye számára az önkéntesekre vonatkozó felhívást. Girkin azt állította, hogy az önkéntesek hat hónapos szerződést kötnek az orosz védelmi minisztériummal, de aztán ellentmondott önmagának, és kijelentette, hogy a szolgálat az ukrajnai háború végéig tart majd. Az orosz tisztviselők továbbra is rendkívül eseti megközelítést fognak alkalmazni az önkéntes zászlóaljak megalakítására, ami elvonhatja az erőforrásokat az orosz védelmi minisztérium őszi sorozási ciklusától és más folyamatban lévő kriptomobilizációs erőfeszítésektől.

Az orosz hadsereg részleges mozgósításának nem megfelelő lebonyolítása november 11-től továbbra is társadalmi feszültséget okoz. A Sirena orosz hírportál arról számolt be, hogy a Kurszki Területről mozgósított katonák feleségei a rossz körülmények miatti felháborodásuk hatására a hatóságokhoz fordultak, hogy küldjék vissza férjeiket. A Sirena arról számolt be, hogy az orosz katonai tisztviselők a katonák egy részét hazaküldték, és a megmaradt mozgósítottak feleségei azt tervezik, hogy Moszkvába utaznak, és meghallgatást követelnek az orosz védelmi minisztériumtól. Az Astra orosz hírügynökség november 11-én arról számolt be, hogy a Luhanszki Területen fekvő Zajcevében a harc megtagadása miatt fogva tartott mozgósított férfiak hozzátartozói megérkeztek az ukrajnai településre, és felhívást intéztek az orosz katonákhoz, hogy láthassák fogva tartott rokonaikat. Egy orosz forrás november 11-én arról számolt be, hogy a Belgorodi Területről mozgósított katonák hozzátartozói a közösségi médiában panaszt tettek, hogy a kifizetések lényegesen kevesebbek voltak, mint amit az orosz tisztviselők ígértek. A társadalmi feszültségek valószínűleg fennmaradnak és növekedni fognak, mivel az orosz tisztviselők nem teljesítik a részleges mozgósítás során tett pénzügyi ígéreteiket, és mivel a mozgósított katonák továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek az ukrajnai frontállásokban.

Orosz tisztviselők november 11-én továbbra is elismerték, hogy az orosz hadsereg jelentős ellátási gondokkal küzd. Vaszilij Orlov, az Amuri Terület kormányzója elismerte, hogy az orosz fegyveres erők egységei az ukrajnai háború kezdetétől fogva nélkülözték a szükséges ellátmányt, de a regionális hatóságok eltitkolták a problémákat, hogy az „ellenség” ne használhassa fel az információt arra, hogy az orosz hadsereg „ellátási tragédiájának” állítsa be. Az orosz tisztviselők valószínűleg továbbra is nyilvánosan elismerik majd az orosz hadsereg jelentős ellátási problémáit, ahogy az orosz hadsereg újabb kudarcokkal szembesül Ukrajnában.

A megszállt területek hírei:

Az ukrán partizánok november 11-én továbbra is célba veszik az orosz megszálló hatóságokat. Az orosz és ukrán hatóságok közölték, hogy meg nem nevezett szereplők (valószínűleg ukrán partizánokra utalnak), merényletet kíséreltek meg a Zaporizzsjai terület kulturális, sport és idegenforgalmi miniszterhelyettese, Andrij Bojk ellen egy továbbfejlesztett robbanószerkezettel a Zaporizzsjai Területen, Melitopolban lévő rezidenciáján. Bojk csak könnyebb sérüléseket szenvedett. Az ukrán Luhanszki terület vezetője, Szerhij Hajdaj kijelentette, hogy ukrán partizánok felgyújtották a Luhanszki Területen, Artyemában lévő megszállási parancsnokságot.

Oroszország és Ukrajna november 11-én újabb egy az egyhez hadifogolycserét hajtott végre. Az ukrán reintegrációs minisztérium arról számolt be, hogy 45 ukrán hadifogoly tért vissza Ukrajnába, miután november 11-én 45 orosz hadifoglyot cseréltek ki rájuk. Orosz források bírálták az orosz védelmi minisztériumot, amiért nem jelentette be a hadifogolycserét, és hagyta, hogy az oroszok ukrán tisztviselőktől értesüljenek a cseréről. Az orosz védelmi minisztériumnak bevett szokása, hogy lekicsinyli vagy nem jelenti be a hadifogolycseréket, ami feldühítheti az orosz nacionalista és katonai blogger információs tereket, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!