Szele Tamás: Donyeck lángokban

Ami tegnap igen valószínű lehetőségnek tűnt, mára bizonyosság: az ukrajnai harcok nagyrészt áthelyeződtek a Donyecki Területre, ott lángoltak fel komoly intenzitással, aminek a katonai következményeiről még korai lenne prognózist mondani, de a politikai következményei mindenképpen Prigozsin malmára hajtják a vizet.

Aki viszont egyre gátlástalanabb módon viselkedik, a Nuzsin-ügyben (mely arról szól, hogy a börtönben toborzott, majd magát az ukránoknak megadó, hozzájuk átállni kívánó Jevgenyij Nuzsin valamilyen módon újból a Wagner-csoport kezére került, és ők egy pöröllyel kivégezték, majd az erről szóló videót nyilvánosságra hozták) már nyíltan gúnyolódott is a kivégzett emberen, árulónak nevezte és a jelenlegi orosz elithez hasonlította, ami érdekes perspektívákat nyit meg az elit tagjai előtt arra az esetre, ha Prigozsin legfőbb kegyenccé lépne elő – és erre minden esélye megvan.

De hagyjuk a bojárok intrikáit, lássuk inkább a valós híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz védelmi minisztérium november 13-án és 14-én megerősítette a Donyecki Területen elért orosz területi nyereségről szóló állításokat, valószínűleg annak hangsúlyozására, hogy az orosz erők fokozzák a Donyecki Területen folytatott műveleteket, miután kivonultak a Herszoni Terület jobb partjáról. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők november 13-án befejezték Majorszk (20 km-re délre Bakhmuttól) és november 14-én Pavlivka (45 km-re délnyugatra Donyeck városától) elfoglalását, miután több hétig nem jelentettek be orosz területi nyereségre vonatkozó állításokat. Amint azt az ISW november 13-án értékelte, az orosz hadsereg a Herszoni Terület jobb partjának elhagyása után valószínűleg újra csapatokat fog vezényelni a Donyecki Területre, ami valószínűleg a Bakhmut, Donyeck város és a nyugati Donyecki Terület körüli műveletek fokozódásához fog vezetni. Az orosz haderő az elkövetkező napokban és hetekben valószínűleg nyereséget fog elérni ezeken a területeken, de ezek a nyereségek valószínűleg nem lesznek hadműveleti szempontból jelentősek. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg azért fogalmaz meg konkrétabb területi követeléseket, hogy információs feltételeket teremtsen a Donyecki Területen elért orosz sikerek keretbe foglalásához, és hogy elterelje a Herszoni Területen elszenvedett veszteségekkel kapcsolatos elégedetlenséget.

Az orosz katonai bloggerek kihasználták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 14-i látogatását Herszon városában, hogy az orosz katonai kapacitást a korábbi napokhoz képest érdemben bírálják a Herszoni Terület jobb partjáról történő orosz kivonulás során. Az orosz katonai bloggerek nagyrészt azt kifogásolták, hogy Zelenszkij megérkezett Herszon városába, ahol viszonylag nyugodtan mozoghatott a közelében zajló orosz támadások dacára, és megkérdőjelezték, hogy az orosz haderő miért nem intézett csapásokat Zelenszkij ellen. Egy neves katonai blogger megjegyezte, hogy ez azt mutatja, hogy Oroszország nem akarja megnyerni a háborút, és bírálta az orosz hadsereget, amiért megengedte Zelenszkijnek, hogy „orosz területre” lépjen.” Az orosz bloggerek feltűnően viszonylag visszafogott választ adtak a jobb part orosz elvesztésére az elmúlt napokban, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt. A retorikában bekövetkezett egyértelmű elmozdulás a viszonylag felmentő nyelvezetről, amely általában katonailag helyes döntésként támogatta a visszavonulást, az orosz katonai kudarcokra irányuló harag felé, arra utal, hogy az orosz katonai vezetésre valószínűleg nyomást gyakorolnak, hogy közvetlenebb győzelmeket biztosítson a Donyecki Területen és más területeken.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin továbbra is rendkívül független, sztálinista hadvezérként próbál érvényesülni Oroszországban, és a nacionalista háborúpárti közösség egyre kiemelkedőbb alakjává válik. Prigozsin kommentálta egy állítólag kicserélt Wagner hadifogoly, Jevgenyij Nuzsin orosz kivégzési videóját, szarkasztikusan támogatva Nuzsin kivégzését és az orosz nép árulójaként elítélve őt. A legtöbb forrás megjegyezte, hogy a Wagner-csoport november 10-én egy fogolycserét követően végezte ki Nuzsint, de néhányan azt állították, hogy Wagner elrabolta a katonát Prigozsin kapcsolatain keresztül, melyek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) és az orosz vezérkarhoz fűzik. Prigozsin azt állította, hogy Nuzsin a szökését Ukrajna felszabadítása érdekében tervezte, és kihasználta az alkalmat, hogy Nuzsint az orosz elithez hasonlítsa, akik semmibe veszik az orosz nép érdekeit, és magánrepülőgépeikkel elrepülnek Oroszország problémái elől. Az orosz nacionalista közösség túlnyomórészt üdvözölte a feltételezett dezertőr nyilvános megbüntetését, megjegyezve, hogy a Wagner-parancsnokság megfelelő katonai intézkedéseket tesz erői fegyelmezésére. Egyes bloggerek még a kivégzést is összehasonlították Joszif Sztálin „hősies” döntésével, amelyet a szintén bolsevik Oroszországból elmenekült orosz marxista forradalmár, Leon Trockij kivégzésére adott parancs útján hajtott végre, ami tovább erősítette Prigozsin vonzerejét Sztálin elnyomó örökségének hívei körében. Prigozsin olyan lépéseket tesz, amelyek visszhangra találnak egy olyan választói csoportnál, amelyet érdekel Oroszország nemzeti felsőbbrendűségének ideológiája, a brutális szovjet erő és a Kreml korrupciójától való idegenkedés, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai erőként használt egész uralkodása alatt.

Prigozsin folyamatosan felhasználja az ukrajnai orosz invázióban való részvételét arra, hogy megszilárdítsa befolyását Oroszországban. Egy blogger aggodalmának adott hangot, hogy a Wagner-zsoldosok integrálása az orosz társadalomba „a törvényesség és a jogok tiszteletben tartásának még az illúzióját is lerombolja Putyin Orosz Föderációjában.” A blogger hozzátette, hogy Prigozsin megragadja a kezdeményezést, hogy kiterjessze a Wagner hatalmát Szentpéterváron, miközben az orosz biztonsági erők „alszanak”. Az ilyen vélemények nem elterjedtek az orosz nacionalisták körében, de rávilágítanak néhány aggodalomra Prigozsin gyors terjeszkedésével kapcsolatban az orosz „különleges katonai művelet” közepette és annak a Putyin-rezsimre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Prigozsin például azt kérte, hogy az FSZB főügyészsége nyomozzon hazaárulás miatt Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó ellen, miután szentpétervári tisztviselők megtagadták az építési engedélyt Wagner-központjának a városban. Nyilvánosan gúnyolódott az orosz bürokrácián is, amikor megkérdezték tőle, hogy csapatai orosz gyakorlótereken fognak-e gyakorolni, valószínűleg azért, hogy tovább erősítse erőinek függetlenségét. Prigozsin extrém bohóckodásai politikai téren példa nélküliek a Putyin-rezsimben.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) november 13-án és 14-én megerősítette a Donyecki Területen elért orosz területi nyereségről szóló állításokat, valószínűleg annak hangsúlyozására, hogy az orosz haderő fokozza a műveleteket a Donyecki Területen, miután kivonultak a Herszoni Terület jobb partjáról.
      • Az orosz katonai bloggerek kihasználták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 14-i, Herszon városába tett látogatását, hogy az orosz katonai kapacitást a korábbi napoknál komolyabb kritikával illessék a Herszoni Terület jobb partjáról történő orosz kivonulás kapcsán.
      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin továbbra is rendkívül független, sztálinista hadvezérként határozza meg magát Oroszországban, és még inkább a nacionalista háborúpárti közösség kiemelkedő alakjává válik.
      • Az ukrán hadsereg folytatta az ellentámadást a Szvatove-Kreminna vonalon, és összecsaptak az orosz csapatokkal Bilohorivka közelében.
      • Az orosz csapatok sikertelenül próbálták visszaszerezni állásaikat az északkeleti Harkivi Területen.
      • Az orosz egységek fokozták a Donyecki Területen folytatott támadó műveleteket, és azt állították, hogy területet szereztek Bakhmut környékén és Donyeck városától délnyugatra.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok sikertelen támadást indítottak a Kinburn-nyárs ellen.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök további rendeleteket írt alá a mozgósítási protokollok finomításáról és a katonai toborzási rendelkezések bővítéséről, valószínűleg az orosz háborús erőfeszítések megerősítésére irányuló folyamatos erőfeszítések keretében.
      • Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is hajtották a megszállt területeken a lakosok „evakuálását” és kényszerű áttelepítését, és erőfeszítéseket tettek a megszálló elemek Dnyeper folyótól való távolabb költöztetésére.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkivi terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az ukrán hadsereg november 13-án és 14-én folytatta ellentámadó hadműveleteit a Szvatove-Kreminna vonalon. A november 13-án közzétett geolokációs felvételek megerősítették, hogy az ukrán csapatok felszabadították a Szvatovétól mintegy 23 km-re délnyugatra fekvő Makiivkát. Szergej Femcsenkov, az orosz hadsereg BARS–13 tartalékos egységének parancsnoka azt állította, hogy a szvatovei frontvonalon a helyzet „eszkalálódott”, és az orosz erők visszavonulásra kényszerültek Makiivka térségéből. Ukrán és orosz források folyamatos összecsapásokról számoltak be Novoszelivszke, Volodimirivka és Sztelmakhivka (mindannyian Szvatovétól közvetlenül északnyugatra) irányában az R66-os autópálya irányában. Egyes orosz bloggerek megjegyezték, hogy az 1. páncéloshadsereg önjáró löveges egységei védelmi állásokat tartanak Novoszelivszke közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy az ukrán egységek továbbra is támadják az orosz állásokat Cservonopopivka térségében, Kreminnától kevesebb mint 10 km-re északnyugatra. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok megállították az orosz támadásokat Torszke közelében, Kreminnától mintegy 16 km-re nyugatra. Az ukrán tüzérség továbbra is célba vetta az orosz logisztikát a Szvatove-Kreminna vonalon, és geolokációs felvételek mutatták egy ukrán HIMARS csapás utóhatását egy orosz bázisra Miluvatkában, Szvatovétól délre.

Az ukrán és orosz csapatokk összecsaptak Liszicsanszktól északnyugatra. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat a Luhanszki Területen lévő Bilohorivka ellen, mintegy 13 km-re északnyugatra Liszicsanszktól. Orosz források november 7. óta másodszor állították, hogy a Wagner-csoport csapatai és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) egységei áttörték az ukrán védelmet Bilohorivkában, és behatoltak a településre.

Az orosz hadsereg november 13-án sikertelenül próbálta visszaszerezni állásait az északkeleti Harkivi Területen. Ukrán és orosz források azt állították, hogy egy orosz harci helikopter bevetést hajtott végre ukrán állások ellen Ternovában (mintegy 31 km-re északkeletre Harkiv városától), és egy orosz blogger megjegyezte, hogy az orosz erőknek nem sikerült megvetniük a lábukat a településen november 13-án. Az orosz erők november 14-én rakétacsapásokat is indítottak Sz–300-as légvédelmi rendszerekből egy Harkiv városában lévő vállalkozás ellen.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok november 13-án és 14-én fokozták a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Bakhmut, Bilohorivka (kb. 20 km-re északkeletre Bakhmut-tól), Spirne (30 km-re északkeletre Bakhmuttól), Toreck (25 km-re délnyugatra Bakhmuttól) és Kurdjumivka (13 km-re délnyugatra Bakhmuttól) közelében. Az orosz védelmi minisztérium és orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok november 13-án elfoglalták Majorszkot (Bakhmuttól 20 km-re délre), de az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője, Szerhij Cserevaty vitatta ezeket az állításokat. Az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezeket a jelentéseket. Orosz források azt állították, hogy az orosz alakulatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól északkeletre Verkhnokamjanszke, Spirne és Bilohorivka közelében is. Orosz források azt is állították, hogy a Wagner-erők mélyen Bakhmut délkeleti külterületére nyomultak előre, és hogy Szoledar délkeleti külterületén (kb. 12 km-re északkeletre Bakhmut-tól) továbbra is heves harcok folynak az ukrán és a Wagner-erők között. Ezek a források azt állították, hogy az ukrán alakulatok erődítéseket állítanak fel az orosz hadsereg útjában, Bakhmut és Szoledar közelében. Az ukrán kormány arról számolt be, hogy az orosz erők november 14-én tiltott vegyi fegyvereket, több K-51-es aeroszolgránátot dobtak le ukrán erődökre. Az olyan vegyi fegyverek, mint a K-51-es aeroszolgránátok használatát a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) kifejezetten tiltja. Az orosz és az ukrán haderő egyaránt fokozta a lövedék-, rakéta- és tüzérségi csapásokat a kontaktvonal mentén Bakhmut térségében.


Az orosz hadsereg november 13-án és 14-én fokozta a támadó műveleteket Avdijivka-Donyeck város környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Krasznohorivka, Pjervomajszke és Vodiane közelében, Donyeck város északnyugati peremén, valamint Marinka és Novomikhailivka közelében, Donyeck város délnyugati peremén. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok lassan nyomultak előre az ukrán megerősített területeken Marinka, Krasznohorivka és Novomikhailivka közelében. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok lassan nyomultak előre az ukrán megerősített területeken Pjervomajszke, Vodiane és Nevelszke (Donyeck városától 19 km-re északnyugatra) közelében. A november 12-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az orosz alakulatok Opityne északnyugati külterületére (Donyeck várostól mintegy 12 km-re északnyugatra) nyomultak előre, és orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok megpróbálják az ukrán egységeket a településtől nyugatabbra szorítani. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy az ukránok aknazárakat állítottak fel az orosz haderő útjában, hogy lassítsák ezt az orosz nyomulást nyugatra. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz hadsereg célja Vodiane elfoglalása, ami lehetővé tenné számukra, hogy megkerüljék Avdiivkát és végül elfoglalják Tonenkét (Donyeck várostól mintegy 19 km-re északnyugatra), annak érdekében, hogy elvágják az Avdiivka-Donyeck város térségében lévő ukrán utánpótlási vonalakat. Mind az orosz, mind az ukrán egységek fokozták a lövedék-, rakéta- és tüzérségi csapásokat a kontaktvonal mentén Avdiivka-Donyeck város térségében.

Az orosz hadsereg azt állította, hogy november 13-án és 14-én Donyeck városától délnyugatra előnyre tett szert. Az orosz védelmi minisztérium és az orosz hírügynökségek azt közölték, hogy az orosz csapatok november 14-én elfoglalták Pavlivkát (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra), miután az ukrán csapatok november 13-án sikertelen ellentámadásokat hajtottak végre Pavlivka és Nikolszke közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek november 13-án visszavertek egy orosz támadást Pavlivka közelében, míg orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok továbbra is megszilárdították az ellenőrzést Pavlivka északi külvárosa felett. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők Pavlivka irányából támadó hadműveleteket hajtottak végre, hogy megpróbálják kiszorítani az ukrán erőket a Kaslahacs folyó mögül. Orosz források azt állították, hogy az orosz Csendes-óceáni Flotta 155. haditengerészeti gyalogosdandárja, a 40. haditengerészeti gyalogosdandárja és a „Kaszkad” zászlóalj előrenyomuló egységei november 13-án nagyszámú ukrán személyt öltek meg, akiknek nem volt idejük visszavonulni a pavlivkai állásokból, és november 14-én hadifogságba ejtették a Pavlivkában maradt ukrán katonákat. Egyes orosz források azt állították, hogy az orosz erők Novomikhailivkától délre nem értek el jelentős előrelépést, mivel az ukrán csapatok a Pavlivka és Vuhledar közötti magasságkülönbségeket saját előnyükre használták ki. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadererő november 13-án és 14-én folytatta a rutinszerű ágyúzást a Donyecki Területen és a Zaporizzsjai Terület keleti részén húzódó kontaktvonal mentén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok november 13-án és 14-én folytatták a védekező akciókat a Herszoni Terület bal partján. A november 13-án közzétett geolokációs műholdfelvételek újonnan létrehozott orosz védelmi vonalakat mutatnak a Dnyeper bal partján, Beriszlavtól keletre, Hornosztaivka (Beriszlavtól 28 km-re északkeletre), Ljubimivka (Beriszlavtól 8 km-re délkeletre) és Petropavlivka (Beriszlavtól 25 km-re délkeletre) körül. További műholdfelvételek mutatják az orosz védelmi vonalak kiépülését Lukjanyivkában (16 km-re Beriszlavtól délkeletre) október 8. és november 10. között. Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az orosz csapatok védelmi előkészületeket végeznek a bal parton, a jobb parton pedig ukrán állásokat és lakóközösségeket támadnak. Az ukrán déli erők szóvivője, Natalija Humenyjuk kijelentette, hogy az orosz egységek november 13-án csapást mértek egy elhagyott felszerelés-koncentrációra Csornobajivkában (Herszon városától északnyugatra), amit az orosz védelmi minisztérium egy ukrán parancsnoki állás elleni csapásnak minősített. Ukrán források azt is közölték, hogy az orosz alakulatok november 14-én aknavetőcsapást mértek a Dnyeper folyó bal partján fekvő Hornosztaivka település magánszektorára, mert a civilek megtagadták az evakuálást.


Orosz források széles körben azt állították, hogy az ukrán csapatok korlátozott támadást indítottak, és november 13-ról 14-re virradó éjjel megpróbáltak partra szállni a Kinburn-nyárson. Orosz bloggerek arról számoltak be, hogy ukrán partraszálló csoportok alakultak a Mikolajivi Területen található Ocsakivban, és megpróbáltak partra szállni a Kinburn-nyárson Pokrovszkénál, de az orosz erők az ezt követő ütközet során megsemmisítették a csoportosulást. Az ukrán források nem kommentálták ezeket az állításokat. Orosz bloggerek aggodalmuknak adtak hangot, hogy ez a rajtaütés arra utal, hogy Ukrajna képes partra szállni a Dnyeper folyó bal partján.

Az orosz hadsereg november 13-án és 14-én folytatta a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben, valamint a Herszoni Terület jobb partján. Ukrán források szerint az orosz egységek november 14-én légvédelmi rakétákat indítottak a Mikolajivi Területen található Ocsakivra, ami orosz források szerint a Kinburn-nyárs feletti ukrán tüzérségi fölény megzavarására irányult. Az ukrán csapatok november 13-án és 14-én orosz koncentrációs területeket támadtak a Herszoni Terület bal partján, és célba vették a Dnyiprjaniban, Csaplinkában és Hola Prisztanban lévő személyzeti koncentrációkat.

Az orosz mozgósítás hírei:

Vlagyimir Putyin orosz elnök további rendeleteket írt alá a mozgósítási protokollok finomításáról és a katonai toborzási rendelkezések bővítéséről, valószínűleg az orosz háborús erőfeszítések megerősítésére irányuló folyamatos erőfeszítések keretében. Putyin november 14-én rendeletet hozott arról, hogy külföldi állampolgárok is szolgálhatnak az orosz fegyveres erőkben. A rendelet azt is lehetővé teszi az orosz tisztviselők számára, hogy orosz kettős állampolgárokat vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket sorozzanak be. Ezek a rendelkezések lehetővé teszik a Kreml számára, hogy nemzetközi szinten és az oroszországi bevándorló népesség körében toborozzon erőket. A külföldiek toborzása azonban további etnikai-vallási konfliktusokat is okozhat, amelyek az orosz ad hoc erőket sújtják.


Putyin végrehajtási intézkedést hozott az orosz állampolgárságot szerzett külföldiek cenzúrázására, ami lehetővé tenné a katonai toborzásért felelős tisztviselők számára, hogy tovább folytassák a titkos mozgósítást, és reagáljanak az ukrajnai orosz katonai hadjárat kudarcaival kapcsolatos kritikákra. Putyin olyan módosító javaslatot terjesztett elő, amely megfosztaná a megszerzett orosz állampolgárságuktól azokat, akik „az orosz fegyveres erőkről szóló hamisítványokat” terjesztenek, vagy olyan „szélsőséges szervezetekhez” csatlakoznak, amelyek az orosz területi integritás ellen lépnek fel. Az orosz Állami Duma szintén fontolgat egy olyan törvényt, amely megfosztaná a lakosokat a megszerzett orosz állampolgárságuktól, ha feladják vagy kibújnak a katonai szolgálat alól. Mindkét javaslat kizárta az orosz születésű állampolgárokat, és valószínűleg kísérletet tesznek a bevándorló csoportok és az oroszországi etnikai alapú civil társadalom elhallgattatására. A törvénymódosítás az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) bízná meg az ilyen nézeteket valló személyek üldözésével, és Putyin talán egy belső elnyomó apparátus felállítására tesz kísérletet. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin soha nem épített ki olyan belső elnyomó apparátust, mint a szovjetek, ehelyett az információs tér ellenőrzésére támaszkodik.

Lehet, hogy Putyin a jövőbeni haderőfejlesztés feltételeit is finomítja, például egy új mozgósítási hullámmal. Putyin elrendelte, hogy a kábítószer birtoklásával és fogyasztásával kapcsolatos büntetőjogi vádakkal terhelt személyek nem írhatnak alá szerződést az Orosz Fegyveres Erőkkel, valószínűleg azért, hogy látszólag kezelni próbálják a kábítószerrel való visszaélést az újoncok és a mozgósított férfiak körében. Nem világos, hogy az orosz tisztviselők valóban követik-e Putyin rendeletét, amely megtiltja a kábítószerrel kapcsolatos vádakkal terhelt személyek szolgálatát, de a Wagner-csoport valószínűleg továbbra is folytatja az ilyen személyek toborzását, függetlenül Putyin hagyományos orosz hadseregre vonatkozó rendeletétől.

Az orosz hatóságok továbbra is küzdenek a harci erők integrálásáért, mivel nincs összehangolt központi parancsnoki struktúra. Putyin megszüntette az orosz és a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) haderő-generálási politikájának egyik következetlenségét azzal, hogy november 13-án elrendelte a megszállt Donyecki és Luhanszki Területeken élő diákok leszerelését, akiket a DNK/LNK erőfeszítései részeként mozgósítottak, nem pedig az általános orosz mozgósítási erőfeszítések részeként. A DNK és az LNK azonban valószínűleg fenntartja rejtett mozgósítási gyakorlatát az utánpótlás biztosítása érdekében. Az Ukrán Ellenállási Központ november 14-én közölte, hogy az orosz erők továbbra is erőszakkal mozgósítják a donyecki és luhanszki diákokat az egyetemekről. Nem világos, hogy a DNK és az LNK tisztviselőinek volt-e bármilyen beleszólása Putyin döntésébe, bár a DNK vezetője, Denisz Pusilin megköszönte Putyinnak, hogy a DNK diákjainak ugyanolyan lehetőséget biztosít, mint az „Oroszország más régióiból származó” diákoknak. Egy ismert orosz blogger azt is megjegyezte, hogy az ilyen kérdések nem fognak azonnal megoldódni a DNK, az LNK és az orosz törvények közötti eltérések miatt. Egy másik orosz blogger megjegyezte, hogy az orosz kórházak továbbra is megtagadják a DNK és LNK katonáinak kezelését, és valószínű, hogy az orosz fegyveres erők nem orosz erőkkel szembeni lekezelő hozzáállása fennmarad a proxy köztársaságok és az Orosz Föderáció jogrendszerének konszolidálására irányuló orosz erőfeszítések során. Az Oroszország és a proxy erők közötti eltérések feloldása, amelyek feloldásán a Kreml dolgozik, hozzájárult az erőcsoportok közötti súrlódásokhoz, ahogy arról az ISW korábban beszámolt.


A részleges mozgósítás utóhatásainak továbbra is vannak belföldi társadalmi következményei Oroszországban. A közösségi médiában november 13-án készült felvételeken látható, amint mozgósított katonák egy nagy csoportja a Moszkvai Terület Patriot Parkjában tiltakozik a kiképzésük rossz minősége ellen, és megfenyegeti parancsnokukat a kiképzési és anyagi szükségletek figyelmen kívül hagyása miatt. A tiltakozók dühösen kérdőjelezték meg, hogy a mozgósított újoncok miért tartanak kézifegyveres lőgyakorlatokat a harckocsik gyakorlóterén. A mozgósított katonák családjai hasonlóképpen továbbra is azt állítják, hogy az orosz parancsnokság kiképzés és felszerelés nélkül telepítette szeretteiket az ukrajnai frontvonalakra, és kijelentették, hogy elvesztették a kapcsolatot hozzátartozóikkal. A szverdlovszki és voronyezsi katonai nyilvántartó hatóságok állítólag megtagadják egyes mozgósított katonák jelvényszámainak kiadását, ami lehetetlenné teszi a családok számára, hogy a harctéren elhunyt szeretteikhez tartozó szolgálati kifizetésekkel kapcsolatos információkat megnézzék.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők november 14-én is folytatták a megszállt területeken a lakosok „evakuálásának” és kényszerű áttelepítésének az irányítását. Az ukrán vezérkar november 14-én jelentette, hogy az orosz tisztviselők kilakoltatják az ukrán állampolgárokat az otthonaikból néhány ideiglenesen megszállt településen a Zaporizzsjai Területen, hogy orosz katonákat szállásoljanak el. Az ukrán vezérkar november 14-én arról is beszámolt, hogy az orosz hadsereg tervezi a polgári lakosság teljes kitelepítését Rubizsnye, Kreminna és Szeverodonyeck városokból, amelyek mind az oroszok által megszállt Luhanszki Területen vannak.

Az orosz megszálló tisztviselők november 14-én folytatták az erőfeszítéseket, hogy adminisztratív jelenlétüket áthelyezzék a Dnyeper folyótól távolabbra, a Herszoni Területen. Az Ukrán Ellenállási Központ november 14-én arról számolt be, hogy Leonyid Szluckij, Vlagyimir Koseljev és Vlagyimir Szibjagin orosz dumai liberális demokrata képviselők felügyelik a herszoni megszálló tisztviselőket, amint azok megpróbálják beindítani a közigazgatási központ működését, miután november 12-én hivatalosan áthelyezték a Herszoni terület ideiglenes közigazgatási székhelyét Henicseszkbe. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz megszállók evakuálják az orosz munkások családjait a Herszoni Terület Zaliznyi kikötőjéből.


Az orosz hatóságok továbbra is folyamatosan importálnak orosz állampolgárokat a megszállási közigazgatásba, felváltva az esetlegesen eredménytelen ukrán kollaboránsokat és személyzetet Zaporizzsja, Herszon és Luhanszk megyékből. Az Ukrán Ellenállási Központ november 13-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők új ügyészségi vezetőket neveztek ki a megszállt területeken, miután november 7-én főügyészek érkeztek Zaporizzsja, Herszon és Luhanszk területére. Egy orosz forrás november 14-én hasonlóképpen azt állította, hogy Oroszország megszünteti az LNK ügyészségét, hogy tovább integrálja a területet Oroszországba.

Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az ukrán nemzeti identitás erodálására irányuló erőfeszítéseket a megszállt területek lakói körében. Dmytro Orlov, Enerhodar polgármestere november 14-én kijelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Zaporizzsjai Területen található Enerhodarban megsemmisítették az ukrán történelemkönyveket és az irodalmi máveket. Az Ukrán Ellenállási Központ november 14-én arról számolt be, hogy az orosz elnöki adminisztráció gyermekjogi biztosa, Maria Lvova-Belova személyesen felelős az ukrán gyermekek erőszakos deportálásáért és orosz családokba történő örökbefogadásáért az Oroszországba való asszimilációs törekvések érdekében.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefogllaó második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!