Szele Tamás: Gyermekgyilkosok gyógyszerbiznisze

Irán forrong, mindenfelé máglyák gyúlnak, barikádok emelkednek, az ajatollahok rendszere pedig lassan már a saját hadseregében sem bízik, a rezsim bukása elkerülhetetlen – hogyan reagál erre a magyar diplomácia?

Természetesen azonnal baráti és külgazdasági kapcsolatok építésébe kezd a jelenlegi vezetéssel. Ha még egy Orbán-Khamenei találkozóra is sor kerülne, bizonyossá válna az Iszlám Köztársaság megdőlése.

Azé az Iszlám Köztársaságé, amellyel most Budapest igyekszik a legjobb viszonyba kerülni, holott elég ránézni a mai hírekre, hogy lássuk: ez a gyermekgyilkosok rendszere. Nem túlzok: ahol már nem is tizenhét, de tíz éves gyermekeket ölek meg a társadalmi stabilitás védelmében, ott nem nagyon lehet más kifejezést használni. Kissé pikírten meg kell jegyeznem, hogy még az a jó, hogy embert nem esznek, mert meglehet, akkor már ölelkezne is velük a magyar kormány. Szíijártó Péter tegnapi tárgyalásaira Ehsan Khandouzival, Teherán jelenlegi gazdasági miniszterével még majd ki kell térnem, ugyanis különös ellentmondást találtam az egyezmény kapcsán a két fél kommunikációjában.

De mindent a maga helyén és idejében: lássuk előbb az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az Iránban jelenleg zajló tiltakozó mozgalom egyes komponensei elérhették az amerikai katonai doktrínában a „látens és kezdődő” lázadás küszöbét. Az amerikai felkelésellenes doktrína, amely a maoista felkelés kereteinek módosított változatát használja, a következőképpen határozza meg a felkelés legalacsonyabb szintjét:

Az első fázis a látens és kezdődő. Ebben a fázisban a tevékenységek közé tartozik a felkelők vezetőségének kialakulása, a kezdeti szervezeti infrastruktúra létrehozása, a képzés, az erőforrások megszerzése és a politikai akciók, például a tüntetések szervezése. Egy csoport, amely végül a felkelés részévé válik, ebben a szakaszban lehet egyszerűen egy legitim politikai csoport is. A kormányzati intézkedések és a társadalomban bekövetkező változások politikai csoportokat változtathatnak felkelőkké.”

A tiltakozó mozgalom egyes elemei megközelítik vagy már el is érték e követelmények némelyikét. A kerületi ifjúsági csoportok és más tiltakozó szervezetek a jelek szerint továbbra is jelentős szerepet játszanak a konkrét napokon és helyszíneken tartott tüntetések koordinálásában és megtervezésében. Ezek a tiltakozó szervezetek is bátorítják és támogatják a polgárokat a rezsim megtámadására és aláásására. A Mashhadi Szomszédság Ifjúsági Csoport például november 16-án és 17-én nyilatkozatokat tett közzé, amelyekben felszólította a tüntetőket, hogy működjenek együtt egymással, hogy többek között partizánháborút folytassanak, utakat zárjanak el, és robbanóanyagokat használjanak a biztonsági erők ellen, és utalt a „műveleti csapataira”, ami bizonyos szintű szervezettségre utal. A csoport azt tanácsolta a tüntetőknek, hogy viseljenek védőruházatot „a korábbi kiképzésnek megfelelően.” A mashhadi ifjúsági csoport azt is kijelentette, hogy „teljes körű háborút” vív a rezsim ellen – ez a retorika összhangban van azzal a forradalmi hangnemmel, amelyet más tiltakozó szervezetek használtak az elmúlt hetekben.

A CTP dokumentálta korábbi eseteket, amikor a tüntetők együttműködtek egymással. A tüntetők az elmúlt hetekben bizonyos helyszíneken kiterjedt koordinációt folytattak, harci taktikákat alkalmazva a rezsim elnyomására válaszul. A tüntetők továbbá fejlesztik a rezsim elleni elhúzódó küzdelemhez szükséges infrastruktúrát, például informális egészségügyi ellátóhálózatot hoznak létre.

A CTP nem tudja ellenőrizni, hogy ezen ifjúsági csoportok és más tiltakozó szervezetek bármelyike irányítja-e a mozgalmat, vagy képes-e megvalósítani egyes irányelveiket. A rendszer jelezte, hogy legalább néhány ilyen csoportnak van lokális megjelenése. Az iráni állami média november 17-én arról számolt be, hogy az IRGC hírszerző szervezete letartóztatta az Oroumiyeh Szomszédság Ifjúsági Csoport több mint 25 tagját. Egy ismeretlen forrás a Mehr hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy a csoport szervezte az utak lezárását és a köztulajdon megrongálását. Az Oroumiyeh Szomszédság Ifjúsági Csoport Twitter-fiókja a bejelentett letartóztatások óta is folyamatosan posztol.

A CTP nem áll készen arra, hogy megjósolja e tüntetőhálózatok fejlődési irányát vagy azt, hogy hogyan fognak viselkedni az elkövetkező hetekben és hónapokban. Egyelőre nem figyeltük meg az e csoportok közötti koordináció egyértelmű jeleit. A CTP folyamatosan frissíti és újraértékeli ezt az elemzést a megfigyelt mutatók alapján, amelyekről továbbra is beszámolunk ezekben a napi frissítésekben.

A rendszer biztonsági személyzete viszonylag jelentős veszteségeket szenvedett november 17-én. Az elmúlt 24 órában legalább hat biztonsági alkalmazott halt meg Irán-szerte. Ismeretlenek megkéseltek és megöltek két Baszidzs-tagot, további hármat pedig megsebesítettek a Khoraszan Razavi tartománybeli Mashhadban. Ismeretlenek megkéseltek és megöltek egy rendvédelmi parancsnokság állományába tarrtozó (LEC) tisztet a Kurdisztán tartománybeli Sanandajban. A LEC különleges egységek egyik tagja november 17-én meghalt, miután november 16-án ismeretlen fegyveresek lelőtték Iszfahán városában, Iszfahán tartományban. A LEC határőrség két tagja pedig egy meg nem határozott „balesetben” halt meg Saravan közelében, Szisztán és Beludzsisztán tartományban. Saravan környékén gyakori a rendszerellenes militáns és a csempészet.

A tiltakozó szervezetek megpróbálják legalább még három-négy napig fenntartani a közelmúltban tapasztalt magas tüntetési részvételt. November 15. óta Irán-szerte megnövekedett a tüntetések száma, hogy megemlékezzenek a rezsim által a Véres Aban tiltakozási hullám ellen 2019 novemberében elkövetett megtorlás hároméves évfordulójáról. A Karaj Környéki Ifjúság arra szólított fel, hogy ezek a megemlékező tüntetések november 20-ig folytatódjanak. Az Országos Ifjúság hasonlóan arra szólított fel, hogy ezek a tüntetések november 21-ig folytatódjanak. A következő napok tüntetéseinek részvételi aránya betekintést nyújthat abba, hogy ezek az egyes tiltakozó szervezetek milyen befolyásosak.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az Iránban jelenleg zajló tiltakozó mozgalom egyes komponensei elérhették az amerikai katonai doktrínában a „látens és kezdődő” lázadás küszöbét.
      • A rendszer biztonsági személyzete viszonylag jelentős veszteségeket szenvedett.
      • A tiltakozó szervezetek megpróbálják fenntartani a közelmúltban tapasztalt magas részvételi arányt még legalább három-négy napig.
      • Legalább 40 tüntetésre került sor 18 tartomány 33 városában.
      • A rendszer megpróbálhatja az Iszlám Államra (IS) fogni az Izeh elleni támadást annak a törekvésnek a részeként, hogy a tüntetéseket a terrorizmussal hozzák összefüggésbe.
      • A rendszerellenes Iran International nevű kiadvány az Artesh szárazföldi erőktől kiszivárgott állítólagos feljegyzéseket tett közzé.
      • Valószínűleg iráni ügynökök hajtottak végre rakétatámadást az amerikai erők ellen Északkelet-Szíriában.

Rendszerellenes tüntetések:

November 17-én 18 tartomány 33 városában legalább 40 tüntetésre került sor, annak ellenére, hogy az egész országból esőzésekről érkeztek jelentések. Khuzestan tartományban a következő napokban megnövekedhet a tiltakozó tevékenység, mivel a tüntetők Kian Pirfalak tízéves kisfiúról akarnak megemlékezni, akit a biztonsági erők megöltek, amikor november 16-án elfojtottak egy rendszerellenes tüntetést. A jelentések szerint a biztonsági erők ugyanezen a napon Izehben lelőtték a tizennégy éves Sepehr Maghsoudit. A CTP mérsékelt vagy nagy valószínűséggel úgy véli, hogy az alábbi helyszíneken tüntetések zajlottak.

Megjegyzés: A CTP csillaggal jelöli azokat a tüntetéseket, amelyeken a meggyilkolt tüntetőkre emlékező gyászolók is részt vettek.

Bandar-e Ganaveh, Bushehr tartomány (lakosság: kb. 64 110 fő)

Több tucatnyi tüntető gyűlt össze Ganaveh város egyik utcáján.

Bushehr, Bushehr tartomány (lakosság: kb. 223 504 fő)

A felvételeken látható, amint a biztonsági erők lövöldöznek meg nem határozott számú tüntetőre, akik tüzet gyújtottak egy városi utcasarkon.

Tabriz, Kelet-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: kb. 1 559 000 fő)

Meghatározatlan számú tüntető gyűlt össze Tabriz város egyik utcáján.

*Iszfahán város, Iszfahán tartomány (lakosság: körülbelül 1 961 00)

Több mint 100 gyászoló vonult fel Ahmad Shokrollahi 40 napos megemlékezésén Esfahanban. A biztonságiak megölték Shokrollahit, mert részt vett a rezsimellenes tüntetéseken.

Fouladshahr, Iszfahán tartomány (lakosság: kb. 88 426 fő)

Meghatározatlan számú tüntető – de valószínűleg több mint 50 – gyűlt össze a város egyik utcáján. Úgy tűnik, hogy a tüntetők tüzet gyújtottak egy fouladshahri városi tér vagy utca közelében.

Vilashahr, Iszfahán tartomány (lakosság: ismeretlen)

Meghatározatlan számú tüntető gyújtott tüzet Vilashahr város egyik utcáján.

Neyriz, Fars tartomány (lakosság: körülbelül 113 291 fő)

Több tucatnyi tüntető összecsapott a biztonságiakkal Neyriz város egyik utcáján.

Masal, Gilan tartomány (lakosság: körülbelül 52 368 fő)

Több százan gyűltek össze Masal város egyik utcáján. Több mint 50 tüntető gyújtott tüzet és skandált rendszerellenes jelszavakat később az est folyamán. A felvételeken látható, hogy a biztonsági erők állítólag köveket dobáltak a tüntetőkre egy közeli háztetőről.

Sarableh, Ilam tartomány (lakosság: kb. 12 393 fő)

Nagyjából 50 tüntető gyújtott tüzet és gyűlt össze Sarableh város egyik utcáján.

Paveh, Kermanshah tartomány (lakosság: kb. 25 771 fő)

Több tucatnyi tüntető gyújtott tüzet és skandált rendszerellenes jelszavakat Paveh város egyik utcáján.

Sabzevar, Khoraszan Razavi tartomány (lakosság: kb. 243 700 fő)

Egy állóképen több tucatnyi tüntető gyülekezik és gyújt tüzet egy városi utcasarkon. A felvételek szerint a tüntetők felgyújtották a biztonsági erők járműveit.

Mashhad, Khorasan Razavi tartomány (lakosság: kb. 3 001 000 fő)

Kevesebb mint egy tucatnyi tüntetőt rögzítettek videón, amint összecsapnak a biztonsági erőkkel. Több mint 50 tüntető gyújtott tüzet a város egyik utcáján. Egyes közösségi média-felhasználók arról számoltak be, hogy a tüntetők megrongálták a helyi Baszidzs egyik épületét.

Baghmalek, Khuzestan tartomány (lakosság: kb. 114 343 fő)

Tüntetők tucatjai vonultak fel Baghmalek város egyik utcáján. A videón fegyverropogás hallható.

Bandar-e Mahshahr, Khuzestan tartomány (lakosság: kb. 162 797 fő)

Tüntetők tucatjai skandáltak rendszerellenes jelszavakat Bandar-e Mahshahr város egyik utcáján.

Ahvaz, Khuzestan tartomány (lakosság: kb. 1 185 000)

Tüntetők tucatjai skandálták a „halál a diktátorra” jelszót Ahvaz város egyik utcáján.

Izeh, Khuzestan tartomány (lakosság: körülbelül 119 399 fő)

A felvételeken látható, amint nagy tömeg a „halál Khameneire” jelszót skandálja, miközben Kian Pirfalak koporsóját viszik, egy tízéves kisfiúét, akit a biztonságiak november 16-án megöltek a rendszerellenes tüntetéseken.

Bijar, Kurdisztán tartomány (lakosság: kb. 50 014 fő)

Meghatározatlan számú tüntető gyűlt össze a város egyik utcáján, és az autók dudáltak szolidaritásuk jeléül.

Ghorveh, Kurdisztán tartomány (lakosság: körülbelül 78 276 fő)

Meghatározatlan számú tüntető gyújtott tüzet Ghorveh város egyik utcáján. Más felvételeken több tucatnyi tüntető menekül, valószínűleg a biztonsági erők elől.

*Kamyaran, Kurdisztán tartomány (lakosság: kb. 57 077 fő)

Több tucatnyi tüntető gyűlt össze Kamyaran város egyik utcáján[36].

A tüntetők százai azt skandálták Fouad Mohammad háza előtt, hogy „a mártírok soha nem halnak meg”. A biztonságiak november 15-én megölték Mohammadot, mert részt vett a rezsimellenes tüntetéseken.

*Saghez, Kurdisztán tartomány (lakosság: kb. 165 258 fő)

Több mint 100 tüntető gyűlt össze, hogy meggyászolja Daniel Pabandit, egy 17 éves fiút, akit a biztonságiak november 16-án megöltek, mert részt vett a rendszerellenes tüntetéseken.

A felvételek azt mutatják, hogy a tüntetők tűzijátékkal és petárdákkal célba vették a biztonsági erőket egy meg nem nevezett helyszínen. Egy felvételen látható, amint a biztonsági személyzet állítólag köveket dobál a tüntetőkre, ami arra utal, hogy kifogyott a lőszerük. Nem világos, hogy ezek az események ugyanazon a helyszínen történtek-e.

*Sanandaj, Kurdisztán tartomány (lakosság: kb. 453 000)

Tüntetők százai vonultak fel a város egyik utcáján, hogy megemlékezzenek a 40 napról, amióta a biztonságiak megöltek négy Sanandaj lakost, mert részt vettek a rendszerellenes tüntetéseken. A felvételeken látható, amint a tüntetők súlyosan megsebesítenek egy állítólagos LEC-tisztet. A közösségi média felhasználói szerint a biztonsági erők két tüntetőt megöltek. A jelentések szerint a biztonságiak megtámadták a Kowsar kórházat. A jelentések szerint az egész városban hallható lövöldözés volt.

Doroud, Lorestan tartomány (lakosság: kb. 121 638 fő)

Több mint 50 tüntető gyújtott tüzet és skandált rendszerellenes jelszavakat Doroud város egyik utcáján.

Khomein, Markazi tartomány (lakosság: körülbelül 76 706 fő)

Több mint 100 tüntető vonult fel Khomein város egyik utcáján.

Qom város, Qom tartomány (lakosság: kb. 1 201 000)

Tüntetők tucatjai skandálták, hogy „halál a diktátorra”, és tüzet gyújtottak Qom város egyik utcáján.

Eyvanekey, Szemnan tartomány (lakosság: körülbelül 13 518 fő)

A felvételeken meghatározatlan számú tüntető látható, amint a biztonságiak által lelőtt tüntetőt visznek. Körülbelül 50 tüntető felgyújtott egy, a rendszerhez kötődő bankot.

*Goyoum, Shiraz tartomány (lakosság: kb. 7 297 fő)

Körülbelül 100, esetleg több tüntető gyűlt össze, hogy megemlékezzenek a biztonsági személyzet által a 2019-es benzintiltakozási hullámban való részvételért megölt Amir Alwandiról, akit három évvel ezelőtt gyilkoltak meg a biztonságiak. A tüntetők azt skandálták, hogy „a végsőkig kiállunk sebesült bajtársaink mellett”.

Teherán város, Teherán tartomány (lakosság: kb. 8 700 00)

Tüntetők tucatjai gyűltek össze a Teherán nyugati részén fekvő Ekbatanban egy parknak vagy közterületnek tűnő területen.

Több mint 50 tüntető a „szabadságot, szabadságot, szabadságot” jelszót skandálta szemeteskukákból épített barikádokon egy meghatározatlan teheráni városi utcán.

Nagyjából 70-100 tüntető gyűlt össze a teheráni Sadeghiyeh negyed közelében.

Több tucatnyi tüntető gyűlt össze Teherán Gisha kerületében. MEGJEGYZÉS: Ez lehet, hogy ugyanaz a tüntetés, mint a 2. tüntetés.

Tüntetők tucatjai rendszerellenes jelszavakat skandáltak a teheráni Városi Színház metróállomásnál.

*Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: 193 501 fő)

Tucatnyi – valószínűleg több – tüntető gyújtott tüzet és fogózkodott össze Boukan város egyik utcáján.

Gyászolók százai emlékeztek Mohamad Hassan Zadehre és Salar Mojaverre, akiket a biztonsági erők megöltek, mert november 16-án részt vettek a rendszerellenes tüntetéseken. A jelentések szerint Mahábádból a tüntetők Boukanba gyalogoltak, hogy részt vegyenek a temetéseken. Az egyik közösségi médiafiók háborús övezethez hasonlította Boukant. A tüntetők a jelentések szerint felgyújtottak több biztonsági járművet, és megrongáltak egy állítólag a rezsimhez kötődő üzletet, amiért nem vett részt a rendszerellenes sztrájkokban. Meg nem erősített jelentések szerint a tüntetők behatoltak egy boukani önkormányzati épületbe és/vagy megrongálták azt. A biztonsági személyzet állítólag rálőtt a tüntetőkre, akik közül egy embert megöltek, többeket pedig megsebesítettek.

Piranshahr, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: 95 716)

Tüntetők tucatjai a „nő, élet szabadság” és „halál a diktátorra” jelszavakat skandálták, és tüzeket gyújtottak Piranshahr város egyik utcáján.

A CTP alacsony biztonsággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken tüntetések zajlottak:

Hamedan város, Hamedan tartomány (lakosság: kb. 554 406 fő)

A felvételeken meghatározatlan számú tüntető összecsapása látható a biztonsági erőkkel. A tüntetők Molotov-koktélnak tűnő tárgyakat dobáltak a biztonsági személyzet felé.

Kermanshah város, Kermanshah tartomány (lakosság: kb. 946 651)

Tüntetők tucatjai gyűltek össze Kermanshah város egyik utcáján. Nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy nagy vagy közepes biztonsággal meg lehessen állapítani, hogy ez az esemény megtörtént.

Khorramabad, Lorestan tartomány (lakosság: kb. 373 416 fő)

Meghatározatlan számú tüntető gyűlt össze Khorramabad város egyik utcáján. A rendelkezésre álló felvételek alapján nem világos, hogy ez az esemény megfelel-e a CTP tiltakozó tevékenységre vonatkozó küszöbértékének.

Mahábád, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: 168 393 fő)

Meghatározatlan számú tüntető gyújtott tüzet Mahábád város egyik utcáján, ami valószínűleg arra utal, hogy ezen a napon tiltakozásokra került sor. Nem világos, hogy ez az esemény megfelel-e a CTP tiltakozási küszöbértékének.


A rendszer talán megpróbálja az Iszlám Államot (IS) hibáztatni az Izeh elleni támadásért, annak a törekvésnek a részeként, hogy a tüntetéseket a terrorizmussal hozzák összefüggésbe. Az iráni médiumok, köztük a Raisi-kormányzat által ellenőrzött Iszlám Köztársasági Hírügynökség egy hamisnak tűnő IS-nyilatkozatot terjesztett a támadásért való felelősségvállalásról. A BBC újságírója szerint a nyilatkozat nyelvtani hibái és külalakja miatt valószínűleg hamisítvány. A rendszer az október 26-i sirazi támadás óta fokozta a tüntetések terrorizmussal való összekapcsolására irányuló dezinformációs műveletét, hogy delegitimálja a tüntetőket és sérelmeiket.

A rendszerellenes Iran International november 17-én az Artesh Fegyveres Erőinek állítólagos kiszivárgott feljegyzéseit tette közzé. Az Artesh Fegyveres Erői állítólag november 7-én kiadtak egy feljegyzést, amelyben az egységek parancsnokainak naponta jelenteniük kellett, hogy a szolgálat tagjai vagy családtagjaik részt vettek-e a rendszerellenes tüntetéseken, vagy használtak-e rendszerellenes kifejezéseket. Az Artesh Fegyveres Erői a jelentések szerint november 9-én egy második emlékeztetőt adtak ki, amelyben arra figyelmeztettek, hogy a rendszerellenes szereplők szabotálhatják a katonai létesítményeket. Ha igazak, ezek a feljegyzések azt jelzik, hogy az Artesh vezetése aggódik amiatt, hogy a szolgálati állomány tagjai és családtagjaik csatlakoznak a tüntetőkhöz és szimpatizálnak velük. Az Iran International cikkének angol nyelvű változata azonban másként értelmezte ezeket a feljegyzéseket, és arról számolt be, hogy azok „azt mutatják, hogy (az Artesh) állománya és családtagjaik szeptember óta támogatják a népszerű kormányellenes tüntetéseket.” A feljegyzésekben nincs olyan információ, amely ezt az állítást alátámasztaná, és a CTP sem tudja ellenőrizni a hitelességüket.


Ghassem Rezaei dandártábornok, a rendfenntartó erők helyettes parancsnoka november 17-én tagadta, hogy az LEC tisztjei fáradtak lennének – ez a megjegyzés frusztrálhatja az alacsony szintű biztonsági állományt, amely nagymértékben részt vett a leszámolásban és a polgárok megölésében. A CTP arról számolt be, hogy a biztonsági személyzet 2022 szeptembere óta kapacitáshiánnyal, kimerültséggel és alacsony morállal küzd. 2022. szeptember óta Rezaei kijelentette, hogy a biztonsági személyzet egyáltalán nem fáradt, ez „vidám arcukon” látszik. Rezaei megjegyzései különösen hangzatosak annak fényében, hogy a biztonsági személyzet milyen ütemben szenved személyi veszteségeket.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Egy azonosítatlan magas rangú nyugati tisztviselő azt mondta a BBC újságírójának, hogy az IRGC légierő november 16-án a Szisztán és Beludzsisztán tartománybeli Chabaharból hajtotta végre az izraeli tulajdonú tartályhajó elleni dróntámadást. Az IRGC légierő a rezsim drón- és rakétaarzenáljának elsődleges üzemeltetője.

November 17-én valószínűleg iráni ügynökök hajtottak végre rakétatámadást az amerikai erők ellen Szíria északkeleti részén. A támadás nem követelt áldozatokat, és kárt sem tett a létesítményben. Az IRGC felújíthatja az amerikai állások elleni rendszeres proxy-támadásait Irakban és Szíriában, hogy kiűzze az amerikai erőket a térségből, mintegy válaszul Washington vélt szerepére a tüntetések szításában.

Ahmad Vahidi belügyminiszter november 17-én telefonbeszélgetést folytatott Szulejmán Soylu török belügyminiszterrel, hogy többek között a terrorizmus elleni biztonsági együttműködésről tárgyaljanak. Teherán és Ankara a következő hetekben fokozhatja az együttműködést a rendszerellenes kurd militáns csoportok ellen Észak-Irakban és Észak-Szíriában. A CTP korábban arról számolt be, hogy az iraki és szíriai kurd katonai és politikai csoportok egyszerre szembesülhetnek növekvő számú támadással Irán és Törökország részéről. Vahidi belügyminiszterként névleg felelős a LEC igazgatásáért. Valószínűleg azonban jelentősebb szerepet játszik a rezsim védelmi és külpolitikájának befolyásolásában, tekintettel az IRGC-vel való kapcsolataira és az IRGC Quds Erők parancsnokaként töltött éveire1988 és 1998 között.


Ezek voltak az aktuális hírek, most pedig mindenekelőtt térjünk rá Szijjártó Péter titokzatos tárgyalásainak egyik igen nehezen érthető részletére. A Magyar Hírlap szerint:

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy az Iránba irányuló magyar gyógyszer- és textilimport, valamint az Iránból Magyarországra irányuló műanyagimport növekedése nyomán tavaly negyvenöt, idén pedig eddig ötvenöt százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom. A tárcavezető kiemelte, a magyar mezőgazdasági és egészségipari vállalatok előtt újabb exportlehetőségek állnak, folyamatban van az iráni részről az import engedélyek megadása a magyar vetőmag, baromfi és orvosi készülékek esetében. Emellett fenntartják azt az agrárkutatási egyezményt mely már évtizedek óta zajlik, s melyet magyar részről az Agrártudományi Egyetem koordinál.”

Ellenőriztem: valóban, szó szerint ezt mondta küküm-miniszterünk. Mondjuk abban nem volna sok kivetnivaló, ha gyógyszereket adnánk el (bár nem lenne mindegy, milyen áron), de mi van, ha nem eladjuk őket, hanem vesszük? Ugyanis az Iran International épp fordítva írja, mint ahogy Szijjártó mondta.

Irán ígéretet tett a magyarországi gyógyszerexportra a súlyos hiányok közepette

Miközben Irán súlyos gyógyszerhiánnyal küzd, egyes gyógyszerek árai pedig a hétszeresére emelkedtek, az Iszlám Köztársaság azt állítja, hogy kész gyógyszereket exportálni Magyarországra.

Ehsan Khandouzi gazdasági miniszter, aki Budapesten járt, csütörtökön azt mondta, hogy Teherán nyitott a közös gyógyszeripari beruházásokra, mivel az iráni termékek árai alacsonyabbak, mint a külföldi versenytársaké.”





Ehhez még tudni kell, hogy az iráni gyógyszergyártáshoz szükséges nyersanyagok nagy részét importálják. Az iszlám köztársaság az életveszélyes betegségek, például a rák és a szívkoszorúér-betegség kezeléséhez szükséges gyógyszerek nagy részéből is importra szorul.

Iránban a legtöbb gyógyszert helyben, kvázi kormányzati vállalatok állítják elő. Amikor 2018 elején az iráni valuta zuhanórepülésbe kezdett, a kormány rögzített árfolyamot ajánlott fel az alapvető fontosságú árukra, főként élelmiszerekre és gyógyszerekre.

Az év elején azonban Ebrahim Raisi elnök új kormánya megszüntette ezt a tulajdonképpen kormányzati támogatást. Most az élelmiszer- és gyógyszergyártóknak hétszer magasabb árfolyamon kell dollárt vásárolniuk a nyersanyagok behozatalához, ami megzavarta a hazai termelést.

Iránból származó jelentések szerint az emberek még a gyógyszertárakban sem találnak fájdalomcsillapítót, infúziós folyadékot és antibiotikumot.

Így aztán feltevődik a kérdés: eladja Magyarország azokat a gyógyszereket, vagy megveszi? Mert nem mindegy. Mivel az iráni gyógyszerek Khandouzi miniszter szerint olcsók, üzleti szempontból logikus lenne, ha vásárolná, de mivel Szijjártó miniszter az ellenkezőjét mondta, ráadásul tudjuk, hogy Iránt nagyon súlyos gyógyszerhiány sújtja, nem lenne sok értelme, ha azt a kevés gyógyszerüket, amit sikerül megtermelniük, nekünk adnák el – illetve lehet olyan kétségbeesett szüksége Khameneinek a kemény valutára, hogy megpróbálkozhat ezzel is. Bonyolítja a helyzetet, hogy úgy az MTI, mint a hivatalos iráni kormánymédia (IRNA, Tehran Times) homályban hagyják ezt a kérdést. Mindenesetre akár vesszük, akár eladjuk a gyógyszereket és alapanyagaikat, az árat mindenképpen a nyomorgó iráni nép fizeti meg. Mocskos pénz ez.


Azt pedig már csak mellékesen érdemes említeni, hogy Szijjártó mintegy mellékesen, ám minden szövetségesünkkel szembeszállva bejelentette:

Magyarország elkötelezett a nukleáris energia békés felhasználása mellett, ezért támogatja az Iránnal kötött atomalku újraélesztését, ami erősítené a globális biztonságot is.”

Mindenesetre kell ahhoz egy sajátos lelki alkat, hogy az ember gyermekgyilkosokkal üljön egy asztalhoz és még üzleteljen is velük. Ha Szijjártó megtette: lelke rajta. De vajon igaz ez a vád?

Igaz. Mint az Iran International tudósít róla, egyre több a haláleset a tüntetéseken és az áldozatok között kiugróan magas a gyermekek száma.

Csütörtökön volt az előre bejelentett országos tiltakozások harmadik napja Iránban, és számos gyászszertartást tartottak az elmúlt napokban meggyilkoltak emlékére.

Az elmúlt három napban a tiltakozások alulról szerveződő jellege a kisvárosokban nyilvánult meg, ahol az emberek szinte megállíthatatlanok voltak, és térdre kényszerítették a biztonsági erőket.


A kormányerők közel 350 embert öltek meg azóta, hogy a tüntetések a 22 éves Mahsa Amini szeptember közepén őrizetben bekövetkezett halála után kezdődtek, és minden egyes haláleset újabb tüntetéseket szított, mivel a gyászszertartások és temetési szertartások megtartása kulturális szempontból nagyon fontos az irániak számára.

Irán különböző városaiban nem múlik el nap anélkül, hogy egy vagy több tüntető tiszteletére ne rendeznének valamilyen eseményt. Emellett családok százai tartanak szertartásokat szeretteikért is, akiket három évvel ezelőtt, a 2019. novemberi zavargások során öltek meg, amikor a biztonsági erők a tüntetések első napjától kezdve tüzelni kezdtek az emberekre, és legalább 1500 állampolgárt öltek meg. Minden ilyen szertartás alkalmat ad arra, hogy az emberek gyűléseket tartsanak, és kifejezzék a rezsim elleni felháborodásukat. A csütörtöki nap sem volt kivétel, mivel számos temetés és gyászoló összejövetel tiltakozó gyűléssé alakult át.

A klerikális rezsim legnagyobb szégyene a gyermekek megölése, akiknek halála még jobban feldühíti az irániakat, és temetésük és gyászszertartásuk még nagyobb tömegeket vonz. Emberi jogi csoportok szerint már több mint 40 gyermeket öltek meg a kormány ügynökei. Néhány gyermek részt vesz a tüntetéseken, de sokan egyszerűen csak rosszkor vannak rossz helyen, amikor a rohamrendőrök vagy a kormányőrök tüzet nyitnak.


A Khuzestan tartománybeli Izeh városában egy 10 éves kisfiúért tartott gyászszertartás volt az egyik fő eseménye a csütörtöki tüntetéseknek több városban, mivel a közösségi médiában robbanásszerűen terjedtek el a halála által inspirált képek.

Negyven gyermek erőszakos halála nyomja Khamenei lelkét, ha ugyan van neki olyan. És megszámlálhatatlan iráni polgáré, akik tovább élhettek volna, ha nem emelkedik hétszeresére a gyógyszerek ára. Ez a rendszer fegyver nélkül is képes gyilkolni.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.


Oszd meg másokkal is!