Szele Tamás: Rakéták és barikádok

Khamenei ajatollah mindent megtesz, hogy a kirobbanó forradalmat külső háborúvá változtassa, nem riad vissza a komoly fegyveres akcióktól sem a kurd milíciák ellen, de lehetséges, hogy már késő: mostanra általános lett az a nézet Iránban, hogy a vallási állam napja leáldozott, világi, szekuláris és demokratikus államformát követel majdnem minden hang.

Kivéve, természetesen, a hatalom birtokosait, a különböző fegyveres erőket és ezek környezetét. De a keménykedés már nem használ: amikor éles lőszerrel lőnek a tömegbe, és az mégsem oszlik szét, akkor már nem lehe megfélemlíteni, akkor már nincs veszítenivalója. Az Iszlám Köztársaság napjai meg vannak számlálva, azt viszont senki sem tudja, utána mi következik.

De hagyjuk a jövőt, lássuk az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető valószínűleg a napokban adott ki egy nem nyilvános utasítást a rendszerellenes tüntetések erőszakos elfojtására. A legfelsőbb vezető november 19-én az Iszfahán tartománybeli Iszfahán városban tartott beszédében foglalkozott a tiltakozásokkal. Khamenei beszéde az elmúlt hetekben elhangzott korábbi megszólalásaihoz képest nem tartalmazott jelentős retorikai fordulatokat vagy eszkalációt abban, ahogyan a zavargások elfojtásáról beszélt. A rendszer több magas rangú tisztségviselője azonban a tüntetések határozott letörésére szólított fel november 20-án, amikor az északnyugat-iráni tüntetőkkel szembeni erőszak fokozódott, ami arra utal, hogy Khamenei valószínűleg zöld utat adott a tüntetőkkel szembeni fokozott erőszak alkalmazásának. Ebrahim Raisi iráni elnök november 20-án hangsúlyozta, hogy a felelős szerveknek sürgősen és határozottan fel kell lépniük a „lázadókkal” szemben, és a nyugati szereplőket okolta a zavargásokért, Khamenei november 19-i retorikáját tükrözve. Mojtaba Fada, az IRGC szárazföldi erőinek Saheb ol Zaman tartományi egységének parancsnoka Iszfahán tartományban hasonlóképpen határozott választ ígért a zavargásokra „a legfelsőbb vezető legkisebb célzására”, valószínűleg Khamenei november 19-i beszédére utalva. Az egység közleményt tett közzé, amelyben bejelentette egy „terrorista csapat” letartóztatását, amely Iszfahán tartományban biztonsági alkalmazottakat ölt meg, és aznap lőfegyvereket és kézzel készített bombákat szerzett. Mohammad Mahmoudi, az Artesh vezetőhelyettese ezen felül kijelentette, hogy az Artesh a műveleti készenlét csúcsán van, és készen áll arra, hogy november 20-án minden kijelölt küldetést teljesítsen. Ali Haji Zadeh, az IRGC légierő parancsnoka szintén a Legfelsőbb Vezető utasításainak követésének fontosságáról beszélt egy november 20-i megbeszélésen.

A rendszer retorikájának enyhülése egybeesik a tüntetők elleni jelentős eszkalációval, különösen az északnyugati tartományokban, az elmúlt 24 órában. A közösségi médiában megosztott jelentések szerint a biztonsági személyzet válogatás nélkül lőtt a tüntetőkre a Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli Mahábádban november 19-én. Az iráni hatóságok az IRGC szárazföldi erőinek elemeit a Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli Ourmiában lévő Hamzeh Seyyed ol Shahada északnyugati műveleti bázisról vetették be a november 19-i mahábádi tüntetések elfojtására, amint arról a CTP korábban beszámolt. A rendszerellenes Iran International arról számolt be, hogy a helyi hatóságok azt mondták a mahábádi lakosoknak, hogy a helyi kormányzó beszédet fog tartani, de ehelyett tüzet nyitottak az összegyűlt tömegre november 20-án. A felvételeken látható, hogy a rezsim műszaki ruhás személyzete láthatóan nehézgépfegyverekkel lövöldözik, és több videón is hallható a nehézgépfegyverek tüze. A közösségi média felhasználói más területeken is dokumentálták a tüntetők elleni fokozott erőszak alkalmazását. A biztonsági személyzetet dokumentálták, amint november 20-án több városban, köztük a Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli Piranshahrban és Takabban, a Kermansah tartománybeli Javanroudban és a Kurdisztán tartománybeli Marivanban tüntetőkre lőttek. A közösségi média felhasználói emellett felvételt készítettek arról, hogy helikopterek köröznek Mahabad és Boukan, Nyugat-Azerbajdzsán tartományban. A tüntetők a fokozott rendőri erőszak ellenére november 20-án továbbra is részt vettek a rendszerellenes demonstrációkon.

A tüntetőkkel szembeni fokozott rendőri erőszak és az IRGC szárazföldi erőinek harci egységeinek bevetése összefüggésben állhat azokkal a híresztelésekkel, amelyek szerint Ali Shamkhanit, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárát kirúgták vagy lemondatták. A híresztelések továbbra is meg nem erősítettek, és bár Shamkhani a felbukkanásuk óta nem jelent meg és nem nyilatkozott, hallgatása nem különösebben szokatlan. A Shamkhani elleni nyomásgyakorlás vagy eltávolítása azonban a rendszer belső körén belüli erőviszonyok megváltozását tükrözheti, olyasmit, ami a legfelsőbb vezetőnek a tüntetésekre adott válaszlépésekkel kapcsolatos útmutatásainak megváltoztatásához vezethetett. Az is lehetséges azonban, hogy a rendszer tisztviselői olyan jelentéseket nyújtottak be a legfelsőbb vezetőnek a helyzetről és annak alakulásáról, amelyek meggyőzték őt arról, hogy a tüntetők elleni erőszak fokozódását személyi változások nélkül rendelje el.

Az IRGC szárazföldi erőinek Hamzeh Seyyed ol Shahada északnyugati műveleti bázisa november 20-án bejelentette, hogy megerősíti erőit, ami arra utal, hogy a kemény fellépések valószínűleg folytatódni fognak, és a régió más városaira is kiterjedhetnek. A közösségi médiában közzétett felvételeken ráadásul legalább 26 olyan jármű látható, amely úgy tűnik, hogy az IRGC szárazföldi erőinek és az iráni rendfenntartó parancsnokságnak a járművei Mahabadban november 20-án. A Hamzeh Seyyed ol Shahada bázis közleménye határozott fellépésre figyelmeztetett az állítólagos, az Egyesült Államokkal kapcsolatban álló „Irán-ellenes” terrorista csoportok ellen az egész térségben, és valószínűleg megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a következő napokban csapatokat vezényeljenek más városokba Kurdisztán és Nyugat-Azerbajdzsán tartományokon belül.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető az elmúlt napokban valószínűleg kiadta a rendszerellenes tüntetések erőszakos elfojtására vonatkozó, nem nyilvános utasítást.
      • Az IRGC szárazföldi erőinek Hamzeh Seyyed ol Shahada északnyugati műveleti bázisa november 20-án bejelentette, hogy megerősíti erőit, ami arra utal, hogy az elnyomás valószínűleg folytatódni fog, és a régió más városaira is kiterjedhet.
      • Az IRGC egy sor rendszerellenes kurd milíciaállást támadott meg az iraki Kurdisztánban.
      • Tiltakozásokra nyolc tartomány legalább 18 városában került sor. November 20-án négy tartomány hat városában legalább hat tüntetésre került sor legalább 100 vagy annál több becsült résztvevővel.
      • A teheráni igazságszolgáltatás tisztviselői november 20-án halálra ítéltek egy hatodik letartóztatott tüntetőt.

Rendszerellenes tüntetések:

Nyolc tartomány legalább 18 városában zajlottak tüntetések. November 20-án négy tartomány hat városában legalább hat tüntetésre került sor legalább 100 vagy annál több résztvevővel. A CTP csillaggal jelöli azokat a tüntetéseket, amelyeken a meggyilkolt tüntetőkre emlékező gyászolók is részt vettek.

Megjegyzés: A CTP csak a 100-nál több becsült résztvevővel rendelkező tüntetésekről ad jellemzést, hogy az északnyugat-iráni fejleményekről való tudósítást előnyben részesítse. A kapcsolódó térkép a CTP által rögzített összes tüntetést tartalmazza.

Dashti, Hormozgan tartomány (lakosság: körülbelül 4 695 fő)

Több mint 100 tüntető skandálta, hogy „Dashtiból Kurdisztánba, feláldozom az életem Iránért” az esti tüntetések során Dashti meghatározatlan helyszínén.

Kermanshah város, Kermanshah tartomány (lakosság: kb. 946 651 fő)

Legalább 100 tüntető vonult végig egy kermanshahi utcán, és azt skandálta, hogy „halál a diktátorra”. Az iráni közösségi média-fiókok olyan felvételeket terjesztettek, amelyeken azonosítatlan fegyveresek lövöldöznek azonosítatlan célpontokra, valószínűleg egymásra.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány (lakosság: körülbelül 461 000)

A Kurdisztáni Egyetem több mint 100 hallgatója tüntetett az egyetemen, és rendszerellenes jelszavakat skandált.

Khoy, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: körülbelül 198 845 fő)

Nagyjából 100 – valószínűleg több – tüntető vonult fel a város egyik utcáján.

*Mahabad, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: kb. 168 393 fő)

Valószínűleg több mint 100 tüntető gyújtott tüzeket és emelt törmelékből álló akadályokat Mahábád utcáin, valamint rendszerellenes jelszavakat skandáltak. A rendszer biztonsági erői állítólag tüzet nyitottak a tüntetőkre. A közösségi médiából származó felvételeken több páncélozott teherautó/rendbontás elleni jármű és a rendszer biztonsági erőinek több tucatnyi embere látható, amint egy mahábádi utcán haladnak keresztül, és az is látható, amint a rendszer biztonsági erőinek munkatársai egy kisteherautóra szerelt gépfegyverrel lőnek egy kamerán kívüli célpontra.

*Piranshahr, Nyugat-Azerbajdzsán tartomány (lakosság: kb. 91 515 fő)

Körülbelül 100 tüntető rendszerellenes jelszavakat skandált és végigvonult egy piranhshahri utcán. A biztonságiak állítólag megölték Tahir Azizi neves helyi síita klerikust. A közösségi médiában közzétett felvételek azt mutatják, hogy a tüntetők menekülnek a Piranshahr utcán, miközben a biztonsági erők könnygázzal és éles lőszerrel lövöldöznek rájuk.

A teheráni igazságszolgáltatás tisztviselői november 20-án halálra ítéltek egy letartóztatott tüntetőt, aki állítólag szerepet játszott abban, hogy egy nyugat-teheráni rezsimellenes tüntetésen megsebesítettek egy Baszidzs-tagot. Ez már a hatodik tüntető, akit az iráni hatóságok halálra ítéltek a Mahsa Amini halála miatti tiltakozási hullámban való részvétel miatt.

Moulana Abdol Hamid prominens szunnita pap elítélte a Nyugat-Azerbajdzsán tartománybeli Mahábádban a tüntetőkkel szembeni kormányzati erőszakról szóló jelentéseket. Abdol Hamid kijelentette, hogy a biztonsági személyzetnek tartózkodnia kellene a tüntetőkre való lövöldözéstől. Abdol Hamid az elmúlt hetekben egyre kritikusabbá vált a rendszer tüntetések elfojtására adott válaszlépéseivel szemben, és több alkalommal is tiltakozásokra buzdított Zahedanban, Szisztánban és Beludzsisztánban. Abdol Hamid az elkövetkező hetekben egyre inkább arra törekedhet, hogy befolyását a Szisztánban és Beludzsisztánban élőkön túl a marginalizált etnikai kisebbségekkel való kapcsolatteremtés révén növelje.

A The New York Times arról számolt be, hogy az iráni biztonsági személyzet több száz iráninak okozott súlyos szemsérüléseket azzal, hogy közelről gumilövedékekkel és fémgolyókkal lőtt a tüntetőkre. A jelentés részletezte, hogy a biztonságiak behatolnak az iráni kórházakba, hogy azonosítsák és letartóztassák a tüntetőket, és gyakran beavatkoznak a kezelésükbe. Három nagy teheráni kórház iráni szemorvosai becslések szerint osztályaikra több mint 500 súlyos szemsérüléssel járó beteget vettek fel a Mahsa Amini halála miatti tüntetések szeptember 16-i kezdete óta.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az IRGC megtámadott egy sor rendszerellenes kurd milíciaállást az iraki Kurdisztánban. Az IRGC több rakétát és lőszert lőtt ki a rendszerellenes kurd milícia állásaira legalább három helyen Irak-Kurdisztánban. A közösségi médiából származó felvételek nagy robbanást ábrázolnak, miután egy iráni drón állítólag három rakétát lőtt ki a KDPI egyik bejelentett táborára az Erbil tartománybeli Koyában. Két valószínűsíthetően lesből indított lövedék állítólagos KDPI-állásokat talált Erbil várostól mintegy 10 kilométerre északra.[ Egy másik lövedék egy állítólagos komalai főhadiszállást támadott Sulaymaniyah város közelében, Sulaymaniyah tartományban. Az IRGC november 14-én körülbelül hathetes szünet után felújította a kurd milícia rendszerellenes állásai elleni légi műveleteket, ahogy arról a CTP korábban beszámolt.


Irán és Törökország összehangolhatja katonai műveleteit Észak-Irakban és az iraki Kurdisztánban, hogy felerősítse a légicsapások és rakétatámadások hatását, esetleg az IRGC szárazföldi erőinek és/vagy a török szárazföldi erőknek a bevonulására készülve. Az IRGC újbóli felerősítése a rezsimellenes kurd milíciák elleni hadjáratában az iraki Kurdisztán területén akkor történik, amikor Törökország egyidejűleg kiterjedt légicsapásokat hajt végre a kurd milíciák ellen Észak-Szíriában és Irakban. A CTP nem figyelt meg bizonyítékot az IRGC iraki Kurdisztánba irányuló szárazföldi műveleteire, de az IRGC szárazföldi erőinek egy kontingense mozgósított az iráni határon túli tüntetések elfojtására Mahábádban, Nyugat-Azerbajdzsán tartományban. Az IRGC szárazföldi erői Mahábádban a mahábádi zavargások megfékezése után átvonulhatnak a határon Irak-Kurdisztánba. Irán az Artesh elemeit is felhasználhatja az iraki határon való átnyomulásra, miközben az IRGC személyzete továbbra is a belső biztonságra összpontosít.

Az Al Hadath szaúdi médiatársaság beszámolót közölt arról, hogy az IRGC és a libanoni Hezbollah (LH) személyzete több száz rakétát szállított Szíriából Libanonba. Az Al Hadath arról számolt be, hogy az LH és az IRGC 2250-es egységének személyzete nemrégiben meg nem határozott számú Fateh–110 és Fajr–3 rakétát szállított a Hama tartománybeli Masyafban található raktárból a szíriai Homsz tartománybeli Al Qusayrba. Az Al Hadath azt is állította, hogy a rakéták hasznos rakományának egy része vegyi fegyvereket tartalmaz, és hogy az LH személyzete hamarosan átviszi a rakétákat Al Qusayrból egy, a libanoni Nabatieh tartománybeli Bint Jbeil közelében található bázisra.


Az LH-nak több katonai bázisa is van Bint Jbeil közelében, a libanoni-izraeli határ mentén, Nabatieh tartományban. A CTP nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt a jelentést; az Al Hadath a rijádi székhelyű MBC Group médiakonglomerátum egyik része.

Az LH média arról számolt be, hogy a jelenlegi tiltakozási hullám kezdete óta valószínűleg először fordult elő, hogy iráni biztonsági alkalmazottak haltak meg a tüntetéseken. Az LH tulajdonában lévő Al Ahed News november 20-án közzétett egy cikket, amelyben egy LEC és két IRGC alkalmazott halálát gyászolta a november 16-án Iszfahán városában, Iszfahán tartományban történt összecsapások alkalmával. Ez valószínűleg az első eset, amikor a Hezbollahi média elismeri, hogy iráni biztonsági erők meghaltak a tüntetőkkel való összecsapásokban.

A Meduza legfrissebb, ma kora délutáni hírei szerint komoly harcok folynak. A törökországi Karkamish városát rakétatámadás érte, melynek halálos áldozatai is vannak. Ezt megelőzően a török légierő kurd állásokat lőtt Szíriában és Irakban.

A törökországi Gaziantep tartományban található Karkamish városának bombázásában legalább három ember meghalt, hat másik pedig megsebesült. Ezt Szulejman Soylu török belügyminiszter jelentette be a Daily Sabah szerint. A CNN Turk jelentése szerint öt rakétát lőttek ki a török határvárosra. Egy iskolát, két házat és egy teherautót talált el. A hatóságok szerint a rakétát a szíriai Ayn al-Arab (kurd nevén Kobani) városból indították.


A török hatóságok a Kurdisztáni Munkáspárt és a Népi Önvédelmi Egységek (Törökország terrorista csoportoknak tekinti őket) tagjait tették felelőssé a támadásért.

A török védelmi minisztérium november 20-án reggel arról számolt be, hogy a török légierő gépei kurd állásokat támadtak Szíriában és Irakban, köztük a török határ közelében fekvő, stratégiailag fontos szíriai Kobani várost. A média arról számolt be, hogy a kurd Szíriai Demokratikus Erők 30 tagja meghalt vagy megsebesült, emellett legalább 15 szíriai katonát és 14 civilt öltek meg.

Ugyanezen a napon a török belügyminisztérium szerint kurd harcosok szíriai területről rakétagránátokkal lőtték az ondzsupinári határellenőrző pontot (nyolc török katona megsebesült), valamint egy lakatlan területet Karkamiszban (senki sem sebesült meg).

Recep Tayyip Erdogan török elnök november 21-én azt mondta, hogy a török csapatok azért hajtottak végre légi hadműveletet Szíriában és Irakban, mert az Egyesült Államok és Oroszország nem tudott 30 kilométeres biztonsági övezetet létrehozni a határ menti területeken. Erdogan szerint Oroszország megígérte, hogy 2019-ben „megtisztítja” Észak-Irakot és Szíriát a terroristáktól, de „Moszkva nem teljesítette és nem hajlandó teljesíteni a kötelességét” – idézte őt a TASZSZ. Erdogan azt mondta, hogy Törökország „megtisztítja” Észak-Szíriát, és egy biztonsági övezetet hoz létre. Elmondta, hogy a török csapatok készen állnak arra, hogy szárazföldi műveletet hajtsanak végre Szíriában és Irakban.


Eközben az Iran International szerint az iráni tüntetők világossá tették, hogy a rendszert megreformálhatatlannak tartják, és annak bukására törekszenek, egyértelmű vezető nélkül.

A tüntetők eddig szinte teljesen figyelmen kívül hagyták Ebrahim Raisi elnököt – akinek kormánya nem teljesítette kampányígéreteinek többségét, beleértve az emberek megélhetésének javítását. Nem kérik az elnöktől, hogy javítsa a gazdaságot vagy építsen állami lakásokat. A jelszavak, amelyeket az utcákon, az egyetemeken, az ablakokból és a háztetőkről skandálnak, valaki másnak szólnak.

A tüntetők gyakran becsmérlő kifejezéseket és trágár szavakat használnak Ali Khamenei legfelsőbb vezető ellen, akit minden sérelmükért felelősnek tartanak, beleértve Raisi elnökségét is.

A tüntetések felerősödtek és gyakoribbá váltak a legtöbb nagyvárosban, és átterjedtek az ország kisebb településeire, még néhány távoli és általában csendes területre is. Ez annak a jele, hogy ami most zajlik, az inkább hasonlít forradalomra, mint reformok követelésére.


A kormányellenes tüntetések sok kisvárosban és településen, amelyeket gyakran hagyományosnak és konzervatívnak tartanak, ahol mindenki ismer mindenkit, a múltban nagyon ritkák voltak, vagy nem is léteztek, de a mostani tüntetések azt mutatják, hogy az emberek ezeken a helyeken már túlléptek a hatalom megtorlásától való félelmükön, és valószínűleg úgy vélik, hogy az Iszlám Köztársaság napjai meg vannak számlálva.

A teheráni tüntetők azt skandálják: „Célpontunk az egész rezsim”.

Az Ilam tartományban található, kevesebb mint 4000 lakosú Murmuri és a Fars tartományban található, 14 000 lakosú Evaz kisváros kiterjedt tüntetéseiről szóló jelentések például sok iránit megleptek, akik korábban még a nevüket sem hallották. A közösségi médiában november 15-én közzétett videókon látható volt, amint a hidzsábot levetett nők és férfiak nagy tömege együtt skandálja Evazban, hogy „A mullahot száműzni kell!”. Abadehben, egy körülbelül 50 000 lakosú városban a múlt héten azt skandálták: „Ez az utolsó üzenet: A célunk az egész rendszer megdöntése!”.

Az Iszlám Köztársaság és annak vezetése szinte kiirtotta az összes ellenzéki politikai csoportot, beleértve azokat is, amelyek soha nem akartak mást, mint reformokat, hatalmas mértékben korlátozták a médiát, sőt számos bennfentest, például a korábbi elnököket – a reformpárti Mohammad Khatamit, a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsádot és a mérsékelt Haszan Róháni-t – és a konzervatív Ali Laridzsáni volt parlamenti elnököt is marginalizálták.


Mindazonáltal a tüntetők számára ezek a korábbi rendszer bennfentesei, köztük Khatami, aki egykor Irán legnépszerűbb politikai személyisége volt, nem jelentenek alternatívát. A helyzet sokakat arra késztetett, hogy Iránon kívül, a diaszpórában keressenek olyan személyiségeket, akik legalább a világi, demokratikus rendszerre való átmenet időszakát vezethetnék.

Az iráni tüntetők és a hatalmas diaszpóra, amely a világ nagyvárosaiban heti rendszerességgel tartott gyűlésekkel támogatja a mozgalmat, több nevet is javasoltak egy átmeneti kormány vezetőjének vagy tagjának az iszlám köztársaság utáni korszakban.

Ezek közé tartozik Reza Pahlavi volt trónörökös, Maszih Alinezsád, Hamed Esmaeilion, Nazanin Bonyadi és Ali Karimi labdarúgó, akik mindannyian külföldön élnek. Vannak más lehetséges jelöltek is, mint például a Nobel-díjas Shirin Ebadi, de jelenleg Iránban élő személy nincs.

Az országon belül és kívül emberek ezrei szólították fel a közösségi médián keresztül ezeket a politikai nézeteikben sokszínű személyiségeket, hogy alakítsanak koalíciót a forradalom vezetésére. Az erre a kívánságra létrehozott „FormCoalition” hashtag gyorsan népszerűvé vált.

A forradalom mögött nincs ideológia. Szerintem ezúttal a végsőkig fogunk menni… A különbség a korábbi tüntetésekhez képest az, hogy ezúttal nagy a remény, a remény, hogy eljött az iszlám köztársaság vége” – mondta a Kanadában élő Esmaeilion a szombati halifaxi nemzetközi biztonsági fórumon, amelyen többen mások, köztük Alinezsád és Bonyadi is részt vettek.

Ma ennyit tudok mondani a forrongó Iránról, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi hírek összefoglalója is.


Oszd meg másokkal is!