Szele Tamás: Hadijelentés a semmiből

Hálaadás van, hölgyeim és uraim, tehát nincs háború. Illetve, bár ne lenne: van, nagyon is, csak éppen nem tudunk róla semmi pontosat, ugyanis az amerikai illetőségű ISW, ahonnan nem csak én veszem a pontos híreket, hanem a teljes világsajtó is, ma munkaszüneti napot tart pulykavacsora céljából, és csak holnap veszik fel a munkát.

Ők a pulykát eszik, mi a kefét. Bizony mondom, feleim: sok szerkesztőségben emlegetik ma világszerte az ISW nevét a Mindenhatóval egy mondatban. Még ha nem is túl hízelgő az a mondat. A magam részéről úgy próbálom áthidalni a hírhiányt, hogy összeszedtem egy hevenyészett áttekintést a helyzetről viszonylag megbízható forrásokból, amit sajnos össze sem lehet hasonlítani a megszokottal, ezt mutatom be itt és most, a hírösszefoglaló második részében pedig a Meduza nyomán egy hosszabb elmélkedést közlök a háború általános helyzetéről és a közeljövőben várható céljairól.

Akkor lássuk, azt a kevés hírt, amit a nincsből kapargattam össze.

Továbbra is nehéz a helyzet Bakhmut környékén, de a terület továbbra is az Ukrán Fegyveres Erők ellenőrzése alatt áll, amelyekkel szemben a PMC Wagner zsoldosai és az orosz hadsereg egységei állnak.

Az ukrán erők Szvatove közelében tovább nyomulnak előre, de a sáros terep és az orosz állások további megerősítése lelassította az előrenyomulásukat – jelentette a WarMonitor médiaprojekt. Egy nemrég készült videóban Alekszandr Kots oroszbarát haditudósító megpróbálta meggyőzni a behívókat arról, hogy a helyzet Szvatove közelében nem is olyan rossz – Kots rámutat, hogy még a ruháit is ki lehet mosni, de „a szárítással vannak problémák”. (Ebben a nedves időben nem is csoda).

Vuhledar irányában az orosz erők elfoglalták a stratégiailag fontos Marinka város felét – írta Julian Repke német újságíró. Marinka a Donyecki Terület déli részén fekvő város, amely megnyitja az utat a Vuhledar-dombság és a Donbássz felé vezető út felé.

Áramszünetek Ukrajnában és Moldovában

Oroszország ismét lecsapott az ukrán energiahálózatra. A november 23-i támadás következtében az összes Kijev által ellenőrzött, működő atomerőmű (atomerőmű) áramkimaradásra került. A dél-ukrajnai és a hmelnyickiji atomerőművek blokkjait leállították, a rivnei atomerőművet pedig vészüzemmódba helyezték. Az Enerhoatom közölte, hogy a leállított atomerőművek sugárzási háttere nem változott.

Ukrajna szinte valamennyi régiójában vészhelyzeti áramszünetet vezettek be. Kijev szinte teljesen sötétségbe borult, a városban nincs víz. A metró korlátozott üzemmódban működik.

Áramkimaradások voltak a Csernyihivi területen, Mikolajivban, Odesszában, Hmelnyickijben és Lvivben is. Harkivban leállt az elektromos közlekedés. Kirovohrad régió vezetője robbanásokról számolt be egy kritikus infrastrukturális létesítményben. Az Ukrenerho arról számolt be, hogy az ország különböző pontjain körülbelül egy napig nem lesz világítás.

Az Ukrajnára mért orosz csapások miatt Moldova területének fele szintén áram nélkül maradt, ami az ország fővárosában, Chisinauban a közlekedés összeomlásához vezetett.

November 18-án Denis Shmihal ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy Oroszország tömeges rakétacsapásai az ország elektromos hálózatának közel felét megbénították. November elején Vitalij Klitschko kijevi polgármester arra figyelmeztetett, hogy a városvezetés a legrosszabb téli forgatókönyvre készül: az áram-, víz- és hőszolgáltatás teljes hiányára. Október végén Ukrajnában vészhelyzeti áramszünetet rendeltek el az ország energetikai infrastruktúráját ért tömeges bombázások miatt.

Az orosz támadások áldozatai

Vitalij Klitschko kijevi polgármester három halálos áldozatról számolt be az orosz rakétatámadások következtében. A halottak között volt egy 17 éves lány is. További 11 civil megsebesült, közülük egyet a helyszínen elláttak az orvosok, a többieket kórházba szállították. Klitschko szerint összesen 31 rakéta támadta Kijevet, 21-et sikerült lelőni. November 23-án Oroszország összesen 70 cirkálórakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek közül 51-et az ukrán légvédelem lelőtt.

November 23-án éjjel a Zaporizzsjai Területen fekvő Vilnjanszk városában egy rakétacsapás megsemmisítette egy kórház szülészeti osztályát. Egy csecsemő életét vesztette.

A Harkivi Területen lévő Kupjanszk városát 07:40 körül lőtték, az orosz rakéták megrongáltak egy kilencemeletes lakóházat, egy klinikát és egy iskolát. Két ember meghalt: egy 55 éves nő és egy 68 éves férfi, egy személyt kórházba szállítottak, egy másikat a helyszínen elláttak.

Újabb fegyver- és felszerelésszállítmányok

Az Egyesült Királyság első alkalommal szállít Ukrajnának három Sea King helikoptert egy katonai segélycsomag részeként, valamint 10 000 tüzérségi lövedéket. Az elmúlt hat hétben az ukrán legénység kiképzést kapott Nagy-Britanniában – többek között keresési és mentési műveletekre.

Egy újabb 400 millió dolláros segélycsomagot jelentett be az Egyesült Államok is Ukrajnának. Ez a következőket tartalmazza:

      • Lőszerek a NASAMS és a HIMARS számára;
      • 150 nagy kaliberű, hőkamerás célzókészülékkel ellátott gépfegyver a légi járművek (drónok) elleni küzdelemhez;
      • 200 nagy pontosságú 155 mm-es tüzérségi lövedék;
      • 10 000 darab 120 mm-es aknavető lövedék;
      • nagy sebességű radarelhárító rakéták (HARM);
      • 150 HMMWV (Humvee);
      • több mint 100 könnyű taktikai jármű;
      • több mint 20 millió lőszer kézifegyverekhez;
      • több mint 200 generátor;
      • alkatrészek 105 mm-es ágyúkhoz és egyéb felszerelésekhez.

Fejlemények a Togliatti-Odesa ammóniavezetékkel kapcsolatban

Vlagyimir Putyin és az Uralchem alapítója, Dmitrij Mazepin november 23-án tárgyalt a Togliattiból Odesszába vezető ammóniavezeték blokkolásának feloldásáról. Mazepin arra kérte Putyint, hogy a gabonaüzlet részeként segítse elő a blokkolás feloldását, hogy ideiglenesen megnyíljon és biztosítsa az ammónia kiürítését és szállítását Odesában, amely a fejlődő országokba, többek között Afrikába is eljuthat. „A paraméterek és a számok ismertek, a mennyiségek világosak. A folyamat minden résztvevője számára egyértelműek az előnyök is” – mondta Putyin.


Szeptemberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán hadifoglyok hazatérését nevezte meg a Togliatti-Odesa ammóniavezetéken keresztül történő orosz műtrágya tranzit újraindításának feltételeként. „Ellenzem az Orosz Föderáció ammóniaszállításait a területünkön keresztül. Csak a hadifoglyainkért cserébe tenném meg. Ezt javasoltam az ENSZ-nek” – mondta. A Kreml akkor negatívan reagált a javaslatra. „Vajon az emberek és az ammónia ugyanaz a dolog?” – mondta Dmitrij Peszkov a TASZSZ orosz állami ügynökségnek adott interjújában.

Az ammónia a nitrátműtrágyák gyártásának fő összetevője, és a világpiacra történő szállításának növelése csökkenthetné az árakat és enyhíthetné az élelmiszerválság kockázatát több országban.

Ukrajnában van az egyetlen ammóniavezeték, a Togliatti-Odesa, amelynek végállomása az Odesa Portside Plant. A február 24-i orosz inváziót megelőzően a csővezetéket az orosz Togliattiazot (Dmitrij Mazepin orosz oligarcha tulajdonában) és a JSC Minudobrenija (Arkagyij Rotenberg orosz oligarcha és Putyin bizalmasa) által termelt ammónia exportjára használták.

Február 24-én leállt a csővezetéken keresztül történő ammóniaszállítás. Most, Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli fenyegetései közepette, hogy felmondja a „gabonaalkut”, amely feloldotta az ukrán gabonaexportot, az ENSZ újra akarja indítani az orosz ammónia exportját.


Végül egy friss hír: a Vazsnyije Isztorii című lap megtudta, hogy a Kreml előrejelzése szerint a mozgósítottak körében a pótolhatatlan veszteségek jövő nyárra 100 ezer körül lehetnek. A fronton elszenvedett fájdalmas vereségek sorozata és az orosz hadsereg súlyos veszteségei ellenére Vlagyimir Putyin nem mond le a Kijev elfoglalására vonatkozó terveiről. Célja elérése érdekében kész több évig harcolni, veszteségek nélkül. Az orosz katonai vezetés azt jósolja, hogy jövő nyárra a mozgósítottak – akik közül sokakat kiképzés nélkül dobtak a frontra – veszteségei mintegy 100 ezer főre tehetőek.

A lap forrásai szerint:

Általánosságban a terv nagyjából a következő: egyelőre időt kell nyerni, és a mozgósítottak segítségével stabilizálni a frontot. És aztán tavasszal kezdjük elölről az egészet” – mondta egy, az FSZB-hez közel álló forrás. Szerinte Oroszország politikai és katonai vezetése tisztában van azzal, hogy ez a terv súlyos veszteségekkel jár: „Jövő tavaszra a veszteségek (az egyik előrejelzés szerint), tehát az elesettek és sebesültek száma 100 000 körül lehet. De ez senkit sem ijeszt meg: őket sorkatonák fogják helyettesíteni.”

Egy, a vezérkarhoz közel álló forrás megerősíti ezt:

A feladat most a frontvonal megszilárdítása és megerősítése. Az emberhiány miatt néha egyáltalán nem volt emberünk a második védelmi vonalon. Egyes helyeken akár 20 kilométerenként is üres volt. Most ezeket a helyeket mozgósított emberekkel töltik meg. A forrás szerint a védelmi minisztérium jövő tavaszig 120 ezer sorköteles kiképzését tervezi, akiket Ukrajnába lehet küldeni, hogy pótolják a mozgósítottak veszteségeit. Ezért nem törli Putyin a részleges mozgósításról szóló rendeletet.”

Az őszi mozgósítás során az orosz védelmi minisztérium mintegy 300 000 embert hívott be. Ez azt jelenti, hogy ha a Kreml legrosszabb előrejelzései valóra válnak, akkor jövő nyárra a mozgósítottak közül minden harmadik meg fog halni, fogságba esik vagy megsebesül.

Eddig tartott a mai, olyan-amilyen harctéri hírösszefoglaló, de maradjanak a Zónán, bár a második rész is a harcokkal foglalkozik majd, ha kicsit nagyobb távlatból is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!