Szele Tamás: Háború tegnap, ma, holnap

Ez a mai második rész arról fog szólni, hogy a háború megfeneklett az őszi sárban. Mi lesz a következő lépés? A front helyzete attól függ, hogy Oroszországnak sikerül-e biztosítani az utánpótlást. Valószínűleg itt zajlanak majd a leghevesebb harcok. De hogy jutottunk el idáig? És mi várható?

Azt a Meduza írása alapján követhetjük nyomon.

A front belefulladt a raszputyicába. Az offenzíva, még az utak mentén is, átmenetileg szinte lehetetlennek bizonyult. Mindazonáltal a hátország – az ukrán és az orosz is – már most csapatokat összpontosít a közelgő téli hadjáratra.

Az ukrán hadsereg várhatóan a Dnyeper bal partján – Zaporizzsja térségében – kísérli meg a régóta várt áttörést. Az orosz erők valószínűleg ismét azzal lesznek elfoglalva, hogy kiszorítsák az AFU-t Donyeck külvárosából, valamint Bakhmutból.

Ez a (majdnem teljes) előre meghatározottság mindkét fél cselekedeteiben az orosz fegyveres erők ellátási nehézségeinek köszönhető. Az orosz hadvezetés igyekszik javítani a logisztikát, hogy a jövőben nagy erőket (amelyeket mozgósítással kíván megszerezni) különböző irányokban tudjon bevetni és ellátni. Az Ukrán Hadsereg (a továbbiakban: AFU) parancsnokságának célja az orosz logisztika megzavarása, hogy az ukrán haderő kihasználhassa a még mindig meglévő számbeli fölényét.

Hogyan változott a stratégiai helyzet a háború első kilenc hónapjában – és mitől függött ez a helyzet?

Február 24-től az ősz végéig három fázist lehet megkülönböztetni a teljes körű orosz–ukrán háborúban.

Miután az invázió megkezdődött, az orosz hadtestek gyorsan és mélyen benyomultak Ukrajnába, kihasználva, hogy az AFU a háború előestéjén késleltette a bevetést. Az Orosz Föderáció elfoglalta egész Dél-Ukrajnát (Odessza és a Mikolajivi terület nagy része kivételével). Északon és keleten az oroszok Kijev és Harkiv külvárosában megálltak. Aztán, ahogy az AFU bevetésre került, az orosz csapatok utánpótlása korlátozottá vált. Ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz egységek nem voltak számbeli fölényben az ukrán alakulatokkal szemben, és minőségi fölényük sem felelt meg a szakértők által a háború előtt megjósoltnak. Így március folyamán az orosz légierő a saját súlyos veszteségei miatt elvesztette a lehetőséget, hogy megtámadja az ukrán hadsereg hátországát. Az ellátási problémák (és a heves ukrán ellenállás) közepette az orosz hadsereg visszavonult Kijev, Csernyihiv és Szumi területéről, valamint Mikolajiv nagy részéből.

Májusban az orosz erők offenzívát indítottak északról ( Izjum és Balakleja felől) a Donbásszba. Ez is kudarccal végződött, és végül a fő csapás a Luhanszki Területre tevődött át, ahol a Kijev alól átcsoportosított csapatok, az önjelölt donbásszi köztársaságok mozgósított egységei és a Wagner PMC-k a Rubizsnye – Szeverodonyeck – Liszicsanszk agglomeráció térségében és 30 km-re délnyugatra, Popaszna városában csaptak le. Ez az offenzíva nehéz volt, mivel az AFU által 2015 óta védelemre előkészített területeken zajlott. Májusban az orosz erők mégiscsak tettek némi előrelépést: több hetes roham után a Wagner-féle PMC az orosz fegyveres erőkkel együtt képes volt kiszorítani a várost védő utolsó ukrán csapatokat Popasznából, és gyorsan előrenyomulni a teljes ukrán liszicsanszki és szeverodonyecki csoportosulás hátországába. Nem sikerült azonban bekeríteni az ukrán erőket. Az orosz csapatok, amelyek február óta nem kaptak erősítést, ekkorra már nem rendelkeztek semmilyen harci potenciállal – Kijev viszont, amely a háború első napja óta megkezdte a mozgósítást, rendelkezett ilyen alakulatokkal (annak ellenére, hogy a mozgósított erőkből alakított zászlóaljak még nem voltak teljesen harcképesek). Ennek ellenére az AFU a bekerítéstől tartva június elején kivonult a szeverodonyecki agglomerációból. Az orosz fegyveres erők viszonylagos sikerét a jól kiépített utánpótlás tette lehetővé: az Oroszországi Föderációból vasúton szállítottak árukat (főként lőszert a tüzérség számára) számos donbásszi állomásra. Ez lehetővé tette, hogy tüzérségi előnyt érjenek el. Ilyen körülmények között az orosz fegyveres erők képesek voltak előrenyomulni annak ellenére, hogy az AFU túlerőben volt.

A harmadik szakaszban (amely augusztusban kezdődött, miután az orosz hadsereg „önkéntesekkel” való feltöltésére irányuló kampány kudarcot vallott, és november elején az orosz csapatok Herszonból való kivonásával ért véget) az AFU kihasználta számbeli fölényét, valamint a szervezetében és fegyverzetében elért minőségi javulást. A nyugatról kapott tüzérség (különösen a nagy pontosságú és nagy hatótávolságú rakétákkal felszerelt HIMARS MLRS) lehetővé tette az AFU számára, hogy megzavarja az orosz csapatok ellátását – a donbásszi és a Harkiv környéki vasútállomásokra és a mellettük lévő lőszerraktárakra mért csapásokkal. Már augusztusban megkezdődött a Dnyeperen átívelő hidak bombázása a Herszoni Területen, amelyeken a folyó jobb partján lévő orosz csoportosulás utánpótlása alapult. A donbásszi orosz offenzíva megállt Szlovjanszk, Sziverszk, Szoledar és Bakhmut külterületén. Az ukrán fegyveres erők a Harkivi Területen csapást mértek az orosz fegyveres erők egyetlen utánpótlási vonalára, amely a kupjanszki vasútállomástól Izjumig vezetett, ahol a Szlovjanszk megrohamozására készülő csapatok nagy része tartózkodott. Ennek következtében az egész Izjum-csoport elmenekült, rengeteg felszerelést hátrahagyva. Herszon térségében az AFU támadásai általában hatástalanok voltak, de az orosz csoportosulás lassú „megfojtása” az átkelési pontokra mért csapásokkal arra késztette az orosz parancsnokságot, hogy úgy gondolja, fel kell adni Herszon térségét.

Az őszi raszputyica (sártenger) lelassította az AFU offenzívájának ütemét: most az ukrán támadások ott, ahol ez az offenzíva folytatódik (Harkiv, Donyeck és Luhanszk régiók csomópontja), nagyjából úgy néznek ki, mint az elmúlt hónapok orosz offenzívái a Donbásszban: a csapatok súlyos veszteségek árán hetente pár száz métert haladnak.

A háború kilenc hónapja alatt végig érezhető volt, hogy az orosz hadsereg létszámhiányban és logisztikai problémákban szenved. Moszkva az első problémát legalább részben megpróbálja megoldani az izjumi vereség után meghirdetett mozgósítással. A mozgósítottak elkezdtek megérkezni a frontra. A belőlük álló egységek egyelőre egyértelműen hatástalanok és instabilak – de az AFU tavasszal hasonló nehézségekkel szembesült, amikor néhány új egység elhagyta a harctereket, és követelte, hogy vonják felelősségre a parancsnokságot, amely kiképzés és nehéz felszerelés nélkül dobta őket a frontra. Igaz, maga a létszámnövekedés, valamint a magas motivációs szint lehetővé tette az ukrán hadsereg számára, hogy kitartson a Donbásszért folytatott harcban. Várható, hogy Oroszországnak sokkal nehezebb lesz a mozgósítottakból új hadsereget létrehozni, mint Ukrajnának. Nemcsak a frontra behívott oroszok alacsony motivációja miatt, hanem a parancsnokok hibái miatt is: valószínűleg a legtöbb régióban a mozgósítottakból külön ezredeket alakítottak zászlóaljak és századok helyett, amelyeket be lehetett volna olvasztani már meglévő és tapasztalt harcoló alakulatokba. Ez megnehezíti a mozgósítottak háborús alkalmazkodását, és csökkenti az új egységek hatékonyságát. Ennek ellenére, ami történik, azt nagyon kell figyelni: úgy tűnik, hogy a stratégiai helyzet hosszú hónapok óta először kedvezőbbé válhat az orosz fegyveres erők számára. Ukrajnában folytatódik a mozgósítás, de egyértelműen lassabban halad, mint tavasszal – és mint Oroszországban az elmúlt két hónapban. Így a közeljövőben a csapatok létszáma közötti különbség valószínűleg csökkenni fog. Valószínű, hogy a Kreml a következő hónapokban „új mozgósítási hullámot” jelent be: a modern fegyverek készletének kimerülésével az emberi erőforrások maradnak Oroszország fő előnye a háborúban.

Mi okozza az orosz hadsereg ellátási problémáit?

Az orosz hadseregben a háború előtt is hiány volt és van teherautókból (különösen páncélozottakból) és azok karbantartó személyzetéből, a sofőröktől a rakodókig (a be- és kirakodás nagy részét kézzel végzik). Ezt a problémát a vasútállomások közelében található korszerű raktárakkal oldják meg. Ahol a vasút nem működik – vagyis a megszállt területek nagy részén –, ott az orosz fegyveres erők nem tudják biztosítani az előretolt egységek folyamatos ellátását. A helyzetet bonyolították az állomások melletti raktárak elleni ukrán támadások: csak augusztusban és szeptemberben több tucat lőszerraktárat robbantottak fel. Az orosz erők azóta részben megoldották a problémát a raktárak szétszórásával.

Ez a logisztikai bonyodalom azonban egyértelműen kihat a hatékonyságra: az orosz fegyveres erőknek most több állomást és több bekötőutat kell használniuk az ellátáshoz. Ezen túlmenően egy összetett logisztikai rendszert kell megszervezni olyan helyeken, ahol korábban csak egy konvoj volt elegendő a raktárból az előretolt egységekhez és a tüzérségi állásokhoz. Ahol nincs a fronthoz közeli vasútállomás-hálózat, ott kezdődnek az igazi nehézségek: az orosz fegyveres erők egyszerűen nem tudnak nagy csoportokat ellátni a legtöbb irányban. Ez volt a helyzet Izjum és Balakleja közelében: az egész csoportosulás a kupjanszki állomásra támaszkodott (85 kilométerre Izjumtól és majdnem 100 kilométerre Balaklejától). Ezek a távolságok (a be- és kirakodás kézzel történt) azt jelentették, hogy az orosz teherautók naponta csak egy utat tudtak megtenni a vasútállomásról a frontra. Egy nagy csoportosulás ellátása ugyanabban a Balaklejában, ahol októberben az AFU áttörése történt, nem volt egyszerű feladat. Ezért nem volt elég nagy a csoportosulás ahhoz, hogy visszaverjen egy ukrán offenzívát Balaklejában.

Kupjanszk ukrán erők általi elfoglalása után az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek szervezett ellenállása nemcsak Izjumban omlott össze, hanem a Sziverszkij Donyec és az Oszkol folyók túloldalán is. Az ottani csapatok szintén a Kupjanszkon keresztül történő utánpótlástól függtek. Miközben az orosz parancsnokság a szvatovói állomásra alapozva új logisztikát hozott létre, a csapatoknak fel kellett hagyniuk az Oszkol folyó mentén húzódó védelmi vonalat, valamint Liman városát. Szvatove (egy fontos vasútállomás) viszont jelenleg nem kapcsolódik működő vasútvonalon a Donbássz többi részéhez – a rakományt és a csapatokat teherautókkal kell szállítani Sztarobelszkből. Mindez egyáltalán nem javítja az orosz védelem hatékonyságát a front ezen szakaszán.


Az ellátási probléma még súlyosabb formában jelentkezett a Dnyeper jobb partján, ahol az orosz csapatok Nova Kakhovkában és Herszon közelében vasúti hidakon keresztül próbálták megszervezni a logisztikát. Miután a hidak (vasúti és közúti) rakétatámadások következtében megsérültek, az orosz fegyveres erők kénytelenek voltak a csapatokat (a Dnyepertől 30-50 kilométerre lévő frontvonalon) kompok segítségével ellátni. Ennek eredményeként az orosz hadvezetés egyszerűen képtelen volt olyan csoportosulást fenntartani a hídfőn, amely hosszú távon képes lett volna előrenyomulni Mikolajiv, Krivoj Rog és Odessza felé. Ráadásul az ukrán csoportosulás jelentős növekedése esetén a hídfőnél lévő orosz csapatok valószínűleg nem tudták volna tartani a védelmet, és a Dnyepernél beszorultak volna. Ez arra kényszerítette az orosz parancsnokokat, hogy hagyják el Herszon városát, és vonják vissza csapataikat a folyón túlra.

Végül külön probléma marad az orosz hadsereg számára, hogy logisztikai szempontból több részre van osztva: külön-külön látja el a csapatokat Dél-Ukrajnában, külön a Donbásszban és külön az északi Luhanszki Terület Szvatove régiójában. A krími híd októberi megrongálódása után a dél-ukrajnai csapatok teljes utánpótlása „megrekedt”; az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az utánpótlást egy Donyecken át vezető „szárazföldi hídon” keresztül fogják szállítani, de a valóságban az orosz hadvezetés 2022-ben nem volt képes ilyen „hidat” létrehozni. A Rosztovi Területről érkező vasút 2015-ben véget ért Donyeck nyugati külterületén, Olenivka falu közelében, ahol korábban a frontvonal húzódott. Az ukrán oldalon a vasút Volnovakhában végződött, a Zaporizzsja felől induló vonal, amelyet aktívan használtak vasérc és szén szállítására Mariupolba. Volnovakha és Olenivka között nem volt forgalom, az infrastruktúra megsemmisült. 2022 tavaszán az orosz csapatok elfoglalták Volnovakhát, majd a Krímtől és Zaporozsje déli peremvidékétől Donyeckig a teljes vasútvonal az ő ellenőrzésük alá került.


A forgalom azonban soha nem állt helyre: a frontvonal Olenivka és Volnovakha között (a Sztepnoje állomás közelében) öt-hét kilométerre húzódik a vasúttól. Az ukrán védelem Vuhledar és Novomikhailivka közelében egy erős erődítményen nyugszik, amelyet az orosz csapatoknak tavasz óta nem sikerült áttörniük. Az önjelölt DNK hatóságai még nyáron megígérték, hogy „a biztonsági kérdések megoldása után” megnyitják az utat a Zaporizzsjai Területre, de erre a döntésre nem került sor. Az ukrán tüzérség képes több kilométeren keresztül lőni az utat. Ez azt jelenti, hogy a Zaporizzsja és Herszon régióban lévő orosz alakulatok nagy létszámú csoportosulása számára szinte minden utánpótlás a Krímen keresztül halad – és az orosz fegyveres erők képessége a fent említettek szerint nagyon korlátozott az utánpótlás nagy távolságokra történő közúti szállítására. Ez viszont az összes dél-ukrajnai orosz erőt egy olyan logisztikai rendszertől teszi függővé, amelynek több szűk keresztmetszete is van:

      • maga a krími híd, amely a félszigetet Oroszországgal köti össze;
      • a félszigetet Ukrajna többi részével összekötő krími földszoros;
      • a Pridnyeprovszkaja vasútvonal több csomóponti állomása (Melitopol, Polohij, Verhnyij Tokmak, Fedorivka), amelyeken keresztül az orosz fegyveres erők szállítmányokat szállítanak a hatalmas déli front mentén, Gulyajpoltól Novaja Kakhovkáig.

Hogyan néznek ki Ukrajna és Oroszország valószínűsíthető katonai tervei?

Az AFU számára az elsődleges lehetőségnek a Pologi és Melitopol elleni támadásnak kell lennie, a Krími-földszoros elérésének kilátásával. Egy ilyen irányú siker összeomlasztaná az orosz fegyveres erők védelmét az ország déli részén. A probléma azonban az, hogy az orosz hadsereg nyár óta készül egy ilyen offenzívára: Zaporizzsjába erősítést küldtek, ott üzemanyag- és lőszerkészleteket építettek ki, és valószínűleg a Dnyeper jobb partjáról kivont harcképes csapatokat is oda helyezik át.

Az orosz hadvezetés csak ott lesz képes csapatokat összpontosítani és ellátni a nagyobb offenzívákhoz a Donbásszban, ahol ehhez a logisztikai feltételek adottak. Az elsődleges cél a Donyeck és Volnovakha közötti vasútvonal biztosítása lesz.


Ennek érdekében az orosz parancsnokság a sáros időjárás közepette támadást indított Vuhledar és Novomikhailivka ellen, amely súlyos veszteségeket – és nem túl látványos sikereket – eredményezett (Pavlivka falut elfoglalták, majd az offenzíva leállt). Más terv hiányában azonban valószínű, hogy az orosz parancsnokok folytatják az offenzívát Donyeck nyugati és délnyugati peremén.

Más operatív lehetőségek nem ígérnek nyilvánvaló előnyöket mindkét fél számára.

Az Ukrán Fegyveres Erők megpróbálhatnak átkelni a Dnyeper folyón, de még ha a művelet sikeres is lesz, ugyanazt a problémát kell megoldaniuk, amellyel az orosz fegyveres erők sem tudtak megbirkózni: egy nagy létszámú hadseregcsoport átjuttatása a folyón ellenséges tűz alatt nem könnyű dolog. Egy ilyen műveletnek csak a zaporizzsjai offenzíva kiegészítőjeként van értelme.

Az ukrán hadvezetés át tudja törni az orosz hadsereg még mindig gyenge védelmét a Luhanszki Területen található Szvatove közelében. Ez azonban nem zavarná az orosz csapatok logisztikáját: egyszerűen visszavonulnának Sztarobelszk térségébe, ahol most ennek a csoportosulásnak az utánpótlási központja található. Az AFU számára egy ilyen „átnyomulós” stratégiával az út Luhanszkba több hónapig is eltarthat.

Az orosz erők megpróbálhatják elfoglalni a donbászi front közepén fekvő Bakhmutot és Szoledart. Ezzel azonban nem értek el semmit: amikor júliusban megkezdődtek az első támadások Bakhmut ellen, az izjumi csapatok északról próbáltak a támadók felé előrenyomulni. Elméletileg ez lehetőséget adott az orosz csapatoknak, hogy bekerítsék az AFU Kramatorszk és Szlavjanszk melletti csoportosulását (bár ebből nem lett semmi). Most már nincsenek orosz csapatok Izjumban, és Bakhmut elfoglalása csak azt eredményezi, hogy az AFU visszavonul egy új védelmi vonalra Csaszov Jar város közelében (amely Bakhmut-tól eltérően magaslaton van). A jelenlegi körülmények között a Bakhmut körüli véres támadások folytatásának egyik fél számára sincs operatív értelme.

Egyelőre itt tartunk tehát. A háború hosszúnak ígérkezik, és télen sem várható az a fegyvernyugvás, amit sokan elképzeltek és néhányan követelnek is. Hosszú, hideg, véres tél várható Ukrajnában.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!