Szele Tamás: Bakhmuti kérdőjelek

Hogy Bakhmut környékén most mi a helyzet, azt tán csak a Jóisten tudja, de amekkora ott a „fog of war”, a háború köde, az sincs kizárva, hogy még Ő sem látja tisztán. Az orosz források ukrán alakulatok „katlanba zárásáról, bekerítéséről” rikoltoznak, az ukrán források ilyent nem említenek, a semleges ISW meg csak ül és vakarja a fejét.

Nem kizárt az előkészületek láttán, hogy ma este vagy éjjel, esetleg holnap hajnalban újabb tömeges rakétatámadás éri Ukrajna energetikai rendszerét, ugyanis a műholdfelvételek komoly készülődést mutatnak és a Fekete-tengerre is kifutott Szevasztopolból néhány rakétahordozó flottaegység. Ezt még majd meglátjuk, jobb lene, ha nem látnánk meg.

De ne a jövőn spekuláljunk, lássuk a harctéri híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Bakhmut körüli, november 27-én és 28-án történt orosz térnyerésről szóló közelmúltbeli állítások nem jelentik Bakhmut küszöbön álló orosz bekerítését. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz hadsereg valószínűleg november 27. és 28. körül foglalta el Ozarjanivkát (egy Bakhmuttól mintegy 15 km-re délnyugatra fekvő falut). Több orosz forrás is azt állította, hogy az orosz csapatok elfoglalták Kurdjumivkát (13 km-re délnyugatra Bakhmut-tól), Klicsiivkát (7 km-re délnyugatra Bakhmut-tól), Andriivkát (10 km-re délnyugatra Bakhmut-tól), Zelenopillját (13 km-re délre Bakhmuttól), Pidhorodnét (5 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Spirnét (30 km-re északkeletre Bakhmuttól) azzal a szándékkal, hogy délről és keletről bekerítsék Bakhmutot. Jelenleg nincs nyílt forrásból származó bizonyíték, amely alátámasztaná ezeket az állításokat. Az orosz források október óta folyamatos információs művelet részeként hamis állításokat terjesztettek a Bakhmut körüli térnyerésről, és a közelmúltbeli megalapozatlan területi állítások is ennek a folyamatos információs műveletnek a részét képezhetik. Azonban még ha az orosz haderőnek valóban sikerült is átvennie az ellenőrzést a Bakhmut déli részén lévő települések felett, ezek a térnyerések nem veszélyeztetik a kritikus T0513 (Bakhmut-Sziverszk) és T0504 (Bakhmut-Kosztyantyinivka) útvonalakat, amelyek a Bakhmutba vezető fő ukrán szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC). Kisebb falusi utak hálózata is létezik, amelyek a város északnyugati részén keresztül csatlakoznak Bakhmuthoz. A Bakhmuthoz legközelebbi, állításuk szerint Kliscsivkában és Pidhorodnében lévő orosz állások közvetlenül a Bakhmutban és annak nyugati és északi szatellitfalvaiban lévő előkészített ukrán védelmi állásokba vezetnek. Az orosz egységeknek Kliscsivkában ahhoz, hogy tovább tudjanak nyomulni, három kilométernyi mezőn kellene átkelniük, ahol kevés fedezék és rejtekhely van. Az orosz csapatok jelenlegi leromlott állapotukban valószínűleg képtelenek lennének gyorsan végrehajtani ezt a feladatot. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin októberben maga is megjegyezte, hogy a Bakhmut térségében működő Wagner-alakulatok naponta csak 100-200 métert haladnak előre. Az orosz állítások szerint november 27. és 28. során a Bakhmut környékén végrehajtott orosz előrenyomulás tehát nem valószínű, hogy műveleti szintű hatást vált ki, és minden bizonnyal nem is lesz gyors.

A közelmúltban, 2022 novemberében Fehéroroszországba telepített orosz csapatok valószínűleg az orosz kiképzési kapacitás növelésére és egy Ukrajnát és a Nyugatot célzó információs művelet végrehajtására irányuló orosz erőfeszítés részét képezik – nem pedig arra, hogy felkészüljenek Ukrajna északról történő újabb megtámadására. A november közepén készült műholdképek az orosz felszerelések, különösen a harckocsik számának növekedését jelzik a fehéroroszországi Bresztben található 230. Kombinált Fegyveres Obuz-Lesnovszkij gyakorlótéren, beleértve legalább egy dandárnyi felszerelést, amelyet november 20-án a gyakorlótéren észleltek. A Hajun Project független fehérorosz megfigyelő szervezet november 28-án jelentette, hogy az orosz erők 15 Tor-M2 föld-levegő rakétarendszert és 10 darab nem meghatározott műszaki berendezést szállítottak Breszt felé. Ezek a telepítések valószínűleg az orosz kiképzési erőfeszítéseket támogatják, és nem készülnek támadásra Fehéroroszországból. Az ukrán vezérkar november 28-án jelentette, hogy értékelése szerint az orosz csapatok meg nem határozott elemeket („néhány egységet”) fognak áthelyezni Fehéroroszországból egy meg nem határozott területre, miután az egységek „harci képességeket szereznek.” Ez a nyilatkozat alátámasztja az ISW több értékelését, miszerint az orosz kiképzők harci veszteségei és a mozgósítással járó stressz csökkentette Oroszország kiképzési kapacitását, ami valószínűleg növeli Oroszország függőségét a fehérorosz kiképzési kapacitástól. Az ukrán vezérkar emellett november 28-án megjegyezte, hogy nem észlelt arra utaló jeleket, hogy Oroszország támadó csoportosulásokat alakítana Ukrajna északi határvidékeinek közelében.

A Kreml valószínűleg arra is törekszik, hogy ezeket az orosz haderőtelepítéseket Fehéroroszországban információs műveletként használja fel, hogy elősegítse a bénultságot Kijevben, és rögzítse az ukrán erőket Kijev körül, hogy megakadályozza azok déli és keleti alkalmazását. A fehérorosz hadsereg továbbra sem valószínű, hogy megtámadná Ukrajnát, ahogyan azt az ISW is értékelte. Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság képviselője november 28-án kijelentette, hogy a Kreml információkat terjeszt egy állítólagos közelgő fehérorosz támadásról Ukrajna ellen.

Az orosz katonai bloggerek széles körben bírálták az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azon döntését, hogy szigorú vámkorlátozásokat vezet be a kettős felhasználású termékek behozatalára, ezzel is demonstrálva folyamatos és átható elégedetlenségüket az orosz védelmi minisztérium ukrajnai hadviselésével kapcsolatban. Különböző militarista bloggerek november 27-én megjegyezték, hogy az orosz Védelmi Minisztérium szigorúbb vámellenőrzést vezetett be a különböző kettős felhasználású árukra (nem katonai és katonai funkciójú áruk, amelyeket civilek is megvásárolhatnak), mint például a drónok, hőcsomagok, céltáblák, ruházat és cipők, amelyek mind olyan termékek, amelyeket az orosz civilek tömegesen finanszíroznak és adományoznak az orosz katonáknak a mozgósított újoncok megfelelő felszerelésével kapcsolatos széles körű problémák miatt. Orosz források megjegyezték, hogy ez rossz helyzetbe hozza az orosz csapatokat, mert aláássa a civil társadalmi szervezetek azon képességét, hogy betöltsék az orosz Védelmi Minisztérium által a csapatok alapvető felszerelésekkel való ellátásában hagyott űrt. Míg a vámkorlátozások célja állítólag a kettős felhasználású termékek biztosításának kormányzati ellenőrzésének és felügyeletének központosítása és megszilárdítása, a döntés végső soron aláássa az orosz civil társadalom elemei, valamint számos prominens orosz katonai blogger által vezetett, az orosz újoncok közvetlen támogatására irányuló kampányokat, így a Védelmi Minisztériumot még inkább ellentétbe hozza a prominens társadalmi szereplőkkel.

Az orosz hadsereg valószínűleg arra készül, hogy a következő héten újabb rakétacsapáshullámot indít Ukrajnában, de az ilyen előkészületek célja valószínűleg a csapások közelmúltbeli ütemének fenntartása, nem pedig annak fokozása az orosz rakétaarzenál folyamatos korlátozása miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 27-i esti beszédében arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők újabb csapáshullámra készülnek. Natalija Humenyjuk, az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy november 28-án egy újabb orosz rakétahordozó állt szolgálatba a Fekete-tengeren, ami Humenyjuk szerint a következő hét folyamán a tömeges rakétacsapások újabb hullámának előkészületeit jelzi. Orosz bloggerek azt is állították, hogy a jelenlegi orosz légi és tengeri csoportosítás azt jelenti, hogy az orosz haderő újabb rakétacsapások sorozatát fogja végrehajtani az elkövetkező napokban. Az orosz rakétaarzenálnak a korábbi csapások során történt folyamatos leépülése miatt azonban valószínű, hogy Oroszország nem eszkalálni, hanem fenntartani igyekszik az ukrán kritikus infrastruktúrára mért csapások jelenlegi ütemét.

Az orosz információs térben felerősödött spekulációk a Zaporizzsjai Atomerőműből (ZNPP) való kivonulásra vonatkozó orosz előkészületekről november 28-án a Kreml válaszát váltották ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője november 28-án cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz hadsereg a ZNPP elhagyására készül, miután Petro Kotin, az ukrán Energoatom atomenergia-ügynökség vezetője november 27-én azt nyilatkozta, hogy az orosz haderő a távozásra készül, de még korai lenne megmondani, hogy elhagyják-e az erőművet. Az Enerhodar orosz megszállási adminisztráció szintén cáfolta ezeket a híreszteléseket, és azt állította, hogy az orosz atomenergetikai ügynökség, a Roszatom terve, hogy alternatív energiaforrást építsen a ZNPP számára, a hosszú távú megszállás jele. Mind a megszállási adminisztráció, mind maga a Kreml ilyen jellegű válaszai jelzik ennek a narratívának az átható voltát, és azt, hogy a Kreml milyen nagy jelentőséget tulajdonít az ellene való küzdelemnek.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Bakhmut környéki több kisebb falu november 27-i és 28-i orosz állítás szerinti elfoglalása nem jelenti Bakhmut küszöbön álló orosz bekerítését.
      • A közelmúltban, 2022 novemberében Fehéroroszországba telepített orosz egységek valószínűleg az orosz kiképzési kapacitás növelésére és egy információs művelet végrehajtására irányuló orosz erőfeszítés részét képezik.
      • Az orosz katonai bloggerek széles körben bírálták az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azon döntését, hogy szigorú vámkorlátozásokat vezet be a kettős felhasználású termékek behozatalára, ami jelzi az orosz védelmi minisztériumnak az ukrajnai háború vezetésével kapcsolatos folyamatos és átható elégedetlenségét.
      • Az orosz hadsereg valószínűleg újabb rakétacsapáshullám indítására készül az elkövetkező héten Ukrajnában, de az ilyen előkészületek célja valószínűleg inkább a csapások közelmúltbeli ütemének fenntartása, mintsem fokozása.
      • Az orosz csapatok folytatták a Szvatove körüli ukrán ellentámadó műveletek elleni védekezésre irányuló erőfeszítéseket, mivel orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok folytatták az ellentámadást Kreminnától nyugatra.
      • Az orosz hadsereg fokozatos előnyökre tett szert Bakhmut-tól délre.
      • Az orosz haderő folytatta a megerősített állások megerősítését és a biztonsági intézkedések bevezetését a keleti Herszon területen.
      • Az ukrán egységek továbbra is támadták az orosz katonai eszközöket és a kritikus logisztikai vonalakat Dél-Ukrajnában.
      • Az orosz csapatok továbbra is szembesülnek a megfelelő kiképzéssel és felszereléssel kapcsolatos problémákkal, valamint a morállal és fegyelemmel kapcsolatos kihívásokkal, mivel az orosz katonai kudarcok jelentős belföldi társadalmi hatásokkal járnak.
      • Az orosz megszálló hatóságok folytatták a megszállt Ukrajna oktatási rendszereinek az orosz rendszerbe való integrálásának elősegítésére irányuló erőfeszítéseket.

Ukrán ellentámadások (az oroszok által megszállt területek felszabadítására irányuló ukrán erőfeszítések)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg november 27-én és 28-án folytatta a Szvatove környéki ukrán ellentámadással szembeni védekezési erőfeszítéseket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok november 27-én és 28-án a Szvatovétól mintegy 45 km-re északnyugatra fekvő Kupjanszk irányában végrehajtott védelmi műveleteknek adtak elsőbbséget. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz alakulatok november 27-én Kuzemivka (Szvatovétól 13 km-re északnyugatra) és november 28-án Novoszelivszke (Szvatovétól 14 km-re északnyugatra) közelében visszaverték az ukrán támadásokat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok november 27-én megtámadták Sztelmahivkát (15km északnyugatra Szvatovétól), és egy TOS–1A termobarikus tüzérségi rendszerrel csapást mértek a településre, ami azt jelzi, hogy az orosz erők vagy a Szvatove-Kreminna vonal védelmét helyezik előtérbe, vagy nem rendelkeznek megfelelőbb tüzérségi rendszerekkel. A november 15. és november 26. közötti műholdfelvételek az orosz védelmi vonalak kiépülését mutatják Szvatove északi és déli részén. Egy neves orosz militarista blogger szerint az ukrán csapatok további ellentámadásokra készülnek a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az orosz csapatok valószínűleg a Szvatove terület védelmét helyezik előtérbe, hogy biztosítsák a kritikus földi kommunikációs vonalakat (GLOC), amelyek kelet felé haladnak az orosz hátországba, például Sztarobilszkba.


Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok november 27-én és 28-án folytatták az ellentámadó hadműveleteket Kreminnától nyugatra. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az ukrán csapatok megkíséreltek előrenyomulni Ploscsanka (Kreminnától 15 km-re északnyugatra) és Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) közelében. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz csapatok Kreminnától nyugatra offenzívát folytatnak, valószínűleg azért, hogy visszaszerezzék az elvesztett pozíciókat Liman irányában. Az ukrán csapatok a jelentések szerint november 27. és november 28. között visszaverték a Kreminnától 15 km-re délre fekvő Bilohorivka és Verhokamjanszke elleni orosz támadásokat.

Orosz alárendelt főerő – Donyecki Terület:

Az orosz erők november 28-án előnyre tettek szert Bakhmuttól délre. A geolokációs felvételeken ukrán drónok csapást mérnek az orosz csapatokra a Bakhmuttól 15 km-re délnyugatra fekvő Ozarjanivkában. Különböző orosz források november 27. és 28. között olyan állításokat terjesztettek, hogy a Wagner-csoport és más orosz egységek is áttörték az ukrán védelmi vonalakat, és tisztogatják Kurdjumivkát (13 km-re délnyugatra Bakhmuttól), Klicsiivkát (7 km-re délnyugatra Bakhmuttól), Andriivkát (10 km-re délnyugatra Bakhmuttól), Zelenopillját (13 km-re délre Bakhmuttól), Pidhorodnét (5 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Spirnét (30 km-re északkeletre Bakhmuttól) azzal a szándékkal, hogy délről és keletről bekerítsék Bakhmutot. Az ISW nem észlelt vizuális megerősítést arra vonatkozóan, hogy az orosz erők előrenyomultak volna a fent említett településekre, Ozarjanivka kivételével. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy orosz csapatok november 28-án megtámadták a Bakhmuttól délre és északkeletre fekvő településeket. Orosz bloggerek erősen hangsúlyozták az állítólagos ukrán veszteségeket Bakhmut térségében, és azt állították, hogy orosz csapatok, nevezetesen a Wagner-csoport erői és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) egységei közelebb nyomulnak Bakhmut városközpontjához. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az orosz csapatok november 27. és 28. között Bakhmuttól délre és keletre korlátozott ukrán ellentámadásokat vertek vissza.


Az orosz hadsereg november 27-én és 28-án folytatta a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében és Donyeck várostól délnyugatra. Az ukrán vezérkar november 28-án jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Vodiane, Pjervomajszke, Nyevelszke, Marinka és Novomikhailivka közelében, amelyek mind Donyeck város északnyugati és délnyugati peremvidéke között húzódnak. Orosz katonai tudósítók november 27-én és 28-án súlyos harcokról számoltak be Vodiane, Pjervomajszke és Marinka környékén, és arról számoltak be, hogy az orosz csapatok november 28-tól fokozatos előrenyomulást hajtottak végre Marinkán belül. Az ukrán katonák által Avdiivkában (Donyeck várostól északra) a közösségi média számára készített felvételek az infrastruktúrát ért nagymértékű pusztítást mutatják a települést ért folyamatos orosz tüzérségi csapások miatt. Orosz források szerint az ukrán csapatok november 27-én és 28-án korlátozott ellentámadásokat kíséreltek meg Donyeck várostól délnyugatra, Vuhledar térségében. Az orosz hadsereg november 27-én és 28-án folytatta a rutinszerű csapásokat az érintkezési vonal mentén Avdiivka-Donyeck város térségében, a nyugati Donyecki területen és a keleti Zaporizzsjai területen.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz csapatok november 27-én és 28-án folytatták a megerősített állások megszilárdítását és a biztonsági intézkedések végrehajtását a keleti Herszoni Területen. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető kijelentette, hogy a csecsen Roszgvargyija-alakulatok rendfenntartó feladatokat látnak el, például dokumentumellenőrzéseket, szabotőrök elleni razziákat és fegyverraktárak azonosítását végzik a polgári területeken Kelet-Herszon és Nyugat-Zaporizzsja területén. Szerhij Hlan ukrán Herszon területi tanácsadó kijelentette, hogy az orosz hadsereg továbbra is árkokat ás és erődítményeket létesít a megszállt Herszoni Területen, valamint katonai felszerelést mozgat és erődítményeket épít a kelet-krími Arabat-nyárson. Az orosz csapatok valószínűleg az Arabat-nyársat használják logisztikai vonalként, amely összeköti a déli Herszoni Területet a Krímmel, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte. A Donyecki Népköztársaság (DNK) november 27-én felvételeket tett közzé az 1. hadtest (DNK-erők) elemeiről, amelyek védelmi állásokat létesítenek a Dnyeper folyó keleti (bal) partján. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek védelmi állásokat létesítenek a Dnyeper folyó keleti (bal) partján. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők november 27-én és 28-án folytatták a Dnyeper nyugati (jobb) partján lévő területek bombázását, köztük Herszon várost, Csornobajivkát, Antonivkát és Beriszlavot.


Az ukrán erők továbbra is támadták az orosz katonai eszközöket és a kritikus logisztikai vonalakat Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy november 25-én a Zaporizzsjai területen fekvő Melitopolban, Polohiban és Mikhailivkában (Melitopoltól északra) lévő orosz csaparok elleni ukrán csapások több mint 100 katonát sebesítettek meg, és 10 katonai berendezést és két lőszerraktárat semmisítettek meg. Az ukrán vezérkar november 28-án arról is beszámolt, hogy a Zaporizzsjai területen található Polohiban és Csernyihivkában (Polohitól délre) lévő orosz erők elleni csapások 80 katonát sebesítettek meg. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán egységek november 27-én és 28-án ágyúzták az orosz logisztikai vonalakat Herszon területén a Dnyeper folyó keleti (bal) partján, beleértve Veliki Kopanit (az R57 Herszon város-Nova Kakhovka autópályán), Hola Prisztant (Herszon várostól délre) és Radenszket (mindkettő az E97 Radensk- Armjanszk autópályán). Az ukrán vezérkar november 28-án arról számolt be, hogy az ukrán csapások 30 orosz katonai felszerelést rongáltak meg Hola Prisztanban. Szerhij Bratcsuk, az ukrán Odessza terület katonai közigazgatásának szóvivője kijelentette, hogy az ukrán csapások orosz katonai raktárakat és egy parancsnoki állást semmisítettek meg nem részletezett területeken Szkadovszk és Herszon körzetekben.

Az orosz hadsereg november 27-én és 28-án folytatta a rutinszerű tüzérségi, rakéta- és rakétacsapásokat Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken. Az orosz tüzérség november 27-én csapást mért Zaporizzsja városára, Dnyipro városára és Krivij Rihre. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz egységek november 27-én és 28-án Nikopolt és Marhanecet (Dnyipropetrovszki terület) és Ocsakivot (Mikolajivi terület) lőtték. Egy orosz blogger továbbra is aggodalmát fejezte ki az ukrán erők felvonulásával kapcsolatban a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén egy esetleges ellentámadás céljából.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hadseregnek továbbra is problémái vannak a megfelelő kiképzéssel és felszereléssel, valamint a morállal és a fegyelemmel kapcsolatos kihívásokkal. Egy orosz forrás november 28-án kijelentette, hogy az orosz lövészek optika nélküli puskákat kapnak, az orosz Nyugati Katonai Körzet (WMD) csapatai nem kaptak páncéltörő fegyvereket, és a gépesített gyalogsági zászlóaljak nem kaptak megfelelő kiképzést. Az Ukrán Ellenállási Központ november 28-án jelentette, hogy a Zaporizzsjai Területen található Melitopolban az orosz erők viselkedése romlott a herszoni kivonulásból érkező orosz csapatok érkezése óta, ami az említett csapatok romló moráljára és fokozott nyugtalanságára utal. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz csapatok fosztogatnak, fizikai összetűzésbe keverednek egymással, és a korábbinál nagyobb arányban erőszakolnak meg helyieket. Egy ukrán blogger november 28-án részeg orosz sorkatonákról készült felvételeket is megosztott Melitopolból. Egy nyílt forrású hírszerzési aggregátor beszámolt megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint november 28-án a novoszibirszki felsőbb katonai parancsnoki iskolában egy mozgósított férfi lábon lőtte magát, hogy elkerülje az ukrajnai bevetést. A lettországi székhelyű független orosz nyelvű Meduza november 28-án arról számolt be, hogy azt a mintegy 280 orosz katonát, akik megtagadták a harcot a katonai egységüknek nyújtott elégtelen egészségügyi és anyagi támogatás miatt, vezető parancsnokaik a donyecki Zajceve közelében lévő pincében fogva tartották, fenyegették és pszichésen kínozták, és most az orosz Nyomozó Bizottságnál fellebbeznek bebörtönzésük ellen. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz tisztek legalább 100 ilyen férfit fegyverrel kényszerítettek ki a zajcevei pincéből.


Az orosz katonai kudarcoknak továbbra is jelentős belföldi társadalmi hatásai vannak Oroszországon belül. A mozgósított katonák családtagjai továbbra is az orosz kormányhoz fordultak, hogy az ukrajnai háborúból hazatérjenek szeretteik, és kárpótolják őket a letöltött időért. A Meduza arról számolt be, hogy orosz tisztviselők megtagadták a „Mozgósítottak anyáinak és feleségeinek tanácsa” nevű női csoporttól, amely az orosz logisztikai és felszerelési problémák miatt találkozót követelt Putyintól, hogy november 27-én, az orosz anyák napján, Putyin találkozzon az anyákkal; és hogy az orosz főügyészség november 28-án blokkolta a csoportot a közösségi médiában. Egy orosz forrás megjegyezte, hogy az orosz információs tér bírálta az orosz tisztviselők (köztük Putyin) kísérleteit, hogy az orosz katonák édesanyáit az orosz anyák napján megnyugtassák. A Cseljabinszki Területen lévő Kopejszkban mozgósítottak családjai a helyi kormányhoz fordultak az Orosz Fegyveres Erőkkel kapcsolatban, mert egy adminisztratív mulasztás miatt nem fizették ki mozgósított szeretteiket. Egy orosz blogger elítélte Andrej Kelint, az Egyesült Királyságban akkreditált orosz nagykövetet, amiért november 23-án a BBC-nek adott interjújában bevallotta, hogy fiát azért nem mozgósították, mert családja van és nincs katonai kiképzése. Az orosz blogger kijelentette, hogy a tisztviselők és képviselők fiai csodával határos módon nem mobilizálódtak, miközben „egyszerű orosz férfiakat” küldtek Ukrajnába ugyanolyan képzettséggel. Egy nyílt forrású hírszerzési aggregátor megerősítette azt a jelentést, miszerint Vlagyimir Mihajlov, a kosztromai duma képviselője arra kérte Putyint, hogy adjon ki rendeletet a részleges mozgósítás megszüntetéséről, részben azért, hogy megpróbálja „csökkenteni” az orosz közvéleményben növekvő feszültséget.

Vlagyimir Putyin november 25-i „elektronikus állami információs erőforrásának” létrehozását valószínűleg eszközként fogja használni a mozgósítás későbbi hullámaihoz. Pavel Csikov orosz emberi jogi aktivista arról számolt be, hogy az elektronikus információs erőforrás december 30-ra lesz mindenre kiterjedő és teljes. Csikov azt mondja, hogy az erőforrás egyesíti az adószolgálat adatait, és integrálja az Egészségügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma, a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat, a Szövetségi Bírósági Végrehajtó Szolgálat, az Oktatási és Tudományos Minisztérium, a Mezőgazdasági Minisztérium, az Oktatási Minisztérium, a Sportminisztérium, a CEC és a Nyugdíjalap adatait. Ezen személyes adatok összevetésével az erőforrás valószínűleg egyszerűsíteni fogja a mozgósítási behívási folyamatot, de nem fogja megoldani a mozgósított újoncok képzésével és felszerelésével kapcsolatos rendszerszintű problémákat.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok november 28-án folytatták a megszállt Ukrajna oktatási rendszereinek az orosz rendszerbe való integrálására irányuló erőfeszítéseket. Az oroszok által ellenőrzött Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának vezetője, Vlagyimir Rogov november 28-án egy orosz televíziós anyagot tett közzé, amelyben azt állította, hogy a megszállt Zaporizzsjai Terület összes iskolája átállt az orosz oktatási normákra, és a tanítás orosz nyelven fog folyni. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin november 28-án operatív megbeszélést tartott, hogy megvitassa a DNK iskoláinak az orosz jogszabályoknak megfelelő engedélyezését. Pusilin kijelentette, hogy a legtöbb DNK-iskola nem felel meg az orosz oktatási szabványoknak, és bejelentette, hogy a következő öt évben az összes DNK-iskolát az orosz szabványoknak megfelelővé kívánják tenni.

Az orosz megszálló tisztviselők november 27-28-án folytatták a megszállt területeken a szűrési és rendfenntartási intézkedéseket. Orosz források november 28-án azt állították, hogy az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsított egy sor ukrán szabotázsakciót a Zaporizzsjai Területen található Melitopolban, és őrizetbe vett három feltételezett ukrán szabotőrt, akik azt állították, hogy az ukrán különleges szolgálatok megbízásából tevékenykedtek. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció november 27-én jelentette, hogy az orosz hadsereg egy fogolytábort hozott létre a Zaporizzsjai Területen található Polohiban, ahol ukrán hadifoglyokat és az ukrán erőkkel való együttműködéssel vádolt állampolgárokat tartanak fogva.

Eddig tartottak a harcterek hírei, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!