Szele Tamás: Háborús álom

A harcok változatlan hevességgel tombolnak Bakhmut körül, míg Putyin bonyolult táncot lejt a Kreml tükörsima márványpadlóján a milbloggerekkel, Peszkov lágy hegedűszavára. Közben Olaf Scholz, mint az est fénypontja, elhiszi, hogy az orosz nukleáris eszkaláció Ukrajnában valószínűtlen, mutatványát a bojárok vastapssal jutalmazzák és virágokat meg bonbont küldenek az öltözőjébe.

Scholz ártatlanul pislog, majd vacsorázni indul a szerencsés Prigozsinnal egy jobb étterembe. Étkezés közben a Wagner a Lohengrin nászindulóját játssza finom célzásként, termobarikus fegyvereken, majd egy meglepő húzással Grad rakéta-sorozatvetőket terelnek a zaporizzsjai atomerőműbe hetykén pattogtatva karikás ostorukkal. A rakétavetők felháborodottan bőgnek, de mégis sikerül őket beterelni.

Körülbelül itt ébredtem fel, ugyanis elszundítottam szerkesztés közben, de látszik is, hogy a hírek fölött aludtam el… akkor lássuk az elmúlt nap fontosabb eseményeit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy az orosz nukleáris eszkaláció kockázata jelenleg alacsony, ami részben alátámasztja az ISW korábbi értékeléseit. Scholz kijelentette, hogy „Oroszország felhagyott a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetéssel”, mert egy nemzetközi „vörös vonal” hozzájárult ehhez december 8-án. Az ISW mindig is úgy értékelte, hogy az orosz nukleáris eszkaláció Ukrajnában valószínűtlen. Vlagyimir Putyin orosz elnök december 7-én megismételte Oroszország hivatalos álláspontját a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, beleértve Oroszország azon politikáját, hogy Oroszország nem használja először ezeket a fegyvereket. Scholz és Putyin nyilatkozatai egyaránt alátámasztják az ISW korábbi értékelését, miszerint bár az orosz tisztviselők az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás aláásására irányuló információs művelet részeként részt vehetnek a nukleáris kardcsörtetés formáiban, az orosz tisztviselőknek nem áll szándékukban ténylegesen bevetni azokat a harctéren.

A Kreml valószínűleg nem adta fel maximalista céljait Ukrajnában, annak ellenére, hogy Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő először ismerte el, hogy Moszkva jelenlegi területi célja a négy, részben megszállt ukrajnai terület teljes elfoglalása. Peszkov december 8-án megragadta az alkalmat arra, hogy még jobban kihasználja a nyugati tárgyalási vágyat, amikor kibővítette Vlagyimir Putyin orosz elnök december 7-i megjegyzéseit az „új orosz területek” megszerzéséről. Peszkov kijelentette, hogy az ukrajnai orosz „különleges katonai művelet” egyik fő célja „Délkelet-Ukrajna és Donbász lakóinak védelme”, amikor egy újságírói kérdésre válaszolva a Kreml valódi háborús céljait firtatta. Peszkov azt is megjegyezte, hogy nincsenek tárgyalások olyan új területek annektálásáról, amelyek jelenleg nem állnak orosz részleges megszállás alatt, mivel „még sok munka van hátra” Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon terület teljes elfoglalásához. Peszkov ugyanakkor megismételte, hogy a Kreml továbbra is a „demilitarizációs” és „denazifikációs” céljait követi Ukrajnában, ami megerősíti, hogy Oroszország továbbra is a rendszerváltásra („denazifikáció”) és Ukrajna azon képességének megszüntetésére törekszik, hogy ellenálljon a jövőbeni orosz támadásoknak vagy nyomásnak („demilitarizáció”). A Kreml céljai, más szóval, továbbra is változatlanok a Kijev alól való orosz kivonulás után kitűzöttekhez képest. Peszkov megjegyzései nem jelentenek fordulatot az orosz háborús célokban vagy követelésekben.

Putyin december 7-i, az orosz birodalmi történelemre való hivatkozása és a közelmúltban tett megjegyzései Oroszországnak az ukrán szuverenitás egyetlen „garanciájaként” betöltött szerepéről további jelek arra, hogy a Kreml egy elhúzódó háború feltételeit teremti meg, amelynek célja az ukrán szuverenitás felszámolása. A Kreml szándékosan következetlen üzenetei egy olyan tartós dezinformációs művelet részét képezik, amelynek célja a Nyugat félrevezetése, hogy tárgyalásra kényszerítse Kijevet és megelőző engedményeket kínáljon fel.

A Kreml nyugat-orientált üzenetközvetítése azonban továbbra is dühíti a háborúpárti katonai bloggerek közösségét, amely egyre inkább azzal vádolja a Kremlt, hogy eltér eredeti háborús céljaitól Ukrajnában. Egy neves blogger kijelentette, hogy „Zaporizzsja és Herszon terület annektálása nem szerepelt a február 24-i különleges katonai művelet deklarált céljai között.” Kevésbé prominens bloggerek azt állították, hogy Putyinnak nincs kapacitása arra, hogy a számos visszavonulást és sikertelen támadó hadjáratot követően folytassa maximalista céljainak követését, ami arra kényszeríti a Kremlt, hogy elfogadja az elhúzódó háborút, mint Ukrajna megkopasztásának eszközét. A Kreml szándékosan következetlen retorikája további következményekkel járhat arra nézve, hogy Putyin ukrajnai háborús elképzelése mennyire vonzó az oroszok számára.

Lehet, hogy Putyin szándékosan elhatárolja retorikáját a nacionalisták irreális követeléseitől az ukrajnai orosz háborús erőfeszítésekkel kapcsolatban. Putyin december 8-án kijelentette, hogy annak érdekében, hogy segítse Oroszországot háborús céljainak megvalósításában, az oroszoknak fel kell hagyniuk az információs fronton zajló konfrontációkkal, és el kell fojtaniuk azt az ösztönüket, hogy elhiggyék a hamis és kiszivárgott információkat. Putyin hozzátette, hogy az információs térben „nagy a zaj” az ukrán energetikai infrastruktúra elleni orosz rakétakampányról, és tévesen azt sugallta, hogy az orosz csapások megtorló intézkedések a Kercsi-szoros hídja elleni állítólagos ukrán támadás, a kurszki atomerőmű bombázása és Ukrajna érdektelensége miatt Donyeck város vízellátásában. Egy neves blogger – aki Putyintól megtorlást követelt az oroszok által megszállt területek ukrajnai felszabadítása és az Oroszország elleni állítólagos ukrán csapások miatt – kiábrándítónak találta Putyin megjegyzéseit, és dühösen úgy értelmezte Putyin kijelentéseit, hogy a Kreml nem tervezte az ukrán infrastruktúra elleni csapást, ha a Kercsi-szoros híd elleni támadás nem következik be.

A Kreml egyre inkább megpróbálja átirányítani a közvéleményt a hivatalos üzeneteinek javára, és Putyin december 8-i nyilatkozatának célja lehet a bloggerek kisebbítése vagy marginalizálása, hogy visszaállítsa azt a képzetet, hogy a Kreml „mérsékelt” és tekintélyes álláspontot képvisel. Putyin korábban nyilvánosan társult a nacionalista bloggerekkel, de mégis bírálatokat kapott, amiért nem sikerült teljesen ideologizálni Oroszországot.

Lehet, hogy Putyin a milbloggerek közösségét próbálja ellenőrzés alá vonni azzal, hogy támadja annak hitelességét és öncenzúrára ösztönöz. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője november 6-án kijelentette, hogy az oroszoknak meg kell hallgatniuk a mozgósításról szóló információkat Putyintól és az orosz védelmi minisztériumtól, amikor egy Telegram-csatornákkal kapcsolatos kérdésre válaszolt. Bár Putyin azt is fontolgathatja, hogy ténylegesen cenzúrázza a bloggereket, ilyen intézkedések továbbra sem valószínűek, tekintve Putyin folyamatos erőfeszítéseit, hogy megőrizze kapcsolatait a kiválasztott bloggerekkel. Putyin december 8-i nyilatkozata a rossz üzenetküldési fegyelem példája is lehet, amely nem vette figyelembe az orosz bloggerek növekvő panaszait arról, hogy Moszkva nem foglalkozik az Oroszországgal szembeni vélt ukrán fenyegetéssel.

Másrészt egy magas rangú Kreml-tisztviselő először magyarázta el, hogy a Kreml miért tűri a háborúpárti orosz katonai bloggerek közösségének kritikáját. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a „Voenkor (milbloggerek), mint új információs erőközpont” című panelbeszélgetésen december 7-én a Kreml és a bloggerek háborúról szóló tudósításai közötti eltérésekre vonatkozó kérdésre válaszolva arra utalt, hogy a Kreml az egységes politikai álláspont fenntartása érdekében engedi meg a háborúról szóló eltérő tudósításokat – valószínűleg arra utalva, hogy a bloggerek továbbra is támogatják Putyin egész Ukrajna elfoglalására vonatkozó elképzelését. Zakharova azt is felvetette, hogy a Kreml nem érdekelt az „abszolutista” tájékoztatási politika érvényesítésében, mivel az eltérő hangok lehetővé teszik a Kreml számára, hogy figyelemmel kísérje a különböző véleményeket és azok társadalmi befolyását. Zakharova feltételezte, hogy ha a Kreml megpróbálna forgatókönyvszerű szlogeneket ráerőltetni az orosz információs tér alakítóira, az nem fosztaná meg őket véleményüktől vagy befolyásuktól, hanem csak eltávolítaná ezeket a figurákat a Kreml látóköréből.


Zakharova kijelentései őszinte beismerése annak, hogy a Kreml az orosz védelmi minisztérium hitelességének rovására a szélesebb nacionalista közönséget kívánja megszólítani, ahogyan azt az ISW már régóta értékelte. Maga a testület összehívása is megerősíti, hogy a Kreml tisztában van azzal, hogy a háborúnak ebben a szakaszában nem képes megfosztani a katonai bloggereket a befolyásuktól, ami a bloggereknek növekvő hitelességet biztosít az orosz információs térben. A Kreml azonban továbbra is fokozza a cenzúrát az orosz ellenzéki bloggerekkel szemben, akik kritizálják az orosz kormányt, elemzik a harci felvételeket, és a nacionalista bloggerekéhez hasonló aggodalmaknak adnak hangot a mozgósítással és a frontproblémákkal kapcsolatban. Orosz tisztviselők bejelentették, hogy körözést indítanak a híres orosz YouTube-személyiség, Dmitrij Ivanov (1,7 millió néző) ellen, aki a mariupoli ostrom alatti szárazföldi helyzetet elemezte, és például bírálta Zaharovát.

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának elnöke kijelentette, hogy az ukrajnai harcok a közelmúltbeli, őszi harci tempó-csökkenése ellenére is fokozódhatnak ezen a télen, részben alátámasztva az ISW értékeléseit és előrejelzéseit. Milley a Wall Street Journalnak december 7-én azt mondta, hogy az ukrajnai frontvonalak jelenleg „stabilizálódnak, és a tél beköszöntével” elismerte, hogy „a tél folyamán az időjárás és a terepviszonyok miatt” akár az orosz, akár az ukrán erők részéről „lehetőség nyílik támadó akciókra.” Milley értékelése eltér Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató december 3-i előrejelzésétől, amely szerint az ukrajnai háború üteme a tél folyamán lelassul, hogy 2023 tavaszán újraindulhassanak a harcok. Milley nyilatkozata alátámasztja az ISW azon értékelését, hogy az ukrán hadsereg a december végi kemény fagy közeledtével képes lesz kihasználni az időjárási körülményeket, mivel a tél kedvez a gépesített hadviselésnek Ukrajnában. Az ISW értékelése szerint az ukrán haderő valószínűleg arra készül, hogy a fagyott terep adta előnyöket kihasználva könnyebben mozogjon, mint a sáros őszi hónapokban, és Ukrajna további hadműveleti sikerei attól függnek, hogy az ukrán haderő képes lesz-e megszakítás nélkül folytatni az egymást követő hadműveleteket 2022-2023 telén.


Ukrán tisztviselők december 8-án kijelentették, hogy az orosz csapatok tovább militarizálták a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP). Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai ügynökség december 8-án jelentette, hogy az orosz erők több Grad rakéta-sorozatvető rendszert szállítottak a ZNPP 6. számú reaktorának és a száraz üzemanyagtároló területének közelébe. Az Energoatom kijelentette, hogy az orosz erők valószínűleg a Grad rendszereket Nikopol és Marhanec (Dnyipropetrovszki Terület) – az orosz ágyúzás közel mindennapi célpontjai már most is – elleni támadásra tervezik használni. Az ISW korábbi felvételekről számolt be, amelyek megerősítik, hogy az orosz erők katonai felszerelést, köztük lőszert, páncélozott személyszállító járműveket, légvédelmi ágyúkat és egyéb fegyverzetet tároltak a ZNPP területén. A ZNPP-hez telepített új felszerelések kísérletet jelenthetnek arra, hogy megnyugtassák az orosz nacionalista bloggerek körében folyó spekulációkat egy esetleges orosz kivonulásról a ZNPP-ből, amit a Kreml az elmúlt 10 napban kétszer is tagadott.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy az orosz nukleáris eszkaláció kockázata alacsony.
      • Mark Milley tábornok, a vezérkari főnök elnöke kijelentette, hogy a tél folyamán fokozódhatnak a harcok Ukrajnában.
      • A Kreml valószínűleg nem adta fel maximalista céljait Ukrajnában Dmitrij Peszkov orosz területi célokra vonatkozó megjegyzései ellenére sem.
      • A Kreml nyugat-orientált üzenetei továbbra is dühítik a háborúpárti katonai blogger-közösséget.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök talán elhatárolódik retorikájától a nacionalisták irreális követelései miatt az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatban.
      • Egy magas rangú Kreml-tisztviselő elismerte, hogy a Kreml azért tűri a háborúpárti blogger-közösség kritikáját, mert a szélesebb nacionalista közösséget is meg akarja szólítani.
      • Ukrán tisztviselők kijelentették, hogy az orosz hadsereg tovább militarizálta a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP).
      • Az orosz csapatok megerősítették a Szvatove melletti állásokat, és ellentámadásokat hajtottak végre Kreminna közelében a Kelet-Ukrajnában folytatódó ukrán ellentámadások közepette.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka-Donyeck város térségében.
      • Egy orosz kormánytisztviselő utalt arra, hogy Putyin szava törvény, ha az orosz állampolgárok katonai mozgósításáról van szó.
      • Az orosz megszálló tisztviselők fokozták a biztonsági intézkedéseket az oroszok által megszállt ukrajnai területeken.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg korlátozott támadást hajtott végre Harkiv várostól északkeletre, valószínűleg egy folyamatban lévő kísérlet keretében, amelynek célja a haderő felderítése és az ukrán csapatok rögzítése a nemzetközi határon a Harkivi Területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán haderő visszavert egy orosz támadást Ternova közelében, a Harkivi Területen (Harkiv várostól 40 km-re északkeletre) Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők egy korábbi támadást hajtottak végre Ternova közelében, távol a kelet-ukrajnai ellentámadás által érintett területektől, abban a reményben, hogy a területen tartják az ukrán haderőt, amely egyébként csatlakozhatna az ellentámadási műveletekhez.


Az orosz hadsereg a jelentések szerint megerősítette állásait és korlátozott ellentámadást hajtott végre Szvatove közelében december 8-án. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszavertek egy orosz támadást Sztelmahivka közelében ( Szvatovétól 16 km-re északnyugatra). Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője kijelentette, hogy az orosz alakulatok a közelmúltban az orosz légierőt Herszon területről Szvatovébe helyezték át. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz 1. Gárdista Harckocsihadsereg elemei valószínűleg a Szvatove melletti védelmi vonal mentén települtek. Arról is beszámoltak, hogy az 1. Gárdista Harckocsihadsereg valószínűleg mozgósított személyi állományt használ fel a Harkivi Területről való szeptemberi visszavonulás során elszenvedett veszteségek pótlására, de ez még mindig jóval a hadsereg szokásos, 25 000 fős végső létszáma alatt marad. A brit védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok befejezték a Szvatove és az orosz határ közötti 60 km-es szakaszon a szinte folyamatos árokrendszert. Egy BARS-13 (orosz harci tartalékos) kapcsolt forrás december 8-án azt állította, hogy az orosz hadsereg nagy létszámú erőt vont Szvatove térségébe. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők valószínűleg a romboló ellentámadások fokozott ütemére készülnek a keleti Harkiv és a nyugati Luhanszki területen, hogy megelőzzék az ukrán keleti ellentámadás ütemének várható növekedését ezen a télen. Az oroszok valószínűleg megerősítik állásaikat a Szvatove térségében, hogy több romboló támadást hajtsanak végre és védekezzenek a várható ukrán ellentámadással szemben.

Az orosz csapatok december 8-án Kreminna térségében a folyamatban lévő ukrán ellentámadási műveletek közepette folytatták az ellentámadások nagyobb ütemű végrehajtását. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Kreminnától 17 km-re északnyugatra Ploscsanka és Cservonopopivka közelében, valamint Kreminnától 12 km-re délre Bilohorivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok folytatták a Kreminnától nyugatra, Liman irányában folytatott támadó műveleteket. Egy orosz blogger azt állította, hogy az oroszok megpróbálnak előretörni Kreminna térségében, miközben a tiszta ég lehetővé teszi számukra a nehézgépek és drónok használatát. A blogger azt is állította, hogy az orosz egységek mély áttörések helyett rövid előnyöket érnek el a térségben, és nem képesek kiszorítani az ukránokat a Balka Zsuravka folyó mentén (Kreminnától 16 km-re északnyugatra) lévő állásokból. Orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán csapatok támadásokat hajtottak végre Kreminnától északnyugatra, Cservonopopivka közelében. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok megpróbálják megakadályozni, hogy az ukrán csapatok elérjék az R-66-os autópályát Cservonopopivka közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Harkiv keleti és Luhanszk nyugati részén.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 8-án folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmuttól 27 km-en belül északkeletre Bilohorivka, Beresztove, Jakovliva, Bakhmutszke közelében; és Bakhmuttól 22 km-en belül délre Opitnye, Kurdjumivka és Majorszk közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az oroszok támadást hajtottak végre Bakhmuttól délre, Kliscsiivka irányában is. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai jelenleg tisztogatják Jakovlivka települést, amelyet orosz források szerint az orodzok december 7-én foglaltak el. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek meghiúsították az ukrán ellentámadásokat Bakhmuttól délre Ozarjanivka, Kurdjumivka, Kliscsiivka és Majorszk közelében, valamint Bakhmuttól északra Szoledar közelében. Orosz bloggerek megismételték azokat az állításokat, hogy az ukrán hadereg jelentős veszteségeket szenved Bakhmut térségében.


Az orosz alakulatok december 8-án folytatták a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 37 km-re délnyugatra, Marinka és Novomikhailivka közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciájának 11. ezrede visszavert egy ukrán ellentámadást Vodiane közelében, és hogy a DNK „Spárta” és „Szomáli” zászlóaljai visszavertek egy ukrán ellentámadást Piszki közelében. Orosz és ukrán források olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken orosz csapatok gyújtóbombákat lőttek ki ukrán állásokra Avdiivka közelében. A Genfi Egyezmény III. jegyzőkönyve tiltja a levegőből indított gyújtóbombák alkalmazását katonai célpontok ellen, amelyek civilek koncentrációján belül vannak.

Az orosz haderő december 8-án folytatta a védelmi műveleteket Donyeck nyugati és Zaporizzsja keleti területén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek védik állásaikat a front ezen részén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszavertek egy ukrán ellentámadást a nyugati Donyecki területen, Mikilszke közelében (Donyeck várostól 48 km-re délnyugatra). Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok meghiúsították az ukránok próbálkozásait a Donyeck várostól 90 km-en belül délnyugatra lévő állások helyreállítására Novomajorszk, Volodimirivka és Novopil közelében a nyugati Donyecki területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek folytatták a rutinszerű közvetett tüzet az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az ukrán csapatok december 8-án folytatták a dél-ukrajnai hátországi területek támadását. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légvédelem ukrán MLRS lövedékeket fogott el a Zaporizzsjai Területhez tartozó Tokmak közelében. Viktorija Halicsina berdjanszki ukrán vezető arról számolt be, hogy több azonosítatlan robbanás (valószínűleg ukrán csapás) történt a megszállt Berdjanszk egyik légi bázisán, de az orosz megszálló hatóságok cáfolták a robbanásokról szóló jelentéseket. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán orosz légvédelem aktivizálódott Szevasztopol felett, és Szevasztopol megszálló vezetője, Mihail Razvozajev később azt állította, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy drónt.

Az orosz hadsereg december 8-án folytatta a rutinszerű tüzérségi, légi és rakétacsapásokat Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők a Hola Prisztantól nyugatra fekvő Bilohrudij-szigetet lőtték, a Dnyeper folyóban lévő Herszonban, valamint a folyó nyugati (jobb) partján lévő területeket Herszon városában és környékén. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők S–300-as légvédelmi rakétákkal csapást mértek egy közlekedési csomópontra Mikolajiv városában és Ocsakiv kikötőövezetére, Mikolaijv területén. Az orosz egységek folytatták a rutinszerű tüzelést a frontvonal mentén nyugatra Huljajpole (Zaporizzsjai Terület), valamint Nikopol és Marhanec (Dnyipropetrovszki Terület) ellen.


Az orosz megszálló hatóságok december 8-án bejelentették, hogy megkezdték a Kakhovka vízerőmű (HPP) helyreállítását a megszállt Nova Kakhovkában, Herszon területen.[60] Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg megpróbálhatja felrobbantani a Kakhovka HPP gátját; az orosz hatóságok a helyreállítási erőfeszítések álcája alatt megpróbálhatják a gátat aláaknázni. Az ukrán tüzérségi tűz azonban valószínűleg megakadályozza, hogy az orosz hatóságok bármilyen munkát végezzenek a HPP-n vagy magán a gáton.

Az orosz mozgósítás hírei:

Egy orosz kormánytisztviselő utalt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szava olyan erős, mint a törvény, amikor az orosz állampolgárok katonai mozgósításáról van szó. A Meduza orosz független hírügynökség december 8-án arról számolt be, hogy Andrej Klicsasz orosz szenátor kijelentette, hogy Oroszországnak nincs szüksége mozgósításra vagy elnöki rendeletre a mozgósítás hivatalos befejezéséhez, mert nincs nagyobb hatalom Putyin szavánál. Klicsasz azt állította, hogy az orosz nép erősebbnek érzékeli Putyin bejelentését a mozgósítás befejezéséről, mint egy hivatalos rendeletet. Az ISW november 22-én úgy értékelte, hogy Putyin valószínűleg nem fog elnöki rendeletet kiadni a mozgósítás befejezéséről, mert a mozgósítási időszak befejezése hivatalosan az orosz mozgósítási törvény szerinti leszerelést igényelné, ami nem előnyös a Kreml számára.

Ukrán hivatalos források és egy orosz független médiaforrás arról számolt be, hogy a mozgósítás folytatódik Oroszországban és a megszállt területeken. Az ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) egyik képviselője, Andrij Juszov december 8-án kijelentette, hogy a mozgósítás Oroszországban folytatódik, és olyan jelekre enged következtetni, amelyek arra utalnak, hogy az orosz tisztviselők „erőteljesebb hullámokra, formákra, módszerekre, elszámolási rendszerekre” készülnek a mozgósítás következő hullámában. Ez egy elektronikus adatbázis elindítására utalhat, amelyről az ISW korábban már beszámolt. Egy orosz ellenzéki forrás arról számolt be, hogy orosz tisztviselők a moszkvai lakáshivatal alkalmazottait is bevonták a moszkvai behívók kiosztásába. A jelentés szerint az alkalmazottaknak negyedévente 80 behívót kell kiosztaniuk, és halasztások esetén együtt kell működniük a katonai behívóhivatallal.


A Kreml az oroszok által megszállt területeken is feltételeket teremthet az ukrán férfiak mozgósításához. Juszov kijelentette, hogy az orosz hadsereg megvitatja a 17 éves ukránok mozgósításának lehetőségét a megszállt területeken. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló tisztviselők azt tervezik, hogy mozgósítják a megszállt Zaporizzsjai Terület lakosait az orosz veszteségek pótlására, és megjegyezte, hogy az orosz megszálló tisztviselők megkezdték a katonakorú férfiak behívását Melitopolban a katonai toborzóközpontokba.

Az orosz hadsereg továbbra is a rossz fegyelem, egészségi állapot és morál jeleit mutatja. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a Donyecki Területen található Jaszinuvata közelében lévő frontvonalon tevékenykedő mintegy 20 volt fogoly dezertált, miközben az egységük úton volt. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az orosz erők a dezertőrök közül legalább hármat megöltek, a többiek felkutatása folyamatban van. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy orosz tisztviselők dezertőrök után kutatnak Asztrahán, Rosztov és Volgográd megyékben, valamint a Kalmük Köztársaságban. A dezertálás ilyen gyakori esetei nincsenek összhangban Putyin azon kijelentésével, hogy a Polgári Társadalmi és Emberi Jogi Tanács (HRC) december 7-i ülésén kevesebb katona menekül a frontvonalról. Putyin azt is állította, hogy azok az információk, amelyek arról keringenek, hogy az orosz hadsereg dezertőröket lő le, mert elhagyták az ukrajnai állásaikat, hamisak és alaptalanok. Egy orosz blogger azt állította, hogy több orosz katonatiszt halt meg alkohol okozta balesetben, mint ukrán támadásokban. Egy másik orosz forrás arról számolt be, hogy egy férfi öngyilkosságot kísérelt meg Moszkvában, hogy elkerülje a sorozást.

Oroszország továbbra is szenved a rosszul végrehajtott mozgósítás és a nem támogató kormány terhei alatt, annak ellenére, hogy az orosz tisztviselők tagadják ezeket az állításokat. Az ukrán vezérkar december 8-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Luhanszki Területen átszervezik az egyes egységeket, hogy jogalapot teremtsenek arra, hogy megtagadják az ezekben az alakulatokban elhunyt orosz katonák hozzátartozóitól az ígért kártérítést. A prominens orosz katonai blogger, és az orosz Emberi Jogi Bizottság új tagja, Alekszandr „Szása” Kots kijelentette, hogy Putyinnak az Emberi Jogi Bizottsággal december 7-én tartott találkozóján foglalkozni akar a kommunikáció hiányának, a kifizetéseknek, valamint az orosz erőkön belüli elégtelen ellátásnak és felszerelésnek a folyamatos problémáival, de ezt nem tudta megtenni. Kots elismerése az orosz fegyveres erőkön belüli folyamatos logisztikai problémákról egyenesen ellentmond Putyin december 7-i nyilatkozatának, miszerint az orosz tisztviselők megoldották a mozgósított én támogatással és felszereléssel kapcsolatos problémákat. Egy orosz forrás december 7-én arról számolt be, hogy egy orosz mozgósított katonatiszt a Penzai terület Kuznyeckjéből betelefonált egy rádióműsorba, hogy elmondja Szergej Civiljovnak, a Kemerovói Terület kormányzójának, hogy a családja nem kapja meg az ingyenes szenet, amelyet a helyi önkormányzat ígért a családjának. Civiljov állítólag megígérte, hogy kárpótolja a családot az összes pénzért, amelyet korábban szénre költöttek. Egy másik orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz hadsereg számára folytatódnak a közösségi pénzgyűjtési erőfeszítések.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket az orosz megszállás alatt álló területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csoportjai megérkeztek az oroszok által megszállt déli területekre, hogy rádióelektronikai hírszerzés, lehallgatás és internetmegfigyelés segítségével ukrán partizánok és földalatti ellenállási hálózatok után kutassanak. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület megszállási adminisztrációjának helyettes vezetője állította, hogy az orosz alakulatok fokozták a biztonsági intézkedéseket a Zaporizzsjai Területen az ukrán „terrorista akciók” megakadályozása érdekében, és kollaboránsok segítségével házkutatásokat tartanak az egész területen. Több orosz forrás videofelvételeket osztott meg, amelyeken állítólag orosz FSZB-tisztek olyan személyeket tartóztatnak le és hallgatnak ki, akikről úgy vélik, hogy az ukrán különleges szolgálatokat segítik az oroszok által megszállt Szevasztopolban, a Krímben. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a gyenge orosz műveleti biztonság tette lehetővé az ukrán partizánok támadásait.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a megszállt területeken jogi ellenőrzést alakítsanak ki az ukrán állampolgárok felett. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők azt tervezik, hogy 44 000 fővel növelik az Orosz Nyomozó Bizottság (Oroszország fő szövetségi nyomozó hatósága) alkalmazottainak számát, az Oroszország által illegálisan elcsatolt ukrán területekkel kapcsolatos adminisztratív kapacitáshiány miatt. A Központ hangsúlyozta, hogy az Orosz Nyomozó Bizottság ukrajnai munkája támogatja a Kreml elnyomását az ukrán állampolgárokkal szemben. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy a december 7-i HRC-n vita alakult ki, amelyet a DNK tisztviselője, Elena Shishkina kezdett el, arról, hogy az orosz bíróságok nem képesek elfogadni az orosz megszállás alatt álló területeken hazaárulásért, kémkedésért, valamint az ukrán jog szerint terrorizmus finanszírozásáért, segítéséért és felbujtásáért elítélt ukránok fellebbezéseit. A forrás azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elismerte, hogy ezt a helyzetet orvosolni kell, és utasította az orosz főügyészséget a probléma megoldására.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is megszilárdítják az orosz megszállás alatt álló területek feletti gazdasági és adminisztratív ellenőrzést. A Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője, Jevhenyij Balickij arról számolt be, hogy a megszállási tisztviselők létrehoztak egy „Kompetencia Központot” a mezőgazdasági együttműködés területén a Zaporizzsjai Területen. Balickij azt állította, hogy a Központ lehetővé teszi az ukrán gazdák számára, hogy felgyorsítsák az orosz állami támogatásra vonatkozó dokumentumok benyújtását, és konzultáljanak adózási kérdésekben. Balickij azt állította, hogy a Zaporizzsjai Terület megszállási kormánya azt tervezi, hogy fokozatosan agrártámogatási intézkedéseket vezet be a területen, például kedvezményes hiteleket és kompenzációs támogatásokat nyújt. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője kijelentette, hogy találkozott a megszállási tisztviselőkkel, és megvitatta a megszállási adminisztráció augusztus és december közötti költségvetési kiadásait, megjegyezve, hogy a költségvetésnek csak 46%-át használták fel. Szaldo azt állította, hogy a fennmaradó pénz egy része december 25-ig szociális kifizetések formájában eljut a polgárokhoz, és kijelentette, hogy gondoskodni fog az orosz bankkártyák eljuttatásáról azoknak a lakosoknak, akik nem rendelkeznek orosz bankszámlával. A megszálló hatóságok valószínűleg további kifizetéseket ígérnek és bankkártyákat szállítanak, hogy a megszállt ukrán területeken befejezzék a rubelizációt. Szaldo azt is állította, hogy adminisztrációja nyolc multifunkcionális központ létrehozását tervezi, amelyekben 200 különböző szolgáltatást nyújtanak a helyi lakosoknak, elsősorban az orosz regisztrációs dokumentumok benyújtásában való segítségnyújtás érdekében. Szaldo bejelentette az Egységes Oroszország politikai párt regionális fiókjának létrehozását a megszállt Herszoni Területen. Saldo azt állította, hogy az Egységes Oroszország párt meg fogja oldani az orosz integrációs dokumentumokkal kapcsolatos problémákat és ki fogja építeni az infrastruktúrát a régióban, valószínűleg annak érdekében, hogy több ukrán állampolgárt kényszerítsen az orosz útlevelek és más dokumentumok elfogadására.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!