Szele Tamás: A lomha húsdaráló

Nagyon úgy néz ki, hogy időben kellett volna Putyinnak lecsukatnia a háborús bűnös Igor Girkin/Sztrelkovot, mert így, hogy cári kegyelmet kapott a többi katonai bloggerrel együtt, már áskálódik is a főhatalom ellen. Mondjuk arról még nincs szó nála, hogy ő kerülne a Kremlbe, de arról már igen, hogy Putyinnak nem ott volna a helye. A háttérben Prigozsin sötéten vigyorog.

Az sem a legjobb ötlet, hogy az orosz hatóságok csecsen hivatalnokok és rendfenntartó alakulatok segítségével próbálják pacifikálni a megszállt területeket, ugyanis ezek az illető övezetek elnéptelenítésére kiválóan alkalmasak, megbékítésére viszont tökéletesen alkalmatlanok. Ellenben vegyük tekintetbe, hogy egy néptelen tartomány a legritkább esetben lázadozik: lehet, hogy ez az intézkedés mélyebb értelme? Ha igen, Putyin kezet foghat Hitlerrel, mikor találkoznak majd a Pokolban.

De ne spekuláljunk, nem holnap jön létre ez a legmélyebb szintű vezetői találkozó, lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi forrás azt mondta a The Timesnak, hogy a Pentagon már nem ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna ne csapjon le katonai célpontokra Oroszországon belül. A forrás megjegyezte, hogy a Pentagon megváltoztatta álláspontját ebben a kérdésben, miután az elmúlt hónapokban az ukrán polgári infrastruktúrára mért orosz rakétacsapások fokozódtak, és a Pentagon kevésbé aggódik az Oroszországgal való eszkaláció, beleértve a nukleáris eszkaláció kockázata miatt. A Times azt sugallta, hogy ez a fejlemény „zöld utat” ad az orosz területre irányuló ukrán dróncsapásoknak. A nyugati partnereknek tett ukrán kötelezettségvállalások korábban kikötötték, hogy Ukrajnának joga van erőszakot alkalmazni minden területének visszaszerzése érdekében, beleértve az Oroszország által 2014-ben elfoglalt területeket is. Az USA korábban nem tett erőfeszítéseket annak megakadályozására, hogy Ukrajna szuverén ukrán területen található legitim katonai célpontokat támadjon, és a meg nem nevezett amerikai forrás állítólagos kijelentése a korábbi politika kiterjesztése. A nemzetközi jog lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy törvényes célpontokra csapást mérjenek akár orosz területen is, különösen olyan célpontokra, ahonnan az orosz hadsereg támadásokat indít az ukrán polgári infrastruktúra ellen.

Az orosz haderő a korábbi hetekhez képest lényegesen több iráni gyártmányú drónt használva hajtott végre támadásokat kritikus infrastrukturális célpontok ellen Dél-Ukrajnában. Az ukrán légierő parancsnoksága december 10-én jelentette, hogy az orosz erők 15 támadást hajtottak végre Shahed–136 és 131 drónokkal Herszon, Mikolajiv és Odessza megyékben, és az ukrán légvédelem 10 drónt lelőtt. Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirill Timosenko kijelentette, hogy az egyik sikeres orosz dróncsapás súlyosan érintette a kritikus infrastrukturális létesítményeket Odessza városában, és a helyreállítási munkálatok a szokásosnál hosszabb időt vesznek igénybe. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők továbbra is fenyegetést jelentenek az ukrán energiahálózatra és a polgári lakosságra annak ellenére, hogy az ukrán légvédelem nagy arányban lövi le az orosz nagy pontosságú fegyverrendszereket. Az ISW korábban azt is értékelte, hogy az orosz csapatok valószínűleg módosították a drónokat a hűvösebb időjárás miatt, és december 7-én három hét óta először ismét iráni gyártmányú drónokat használtak ukrán városok elleni támadásokhoz. Az orosz hadsereg október 23. óta nem használt nagyobb számú iráni gyártmányú drónt az ukrán infrastruktúra elleni támadásokhoz. Az iráni gyártmányú drónokat használó orosz támadások megnövekedett üteme az NBC News december 9-i jelentését követi, amely szerint magas rangú amerikai tisztviselők kijelentették, hogy Oroszország példátlan mértékű katonai és technikai támogatást nyújt Iránnak iráni gyártmányú fegyverrendszerekért cserébe, beleértve a drónokat is. Az orosz dróntámadások megnövekedett üteme azt jelezheti, hogy az orosz hadsereg több drónt halmozott fel a háromhetes időszakban, amikor nem használták őket, vagy hogy Oroszország nemrég kapott vagy hamarosan várhatóan kap egy újabb drónszállítmányt Irántól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt kockáztatja, hogy elveszíti a korábbi proxy köztársaságok vezetőinek és veteránjainak támogatását, mivel az orosz csapatok nem tudták az ukrán egységeket Donyeck városától nyugatabbra szorítani és „megvédeni” a Donbásszt. Az önjelölt Donyecki Népköztársaság (DNK) egykori védelmi minisztere, Igor Girkin, aki 2014-ben Szlavjanszk ostromát is vezette, egyenesen bírálta Putyint, amiért nem sikerült az ukrán erőket Donyeck város közelében tüzérségi lőtávolságon kívülre szorítani, holott Putyin a donyecki civilek védelmét jelölte meg az orosz „különleges katonai művelet” egyik céljaként. Girkin kifejezetten bírálta Putyin december 9-i nyilatkozatát, amely „stabilnak” minősítette a különleges katonai művelet előrehaladását, és kijelentette, hogy csak Putyin és az orosz védelmi minisztérium látja sikeresnek a háborút. Alekszandr Hodakovszkij volt DNK-biztonsági miniszter megjegyezte a Putyinnal szemben megfogalmazódó kritikákat, megjegyezve, hogy „Putyin hosszú uralma nem volt teljesen sikeres.” Hodakovszkij megjegyezte továbbá a kialakulóban lévő vitákat a helyzet megváltoztatásának szükségességéről, utalt a Mariupol újjáépítését övező korrupciós sémákra, és hozzátette, hogy Putyin egy meglehetősen korrupt társadalmat örökölt, amelyet nem tud helyrehozni Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök eltávolításával (amit Putyin hivatalosan még nem tett meg). Egy neves orosz blogger azzal is vádolta az orosz fegyveres erőket, hogy nem vezettek ellentüzet Donyeck város védelmében, holott a háború előző nyolc éve alatt soha nem mulasztották el ezt megtenni.

Girkin és Hodakovszkij kritikái példátlanul közvetlenek a Kreml elleni korábbi támadásaikhoz képest. Ezek a Putyin elleni kifejezett támadások tükrözhetik a háborút támogató DNK és veterán közösségek és Putyin közötti szakadékot. Az orosz veterán és proxy közösség már régóta figyelmeztette a Kremlt a katonai hadjáratának tervezési hibáira, de abban a hitben álltak Putyin mögé, hogy háborúja – legalábbis – Donbász orosz megszállásához vezet. Az ISW korábban is megfigyelte azokat a videofelvételeket, amelyeken a Luhanszki Népköztársaság (LNK) megtagadta a harcot a DNK területén lévő területekért Liszicsanszk orosz elfoglalása után, és valószínű, hogy a proxy parancsnokok és ideológusok igyekeztek prioritásként kezelni a Donbássz elfoglalását, mielőtt Putyin maximalista célja, egész Ukrajna meghódítása felé indultak volna. Putyin azonban nem teljesítette február 24-i célját, miszerint „megmenti” a donbászi embereket azáltal, hogy kapitulációra kényszeríti a kijevi kormányt, és nem valósította meg a helyi katonai célokat sem Donbászban. Putyin számára egy elhúzódó háború hátterének kialakítása további kihívást jelenthet azon erőfeszítései számára, hogy megnyugtassa az egyre növekvő katonai blogger-közösséget, amely fontos nacionalista frakciókat és érdekeket képvisel és szólaltat meg.

Az orosz hatóságok egyre inkább csecsen elemeket importálnak a megszállt Ukrajnába, hogy alakítsák a megszállt területek közigazgatási rendszerét. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető december 8-án kijelentette, hogy egy csecsen delegáció Ibragim Zakrijev miniszterelnök-helyettes vezetésével ellátogatott Herszon területére, és találkozott Vlagyimir Szaldóval, a herszoni megszállás vezetőjével. Szaldo méltatta a Csecsen Köztársaságot, hogy a pusztító konfliktusok évei után példát mutatott a gazdasági jólét, az ellenálló képesség és a növekedés terén, és hangsúlyozta, hogy reméli, tanulhat a csecsen tapasztalatokból a Herszoni Terület közigazgatási modelljének kidolgozásakor. Ivan Fedorov Melitopol ukrán polgármestere hasonlóan megjegyezte, hogy Kadirov egy csecsen tisztviselőt nevezett ki, hogy „megossza a csecsen köztársaság megalakulásának tapasztalatait.” Fedorov hangsúlyozta, hogy ez a tisztviselő nagyrészt arra szolgál, hogy fenntartsa az ellenőrzést a helyi oroszbarát kollaboránsok felett és terrorizálja a civil lakosságot. Ugyanez a csecsen küldöttség találkozott a Zaporizzsjai Terület megszálló közigazgatásával is, hogy megvitassák az együttműködést és a fejlesztési intézkedéseket A Csecsen Köztársaság és a hozzá kapcsolódó tisztviselők különösképpen brutálisak, és nem az adminisztratív képességeikről híresek, de a csecsen különítmények jelentős rendfenntartó szerepet játszottak és biztonsági szolgálatként működtek az orosz hátországokban Ukrajna megszállt részein a háború alatt. Ezért valószínű, hogy az orosz megszálló adminisztrátorok arra törekednek, hogy csecsen tisztviselőket integráljanak a megszálló struktúrákba, hogy megszilárdítsák adminisztratív ellenőrzésüket, kihasználva a csecsenek elnyomási és biztonsági funkciókban való jártasságát. Ez arra utal, hogy az ellenállás és az ukrán partizántevékenységek kihívást jelentenek a megszálló rezsimek hatékony kormányzásra való képességének, és a csecsen közigazgatási modellek integrálása valószínűleg enyhítő tényezőnek tekinthető.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A The Times beszámolt arról, hogy egy meg nem nevezett amerikai védelmi forrás kijelentette, hogy a Pentagon már nem ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna tartózkodjon az oroszországi katonai célpontok elleni csapástól, tekintettel az ukrán kritikus infrastruktúrák szisztematikus megsemmisítésére irányuló, folyamatban lévő orosz kampányra.
      • Az orosz hadsereg a korábbi hetekhez képest nagyobb számú, iráni gyártmányú drónt használva hajtott végre támadásokat az ukrán infrastruktúra ellen.
      • Putyin azt kockáztatja, hogy elveszíti a Donyecki Terület proxy vezetőinek támogatását, mivel az orosz csapatoknak nem sikerült kiszorítaniuk az ukrán erőket Donyeck városának tüzérségi hatótávolságából.
      • Az orosz hatóságok egyre gyakrabban importálnak csecsen tisztviselőket és erőket a megszállt területek közigazgatási rendszereinek irányítására.
      • Az ukrán egységek folytatták az ellentámadást Szvatove felé, és az orosz és ukrán csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Kreminna közelében.
      • Az orosz hadsereg folytatta az előrenyomulást Bakhmut felé és Avdiivka-Donyeck város térségében, valamint a Donyecki Terület nyugati részén lévő állásaik védelmét.
      • Az orosz hatóságok azt tervezik, hogy Oroszországban és a megszállt ukrán területeken programokat indítanak a gyermekek katonai szolgálatra való felkészítésére.
      • Az orosz csapatok a megszállt Donyecki területen a jelentések szerint civil közüzemi berendezéseket sajátítanak ki, hogy védelmi építményeket építsenek.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Ukrán és orosz források szerint az ukrán egységek december 10-én folytatták az ellentámadást Szvatove irányában. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője kijelentette, hogy az ukrán csapatok egyre közelebb jutnak Szvatovéhoz. Egy orosz katonai blogger azt állította, hogy az ukrán alakulatok sikertelenül próbálták megtámadni a Szinkivka-Liman vonalat (Szvatovétól 50 km-re északnyugatra), és hogy az oroszok visszavertek egy ukrán szabotázs- és felderítő csoportot Dacsne közelében (Szvatovétól 3 km-re nyugatra). Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az ukrán csapatok rendszeresen támadnak az R–66-os autópálya közelében Szvatove közelében, ahol állítólag kisebb taktikai sikereket értek el. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz és ukrán egységek Novoszelivszke közelében ( Szvatovétól 14 km-re északnyugatra) harcokat vívnak, és az orosz csapatok ellenőrzik a település nagy részét. Orosz és közösségi médiaforrások azt állították, hogy az ukrán erők HIMARS rakétákkal és nehéztüzérséggel támadták Szvatovét és az orosz hátországot Novopszkovban (Szvatovétól 68 km-re északkeletre).


Az orosz hadsereg december 10-én folytatta az ellentámadásokat Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz ellentámadásokat Kreminnától északra Ploscsankánál (Kreminnától 16 km-re északnyugatra) és Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra), valamint Kreminnától 12 km-re délre Bilohorivka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok Bilohorivkában is új állások felett szereztek ellenőrzést. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek folytatták a támadó műveleteket Liman irányában, és előnyösebb vonalakat foglaltak el a térségben. Hajdaj kijelentette, hogy az oroszok a Szvatove-Kreminna vonal mentén újonnan mozgósított egységeket bíztak meg azzal, hogy ellentámadásokkal merítsék ki az ukrán erőket, mielőtt az ukránok ellentámadást indítanának Sztarobilszk (Kreminnától 53 km-re északkeletre) irányába. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg növelni szeretné a romboló támadások ütemét Luhanszk nyugati és Harkiv keleti területén, hogy megelőzzék az ukrán ellentámadások fokozott ütemét a téli időszakban. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek folytatták a rutinszerű közvetett tüzet az érintkezési vonal mentén Luhanszk nyugati és Harkiv keleti területén.

Ukrán és orosz források azt állították, hogy az ukrán alakulatok december 10-én folytatták az ellentámadó hadműveleteket Kreminna térségében. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője kijelentette, hogy az ukrán egységek is egyre közelebb kerülnek Kreminnához. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok meghiúsították az ukrán támadásokat Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra) és Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) irányában. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán egységek támadásokat hajtottak végre Ploscsanka közelében is, és hogy az ukrán és orosz alakulatok között harcok folynak a Makiivka-Cservonopopivka vonal mentén.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 10-én folytatta a Bakhmut körüli offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmut 18 km-es körzetében északkeletre, Jakovlivka, Pidhorodne és Bakhmutske közelében; és Bakhmut 21 km-es körzetében délre, Opitnye, Druzsba és Kurdjumivka közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz egységek támadást hajtottak végre Bakhmuttól délre, Kliscsiivka irányába, és visszavertek egy ukrán ellentámadást Opitnyénél. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok folytatták az ukrán erődítmények támadását Bakhmut közelében is, ahol állítólag kisebb taktikai sikereket értek el. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy az oroszok még nem foglalták el Opitnyét, és valószínűleg nem fognak teljes körű támadást indítani Bakhmut ellen a közeljövőben, a valószínűleg ezzel járó magas veszteség miatt. A blogger azt állította, hogy az orosz erők Bakhmutot délről kívánják megkerülni Kurdjumivkán és Kliscsiivkán keresztül, és azt tervezik, hogy Bakhmuttól északra, Szoledar irányába nyomulnak előre. Az orosz bloggerek azt állították, hogy az ukrán, valamint az orosz egységek továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek Bakhmut térségében.


Az orosz haderő december 10-én folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 37 km-re délnyugatra, Nevelszke, Pobjeda és Novomikhailivka közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a folytatódó orosz támadó műveletek kiszorították az ukrán egységeket a Donyeck város irányában lévő, nem részletezett erődítményekből. Egy orosz blogger „lomha húsdarálónak” nevezte az Avdiivka térségében folyó harcokat.

Az orosz hadsereg december 10-én folytatta a védelmi műveleteket a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok védik állásaikat a front ezen szakaszán. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek meghiúsították az ukrán támadásokat az orosz állások irányába a Szolodke (Donyeck várostól 34 km-re délnyugatra) és Sevcsenko (Donyeck várostól 85 km-re délnyugatra) közelében lévő orosz állásokban, és megsemmisítették az ukrán szabotázs- és felderítő csoportokat Volodimirivka (Donyeck várostól 44 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Vuhledarban (Donyeck várostól 49km délnyugatra) álló magas épületek jelentős taktikai nehézségeket jelentenek egy esetleges orosz támadás számára a település ellen. Egy másik orosz blogger azt állította, hogy a Keleti Katonai Körzet (EMD) orosz egységei a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudnak támadást végrehajtani Vuhledar térségében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést a Donyeck és Zaporizzsja keleti részén húzódó kontaktvonal mentén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz tüzérség december 10-én folytatta a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján lévő ukrán állások és települések bombázását. Ukrán és orosz források szerint az orosz tüzérségi csapások számos települést értek a nyugati (jobb) part mentén, köztük Herszon városát is. A közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy december 9-én este Shahed-136-os drónok hangját hallották az északi Herszon területen található Velika Olekszandrivka felett. A helyi lakosok emellett nagy robbanások hangját észlelték a Herszoni Terület orosz hátországában, Csaplinkában (a T2202 Nova Kakhovka-Armjanszk útvonal mentén) és Szkadovszkban (a P57 Herszon város-Hola Prisztan-Szkadovszk útvonal mentén). Egy orosz milblogger megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz csapatok december 9-én megtámadták a Potemkin-szigeten (Herszon várostól délre, a Dnyeper folyóban) lévő „szürke zónát”, és azt állította, hogy a támadás célja a Hola Prisztanban lévő orosz állások árnyékolása volt.


Az orosz haderő december 10-én rakéta-, drón- és tüzérségi csapásokat mért a Mikolajivi, Zaporizzsjai és Dnyipropetrovszki Területekre. A Mikolajivi Terület vezetője, Vitalij Kim jelentette, hogy az orosz egységek légvédelmi rakétákkal csapást mértek az Ocsakiv partjainál lévő vizekre, és megjegyezte, hogy az ukrán légvédelem két Shahed-136-os drónt lőtt le a Mikolajivi Terület felett és kettőt a Herszoni Terület felett. Az orosz csapatok emellett december 9-ről 10-re virradó éjjel energetikai infrastruktúrára mértek csapást az Odesszai Területen. Orosz források azzal vádolták az ukrán alakulatokat, hogy ágyúzták a folyópartot Enerhodarnál.

Az ukrán hadsereg december 10-én folytatta az orosz katonai eszközök és koncentrációs területek elleni csapásokat Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai Területen egy meg nem nevezett helyen lévő orosz koncentrációs területre mért ukrán csapás során akár 150 orosz katonát is megsebesítettek. Ukrán források emellett megerősítették, hogy az ukrán egységek nyugatról biztosított fegyverekkel orosz katonai eszközöket és parancsnoki állásokat támadtak Enerhodar, Molocsanszk, Tokmak és Berdjanszk közelében, valamint egy Buk-M3 légvédelmi rendszert Veszele közelében.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok azt tervezik, hogy Oroszországban és a megszállt ukrán területeken programokat indítanak a gyermekek felkészítésére az esetleges katonai szolgálatra. Az ilyen programok elindítása azt jelzi, hogy az orosz hatóságok hosszú távú haderőfejlesztési képességekbe fektetnek be. Egy orosz mozgósításellenes hírportál december 9-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok katonai kiképzőközpontok megnyitását tervezik 10 orosz régióban, hogy a 14 és 18 év közötti gyerekeknek „katonai sportkiképzést” és „hazafias nevelést” biztosítsanak. Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettes és elnöki megbízott a távol-keleti szövetségi körzetben bejelentette, hogy a központok azért lesznek, mert minden orosz gyermeknek „képesnek kell lennie arra, hogy megvédje a hazáját”, és hogy az Ukrajnában harcoló orosz katonák „élve térhessenek haza.” Trutnyev előrejelzése szerint a 2023 tavaszán induló kísérleti programba 45 000 iskolás gyermeket fognak felvenni. Nem világos, hogy az orosz hatóságok hogyan tervezik felépíteni vagy ösztönözni a beiratkozást ezekbe a programokba. Szerhij Hajdaj, az ukrán Luhanszki Terület vezetője december 10-én kijelentette, hogy a Luhanszki Terület megszálló hatóságai katonai kiképzést és „fiatal harcosok tanfolyamát” is bevezetik az iskolai tantervekben. Ezek a programok különösen a 8. és 10. osztályos tanulókat célozzák meg.


Az orosz hadsereg a jelentések szerint továbbra is kemény intézkedéseket alkalmaz a potenciális dezertőrök megfélemlítésére. Az ukrán vezérkar december 10-én arról számolt be, hogy az orosz hadsereg elkezdett SMS-üzeneteket küldeni a Lugacom mobilhálózat előfizetőinek Luhanszk megyében, amelyekben a bevetési pontok elhagyása esetén büntetőjogi felelősségre vonásra figyelmeztetnek.

Egy orosz hírforrás december 9-én arról számolt be, hogy a Moszkvai Területen található Szerpuhovból mozgósított katonák újra felvették a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Az ISW november 29-én arról számolt be, hogy a szerpuhovi mozgósított katonák hozzátartozói elvesztették a kapcsolatot hozzátartozóikkal, miután a katonák egy sor, az orosz védelmi minisztériumot bíráló videót tettek közzé. A hírforrás azt állította, hogy az orosz parancsnokok kezdetben „magukra hagyták” a katonákat élelem és támogatás nélkül, majd tiltakozásuk ellenére a frontvonalra küldték őket. A csoport állítólag sok sérülést szenvedett, és sokan egy moszkvai katonai kórházban lábadoznak.

Az orosz hatóságok továbbra is célkeresztben tartják a Feleségek és Anyák Tanácsának aktivistáit, akik a mozgósított személyzet jobb körülményeit szorgalmazzák. Orosz hírforrások arról számoltak be, hogy a Szamara terület tisztviselői december 8-án szabadon engedték a Tanács két képviselőjét, akiket kábítószer-kereskedelem és szélsőséges anyagok terjesztésének vádjával rövid időre őrizetbe vettek. Orosz források továbbra is azt állítják, hogy a Feleségek és Anyák Tanácsa kapcsolatban áll „szélsőséges” személyekkel és szervezetekkel.


Az orosz katonatisztek továbbra is eredménytelenül hajtják végre a mozgósítást, és nem képesek fegyelmet tartani az Ukrajnába telepített katonák között. Egy orosz hírforrás december 10-én arról számolt be, hogy egy orosz katona egy lőgyakorlaton elvesztette uralmát egy gránátvető felett, és megölt egy másik mozgósított katonát. Egy orosz hírforrás december 9-én arról számolt be, hogy a hatóságok vizsgálják egy mozgósított katona halálát, akit látható okok nélkül holtan találtak egy sátorban egy omszki katonai táborban. Az Ukrán Ellenállási Központ december 10-én arról számolt be, hogy orosz katonák a Herszoni Területen található Csaplinka közelében elloptak egy autót a helyiektől, majd miután erősen ittak, karamboloztak. A központ azt is megjegyezte, hogy az orosz katonák egyre több nemi erőszakot és gyilkosságot követnek el az ukrán civil lakosság ellen. A megszálló hatóságok állítólag megpróbálták korlátozni az alkohol árusítását, és megtiltották a katonáknak, hogy fegyvert viseljenek nyilvános helyeken, de kevés eredménnyel.

Az orosz hatóságok továbbra is ígéretet tesznek arra is, hogy megoldják a mozgósítással kapcsolatos bürokratikus problémákat. Egy neves orosz hírforrás december 10-én azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium egy külön nyilvántartásba fogja bejegyezni azoknak az önkénteseknek a nevét, akik nem kapták meg az ígért kifizetéseket. Az orosz kormánypárt (Egységes Oroszország) főtitkára, Andrej Turcsak december 9-én megígérte, hogy együttműködik az orosz védelmi minisztériummal annak érdekében, hogy megoldják a katonáknak a mozgósításkor kiadott és a behíváskor kiadott dögcédulákon szereplő azonosítószámok közötti eltéréseket. Turcsak azt állította, hogy ez az eltérés akadályozta meg, hogy a mozgósított katonák hozzáférjenek a számláikhoz.


A megszállt területek hírei:

Az orosz erők a megszállt Donyecki területen a jelentések szerint civil közművek eszközeit veszik igénybe a védelmi építmények építésének támogatására. Az ilyen erőfeszítések szinte biztosan a súlyos orosz eszközhiány következményei. Az Ukrán Ellenállási Központ december 10-én kijelentette, hogy a közüzemi berendezések orosz erőknek történő kiosztása gyakorlatilag leállította a közüzemi vállalkozások munkáját.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják a megszállt területek Oroszországhoz való adminisztratív integrálására irányuló erőfeszítéseket. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin december 10-én bejelentette, hogy a DNK megnyitja a kötelező egészségbiztosítás területi alapját, amely lehetővé teszi a Donyecki Terület lakosainak, hogy Oroszország egész területén orvosi ellátásban részesüljenek. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület ukrán vezetője december 10-én kijelentette, hogy a megszállt Luhanszki Területen a vállalkozóknak december végéig be kell jelentkezniük az egységes orosz állami nyilvántartásba, különben elveszítik a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó támogatásokat. Úgy tűnik, hogy az orosz katonák és a megszálló hatóságok kihasználják az átmeneti intézkedéseket az ukrán civilek zsarolására. Az Ukrajnai Ellenállási Központ azzal vádolta az orosz katonákat, hogy ukrán autókat lopnak, levágják az ukrán rendszámtáblákat, a lopott autókat orosz rendszámmal regisztrálják újra, és a lopott autókat Oroszországba exportálják továbbértékesítésre. A megszállt területeken a rendőrök állítólag megállítják az ukrán autókkal rendelkező tulajdonosokat, és a megállítás során „bírságok” kicsikarására találnak ki okokat.

Szerhij Hlan, a Herszoni Terület ukrán közigazgatási tanácsadója december 10-én kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok bejelentették egy új település építését Henicseszk közelében. A megszálló hatóságok azt állították, hogy a településen, Niu Vaszjukijban új kórházak lesznek. Hlan azt állította, hogy a megszálló hatóságok a kórházakat Herszon városából kifosztott orvosi felszerelésekkel fogják feltölteni.*

*Erről a Niu, vagyis Új-Vaszjukiról még lesz szó a második részben, ugyanis a városnévnek üzenete van, csak nem könnyű megérteni…

Eddig tartottak a harcok hírei, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!