Szele Tamás: Vlagyimir Vlagyimirovics és az aranyszobor

A mai második részt egyetlen személynek szentelem, igen, Neki, a Világ Reményének, Oroszország Ragyogásának, vagyis Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, ki csak népének él (vagy az Lenin? El vagyok néha tévedve ezek között az orosz félistenek között, végül is mindegy), akinek most már érdemeihez méltó aranyszobra is áll, igaz, Angliában.

Jelezném, hogy ezek csak a mai Putyin-hírek, készül egy hosszabb lélegzetű dolgozatom is nehéz gyermekkorát követő küzdelmes ifjúságáról, még a finnországi száműzetés, bocsánat, müncheni kiküldetés előtt, de már a KGB-nél töltött éveiről, de az nem lenne meg éjfélre sem – lássuk inkább az aktualitásokat.

Az első aktualitás az, hogy habár az orosz elnök lemondta a megszokott nyilvános szerepléseit, mégsem kerüli teljesen a publicitást. A Moscow Times szerint hírekkel hajlandó foglalkozni, csak a rosszakkal nem (talán ezért nem is mondott még semmit a herszoni kivonulásról, a másik lehetőség az, hogy nem tud róla, mert nem merték neki megmondani). Mindenesetre az orosz állami vállalatokat az elnöki adminisztráció utasította, hogy készítsenek egy pozitív programtervet olyan hírekkel és eseményekkel, amelyeken Vlagyimir Putyin részt vehet – mondták a The Moscow Timesnak a Kremlhez közel álló források, és a vállalatok képviselői is megerősítették.

Az „információcserére” – azaz a legkisebb érdemi pozitív hír összegyűjtésére – vonatkozó parancs az energetikai, a közlekedési és a kommunikációs szektor vállalatainak vezetőihez, valamint az orosz régiók vezetőihez érkezett.

Az oroszok szociális jóléte csökken, a szorongás növekszik, és az elhúzódó háború okozta fáradtság már felhalmozódott. Ilyen körülmények között az elnöknek egyértelműen valami pozitív dologgal kell társulnia a polgárok számára, a „jó hírek szócsöve” kell, hogy legyen – magyarázta a logikát a lapnak két egymástól független tisztviselő.

A „jó hírek inkubátora” – a választások idején gyakran alkalmazott technika – már működik, mutatnak rá a The Moscow Times forrásai: a Biztonsági Tanács ülésein és nemzetközi hívásokon kívül Putyin nyilvános programjában olyan események szerepelnek, mint egy pulykatenyésztő központ és szociális létesítmények ünnepélyes megnyitása, gratulációk a Roszatom és a Rosztec állami vállalatok évfordulói alkalmából, valamint egy felújított autópálya megnyitása.

Több tucat állami vállalatot bíztak meg azzal, hogy keressenek új „pozitív híreket”, amelyekben Putyin részt vehet. A Kreml tervei szerint ezeknek a cégeknek kell befoltozniuk az elnök imázsán tátongó rést, és segíteniük kell az állami propagandát, amely rohamosan veszíti tévénézőit, és egyre kevésbé talál érveket a közel egy éve tartó háború mellett.

A fronton elszenvedett kudarcok, a mozgósítás és az elfoglalt ukrán területek további elvesztésének veszélye már arra kényszerítette Putyint, hogy csökkentse a nyilvános rendezvények gyakoriságát, és 10 év után először a hagyományos nagy sajtótájékoztató nélkül zárja az évet. A győzedelmes retorika és a véres valóság között a Kreml keresi a módját, hogyan ragassza össze újra a propagandisztikus narratíva összetört poharát. De hiába: a Kreml kérésére végzett nem nyilvános közvélemény-kutatások szerint az oroszok 55%-a támogatja a béketárgyalásokat Ukrajnával, míg 25% a háború folytatását.

Aki azt hinné, hogy az orosz elnök éjjel-nappal csak az imázsát építi, nagyon félreismeri. Komoly, nemzeti sorskérdések nyomják a vállát, például az, hogy fogy az orosz, csökken a népesség. Nem kéne háborúzni, meg kéne növelni az életszínvonalt, mindjárt nem csökkenne, mondja az én nyugati logikám, de Oroszországban ez is másként működik. Putyin egyszerűen kiadta parancsba a kormányának, hogy állítsák meg a népességcsökkenést, és az ukáz bizony ukáz, pláne, ha egyenesen a cár atyuskától jött.

Bizony, szomorú dolgot ír a tudósítás, galambocskáim:

Oroszország „nehéz helyzettel” néz szembe a demográfia területén – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a Stratégiai Fejlesztési és Nemzeti Projektek Tanácsának ülésén.

A születési ráta „meredeken visszaesett” – mondta, hozzátéve, hogy a halálozás csökkentésében és a világjárvány következményeinek leküzdésében elért „eredmények” ennek következtében „visszafordultak”.

Arra kérem a kormányt, hogy a jövő év elején készítsen egy speciális intézkedéscsomagot ennek a tendenciának a megfordítására. Azonnali szükség van a helyzet jobbra fordítására, a születési ráta és a várható élettartam növekedésének biztosítására Oroszországban” – mondta Putyin.”

A Rosstat adatai szerint októberben 107,2 ezer gyermek született Oroszországban, 12,8 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban. A születési ráta 10,7 százalékos éves szintű csökkenése legalább 2020 óta a legerősebb volt.

Oroszországban 10 hónap alatt kumuláltan 1,092 millió gyermek született, ami 77,8 ezerrel (-6,2%-kal) kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. Ugyanakkor a termékenység relatív szintje – 9 gyermek 100 ezer főre vetítve – 2001 óta a legalacsonyabb lett.

A Krím elcsatolása előtti szintekhez képest, amikor Oroszországban évente közel 2 millió gyermek született, a születési ráta csaknem harmadával csökkent. És ez még csak a kezdete annak a folyamatnak, amely a háború miatt elkerülhetetlenül felgyorsul: a születési ráta „mélypontja”, amelyet a posztszovjet gazdasági katasztrófa után, a kilencvenes évek végén állapítottak meg, jövőre fog áttörni – prognosztizálta Igor Jefremov, a Gajdar Intézet demográfusa.

A születések száma 2023-ban 1,2 millióra, 2024-ben pedig egymillióra csökken, ami Jefremov becslései szerint az ország modernkori történetében (a második világháború óta) az abszolút minimum lesz.

A termékenységi rátákra mért fő csapás közvetett lesz, mivel a legtöbb család tervezési perspektívái teljesen megsemmisülnek. És a hatás annál erősebb lesz, minél tovább tart a mozgósítás” – mondta a demográfus.

Azért elképzelem, ahogy az orosz kormány megoldja a nadrágszíját és a népességcsökkenés problémáját… irgalom szegény fejüknek, már nem fiatal emberek. Különben is, ezt csak Putyin volna képes rendbe tenni, mint az Orosz Férfiasság Ősereje. Kár, hogy ezt csak Angliában tudják róla, de ott arany szobrot is kapott, mint termékenységi szimbólum.

Vagy tévednék? Nem, az nem lehet, hogy szimplán f*szfejnek ábárzolták, termékenységi bálvány lesz ez… Szóval, az történt, hogy West Midlands megyei Rowley Regis angol falu lakói elhelyezték Vlagyimir Putyin péniszfej formájú szobrát településük központjában, a Bell End utcában. Ahogy a közösségi médiában közzétett fotókon látható, a talapzaton az olvasható, hogy „Bellend of the Year”, ami úgy fordítható, hogy „Az év péniszfeje”.


A szobor mellett egy aranyszínű festékkel borított utcatábla áll, amelyen az utca neve olvasható – az angol péniszfejre utaló szóra. A bellend szó sértésként is használható.

Az Independent szerint a szobrot az ukrajnai orosz invázió elleni tiltakozásul állították fel. A tüntetés névtelenséget kérő szervezője újságíróknak elmondta, hogy a Putyin szobra mellett elhaladó falubelieket és látogatókat arra biztatták, hogy dobálják tojással az orosz elnököt, amit sokan szívesen meg is tettek.

Egy másik aktivista elmondta, hogy azt tervezik, hogy kis szobrokat készítenek és árulnak a pöcsfejű Putyinról, és a bevételt az ukrán menekültek megsegítésére fordítják.

Kérem, ne higgyenek a látszatnak és a Kollektív Nyugat bűzhödt, kapitalista propagandájának, Bellend a termékenység kelta istene. Na jó, újkelta, sőt, legújabb. Anniyra új, hogy most találtam ki. Már az ószlávok is tisztelték, nem véletlen, hogy Putyin arcvonásait viseli, idők méhén ragyog át Vlagyimir Vlagyimirovics ragyogása, korokat ágaskodik át ez az orbitális pénisz, bocsánat, politikus…

Mindenesetre ezt majd úgy fogja megírni a RIA Novosztyi, hogy „Aranyszobrot kapott Putyin tisztelőitól Angliában”.

Igaz is lesz: aranyszínű és szobor is. A többi meg nekik mellékes.

Nálunk idén még eldönthetjük, minek nevezzük, akit a szobor ábrázol, pöcsfejnek vagy imádatunk tárgyának, félő, hogy jövőre már kötelező lesz rajongani érte.

Ennyi hír jutott ebbe a mai második részbe és ilyen: hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!