Szele Tamás: Kadirov és a szamár

Ma a Zónán műszaki problémák voltak – egyébként több magyar híroldalon úgyszintén, tehát senki se tekintse úgy, hogy ezt az egy kis lapot érte volna támadás – amely gondoknak a műszaki háttere előbb utóbb tisztázódni fog, ezt az írást többek között azért követem el, hogy lássam, alkalmas-e már a szerkesztői felület munkára.

Sajnos az kényszerű üzemszünet miatt elmaradtak a pontos, napi híradások, bár nagyon fontos dolgok nem történtek (ilyenkor van az embernek az az érzése, hogy hamarosan viszont fognak), mindenesetre igyekszem majd pótolni a mulasztást, azonban annak nem volt semmi akadálya, hogy az ember nézelődhessen kicsit, így örömmel jelentem: sikerült megtalálni nem csak az orosz, de az egész világ talán legnagyobb bolondját.

Igen, Ramzan Kadirovról van szó, aki most nagy tévedést követett el. Ugyanis kínai nyelven tett közzé felhívást a Telegramon. Lássuk, mit írt.

在过去的一百年里,美国和欧洲在世界各地组织了数十次战争、军事政变和入侵。

数百万平民成为他们的受害者。

然而,现在他们带来了更可怕的威胁,即摧毁人类存在期间各国人民形成的所有道德价值观。

他们想把我们变成容易被操纵的动物。

这永远不可能发生!

我们呼吁整个伊斯兰世界,所有理智的民众团结起来,共同反对我们的共同敌人!

在我们对造物主的团结、意志和信仰面前,他们的金钱和武器都算不了什么!

北大西洋联盟威胁着整个世界的存在。

但俄罗斯与西方的所有预测背道而驰,挑战了这种邪恶,并自信地走向胜利。

不要让北约向你们发号施令,否则他们很快就会来践踏你们的家园!

和你们的兄弟们站在一条战线吧!”




Ja, vagy úgy. Mondjuk az első ránézésre is látszik, hogy gépi fordítás, de lássuk, mit tészen ez magyarul.

Az elmúlt száz évben az Egyesült Államok és Európa több tucat háborút, katonai puccsot és inváziót szervezett világszerte.

Civilek milliói estek áldozatul nekik.

Most azonban még szörnyűbb veszélyt jelentenek, nevezetesen az emberiség fennállása során az emberek által kifejlesztett erkölcsi értékek megsemmisítését.

Könnyen manipulálható állatokká akarnak változtatni minket.

Ez soha nem történhet meg!

Felszólítjuk az egész iszlám világot, minden értelmes embert, hogy egyesüljünk közös ellenségünk ellen!

A pénzük és a fegyvereik semmit sem érnek a mi szolidaritásunkkal, akaratunkkal és a Teremtőnkbe vetett hitünkkel szemben!

Az Észak-atlanti Szövetség az egész világ létét fenyegeti.

De Oroszország, a Nyugat minden jóslatával ellentétben, szembeszállt ezzel a gonosszal, és magabiztosan halad a győzelem felé.

Ne hagyjátok, hogy a NATO diktáljon nektek, mert hamarosan eljönnek, hogy eltapossák a hazátokat!

Álljatok egy oldalra a testvéreitekkel!”




Hát, izé. Az „egész iszlám világ” az a hívők, igazhitűek közössége, az umma, ami viszonylag sok embert jelent, és ahány, annyiféle. Nem tisztem hitbéli dolgok ügyében ítélni, nem is fogom tenni, de attól, hogy Groznijban elkiabálja magát egy szúfi, Sztambulban nem épül minaret. Igen, Kadirov a szúfi ágazat híve állítólag, ezt ki is használja, csak hát a máshol üldözött, voltaképpen békeszerető szúfik egyes ingusföldi csoportjait bele is hajszolja a seregébe. Ők a szegény batalhadzsik. A nevüket – némiképp logikusan – Batal Hadzsiról, a vallási csoport alapítójáról kapták.

Az egész azzal kezdődött, persze, hogy 1859-ben a hódító oroszok elfogták Shamil imámot, aki Csecsenföldön-Icskériában teokratikus központosított hatalmat gyakorolt, melynek úgy a polgárok, mint az utazók vagy a kereskedők számára több volt a hátránya, mint az előnye, általában ezek a maszek birodalmak ritkán a törvényesség és a demokrácia bástyái, igaz, a cári Oroszország is csak annyiban volt Shamilnál különb, hogy ismerték a zongora intézményét. Mindenesetre mindenki belefáradt már a harcba. Ugrásszerűen megnőtt Kunta Hadzsi Kisjev, a kadiri szufi testvériség beavatottjának népszerűsége, aki nem dzsihádra, hanem türelemre és a hit megőrzésére szólított fel. A tanítványai gyorsan kiterjedt hálózatot építettek ki a mai Csecsenföld és Ingusföld egész területén. A cári kormány emiatt száműzte a prédikátort Oroszország északi részére, a Vologda tartománybeli Usztyuzsna városába, ahol 1867-ben meghalt. Sok híve még mindig nem hajlandó hinni Kunta Hadzsi halálában, és úgy gondolják, hogy a tanár egyszerűen elrejtőzött. (Ez a Mahdi-elv, máskor és máshol is előfordult már).

Kunta hadzsi távollétében azonban egyes követői saját testvériségeket hoztak létre, amelyek rítusokban, imahelyekben és társadalmi sajátosságokban különböznek egymástól. Egyikük Batal-hadzsi Belhoroj volt, aki a mai Ingusföldön született 1821-ben. John Baddeley brit kaukázusi történész szerint, aki személyesen találkozott a sejkkel, Batal-hadzsi híres volt vendégszeretetéről, és még alkohollal és cigarettával is meg tudott kínálni egy keresztényt, bár ő nem ivott és nem dohányzott. Követőinek százai dolgoztak Batal-hadzsi hatalmas kukoricaföldjein, megsokszorozva vagyonát. A korabeli beszámolók szerint a batal-hadzsik harciasságukról voltak nevezetesek. Az 1893-as „Ethnographic Review” folyóirat így számolt be róla:

Azt mondják, hogy a legszerényebb ember, miután Batal-hadzsik testvérévé vált, a legelszántabb dzsigitté válik, még ha azelőtt alázatosabb volt is, mint egy ártalmatlan marha”.




Ugyanakkor maga Batal-hadzsi sejk is híres volt arról, hogy ügyesen békítette ki a vérbosszúkat, melyek azon a vidéken mondhatni népi táncnak számítottak. Maga Batal-hadzsi 1914-ben halt meg a Kaluga tartománybeli Kozelszk városában. Fiainak többségét a bolsevikok ölték meg. Az oroszországi szúfi testvériségek azonban nem tűntek el, túlélték a szovjet rendszert. Míg az tartott, a batalhadzsik magánházakban gyűltek össze, titokban tartottak zikrreket, tehát istentiszeleteket.

Mármost Kadirov szinte készen kapott egy kiszolgáltatott, félig-meddig titokban létező közösséget, akiknek elintézte az utóbbi években, hogy zaklassák még őket kicsit – vagy nagyon – és utána felajánlotta nekik a védelmét. Sosem fog kifogyni a katonából, míg szegény batalhadzsik létezni fognak, pedig hát igazából még csak nem is harcias emberek.

Szóval, így szereti Ramzan Kadirov muzulmán testvéreit. De azt mégsem kellett volna tennie, hogy kínai nyelven szól hozzájuk. Tekintetbe kell vennünk, hogy a kínai állam most nem a legfényesebb napjait éli: gazdasági válságon megy keresztül, demográfiai katasztrófán, élelmiszerhiány is van, ráadásul ott van nekik a félbehagyott népirtás Hszincsiang-Ujgur tartományban. Aminek esetében előbb volt az okozat, vagyis a kínai terror, mint az ok, tehát az ETIM, a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom megalapítása, de amikor az egészet elkezdték, senkinek nem jutott eszébe, hogy lesz világjárvány meg gazdasági krízis. Hogy szegény ujgurokkal milyen mérhetetlenül kegyetlen módon bántak és bánnak, mindannyian tudjuk. De ezen még lehet rontani.

Például úgy, hogy ez a grozniji emberke kínai nyelven kezd el marhaságokra felszólítani muzulmán embereket. Ha esetleg nem vennék észre a pekingi hatóságok, leírja nekik kissé tört kínaiul is. Hogy ennek mennyire fognak örülni a Nagy Népi Gyűlésben, azt szó nehezen mondhatja el: ugyanis semennyire. Lévén pedig, hogy Kadirov fennhatósága még Csecsen- és Ingusföldön sem terjed ki mindenhova, Kelet-Ázsiában pedig még annyit sem ér a szava, mint a Spárga macskámé, hát világos: ezzel a nyílt levéllel csakis a szegény ujgurok sorsát tette még sokkal nehezebbé, ha ez egyáltalán lehetséges.


Akármi legyek, ha ebből nem lesz újabb letartóztatási hullám Ürümcsiben. És azért valószínű, hogy szokás szerint nem a terroristákat fogják elvinni a kínai hatóságok, mert azok képesek és még elkezdenek lövöldözni, hanem az ártatlanokat.

Legalább ne kínaiul írt volna ez a Világ Szamara, értenek Pekingben minden nyelven, ha akarnak, de így még Kína orra alá is tolta a provokációt… és Peking épp most táncol kifelé az orosz és iráni gazdasági kapcsolataiból, szóval minden a legrosszabbkor történik.

Bocsánat, de Ramzan Kadirov esze tokjáról egy régi történet jut eszembe, mikor Naszreddin Hodzsa ezer aranyat kap a konyai káditól, hogy tanítsa meg a szamarát hét év alatt a Koránt elolvasni. Naszreddin boldogan viszi haza a pénzt Güldzsánnak, a feleségének:

– Nézd, Güldzsán, ezer arany!

– De Naszreddin, az egy szamár, az sosem tanul meg olvasni!

– Persze, hogy nem. De van rá hét évem. Az nagy idő. Azalatt vagy megdöglik a szamár, vagy megdöglik a kádi, legrosszabb esetben én – de ez akkor is ezer arany.

Van egy olyan érzésem, hogy most Kadirov kérés nélkül tanítja olvasni a kádi szamarát.

És nincs már rá hét éve.

Sőt, az se biztos, ki a kádi és ki a szamár.

Ennyi fért ebbe a mai írásba, reméljük, holnap már zavarmentesen lehet dolgozni.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!