Szele Tamás: Dróntámadás és latolgatás

Tegnap nem voltak a Zónán hírösszefoglalók, ugyanis nap közben műszaki hibákkal kellett szembesülnöm, melyek estére elhárultak ugyan, de sok értelme nem lett volna tegnap este kitenni azt a hírmennyiséget, ami pár órán belül úgyis elavul – ma pedig, lévén hétfő, az ISW megint elméleti napot tart, bár néhány fontosabb információ így is belefért a napi jelentésükbe.

És, mint minden ilyen „elméleti” napon, most is lenne aktuális hír: Kijevet az éjszaka folyamán több mint 20 iráni Shahed drón támadta, közülük mintegy 15-öt lelőttek – közölte Szerhij Popko, a város katonai közigazgatásának vezetője. A város ekkor vészhelyzeti áramszüneteket rendelt el.

A főváros az iráni Shahed támadások több hullámát is kiállta. Sajnos a kritikus infrastruktúrát is érik találatok. A katasztrófavédelmi szolgálatok az utóhatásokkal foglalkoznak. Az áldozatokról és a károkról szóló információk tisztázása folyamatban van”

mondta Popko.

A város polgármestere, Vitalij Klicsko szerint az előzetes információk szerint nincsenek áldozatok. Olekszij Kuleba, a kijevi területi közigazgatás vezetője szerint két áldozat mégis van:

Infrastruktúra és magánházak rongálódtak meg egy éjszakai dróntámadás következtében Kijev térségében. Egyelőre két áldozatról tudunk. Minden szolgáltatás megtalálható a helyszínen. A csapások következményeinek felszámolásán dolgozunk. A terrorista ország folytatja a civilek elleni háborúját. Mindent le fogunk győzni. Az ellenség már vesztett.”

Az orosz hadsereg rendszeresen bombázza Ukrajnát iráni Shahed–136-os drónokkal, amelyeket saját drónjaiknak álcáznak „Geran-2” hazai elnevezéssel. Az ukrán hírszerzés azt állítja, hogy Irán az ukrajnai háború kezdete óta szállítja drónjait Oroszországnak.

Erről a támadásról ennyit tudok mondani, de lássuk azt a bizonyos elméleti anyagot az ISW-től, melyben Karolina Hird, Grace Mappes, Kateryna Stepanenko és Frederick W. Kagan elmondják, szerintük körülbelül merre tart a háború.

A jelentés kitér az orosz katonai vezetés közelmúltbeli erőfeszítéseire az ukrajnai orosz kudarcok kezelésére, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök december 19-re tervezett találkozójára, valamint a Wagner-csoport finanszírozójának, Jevgenyij Prigozsinak a Wagner-csoport legitimálására és saját hírnevének erősítésére irányuló folyamatos erőfeszítéseire.

Az orosz katonai vezetés kampányt folytat annak érdekében, hogy magát egy hatékony háborús apparátus részeként mutassa be, és ezzel próbálja kezelni az ukrajnai orosz kudarcok közvéleményben kialakult megítélését. Az orosz védelmi minisztérium december 18-án olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter munkalátogatáson van a Déli Katonai Körzetben (SMD), és ellenőrzi az ukrajnai harci övezetben lévő orosz erők csoportosítását. Sojgu állítólag eligazítást kapott a tábori parancsnokoktól, és közvetlenül beszélt a fronton lévő személyzettel, „különös figyelmet fordítva a csapatok átfogó támogatásának megszervezésére, a személyzet terepen való bevetésének feltételeire, valamint az egészségügyi és hátországi egységek munkájára”. Az orosz Védelmi Minisztérium december 17-én felvételeket tett közzé arról, hogy Sojgu részt vett egy találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel és Szergej Szurovikinnel, az ukrajnai közös erőcsoport parancsnokával, hogy megvitassák az ukrajnai orosz műveletekre vonatkozó közeli és középtávú javaslatokat. Sojgu közelmúltbeli kötelezettségvállalásai arra utalnak, hogy az orosz Védelmi Minisztérium megpróbálja megerősíteni a hatékony katonai szervként való megítélését a háborút támogató közösség által a hadvezetéssel kapcsolatban megfogalmazott folyamatos kritikákkal szemben. Az orosz katonai tisztségviselők közelmúltbeli összehangolt erőfeszítései, hogy a háborús erőfeszítések tervezésében és irányításában aktívan részt vevőnek mutassák magukat, különösen az ukrajnai kézzelfogható katonai győzelmek hiányában, arra utalhatnak, hogy Oroszország az elkövetkező hónapokban újabb offenzívára készül Ukrajna ellen. Shoigu látogatása az SMD-nél – amelynek középpontjában a fenntartás és az orvosi támogatás áll – valószínűleg része annak az erőfeszítésnek, hogy megmutassa, hogy a katonai vezetés kijavítja az orosz hadsereg katasztrofális kudarcait azokon a területeken, amelyek a katonai bloggerek állandó dühös kommentárjainak és a katonák és családjaik tiltakozásának tárgyát képezik.

Putyin december 19-re tervezett találkozója Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel valószínűleg ugyanennek a proaktivitás bemutatására irányuló erőfeszítésnek a része, valamint annak a törekvésnek, hogy megteremtse az előfeltételeket a háború új szakaszához. Az ukrán egyesített erők parancsnoka, Szerhij Najev kommentálta a közelgő Putyin-Lukasenko találkozót, és megjegyezte, hogy az Putyin december 17-i, az orosz katonai parancsnoksággal tartott találkozója után következik, amelyen a háború közvetlen és középtávú céljairól tárgyaltak. Najev arról számolt be, hogy az ukrán kormány szerint Putyin a fehérorosz hadseregnek az Ukrajna elleni további orosz agresszióban való szélesebb körű részvételéről fog tárgyalni, ami összhangban van az ISW előrejelzésével a találkozóra vonatkozóan. Putyinnak az orosz parancsnoksággal való találkozója, Sojgu állítólagos frontlátogatása és a Putyin-Lukasenko találkozó együttesen a háború bemutatásának, tervezésének és lefolytatásának új szakaszára utalnak, és előrevetíthetik az Ukrajna elleni újabb támadó hadműveleteket az elkövetkező hónapokban.

Az orosz hadsereg képessége, még a fehérorosz fegyveres erők elemeivel megerősítve is, hogy a következő hónapokban hatékony, nagyszabású gépesített támadó műveleteket készítsen elő és hajtson végre, erősen kérdéses, ahogy azt más elemzők is megjegyezték. Az Oroszország által a mozgósított tartalékosokból és az éves őszi sorozási ciklusból származó emberállomány nem lesz eléggé képzett ahhoz, hogy gyors és hatékony gépesített manővereket hajtson végre idén télen. Oroszország küzdelmei, hogy a jelenleg Ukrajnában harcoló csapatait harckocsikkal, tüzérséggel, nagy hatótávolságú csapásmérő eszközökkel és más alapvető hadianyagokkal felszerelve tartsa, nagyon kevéssé valószínű, hogy időben megoldódnak ahhoz, hogy idén télen egy nagy létszámú új haderőt felszereljenek a támadó hadműveletekhez. Putyin mindazonáltal még ezen a télen újabb nagyszabású támadó hadműveleteket rendelhet el, de fontos, hogy ne becsüljük túl az orosz vagy egyesített orosz-belorusz hadseregek valószínűsíthető képességeit ezek sikeres végrehajtására. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy nem valószínű, hogy Lukasenko felhasználja a fehérorosz hadsereget (amelyet szintén fel kellene szerelni) Ukrajna lerohanására.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin folytatta erőfeszítéseit a Wagner-csoport mint félállami fegyveres erő legitimálására és saját hatalmi bázisának növelésére azáltal, hogy lobbizott az Ukrajnában harcoló Wagner-csoport személyzetének megnövelt állami juttatásaiért. Prigozsin december 18-án panaszkodott, hogy a helyi szentpétervári hatóságok megtagadták, hogy a Wagner-csoport harcosát a „különleges művelet” résztvevőinek temetkezési helyein temessék el, és ehelyett a magán katonai cég (PMC) harcosait egy külön részlegbe kívánják helyezni, amit Prigozsin megalázónak nevezett. Prigozsin közzétett egy nyílt levelet, amelyben az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnökéhez, Andrej Kartapolovhoz fordult, hogy terjessze ki a harci veterán státuszt a Wagner-csoport harcosaira. Néhány orosz katonai blogger támogatását fejezte ki az intézkedés mellett, azt állítva, hogy minden orosz állampolgár, aki Ukrajnában harcol és meghal, megérdemli, hogy teljes katonai tiszteletadással temessék el. Prigozhin felhívása azonban nem terjed ki más PMC-k harcosaira. Prigozsin korábban november 8-án, amikor az Állami Duma megvizsgálta és elfogadta a harci veterán státusz kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot az orosz katonai önkéntesekre, már kifejezte támogatását egy hasonló intézkedés mellett, Prigozsin kifejezetten viszálykodott az orosz regionális hatóságokkal a Belgorodi Területen és Szentpéterváron, amint arról az ISW korábban beszámolt.

Prigozsin nagyobb elismerésre irányuló törekvése a Wagner-erőkön belüli szisztematikus kivégzésekről szóló jelentések megjelenésével egy időben történik, ami arra utal, hogy a Wagner-vezetés hajlandó mindent megtenni azért, hogy megőrizze a Wagner-csoportról, mint rendkívül fegyelmezett erőről alkotott képet. Az orosz ellenzéki The Insider december 16-án jelentette, hogy a Wagner-erők rendszeresen kivégzik a dezertőröket és a harcolni nem hajlandókat, különösen a büntetőtelepekről toborzottakat. A The Insider arról számolt be, hogy a Wagnernek saját belső biztonsági erői vannak a kivégzések végrehajtására, és hogy az egyik parancsnok – aki a kivégzett hadifogoly Jevgenyij Nuzsin parancsnoka volt – személyesen szemtanúja volt több kivégzésnek. Prigozsin korábban nyilvánosan kifejezte támogatását Nuzsin kivégzése mellett, amint arról az ISW korábban beszámolt. Az ilyen jelentések arra is utalnak, hogy a Wagner-csoport erői a hagyományos orosz haderőhöz hasonló morális és fegyelmi problémákkal küzdenek az újoncok körében, de kemény büntetésekkel küzdenek ellene, nem pedig az orosz védelmi minisztérium általános megközelítését jellemző ködösítéssel és az elégedetlen újoncok lecsillapítására tett kísérletekkel.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) ukrán képviselője, Andrij Juszov arról számolt be, hogy az orosz hadsereg újabb adag iráni gyártmányú drónt kapott, és továbbra is tárgyal Iránnal ballisztikus rakétarendszerek beszerzéséről.
      • Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy a Szvatove-Kremmina vonal mentén folytatódtak a pozícióharcok.
      • Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy folyamatos harcok folynak Bakhmut külterületén, valamint a várostól északkeletre és délre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek elfoglalták a Donyecki Területen, Szoledártól északkeletre fekvő Jakovlivkát.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok kiszorították az orosz erőket a Bakhmut közelében régóta tartott állásokból.
      • Egy ukrán tisztviselő azt állította, hogy az orosz alakulatok egységeket csoportosítanak át a Dnyeper folyó keleti (bal) partjáról Herszon területén, és hogy korai lenne megmondani, hogy az orosz csapatok visszavonulnak-e. Az orosz és ukrán hadsereg folytatta a rutinszerű tüzérségi és rakétacsapásokat a Dnyeper folyón túl.
      • Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán tüzérség december 16-án két orosz erőkoncentrációt és két lőszerraktárt támadott meg Zaporizzsjai területen, 150 személyt megsebesítve és 10 járművet megsemmisítve. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester kijelentette, hogy az orosz egységek sárkányfogakkal ellátott páncélelhárító védelmet építenek Melitopolban.
      • Az orosz alakulatok és a megszálló hatóságok továbbra is küzdenek az orvosi személyzet és az ellátmány súlyos hiányának kezelésével.

Eddig tartottak ma a harctéri (és elméleti) hírek, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik a hírösszefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!