Szele Tamás: Szent György és a szalag

Ma, a háború háromszázadik napján a második részben mindenféle hír akad majd, úgy, ahogy elém jöttek, kaotikusan, bár sajnos van rendszer ebben a káoszban, egészen pokoli rendszer van, de meg kell látni, észre kell venni, nem magától értetődő.

Például vegyük rögtön azt, hogy mennyire igazságtalan a világ Putyinnal. Mindenki azt mondja róla, néha még én is, hogy restaurálni akarja a Szovjetuniót. A mai rendelete ékes bizonyítéka annak, hogy erről szó sincs, ugyanis egyáltalán nem a Szovjetuniót akarja ő restaurálni, hanem a cári birodalmat. Ugyanis olyasmi kizárólag feudális államokban fordult elő, hogy hadi érdemekért vitézi telket, földbirtokot osszon a Legfőbb Hadúr. Márpedig ma délelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott ki, amelyben azt javasolja, hogy a moszkvai régióban, a Krímben és Szevasztopolban ingyenesen adjanak földterületeket a „különleges katonai műveletek” kitüntetett veteránjainak. A dokumentumot Oroszország hivatalos jogi információs portálján tették közzé.

A helyi hatóságoknak mostantól a rendeletnek megfelelő jogszabályokat kell elfogadniuk. Putyin azt javasolta, hogy a földterületeket a harci műveletek veteránjai kapják meg, akik „kitüntették” magukat a háború alatt és állami kitüntetésben részesültek, valamint az elhunyt katonák családjai. A rendelet ma lépett hatályba.

Putyin márciusban írta alá azt a törvényt, amely az ukrajnai háborúban résztvevőknek veteránstátuszt biztosít. A törvény minden orosz önkéntesre vonatkozik, aki február 24. óta részt vett a harci műveletekben, valamint az elcsatolt területeken létrehozott alakulatban részt vettek. A törvény havi kifizetésekre és adókedvezményekre, ingyenes utazásra az elővárosi vasutakon, elsőbbségi orvosi ellátásra, valamint egyéb kedvezményekre jogosítja őket.

Putyin aláírta azt a rendeletet is, amely az ukrajnai háborúban részt vevő katonák gyermekeinek kedvezményes egyetemi felvételéről szól.

Hát, egy új, kisnemesi rend felemelkedésének vagyunk tanúi Oroszországban – csak föld legyen elég, ugyanis elég sok orosz önkéntes harcolt ebben a mostani háborúban, elég sok plecsnit kiosztottak, sokan estek el, azok hagyhattak maguk után népes családot: lehet, hogy ebből egy új katonai „nemesség” alakul majd ki, de mivel a moszkvai területen már majdnem minden földnek van gazdája, marad a Krím és a szevasztopoli terület, márpedig ott érdekes a helyzet.

Ugyanis a krími földek tömeges „ajándékozása” az orosz hadseregnek az annexió után 2015-ben kezdődött, és Szergej Menyajlo akkori kormányzó – ma Észak-Oszétia vezetője – kezdeményezte. Menyajlo aláírta a 195PR számú titkos parancsot, amely a Szovjetunió idején a Fekete-tengeri Flottához tartozó földterületek és ingatlanok átadását szabályozta a védelmi minisztériumnak. A rendelettel Menyajlo gyakorlatilag hatalmas mennyiségű szevasztopoli földet és ingatlant adott át az orosz védelmi minisztériumnak. A rendelet nyomán olyan földterületek, amelyeken az emberek évtizedek óta éltek legálisan, az orosz hadsereg birtokába kerültek. Számos strandot is átadtak a hadseregnek, az egyiket, a Batilimanban található Tavridát később elkerítették, és a helyieknek megtiltották a belépést. 2019-ben a védelmi minisztérium végül egy helyi bírósági döntés révén megszerezte az ellenőrzést a Tavrida, valamint a népszerű „Tolsztjak” („Zsíros”) strand felett a várostól. A szevasztopoli lakosok csak a terület egy részét használhatták egy szolgalmi jog révén.

2017-ben Szevasztopolban nyilvános meghallgatások kezdődtek az új általános terv elfogadásáról, amely a várost zónákra osztotta. A védelmi minisztérium földjeit szürkével jelölték – ekkor derült fény a Menyajlo által a hadseregnek átadott területek méretére. A szürke zónába tartozott többek között Kacsa teljes tengerparti települése, házakkal, üzletekkel, sőt templomokkal együtt.

A területátadás nem maradt csak papíron: a Védelmi Minisztérium perelni kezdte az ingatlantulajdonosokat és a városi önkormányzatot. 2018 júliusában az orosz védelmi minisztérium pert indított a Novacentre hipermarket tulajdonosaival, követelve, hogy az épületet ismerjék el „engedély nélküli építménynek” és bontassák le. A hadsereg a helyére a „Patriot” park – egy propagandisztikus katonai kalandpark – egyik filiáléját kívánja felépíteni.

A Védelmi Minisztérium megkezdte a mamutfenyők kivágását, hogy a katonai személyzet számára házakat építsenek a Kazacsa („kozák”) öbölben, egy katonai egység helyén. A fakivágás helyszínétől és a leendő építési területtől öt méterre található egy második világháborús hadisír. A 60 évvel ezelőtt a második világháborús veteránok egy csoportja által alapított park egy részét szintén kivágták. Az építkezés során tízemeletes épületeket és sorházakat fognak építeni. A védelmi minisztérium a területet egy több mint 1000 lakást tartalmazó negyedként képzeli el.

Egyet mondok: az a védelmi minisztérium, amelyik ilyen tervekben gondolkodik, hipermarketeket és akár templomokat is lebont, nem fog egy négyzetméter földet sem adni a hadiárváknak és -özvegyeknek. A még élő veteránoknak pláne nem, mehet majd mindenki földért a Moszkvai Területre, ahol viszont kevés van, még kevesebb juthat: akinek lesz hét szilvafája, az már gazdag ember lesz. És neki is el fog fagyni a szilvája, azon a klímán.

Putyin rendelkezett ma másról is. Míg az első ukáza látszólag kegyelmes, a második szigorú. Mint a Moscow Times írja:

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn utasította az orosz kémelhárító szolgálatokat, hogy fokozzák az „árulók, kémek és szabotőrök” elleni vadászatot, és akadályozzák meg a külföldről érkező fenyegetéseket.”

A biztonsági ügynökségek dolgozóinak napján, az oroszországi szakmai ünnepen Putyin „magas követelményeket” támasztott az orosz biztonsági szolgálatokkal szemben, hogy reagáljanak az „új fenyegetésekre és kihívásokra”.

Határozottan gátat kell szabniuk a külföldi különleges szolgálatok tevékenységének, és azonnal azonosítaniuk kell az árulókat, kémeket és szabotőröket” – mondta, az állami és katonai elhárításhoz szólva, miközben Oroszország ukrajnai háborúja a 300. napjába lépett.

Putyin felszólította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) és a Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottságot, hogy közösen vegyék át a stratégiai létesítmények, például a közlekedési és energetikai infrastruktúra „különleges ellenőrzését”.

A külföldről érkező kockázatok megelőzése érdekében Putyin utasította az FSZB határőrszolgálatát, hogy „fokozza” az államhatárok felügyeletét.

A Kreml az ukrajnai inváziója során „ostromlott erődítményként” állította be magát a Nyugattal szembeni geopolitikai ellentétbe.

Putyin keddi televíziós beszédében ritka módon elismerte, hogy a helyzet az oroszok által megszállt kelet- és dél-ukrajnai régiókban „rendkívül bonyolult”.

Az ott élő emberek, az orosz állampolgárok számítanak önökre és az önök védelmére” – mondta, az FSZB, a Külföldi Hírszerző Szolgálat, a Szövetségi Gárdaszolgálat és a különleges programok főigazgatóságának munkatársaihoz szólva az általa állítólag szeptemberben annektált négy régióban.

A mai gyorsan változó globális helyzet és az új fenyegetések és kihívások megjelenése magas követelményeket támaszt Oroszország biztonsági szerveinek egész rendszerével szemben” – mondta Putyin.

Ez azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú területeken jelentősen javítaniuk kell a munkájukat, és a lehető legjobban ki kell használniuk az operatív, technikai és személyi potenciáljukat.”





Azért ezt az illetékesek helyében komolyan venném, ugyanis Putyin ezt ellenőrizni is fogja, meg ért is hozzá: elvégre ez volt a foglalkozása, ha ő eredményeket, kémeket és árulókat akar, termelni kell neki ilyeneket, akár a földből is!

Ezt megkönnyíti az Állami Duma mai határozata. A képviselők ugyanis harmadik olvasatban elfogadtak egy törvényt, amely a Szent György-szalagot a katonai dicsőség szimbólumának minősíti, és a „meggyalázásáért” öt évig terjedő börtönbüntetést vezet be. Erről a Duma honlapja számolt be.

A módosítások „Az oroszországi katonai dicsőség- és emléknapokról” és „A szovjet népnek az 1941-1945-ös Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelmének megörökítéséről” szóló szövetségi törvényt módosítják. A törvénytervezet szerzői Andrej Turcsak, az „Egységes Oroszország” párt főtanácsának titkára és Olga Zanko, az Állami Duma tagja voltak.

A törvényjavaslathoz fűzött indoklás szerint az újítások növelnék a szimbólum jogi védelmének szintjét. „A Szent György-szalag nyilvános meggyalázása büntetőjogi vagy közigazgatási felelősségre vonást von maga után, és a Szent György-szalag szimbólumainak a törvényben meghatározottaktól eltérő célokra történő felhasználását minden tevékenységet elfojtanak” – mondták a módosítások szerzői.

Az orosz büntető törvénykönyv 354.1. cikke a katonai dicsőség szimbólumainak „meggyalázásáért” kiszabható maximális büntetést – ötmillió rubel pénzbírságot, öt év kényszermunkát vagy ugyanilyen időtartamú büntetőtelepi büntetést – írja elő.

Akkor már tényleg nem is kell dollárt sem találni annál, akit kiszemelnek „árulónak” vagy „kémnek”: elég vinni egy Szent György-szalagot, „megtalálni” nála és már kaphatja is az öt évet, mert bizonyára meg akarta gyalázni.

Ennyi hír jutott ebbe a mai második részbe a nagyon békés és még annál is sokkal szabadabb (de legalább büszke) Oroszországból, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!