Szele Tamás: Bojárok einstand előtt

Moszkvában a jelek szerint készül a Nagy Einstand és Prigozsin támogatja: mivel az orosz elit nagy része nem rajong a háborúért, ám vagyonos, az orosz hadiipar pedig rajongana érte, de nem vagyonos, Putyin egyre kevésbé burkoltan jelzi, hogy változtat ezen a helyzeten és a hadiiparnak juttatja a gazdasági elit vagyonát, aztán nézhetik magukat az oligarchák.

Ennek a tervnek egy komoly támogatója – és talán sugalmazója – van, mégpedig minden oligarchák legoligarchábbika, Jevgenyij Prigozsin, aki viszont úgy érz: sérthetetlen, hiszen szövetségben áll Szurovikinnel, és elvégre míg mindkettőjüknek vannak katonáik, nem kell félniük tán még a cár atyuskától sem – csak az a fene Sojgu meg Geraszimov ne volnának!

De hagyjuk most az udvari intrikákat és lássuk az elmúlt két nap híreit, melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyes hírekkel ellentétben nem ajánlott fel tárgyalásokat Ukrajnának december 25-én. Putyin egy televíziós interjúban kijelentette, hogy szerinte a háború nem közelít a „veszélyes határhoz”, és leszögezte, hogy Oroszországnak nincs más választása, minthogy továbbra is megvédje állampolgárait, majd kijelentette, hogy Oroszország „kész tárgyalni a konfliktusban érintett minden féllel”. Putyin nem mondta ki kifejezetten, hogy Oroszország kész közvetlenül tárgyalni Ukrajnával, ehelyett fenntartotta azt a hamis narratívát, hogy Ukrajna – amelyet egyszerűen csak „a másik oldalnak” nevezett – megsértette Oroszország invázió előtti diplomáciai erőfeszítéseit. Putyin tárgyalásokról szóló vitái inkább a Nyugattal, mint Ukrajnával folytatott állítólagos megbeszélésekre összpontosítottak, és azt tükrözik, hogy folyamatosan azt a vádat hangoztatja, miszerint Ukrajna csupán egy nyugati bábállam, amelynek nincs valódi meghatalmazása. Ez a nyilatkozat nem tért el ettől a retorikai vonaltól. Putyin azt is kijelentette, hogy szerinte Oroszország „helyes irányban tevékenykedik”, ami arra utal, hogy nem szabott komoly feltételeket a tárgyalásokhoz, és továbbra is maximalista céljait kívánja követni.

Putyin december 25-i nyilatkozata egy szándékos dezinformációs kampány része, amelynek célja a Nyugat félrevezetése, hogy Ukrajnát előzetes engedményekre kényszerítse. A Kreml a szokásostól eltérően nem tette közzé Putyin interjújának teljes átiratát a hivatalos honlapján, valószínűleg azért, hogy megkönnyítse Putyin eredetileg oroszul sugárzott teljes nyilatkozatának félrefordítását, és kiemelje a tárgyalásokra vonatkozó homályos kijelentését. Az, hogy a Kreml a karácsonyi ünnepen használta fel az interjúklipjét, válasz lehet arra is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég az ünnepek idején beszélt az amerikai kongresszusban. A Kreml egész decemberben fokozta ezt a félretájékoztató kampányt.

Putyin valószínűleg aggódik amiatt, hogy az elit körében nem támogatják az ukrajnai háborúját, és lehet, hogy a vagyonuk államosítására készül. Putyin rámutatott, hogy Oroszországban vannak olyan emberek, akik kizárólag saját érdekeik szerint cselekszenek, amikor egy viszonylag pozitív interjúkérdésre válaszolt, amely az oroszok háború iránti elkötelezettségével kapcsolatos érzelmeire vonatkozott. Putyin hozzátette, hogy az oroszok 99,9%-a mindent feláldozna a „hazáért”. Putyin azonnali kritikája a társadalom egyes tagjaival szemben azt sugallja, hogy inkább azokra koncentrál, akik nem támogatják teljes mértékben a háborút, mint azokra, akik igen. Putyin a múlt héten hasonló kijelentéseket tett, megjegyezve, hogy egyes üzletemberek, akik Oroszország pénzét a fedélzeten elszívják, „veszélyt” jelentenek Oroszországra. Putyin kijelentései összhangban vannak azzal is, hogy az orosz Állami Duma egy olyan törvényjavaslat bevezetésére készül, amely az országot a „különleges katonai művelet” kezdete után elhagyó oroszok adójának emelését célozza, valószínűleg a háborús erőfeszítések elkerülésének egyfajta büntetéseként. A Kreml az adóból származó pénzeket valószínűleg az ukrajnai háború finanszírozására fogja fordítani.

Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy egy Wagner-csoporthoz kötődő orosz tisztet neveztek ki az orosz Nyugati Katonai Körzet (WMD) parancsnokává. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) december 26-án jelentette, hogy Jevgenyij Valerivics Nyikiforov altábornagyot, a keleti katonai körzet korábbi vezérkari főnökét nevezték ki a WMD új parancsnokává, és hogy Nyikiforov a Voronyezsi terület Bogucsarban lévő parancsnoki állásából irányítja az ukrajnai orosz nyugati erők csoportosulását. A jelentés szerint Nyikiforov azért váltotta fel Szergej Kuzovlev vezérezredest a WMD parancsnoki posztján (2022. november-december), mert Nyikiforov tagja annak a belső orosz szilovik szövetségnek, amelyet Szergej Szurovikin hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők ukrajnai parancsnoka és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója alkot. Az ukrán hírszerzés korábban arról számolt be, hogy Prigozsin szövetséget kötött Szurovikinnel, és hogy mind Prigozsin, mind Szurovikin az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu riválisai.

Nyikiforovnak van korábbi tapasztalata a Wagner-csoport egységeinek parancsnoki posztján a Donbásszban 2014 és 2015 között. A Bellingcat vizsgálata megállapította, hogy a Wagner-alapító Dmitrij Utkin jelentett Nyikiforovnak – más orosz katonai hírszerzési tisztviselők mellett –, amikor Nyikiforov 2015-ben az orosz 58. Összhaderőnemi Hadsereg vezérkari főnöke volt. 2015-ben. Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SBU) vizsgálata megállapította, hogy Nyikiforov utasította Utkint és a Wagner-csoportját egy ukrán Il–76-os szállító repülőgép megsemmisítésére 2014. június 14-én.

A messze az orosz hátországban fekvő legitim katonai célpontok elleni ukrán csapások továbbra is neuralgikus pontok az orosz katonai bloggerközösség számára. Orosz források december 25-én éjjel és december 26-án reggel robbanásokról számoltak be a Szaratovi Területen található Engels légibázis közelében. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán pilóta nélküli légi járművet (UAV), amely alacsony magasságban közeledett az Engels repülőtérhez, és az UAV roncsai három orosz katonát öltek meg. Több prominens orosz blogger megragadta az incidensről szóló orosz védelmi minisztériumi jelentést, mint alkalmat arra, hogy bírálja a hazai orosz légvédelmi képességeket, és megkérdőjelezze az orosz hatóságok hozzáállását és válaszát a bejelentett ukrán csapásokra mélyen az orosz hátországban. Az egyik Wagner-csoporthoz tartozó katonai blogger megkérdőjelezte, hogy az orosz légvédelem miért csak „csodával határos módon” akadályozza meg a csapásokat „pontosan a repülőtér/katonai egység felett”, és megjegyezte, hogy az Engels repülőtér 500 km-re van orosz területen belül. Igor Girkin, egykori katonai parancsnok és prominens orosz katonai blogger szarkasztikusan gratulált az orosz légvédelemnek, amiért aktiválódott, mielőtt a légibázist megtámadták volna, és megkérdőjelezte, hogy Oroszország miért engedi, hogy ukrán drónok ilyen mélyen a területére hatoljanak. Több orosz blogger is kritizálta az orosz légvédelmi és elektronikai hadviselési rendszerek technikai képességeit, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az orosz hatóságok képtelenek megvédeni a kritikus orosz infrastruktúrát. A háborúpárti információs tér prominens hangjai valószínűleg továbbra is kihasználják majd az orosz belbiztonság elleni észlelt támadásokat, hogy kritizálják az orosz katonai képességeket és vezetést, és az Ukrajna elleni eszkalált fellépésre szólítsanak fel.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Vlagyimir Putyin orosz elnök egyes hírekkel ellentétben nem ajánlott fel tárgyalásokat Ukrajnának december 25-én.
      • Putyin valószínűleg aggódik amiatt, hogy az elit nem támogatja az ukrajnai háborúját, és lehet, hogy előkészületeket tesz a vagyonuk államosítására.
      • Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy egy Wagner-csoporthoz kötődő orosz tisztet neveztek ki az orosz Nyugati Katonai Körzet (WMD) parancsnokává.
      • A messze az orosz hátországban lévő legitim katonai célpontok elleni ukrán csapások továbbra is neuralgikus pontok az orosz katonai bloggerközösség számára.
      • Az orosz és ukrán csapatok folytatták a Szvatove-Kreminna vonal mentén a támadó hadműveleteket.
      • Ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán alakulatok Kreminna közelében harcolnak.
      • Orosz források azt állították, hogy az orosz hadsereg korlátozott előnyöket ért el Bakhmuttól északkeletre.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Donyeck város nyugati külterületén.
      • Ukrán katonai tisztségviselők jelezték, hogy az orosz haderő egyes, meg nem határozott egységeket támadó vagy demonstrációs műveletekre összpontosíthat a Zaporizzsjai Területen, és hogy az orosz csapatok kisebb felderítő hadműveleteket próbálnak végrehajtani a jobb parti Herszoni Terület elérése érdekében.
      • Orosz tisztviselők és nacionalisták bírálni kezdték a Kreml engedékeny migrációs és útlevélkezelési politikáját a közép-ázsiai bevándorlókkal szemben.
      • Oroszország az állampolgársági eljárások manipulálásával folytatja erőfeszítéseit az ukrajnai megszállt területek feletti ellenőrzés megszilárdítására.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg december 25-én és 26-án folytatta az ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit Szvatovétól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek december 25-én sikertelenül támadtak Liman Persij (50 km-re északnyugatra Szvatovétól), Sztelmakhivka (15 km-re nyugatra Szvatovétól) és Novoszelivszke (15 km-re északnyugatra Szvatovétól) felé. 17. Orosz bloggerek megjegyezték, hogy az orosz csapatok december 26-án folytatták a támadásokat ezeken a területeken. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov azt állította, hogy az orosz alakulatok december 26-án ellenőrzésük alá vonták Maszjutivkát (Szvatovétól 50 km-re északnyugatra), de az ISW nem figyelt meg vizuális bizonyítékot ennek az állításnak a megerősítésére. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz egységek folytatják az offenzív akciókat Szvatove közelében, és stabilan tartják a haladás ütemét, hogy méterről méterre haladjanak előre. Orosz források kiemelték az állítólagos ukrán veszteségeket Szvatove közelében, és azt állították, hogy az ukrán csapatok embereket és felszerelést helyeznek át a területre, hogy kompenzálják a tömeges személyi veszteségeket.

Az orosz és ukrán hadsereg december 25. és 26. között folytatta a támadó hadműveleteket a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az ukrán csapatok december 25-én és 26-án visszaverték az orosz támadásokat Ploscsanka (Kreminnától 16 km-re északnyugatra), Cservonopopivka (Kreminnától 5 km-re északra) és Nyevszke (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) közelében. Orosz bloggerek megjegyezték, hogy az orosz csapatok a Szvatove-Kreminna vonal mentén a Moszkvai Terület mozgósított elemeiből, valamint a Nyugati Katonai Körzet 20. Összhaderőnemi Hadseregének 144. Motorizált Lövészhadosztályának és a Déli Katonai Körzet 8. Összhaderőnemi Hadseregének elemeiből állnak. Ez az összetett erőcsoportosítás arra utal, hogy az orosz hadsereg a hadszíntér különböző pontjairól vonja ki csapatait, hogy betömje a Szvatove-Kreminna vonalon keletkezett lyukakat, és ellensúlyozza a hagyományos egységek folyamatos leépülését. Orosz források azt is állították, hogy ukrán csapatok megpróbálták megtámadni az orosz állásokat Kreminna közelében, és hogy az Orosz Légió és a Déli Katonai Körzet 8. Összhaderőnemi Hadseregének elemei visszaverték az ukrán kísérleteket Kreminna közelében. Szerhij Hajdaj ukrán Luhanszk megyei vezető december 26-án megjegyezte, hogy Kreminnától „nem messze” zajlanak az ellenségeskedések, és hogy a Kreminnában lévő orosz parancsnokság a Kreminnától mintegy 10 km-re délkeletre fekvő Rubizsnye városába evakuálta magát, ami az érintkezési vonal mögé került. Hajdaj cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az ukrán alakulatok felszabadították Kreminnát, és türelemre intett. Orosz bloggerek azzal vádolták az ukrán forrásokat, hogy „felfújják” a Kreminna melletti sikerekről szóló állításokat, és az ilyen jelentéseket aktív információs műveletnek nevezték.

Az ukrán csapatok továbbra is támadták az orosz koncentrációs területeket a Luhanszki Terület hátországi régióiban. Az ukrán vezérkar december 26-án megerősítette, hogy az ukrán erők csapást mértek egy orosz létszámkoncentrációra Polovinkinye közelében, egy Sztarobilszk déli külvárosában lévő településen és a H21-es Sztarobilszk-Luhanszk város közti országút mentén. Orosz források emellett azt állították, hogy ukrán tüzérségi csapások érték Rubizsnyét (Kreminnától délkeletre) és Scsasztiát (Luhanszk várostól 20 km-re északra) december 25-én.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz haderő december 25-én és 26-án folytatta a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Pavlo Kirilenko donyecki területi vezető december 26-án megjegyezte, hogy az orosz offenzívák üteme Bakhmutnál nem lassult, és hogy az orosz csapatok egységeket telepítenek a térségbe, sőt, esetleg további tartalékokat vonnak be. Kyrylenko megfigyelése ellentmondhat az ISW december 24-i értékelésének, miszerint az orosz offenzívák üteme Bakhmutnál az elmúlt napokban lelassult, bár nem feltétlenül mond ellent az ISW előrejelzésének, miszerint az orosz csapatok taktikai szünetet vagy a műveletek lassítását kezdeményezhetik, hogy átcsoportosíthassák magukat ezen a területen. Az ukrán vezérkar december 25-én és 26-án jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre magánál Bakhmutnál; Bakhmut északkeleti részén Veszele, Jakovlivka, Szoledar, Bakhmutszke és Pidhorodne közelében; és Bakhmut déli részén Klicsijivka, Kurdjumivka, Majorszk és Pivnicsnye közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai offenzívát indítottak Bakhmuttól északkeletre, Szoledar felé, és december 26-án ellenőrzésük alá vontak egy iskolát Bakhmutszke és Szoledar között, valamint kiürítették az ukrán erődítményeket Pidhorodne külterületén. A közösségi médiában december 25-én közzétett felvételeken ukrán csapatok harcolnak Bakhmuttól délre, Opitnyében, és orosz bloggerek továbbra is vitatták az orosz hadműveleteket ezen a területen. Igor Girkin volt katonai parancsnok, háborús bűnös és neves orosz blogger megjegyezte, hogy az ukrán csapatoknak nyolc évük volt arra, hogy felkészítsék a védelmet Bakhmut-tól délre, és az orosz alakulatok nem valószínű, hogy a marginális taktikai előnyökön túl előretörnének ezen a területen.


Az orosz hadsereg december 25-én és 26-án folytatta a Donyeck város nyugati peremén zajló offenzív hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok december 25. és 26. között sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Krasznohorivka, Veszele, Vodyane és Marinka (mind Donyeck város északnyugati és délnyugati peremvidéke között) ellen. A december 26-án közzétett geolokációs harci felvételeken látható, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) erői átvették az ellenőrzést egy ukrán erődítmény felett Avdiivkától mintegy 8 km-re északra. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok december 25-én ezen felül megtámadták Nevelszke és Pjervomajszke (mindkettő Donyeck városától északnyugatra) és Novomikhailivka (Donyeck várostól 10 km-re délnyugatra) településeket. Orosz források továbbra is tárgyaltak a jelentett orosz előrenyomulásokról Marinkán belül, és azt állították, hogy az orosz csapatok, köztük a Déli Katonai Körzet 8. Összhaderőnemi Hadsereg 150. Motorizált Lövészhadosztályának elemei, a település nyugati peremére szorítják az ukrán csapatokat. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az ukrán erők korlátozott ellentámadásokat hajtottak végre Donyeck várostól délnyugatra, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat Vuhledar térségében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Ukrán katonai tisztségviselők jelezték, hogy az orosz hadsereg egyes nem részletezett erőket összpontosíthat támadó vagy demonstrációs műveletekre a Zaporizzsjai Területen. A Tavrijszk Irányvédelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője, Jevhen Jerin kijelentette, hogy az orosz alakulatok nem részletezett területeken erőket gyűjtenek, amelyek egy támadó művelethez szükséges csapatokat jelenthetnek. Jerin megjegyezte, hogy ez a csoport időnként változtatja pozícióit, de az orosz parancsnokság még nem választott konkrét műveleti irányt. Yerin hozzátette, hogy nem világos, hogy az orosz katonai parancsnokság ezt a csoportot demonstrációs akciókra vagy egy támadó hadművelet előkészítésére használja-e, és kijelentette, hogy az ukránok egyelőre nem észlelték az erők jelentős növekedését a Zaporizzsjai Területen. Orosz megszálló tisztviselők és bloggerek megerősítették azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz egységek december 25-én befejezték az erődítmények építését a Zaporizzsjai terület frontvonala mentén. Egy orosz blogger szintén kommentálta azokat az ukrán jelentéseket, amelyek szerint az orosz erők mérnöki állásokat építenek Melitopol körül, megjegyezve, hogy az oroszok olyan sok katonai felszerelést gyűjtöttek össze a városban, „mintha az évszázad csatájára készülnének”.

Ukrán katonai illetékesek arról számoltak be, hogy az orosz csapatok kisebb felderítő hadműveleteket próbálnak végrehajtani, hogy elérjék a jobb parti Herszoni Területet. Az Ukrán Déli Védelmi Erők szóvivője, Natalija Humenyjuk azt is közölte, hogy az orosz egységek továbbra is veszítenek állásokat nem meghatározott területeken, miközben az ukránok tüzérségi tüzet tartanak fenn, hogy megakadályozzák, hogy további személyi állomány erősítse az előretolt orosz csoportosulásokat. Humenyuk hozzátette, hogy az ukrán alakulatok folytatják az orosz csapatok elleni nem részletezett harci műveleteket a Kinburn-nyárson, míg az orosz erők a nyárson lévő állásaikat arra használják, hogy a Mikolajivi Terület kikötőit lőjék. Az orosz tüzérség továbbra is célba veszi a felszabadított településeket és ukrán állásokat a jobb parti Herszon, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsjai területen. Az oroszok folytatják a sűrűn lakott Beriszlav és Herszon városok bombázását.


Az ukrán tüzérség továbbra is támadta az orosz célpontokat Dél-Ukrajnában. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukránok csapást mértek az orosz főhadiszállásra Zabarinyében (kb. 30 km-re délnyugatra Herszon városától) a Déli Katonai Körzet (SMD) tisztjeinek találkozója közben. A csapás állítólag 70 orosz katonát sebesített meg. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy a megszállt Herszon területen egy meg nem nevezett helyen végrehajtott ukrán csapás következtében 50 orosz katona meghalt, és 100 katona megsebesült. Ukrán helyi tisztviselők és a közösségi média felhasználói arról is beszámoltak, hogy az ukránok orosz katonai felszerelésre mértek csapást Oleskiben és Csaplinkában, Herszon városától 10, illetve 67 km-re délkeletre.

Az orosz mozgósítás hírei:

Orosz tisztviselők és nacionalisták kritizálni kezdték a Kreml migrációs és útlevél-kiadási politikáját a közép-ázsiai bevándorlók számára, amelynek célja az erőfejlesztő törekvések ösztönzése volt. A Szabad Európa Rádió/ Szabadság Rádió (RFE/RL) tádzsik kirendeltsége december 22-én jelentette, hogy az orosz Belügyminisztérium (MVD) január és szeptember között több mint 119 000 tádzsiknak ajánlott fel orosz útlevelet, a megszerzett állampolgárságok száma július-szeptemberben tetőzött. Egy szakértő az RFE/RL-nek elmondta, hogy az orosz tisztviselők egyszerűsítették az állampolgárság megszerzését a közép-ázsiai bevándorlók számára, lehetővé téve számukra, hogy az útlevélért cserébe szerződést kössenek az orosz fegyveres erőkkel. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Kreml június és szeptember között önkéntes-toborzási kampányt indított, amelyben szövetségi tisztviselők állampolgárságot, szociális juttatásokat és egyszeri besorozási bónuszt ajánlottak fel a bevándorlóknak a háborúban való részvételért cserébe. A jelentés több neves orosz bloggert is felháborított, akik idegengyűlölő megjegyzéseket tettek, miszerint ez a 119 000 tádzsikisztáni „migráns” soha nem fog beilleszkedni az orosz társadalomba, saját diaszpórát fognak alkotni, amely gyűlöli az oroszokat, és már most erőszakos bűncselekményeket követnek el Oroszországban. Egy neves blogger arra panaszkodott, hogy az „idegen kultúrájú és ideológiájú” emberek ezreinek célja az orosz jótékonyság kihasználása, miközben Oroszországot gyarmatosító hatalomnak tekintik.


Az orosz MVD kénytelen volt reagálni és hárítani az orosz nacionalisták kritikáját a közép-ázsiai állampolgárok körében tapasztalható bevándorlási hullámok miatt. Az MVD vezetője, Vlagyimir Kolokolcev kijelentette, hogy 16 orosz minisztérium a bevándorlás kedvezményezettje, de „a társadalom csak az MVD-t kérdőjelezi meg” a migrációs aggodalmak miatt. Kolokolcev a nacionalisták idegengyűlölő retorikáját is megerősítette azzal, hogy azt állította, hogy a közép-ázsiai migránsok által elkövetett bűncselekmények többsége a kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódik. Az ilyen retorika elősegítheti a társadalmi feszültségeket, és nem tükrözi Putyin ismételt állítását, miszerint Oroszország egyenlőséget és toleranciát sugárzó társadalom.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait az orosz hadiipari komplexummal, valószínűleg abban a hamis reményben, hogy Oroszország képes lesz újjáteremteni a Szovjetunió termelési képességeit. Putyin az elmúlt héten több védelmi gyárat látogatott meg, és találkozott az orosz hadiipari komplexum vezetőivel. Putyin az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesét, Dmitrij Medvegyevet is kinevezte az orosz fegyveres erők fegyvergyártásának koordinálásáért felelős Katonai Ipari Bizottság első elnökhelyettesének új pozíciójába.

Az oroszok továbbra is zavarukat és aggodalmukat fejezik ki az orosz részleges mozgósítási és haderőfejlesztési erőfeszítésekkel kapcsolatban. Egy orosz hírportál arról számolt be, hogy az oroszok több mint 50 millió alkalommal tekintettek meg egy hivatalos részleges mozgósítási GYIK lapot, és több mint 239 millió alkalommal tekintettek meg egy hivatalos „különleges katonai művelet” GYIK honlapot. Néhány orosz továbbra is gyújtogatásokat követ el orosz katonai toborzóközpontok ellen, valószínűleg tiltakozásul Oroszország haderőgenerálási erőfeszítései ellen. Daniil Akimov volt Egységes Oroszország parlamenti képviselő felgyújtott egy katonai toborzóirodát Szaratovban, súlyosan megrongálva az épületet. Az orosz katonai vezetés azonban megpróbálja szigorítani az orosz szabotőrökkel szembeni fellépését, és a Hanti-Manszi Köztársaságban, Nyizsnyevartovszkban található katonai toborzóközpont elleni egyik támadást terrorcselekménynek minősítette át.


Orosz tisztviselők kifejezték érdeklődésüket további katonai kiképzőközpontok létrehozása iránt országszerte, de Oroszország valószínűleg nem lesz képes elegendő kiképzőt toborozni e létesítmények személyzetének ellátására anélkül, hogy veszélyeztetné az Ukrajnában folyó háborús erőfeszítéseket. Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Oroszország a csecsenföldi SZPECNAZ Egyetemhez hasonló különleges erők kiképzőhelyeit tervezi létrehozni. Az orosz tisztviselőknek vissza kell vonniuk néhányat a legtapasztaltabb harcosaik közül az ukrajnai frontvonalakról, hogy ezeket a központokat személyzettel lássák el.

A megszállt területek hírei:

Oroszország az állampolgársági eljárások manipulálása révén folytatja erőfeszítéseit az ukrajnai megszállt területek feletti ellenőrzés megszilárdítására. Vlagyimir Putyin orosz elnök december 26-án jóváhagyott egy rendeletet, amely egyszerűsíti az állampolgársági eljárásokkal kapcsolatos egyes kérelmek benyújtásának eljárását Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk megyék lakosai számára. A rendelet tisztázza az orosz útlevelek igénylésére, a 14 év alatti gyermekek orosz állampolgárként való elismerésére, valamint az ukrán állampolgárságról való lemondásra irányuló kérelmek benyújtására és nyilvántartására vonatkozó eljárásokat (feltehetően az orosz állampolgárság igénylése nélkül). Ez a rendelet lényegében kodifikálja az orosz állampolgárság megszerzésének különböző útjait, és valószínűleg a megszállt területek lakóinak széles körű vonakodását jelzi az orosz útlevelek igénylésével kapcsolatban. Ez jelentősen cáfolja a Kreml narratíváját, miszerint az orosz állampolgárság széles körű támogatottságot élvez az elcsatolt ukrajnai területeken.

Az orosz megszálló hatóságok az ukrán partizántevékenységekre válaszul tovább fokozzák a bűnüldözési tevékenységet és a mozgás korlátozását a megszállt területeken. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalija Humenyjuk december 25-én kijelentette, hogy az orosz megszálló elemek az ukrán partizánok által gyakorolt folyamatos nyomás miatt megerősítik a rendőrséget Hornosztajivkában (Herszon terület) és Vaszilivkában (Zaporizzsjai terület). Az ukrán vezérkar december 26-án hasonlóképpen megjegyezte, hogy az orosz hatóságokk a Zaporizzsjai Területhez tartozó Tokmakban a helyi kollaboránsokkal együttműködve ukránbarát érzelműek után kutatnak a lakosság körében, és ellenőrzik a személyes laptopokat, telefonokat és lakásokat. Az Ukrán Ellenállási Központ megjegyezte, hogy az orosz katonák a megszállt területeken ukrán állampolgárokat rabolnak el, hogy partizán elemeket keressenek és vallomásokat csikarjanak ki a földalatti mozgalomról. Ukrán források széles körben beszámoltak arról, hogy december 25-én és 26-án továbbra is korlátozzák a mozgást a megszállt területekről.


Az orosz hatóságok továbbra is különböző szociális ürügyeket használnak, hogy igazolják az ukrán gyermekek Oroszországba és más, Oroszország által megszállt területekre történő átszállítását. A Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője, Jevheny Balickij december 25-én egy képet tett közzé, amelyen állítólag a megszállt Zaporizzsjai Területről Moszkvában tartózkodó gyermekek láthatóak, és azt állította, hogy 240 gyermek érkezett Moszkvába, hogy megnézze a Kreml karácsonyfáját az „Új év nagy változásokkal” elnevezésű ifjúsági kötelezettségvállalási program részeként. Nem világos, hogy ezek a gyermekek visszatérnek-e és ha igen, milyen körülmények között a Zaporizzsjai Területre. Az ISW korábban már beszámolt az orosz erőfeszítésekről, amelyek arra irányulnak, hogy ukrán gyerekeket az ifjúsági oktatási és közszolgálati programokban való részvétel álcája alatt Oroszországba szállítsanak.

Az orosz megszálló tisztviselők állítólag vallási intézményeket használnak arra, hogy megszilárdítsák a megszállt területek társadalmi ellenőrzését. Az Ukrán Ellenállási Központ december 26-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok elkezdték „integrálni” az egyházakat a megszállt területeken azáltal, hogy csak a Kremlhez kötődő egyházak maradhatnak aktívak. Az Ellenállási Központ megjegyezte, hogy ezt az „integrációt” egy olyan program keretében hajtják végre, amelyet az orosz elnöki adminisztráció támogatásaiból finanszíroznak. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy az Ukrán Ortodox Egyház Moszkvai Patrióta (UOC MP) Kreml által támogatott elemei támogatták Oroszország 2014-es Krím annektálását és a jelenlegi háborút. Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg az UOC MP-vel és más, hasonlóan Kremlhez kötődő vallási szervekkel dolgoznak együtt, hogy felépítsék a vallási legitimitás látszatát, és ezáltal megszilárdítsák a megszállt területek társadalmi ellenőrzését.


Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): Észak-Ukrajna újbóli inváziójáról van szó, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy 2023 telén Észak-Ukrajna ellen induló lehetséges orosz offenzíváról továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési tartományon belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől irányuló orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonynak a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.

Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 48 órában:

Semmi jelentőset nem lehet jelenteni.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 48 órában:

Az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője, Jurij Ihnat december 25-én kijelentette, hogy meg nem határozott számú orosz MiG–31-es elfogó repülőgép tért vissza egy meg nem határozott fehéroroszországi repülőtérre, miután néhány hétre átcsoportosították Oroszországba. Oroszország állítólag december 13-án három MiG–31K elfogó repülőgépet telepített a fehéroroszországi Macsuliscsi repülőterére.

A belarusz védelmi minisztérium ideológiai főigazgatóságának vezetője, Leonyid Kaszinszkij december 25-én kijelentette, hogy az Oroszország által Fehéroroszországba telepített Iszkander taktikai ballisztikus rakétarendszerek és az Sz–400-as légvédelmi rendszerek aktív harci szolgálatban vannak, és teljes mértékben felkészültek arra, hogy nem részletezett „rendeltetésüknek megfelelő feladatokat” lássanak el.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 48 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy december 26-án nem észlelte, hogy a Fehéroroszországban lévő orosz erők csapásmérő csoportot alakítanának.

Az Ukrán Katonai Hírszerző Főigazgatóság (GUR) főnöke, Kiril Budanov december 26-án kijelentette, hogy nem számít alapvető változásokra a közeljövőben a helyzetben, és hogy az orosz hadsereg Bakhmuttól északra és Zaporizzsja irányába összpontosítja erőit.

Jevhen Jerin, a Tavrijszk Irányvédelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője december 26-án kijelentette, hogy az orosz hadsereg olyan erőket gyűjt, amelyek támogathatnak egy december 26-i offenzívát, de nem pontosította, hogy hol: „Az orosz hadsereg nem választott ki semmilyen konkrét irányt vagy területet. Időről időre változtatja a pozícióit, így azt, hogy ez egy demonstrációs erő vagy egy offenzíva előkészítése, még nehéz megmondani.”

A december 25-én közzétett geolokációs felvételeken egy legalább hét harckocsit szállító vonat látható a Rosztovi területen lévő Kamensk-Šakhtyinszkiben, amely állítólag a donyecki vagy luhanszki műveleti terület felé tart. A Luhanszkba telepített orosz felszerelések összhangban vannak az ISW értékelésével, miszerint az orosz hadsereg valószínűleg egy offenzívát készít elő az északnyugati Luhanszki Területen.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!