Szele Tamás: A Gyűrűk Ura

Ma rövid lesz ez a második rész és amolyan összedobált: sokféle hír kerül egy helyre, ahogy ez az egész háború is elég sokszínű, végtelenül bonyolult folyamat, nem nevezhetjük sem logikusnak, sem koherensnek. Illetve nevezhetjük, csak akkor nem lesz igazunk.

Míg Medvegyev tegnap este megjósolta a világvégét – erről írtam ma máshol – Lavrov hadat üzent a világnak nagy, orosz kedélybeteg magányából. A TASZSZ hírügynökségnek adott interjút, hogy az egész világ tudja, mennyire elege van a Mindenségből, ezt idézem:



A nyugati országok és az általuk irányított Vlagyimir Zelenszkij intézkedései megerősítik az ukrán válság globális jellegét. Az USA és NATO-szövetségesei stratégiai célja Oroszország legyőzése a csatatéren. A konfliktus fő haszonélvezője az USA. Mindent megtesznek azért, hogy meghosszabbítsák a konfliktust, és még erőszakosabbá tegyék azt. Többek között szándékosan fegyvereket pumpálnak a kijevi rezsimbe. A nyugati országok nyilatkozatai a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció elfogadhatatlanságáról színtiszta képmutatás. A szövetség tagjai már a konfliktus részeseivé váltak. Washington és Kijev bármikor véget vethet az értelmetlen ellenállásnak. A demilitarizációra és a denazifikációra vonatkozó javaslatainkat az ellenség ismeri. Már csak az a kérdés, hogy megvalósítsuk őket, mielőtt túl késő lenne. Ellenkező esetben az orosz hadsereg dönt a kérdésben.”

De nem egyedül, Lavrov elvtárs. Ott lesz az ukrán is, így demokratikus – már sok hibától óvták meg magukat ezek a derék, gondoskodó emberek.

Az atomfegyverek használatának kérdését a Nyugatnak kell feltenni. Sok spekuláció kering arról, hogy az Orosz Föderáció atomfegyvereket vetne be Ukrajnában. A Nyugat Oroszországot elszigetelő politikája azzal a kockázattal jár, hogy a nukleáris hatalmak közvetlen fegyveres összecsapásába torkollik. Figyelmeztetünk, hogy egy nukleáris háborúnak nincsenek nyertesei. Nyugaton minden tisztesség félredobásra került. Washingtonban a Pentagon néhány „meg nem nevezett tisztviselője” valóban azzal fenyegetőzött, hogy „lefejező csapást” mér a Kremlre. Lényegében Oroszország államfőjének eltávolításával fenyegetőzik. Ha valakinek ilyen ötletei támadnak, annak el kell gondolkodnia a lehetséges következményeken.”




Lavrov elvtárs, még mindig ilyen borzalmas a telefonhelyzet Moszkvában? Hát nincs készüléke, nem tudja felhívni Szolovjvot vagy Margarita Szimonjant és nem tud nekik szólni, hogy ne avatkozzanak az orosz diplomácia ügyeibe, ne fenyegetőzzenek atomcsapásokkal? Jobb, ha tőlem tudja: ők kezdték a kardcsörtetést. Ja, meg maguk, mikor készenlétbe helyezték a nukleáris erőiket, rögtön a háború elején. Mellesleg, szakvéleményem az, hogy ha valaki vagy valami eltávolítaná Vlagyimir Putyint az orosz állam éléről, azt a műtétet igazán nem lehetne „fővételnek” nevezni. Maximum circumcisionak.

Kapcsolataink az Európai Unióval történelmi mélyponton vannak. Brüsszeli a „különleges művelet” megkezdése után hibrid háborút hirdetett ellenünk. Az uniós hatóságok követik a tengerentúli hegemón oroszellenes irányvonalát, és polgáraik érdekeinek és jólétének kárára cselekszenek. Számunkra a világ nincs békében az Európai Unióval. Továbbra is együtt fogunk működni azzal a néhány európaival, akiknek fontos az Oroszországgal való barátság. Nem fogunk viszont együttműködni a ruszofóbokkal.”

Minő megkönnyebbülés, akkor Orbán Viktor még számíthat egy-két randira, pezsgős vacsorára, bonbonra, meghitt estére Moszkvában…

Az USA-val való kapcsolatok gyakorlatilag befagytak Washington hibájából. A párbeszéd kialakításakor a kölcsönösség elve vezérel bennünket. A „szemet szemért” elve szerint járunk el, de nem feltétlenül szimmetrikusan. Jelenleg nem fogunk semmilyen kezdeményezést előterjeszteni, beleértve a kölcsönös biztonsági garanciákat is. Megvárjuk, amíg Washington rájön, hogy jelenlegi irányvonala hibás.”

Csak, ha kérhetném, guggolva, esetleg fél lábon tessék kivárni. Hagyjuk is Lavrovot morogni a barlangjában, mérges, mert nem alhat téli álmot, lássuk azt a különös esetet, amikor az FSZB ellopott egy négyszeres gyilkosságot. De lehetett baleset is.

Az FSZB tegnap beszámolt egy „ukrán szabotázscsoport” felszámolásáról, amely állítólag megpróbált behatolni a brjanszki területre, és közzétett egy videót a véres holttestekről. A megöltek nevét később nyilvánosságra hozták. A közösségi médiában található profilok és a médiában megjelent információk alapján ezek az emberek a Bratsztvo ukrán önkéntes zászlóalj harcosai voltak. Magában a videóban sok furcsaság és ellentmondás van. Ezenkívül a Bratsztvo zászlóalj korábban nem olyan egységként volt ismert, amely részt vett a frontvonal mögötti műveletekben. Abban képzik ki ugyanis a külföldi önkénteseket és Kijevben van a bázisa.

Az FSZB videóján a négy halott különböző pózokban fekszik a hóban, arcuk elmosódott. Fegyverek vannak szétszórva a közelben.

Meghalt négy szabotőr, akik Ukrajnából próbáltak beszivárogni a brjanszki területre, a 2022. december 25-i harcok következtében” – áll az FSZB közleményében. A Telegram-csatornák azonnal észrevettek néhány ellentmondást, különösen a Moszkva hívja fel a figyelmet arra, hogy az egyik megölt „szabotőrnek”, akinek kilométereket kellett gyalogolnia a nehéz terepen, tökéletesen tiszta volt a csizmája talpa.

Az FSZB jelentése szerint „a halottak német SIG Sauer géppisztolyokkal és négy darab 40 kg TNT-nek megfelelő bombával voltak felfegyverkezve”, és állítólag terrortámadásra készültek. A The Insider megkereste az ukrán védelmi erők tisztjeit, akik rámutattak, hogy a fegyverek nem alkalmasak a célra. A források szerint az FSZB videójában szereplő civil SIG Sauer MPX karabélyok nem állnak az ukrán hadsereg szolgálatában, de bármelyik vadászboltban megvásárolhatók 143 000 hrivnyáért, mechanikus célzókészülékkel rendelkeznek, és nem automata üzemmódban tüzelnek. A The Insider ukrán rendőrségi forrásai szerint a karabélyokról kiderült, hogy a meggyilkoltak személyes vadászfegyverei voltak, amelyeket az ő saját nevükre regisztráltak.

Nem sokkal az FSZB-videó közzététele után a vélhetően a Wagner PMC-hez köthető Grey Zone nevű Telegram-csatorna elmosódott fotókat tett közzé a „szabotőrök” meggyilkolásának helyszínéről. Szakértők, akiknek a The Insider megmutatta ezeket a fotókat, azt sugallták, hogy a képeken látható halottakkal a sérülésekből ítélve egy aknára futó jármű felrobbanása végzett. Ez közvetve magyarázatot adhat az egyik halott tiszta csizmatalpára is.

Ezt a verziót az ukrán katonai szakértő, Leonyid Dmitrijev is megerősítette a The Insiderrel folytatott beszélgetésben:

Civil fegyverek, civil ruha, civil felszerelés, nem tipikus összetétel. A legfontosabb a gyanúsan tiszta ruha és a tökéletesen tiszta cipő. Ráadásul a sérülések és a testtartások tipikusan aknarobbanáskor keletkeznek (törött lábak, véres és tépett alsótest mindannyiuknál). Az egyik karabélyon a beérkező repeszre jellemző sérülés látható. Egyik karabélyt sem hozták harckészültségbe. Egyetlen puskát sem alakítottak át vadászpuskából (az ukrán jogszabályok szerint van egy hosszkorlátozás, és ennek betartása érdekében az ukrán piacra szánt összecsukható csöveket gyárilag szögekkel rögzítik).”

Röviddel a videó közzététele után az FSZB közölte a megöltek nevét:

      • Jurij Gorovec, született 1988-ban (hívójel: „Svjatosa2, parancsnok);
      • Maxim Mikhailov, született 1990-ben (hívójel: „Don’t Drink Beer”, utász);
      • Tarasz Karpjuk, született 1984-ben (hívójele „Taraszij”, utász);
      • Bogdan Lyagov, született 2003-ban (hívójel: „Apollo”, utász).

A The Insider megtalálta Ljagov, Mihajlov és Gorovec profilját a TikTok-on. A beosztásukból ítélve valóban egy önkéntes egység tagjai voltak.


Tarasz Karpjuk 2014-ben Illovajszk közelében megsebesült. Egy golyó eltalálta a nyomjelző lövedékeket tartalmazó tárat, a tár felrobbant, és Karpjuk súlyosan megsebesült. Jurij Gorovec, hívójele Szvjatosza, 2014-ben Mariupol közelében megsebesült. Mindkettőjüket sérülések miatt leszerelték, és nem lehettek szolgálatban lenni, mondták el a források a The Insidernek. Nincs bizonyíték arra, hogy abban a pillanatban az AFU-ban szolgáltak.

Mármost vagy szabotőr egység tagjai voltak, vagy nem, de hogy akna végzett velük és nem az FSZB-vel vívott tűzharcban estek el, az egészen biztos. Az FSZB csak megtalálta a holttesteket – és felhasználta őket.

A végére hagytam a legszebb történetet. Valósággal mesés. Ez már több, mint jelképes… történt ugyanis, hogy megtartották tegnap Moszkvában a FÁK-országok informális csúcstalálkozóját, ami formalitásnál több,, lényeges eseménynél kevesebb. Mindenesetre Putyin a megjelent államfőket a Nemzetközösség szimbólumaival ellátott gyűrűkkel ajándékozta meg. A fehér és sárga aranyból készült gyűrűk mindegyike a FÁK szimbólumaival és a „Boldog új évet 2023” felirattal van ellátva. Ezenkívül a gyűrűn annak az országnak a neve szerepel, ahol a csúcstalálkozót tartották – Oroszországé.


Alekszandr Lukasenko, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, Kassim-Zsomart Tokajev kazah elnök, Szadir Zsaparov kirgiz elnök, Emomali Rahmon tádzsik elnök, Szerdar Berdymukhamedov türkmén elnök, Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök és Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök vette át a gyűrűket.

Putyin az utolsó gyűrűt megtartotta magának.

Akkor most számoljunk egy kicsit, hány gyűrűt osztott ki? Nyolcat. És Egy Gyűrű maradt nála.

Nem vagyok képes nem érteni a célzást. Aki nem érti, nem olvasott Tolkient, sőt, a Gyűrűk Urából készült filmet sem látta. Hogy is szól a vers?

Három Gyűrű ragyogjon a tünde-királyok kezén,

Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő,

Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény,

Egyet hordjon a Sötét Úr, szolganyájat terelő,

Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen,

Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen,

Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején”

Bizony, Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen… a legközelebbi találkozót már nem személyesen tartják, hanem palantirok útján.

Ennyi hír jutott ebbe a mai második részbe, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!