Szele Tamás: Bakhmut felé, félúton

Valami azt súgja a kristálygömb mélyéről, kávéscsészék zaccából és egyéb hasonlóan komoly forrásokból, hogy Bakhmutnál olyan egy héten belül komoly meglepetés várható. Mondjuk a szakértői elemzések is ezt mondják, tehát így már sokkal könnyebb jósolgatni, de tényleg nagyon valószínű, hogy a végletekig kimerült orosz alakulatok fel fogják adni az állóháborút.

Moszkva mindeközben még mindig az ukrán szuverenitás tagadásával bajmolódik, meg engedmények kicsikarásával diplomáciai eszközök segítségével, hátha majd, mikor eljön a valódi tárgyalások ideje (most még nem a valódiakról beszél Putyin, hanem a látszólagosakról, amiket ő maga is eredménytelennek, bár elhúzódónak szán) valamivel jobb pozícióból kezdhetik az alkut, mint amilyen helyzetet ténylegesen elértek.

Ez azonban nem lehetséges, a háborút nem dumával nyerik, hanem harccal, épp ezért lássuk mi is inkább a harctéri híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Bakhmut elleni orosz offenzíva valószínűleg kulminálódik, ahogyan azt az ISW december 27-én előre jelezte. Az amerikai katonai doktrína a kulminációt úgy határozza meg, mint „azt a pontot, amikor egy erő már nem képes folytatni a műveleti formáját, támadást vagy védekezést”, és „amikor egy erő nem tudja folytatni a támadást, és védekező pozíciót kell felvennie, vagy műveleti szünetet kell tartania.” Ha az orosz hadsereg Bakhmutban valóban kulminálódott, akkor ennek ellenére folytathatják az agresszív támadást. A kulminált orosz csapatok továbbra is folytathatják a Bakhmut elleni hatástalan, szakasz-szintű támadásokat, bár ezek a támadások nagy valószínűséggel nem érnének el jelentős műveleti előnyöket.

Több jel is alátámasztja azt az értékelést, hogy az orosz hadsereg Bakhmut körül kulminálódott.

Magas rangú ukrán tisztviselők akadálytalanul látogatják a Bakhmutban lévő frontállásokat. Ukrajna Katonai Hírszerzési Igazgatóságának (GUR) vezetője, Kiril Budanov december 27-28-án látogatást tett Bakhmutban, és legalább 600 méteren belülre geolokalizálták a korábban rögzített orosz előretolt csapatok vonalát. Budanov látogatása alátámasztja a korábbi ukrán közösségimédia-jelentéseket, amelyek szerint az ukrán egységek taktikai ellentámadást hajtottak végre, amely december 21-én visszaverte az orosz csapatokat Bakhmut külterületéről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 20-án látogatást tett Bakhmutban.

A legújabb harci felvételek alátámasztják az ISW korábbi értékelését, miszerint az orosz erők a harci veszteségek miatt szakaszméretű támadócsoportokban tevékenykednek. A december 26-án közzétett harci felvételek azt mutatják, hogy az ukrán tűz legyőzi az orosz gyalogság 5-10 fős, támogatás nélküli szakaszméretű csoportjait, amelyek rendezetlen támadást kísérelnek meg a Luhanszki Területen lévő Novoszelivszkénél. Ez a felvétel, bár nem Bakhmutból származik, összhangban van egy magas rangú ukrán tisztviselő jelentésével, miszerint az orosz erők Bakhmut térségében december 27-től már nem század és zászlóalj taktikai csoportokban, hanem kisebb, 10-15 fős katonai csoportokban (rajméretű csoportok) tevékenykednek.

Az orosz légideszant alakulatok (VDV) a jelentések szerint a Bakhmut körüli Wagner-csoport műveleteit erősítik. Egy orosz forrás arról számolt be, hogy Wagner és VDV elemek közös műveleteket hajtottak végre Bakhmutban december 27-én. A jelentés, ha igaz, fordulópontot jelent, tekintettel arra, hogy a Wagner-csoport információs műveleteket hajtott végre, hogy azt állítsa, hogy a Wagner-csoport erői kizárólag Bakhmutban tevékenykednek. A Wagner-csoport elemeit Bakhmutban támogató hagyományos orosz hadsereg – miután Wagner erőfeszítéseket tett annak hangsúlyozására, hogy kizárólag ő felelős a Bakhmut szektorért – összhangban lenne a Wagner-csoport erőinek kulminációjára utaló jelekkel. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Wagner-csoport erői elsősorban harci szerepet töltenek be Bakhmut környékén, és ezért valószínűleg már majdnem olyan mértékben leromlottak, hogy a teljesítőképességük már nagyjából odavan, és megerősítésre van szükségük a hagyományosabb orosz elemektől. A Bakhmut elleni offenzíváért felelős erők nagyfokú lemorzsolódása felgyorsíthatja a kulminációt, hacsak nem küldenek jelentős számú reguláris orosz katonai egységet az offenzíva fenntartására és a folyamat késleltetésére vagy elhárítására.

Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg döntő erőfeszítésre készül a Luhanszki Területen, bár nem világos, hogy védekező vagy támadó műveletekre. Az orosz csapatok folytatják a felszerelés és az erők felhalmozását Luhanszkban. Úgy tűnik, hogy a VDV-elemek, amelyek korábban valószínűleg Herszon területén tevékenykedtek, átcsoportosításra kerültek a Luhanszki Területre, miután az oroszok novemberben kivonultak a nyugati parton fekvő Herszon területéről. A közösségi média december végi képein egyre gyakrabban látható, hogy orosz felszerelés van útban a Luhanszki Területen. Az oroszok katonai körzeti szintű termobarikus tüzérségi eszközöket működtetnek a luhanszki műveleti területen, ami a műveletek prioritásként való kezelését jelezheti ezen a területen. Az ukrán hírszerzés december 26-án jelentette, hogy az orosz hadsereg új nyugati katonai körzet (WMD) parancsnokot nevezett ki, aki a Voronyezsi Terület Bogucsarban lévő parancsnoki állásából irányítja az orosz erőket. A WMD elemei (például a 144. motorizált lövészhadosztály) a luhanszki szektorban működő fő erők, és a parancsnoki váltás arra utalhat, hogy egy új döntő erőfeszítés támogatására törekszenek ezen a területen. Magas rangú ukrán tisztviselők kijelentették, hogy az orosz haderő Fehéroroszországban és Zaporizzsjában december végétől nem alakít csapásmérő csoportokat, de feltűnően nem tettek hasonló kijelentéseket a Luhanszki Területen lévő orosz csapatokról. Az oroszok már több hónapja kiterjedt árkokat és terep-erődítményeket létesítenek a Luhanszki Területen – ez a tevékenység támogathat egy tervezett orosz döntő erőfeszítést a Luhanszki Terület közelében. A fent említett jelek arra utalhatnak, hogy az orosz hadsereg Luhanszk területén támadó hadműveletre készül, ahogyan azt az ISW korábban előre jelezte, de utalhatnak nagyobb támadások előkészítésére vagy egy védekező ellentámadásra is, hogy kihasználják az ukrán ellentámadási erőfeszítéseket a térségben, amelyek megállítására az oroszok számítanak.

Kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az orosz haderő a tél folyamán újabb offenzívát hajtana végre a Zaporizzsjai Területen. Az orosz csapatok valószínűleg védelmet alakítanak ki az esetleges ukrán támadó műveletek ellen. Valószínűleg december 28-án leromboltak egy folyón átívelő hidat Polohiban. Egy magas rangú ukrán katonai tisztviselő december 28-án kijelentette, hogy nincs jele annak, hogy az oroszok a Zaporizzsjai Területen csapásmérő csoportokat alakítanának, annak ellenére, hogy néhány rotáció és telepítés történt oda. Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai terület megszállási helyettese december 27-én azt állította, hogy az ukrán egységek támadást fognak végrehajtani a Zaporizzsjai Területen, de az offenzíva nem áll küszöbön a sáros körülmények miatt. A Zaporizzsjai Területen és a Dnyeper folyó partvidékén a közelmúltban végrehajtott orosz aknázási és erődítési erőfeszítések arra utalnak, hogy az orosz csapatok nem törekszenek arra, hogy ott támadást folytassanak.

A Kreml továbbra is szisztematikusan tagadja az ukrán szuverenitást, és megismétli, hogy Oroszországnak nincs valódi szándéka tárgyalásokat folytatni Ukrajnával. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője februárban az ENSZ-ben egy békekezdeményezés előkészítésére vonatkozó ukrán javaslatra reagálva hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára nem létezhet béketerv Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk megyék Oroszországhoz való csatlakozásának figyelembevétele nélkül. Peszkov egyértelműen jelezte, hogy a Kremlnek nincs valódi szándéka engedni követeléseiből, ezzel közvetlenül aláássa a Kreml saját narratíváját, miszerint Oroszország hajlandó tárgyalni, Ukrajna viszont nem. Az ISW folyamatosan arról számolt be, hogy Oroszország a tárgyalásokról szóló vitát dezinformációs műveletként használja fel, hogy rákényszerítse Ukrajnát arra, hogy masszív engedményeket tegyen Oroszország feltételei szerint. Az orosz vezetők ragaszkodása ahhoz, hogy Ukrajna úgy lépjen be a tárgyalásokba, hogy elfogadta több mint 100 000 négyzetkilométernyi ukrán terület illegális orosz annektálását, hangsúlyozza a Kreml részéről a tárgyalások iránti valódi érdeklődés hiányát.

A Kreml továbbra is az amerikai–orosz kapcsolatok eszkalációjaként állítja be a Patriot légvédelmi rendszerek és a hozzájuk tartozó kiképzők Ukrajnának történő amerikai átadását, annak ellenére, hogy az átadás, ha lehet, kevésbé eszkalatív, mint a korábbi nyugati katonai szállítmányok Ukrajnának, mivel a Patriot egy tisztán védelmi rendszer. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter december 28-án egy televíziós interjúban azt állította, hogy amerikai tisztviselők garantálták, hogy nem küldenek Patriot légvédelmi kiképzőgépeket Ukrajnába, hogy így próbáljanak tartózkodni a háborúban való részvételtől. A Kreml korábban kiemelte a Patriot légvédelmi rendszerek amerikai átadását azokban a vádakban, amelyek szerint az Egyesült Államok és a Nyugat proxy háborút folytat Ukrajnában azzal a szándékkal, hogy meggyengítse vagy megsemmisítse az Orosz Föderációt. A Kreml ezeket a vádakat olyan dezinformációs műveletek támogatására használja fel, amelyek célja, hogy Ukrajnát szuverenitástól megfosztott nyugati bábnak állítsák be, és az Ukrajnának nyújtott nyugati biztonsági támogatást gyengítsék az orosz eszkalációtól való félelem szításával. A Kreml ezen dezinformációs műveletek támogatására használhatja fel minden nyugati katonai felszerelés átadását Ukrajnának. A Kreml azon döntése, hogy a Patriot légvédelmi rendszerek átadására a korábbi fegyverszállításoknál erőteljesebben reagál, azt jelzi, hogy a Kreml jobban aggódik amiatt, hogy a nyugati segítség milyen hatással lehet Oroszország ukrajnai inváziójára, mint a feltételezett orosz félelmek miatt, amelyek a nyugati rendszereket használó feltételezett ukrán támadó akciókkal szemben magával az Orosz Föderációval szemben merülnek fel. Ezt a megfigyelést érdemes megfontolni a nyugati tárgyalásokkal összefüggésben, amelyek arról szólnak, hogy Ukrajnának nyugati harckocsikat, nagy hatótávolságú támadórendszereket és más eszközöket biztosítanak.


Az ISW nagy valószínűséggel azt jósolja, hogy Putyin jelenleg nem fog arra törekedni, hogy a jelenleg tárgyalt nyugati katonai rendszerek bármelyikének rendelkezésre bocsátására válaszul katonai támadást indítson a NATO ellen. Oroszország alig tartja vissza az ukrán hadsereget, ami félelmetes saját maga számára, és az ukrajnai orosz erők jelenleg nem bírnának ki egy komoly konfliktust a NATO-val. A NATO-val való szándékos orosz eszkaláció kockázata egy belátható időn belüli komolyabb konfliktusra a belátható jövőben tehát rendkívül alacsony.

A legfontosabb hírek röviden:

A Bakhmut elleni orosz offenzíva valószínűleg eléri a tetőpontját.

Úgy tűnik, hogy az orosz csapatok döntő erőfeszítésre készülnek a Luhanszki Területen, és kevésbé tűnik valószínűnek, hogy 2023 telén újabb offenzívát hajtanak végre Zaporizzsjai Területen.

A Kreml továbbra is azt bizonyítja, hogy Oroszországnak nincs valódi szándéka tárgyalásokat folytatni Ukrajnával, mivel ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna fogadja el az ukrán területek Oroszország általi illegális annexióját.

A Kreml továbbra is az amerikai-orosz kapcsolatok eszkalációjaként állítja be a Patriot légvédelmi rendszerek amerikai átadását, de az ISW nagy biztonsággal prognosztizálja, hogy Oroszország ennek következtében nem fog szándékosan a NATO-val való nagyobb konfliktusig való eszkalálódásra törekedni.

Az ukrán hadsereg folytatta az ellentámadást Kreminna felé, ahol az orosz csapatok folytatták az ellentámadásokat az elvesztett pozíciók visszaszerzése érdekében.

Az orosz haderő folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut, Donyeck város és a nyugati Donyecki Terület körül.

Az orosz hadsereg folytatta a védelmi és rotációs műveleteket a Herszoni és a Zaporizzsjai Területen.

A Kreml további forrásokat hagyott jóvá a védelmi erődítmények fejlesztésére, és megpróbálja megerősíteni az orosz határ menti területeken és a megszállt Ukrajnában az erődítési erőfeszítéseket.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv megye – Nyugat-Luhanszk megye):

Az ukrán hadsereg a jelentések szerint december 28-án folytatta az ellentámadást Kreminna irányában. Egy orosz blogger azt állította, hogy az ukrán egységek támadást hajtottak végre Cservonopopivka közelében (6 km-re Kreminnától északra), ahol állítólag harcok folynak az orosz és ukrán csapatok között a Kreminnába vezető R–66-os autópálya egy szakaszáért. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty kijelentette, hogy az ukrán alakulatok folytatják a Kreminna felszabadítására irányuló műveleteket, bár hangsúlyozta, hogy túl korai lenne a település elfoglalásáról beszélni. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy orosz civil dolgozók és az orosz katonai parancsnokság evakuálta Kreminnát, ami valószínűleg arra utal, hogy az oroszok készülnek a település elfoglalására irányuló intenzívebb ukrán erőfeszítésekre. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) volt oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik azt állította, hogy az ukrán egységek továbbra is hosszú távú módszeres szondázást folytatnak Kreminna környékén lévő orosz állások ellen, és súlyos veszteségeket szenvednek ezekben a műveletekben. Egy BARS–13 (orosz harci tartalékos) egység kötelékébe tartozó forrás azt állította, hogy az ukránok Kreminna elleni támadásra készülnek egyszerre három irányból. Az ISW nem készít értékelést konkrét jövőbeli ukrán műveletekről. Egy közösségi médiaforrás december 27-én olyan felvételeket tett közzé, amelyek szerint az ukrán csapatok elfoglalták Dibrovát (Kreminnától 5 km-re délnyugatra), bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt az állítást.


Az orosz hadsereg folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Ploscsanka (16 km-re északnyugatra Kreminnától) és Cservonopopivka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy december 27-én a Nyugati Katonai Körzet 20. Összhaderőnemi Hadserege 3. Motorizált Lövészhadosztályának és a Központi Katonai Körzet 41. Összhaderőnemi Hadserege 74. Különleges Motorizált Gárdalövészdandárjának elemei kiszorították az ukránokat a Balka Zsuravka folyó melletti (Kreminnától 16 km-re északnyugatra) stratégiai magaslati pozíciókból. Az orosz blogger azt is állította, hogy december 27-én a 3. motorizált lövészhadosztály és a 76. gárdista légideszant hadosztály elemei támadásokat hajtottak végre Makiivka irányában (Kreminnától 22 km-re északnyugatra). Egy másik orosz blogger december 28-án azt állította, hogy az oroszok megkíséreltek előrenyomulni Bilohorivka közelében (Kreminnától 12 km-re délre).

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg december 28-án folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmut 30 km-es körzetén belül északkeletre Spirne, Jakovlivka, Szoledar, Bakhmtuske és Pidhorodne közelében; és Bakhmut 11 km-en belül délnyugatra Andriivka és Kliscsiivka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy a Wagner-csoport elemei áttörték az ukrán megerősített állásokat Szoledarban, és ellenőrzés alá vontak két erődítményt Pidhorodne közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok a Bakhmut melletti állásokból Szoledar felé nyomulnak, és megpróbáltak a Szoledartól délkeletre lévő állásokból Bakhmut felé előrenyomulni. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz egységek ukrán csapatokkal harcolnak Bakhmut déli és keleti külterületén lévő városi övezetekben. Orosz bloggerek továbbra is azt állították, hogy az ukránok súlyos veszteségeket szenvednek Bakhmut térségében. Orosz bloggerek azt is állították, hogy az orosz alakulatok támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól délre Diliivka és Opitnye közelében, és erődítményeket foglaltak el Kliscsiivka keleti külterületén.


Az orosz haderő december 28-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdijivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka közelében és Avdijvkától 32 km-en belül délnyugatra Vodyane, Marinka és Pobjeda közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Avdiivkától délnyugatra Nevelszke, Pjervomaiske, Novomikhailivka és Opitnye irányából is. Egy másik orosz blogger december 28-án olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag a Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milíciájának 11. ezrede harcol az ukránokkal Pjervomaszke keleti külterületén. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz alakulatok megpróbáltak előrenyomulni Kamianka (Avdiivkától 5 km-re északkeletre) és Olekszandropil (Avdijivkától 17 km-re északkeletre) közelében is.

Az orosz hadsereg december 28-án korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszavertek egy orosz támadást Zolota Niva közelében (Donyeck várostól 66 km-re délnyugatra), Donyeck megye nyugati részén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok megsemmisítették az ukrán szabotázs- és felderítőcsoportokat is a nyugat-donyecki terület Volodimirivka (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra) közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz tüzérség folytatta a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések-déli tengely:

Az orosz haderő december 28-án folytatta a védelmi és rotációs műveleteket a Herszoni és Zaporizzsjai Területen. A Tavrijszk Irányvédelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának vezetője, Jevhen Jerin kijelentette, hogy az orosz csapatok Herszon és Zaporizzsja irányában rotációs intézkedéseket hajtanak végre és változtatják pozícióikat, hogy ellensúlyozzák az ukrán csapások miatti folyamatos leépülést. Yerin azt is megjegyezte, hogy a Zaporizzsjai Területen az orosz csapatok új, erősebb egységeket hozhatnak létre, de ezek az egységek továbbra sem valószínű, hogy támadó akciókra képes csapásmérő csoportot alkotnának, ami arra utal, hogy ezek az újonnan alakuló egységek védelmi jellegűek. Yerin megfigyelései valószínűleg azt jelentik, hogy ezek a bejelentett alakulatok gyalogsági elemekből állnak, amelyek nem rendelkeznek elegendő páncélozott járművel vagy tüzérségi eszközzel a nagyszabású támadó műveletekhez. A december 22-én készült és december 28-án közzétett műholdfelvételek ezen felül orosz védekező tereperődítések építését mutatják a T0401 Tokmak-Polohy országút mentén.


Orosz források továbbra is tisztázzák a jelenlegi orosz haderő összetételét Dél-Ukrajnában. December 28-án orosz tisztviselők küldöttsége, köztük Szergej Kirijenko, az Elnöki Végrehajtó Hivatal első helyettes vezetője és Andrij Turcsak, a Föderációs Tanács helyettes vezetője meglátogatta a 98. légideszant hadosztály katonáit, és ellenőrizte a védelmi vonalakat a Herszon terület keleti partján. Orosz források azt is jelezték, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestének és a Keleti Katonai Körzet 36. Összhaderőnemi Hadseregének 37. Különálló Gárda Motorizált Lövészdandárjának elemei védelmi műveleteket folytatnak a front nem meghatározott szektorai mentén a Zaporizzsjai Területen. A 37. Különleges Gárdista Motorizált Lövészdandár korábban, a novemberi visszavonulás előtt a Herszoni Terület nyugati (jobb) partján tevékenykedett. Az oroszok folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén Herszon, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken.

Az ukrán tüzérség továbbra is támadta az orosz koncentrációs területeket Herszon és a Zaporizzsjai Terület hátországában. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy december 26-án ukrán csapások orosz állásokat értek a Herszoni Területhez tartozó Csaplinkában, Nova Kakhovkától mintegy 45 km-re délre, a T2202 Nova Kakhovka-Arminanszk útvonal mentén Velyka Lepetyika, Kakhovka és Radenszk (mind a Herszon terület keleti partján) lakói robbanások hangjáról számoltak be az esetleges ukrán csapások miatt. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy ukrán csapások megsemmisítettek egy S–300-as légvédelmi rakétarendszert és különböző más katonai felszereléseket, valamint 150 orosz személyt megsebesítettek egy meg nem határozott helyen a Zaporizzsjai Területen.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml további pénzeszközöket hagyott jóvá védelmi erődítmények fejlesztésére, és megpróbálja feltölteni személyzettel az orosz határ menti területeken és a megszállt Ukrajnában az erődítési munkálatokat. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök december 27-én bejelentette, hogy a Kreml 34 milliárd rubelt (mintegy 467 millió dollárt) különített el erődítmények építésére az Ukrajnával határos régiókban, valószínűleg az illegálisan elcsatolt ukrán területeken is. Az orosz megszálló tisztviselők korábban azzal dicsekedtek, hogy védelmi vonalakat építenek a Zaporizzsjai Területen, és műholdképek azt mutatták, hogy az orosz erők és a Wagner-csoport megerősíti állásait Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon területeken, valamint a Krímben. Misusztyin azt is megígérte, hogy a Kreml ellenőrzéseket fog végezni a pénzeszközök megfelelő elosztásáról a „különleges katonai művelet” igényeinek kielégítésére. Egy orosz ellenzéki orgánum arról számolt be, hogy az orosz hatóságok állítólag felkérik a moszkvai házmestereket és köztisztasági dolgozókat, hogy önként jelentkezzenek a donbászi lövészárkok ásására 50 000 rubel (kb. 700 dollár) egyszeri fizetésért és napi 1000 rubel (kb. 14 dollár) napi kompenzációért cserébe.


Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is kiterjeszti a szociális juttatásokat a „különleges katonai művelet” résztvevőire, miközben folyamatosan tagadja, hogy az oroszok teljes értékű háborúban vesznek részt. Putyin december 28-án aláírta azt a törvényt, amely ingyenes szociális szolgáltatásokat biztosít a harci műveletben részt vett rokkantaknak. Putyin a második világháború résztvevőire, a leningrádi blokád túlélőire és Szevasztopol második világháborús ostromának túlélőire is kiterjesztette ezt a rendelkezést, a Kreml korábban csak a vészhelyzetben érintetteknek és a kiskorúaknak nyújtott ingyenesen ilyen ellátást. Putyin számos olyan juttatást vezetett be a háborús erőfeszítéseiben részt vevő személyek – katonák és civilek – számára, amelyek hosszú távú pénzügyi felelősségvállalásra kötelezik Oroszországot. Putyin továbbra is költséges rendelkezéseket vállal egy olyan hadjárathoz, amelyet nem tud háborúnak nyilvánítani.

Az orosz tisztviselők talán tartanak az orosz háború hosszú távú káros következményeitől Oroszország lakosságára nézve. Az Orosz Jogászok Szövetségének vezetője, Igor Trunov december 28-án kijelentette, hogy az orosz egészségügyi minisztérium megállapította, hogy a háborúban 2022 és 2024 között részt vevő mozgósított katonák spermájának ingyenes konzerválásához és tárolásához szövetségi pénzügyi támogatást tud nyújtani, válaszul a „genetikai anyag ingyenes kriobankjának” létrehozására irányuló felhívására. Trunov kijelentette, hogy az Orosz Jogászok Szövetsége több olyan érdeklődő pár nevében, akik közül a férjet mozgósították, tervezi a genetikai anyag ingyenes krioprezerválását kérni. Az orosz Egészségügyi Minisztérium hivatalosan még nem kommentálta Trunov kijelentéseit.


Az orosz haderő továbbra is alacsony morállal és fegyelmi problémákkal küzd, ami a katonaságon belüli erőszakos incidensekhez vezet. Egy orosz ellenzéki orgánum arról számolt be, hogy egy részeg mozgósított orosz katona halálra verte parancsnokát Cseljabinszki területen. Helyi orosz orgánumok arról is beszámoltak, hogy egy orosz mozgósított katonát fojtogatás következtében holtan találtak Szaratov területén. A mozgósított férfi testén állítólag vérömlenyek és horzsolások is voltak.

Az ukrán média december 28-án olyan felvételeket tett közzé, amelyek szerint állítólag tűz ütött ki az orosz 150. motorizált lövészhadosztály laktanyájában a Rosztovi Területhez tartozó Novocserkasszkban.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is korlátozzák a mozgást a megszállt területekről. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy az orosz hatóságok 24 órás kijárási tilalmat rendelnek el a Zaporizzsjai Területen Vasziljevka és a polohiji járás településein. Fedorov azt is megjegyezte, hogy az orosz csapatok útakadályokat állítanak fel Melitopolon belül, és fokozzák a szűréseket és más rendfenntartó intézkedéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ azt is közölte, hogy a megszálló hatóságok teljesen bezárták a vasziljevkai ellenőrző pontot, és csak január 15-én nyitják meg a gyalogos (nem pedig az autós) forgalom előtt.

Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az erőfeszítéseket, hogy megkönnyítsék Ukrajna megszállt területeinek bürokratikus, adminisztratív és gazdasági integrációját az Orosz Föderációba. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület ukrán vezetője december 28-án kijelentette, hogy a Kreml sietteti az útlevél-előállítási intézkedéseket a megszállt Luhanszki területen, különösen a 14 év alatti ukrán gyermekek orosz állampolgárság megszerzése céljából történő regisztrációját illetően. Hajdaj arról számolt be, hogy ez azt jelenti, hogy a szülőknek is orosz útlevéllel kell rendelkezniük, és a szülőket a szociális juttatások megtagadásával fenyegetik, ha megtagadják az útlevél beszerzését maguk vagy gyermekeik számára. Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője december 27-én emellett bemutatta az Egységes Oroszország párt politikai tanácsáa donyecki regionális ágának regisztrációs bizonyítványát, ezzel hivatalosan is igazolva adminisztrációjának integrációját az Egységes Oroszország párt regionális politikai ágával. Jevheny Balickij, a Zaporizzsjai Terület megszálló vezetője azt állította, hogy a zaporizzsjai megszálló közigazgatás folytatja a Zaporizzsjai Terület „rubelizálására” irányuló erőfeszítéseket, és jelezte, hogy a területen forgalomban lévő valuta 12-15%-a még mindig hrivnya, a hrivnyacserék betiltására irányuló koncentrált erőfeszítések ellenére.


Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): Észak-Ukrajna újbóli inváziója, amely valószínűleg Kijev ellen irányul.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési tartományon belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek értékeli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonynak a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést.

Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Semmi jelentőset nem jelentettek.

Az MDCOA megfigyelt nem egyértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

Az orosz védelmi minisztérium december 27-én közzétett egy videót, amelyen orosz katonák fehérorosz személyzettel taktikai kiképzést tartanak egy meg nem nevezett fehéroroszországi gyakorlótéren. Az orosz Védelmi Minisztérium megismételte, hogy az orosz és a fehérorosz egységek az uniós államon belül egyesített regionális erőcsoportosítást alkotnak.

A minszki katonai parancsnokság december 27-én közölte, hogy a fehérorosz katonai hatóságok egy sor nem részletezett intézkedést hajtanak végre a békeidőről a háborús időre való átállás érdekében, egy fehérorosz átfogó gyors készültségi ellenőrzés részeként.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 24 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy december 27-től nem észlelte, hogy az orosz erők Fehéroroszországban csapásmérő csoportot alakítanának.

Ennyi harctéri hír jutott mára, ma nem lesz második rész sem, de holnap bepótoljuk.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!