Szele Tamás: Putyin és az áldozathibáztatás

Vlagyimir Vlagyimirovics még mindig sebzett Makijivkáját nyalogatja, de már lesi, kit hibáztathat a kaszárnyának és lőszerraktárnak használt iskolaépületben elszállásolt több száz mobik (mozgósított) haláláért. Nem, természetesen nem azt a „zseniális” parancsnokot, aki a lőszer mellett helyezte el a legénységi állományt, őt semmiképpen nem szabad megbüntetni, még okozhat egy csomó kárt, őt békén kell hagyni.

Rajta és Putyinon kívül mindenki hibás, első sorban természetesen maguk az áldozatok. Ugyanis „tömegesen hazatelefonáltak”, azt mérték volna be az ukránok. Nos, azt épp bemérhették, ha nem volt jobb dolguk, de a műholdak adataiból már napok óta pontosan tudniuk kellett, mi van és mi nincs abban az épületben, és kicsit kegyetlenül fog hangzani, de az ukrán fél számára sokkal fontosabb eredmény volt a lőszerek megsemmisítése, mint a katonáké. Katonája ugyanis mostanság már sokkal könnyebben lehet Putyinnak, mint 152 milliméteres tüzérségi lőszere. Hírlik is, hogy indul az új mozgósítási hullám, bár hogy miképpen fogják kilőni a mobikokat az önjáró lövegekből, az még rejtély. De orosz tudósok már dolgoznak a megoldáson.

Azonban lássuk az elmúlt két nap harctéri híreit – ha már tegnap kényszerszünetet kellett tartanunk – melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán légvédelem a jelentések szerint december 31. és január 2. között elfogta az Ukrajna elleni két egymást követő éjszakán végrehajtott orosz támadások összes drónját. Az ukrán légierő január 1-jén jelentette, hogy az ukrán légvédelmi erők lelőtték mind a 45 orosz, iráni gyártmányú Shahed–136 típusú drónt, amelyet Oroszország szilveszter éjjelén indított Ukrajna ellen. Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője január 1-jén kijelentette, hogy az ukrán erők az Egyesült Államok által biztosított NASAMS légvédelmi rendszert használták a drónok lelövésére. Az ukrán vezérkar január 2-án jelentette, hogy az ukrán erők elfogták mind a 39 Shahed–136 típusú, Ukrajna ellen január 1-ről 2-ra virradó éjszaka indított drónt. Az ukrán vezérkar január 2-án ismét arról számolt be, hogy az ukrán erők lelőtték mind a 27 Shahed–136 drónt, amelyet az orosz erők január 2-án indítottak Ukrajna ellen, bár nem világos, hogy ez a szám tartalmazza-e a január 1-ről 2-ra virradó éjszaka korábban jelentett elfogásokat is. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) helyettes vezetője, Vadim Szkibickij január 1-jén megismételte, hogy az orosz erők csak annyi cirkálórakétával rendelkeznek, hogy még két-három nagyszabású rakétatámadást hajthassanak végre Ukrajna ellen.

Oroszország Ukrajna elleni légi és rakétakampánya valószínűleg nem váltja ki a Kreml által kívánt információs hatást az orosz nacionalisták körében. Az orosz erők december 31-én cirkálórakétacsapást mértek egy objektumra Hmelnyickij körzetben – állítólag az ukrán 8. Különleges Erők Különleges Ezredének bázisára. Egy orosz katonai blogger szerint a csapás, bár jól végrehajtott és megfelelő információs művelet, túl kevés és túl későn érkezett. A blogger azzal érvelt, hogy Oroszországnak a háború korábbi szakaszában kellett volna szisztematikusan végrehajtania az ilyen csapásokat, hogy a csapásnak utócsapásokat kellett volna elérnie a maximális károk biztosítása érdekében, és hogy a csapás időzítése nem volt megfelelő, mivel az ukrán elemek valószínűleg nem tartózkodtak a bázison szilveszterkor. A blogger megjegyezte, hogy nem ez volt az első eset, hogy az orosz erők nem tudtak hatékony csapást mérni a másodlagos csapások hiánya miatt, és hogy Oroszországnak általában alaposabbnak kellene lennie a megsemmisítésben.

A december 31-én a Donyecki Területen található Makiivka orosz támaszpontra mért pusztító ukrán HIMARS csapás jelentős kritikát váltott ki az orosz katonai vezetéssel szemben az orosz információs térben. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a Makiivkában lévő orosz ember- és haditechnikai eszközök koncentrációs pontjára mért ukrán precíziós csapás legfeljebb 10 eszközt semmisített meg, de hivatalos áldozatok számát január 2-ig nem közölte. Az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya január 1-jén közölte, hogy a csapás 400 mozgósított személyt ölt meg és 300-at megsebesített. A január 1-jén közzétett geolokációs felvételek mutatták a csapás utóhatását is a szakképző iskola No. 19. számú szakképző iskolát, kevesebb mint 13 km-re keletre a frontvonaltól. Az orosz védelmi minisztérium elismerte a csapást, azt állítva, hogy a hat rakéta közül négy 63 orosz katonát ölt meg. Dmitrij Azarov, a Szamarai Terület kormányzója megerősítette, hogy az elhunyt katonák között vannak az érintett terület lakosai, és egyes orosz források szerint a csapás idején egy mozgósított ezred 600 katonája tartózkodott az iskola épületében. Egyes bloggerek azt állították, hogy a halálos áldozatok száma körülbelül 110, a sebesült állomány több mint 100 fő.

Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg a Donyecki Népköztársaság (DNK) tisztviselőire és a mozgósított erőkre próbálja hárítani a felelősséget a rossz műveleti biztonság (OPSEC) miatt. A DNK rendfenntartó tisztviselői az orosz állami csatornáknak azt mondták, hogy a csapás akkor történt, amikor az orosz katonák megsértették a műveleti biztonságot a személyes mobiltelefonok használatával, lehetővé téve az ukrán erőknek, hogy precíziós csapást mérjenek a bázisra. A Kremlhez közel álló csatornák és néhány blogger megerősítette az állítást, kijelentve, hogy az orosz haderőnek nem szabad alábecsülnie az ukrán képességet, hogy kihasználja a rossz OPSEC gyakorlatot a frontvonalakon, és felszólították a Kremlt, hogy vezessen be szigorúbb irányelveket a mobiltelefonok használatára vonatkozóan a katonák körében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov megerősítette a blogger értesüléseit, miszerint a katonai parancsnokok a DNK vezetője, Denisz Pusilin lemondását követelik. A DNK egyes köztisztviselői szintén az iskola használatáról döntő illetékes megbüntetését követelték. Az orosz védelmi minisztérium talán szándékosan támaszkodott arra, hogy a DNK tisztviselői az OPSEC megsértését a mozgósított katonákra fogták a támadásért, hogy a DNK-t tegyék felelőssé a tettért.

Az orosz védelmi minisztérium homályos elismerése a csapásról azonban kritikát váltott ki az orosz katonai vezetéssel szemben. Wagner-közeli katonai bloggerek azt állították, hogy az orosz katonai parancsnokság megkönnyítette az ukrán erők számára, hogy több száz katonára csapást mérjenek egy helyen, és „hazugságnak” nevezték a DNK mobiltelefon-használatra vonatkozó magyarázatát. Egy volt orosz tiszt azt is állította, hogy az oroszok lőszert tároltak az iskola pincéjében, ami lehetővé tette a pusztító csapást. Más bloggerek azt állították, hogy az orosz parancsnokság az elmúlt 11 hónap során tanúja volt hasonló csapásoknak, de „bűnösen hanyagul” jártak el, és elmulasztották a Makiivkában szállásolt orosz csapatok kisebb csoportokra való szétoszlatását a hátországban. Több blogger hivatkozott Putyin december 21-i nyilatkozatára, amely a Védelmi Minisztérium felelősségre vonásának és a kritika meghallgatásának szükségességéről szólt, miközben felszólította a Kremlt, hogy büntesse meg az OPSEC-hibákért felelős parancsnokot. A Wagner finanszírozója és az orosz katonai vezetés lelkes kritikusa, Jevgenyij Prigozsin jellegtelen és homályos megjegyzést tett a helyzetre – kijelentve, hogy nem tudja felfedni, hogyan akadályozza meg Wagner a hasonló OPSEC-problémákat. Az ISW korábban beszámolt a bloggerek tömeges kritikájának két másik esetéről: a sikertelen orosz folyami átkelésről Bilohorivkában 2022 májusában és a Pavlivka elleni elfuserált orosz támadó műveletről 2022 októberében.

Az ilyen mélyreható katonai kudarcok továbbra is megnehezítik Putyin erőfeszítéseit, hogy megnyugtassa az orosz háborúpárti közösséget és megtartsa a domináns narratívát a hazai információs térben. Orosz források azt állították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a hadsereget és a Nyomozó Bizottságot, hogy január 6-ig vizsgálják ki a makijivkai incidenst. Putyin képtelensége a kritikával való szembenézésre és az orosz katonai hadjárat hibáinak kijavítására veszélyeztetheti a gyakorlatias háborús vezetői hitelességét.

Orosz források langyosan reagáltak Vlagyimir Putyin orosz elnök megrendezett újévi beszédére, míg az orosz bloggerek dicsérték Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner-csoport finanszírozójának az újévi ünnepek alatt a frontvonalakon való megjelenését. Több orosz blogger felerősítette a közösségi médiában azt a kritikát, hogy Putyin háttérszínészeket használt, ahelyett, hogy valódi katonák mellett állt volna beszédében. Ezek a kritikák és Putyin lemondott nyilvános szerepléseinek és az egyszerű polgárokkal való találkozásainak láncolata azt mutathatja, hogy Putyin nem állt a helyzet magaslatán. Egy Kreml-párti blogger egy népszerű orosz újságban megjelent vezércikkén keresztül nyugtázta a vitát, amelyben hevesen tagadta, hogy Putyin színészeket használt volna a beszédében. Igor Girkin, egykori katonai parancsnok, háborús bűnös és prominens orosz milblogger közvetlen összehasonlítást vont Putyin és Prigozsin között. Girkin azt írta, hogy nem kommentálja Putyin beszédét, de Prigozsin úgy döntött, hogy harcol a bürokrácia és a korrupció ellen, és szenzációs újévi beszédet mondott. Közben több orosz forrás dicsérte Prigozsint, amiért szilveszterkor és újév napján valódi orosz katonákat látogatott meg az ukrajnai frontvonalakon.

Prigozsin arra használta fel az elhunyt Wagner-zsoldosokról szóló tudósításokat és az újévi beszédét, hogy továbbra is a Wagner Private Military Company (PMC) jogi elismerését szorgalmazza, és hogy bírálja a Wagner PMC-nek nem kedvező bürokratákat. Prigozsin továbbra is a Wagner-erők fokozott legitimációjára és állami juttatásaira törekszik, noha a katonai magáncégek illegálisak Oroszországban. Prigozsin azt mondta egy riporternek, aki azt firtatta, hogy a Wagner-katonák hozzátartozói miért nem kapják meg elhunyt katonáik holttestét, hogy a Wagner-erők még újévkor is gondoskodtak a halottakról, miközben az orosz kormány, amelynek a halotti bizonyítványokat kellene kiadnia, „pihent a háború kezdete óta.” Prigozsin azzal vádolta a bürokratákat, hogy meggyalázzák a halottak emlékét azzal, hogy a halott katonákat műanyag zacskókba csomagolt tárgyakként kezelik. Prigozsin január 1-jén nyilvánosan meglátogatott egy Wagner-temetőt és emlékhelyet, valamint a Wagner-csoport fő bázisát a Krasznodari Területen. Prigozsin korábban már panaszkodott, hogy az orosz hatóságok nem engedélyezik a Wagner zsoldosok temetését az orosz katonai temetőkben, amint arról az ISW beszámolt.

A Kreml valószínűleg kooptál néhány orosz katonai bloggert, akik hajlandóak eladni magukat a politikai presztízsért cserébe. A prominens orosz bloggerek, Alekszandr Szladkov és Jevgenyij Poddubnij részt vettek a Kreml főműsoridős szilveszteri televíziós műsorában, a Goluboj Ogonyok 2023-ban, december 31-én Moszkvában, amelyet közvetlenül Putyin éves szilveszteri beszéde után sugároznak, és amelyen Putyin és a Kreml politikai és kulturális elitje vesz részt. Szladkov és Poddubnij egyaránt bírálta az orosz hadsereg ukrajnai kudarcait. A Rybar neves Telegram-csatorna alkotói korábban azt is kijelentették, hogy ajánlatokat kaptak egy nyílt forrású hírszerzési (OSINT) program létrehozására, amely az orosz magánvállalkozások és haderőstruktúrák javát szolgálná. A Rybar hozzátette, hogy már tartottak előadást az elit orosz állami Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO), és folytatják a munkát Putyin „különleges katonai műveletek” munkacsoportjában.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az ukrán légvédelem a jelentések szerint elfogta az összes drónt, amelyek két egymást követő éjszakán, december 31-ről január 2-ára virradó éjszaka orosz csapásokat mértek Ukrajna ellen.
      • Oroszország Ukrajna elleni légi- és rakétahadjárata valószínűleg nem váltja ki a Kreml által kívánt információs hatást az orosz nacionalisták körében.
      • A december 31-én a Donyecki Területen található Makiivka orosz támaszpontra mért pusztító ukrán HIMARS csapás jelentős kritikát váltott ki az orosz katonai vezetéssel szemben az orosz információs térben.
      • Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg a Donyecki Népköztársaság (DNK) tisztviselőire és a mozgósított személyzetre próbálja hárítani a felelősséget a gyenge műveleti biztonságáért (OPSEC).
      • Orosz források langyosan reagáltak Vlagyimir Putyin orosz elnök megrendezett újévi beszédére, míg az orosz bloggerek dicsérték Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner-csoport finanszírozójának az újévi ünnepek alatti frontvonalakon való megjelenését.
      • Az orosz hadsereg továbbra is sikertelen kísérleteket hajtott végre taktikai pozíciói javítására Szvatovétól északnyugatra, miután a jelentések szerint taktikai szünetet tartottak.
      • Az Ukrán Védelmi Stratégiák Központja arról számolt be, hogy az orosz csapatok folytatják a személyzet telepítését a Harkiv-Sziverszk frontvonalon.
      • Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz egységek átcsoportosítanak a keleti tengely mentén, miközben küzdenek a tüzérségi csapások ütemének fenntartásával.
      • Az orosz alakulatok korlátozott támadó műveleteket kíséreltek meg Zaporizzsjai területen, és folytatták a védelmi struktúrák megerősítésére irányuló erőfeszítéseket.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is kiterjeszti az orosz katonáknak tett pénzügyi ígéreteket, miközben ukrán tisztviselők továbbra is figyelmeztetnek az orosz mozgósítás közelgő hullámára.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg január 1-jén és 2-án folytatta sikertelen próbálkozásait taktikai pozícióik javítására Szvatovétól északnyugatra, miután a jelentések szerint az újévi ünnepek környékén taktikai szünetet tartottak. Egy orosz blogger azt állította, hogy mind az ukrán, mind az orosz erők taktikai szünetet tartottak az újévi ünnepnapokon, de valószínűleg január 2. körül folytatták a harcokat. Egy orosz blogger arról számolt be, hogy az orosz erők január 2-án megtámadták Sztelmakhivkát (Szvatovétól mintegy 16 km-re északnyugatra), de nem írta le az eredményt. Az ukrán vezérkar szintén arról számolt be január 2-án, hogy az ukrán alakulatok visszavertek egy orosz támadást Sztelmakhivka ellen. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy a Kupjanszk-Szvatove vonal mentén folytatódtak a nehéz tüzérségi párbajok, és azt állította, hogy az ukrán egységek felderítik az orosz állásokat Kiszlivka, Pjervomajszke és Vilsana környékén.

Az ukrán hadsereg január 1-jén és 2-án folytatta az orosz ellentámadások visszaverését Kreminna környékén. Az ukrán haderő keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bilohorivka (kb. 13 km-re délkeletre Kreminnától) ellen, a Luhanszki Területi Adminisztráció pedig arról számolt be, hogy az ukrán egységek felszámoltak egy orosz páncélos csoportot Ploscsanka közelében (kb. 13 km-re északnyugatra Kreminnától). Egy orosz blogger azt is állította, hogy az orosz csapatok támadást kíséreltek meg Ploscsanka ellen, de az eredményt nem részletezte. Egy másik orosz forrás azt állította, hogy az ukrán hadsereg nagyszabású támadást készít elő Kreminna közelében, és megjegyezte, hogy az orosz csapatok ukrán ellentámadásra számítanak, amint a talaj befagy a térségben. A forrás azt is hozzátette, hogy az ukrán erők ponton-átkelőket állítanak fel Kreminnától délnyugatra, és felderítik az orosz állásokat Dibrova (Kreminnától mintegy 6 km-re nyugatra), Kreminna és Bilohorivka közelében. Az ISW nem törekszik arra, hogy értékelje ezen állítások megalapozottságát.


Orosz források azt állították, hogy az ukrán tüzérség sorozatos HIMARS-támadásokat indított az orosz hátországi állások ellen a megszállt Luhanszki Területen. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) azt állította, hogy az ukránok a megszállt Luhanszki Területen Pjervomajszke, Csmirjivka (Sztarobilszk keleti külvárosában), Szvatove és Rubizsnye településeket támadták HIMARS-okkal.

Az Ukrán Védelmi Stratégiák Központja, egy ukrán nemzetbiztonsági agytröszt arról számolt be, hogy az orosz hadsereg nagyrészt a nyugati és a központi katonai körzet (WMD és CMD) elemeit működteti a Harkiv-Sziverszk frontvonalon. A központ megjegyezte, hogy a nyugati és központi katonai körzetek 23-28 orosz taktikai zászlóaljcsoportja (BTG) jelenleg mintegy 154 km frontvonalat fed le ebben a szektorban, BTG-nként mintegy 5,5 km-es szórással. A központ megállapította, hogy az 1. páncéloshadsereg és annak 4. és 47. páncéloshadosztályának WMD elemei; a 6. Összhaderőnemi Hadsereg (CAA), a 20. CAA 3. Motorizált Lövészhadosztálya és a Balti Flotta 11. Hadteste (AC), a 90. harckocsihadosztály, a 201. katonai bázis (a tádzsikisztáni orosz bázis), a 2. CAA és a 41. CAA, a 14. AC északi katonai körzetének elemei, a 76. légihadosztály orosz légideszant elemei, a 106. légideszant hadosztály és a légideszant erők különálló különleges műveleti erői ebben az irányban tevékenykednek. A jelentés továbbá megállapította, hogy a donyecki és luhanszki 1. és 2. hadtest elemei és a Wagner-csoport elemei is ezen a frontvonalon harcolnak. Ezek a BTG-k valószínűleg nem a szokásos erejük teljében vannak, és a harcoktól leépültek. Az ISW azt is megjegyzi, hogy a brit védelmi minisztérium november 29-én arról számolt be, hogy az oroszok már nem BTG-alakulatokban vetik be őket.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg átcsoportosítja erőit a keleti tengely mentén, miközben küszködnek a tüzérségi csapások ütemének fenntartásával. Szerhij Cserevaty ezredes, az ukrán haderő keleti csoportjának szóvivője január 2-án kijelentette, hogy az orosz erők napi 20-80 000 lövedékről napi 20 000 lövedékre csökkentették a bombázások ütemét, és szovjet 122 mm-es és 152 mm-es kaliberű lőszerraktárak után kutatnak belföldön és külföldön egyaránt. Cserevaty kijelentette, hogy az orosz egységek a Bakhmut és Avdiivka melletti frontvonal bombázását helyezik előtérbe a front más területeivel szemben. Az Ukrán Védelmi Stratégiák Központja január 1-jén közölte, hogy a 106. gárdista Tula légideszant hadosztály 137. gárdaezredének két orosz taktikai zászlóaljcsoportja (BTG) megérkezett a Luhanszki területen lévő Popaszna közelébe, és várhatóan a Popaszna-Szoledar vagy a Popaszna-Bakhmut irányban fognak tevékenykedni. Ezek a BTG-k valószínűleg leépültek és demoralizálódtak.


Az orosz erők január 1-jén és 2-án alacsony haladási sebességgel folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut és Avdiivka közelében. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin kijelentette, hogy az ukrán csapatok alaposan megerősítették a Bakhmut körüli lakott területet, így „minden 10 méterenként új védelmi vonal van.” Az ukrán vezérkar január 1-jén és 2-án jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Bakhmut közelében; Bakhmuttól északra Kraszna Hora közelében; Bakhmuttól északkeletre Szoledar, Bilohorivka, Rozdolivka és Bakhmutszke közelében; Bakhmuttól délre Ozarjanivka közelében; és Bakhmuttól délnyugatra Kliscsijivka közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz alakulatok néhány ukrán állást foglaltak el Klicsijivka közelében, és a geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok csekély mértékben előrenyomultak a település közelében. Orosz bloggerek azt állították, hogy az oroszok akár 1,7 km-t is előrenyomultak a Szoledar-Bakhmutszke térségében, és ukrán állásokat foglaltak el Bakhmuttól északkeletre Pidhorodne közelében, de az ISW nem tudja megerősíteni ezeket az állításokat. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek január 2-án visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Avdiivkától délnyugatra Opitnye és Krasznohorivka közelében. Egy orosz blogger azt állította, hogy Marinka közelében folynak a harcok, és hogy az orosz alakulatok megpróbálnak előrenyomulni Nevelszke, Pjervomajszke és Opitnye irányából Kamjanka felé. Az ukrán hadseregnek nem sikerült az oroszok támadásait visszavernie.

Egy neves orosz blogger azt állította, hogy a Donyecki terület déli részén lévő Vuhledar elleni orosz offenzíva „lezárult”, ami alátámasztja az ISW közelmúltbeli értékelését, miszerint az orosz offenzíva a Donyecki terület frontvonala mentén valószínűleg tetőzik. A blogger megjegyezte, hogy az orosz erők naponta folytatnak támadó műveleteket a teljes keleti tengely mentén, de ezek az akciók nagyrészt taktikai jellegűek.

Támogató erőfeszítés – déli tengely:

Az orosz hadsereg január 1. és 2. között folytatta korlátozott támadásait a déli tengelyen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk január 2-án kijelentette, hogy az ukrán egységek továbbra is visszaverték az ukrán állások megtámadására irányuló orosz kísérleteket a Dnyeper folyó bal (keleti) partján lévő Herszoni Területen, és átcsoportosításra kényszerítették az orosz csapatokat. Egy orosz blogger január 2-án azt állította, hogy az orosz csapatok támadást hajtottak végre ukrán állások ellen a Zaporizzsjai Területen található Novopokrovkában, és hogy az orosz egységek az elfoglalt Dorozsnyankában sáncolták el magukat, miután előrenyomultak Myrnéig (10,5 km-re nyugatra Dorozsnyankától). Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán alakulatok sikertelen ellentámadást hajtottak végre Dorozsnyanka közelében. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat. Az orosz erők továbbra is lőtték a településeket a déli tengely mentén.


Különböző források továbbra is arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg védelmet épít ki és újjáépíti az erőkapacitást a Zaporizzsjai Területen és a Krímben. A Sentinel műholdfelvételeken látható, hogy az orosz katonák december 29-én a P37-es út mentén, a Zaporizzsjai Terület középső részén található Bohdanivka közelében lövészárkok építését fejezték be. Az ukrán Védelmi Stratégiák Központja január 1-jén arról számolt be, hogy az orosz erők „területi csapatokat” telepítenek (a könnyű gyalogsági egységek mozgósított embereiből alakítva), igyekeznek helyreállítani a 49. hadsereg 205. és 34. különálló motorizált lövészdandárjának harcképességét, valamint logisztikai központot és két logisztikai útvonalat telepítenek a Krímben és a Zaporizzsjai Terület déli részén. Petro Andrjuscsenko, Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója január 2-án hasonlóképpen kijelentette, hogy az orosz hatóságok frissen mozgósított katonákat telepítettek a Donyecki Területen lévő Urzufba (4 km-re a Zaporizzsjai Területtel közös határtól). Műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz haderő 2022. június 30. és 2023. január 1. között bővítette a krími Belbek légibázist.

Az orosz hadsereg folytatta a védelmi műveleteket a Herszoni Területen is. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk január 1-jén kijelentette, hogy az orosz csapatok védelmi műveletekre készülnek a Dnyeper folyó bal (keleti) partján. Humenyjuk arról számolt be, hogy az oroszok jelentős, meg nem határozott számú csapatot tartanak fenn délen a keleti tengelyen tapasztalható erőhiány ellenére, és mozgósított tartalékerőket visznek a frontvonalhoz a Herszoni Területen. Egy nyílt forrású hírszerzési (OSINT) elemző képeket osztott meg orosz egységekről, amelyeken állítólag folyami járőrözést folytatnak a Herszon várostól délre fekvő mocsarakban. Az ukrán vezérkar január 1-jén kijelentette, hogy az orosz tüzérség lövi a Dnyeper folyó bal (keleti) partján lévő településeket Herszon városával szemben, hogy evakuálásra kényszerítsék a helyi lakosságot és destabilizálják a humanitárius helyzetet Herszon területén.


Az ukrán tüzérség továbbra is csapásokat mér az orosz személyi állomány és felszerelés koncentrációira a déli tengely mentén. Az ukrán vezérkar január 2-án közölte, hogy csapást mértek Taraszivkára, Baszanra, Polohijra, Berdjanszkra és Tokmakra, több mint 175 orosz katonát öltek meg, és megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt, valamint 12 darab járművet és katonai felszerelést. Egy OSINT-elemző felerősítette a helyi lakosok meg nem erősített jelentéseit, miszerint az ukrán erők január 1-ről 2-ra virradó éjszaka csapást mértek a krími Arabatszka-szorosra, ami pánikot okozott a helyi hatóságok körében.

Az orosz mozgósítás hírei:

Egyes oroszok továbbra is megkérdőjelezik az orosz haderő-generálási erőfeszítéseket. Egy orosz hírportál arról számolt be, hogy január 1-jén egy ismeretlen férfi Molotov-koktélt dobott egy moszkvai katonai toborzóközpont kapujára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is meghosszabbítja az orosz katonáknak tett pénzügyi ígéreteket, és súlyosbítja az orosz államra az orosz haderő-generálási erőfeszítések által rótt pénzügyi terheket. Putyin december 30-án rendeletet adott ki, amelyben kiterjesztette azt a november 2-i rendeletet, amely 195 000 rubel (kb. 2747 dollár) egyszeri kifizetését biztosította a mozgósítottaknak és azoknak a katonáknak, akik a részleges mozgósítás kihirdetése után írtak alá szerződést, az Orosz Nemzeti Gárdába (Rosgvargyija) behívott katonákra és a Rosgvargyija katonáira, akik szeptember 21-e után írtak alá szerződést.

Hivatalos ukrán források továbbra is figyelmeztetnek egy közelgő orosz mozgósítási hullámra, amely Oroszországra és a dél-ukrajnai megszállt területek lakosaira vonatkozik majd. Az Ukrán Ellenállási Központ január 2-án arról számolt be, hogy bár az orosz mozgósítás eddig sem lassult, Oroszország egy meg nem határozott időtartam alatt fokozza a mozgósítási intézkedéseket és lezárja az orosz határokat az ország elszigetelése érdekében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a Krímben az orosz megszálló hatóságok ellenőrzik a 2023-ban mozgósítandó, meg nem határozott állampolgárságú személyek listáit.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok folytatják a megszállt ukrán területek jogi és közigazgatási rendszereinek megszilárdítására irányuló erőfeszítéseket, hogy elősegítsék az orosz szövetségi szubjektumként való kormányzást. Az orosz megszálló hatóságok január 1-jén hivatalosan betiltották az ukrán hrivnya (Ukrajna nemzeti valutája) használatát, és bejelentették, hogy a megszállt területeken, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyékben minden tranzakciót orosz rubelben kell lebonyolítani. Az Ukrán Ellenállási Központ január 2-án arról számolt be, hogy a megszállt területeken élő ukránok nagyrészt figyelmen kívül hagyják a hrivnya elleni tilalmat. A Luhanszki Területi Katonai Adminisztráció január 1-jén közölte, hogy az orosz megszálló tisztviselők választják meg a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetőjét, ahogy azt az Orosz Föderáció Luhanszki Népköztársaságának új alkotmánya előírja, amelyet az orosz hatóságok december 30-án fogadtak el.

Az orosz megszálló hatóságok a megszállt Ukrajnában ugyanúgy igyekeznek szabályozni a közműveket és a lakhatást, ahogyan azt az orosz hatóságok teszik Oroszországban. Egy orosz forrás január 1-jén azt állította, hogy a DNK megszálló hatóságai elkezdték emelni a lakhatási és közüzemi szolgáltatások díjait a DNK területén, hogy kiegyenlítsék azokat a többi orosz szövetségi szubjektum költségeivel. A forrás szerint a díjak a DNK területén 2-2,5-szer alacsonyabbak, mint az Oroszországgal szomszédos Rosztovi Területen. Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója január 1-jén azt állította, hogy az orosz megszálló hatóságok elkezdték szétküldeni a közüzemi számlákat Mariupol lakóinak, miután az orosz hatóságok megemelték a tarifákat.

Az orosz hadsereg és a megszálló hatóságok január 1-2-án folytatták a megszállt területeken a szűrőintézkedések fokozását. Az Ukrán Ellenállási Központ január 2-án arról számolt be, hogy az orosz csapatok megakadályozták a civilek belépését vagy távozását a megszállt Polovinkine (Luhanszki terület) területéről, hogy a lakosokat (akiket az oroszok azzal vádoltak, hogy megkönnyítik az orosz állások elleni csapásokat) szűrési intézkedéseknek vessék alá. Az ukrán vezérkar január 1-jén arról számolt be, hogy az orosz hatóságok fokozták az elhárítási intézkedéseket a megszállt Liman Druhijban (Harkivi terület) az ukránbarát civilek azonosítása érdekében.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is folytatják a megszállt területeken a polgári infrastruktúra katonai célú átminősítését. Az ukrán vezérkar január 1-jén jelentette, hogy az orosz erők a Luhanszki Terület Pjervomajszke városában lévő szülészeti kórházban kezelik a Wagner-erők sebesült katonáit. A Luhanszki Terület katonai adminisztrációja közölte, hogy az orosz haderő január 1-jén több mint 350 sebesült orosz katonát helyezett el a Luhanszki Terület Bilovodszk városában lévő, korábban újrahasznosított polgári kórházban – ez növekedés december 29. óta, amikor a jelentések szerint csak 100 sebesült katona volt a kórházban.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyek összhangban vannak a jelenlegi legveszélyesebbnek ítélt cselekvési irányvonallal (MDCOA): Észak-Ukrajna újbóli inváziójáról van szó, amely valószínűleg Kijevet célozza meg.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy lehetséges orosz offenzíváról Észak-Ukrajna ellen 2023 telén továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési lehetőségeken belül. Az ISW jelenleg alacsonyra, de lehetségesnek ítéli az Ukrajnába Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát, és nagyon alacsonyra a fehérorosz közvetlen beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.

Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 48 órában:

Semmi jelentőset nem jelentettek.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 48 órában:

Az ukrán katonai főhadviselés (GUR) egyik képviselője január 2-án kijelentette, hogy az oroszok 2023-ban támadó akciókat kívánnak végrehajtani Ukrajna ellen, de az ukrán hírszerzés még nem tudja, hogy hol fognak támadni. A képviselő kijelentette, hogy az orosz egységek egyszerre északról és keletről is támadhatják Ukrajnát, és hogy Ukrajna minden forgatókönyvre készen áll.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 48 órában:

Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) képviselője január 2-án hangsúlyozta, hogy a fehéroroszországi orosz erők nem képesek támadást intézni Észak-Ukrajna ellen.

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 2-án nem észlelte, hogy a fehéroroszországi orosz erők csapásmérő csoportot alakítanának.

Enniy harctéri hír jutott mára, több is mint elég, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!